Inhoud blog
  • Inleiding
  • De splitsing tussen Belgie en Nederland
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Eindwerk
    Waarom studeren veel Nederlandse jongeren in Vlaanderen?
    28-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding

    Beste,

    Ik ben Tom Cuyvers, student van de Katholieke Hogeschool Limburg of beter gezegd de KHLim.
    Ik volg de Bachelor Secundair Onderwijs en zit bijna in mijn 3de jaar.


    Iedere student in onze opleiding is verplicht om een eindwerk te maken.
    Ik heb gekozen voor een onderwerp dat me nauw aan het hart ligt.


    Waarom komen Nederlandse studenten in Vlaanderen naar school?

    Aangezien ik in een grensgemeente woon, nl. Veldwezelt (grenzend aan de Nederlandse stad Maastricht), ben ik zelf betrokken bij dit fenomeen.
    Toen ik 12 jaar was begon de toestroom van Nederlandse jongeren naar ons Vlaams onderwijs al minimaal. Tegenwoordig hoor ik meer en meer mensen uit het onderwijs "klagen" over de grote toestroom van Nederlandse jongeren. Het klagen van deze leerkrachten is vooral gebasseerd op het normverschil die kinderen uit Nederland met zich meedragen.

    Dit in mijn achterhoofd, vroeg ik me af waarom deze kinderen samen met hun ouders de stap naar Vlaanderen zetten, om hier te komen studeren.
    Is het Nederlands onderwijs zo slecht?
    Is het Vlaams onderwijs zo goed?

    Dit waren enkele van mijn vragen.

    Ondertussen ben ik aan mijn onderzoek begonnen, maar alvorens de hedendaagse problematiek te onderzoeken ben ik gestart met een historisch onderzoek.

    Welk verwantschap is er tussen België en Nederland? En nog interessanter : welk verwantschap is er tussen Nederlands Limburg en Belgisch Limburg?

    Dit is het stuk die ik in deze blog zal posten. Hierin krijgen jullie een informatie over de verwante geschiedenis van België en Nederland en de verwantschap tussen de twee Limburgen..

    Post jullie commentaar, jullie meningen over dit onderwerp!
    Ik hoop dat ook jullie hier iets uit leren!

    Groeten,

    Tom.

    28-05-2009 om 12:20 geschreven door tomcuyvers  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De splitsing tussen Belgie en Nederland

    Nederland en België : op weg naar de splitsing

     

    Het begin van de negentiende eeuw was er één vol chaos voor ons land. We hadden in Frankrijk nog maar net de Franse revolutie gehad (1889). En zoals het gezegde vertelt “Als het regent in Parijs, druppelt het in Brussel” kregen ook onze gewesten te maken met een woelige periode. We werden eerst onderworpen door Napoleon Bonaparte (1794 – 1815). Een periode van 20 jaar Franse heerschappij. Uiteindelijk Napoleon verdreven bij de slag in Waterloo (1815) werden we geannexeerd door de Nederlanders. Op dit moment spraken we nog niet van België, maar van de Zuidelijke Nederlanden. Samen met de Noordelijke Nederlanden kregen we het ontstaan van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Deze Natie onder leiding van Willem I moest dienen als een heuse bufferstaat tegen Frankrijk (men wou zich beschermen tegen een nieuwe invasie van de Fransen).  Het beleid van Willem  I was op zich niet slecht aangezien hij een neus voor economie had. Zo werd hij ook koning Koopman genoemd. Hij kon perfect inspelen op het industrieel gerichte zuiden (het huidige België) huiden het handelsgerichte noorden (het huidige Nederland).

     

    Willem I

     

    Op het eerste zicht leek dit een ideaal uitzicht. Twee gebieden wat op een gedeelte na (Frans) dezelfde taal spreken verenigt. Toch was het Frans het struikelblok tussen deze twee gebieden. In de zuidelijke Nederlanden (huidig België) waren alle belangrijke posten in handen van Franstalige. De Nederlands sprekende Vlaming was een arme boer die op de kop toe ook analfabeet was. Willem wou niets liever dan één taal : het Nederlands. De taal samen met de godsdienst ( België was Katholiek, Nederland Protestants) waren maar enkele verschillen tussen deze 2 gebieden.

     

    België wordt onafhankelijk

    Onder invloed van de slechte economische toestand en van de Julirevolutie kwam het op 25 augustus 1830 tot relletjes in Brussel. Vanaf 27 augustus kwam men op meerdere plaatsen in opstand. Op 23 september trok de Nederlandse kroonprins Frederik met het regeringsleger Brussel binnen, maar door het hevige verzet van de Belgen werd hij verplicht vier dagen later te vertrekken. Tijdens deze gevechten kwam het Voorlopig Bewind tot stand. Deze regering riep op 4 oktober de onafhankelijkheid uit. Op 7 februari 1831 werd de Grondwet goedgekeurd.

     

    België :

     

    Eenmaal de onafhankelijkheid uitgeroepen begon het juridisch steekspel tussen het pas ontstane België en Nederland. Het grote hekelpunt was welke omvang België zou krijgen.

    Hierbij konden we spreken van Groot-België en Klein-België. Deze discutie heeft veel belang gehad voor Limburg.

     

     

    Zoals op deze foto te zien bestond Groot – België dus uit het huidige België met Nederlands-Limburg en het Groothertogdom Luxemburg. Deze formatie heeft het niet gehaald. De bakermat van deze scheiding tussen de Limburgen vinden we terug in Londen.

     

    Scheiding in Londen 19/04/1839 (samenvatting verslag van HBVL)

     

     

    De scheiding van de twee Limburgen staat genoteerd in het verdrag of traktaat van Londen.

    Deze is gevestigd in het hal van het National Archives in Kew, waar de wereldberoemde botanische tuin bijna om de hoek ligt.

     

    Dit verdrag regelde de deling van Limburg in een westelijk Belgisch en een oostelijk Nederlands deel. En daardoor is het een geboorteregister: het officieel document waarom de twee Limburgse provincies hun levenslicht zien.

     

    Het verdrag werd namens België getekend door Jean Sylvain Van de Weyer. Eerste minister en minister van buitenlandse zaken anno 1839.

     

    Het traktaat van Londen bestond uit twee delen. Op 19 april 1839 hebben de vertegenwoordigers van de koning van België en de koning der Nederlanden hun handtekening gezet onder een akkoord dat tientallen voorafgaande protocollen definitief afrondde. Het verdrag met alles erop en eraan is de ratificatieoorkonde waarvan de uitwisseling in juni plaatsvond. Daar bewaren alle ondertekende landen een kopie van.

     

    Het verdrag was voor de Belgen immers een definitieve bezegeling van de jonge onafhankelijkheidsverklaring. Voor de meeste landen een positief gebeuren. Engeland daarentegen betreurde dit verdrag. Het garandeerde namelijk de eeuwige neutraliteit van België die overigens in 1831 was vastgelegd. België mocht door geen enkele natie geannexeerd worden, maar moest ook neutraal blijven in eender welk conflict. Toen Duitsland in 1914 België binnenviel was dit dan ook de aanleiding voor Engeland om Duitsland de oorlog te verklaren.

     

    Als we verder gaan kijken in het verdrag van Londen. Vinden we artikel IV. “Sur la rive droite de la Meuse…”, de rechtoever van de Maas gaat integraal naar Willem. “sur la rive gauche sera tirée une ligne”, op de linkeroever zal een lijn getrokken worden “van het zuidelijkste punt van de Hollandse provincie Noord-Brabant naar de Maas tussen Wessem en Stevenswaardt, zodat Bergerot, Stramproy, Neer-Itteren en Thorn, met hun gehuchten, net als alle andere gebieden boven deze lijn, deel uitmaken van het Hollandse grondgebied.

     

    De kaart van de splitsing tussen de twee Nederlanden is apart gesigneerd. Enerzijds door de Nederlandse ambassadeur Salomon Dedel, anderzijds door de Belgische premier Van de Weyer. De splitsing van Limburg was een feit.    

     

     

      

    28-05-2009 om 12:15 geschreven door tomcuyvers  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 25/05-31/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs