Foto
Zoeken in blog

Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Inhoud blog
 • Alexander De Croo tafelt met liberale afdelingen
 • Het nieuwe Damme ligt nu op de ontwerptafel
 • Ondanks verbod laat burgemeester konijnen afschieten
 • The Belgian Beertourbus toert in de polders
 • Haven van Zeebrugge breekt records
  Damme
  Actualiteiten en wetenswaardigheden over politieke, maatschappelijke, sociale, sportieve en culturele evenementen die in Groot-Damme plaats vinden.
  01-04-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alexander De Croo tafelt met liberale afdelingen
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In restaurant De Kleine Rietgans kwam nationaal voorzitter Alexander De Croo tafelen met  honderd leden en bestuursleden van de afdelingen Open VLD Beernem en Damme. Ook de Vlaamse parlementsleden Mercedes Van Volcem en Bart Tommelein schoven mee aan tafel. Opmerkelijke aanwezige was havenvoorzitter en Damse CD&V-schepen Joachim Coens die lange tijd aan de praat was met De Croo. “Bij elke gang van het menu moest ik aan een andere tafel plaatsnemen. Een hoogst originele formule waardoor ik met iedereen een babbel kon slaan. De mensen in Beernem en Damme zijn blijkbaar bezorgd over het koningshuis, over de marinebasis in Zeebrugge en ze willen zo gauw mogelijk een einde aan de huidige politieke toestand”, vatte voorzitter Alexander De Croo de verzuchtingen samen. Achteraf maakte hij ruim tijd voor de fotoshoots waarbij het vooral de vrouwelijke leden waren die een digitale herinnering wilden van hun avond met hun populaire voorzitter.  01-04-2011 om 17:41 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het nieuwe Damme ligt nu op de ontwerptafel
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Masterplan bepaalt uitzicht voor de volgende honderd jaar

  Sijsele

  Na de zomer start het OCMW van Damme met de bouw van de nieuwe zorgcampus in Sijsele, een project van iets meer dan 15 miljoen euro. Voor de nieuwe bestemming van het huidige rusthuis in het centrum van Damme mag een van de vijf gekozen ontwerpers een masterplan opmaken dat het toeristische Damme in de toekomst grondig zal veranderen.

  Twee en een half jaar zal de bouw van de nieuwe zorgcampus in Sijsele duren. In de plannen is de bouw van een woonzorgcentrum voor senioren en van een Sociaal Huis voor het OCMW voorzien. Zonder de aankoop van de gronden wordt het project op 15,5 miljoen euro geraamd. Een bedrag dat het OCMW wil ophoesten met onder meer de verkoop van het huidige, verouderde rusthuis Sint-Jan langs de Kerkstraat in het centrum van Damme.

  “We verkopen enkel de gebouwen van de afdelingen Sint-Jan en Sint-Margaretha”, verzekert secretaris Marc Dalle van het Damse OCMW. “De overige gebouwen met de kapel, de schuur, het slot van de zusters en de zustertuin zijn beschermd. De gebouwen zitten vervat in een masterplan dat het OCMW en het stadsbestuur van Damme samen willen realiseren.”

  Ook de achterliggende weiden tot aan de Damse Vaart -in Damme gekend als de Magazijnenbilk- en de vroegere gemeenteschool langs de Burgstraat behoren tot het masterplan. Het hele gebied aan de westkant van de Kerkstraat, een kleine helft van het toeristische centrum van Damme, krijgt daarmee een nieuwe bestemming. Vijftig ontwerpers, waarvan een groot deel uit het buitenland, willen maar al te graag het masterplan voor het kleine Damme uittekenen. De Vlaamse bouwmeester weerhield vijf ontwerpers die nu kans maken om aangeduid te worden.

  “Binnen twee maand willen het stadsbestuur en het OCMW het lastenboek klaar hebben met de krijtlijnen voor het masterplan. De besprekingen worden over enkele weken afgerond”, zegt burgemeester Dirk Bisschop. “Daarna kunnen de vijf ontwerpbureaus, een uit Nederland en vier uit eigen land, aan de slag. Uiteindelijk zal een jury beslissen wie de toekomst van het nieuwe Damme mag ontwerpen.”

  “We moeten voor het hele gebied een evenwicht vinden tussen nieuwe toeristische initiatieven, enkele horecazaken met mogelijkheden voor verblijfstoerisme en nieuwe woongelegenheid. We zullen echter niet overhaast te werk gaan. Dit masterplan zal het nieuwe Damme voor de volgende honderd jaar bepalen.”  01-04-2011 om 17:40 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ondanks verbod laat burgemeester konijnen afschieten

  Burgemeester Dirk Bisschop zal enkele jagers van de plaatselijke wildbeheerseenheid aanstellen om wilde konijnen op de begraafplaatsen en voetbalvelden af te schieten. De burgemeester wil paal en perk stellen aan de overlast van de knagers, ook al dreigt hij daarmee de wet te overtreden.

  “Het zal mij grote problemen opleveren maar daar trek ik mij niks van aan”, zegt de Damse burgemeester. Enkele jaren geleden werd hij door de overheid al eens op de vingers getikt omdat hij de politie opdracht gaf om wilde konijnen te schieten op het kerkhof van Damme. Ook nu zorgen de konijnen opnieuw voor overlast, vooral op de begraafplaats van Moerkerke.

  “Het moet allemaal milieuvriendelijk blijven maar laten we vooral realistisch blijven. Het is bijzonder confronterend voor nabestaanden als ze een graf bezoeken waar zich konijnen onder genesteld hebben. Op onze voetbalvelden verstuiken de voetballers zich door de konijnenpijpen. Ik wil mijn verantwoordelijkheid nemen. Konijnen horen niet thuis op het kerkhof of het voetbalveld.”

  01-04-2011 om 17:39 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Belgian Beertourbus toert in de polders
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  The Belgian Beertourbus is een nieuw initiatief van Benedict Stael van Taverne De Knotwilg in Oostkerke, ook de man achter fietsen- en volksspelenverhuur Arlando. Hij pakt uit met een begeleide tocht met een minibus door het Brugse Ommeland en Zeeuws-Vlaanderen op zoek naar authentieke bieren. Met The Belgian Beertourbus doet men 4 tot 5 typische herbergen aan.  De passagiers van de bierbus maken kennis met een Maerlantbier of een Uilenspiegelbier in Damme, een Rodenbach met garnaaltjes in een kroeg aan de vissershaven in Zeebrugge. In Brugge is een Brugse Zot uiteraard op zijn plaats. Zelfs in Nederland proeft men van Belgische brouwsels, hetzij in Groede, Cadzand of Sint-Kruis. Onderweg kan men ook kennismaken met oude Vlaamsche volksspelen.

  The Belgian Beertourbus start om 12 uur. Het aantal deelnemers is beperkt tot acht. De klanten worden opgepikt aan hun hotel, of aan In & Uit aan het Concertgebouw in Brugge. Het einde van de rit is voorzien omstreeks 18 uur. The Belgian Beertourbus is elke dag paraat, na voorafgaande afspraak. Het circuit bedraagt ongeveer 120 kilometer. Tijdens de zomermaanden behoren ook avondritten tot de mogelijkheden. Per deelnemer betaal je € 49, inclusief de picknick of lunch en de streekbieren.

  Info & reservaties: gsm 0470.43.12.60. of op www.thebelgianbeertourbus.be.

  01-04-2011 om 17:12 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)
  28-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Haven van Zeebrugge breekt records
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  In 2010 steeg de totale goederenoverslag in de haven van Zeebrugge met 11 % tot een volume van 50 miljoen ton. Alle havensectoren gingen erop vooruit. Het jaar werd vooral gekenmerkt door de sterke stijging van de roro-trafiek en de heropleving van de trafiek van nieuwe wagens. De opmerkelijkste cijfers op een rij.

   

  • RORO (+30,9%)

  De roro-sector herstelde zich in 2010 en groeide met 30,9 % tegenover 2009 tot een volume van 12.450.000 ton.

  Dit betekent daarenboven een groei van 5,4 % tegenover crisisjaar 2008.

  Mooie resultaten werden neergezet door de trafieken op het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ook de dienst van Transfennica naar Bilbao kende een sterke groei. Er transiteerden het afgelopen jaar 1.020.000 vrachtwagens in Zeebrugge.


  • NIEUWE  WAGENS (+24,8%)

  De trafiek van nieuwe wagens begon in 2010 aan een herstelbeweging. Met een volume van 1.605.000 eenheden groeit de trafiek met 24,8 % tegenover 2009. Dit is nog steeds een daling van 24,5 % tegenover 2008. De sector heeft wellicht nog 2 tot 3 jaar nodig om opnieuw een recordvolume te halen.


  • CONTAINERS (+7,4 %)

  De Zeebrugse containertrafiek groeide met 7,4 % ten opzichte van 2009 tot een recordvolume van 2.500.000 TEU. Tegenover 2008 groeit de containertrafiek met 25 % (in ton).

  In 2010 kende de containersector een opmars tot augustus, in vergelijking met 2009. In tonnage klokte het containervolume in 2010 af op 26.500.000 ton. Dit is een groei van 6,4 % tegenover 2009.


  • VLOEIBARE  BULK (+0,5 %)

  De vloeibare bulk klokte af op 8.030.000 ton. Dit is een stijging van 0,5 % tegenover 2009 en een stijging van 29,5 % tegenover 2008.


  • STUKGOED (+25,9%)

  Het stukgoed steeg met 25,9 % tot 1.090.000 ton tegenover 2009. (+ 28,2 % tegenover 2008)

  Papierpulp vanuit Brazilië, hout en aardappelen naar Sint-Petersburg liggen hier aan de basis.


  • VASTE BULK (+7%)

  De vaste bulk groeide met 7 % tot 1.710.000 ton zand en grint, granen, steenkool en veevoeders.


  • CRUISES (+7 aanlopen)

  In 2010 kwamen een recordaantal cruiseschepen naar Zeebrugge. Er werden 66 aanlopen genoteerd tegenover 59 in 2009. Zeebrugge verwelkomde het afgelopen jaar 201.250 cruisepassagiers, tegenover 168.204 passagiers in 2009, een stijging van 19,6%.


  • HAVENSHIFTEN (+20 %)

  In 2010 werden in totaal 281.000 havenshiften uitgevoerd tegenover 234.786 in 2009. Dit is een stijging van 20 %.

  28-12-2010 om 17:45 geschreven door scriptor1  


  >> Reageer (0)
  23-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cursus natuurgids voor Damme
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De cursus Natuurgids is al 45 jaar de ruggengraat van de werking van het Centrum Voor Natuur- en milieueducatie (CVN). 8000 cursisten kregen het diploma ‘natuurgids’. Ook jij krijgt nu de kans om deze cursus te volgen.
  Van 24 februari tot december 2011 gaat de cursus natuurgids door in Damme (De Cultuurfabriek, Stationsstraat 22, Sijsele) . We organiseren dit samen met Natuurpunt Damme. De activiteiten zijn wekelijks op donderdag van 9u tot 12u.
  De cursus is dertig activiteiten, waarvan de helft natuurexcursies, gespreid over één jaar. Op  de natuurexcursies bezoek je natuurgebieden in de regio, je gaat op zoek naar waterdiertjes of op een vroegmorgenwandeling luister je naar de vogels. De theoretische lessen behandelen o.a. fauna en flora, algemene ecologie en workshops methoden voor het gidsen.  Maar er zijn ook een paar extraatjes waaronder een bezoek aan het Verdronken land van Saeftinge.
  Na deze cursus heb je een brede basis over natuur en milieu. Als je een terreinstudie maakt en een wandeling gidst, krijg je het diploma CVN-natuurgids. Gespeciali­seerde kennis of vaardigheden komen niet aan bod. Na deze cursus ben je in staat een eenvoudi­ge natuurwandeling te geven voor een doorsneepubliek.

  Je schrijft in voor maar 220 euro. Het is 180 euro voor (brug)gepensioneerden, werklozen, studenten, huisvrouwen en –mannen. Voor je betaalt, neem je contact op met Ann D’heedene om te informeren of er nog plaats is. Als je ooit een cursus natuurgids volgde, is het 100 euro.
  Heb je interesse? Contacteer:
  CVNhAnn D’heedeneh 050 82 57 26h ann.dheedene@c-v-n.be
  of Natuurpunt DammehGuy Lamyns hZwaanstraat 42, 8340 Sijsele h0472 38 57 18hguy.lamyns@telenet.be

  23-12-2010 om 14:21 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)
  22-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lokale politie steunt Music For Life

  De Lokale Politie Damme/Knokke-Heist doet zijn euro in het zakje van ‘Music For Life’. Maandag organiseerde de ‘Politiekring’ (de vriendenkring van de politiezone) een ontbijt op het werk.

   

  De actie was een overweldigend succes. 89 personeelsleden genoten (mits een kleine bijdrage) van een uitgebreid ontbijtbuffet. Een 40-tal personeelsleden die niet aanwezig konden zijn, gaven een financieel steuntje.

   

  In totaal werd er net iets meer dan 1.000 euro ingezameld voor Music For Life. Het is de bedoeling de cheque op woensdag 22 december 2010 af te geven aan het glazen huis in Antwerpen.

  22-12-2010 om 14:50 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)
  20-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorraad strooizout stad Damme uitgeput
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Door de aanhoudende uitzonderlijke weersomstandigheden is de voorraad strooizout in Damme uitgeput.  De levering van bijkomend strooizout is gepland op woensdag 22 december, weken nadat de technische dienst de bijbestelling plaatste.  Ook met de nieuwe voorraad zal men zuinig omspringen en enkel de belangrijkste gemeentelijke verbindingswegen strooien.

  De gewestwegen worden door het Vlaams Gewest gestrooid.  Daar beschikt men voorlopig nog over voorraad.

   

  Reeds 150 ton strooizout en 3 ton kalium werd op de Damse gemeentelijke wegen gestrooid.  Dat is de hoeveelheid die in een gemiddelde winter gestrooid wordt.

   

  Voorbije nacht werd de laatste voorraad opgestrooid en heeft een aannemer in opdracht van het stadsbestuur sneeuw geruimd.  Bij eventuele nieuwe sneeuwval zal de aannemer opnieuw de sneeuw ruimen.

   

  Ook de zakjes strooizout die de inwoners in de gemeentelijke gebouwen kan aankopen, zijn voorlopig uitgeput.

  20-12-2010 om 21:23 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)
  19-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onderhandelingen voor financiering nieuwe autoweg A11

  De onderhandelingen over de financiering van de nieuwe autoweg A 11 kunnen beginnen. Er hebben vijf consortia interesse om de autoweg aan te leggen. 

   De Vlaamse regering heeft op voorstel van Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits het selectieverslag goedgekeurd. De A11 is één van de zes missing links die de Vlaamse regering via alternatieve financiering wenst te realiseren. De regering keurde eveneens het bestek goed waarbinnen de onderhandelingen over de financiering dienen te verlopen.

  De aanleg van de A 11 van Brugge (N31) tot Westkapelle (N49) is noodzakelijk voor een betere ontsluiting van de haven van Zeebrugge. De weg is economisch van belang. Bovendien moet de autoweg voor een betere verkeersleefbaarheid en veiligheid zorgen. De bedoeling is het havenverkeer van het lokale verkeer te scheiden. Ook het recreatieve verkeer in de regio en richting Oostkust zal erdoor verbeteren. De nieuwe weg zal 12 kilometer lang zijn. De bestaande Zuidelijke Havenrandweg wordt in de nieuwe weg opgenomen. Er komen drie aansluitingscomplexen met de A 11 : ter hoogte van de N 31 richting Zeebrugge, ter hoogte van de Alfred Ronsestraat richting achterhaven en ter hoogte van de N 49 richting Knokke-Heist. Over het Boudewijnkanaal komt er een beweegbare brug. De N 49 wordt verder tot autosnelweg omgevormd.
   
  Voor het project A11 kiest de overheid voor een integrale aanpak met de volwaardige opname van verkeerskundige, ecologische, landschappelijke en ruimtelijke aspecten. Dat betekent dat er samen met de Vlaamse Landmaatschappij milderende maatregelen komen in functie van het milieu. Er is ook aandacht voor de landschappelijke inpassing van de hoofdweg, het onderliggende wegennet en voor de aanleg van fietspaden.
   
  De onderhandelingen over de financiering worden gevoerd met 5 consortia. Vlaams minister Hilde Crevits : “Voor de aanleg van de A11 autoweg werken de private sector en de overheid samen. Vanuit de private sector is er duidelijke interesse voor dit project. Met de beslissing van vandaag zetten we alweer een nieuwe stap naar de realisatie van de verbinding. Met het respecteren van de vooropgestelde termijnen kunnen we er van uitgaan dat er in 2013 op het terrein zal worden gewerkt.”

  19-12-2010 om 18:01 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Damme wil nieuwe hoogspanningslijn langs N49
   

  Het stadsbestuur van Damme wil netwerkbeheerder Elia ervan overtuigen om haar nieuwe bovengrondse hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem langs de expresweg N49 aan te leggen. Het traject dat Elia momenteel voorstelt, loopt dwars door Koolkerke en zou ook rakelings langs Vivenkapelle passeren. Volgens het stadsbestuur bezorgt een hoogspanningslijn langs de N49 het minst last voor de bewoners. Alleen om de woonkern Den Hoorn te passeren, moet een klein ommetje worden gemaakt.

  19-12-2010 om 15:25 geschreven door Scriptor  


  >> Reageer (0)

  Foto

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Archief per week
 • 28/03-03/04 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 20/12-26/12 2010
 • 13/12-19/12 2010
 • 06/12-12/12 2010


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!