Cultuursfinx
Droom en daad
28-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwijgende Franse film uit 1926 naar roman uit 1904 van Luigi Pirandello, eenmalig via Arte-tv

Ivan Mozzhukhin.

Zwijgende film
Vijfentachtig jaar geleden realiseerde de Franse regisseur Marcel L'Herbier (1888-1979) de zwijgende film Feu Mathias Pascal, die nu tevens de, later toegevoegde, Duitse titel Die zwei Leben des Mathias Pascal draagt. De regisseur schreef zelf het script op basis van de roman Il fu Mattia Pascal uit 1904 van de Italiaanse schrijver Luigi Pirandello (1867-1936), die in 1934 werd onderscheiden met de Nobelprijs voor de Letteren.

Deze rolprent duurt bijna drie uur en is, vooralsnog eenmalig, op Arte-tv te zien vanaf 23:50 uur op maandag 28 november, tot 02:45 uur in de nacht op dinsdag 29 november.
Als we de moeite nemen om die film te bekijken, zullen we in de huisbioscoop gedurende die drie uren een relatief onbekend (geraakte) acteurs tegenkomen, onder anderen zijn dat: Ivan Mozzhukhin (1889-1939); Michel Simon (1895-1975) daarentegen heeft zich nog lang op het witte doek vertoond. Naast die beide heren zien we ook Marcelle Pradot (1901-1982), die tevens de wederhelft van de regisseur was. Over laatstgenoemde vindt u hier meer informatie.
Het gaat ongetwijfeld om een gerestaureerde versie van de rolprent, aangezien deze wordt uitgezonden op het beeldformaat 16:9, in HD-kwaliteit met stereofonisch geluid. Tags:'Feu Mathias Pascal', Arte-tv, Ivan Mozzhukhin, Marcel L'Herbier, Marcelle Pradot, Michel Simon, zwijgende film, Luigi Pirandello, 'Il fu Mattia Pascal'
28-11-2011, 18:32 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
27-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermaarde dirigent en organist Charles de Wolff verleden woensdag in Zwolle gestorven

Dirigent/organist Charles de Wolff, die al decennialang in Vierhouten woonde, is op 23 november in een ziekenhuis te Zwolle overleden. Hij werd 79 jaar: op 11 juni 1932 was hij te Onstwedde geboren.

Dirigent Charles de Wolff in actie voor 

het Noordelijk Filharmonisch Orkest te 

Groningen. Tekening van Elzo Smid uit 

1987. Collectie Heinz Wallisch. 

Bijna een kwart eeuw was hij vaste dirigent van het Noordelijk Filharmonisch Orkest te Groningen (1966-1989), voorafgegaan door vijf jaar gastdirecties in de tijd dat Roelof Krol de baton van Jan van Epenhuysen had overgenomen. Tegelijkertijd dirigeerde De Wolff het Toonkunstkoor Bekker in Groningen, eveneens ongeveer gedurende een kwart eeuw.

De Wolff vervulde gastdirecties over geheel Europa, van Noord tot Zuid. Met de Matthaeus Passion trad hij eveneens veel op buiten onze landsgrenzen.

Voordat hij vaste dirigent in Groningen werd, was hij reeds ─ als opvolger van de internationaal vermaarde Anthon van der Horst (1898-1965), en op speciaal verzoek van die voorganger ─ dirigent geworden van de Nederlandse Bachvereniging met jaarlijks een Matthaeus Passion in de Grote Kerk te Naarden. Later kwam er een splitsing in die vereeiging en vertrok De Wolff met een deel van de koorleden naar het nieuw op te richten Bachkoor Holland dat zich in de Pieterskerk te Leiden manifesteerde, onder meer met eveneens een jaarlijkse uitvoering van de Matthaeus Passion, die diverse keren rechtsreeks te zien was op onder meer de Nederlandse televisie.

Zelf vond De Wolff dat hij twee heel bijzondere mijlpalen in zijn carrière had:  als eerste de uitvoering van de Krönungsmesse van Mozart, ter gelegenheid van de inhuldiging van Beatrix von Lippe-Biesterfeld als Koningin der Nederlanden, op 30 april 1980. Dat deed hij met het Concertgebouw Kamerorkest.

 Charles de Wolff aan de speeltafel van het 

Schnitger/-Ahrend-orgel in de Martinikerk te 

Groningen. Foto uit 1987 (Heinz Wallisch).

 


De tweede bijzonderheid vond hij het optreden in de Leidse Pieterskerk, zowel als organist alsook als dirigent van het Bachkoor Holland, ter gelegenheid van het bezoek van VS-president Bush (senior) in 1989.
Al heel jong trad Charles de Wolff op als organist, en ook in die functie heeft hij een enorme reputatie opgebouwd. Zijn meest geliefde orgel was het instrument van Franz Caspar Schnitger, in de St. Michaëlskerk te Zwolle, waar hij veel optredens heeft verzorgd, en waar hij diverse grammofoonplaten, onder meer voor het label Diskanto heeft opgenomen. Enkele van die opnamen zijn bekroond met een Edison. Tevens heeft hij, samen met de toenmalige eerste concertmeester van het Noordelijk Filharmonisch Orkest, Jacques Meyer (geb. 1924), werk van oude meesters ─ Georg Friedrich Händel (1685-1759) en Tomasso Vitali (1663-1745)) ─ eveneens voor Diskanto opgenomen.Tags:'Krönungsmesse', Backhoor Holland, Charles de Wolff, dirigent, Mozart, Nederlandse Bachvereniging, NFO Groningen, organist, Pieterskerk Leiden, St. Michaëlskerk Zwolle
27-11-2011, 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
24-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Operafragment als transcriptie voor orgel door Franz Liszt, door Matthias Elsenberg, in 'Musica' van NDR Kultur

Nog een week of vijf en het jaar 2011 is om, en dat betekent dan tevens dat er een einde zal zijn gekomen aan het Liszt-Jaar en tevens aan het (tweede) Mahler-Jaar. Eerstgenoemde werd twee eeuwen geleden geboren, Mahler daarentegen overleed voor honderd jaar. Een onderbelicht aspect van het oeuvre van Franz Liszt (1811-1886) wordt gevormd door zijn composites voor orgel. In de aflevering van vrijdag 25 november van het programma Musica van de regionale Duitse radiozender NDR Kultur dat die avond ─ zoals gebruikelijk ─ zal worden uitgezonden tussen 19:30 uur en 20:00 uur ─ kunt u luisteren naar de Fantasie en Fuga op een fragment uit de opera Der Prophet, gecomponeerd in de jaren 1835-1849, van de Duitse componist Giacomo Meyerbeer (1791-1864).

Matthias Elsenberg (*1956) zal dit opus voor u spelen.Tags:Franz Liszt, Gustav Mahler, Liszt-Jaar, Matthias Elsenberg, orgelcomposities
24-11-2011, 22:58 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
23-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Stadhuis en Belfort te
Menen in 2004. In 2007
heeft het geheel een 
opknapbeurt ondergaan.

Binnenkort wordt het kerkhof van het West-Vlaamse stadje Menen geruimd. Naar aanleiding daarvan biedt een documentaire ─ die dit jaar door Kat Steppe over dat oude kerkhofje werd gemaakt ─ ons de gelegenheid, een en ander met betrekking van die begraafplaats nader tot ons te laten komen, evenals de daaraan onverbrekelijk verbonden anderhalve eeuw sterven in de plaats Menen, en derhalve even zo lang vormen van leven van de mens aldaar. Dat houdt in dat de namen en de daaraan gekoppelde stoffelijke resten van mensen die er liggen, eveneens de revue zullen passeren in de zeventig minuten durende film.
Vanzelfsprekend spelen ook die levende mensen een rol, welke daar 'iemand hebben liggen'. Maar dat geldt tevens voor de randsverschijnselen, die zich voordoen in de vorm van konijnen en tegelijkertijd andere natuurverschijnselen zoals mos.
En niet in de laatste plaats wordt stilgestaan bij de wijze waarop wij (letterlijk en/of figuurlijk) nabestaanden met de dood en alles eromheen omgaan.
Het geheel wordt gekwalificeerd als vlechtwerk van verdriet en vreugde.
Uitzending van de documentaire zal worden gerealiseerd op woensdag 23 november, vanaf 22:55 uur tot 00:05 uur in de nacht op donderdag 24 november, via het tweede, Nederlandtalige, Belgische televisienet canvas.Tags:'Ik vergeet u nooit", Canvas-tv, Kat Steppe, Kekrhofje Menen (B)
23-11-2011, 19:03 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
22-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vik Muniz ziet schoonheid op 's werelds grootste vuilstortplaats

Beeldend kunstenaar Vik Muniz.

Aan de rand van Rio de Janeiro bevindt zich de grootste vuilstortplaats ter wereld. Daar begint de van oorsprong Brazilaanse Vik Muniz (*1961), thans een zeer vermaarde kunstenaar uit New York in de Verenigde Staten van Amerika, aan een nieuw project.
Hij reisde daarvoor vanuit de VS naar zijn geboorteland waar hij eerst portretfoto's van catadores heeft gemaakt. Dat zijn plukkers van materialen die kunnen worden gerecycled. Zij blijken, althans volgens Muniz, heel bijzondere persoonlijkheden te zijn. En dat heeft hem geïnspireerd tot een artistiek vervolg.
Fotografische beelden herscheppen die plukkers, terwijl zij op de vloer van een omvangrijke hangar met losse onderdelen van het afval in de weer zijn. Muniz is ervan overtuigd dat deze mensen zo in hun waarde worden teruggeplaatst.

Dat is allemaal te zien in een nieuwe aflevering van het NTR-propgramma Het uur van de wolf, die op dinsdag 22 november zal worden uitgezonden door Nederland 2, te beginnen om 22:56 uur en eindigend omstreeks 00:10 uur in de nacht op woensdag 23 november.Tags:'Het uur van de wolf', eerherstel, menselijke waarden, New York, NTR-programma, Rio de Janeiro, Vik Muniz, vuilstortplaats
22-11-2011, 19:58 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
21-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Drie documentaires, drie dagen achtereen via Arte-tv, over Muziek in Centraal-Azië


Van Koreaanse makelij

Arte-televisie presenteert drie dagen achtereen, te beginnen op maandag 21 november ─ tussen 18:10 uur en 19:00 uur ─ de drie afleveringen van de reeks documentaires Asiens Länder ─ Asiens Lieder over de muziek in Centraal-Azië, verspreid over zes landen, van de steppen in Mongolië tot aan de kust van de Zwarte Zee in Georgië.

Klänge der Nomaden luidt de titel van het eerste deel. Op dinsdag 22 november volgt, dan vanaf 18:15 uur, de tweede aflevering, Die Stimme der Steppe. Op woensdag 23 november wordt de laatste aflevering, dan weer tussen 18:10 uur en 19:00 uur, Aus den Steppen in die Städte, uitgezonden.

De documentaires stammen uit 2009 en werden door de Koreaanse Juan Hwan Sung gerealiseerd. De films, in HD-kwaliteit, op het beeldformaat 16:9, zullen worden herhaald in de week van maandag 28 juli tot en met woensdag 30 juli. Maandag om 09:15 uur. Datzelfde geldt voor dinsdag 29 en woensdag 30 november.
__________

De drie foto's stammen van Arte France.; Tags:'Asiens Länder ─, Asiens Lieder', Georgië, kust Zwarte Zee, Muziek in Centraal-Azië, steppen in Mongolië
21-11-2011, 16:38 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
20-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruispunt-aflevering op NL2-tv: Lang zullen we leven over gezond, èn gelukkig, oud(er) worden

In de aflevering Lang zullen we leven van het RKK-programma Kruispunt, die op zondag 20 november zal worden uitgezonden via Nederland 2 ─ tussen 23:05 uur en 23:30 uur ─ proberen de mensen van het programma het geheim van een lang èn gelukkig leven te ontrafelen. Dat doet ietwat sprookjesachtig aan, vooral als we bedenken onder welke omstandigeden vele mensen, ook in onze westerse beschaving oud worden.
"Waarom worden steeds meer mensen gezond oud?" luidt de vraag. Ietwat, tot sterk, kort door de bocht als je het zo stelt. Weliswaar zijn de ontwikkelingen binnen de medische wereld zodanig dat er steeds meer kan worden gedaan aan fysieke kwalen, in ieder geval veelal zodanig dat de directe gevolgen ervan minder speurbaar zijn. Daar staat tegenover dat als de mensen die oud worden of hun familie niet over voldoende middelen beschikken, respectievelijk bereid zijn deze in te zetten, in een instelling moeten leven, er veelvuldig zodanige psychische klachten ontstaan als gevolg van de bejegening/behandeling door de mensen die er werken, dat men zich kan afvragen of het sprookjeselement van lang en gelukkig zich wel zo algemeen voordoet, respectievelijk zich nog ooit zal kunnen voordoen, als wordt geïmpliceerd.

Bovendien is het nogal schizoïde: er wordt steeds meer mogelijk om de mensen oud te laten worden, letterlijk, maar tegelijkertijd mankeert er steeds meer aan adequate zorg, een adequate omgeving en een adequate manier van leven. Het gaat immers niet alleen om vegeteren. Daarbij komt de vraag, en die wordt in de Kruispunt-aflevering eveneens gesteld:
Hoe kijken we als samenleving naar ouderen?
Als de ontwikkelingen zich doorzetten en ouderen zich steeds beter zullen weten te weren, komt het binnen enkele decennia zover dat er een Grijze Partij in het Parlement zal opkomen die steeds meer aanhang zal krijgen en uiteindelijk de leiding zal kunnen overnemen. Of dat op zich een zegen is, staat nog te bezien. Het is de moeite van het proberen zeker waard.Tags:'Lang zullen we leven', gezond en gelukkig oud(er) worden, Kruispunt, NL2-tv, RKK, vergrijzende samenleving
20-11-2011, 14:34 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
19-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe chicanes door Chinese overheid jegens beeldend kunstenaar Ai Weiwei

Beschuldigd van pornografie

"Naaktheid is geen pornografie," luidt de reactie van de Chinese kunstenaar Ai Weiwei op de beschuldiging die nu tegen hem is geuit door de Chinese Justitie ─ die ook niet meer is dan een handlanger in de weerzinwekkend-fascistoïde politiek die door de Chinese regering wordt bedreven ten opzicht van kunstenaars, en met name de vooruitstrevende Ai Weiwei, die in het westen in hoog aanzien staat, getuige de werken die musea van hem exposeren en tevens in een andere maatschappelijke context, onder meer in Groot-Brittannië.
China mag zich dan wel meer en meer profileren als moderne staat, vanzelfsprekend uitermate kapitalistisch, maar loopt in maatschappelijk opzicht meer dan een halve eeuw achter op sociale ontwikkelingen die normaal dienen te zijn jegens individuen. Alleen al op basis van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.

De Chinese overheid leeft, uit vrees voor de macht van de kunsten, nog  in de duistere middeleeuwen.
Justitie in China beschuldigt Ai Weiwei er nu maar eens van dat hij pornografie maakt, en meent dat te kunnen aantonen aan de hand van naaktfoto's waarop Ai Weiwei te zien is met enkele vrouwen.


Onbedaarlijk getreiter

Het was duidelijk dat de Chinese overheid er alles aan gelegen is deze kunstenaar monddood te maken. Al eerder is de man door de autoriteiten in China vastgezet, maar na 81 dagen vrijgelaten, zij het met beperkingen. Toen luidde de beschuldiging achterstand in belastingen, nu komen de treiteraars weer met iets anders.
Zullen we nog even in herinnering roepen dat de opstallen van de kunstenaar met de grond gelijk werden gemaakt? Het doet wel erg denken aan de misdaden die in nazi-Duitsland werden gepleegd ten opzichte van de vrije kunsten.Tags:'pornografie', Ai Weiwei, Chinese overheid, fascistoïde regime, naaktheid, Rechten van de Mens, terreur jegens kunstenaars
19-11-2011, 09:21 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
18-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stand-up comedian Russell Howard breekt vinger tijdens speelse vechtpartij met stuntman
Gedurende de opnamen voor de uitzending van het programma dat op donderdag 17 november reeds te zien was en op vrijdag 18 november door BBC Three zal worden herhaald, heeft Russell Howard een vinger van zijn linker hand gebroken. Dat heeft hem er echter niet van weerhouden de eenmaal gestarte "speelse" handelingen met zijn mystery guest van die avond ─ een man die al meer dan een halve eeuw een super stuntman is ─ af te ronden.
Na de twee uitzendingen in kwestie wordt op zaterdag 19 november, tussen 22:00 uur en 22:45 uur onze tijd, de uitgebreide versie getoond, dat wil zeggen dat hetzelfde programma van de beide voorafgaande avonden te zien is, maar met de toevoeging van een optreden van een collega stand-up comedian.


Tags:'Mystery Guest', BBC Three, gebroken vinger, Russell Howard, stand-up comedian
18-11-2011, 03:25 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
17-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Russell Howard en diens Good News Shows, te zien op BBC Three

Zo eens per week maakt de Britse komiek Russell Howard voor de televisiezender BBC Three een satirisch nieuwsoverzicht. Meestal is die presentatie met een live-publiek dat zich dolenthousiast betoont.

Voordat de BBC met uitzending begint waarschuwt een stem buiten beeld voor strong language.

Voor het goed functioneren van zijn bedoelingen heeft deze Russell van nature een pre: hij loenst enigszins en is daarnaast in staat om dat te benadrukken. Dat heeft het grote voordeel dat hij niet eerst een clowns-neus hoeft op te zetten voordat het publiek begrijpt dat hij een olijkerd is.

Elke aflevering kent enkele vaste onderdelen, zoals Animals, waarin de ongelooflijkste dingen in verband met dieren ─ vooral honden en katten ─ worden getoond.


Russell Howard. Foto overgenomen van diens website.

Tevens, en dat schijnt zijn favoriete onderdeel te zijn, biedt elke aflevering een Mystery Guest, en die jongen moet dan raden waarom de gast in kwestie in het nieuws is geweest. Ook daar laat hij zich gaan en schuwt hij zijn ware aard niet; en zichzelf in de maling nemen vormt voor deze geweldige jongeman geen enkel probleem.

Gewoonlijk presenteert genoemde zender deze half uur durende uitzending tweemaal, en dan ook twee dagen achtereen. Wordt het een derde keer, dan duurt de uitzending drie kwartier en stelt Russell een gast voor die het laatste kwartier vult.

In de thans lopende week wordt ook weer twee dagen achtereen de nieuwste aflevering op BBC Three getoond: op donderdag 17 november, tussen 23:30 uur en middernacht; op vrijdag tussen 23:30 uur en 23:00 uur. Onze tijd, wel te verstaan.

(wordt vervolgd)Tags:'Animals', 'Good News', 'Mystery Guest', 'nieuwsoverzicht', BBC Three, Britse satire, Russell Howard
17-11-2011, 19:27 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
16-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tweedelige ZDF-documentaire over de machsstrijd om olie in de wereld

Anderhalf uur bedraagt de lengte van de documentaire Blut der Welt, die ─ verspreid over twee avonden ─ door het tweede publieke Duitse televisienet zal worden uitgezonden. Het thema daarvan is de machtsstrijd rond de bodemschat olie. Daarover is in de achter ons liggende eeuw heel wat strijd gevoerd, die veel directer en bloediger is geweest dan alleen op het niveau van mensen met witte boorden, die voornamelijk in overdrachtelijke zin elkaars bloed wel konden drinken.
De eerste aflevering,
 Kamp um Öl, van deze documentaire zal worden uitgezonden op woensdag 16 november vanaf 23:30 uur, tot in de nacht op donderdag 17 november om 00:15 uur. De dag daarop wordt 's avonds tussen 23:15 uur en middernacht de tweede helft uitgezonden onder de titel Öl der Zukunft.Tags:machtsstrijd, olie, ZDF-documentaire 'Blut der Welt'
16-11-2011, 18:41 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
15-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cashewnoten-allergie nader onderzocht door drie Nederlandse unviersiteiten

Cashewplant en cashewappel,
getekend door Köhler 1887.

Conglomeraat van overgevoeligheden

Zolang ik leef, heb ik ernstige problemen met diverse voedingsmiddelen, simpelweg op basis van een allergie. Daaronder vallen cashewnoten: binnen een half uur na het consumeren van een handjevol cashewnoten kreeg ik, tot decennia geleden, symptomen, die je zou kunnen omschrijven als rhinitis vasomotorica, sinusitis frontalis etc. Kennissen beweren al decennia dat ik maar net moet doen of ik niet allergisch ben, dan gaat het vanzelf over, want het is alleen de angst voor allergie die een mens allergisch maakt.
Stelt u zich eens voor dat dit mogelijk zou zijn. Opvallend is dat de twee sterkste voorvechters die ik ken en die de bovenomschreven theorie talloze malen op mij hebben losgelaten, nog tijdens dezelfde discussie plotseling laten vallen dat een vriendin heel erg allergisch is voor Indiase slippers, respectievelijk dat een relatie heel erg veel te lijden heeft onder een complexe voedselallergie. De conclusies die men daaruit kan trekken, laat ik graag aan de lezers van deze regels over.
Eén van mijn relaties ging zo ver om mij te sommeren het werk als criticus neer te leggen en mijn energie te wijden aan de uitvinding van een middel tegen al die vormen van allergie, opdat al die wetenschappers op hun neus zouden kijken. Ook die mededelingen kunnen, net als opgemelde, zelfs niet met homoepatische middelen met succes worden behandeld.

Daarvoor dienen langdurig en intensief geschoolde psychiaters te worden geconsulteerd.


Geroosterde cashewnoten.

Lange tijd verwaarloosd

Allergieën zijn verschijnselen, die lange tijd, niet in de laatste plaats binnen de medische wereld, werden verwaarloosd, en het pijnlijke geraaskal dat zelfs artsen ten beste hebben gegeven over diverse vormen astma ─ "allemaal psychisch" ─ had moeten leiden tot het sluiten van de praktijk van zulke liederlijke lieden.

Sedert geruime tijd komen we het begrip pinda-allergie tegen, en in verband daarmede wordt terecht gewaarschuwd in verband met het gebruik van de alom geliefde pindakaas. Nu worden er uitspraken gedaan ─ en vast niet zonder reden ─ dat een cashewnoten-allergie nog aardig wat erger is. Daarom doen onderzoekers van het UMCG, samen met collega's van de Erasmus Universiteit en de Universiteit van Wageningen, nader onderzoek.

Bovendien is in het vooruitzicht gesteld dat de klassieke allergie-onderzoeken ─ het wachten totdat de huid bepaalde reacties gaat vertonen ─ wellicht achterwege gelaten kunnen worden doordat men zich kan beperken tot onderzoek in een reageerbuisje.

Zelf heb ik dergelijke onderzoeken in de jaren tachtig van de vorige eeuw consequent geweigerd, en als reactie zei de specialist: "We kunnen nu al heel veel in het bloed zien." Mijn eigen mededelingen omtrent het vele waarop ik allergisch of intolerant heb gereageerd bleken te worden bevestigd.
Tags:Allergieën, vormen van astma, pinda, pindakaas, cashewnoten, intoleranties, overgevoeligheden
15-11-2011, 20:57 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Straatmuzikanten in Congo's hoofdstad Kinshasa spelen Beethovens Negende

In de aflevering van het NTR-programma Het uur van de wolf, welke op dinsdag 15 november via Nederland 2-tv zal worden uitgezonden tussen 23:00 uur en middernacht ─ onder de titel Beethoven in Congo (Kinshasa Symphony) wordt nader ingegaan op het werk van intens arme straatmuzikanten (straatarm, zeg maar) in Kinshasa in Afrikaans Congo, een stad die bekendstaat als één der meest chaotische op het ondermaanse.
Samen zijn die muzikanten erin geslaagd een droom te verwezenlijken: een uitvoering van de Negende Symfonie van Ludwig van Beethoven (1770-1827), met in de finale vier zangsolisten en een groot koor dat de tekst zingt uit An die Freude, een ode van Friedrich von Schiller (1759-1805).


Foto overgenomen van de website van Het uur van de wolf.

Deze aflevering van Het uur van de wolf zal worden herhaald op woensdag 16 november op de digitale televisiezender Holland Doc 24, tussen 20:04 uur en 21:00 uur. Eventuele verdere herhalingen ─ overdag en tijdens de nachtelijke uren ─ zijn in voorkomend geval te vinden in de Programmagegevens op de website van laatstgenoemd tv-kanaal.Tags:'An die Freude', 'Het uur van de wolf', Beethoven, Kinshasa - Congo, NL2-tv, NTR, Schiller, straatmuzikanten
15-11-2011, 13:37 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
14-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Four presenteert een documentaire over de legendarische Buffalo Bill, dinsdagnacht

"De enige echte"

In een aflevering van het televisieprogramma Arena die BBC Four zal uitzenden in de nacht van dinsdag 15 op woensdag 16 november, tussen 00:30 uur en 01:45 uur, is de protagonist de legendarische Buffal0 Bill, die bij de 'burgerlijke stand' was geregistreerd als William Frederick Cody (1846-1917). De documentaire draagt de titel Buffalo Bills Wild West ─ How the myth was made. De man trad onder meer veel op met het circus van Barnum and Bailey.

Mijn grootvader vertelde me, kort na de Tweede Wereldoorlog, toen we in Groningen op een dag langs het Bernoulliplein wandelden, dat hij aldaar in het jaar 1900 een voorstelling van bovengenoemd circus had bijgewoond en daar, volgens de directie van het instituut in kwestie, de enige echte Buffalo Bill zou hebben gezien. Juist die nadruk op enige echte had mijn grootvader al direct enigszins aan het twijfelen gezet. Korte tijd later, toen hij in de Verenigde Staten was aangekomen ─ aanvankelijk met de bedoeling zich daar te vestigen, maar in 1906 keerde hij toch naar Nederland terug ─, bezocht hij daar opnieuw een voorstelling van dat circus en opnieuw met de enige echte Buffalo Bill. Maar dat bleek volgens mijn grootvader absoluut niet het geval.

__________

Foto: Wild Bill Hickok (links) Texas Jack Omhundro (midden) en Buffalo Bill Cody (rechts).Tags:Barnum and Bailey, Bernoulliplein Groningen, Buffalo Bill, William Frederick Cody
14-11-2011, 23:10 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een ster zonder toekomst in de Franse speelfilm Étoile sans lumière uit 1946, op TV5 Monde

In 1946 heeft de Franse filmregisseur Marcel Blistène (1911-1991) het drama Étoile sans lumière gedraaid met Edith Piaf (1915-1963), Serge Regianni (1922-2004) en Yves Montand (1921-1991).
Het verhaal in deze rolprent speelt aan het einde van de jaren twintig van de vorige eeuw. Daarin staat een ster, genaamd Stella Dora ─ die voornaam betekent eveneens Ster ─ centraal van de vrouwelijke kunne uit de periode van de zwijgende film. Haar carrière lijkt voorbij ten gevolge van de vaststelling dat haar stem niet geschikt is gebleken voor de geluidsfilm.
Uitzending van deze speelfilm zal worden gerealiseerd door TV5 Monde, vanaf 23:55 uur op maandagavond 14 oktober, tot 01:15 uur in de nacht op dinsdag 15 oktober.Tags:Edith Piaf, Franse speelfilm, Marcel Blistène, Serge Regianni, Yves Montand
14-11-2011, 16:05 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
13-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een wereldpremière, eind oktober in Groningen, wereldwijd gevolgen kreeg

Vioolconcert

Goed twee weken geleden, op vrijdag 28 oktober, werd in de Immanuëlkerk aan het Overwinningsplein in Groningen Stad de wereldpremière gegeven van het Vioolconcert van Stephen Melillo in de oorspronkelijke versie voor symfonieorkest. In de dagen die vielen in december 1999 en januari 2000 heeft de componist dit werk voltooid, maar helaas was er niet zodanige belangstelling voor dat het ook kon worden gespeeld. Daarom heeft Stephen Melillo besloten er ook een versie voor viool en harmonieorkest van te maken. Die versie is wel uitgevoerd: in Duitsland, onder leiding van de componist (zie foto). 


Stephen Melillo dirigeert een uitvoering van zijn Vioolconcert in de 

versie voor harmonieorkest in maart 2006 te Ehehingen, BRD.


Het in Nederland gevestigde instituut Stormworld Europe, dat beschikt over de rechten van alle composities die Steven Melillo voor Band (harmonieorkest) heeft gecomponeerd, is ─ samen met de uitgever van deze partituur ─ met succes op zoek gegaan naar een ensemble en een violiste die 
het in de vingers heeft: Carla Leurs. Het resultaat daarvan was te horen en te zien in Groningen op 28 oktober, in Assen op 30 oktober. 


Tuba-duet

Enige dagen voordat de première werd gerealiseerd, heb ik contact opgenomen met de componist, omdat ik enkele vragen, op- en aanmerkingen had. Op de dag voor de eerste uitvoering verzocht Stephen Melillo mij, één van zijn composities, een Tuba-duet, aan dirigent Joost Smeets te geven als blijk van erkentelijkheid voor het feit dat hij met zijn orkest, de KamerFilharmonie Der Aa de première wilde realiseren van Steve's Vioolconcert, elf jaar nadat de componist deze oorspronkelijke versie had afgerond.

Binnen twee weken nadien liet Stephen Melillo me weten dat Joost Smeets, vanzelfsprekend samen met een andere tubaspeler, dit Duet voor cd zal opnemen, en die zal vervolgens deel uitmaken van een box met 21 cd's met werken van dezelfde componist, die in voorbereiding is.


Reacties in VS
Van de Engelse versie van de recensie, evenals de Nederlandse opgenomen op deze site, op zaterdag 29 november, heeft de componist naar tal van relaties in de Amerikaanse muziekwereld de link opgestuurd, en daarop kwamen al binnen enkele uren na verzending enthousiaste reacties. Inderdaad, voornamelijk van musici die vertrouwd zijn met het werk van deze componist, en die in de recensie precies dat terug meenden te vinden wat ze zelf aan opvattingen over veel meer composities ─ dan alleen dit Vioolconcert ─ van Stephen Melillo koesteren.Tags:Carla Leurs, harmonieorkest, Joost Smeets, KamerFilharmonie Der Aa - Groningen, Stephen Melillo, Stormworld Europe, Vioolconcert, Tuba-Duetto
13-11-2011, 22:18 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
09-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Portret Israëlische componiste Chaya Czernowin in 'Neue Musik' van NDR Kultur

Chaya Czernowin. Foto

van uitgeverij Schott Musik,

behorende bij haar Profiel.

In de aflevering van het programma Neue Musik, uit te zenden op woensdag 9 november, tussen 21:27 uur en 22:05 uur, door de Duitse regionale radiozender NDR Kultur, wordt een portret uitgezonden van de Israëlische componiste Chaya Czernowin ─ Ina und andere Werke. Deze meesteresse der muziek werd in 1957 geboren te Haifa en ze ging daar naar school en studeerde aan de Rubin Academy van Tel Aviv, waarna ze in 1982 in Duitsland verder is gaan studeren.

Haar werk Ina, dat op woensdagavond via die Duitse zender te horen is, wordt een dag daarna in de Hochschule fur Musik te Hannover uitgevoerd. Haar compositie Tris wordt op woensdag de negende november in Indianapolis uitgevoerd.Tags:'Neue Musik', Chaya Czernowin, NDR Kultur, 'Ina', 'Tris', Hochschule für Musik Hannover, Indianapolis VS, Schott Musik
09-11-2011, 16:50 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
07-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Op 7 november 1879 werd Ljev Davidovitsj Bronstein geboren, beter bekend als Trotski

Ljev Bronstein, zich noemende
en schrijvende Leon Trotski.

Op deze dag in 1879 werd de Rus Ljev Davidovitsj Bronstein te Janivka in de Oekraine geboren. Aan hem wordt in de meeste geschiedenisboeken ─ met name in de hoofdstukken over Rusland en de Revolutie ─ als Leon Trotski gerefereerd, omdat hij zichzelf zo noemde. Deze man was degene die de permanente revolutie heeft gepredikt, en die samen met Vladimir Iljitsj Oeljanov (1870-1924) ─ die bij ons bekend is onder de naam Lenin ─ de Russische Oktoberrevolutie heeft georganiseerd. Hij werd hoofd van het Rode Leger. Later kwam hij met collega's in conflict, met name met de heer Dzjoegasjvili, die we beter kennen onder de naam Josif Vissarionovitsj Stalin (1870-1953). Hij zette in 1929 zijn revolutie-gezel Trotski uit het Politbureau en wees hem tevens het land ─ dat inmiddels de naam Unie van Socialistische Sovjetrepublieken droeg ─ uit. Trotski vertrok naar Mexico, waar hij op 21 augustus 1940 door een huurmoordenaar om het leven werd gebracht. Velen wezen in de richting van het Kremlin, en met nadruk naar eerder genoemde Stalin.Tags:Stalin, huurmoordenaar, Lenin, Leon Trotski, Ljev Davidovitsj Bronstein, geboortedag
07-11-2011, 14:14 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
06-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema-avond over de Franse acteur en chansonnier Yves Montand op Arte-televisie

De Franse (film)acteur en chansonnier Yves Montand (1921-1991) is de protagonist van de thema-avond, die Arte-televisie op zondag 6 november presenteert vanaf 20:14 uur onder het motto Yves Montand ─ French lover.

Om 20:15 uur begint, na de één minuut durende inleiding, de Franse rolprent Le choix des armes uit 1981 van de Franse regisseur Alain Corneau (1943-2010).

In deze film spelen naast de genoemde protagonist ook nog enkele andere wereldwijd vermaarde sterren van (niet alleen) het Franse witte doek: Catherine Deneuve en Gérard Depardieu. Daarin schiet de als zware jongen gekwalificeerde Mickey een agent neer. Het spreekt vanzelf dat hij door de politie wordt opgejaagd, en dan duikt hij onder bij ene Noël, een eertijdse huurmoordenaar.
In directe aansluiting, om 22:25 uur, volgt de als portret van Yves Montand voorgestelde film van Nino Bizzarri, waarin Montands Italiaanse afkomst één van de thema's is.
__________
Foto: Yves Montand en Gérard Depardieu in Le choix des armes.Tags:'Le choix des armes', 'Yves Montand ─, French lover', Arte-tv, Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Nino Bizzarri, thema-avond, Yves Montand
06-11-2011, 13:51 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
03-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vrijdagavond in BBC Radio 3-programma 'The Verb'
Wereldwijd Vrijdenkersfestival
In het literaire programma The verb van de Britse zender BBC Radio 3, dat op vrijdag 4 november wordt uitgezonden tussen 23:00 en 24:00 uur (onze tijd) wordt aandacht besteed aan de opening van het Free Thinking Festival 2011, met daarin een lezing door Jimmy Wales, oprichter van het internet-naslagwerk Wikipedia.
__________
Afbeelding:
 
Jimmy Wales, geboren 1966, 
de oprichter van Wikipedia
Foto uit 2008.


Tags:'The verb', BBC Radio 3, Free Thinking Festival 2011, Jimmy Wales, Wikipedia
03-11-2011, 23:01 geschreven door Heinz Wallisch  
Reacties (0)
Gastenboek
 • hoi
 • Merry Christmas!
 • waarom is de blog over de rijkswacht weg?
 • op bezoek
 • Eens sta je stil maar de tijd tikt door...waarom denk je... waarom sta je niet stil...ik wil blijven waar ik ben...niet

  Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Inhoud blog
 • Op 30 januari 1948 overleed Mahatma Gandhi, op 30 januari 1997 werd zijn as uitgestrooid
 • Russische kernraketten en de hoogst persoonlijke kruisraket van Bill Clinton kwamen op 26 januari ter sprake
 • Strijd tegen bacterieën in een tijd van atibioticacrisis. Te zien op Arte-tv, donderdagavond heel laat
 • Arte-tv biedt deze week de delen zes tot en met tien van de reeks Douces France(s)
 • Reisreportages over vier Schotse ontdekkinsgreizigers via BBC Two-television
 • NDR Kultur: Radiodocumentaire informeert over leiden en lijden van operadirigent in de orkestruimte
 • Driedelige documentaireserie over de Kruistochten, drie woensdagavonden op BBC Two-tv
 • België EEN presenteert het thema De wegwerpmaatschappij in 'Koppen XL'
 • Lear, opera van Aribert Reimann wordt op zondag 15 januari rechtstreeks uit de Opera van Hamburg uitgezonden
 • Rameau's Castor et Pollux zaterdagavond in 'Opera on 3: Live from the Met' van BBC Radio 3
 • Een kwart eeuw Parijs Musée d'Orsay in Franse documentaire, tweemaal op Arte-televisie
 • Angela Christlieb maakte documentaire over imaginaire stad Urville van Tréhin Gilles. Tweemaal via Arte-tv
 • Documentaire over zes decennia levensherinneringen van Volker Koepp in Berlin─Stettin
 • Het geheim van de Maya-kalender in ZDF's reportageserie 'History'
 • Nederland 3-tv begint op 1 januari met eerste seizoen van Amerikaanse dramaserie Homeland
 • Filmdiva Marlene Dietrich werd op deze dag in 1901 te Berlijn geboren
 • Canvas-tv biedt op zondag 25 december de speelfilm The Shop Around the Corner
 • L'Oracolo in Messina van Antonio Vivaldi wordt op Radio 4-NL in 'Opera live' uitgezonden
 • Vincent van Gogh sneed op deze dag in 1888 een deel van zijn linker oor af
 • BBC Four-programma over de laatste stroomtreinen in Groot-Brittannië
 • Bij het heengaan van de Tsjechische auteur en voormalige staatspresident Vaclav Havel
 • Muziekdrama Orest van Manfred Trojahn, naar Euripides, zaterdagavond in 'Opera live' van Radio 4
 • Neerlands Evangelische Omroep presenteert aflevering uit Rail away over Devon en Cornwall via NL2-tv
 • Grandmama Moses, naïeve Amerikaanse schilderes, overleed vandaag een halve eeuw geleden
 • Leonardo da Vinci in een driedelige, gedramatiseerde documentaire, dezer dagen op BBC Two-tv
 • Weinig uitgevoerde opera Der Vampyr van Heinrich Marschner, zondagavond in Bühne: Radio van WDR3
 • Geschiedenis van Jerzualem in fascinerend boek en in driedelige BBC-documentaire
 • Arte-tv: Hoe reisden die oude Egyptenaren nu werkelijk over zee, helemaal naar het Land van Poent?
 • Nogmaals Mahlers Negende Symfonie, deze keer vanuit Liverpool, onder leiding van Vasily Petrenko
 • In en om Hollywood blijven de deuren van de kast nog altijd hermetisch gesloten
 • Planet Eart-aflevering over het fenomeen Grotten, hedenavond te zien op Nederland 2
 • BBC Radio 3: Words and music over Vier Temperamenten zonder de Temperamenten-symfonie van Nielsen
 • Op deze dag in 1791 verscheen de eerste zondagskrant ter wereld: The Observer
 • Documentaire op Arte-tv over schoonheid van de wereldzeeën en de gevaren waaraan deze onderhevig zijn
 • Het verhaal van het befaamde tijdschrift LIFE, in een documentaire op BBC Four-tv
 • Beurs Kleine Uitgevers aanstaande zondag in Paradiso te Amsterdam
 • Cultura 24-NL presenteert documentaire over Groningse schildersbent De Ploeg uit eerste helft vorige eeuw
 • Zwijgende Franse film uit 1926 naar roman uit 1904 van Luigi Pirandello, eenmalig via Arte-tv
 • Vermaarde dirigent en organist Charles de Wolff verleden woensdag in Zwolle gestorven
 • Operafragment als transcriptie voor orgel door Franz Liszt, door Matthias Elsenberg, in 'Musica' van NDR Kultur
 • Vik Muniz ziet schoonheid op 's werelds grootste vuilstortplaats
 • Drie documentaires, drie dagen achtereen via Arte-tv, over Muziek in Centraal-Azië
 • Kruispunt-aflevering op NL2-tv: Lang zullen we leven over gezond, èn gelukkig, oud(er) worden
 • Nieuwe chicanes door Chinese overheid jegens beeldend kunstenaar Ai Weiwei
 • Stand-up comedian Russell Howard breekt vinger tijdens speelse vechtpartij met stuntman
 • Russell Howard en diens Good News Shows, te zien op BBC Three
 • Tweedelige ZDF-documentaire over de machsstrijd om olie in de wereld
 • Cashewnoten-allergie nader onderzocht door drie Nederlandse unviersiteiten
 • Straatmuzikanten in Congo's hoofdstad Kinshasa spelen Beethovens Negende
 • BBC Four presenteert een documentaire over de legendarische Buffalo Bill, dinsdagnacht
 • Een ster zonder toekomst in de Franse speelfilm Étoile sans lumière uit 1946, op TV5 Monde
 • Hoe een wereldpremière, eind oktober in Groningen, wereldwijd gevolgen kreeg
 • Portret Israëlische componiste Chaya Czernowin in 'Neue Musik' van NDR Kultur
 • Op 7 november 1879 werd Ljev Davidovitsj Bronstein geboren, beter bekend als Trotski
 • Thema-avond over de Franse acteur en chansonnier Yves Montand op Arte-televisie
 • Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vrijdagavond in BBC Radio 3-programma 'The Verb'
 • Documentaire op digitale NL-tv Holland Doc 24, over viagra voor vrouwen
 • Koormuziek van drie Estlandse componisten, enkele keren in Cultura 24-uitzending
 • Groninger studenten hebbeneen bacterie ontwikkeld die kan tellen
 • Picasso, de beroemdste kunstenaar van de 20ste eeuw, werd op 25 oktober 1881 geboren
 • Wijze woorden van Groninger Boekito, onder meer dichter en aforist
 • Rookpluim Edith Schippers, Neerlands mini-ster van Volksgezondheid
 • Bijna twee uur over Daniel Johnston in een documentaire van Canvas-tv in de nacht van donderdag op vrijdag
 • Zeshonderdtien jaar geleden werd de Duitse piraat Klaus Störtebeker geëxecuteerd
 • Thema-avond over genetica, dinsdag 18 oktober op Arte-televise
 • ARD-Documentaire over de explosieve situatie aan de Berlijnse Muur in oktober 1961
 • Actuele reportage van Vara's Zembla op Nederland 2 over vraagtekens met betrekking tot palmolie
 • Op deze dag, 13 oktober 1843, werd de organisatie B'nai B'rith gesticht
 • Arte-tv vertoont een driedelige Frans-Oostenrijkse documentairereeks over het fenomeen bionica
 • Saint Joan van George Bernard Shaw, zondagavond in Drama on 3 van BBC Radio 3
 • Kinderen van de toendra, een Franse documentaire over het bedreigde volk der Nenetsen in Noord-Siberië
 • Canada's Noorden nader onderzocht door ontdekkinsgreiziger Alexander MacKenzie
 • Over een naderende zonnestorm meer in het tv-programma Labyrinth van woensdag 21 september
 • Biografische speelfilm van Bruno Nuytten over Camille Claudel, gespeeld door Isabelle Adjani
 • Een twintigtal liefdesverklaringen in celluloid aan Parijs samengevoegd, en te zien op Cultura 24
 • Percussion Concerto van Joey Roukens, geschreven voor Colin Currie, hedenavond in 'De bedding' op Radio 4-NL
 • Op 9 september 1901 overleed de schilder Henri de Toulouse-Lautrec
 • Vandaag is het exact twee eeuwen geleden dat de uitvinder van het kunstoog, Ludwig Müller-Uri, werd geboren
 • De Kerk kon niet zo goed tegen de waarheid en daarom moesten grote denkers de kerkgemeenschap verlaten
 • Franse rolprent Plein sud uit 2009 van Sébastien Lifshitz de komende dagen enige keren te zien via TV5 Monde
 • Documentaire over W.F. Hermans op Neerlands digitale televisiekanaal Cultura 24
 • VPRO Import-documentaire: Schrijfcursussen door Amerikaanse auteurs aan de troepen in Afghanistan en Irak
 • Het geheime leven van zeegolven en hun eventuele invloed op het leven van de mens
 • Benedict Cumberbatch presenteert Strange islands, zondagavond op Canvas-tv
 • Documentaire Letter en geest ─ over Frans Kellendonk ─ wordt herhaald op NL-digitaal kanaal Cultura 24
 • Is het opgedoken doek werkelijk een stuk van een waarachtige grootmeester der schilderkunst?
 • Natuurserie Life op Nederland 1-tv gaat, op woensdag 24 augustus, over insecten
 • Sicko, documentaire van Michael Moore over Amerikaans ziektenkostenverzekering is te zien via de tv-zender Nederland 3
 • De Zweedse Hilde Back en haar kleine gebaar met enorme, positieve gevolgen via Chris Mburu
 • Tijdens al die muziekfestivals worden er zaterdagsavonds minder opera's uitgezonden
 • Vogels zijn het thema van de Life-documentaire van deze week, via de EO op Nederland 1 te zien
 • Duitse kunstenaars geportretteerd: David Garrett, gevolgd door diens versie van Beethovens Vioolconcert
 • Zeldzame zwarte ooievaar gespot in de provincie Groningen, te Oostwold bij Leek
 • Zelden gehoorde Ouverture van Joseph Joachim in ARD Radiofestival, zondagavond via de regionale ARD-zenders
 • BBC Two-documentaire Stel je dat eens voor: als model te zitten voor Lucian Freud
 • Nederlands Blazers Ensemble en VARA-tv organiseren Compositiewedstrijd voor jongeren tot en met achttien jaar
 • Aflevering van Engelse serie Life gaat deze week over de meest gewervelde dieren: Vissen
 • Tan Dun fungeert als Componist van de week in het gelijknamige Vara-programma van Radio 4-NL
 • Terzake van 5 augustus over Het nieuwe, zware banditisme, te zien op Canvas-tv
  Categorieën

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!