Inhoud blog
  • Week 1: In Godsnaam - Annemie Struyf
  • Goodbye Lenin (1)
  • Proficiat!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Cultuur voor dummies
    Vul hier de gaten in je cultuur!
    18-10-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 1: In Godsnaam - Annemie Struyf

    Hoewel Annemie Struyf nog maar 50 jaar oud is, heeft ze er al een hele carrière opzitten. Zo eindigde ze zelfs in de Vlaamse versie van De Grootste Belg op de 295e plaats.

    Het begon voor Struyf aan de Katholieke Universiteit van Leuven, waar ze pedagogische wetenschappen ging studeren. Na haar studies ging ze hier aan de slag als pedagogisch onderzoeker. Later, op haar 35e, ging ze aan de slag als journaliste, ondermeer voor Knack.

    Haar leven als journaliste opende haar ogen. Zo trok ze ondermeer naar Afghanistan, Timboektoe, Jeruzalem en Nepal. Haar talrijke reizen verruimde niet alleen haar wereldbeeld, het opende ook haar ogen. Meer dan ooit groeide haar bekommernis en haar interesse in de wereld. Telkens weer probeerde ze het positieve uit andere mensen naar boven te halen. Al was dit lang niet altijd eenvoudig. Ook voor haar waren er talrijke momenten waarop het moeilijk, zeer moeilijk was om professioneel te blijven en met haar verdriet te kunnen omgaan.

     

    “Ik vond het vreselijk moeilijk om de confrontatie met mijn eigen verdriet aan te gaan.”

     

    Verder zet Annemie Struyf zich ook actief in voor talrijke organisaties. Zo geeft ze regelmatig lezingen, waarvan de opbrengst naar het project “Hope for Kabondo” gaat. Kabondo is gelegen in West – Kenia, ongeveer 70 kilometer verwijderd van de stad Kisumu. In het kleinere stadje Kabongo is het weeshuis gelegen dat Annemie Struyf mee heeft helpen oprichten. Met opbrengsten van haar lezingen helpt ze het weeshuis te financieren.

    Het doel van dit weeshuis is een warme en veilige plek creëren in een harde maatschappij. In dit weeshuis wonen ongeveer 25 kinderen. Tijdens hun verblijf in het weeshuis wordt getracht contact  op te nemen met familieleden. Dit is, zeker in Afrika, heel erg belangrijk.  In Westerse landen neemt het individu steeds een belangrijkere plaats in de maatschappij in. Dit in tegenstelling tot  Afrika waar het  erg belangrijk is deel uit te maken van een familie.

    Aangezien Annemie Struyf zichzelf regelmatig confronteert met allerhande problemen in de maatschappij, is het niet altijd eenvoudig hier ook afstand van te doen. Een erg belangrijke rol hierin wordt gespeeld door haar gezin. Het is ook haar taak huismoeder te zijn, de was te doen, te koken. Dit zorgt ervoor dat het mogelijk wordt tijdig afstand te doen van alle ellende.

    Een van haar grote journalistieke projecten was “In Godsnaam”. Hoewel Struyf, net als zoveel kinderen uit haar generatie, Katholiek werd opgevoed  bleef er na haar puberteit hiervan niet veel meer over. Het belang dat het geloof in vorige generaties had, was verdwenen. Door de talrijke reizen die ze maakte kwam dat besef terug. Het besef dat religie in de wereld toch wel erg belangrijk is. Hoewel het lijkt alsof  in ons Belgenlandje  het geloof van minder groot belang is geworden, zijn er delen van Europa waar het geloof nog steeds mee de samenleving bepaald. Denk hierbij maar aan landen als Spanje en Portugal.  Hoewel, ook bij ons leeft het geloof nog. Misschien niet zozeer het geloof in de Katholieke kerk, maar toch. De generatie jongeren van vandaag zoeken antwoorden op pertinente vragen die vroeger door de Kerk werden beantwoord. Aangezien deze instelling sterk aan populariteit heeft ingeboet, gaan jongeren hun antwoorden elders moeten zoeken. Dan komen we weer bij het geloof terecht. Niet langer het geloof in de Katholieke Kerk, maar het geloof in…iets. In iets dat het antwoord kan bieden op al die levensvragen die ons pad kruisen.

     

    “Godsdienst in in Vlaanderen taboe geworden”

     

    In de reportage “In Godsnaam” gaat het in een bepaalde aflevering om kloosterlingen. Op zich een groep mensen die ver af staat van de gemiddelde Belg. Net omdat zij zich volledig ten dienste stellen van het geloof. Iets wat in onze huidige, Westerse maatschappij bijna ondenkbaar geworden is. Het leven van kloosterlingen is bovendien erg hard, tot 8 uur per dag bidden, dat vermoeid ook. Wat volgens Annemie Struyf wel verassend was aan haar verblijf in het klooster, was het kritisch denken dat wegviel. Volgens Struyf is zoiets te verklaren door het feit dat mensen die  in een gemeenschap leven, leven in een biotoop waarin iedereen hetzelfde doet, iedereen ook hetzelfde denkt. Op den duur ga je gewoon mee in de redeneringen die worden gemaakt, zonder deze met een kritische blik te bekijken.

    De kloosterorde die Annemie Struyf heeft bezocht was erg verschillend met bijvoorbeeld de reportage over Vlaamse Moslima’s die Struyf maakte. Hoewel ze hier met een open blik naartoe getrokken was, is ze erg geschrokken van datgene wat ze te zien kreeg.

    De idee waarmee Struyf naar de moslima’s trok was de idee van een nieuwe generatie moslima’s, met een open blik en tegenwicht biedend voor de stereotiepe moslimvrouw. Maar niets bleek minder waar te zijn. De zogezegde nieuwe generatie bleek zich zelfs volledig ondergeschikt aan de man op te stellen. Vaak bleken ze zelfs in een polygaam huwelijk terecht te komen. Ook bleek dat men dingen verborgen wou houden voor de buitenwereld. Later kreeg Struyf bakken kritiek te verduren nadat deze reportage was uitgezonden. Het kwam zelfs tot een proces.

    Na het draaien van talrijke reportages is Annemie Struyf er nog steeds niet uit of ze nu al dan niet gelovig is. Volgens haar hoeven dingen niet altijd zwart of wit te zijn. Alleszins het oude geloof is vervangen door het nieuwe, waarbij het zwaartepunt verschoven is van de gemeenschap naar het individu.

     

    18-10-2011 om 21:56 geschreven door Webmaster  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    26-09-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goodbye Lenin (1)

    Voor velen lijkt de (val van de) Berlijnse muur niet eens zo ver achter ons te liggen. Toch is er al een volledige generatie jongeren opgegroeid met in het achterhoofd enkel de talrijke herdenkingsmomenten aan de vele slachtoffers die gevallen zijn. De meesten kunnen  zich, al dan niet met een beetje moeite, wel voorstellen hoe het voelt om opgesloten te worden, om beperkt te worden in je activiteiten, om plots niet meer te kunnen gaan en staan waar je wil. Maar hoe is het echt om te leven met de muur, en wat gebeurt er wanneer je plots weer vrij bent? Wanneer alle barrières die rondom je leven waren opgebouwd plots wegvallen?  Je leven neemt een heel andere wending, je zal langs alle kanten worden beïnvloed door nieuwe, vaak ongekende, prikkels.  Maar hoever gaat die Beïnvloeding? En is deze te vermijden? Goodbye Lenin biedt het antwoord!

    26-09-2011 om 18:59 geschreven door Webmaster  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/cultuurvoordummies

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    26-09-2011 om 18:54 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 17/10-23/10 2011
  • 26/09-02/10 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs