Cultuursfinx
Droom en daad
19-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire over de mythische, legendarische en sproojesachtig-majestueuze Zwaan, dinsdag via Arte-tv

Derk den Boer (Groningen): cyclus Zwanenkring

Op dinsdag 24 mei kunt u via de Duits-Franse cultuurzender Arte-tv kennisnemen van de documentaire Schwäne ─ Halbgötter in Weiß? van Herbert Oswald. Die film, vooralsnog eenmalig, uit te zenden tussen 08:00 uur en 08:45 uur besteedt aandacht aan de mythen en legenden die in de loop der eeuwen zijn ontstaan over dit majestueuze dier. Niet alleen dichters, zoals Hans Christian Andersen (1805-1875) met zijn sprookje Het lelijke eendje, en componisten, bij voorbeeld Jean Sibelius (1865-1957): De Zwaan van Tuonela (1893, gereviseerd in 1897 en nog eens in 1900) ─  hebben zich laten inspireren gevoeld door dit fraai ogende, soepele en zelfbewust lijkende dier.


Beeldend kunstenaars hebben zich evenmin onbetuigd gelaten, en dat tot op de huidige dag. Als lichtend voorbeeld, dat we u hier willen voorstellen, mag de cyclus Zwanenkring gelden, gerealiseerd door de in Groningen wonende en werkende kunstenaar Derk den Boer, die met een ander project van rust en bezinning, Oases in Stad en Land  ─ want ook zo kun je het dier zwaan bezien ─ voor de Biënnale in Florence, in december 2011, uitgenodigd.


Over het meest recente project van deze kunstenaar kunt u meer lezen op de wijkwebsite van Paddepoel, een noordelijke stadswijk van Groningen, waar niet alleen een artikel ─ geplaatst op woensdag 18 mei ─ over Derk den Boer te lezen is, maar tevens een fotoreportage beschikbaar is over dat wel heel ruim bemeten landschapswerk.



Tags:Arte-tv, sprookjes, mythen, legenden, 'Zwanenkring', Andersen, Derk den Boer, Documentaire, Sibelius, Zwanen
19-05-2011, 19:58 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Franz Kafka: Die Verwandlung voorgelezen in vijf gedeelten door Peter Simonischek
Vijf afleveringen telt de nieuwe reeks Am Abend vorgelesen van de Duitse regionale zender NDR Kultur, welke geheel volgens het gebruikelijke patroon worden uitgezonden, van maandag 23 mei tot en met vrijdag 27 mei, steeds tussen 22:00 uur en 22:35 uur.
De reeks die wordt voorgelezen door de Oostenrijkse acteur Peter Simonischek (geb. 1946), betreft het wereldberoemde verhaal Die Verwandlung uit 1912 van Franz Kafka (1883-1924). 
Die Verwandlung werd geschreven in de periode november/december 1912. Dat blijkt uit mededelingen van de schrijver aan zijn vriendin Felice Bauer. Het verhaal werd voor de eerste keer gepubliceerd in het maandschrift Die Weißen Blätter in oktober 1915. In boekvorm verscheen dit verhaal voor het eerst bij Kurt Wolff Verlag, gedateerd 1916, maar reeds in december 1915 uitgekomen, in een reeks getiteld Der jüngste Tag.

Tags:'Am Abend vorgelesen', 'Der jüngste Tag', 'Die Weißen Blätter', Kafka, Kurt Wolff Verlag, NDR Kultur, Peter Simonischek
19-05-2011, 19:57 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Documentaire over Augustus John en James Dickson Innes 1911/12: schilderen in Noord Wales

Voorplat boek en cassette biografie
Augustus John door Michael Holroyd,
in de aangepaste versie van 1976.

Alweer een eeuw geleden

De Britse televisiezender BBC Four stelt de kijkers op dinsdag 24 mei in de gelegenheid een documentaire over twee Britse schilders, die een tijd hebben samengewerkt in een bepaald project, dat in de film aan de orde komt. Het is inmiddels alweer een eeuw geleden dat het project werd gerealiseerd, en na het verscheiden van Augustus John is inmiddels alweer een halve eeuw verstreken. Op de foto hiernaast ziet u de internationaal vermaarde kunstenaar op latere leeftijd. 


Het gaat daarbij om Augustus John (1878-1961) en James Dickson Innes (1887-1914). Beiden zijn in 1911 verhuisd naar Noord-Wales om daar te kunnen schilderen in de stijl van Henri Matisse (1869-1954). Dat gebeurde in de periode 1911-1912 in Arenig Fawr om aldaar een berg te schilderen, vandaar de titel The Mountain that had to be painted. Augustus John slaagde erin de collega, die hij sedert 1907 al beter kende, voor dat 'project' tot een min of meer nomadisch leven te 'bekeren. Deze film wordt uitgezonden tussen 21:00 uur en 22:00 uur onze tijd.


Van die beiden is Augustus John ongetwijfeld internationaal de beroemdste. Dickson Innes, die geboren werd in Zuid-Wales, maakte voornamelijk aquarellen en olieverfschilderijen. Het werk dat in de genoemde periode onder meer tot stand gekomen is, en de titel draagt Arenig, North Wales, is gereedgekomen in 1913; het bevindt zich in de Tate Gallery. In zijn oeuvre komen veel bergen, maar af en toe schilderde hij ook figuratief. 

Augustus John gold korte tijd, evenals Dickson Innes, in ongeveer dezelfde periode als zijn samenwerking met deze collega viel, als vooraanstaand post-impressionismt in Groot-Brittannië.  Vooral de naam van Augustus John werd bewonderend in verband gebracht met Matisse en Paul Gauguin (1848-1903).



Tags:Arenig Valley, Augustus John, BBC Four-tv, documentaire, James Dickson Innes, Noord-Wales
19-05-2011, 19:55 geschreven door Heinz Wallisch  
18-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chassidische joden in Stamford Hill leven in de huidige tijd volgens achttiende eeuwse gebruiken

Woensdag 18 mei confronteert de Britse televisiezender BBC Two ons met chassidische Joden die in het Noord-Londense Stamford Hill wonen. Die groepering leeft temidden van anderen die in vrijwel alles de gewoonten van de eenentwintigste eeuw volgen, terwijl deze joodse gemeenschap leeft volgens de tradities van de achttiende eeuw. Liefde en huwelijk, alsmede het zoeken naar een bruid worden gerealiseerd volgens de gebruiken die in genoemde periode als standaard golden.

Het programma, dat zal worden uitgezonden tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd, draagt de titel A Hasidic guide to love, marriage and findign a bride.



Tags:achttiende eeuwse tradities, BBC 2-tv, chassidische joden, Noord-Londen, Stanford Hill
18-05-2011, 00:15 geschreven door Heinz Wallisch  
17-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat niet voorbijgaat, portret van de Nederlandse historicus Jacques Presser, via Geschiedenis 24

Het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24, dat,evenals diverse andere Nederlandse televisiekanalen met dat getal in de naam, zeven etmalen per week continu uitzendt, stelt ons op 17 mei, tussen 20:03 uur en 21:05 uur, in staat kennis te nemen van een portret van de schrijver en historicus Jacques Presser (1899-1970). De man had voor de oorlog reeds gepubliceerd over het toenemende antisemitisme in Duitsland. Toch was het nog een hele schok toen de Duitsers in 1940 Nederland bezetten. Evenals Menno ter Braak, die het nodige aan anti-mofse sentimenten had geuit, heeft Presser getracht een einde aan zijn leven te maken, doch die poging is mislukt. Als gevolg van de maatregelen tegen Joden, afgekondigd door de bezetter, moest Presser zijn functie als docent aan het Vossius Gymnasium opgeven en kon hij eerst nog voor de klas blijven staan, zij het aan het Joods Lyceum in Amsterdam.
Het zijn vooral twee historische publicaties die Jacques Pressers reputatie hebben gevestigd: de Nacht der Girondijnen, dat als Boekenweekgeschenk 1957 werd verspreid. Jaren later, in 1965, is het tweedelige standaardwerk Ondergang over Kamp Westerbork uitgekomen. Ook tijdens de oorlogsjaren heeft Jacques Presser nog gepubliceerd, zij het onder pseudoniem. In 1943 bleek hij een vals persoonsbewijs bij zich te hebben, en daarom werd hij, via Westerbork, naar Kamp Sobibor gestuurd.
Kort na de opnamen voor het gefilmde portret ─ Wat niet voorbijgaat ─ dat door Geschiedenis 24 zal worden uitgezonden ─ ook alweer goed vier decennia geleden ─ stierf Jacques Presser.
Onlangs is een manuscript opgedoken dat drieënzestig jaar als verloren gold: Homo submersus. De latinisten onder u weten wat de titel inhoudt: de ondergedoken man/mens.

Presser, die diverse prijzen mocht ontvangen, schreef niet alleen historische werken, maar tevens een viertal detectives, waarvan Moord in Meppel, en Moord in Moordrecht de bekendste zijn gebleven.



Tags:boekenweekgeschenk, detective-romans, Jacques Presser, 'Geschiedenis 24', 'Ondergang', 'De Nacht der Girondijnen', Vossius Gymnasium, Joods Lyceum, Kamp Westerbork, Sobibor
17-05-2011, 11:16 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Schrijfster Annie Proulx en haar bijzondere aanpak in een gesprek op digitaal tv-kanaal Cultura 24

Auteur Annie Proulx

Annie Proulx is een in tal van landen populaire Amerikaanse schrijfster, ook in ons land. Diverse van haar boeken zijn in het Nederlands vertaald, onder meer het door verfilming zeer bekend geworden Brokeback Mountain.
Deze auteur is tevens bekend vanwege tal van aspecten in haar gedrag en haar voorkomen, welke van invloed zijn op haar schrijverschap. Voorzover dat haar persoonlijke leven betreft, heeft ze een sterke voorkeur ontwikkeld voor afzondering.
Over haar manier van werken vertelt ze in de door het digitale televisiekanaal Cultura 24 uit te zenden onderhoud: over de ontwikkeling van de personages in haar boeken en verklaart ze waarom haar personages zulke uitzonderlijke namen dragen.
Dat gesprek is te zien in de bijdrage Annie Proulx in Nederland, te zien op genoemd kijkkanaal, op woensdag 18 mei, tussen 20:25 uur en 21:00 uur.



Tags:Annie Proulx, Cultura 24, 'Annie Proulx in Nederland'
17-05-2011, 05:38 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De uitreiking van diverse Siemens-Musikpreise in Neue Musik via de regionale radiozender NDR Kultur

Aribert Reimann

Neue Musik is een vast geprogrammeerd onderdeel van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur. In de aflevering van woensdag 18 mei wordt aandacht gevraagd voor de Internationale Ernst von Siemens Musikpreis. Deze zal op 24 mei aanstaande worden uitgereikt aan de Duitse componist Aribert Reimann (geboren 1936) voor zijn gehele oeuvre.

Toen de alom gewaardeerde, want op tal van aspecten van het muziekleven deskundige criticus , componist en muziekhistoricus Hans Heinz Stuckenschmidt (1901-1988), afscheid had genomen van zijn actieve beroepsleven, heeft het tweede Duitse televisienet ZDF een programma aan hem gewijd in de reeks Zeugen des Jahrhunderts. Desgevraagd verklaarde Stuckenschmidt dat hij twee Duitse componisten op het oog had die zouden zorgen voor de nodige progressie van het muziekleven: "Aribert Reimann en Wolfgang Rihm."

Genoemde stichting stelt eveneens prijzen beschikbaar voor de meest talentvolle componisten. Dit jaar gaan deze naar de Brit Steven Daverson, de Spanjaard Hector Parra en naar de Duitser Hans Thomalla.
De aflevering draagt de titel Der Nobelpreis der Musik fördert Innovation, en zal worden uitgezonden op woensdag 18 mei tussen 21:35 uur en 22:00 uur. 



Tags:'Nobelpreis der Musik', Aribert Reimann, Ernst von Siemens Musikpreis, Hans Thomalla, Hector Parra, Innovation, Steven Daverson, Wolfgang Rihm, Hans Heinz Stuckenschmidt
17-05-2011, 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  
16-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nogmaals vijf stukken uit het oeuvre van Ludwig Börne voorgelezen op radiozender NDR Kultur

Ludwig Börne in 1827, geschilderd 
door Moritz Oppenheim (1800-1862).

In ons artikel van zaterdag 7 mei hebben we de eerste drie van acht afleveringen met voorgelezen teksten uit het oeuvre van Ludwig Börne aan u voorgesteld. De reeks gaat verder op maandag 16 mei en eindigt op vrijdag 20 mei, steeds om 22:35 uur, als het programma goed een half uur heeft geduurd. Tijdens genoemde avonden vanaf 22:00 uur treedt steeds opnieuw een verteller op in het programma Am Abend vorgelesen van de Duitse regionale radiozender NDR Kultur.
Op maandagavond is de beurt aan Jürgen Thormann; hij leest het artikel voor dat Ludwig Börne schreef over Henriette Sonntag in Frankfurt.

Dinsdag 17 mei gaat de reeks onverstoorbaar verder, en zo nog drie dagen, steeds op hetzelfde tijdstip. 



Tags:'Am Abend vorgelesen',Jürgen Thormann, Ludwig Börne, Moritz Oppenheim, NDR Kultur
16-05-2011, 19:58 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Die Affäre Klimt, documentaire uit 2006 deze maand tweemaal te zien via Arte-televisie

Gustav Klimt in 1913, door 
Egon Schiele (1890-1918)

Nalatenschap

Eén van de dingen die over de Oostenrijkse schilder, beeldhouwer en zonderling Gustav Klimt (1862-1918) bekend zijn, is dat tal van zijn doeken in verband worden gebracht met de muziek van Gustav Mahler [1], die twee jaar vóór hem werd geboren en zeven jaar eerder is overleden dan de beeldend kunstenaar. Vooral in de bloeitijd van het fenomeen grammofoonplaat, en met name vanaf het midden van de jaren vijftig zijn er tal van Mahler-uitgaven verschenen met op de hoes een daarbij passende afbeelding uit het oeuvre van Gustav Klimt.
De man is onderwerp van aandacht in de documentaire Die Affäre Klimt, welke op maandag 16 mei, zal worden uitgezonden door Arte-televisie:
 kort vóór middernacht, om 23:50 uur begint deze en om 01:20 uur in de nacht op dinsdag 17 mei eindigt de film.

De documentaire, die werd in 2006 gedraaid door Jane Chablani voor de regionale Duitse televisiezender Bayerische Rundfunk, behandelt de strijd die wordt gevoerd over de nalatenschap van deze beeldend kunstenaar uit de tijd van de (Oostenrijkse) art nouveau.
De film zal via dezelfde zender worden herhaald op maandag 30 mei, 's ochtends vanaf 10:15 uur.

__________

[1] In verband met de honderdste sterfdag, deze week op 18 mei, worden er dagen achtereen tal van radio- en tv-uitzendingen gewijd aan deze componist, zijn muziek en zijn persoonlijkheid. Daarover kunt u twee uitgebreide artikelen raadplegen op de bevriende site All art is quite useless van Rond 1900.nl. Het eerste is verschenen op zaterdag 14 mei; het tweede zal op dinsdag 17 mei op diezelfde site worden gepubliceerd.



Tags:Klimt, Mahler, Schiele, Arte-tv, Bauerische Rundfunk, Jane Chablani,
16-05-2011, 14:52 geschreven door Heinz Wallisch  
14-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Driedelige documentaire ineens over de geschiedenis der Hugenoten in de Franse Ardèche, op Geschiedenis 24

Gezicht op de stad Privas in de Franse Ardèche.

De drie delen achtereen

Het digitale televisiekanaal Geschiedenis 24 presenteert op maandag 16 mei, tussen 17:33 uur en 18:51 uur, de drie delen achtereen van een documentaire die in 1988 werd gemaakt voor de Evangelische Omroep door Willem Ouweneel over de geschiedenis van de Hugenoten in de Ardèche.


Deel één, getiteld De val van Privas, gaat over de belangrijkste Hugenotenstad Privas in de periode van de godsdienstoorlogen tijdens de zestiende en zeventiende eeuw.


In de tweede aflevering ─ Profeten in de Cevennes ─ wordt de voortzetting van de godsdienstoorlogen in de zeventiende eeuw, en het ontstaan van massabewegingen onder leiding van een kleine groepering die bekendheid kreeg als de Profeten, in de Cevennes.


De Comisards en de Désert is de titel van het derde deel van de documentaire in kwestie.

Daarin wordt bericht van de opstanden der Hugenoten in de achttiende eeuw.

Hetzelfde tv-kanaal zendt de drie delen nogmaals achtereen uit op woensdag 18 mei, tussen 21:33 uur en 22:51 uur.



Tags:'Profeten', Ardèche, Cevennes, godsdienstoorlogen, Hugenoten, Privas
14-05-2011, 15:09 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honderd jaar geleden, op 18 mei 1911, stierf Gustav Mahler; vooral radiozenders herdenken hem

Gustav Mahler in 1909

Honderdste sterfdag

Hoewel wij, en dat met een ongebreideld enthousiasme, gekunsteld geregisseerde herdenkingen consequent uit de weg gaan, omdat deze meestentijds door commercieel ingestelde lieden worden bedacht en gerealiseerd, ligt dat in het geval van Gustav Mahler ietwat anders, aangezien deze kunsten-maker één der allergrootste meesters uit de (muziek)geschiedenis is geweest, en er vrijwel geen dag voorbijgaat of op één van de West-Europese radiozenders wordt wel een symfonie van hem gespeeld. En, zo gezien, is er gewoon sprake van normale progressie.

De komende tijd, vanaf zaterdag 14 mei tot en met volgende week vrijdag de twintigste, zijn de ethermedia, vooral de radiozenders, wellicht net iets meer actief dan gewoonlijk. Zo worden er niet alleen symfonieën en liederen van Gustav Mahler de ether ingeslingerd, maar wordt er tevens een colloquium uitgezonden dat als thema Mahlers leven door zijn liederen, en kunnen we ook weer eens luisteren naar het Pianokwartet, een jeugdwerk van Mahler. Uitgebreide informatie hierover is te vinden in een artikel dat ik heb opgenomen op de site All art is quite useless  van Rond1900.nl, over de cultuur van het fin de siècle.

________

Naschrift dinsdag 17 mei 2011:

Inmiddels is op dezelfde fin de siècle-site een tweede bijdrage opgenomen, over vier verschillende filmbijdragen, welke op de beeldbuis op drie verschillende zenders, de komende dagen kunnen worden  bekeken.




Tags:colloquium, Gustav Mahler, Klassieke Kamermuziek: 19de eeuw, Mahler-symfonieën
14-05-2011, 00:00 geschreven door Heinz Wallisch  
12-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Door het bestaan van de driedimensionale printer kan bijna iedereen nu wel heel veel zelf maken

Hier ziet u een voorwerp dat is vervaardigd met

behulp van een driedimensionale printer.

Van het wetenschappelijke programma Labyrinth ─ een coproductie van de NTR en de VPRO ─ wordt op donderdag 12 mei, via Nederland 2, een nieuwe aflevering uitgezonden, met de titel Alles is maakbaar, te beginnen om 23:50 uur, en durend tot in de nacht op vrijdag 13 mei om ongeveer 00:24 uur.
Dat heeft, naar verwachting vèrstrekkende, gevolgen voor de wijze waarop onze economie is georganiseerd, althans dat is een reële optie. Immers, als men inderdaad in staat wordt gesteld één en ander zelf te vervaardigen, zal dat er waarschijnlijk op uitdraaien dat niet meer de fabrikanten, en/of andere producenten, nog bepalen wat de consument nodig heeft, maar doen ze dat wel zelf. 
Het proces van het driedimensionaal printen stamt uit het jaar 2000.



Tags:'Alles is maakbaar', 'Labyrinth', 3D-printer, NL 2-tv, NTR/VPRO
12-05-2011, 20:25 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Philip Jenkins houdt lezing in Amsterdam, op vrijdag de dertiende

Lezing en commentaar

Op vrijdag 13 mei wordt in de Theologische Faculteit van de Vrije Universiteit te Amsterdam een lezing gehouden door Philip Jenkins, hoogleraar Geesteswetenschappen aan de Pennsylvania State University. Daarin zal de geleerde één en ander toelichten van hetgeen hij in 2007 heeft geboekstaafd in Christianity, Islam and Europe's Religious Crisis, in 2010 in een Nederlandse vertaling van Bart Voorzanger verschenen als Gods Werelddeel ─ christendom,  islam en de religieuze crisis in Europa bij Nieuw Amsterdam uitgevers te Amsterdam.


Als basis voor de lezing dient een tweetal vragen: 
Zal het christendom in Europa bezwijken onder het gewicht van niet alleen globalisering, westers secularisme, en van (al dan niet) islamitische immigranten?

Staat Europa op het punt Eurabië te worden?

Overdreven voorstellingen
Laten we hier ─ voordat Philip Jenkins zijn lezing houdt ─ nog eens recapituleren dat er in Nederland minder dan vijf procent van de bevolking islamieten zijn, welke zich zeker niet als geheel laten indelen bij de groepering islamisten. Om het even zuiver te houden: niet alle rooms-katholieken ─ integendeel ─ vinden het aanvaardbaar dat de paus ─ u weet wel, die paapse travestiet in Vaticaanstad die een zetel bezet houdt met de uiterst ridicule benaming  Heilige Stoel draagt ─ gezag mag uitoefenen als Gods plaatsbekleder op aarde, terwijl juist aardse mensen God hebben gecreëerd en niet andersom.

Dat er geestelijke gestoorden bestonden die twee decennia geleden riepen dat er in het jaar 2000 nog slechts één vlag op deze aardkloot zou wapperen ─ die van Allah ─ en dat er ongetwijfeld ook nu nog misleide lieden zullen bestaan die menen dat het dan misschien wat later zal gebeuren, mag geen reden zijn voor mensen in het westen ─ inclusief gelovigen van welke richting dan ook, en al dan niet vanuit een politieke overtuiging met een verborgen agenda ─ om zich, jegens zo'n kleine minderheid als de moslimbevolking, op te stellen zoals het beestentuig in Mofrika van anno dazumal heeft gedaan jegens hun joodse burgers.


Geen verovering

Het is, vriendelijk gezegd, dan ook je reinste dwaasheid dat er politieke stromingen, helaas ook in ons land, bestaan van mensen die zich laten leiden door een ─ opnieuw: vriendelijk gezegd ─ vorm van niet onderkende doodsangst jegens moslims, die in hun relatief geringe aantal ertoe zouden kunnen overgaan Europa te veroveren. Dat anderzijds de reëel bestaande angst niet zonder meer van tafel kan worden geveegd, moge even duidelijk zijn: een poging tot verklaring is dan ook wel het minste. Die ligt onder meer in de vehemente wijze van prediken en haatzaaien aan de zijde van bepaalde extremistische fundamentalisten, die de wereldheerschappij wensen en daarom eisen. De niet zelden hysterisch-uitzinnige wijze waarop de dreigingen aan het adres van aanhangers van een andere godsdienst, en in de richting van ongelovigen, worden geuit, maakt, vooral bij ons, nuchtere Nederlanders, een volslagen gestoorde en daardoor verstorende indruk.


Aanpassingen

Philip Jenkins is er dan ook van overtuigd dat die angst voor een totale islamisering van Europa zwaar overtrokken is. Voorts is hij van mening dat het christendom eveneens grote moeite zal hebben, zich in de seculiere cultuur van Europa te handhaven. Volgens deze geleerde hebben die beide geloofsgemeenschappen zich inmiddels aangepast en zullen zij zich ook nog verder aanpassen.
Wat Philip Jenkins in zijn lezing naar voren zal brengen, zal worden becommentarieerd door James Kennedy, hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.

__________

Lezing Philip Jenkins:
Vrije Universiteit, Hoofdgebouw 13A-11/13
vrijdag 13 mei, tussen 14:00 uur en 16:00 uur

Toegang vrij, met een borrel na afloop.

__________

Philip Jenkins: Gods werelddeel ─ Christendom, islam en de religieuze crisis in Europa. Vertaald door Bart Voorzanger; voorzien van een inleiding door de auteur, speciaal voor de Nederlandse editie. 480 pagina's, paperback, Nieuw Amsterdam Uitgevers, Amsterdam 2010. ISBN 978-90-468-0788-0.



Tags:'Gods werelddeel', christendom, Europa in religieuze crisis, islam, Philip Jenkins, Bart Voorzanger, Pennsylvania State University, Nieuw Amsterdamn Uitgevers
12-05-2011, 17:13 geschreven door Heinz Wallisch  
11-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe Europese Literatuurprijs wordt gelanceerd in het VPRO-programma De avonden via NL Radio 6

De Duitse auteur
Bernhard Schlink

In het programma De avonden van de VPRO, dat op woensdag 11 mei via Radio 6 wordt uitgezonden tussen 21:02 uur en 23:00 uur, komt het thema buitenlandse literatuur en de populariteit daarvan aan de orde. Aangezien de Duitse, de Franse en de Spaanse literatuur in ons land hun grond onder de voeten meer en meer, en dat ook als zodanig wordt onderkend, met als gevolg de instelling van een Europese Literatuurprijs welke als niet te verwaarlozen mag worden beschouwd. De schrijver van de beste roman die uit één der Europese talen in het Nederlands is overgezet, wordt niet alleen met mooie woorden en een oorkonde bedacht, maar ontvangt tevens het niet onaardige bedrag van tienduizend euro, en daarnaast krijgt de vertaler ook nog eens tweeënhalf duizend euro; toch meer dan een douceurtje.
De met het, in onze taal volstrekt onnodige en onprettige, woord Longlist aangeduide opsomming telt vijf Duitse auteurs ─ een aantal aan moderne schrijvers in die taal dat de meeste huidige boekenlezers niet meer kunnen ophoesten ─, drie Franse, drie Engelse, twee Spaanse, één Tsjech, één Deen, één Noor en één Roemeen. Daartussen zouden zich diverse schrijvers bevinden die zich niet zouden mogen beklagen over belangstelling van de zijde van het Nederlandse lerzerspubliek.
De bekendste onder hen is waarschijnlijk Bernhard Schlink (geb. 1944), die vooral naam heeft gemaakt met de inmiddels verfilmde roman Der Vorleser. Verder doen onder anderen Jens Christian, Niccolò Ammaniti en Charles Lewinsky mee.

 Frans Timmermans,
voorzitter van de jury.

Al was het alleen maar omdat nu eindelijk de vertalers ook meedoen in de eer en de economische kant van de onderscheiding, valt de instelling van de prijs in kwestie toe te juichen. De jury, die door een politicus wordt voorgezeten, kijkt met evenveel interesse naar de kwaliteit van de vertaling. Die juryvoorzitter, Frans Timmermans die onder meer Staatssecretaris van Europese Zaken in het laatste kabinet Balkenende is geweest, is ─ in tegenstelling tot vele anderen in dezelfde functie ─ iemand die leest.
Woensdag 11 mei wordt de korte lijst met nog slechts vijf titels bekendgemaakt tijdens de uitzending van genoemd programma De avonden, geheel in het teken van De Nacht van de Europese Literatuur. In de uitzending worden onder meer twee schrijvers geïnterviewd: de Duitser Ingo Schulze en de befaamde Hongaar György Konrád.



Tags:(De Nacht van de) Europese Literatuurprijs, VPRO, Radio 6, Bernhard Schlink, Frans Timmermans, 'De avonden'
11-05-2011, 01:50 geschreven door Heinz Wallisch  
10-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vragenlijst in het Tagebuch 1966-1971 van Max Frisch

In het programma Kulturforum van NDR Kultur, dat hedenavond wordt uitgezonden, komen vragen van en (tegelijkertijd) aan Max Frisch aan de orde. Hoewel ik de inhoud van dit inmiddels zeker twee decennia oude programma niet ken ─ Max Frisch is in april 1991 overleden ─, is het niet onwaarschijnlijk dat het daarbij (onder meer) gaat om de Vragenlijst (Fragebogen) uit 1966, waarmee deze Zwitserse auteur zijn 432 pagina's tellende Tagebuch 1966-1971 opent.

Die lijst bestaat uit vijfentwintig vragen, waarvan enkele, opeenvolgende, onverbrekelijk bij elkaar horen. Enige daarvan willen we eveneens voorleggen, eventueel om voor en aan uzelf te stellen en te beantwoorden. In ieder geval om kennis te nemen van de dringendheid van vragen die een intellectueel aan zichzelf stelde, nu vierenhalf decennia geleden.

6: Möchten Sie das absolute Gedächtnis?

8: Wen, der tot ist, möchten Sie wiedersehen?

9: Wen hingegen nicht?


11. Wie alt möchten Sie werden?

Op deze vraag wil ik, hier en nu, in alle openbaarheid, u en alle eventueel verzamelde uwen, ten dele antwoorden, respectievelijk reageren: Ik word 218 jaar oud, en dat lijkt me ook wel voldoende.


De laatste van de vijfentwintig vragen, is, ook als uitsmijter, interessant: Möchten Sie lieber gestorben sein oder noch eine Zeit leben als ein gesundes Tier? Und als welches?



Tags:'Kulturforum', 'Tagebuch 1966-1971', Max Frisch, NDR Kultur
10-05-2011, 14:16 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen van en aan Max Frisch, ter gelegenheid van diens honderdste geboortedag op NDR Kultur

Romans en drama's

De regionale Duitse radiozender NDR Kultur presenteert op dinsdag 10 mei, tussen 20:00 uur en 21:00 uur in het programma Kulturforum de aflevering Weiß ich wer ich bin? ─ Fragen von und an Max Frisch.

Zwitserse gedenkmunt van 20 frank,
t.g.v. de honderdste geboortedag
van Max Frisch (1911-1991).

De Zwitserse auteur Max Frisch werd op 15 mei 1911 geboren en behoorde tot de naoorlogse, Duitstalige auteurs, die met hun geschriften, vooral met de romans en toneelstukken, in ieder geval voor flink wat discussie hebben gezorgd en zeker in de hoofden van bepaalde mensen één en ander ten gunste van een positieve ontwikkeling hebben weten te bewerkstelligen.

Van oorsprong was de man architect, maar allengs ging hij meer en meer romans schrijven. Daarbij mogen we niet zijn wereldwijd besproken  en geprezen toneelstuk Biedermann und die Brandstifter (Ein Lehrstück ohne Lehre) uit 1958 vergeten.


Ook Tagebücher

Deze auteur heeft eveneens een Dagboek bijgehouden, begonnen om 1946, toen hij nog architect was. Het feit dat hij publiceerde, lag vooral besloten in hetgeen hij als Zeitgenossenschaft beschreef, en niet in de persoon Max Frisch. 

Twintig jaar later begon hij aan zijn tweede dagboek, dat in vertellende vorm een soort logboek van de eenling, de eenzame wolf, kan worden beschouwd. Wat tevens opvalt, is het feit dat het thema ouder worden, en de notities dienaangaande, een prominente plaats innemen. 


Toch was Max Frisch aan het einde van dat tweede Dagboek (1966-1971) nog maar zestig jaar oud. We worden daarin geconfronteerd met tal van vragen van de schrijver Max Frisch aan de persoon met dezelfde naam, en daarbij stuiten we weliswaar op alledaagse zaken, de dood incluis, maar wel zodanig dat de lezer zich ook aangesproken voelt. 
Die sfeer zal zeker terug te vinden zijn in het hier aanbevolen radioprogramma.

Max Frisch overleed op 4 april 1991: hij werd net geen tachtig jaar oud.



Tags:'Kulturforum', Max Frisch, NDR Kultur, 'Weiß ich wer ich bin?'
10-05-2011, 14:10 geschreven door Heinz Wallisch  
09-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Four-television biedt een uur over oorspronkelijke IJslandse sagen op dinsdag 10 mei

Titelpagina van een proza-versie van de
Edda, uit de achttiende eeuw

Liefhebbers van sagen en legenden zullen tevreden zijn als ze ontdekken ─ bij voorbeeld langs deze weg ─ dat de televisiezender BBC Four op dinsdag 10 mei, tussen 22:00 uur en 23:00 uur onze tijd, aandacht zal besteden aan klassieke IJslandse sagen ─ The Viking Sagas ─, welke niet alleen geweldige uitingen zijn gebleken van lyrische en/of epische kunst, maar die tevens hebben bewezen dat ze betrouwbare historische bronnen zijn.

In principe gaat het daarbij om mondeling doorgegeven geschiedenis, welke pas later op schrift werd gesteld, waarmee de 'beweeglijkheid' ietwat werd beperkt, en de verhalen in kwestie een meer vast karakter kregen, maar in de mondelinge versie vanzelfsprekend nog voldoende bewegingsvrijheid hadden voor de vertellers.

Theoretisch gezien zijn de geboekstaafde versies betrouwbaarder want vast liggend, maar dat is slechts bij oppervlakkige beschouwing het geval, aangezien de talrijke mogelijkheden voor interpretatie open blijven. Dat is immers eveneens een vorm van dynamiek.

Zo bestaat er van de beroemdste IJslandse sage, de Edda, een lyrische versie en een latere, epische versie.

In een uur televisietijd kan daarover heel wat wetenswaardigs voor het voetlicht worden gebracht: het enige dat daarvoor nodig is, kan men met één woord omschrijven: kwaliteit.



Tags:'The Viking Sagas', BBC Four-tv, Edda, IJslandse sagen
09-05-2011, 22:58 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BBC Two zendt natuurdocumentaire Giants of the West uit in de serie Britain's secret seas

Marinebiologe Tooni Mahto (BBC).

Het zal niet het eerste zijn waar de meeste mensen aan denken: geheimen onder ─ jawel: onder ─ de zee(bodem). Daar bevindt zich een geheime wereld, dat wil zeggen: een wereld vol geheime elementen die inmiddels worden onderzocht.

Voor de BBC heeft Paul Rose zich in verbinding gesteld met marinebiologe Tooni Mahto en met onderwater-bioloog Frank Pope, om voor genoemde zender een natuurdocumentaire te kunnen realiseren. 


Die film wordt op dinsdag 10 mei uitgezonden door de tv-zender BBC Two, tussen 20:00 uur en 21:00 uur onze tijd. Deze documentaire draagt de titel Giants of the West.



Tags:BBC Two-tv, documentaire, Frank Pope, geheime wereld, marinebiologie, Paul Rose, Tooni Mahto, zeebodem
09-05-2011, 22:39 geschreven door Heinz Wallisch  
08-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Derk Bolt bezorgt eeuwenoude brief in KRO-programma op Nederland 2

In het intrigerende KRO-programma Brieven boven water dat via Nederland 2 wordt uitgezonden, komen ─ in de aflevering van zondag 8 mei, getiteld Een sterk verlaat overlijdensbericht ─ nog meer brieven boven water blijken te zijn ─  en verschijnt Derk Bolt in beeld als bijzondere postbode. Hij bezorgt een eeuwenoude, maar indertijd gestolen, brief van Aagje Luijtsen, gericht aan haar echtgenoot Hermanus Kikkert, aan één van diens nazaten.

De huidige 'geadresseerde' blijkt ook nog eens een bekende Nederlander te zijn. Dat zou op zich, maar niet principieel, een reden kunnen zijn om af te haken. Net als genoemde Hermanjus Kikkert is de thans beoogde ontvanger vaak ver van huis.
Het stapeltje brieven dat Aagje Luijtsen in dat relatief verre verleden heeft verzonden, raakte in één keer kwijt nadat het schip waarin deze brieven zich bevonden, was geënterd en alles wat zich aan boord bevond, werd geconfisqueerd.
In de vorige aflevering van dit programma werd reeds uitgelegd dat er toen kapers in de Noorzee actief waren. nu kan daar nog aan worden toegevoegd dat dit gebeurde onder auspiciën van de Britse regering en met het oogmerk bevordering van de economie  van het eigen land. 



Tags:'Brieven boven water', Aagje Luijtsen, Derk Bolt, Hermanus Kikkert, KRO-tv, NL 2-tv
08-05-2011, 17:02 geschreven door Heinz Wallisch  
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Benali boekt Leon de Winter in NTR-programma op Nederland 2 en later op Cultura 24

Hollywood
De Nederlandse auteur Leon de Winter (geboren 1954) woont en werkt in Hollywood, waar hij filmscenario's produceert, die hij hoopt te verkopen aan een van de talrijke studio's aldaar.

Tegelijkertijd houdt hij zijn vaderland en de rest van de wereld nauwkeurig in het oog. Van wat er zoal door hem heengaat, houdt hij als commentator Buitenland van een bekend Nederlands ochtendblad ─ met een grafisch afstotelijk voorkomen, om over de inhoud maar geheel te zwijgen ─ zijn lezers op de hoogte.

Wat die Leon de Winter wil doen, is verhalen vertellen en wat hem betreft kan dat door middel van film en boeken. Voor wat betreft het laatste fenomeen is hij rijk vertegenwoordigd op de boekenmarkt. Binnen enkele weken kocht ik diverse van zijn boeken, en alle ongelezen, voor hooguit zeventig eurocent. Deze week vond ik een splinternieuw exemplaar van de BB-pocket De ruimte van Sokolov, bij een kringloopwinkel waar de hoeveelheid boeken in het magazijn zo groot schijnt te wezen dat men alle aanwezige boeken in de winkel verkocht voor de somma van tien voor twee euro. Voor twintig cent had ik daarmee een dik boek van deze Leon de Winter erbij.
In het NTR-programma Benali boekt wordt op zondag 8 mei, vanaf 23:00 uur via Nederlan 2, een nieuwe aflevering uitgezonden, waarin de kijkers kunnen meebeleven hoe Abdelkader (*) Benali de schrijver in kwestie ─ en diens echtgenote Jessica Durlacher ─ bij hen thuis bezoekt.
Deze aflevering wordt nog deze week opnieuw uitgezonden, maar dan via het digitale kanaal Cultura 24, en wel op woensdag 11 mei, tussen 20:02 uur en 21:00 uur.



Tags:Leon de Winter, 'Benali boekt',, NL 2-tv, Cultura 24, Abdelkader Benali
08-05-2011, 13:28 geschreven door Heinz Wallisch  
Gastenboek
  • hoi
  • Merry Christmas!
  • waarom is de blog over de rijkswacht weg?
  • op bezoek
  • Eens sta je stil maar de tijd tikt door...waarom denk je... waarom sta je niet stil...ik wil blijven waar ik ben...niet

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Inhoud blog
  • Op 30 januari 1948 overleed Mahatma Gandhi, op 30 januari 1997 werd zijn as uitgestrooid
  • Russische kernraketten en de hoogst persoonlijke kruisraket van Bill Clinton kwamen op 26 januari ter sprake
  • Strijd tegen bacterieën in een tijd van atibioticacrisis. Te zien op Arte-tv, donderdagavond heel laat
  • Arte-tv biedt deze week de delen zes tot en met tien van de reeks Douces France(s)
  • Reisreportages over vier Schotse ontdekkinsgreizigers via BBC Two-television
  • NDR Kultur: Radiodocumentaire informeert over leiden en lijden van operadirigent in de orkestruimte
  • Driedelige documentaireserie over de Kruistochten, drie woensdagavonden op BBC Two-tv
  • België EEN presenteert het thema De wegwerpmaatschappij in 'Koppen XL'
  • Lear, opera van Aribert Reimann wordt op zondag 15 januari rechtstreeks uit de Opera van Hamburg uitgezonden
  • Rameau's Castor et Pollux zaterdagavond in 'Opera on 3: Live from the Met' van BBC Radio 3
  • Een kwart eeuw Parijs Musée d'Orsay in Franse documentaire, tweemaal op Arte-televisie
  • Angela Christlieb maakte documentaire over imaginaire stad Urville van Tréhin Gilles. Tweemaal via Arte-tv
  • Documentaire over zes decennia levensherinneringen van Volker Koepp in Berlin─Stettin
  • Het geheim van de Maya-kalender in ZDF's reportageserie 'History'
  • Nederland 3-tv begint op 1 januari met eerste seizoen van Amerikaanse dramaserie Homeland
  • Filmdiva Marlene Dietrich werd op deze dag in 1901 te Berlijn geboren
  • Canvas-tv biedt op zondag 25 december de speelfilm The Shop Around the Corner
  • L'Oracolo in Messina van Antonio Vivaldi wordt op Radio 4-NL in 'Opera live' uitgezonden
  • Vincent van Gogh sneed op deze dag in 1888 een deel van zijn linker oor af
  • BBC Four-programma over de laatste stroomtreinen in Groot-Brittannië
  • Bij het heengaan van de Tsjechische auteur en voormalige staatspresident Vaclav Havel
  • Muziekdrama Orest van Manfred Trojahn, naar Euripides, zaterdagavond in 'Opera live' van Radio 4
  • Neerlands Evangelische Omroep presenteert aflevering uit Rail away over Devon en Cornwall via NL2-tv
  • Grandmama Moses, naïeve Amerikaanse schilderes, overleed vandaag een halve eeuw geleden
  • Leonardo da Vinci in een driedelige, gedramatiseerde documentaire, dezer dagen op BBC Two-tv
  • Weinig uitgevoerde opera Der Vampyr van Heinrich Marschner, zondagavond in Bühne: Radio van WDR3
  • Geschiedenis van Jerzualem in fascinerend boek en in driedelige BBC-documentaire
  • Arte-tv: Hoe reisden die oude Egyptenaren nu werkelijk over zee, helemaal naar het Land van Poent?
  • Nogmaals Mahlers Negende Symfonie, deze keer vanuit Liverpool, onder leiding van Vasily Petrenko
  • In en om Hollywood blijven de deuren van de kast nog altijd hermetisch gesloten
  • Planet Eart-aflevering over het fenomeen Grotten, hedenavond te zien op Nederland 2
  • BBC Radio 3: Words and music over Vier Temperamenten zonder de Temperamenten-symfonie van Nielsen
  • Op deze dag in 1791 verscheen de eerste zondagskrant ter wereld: The Observer
  • Documentaire op Arte-tv over schoonheid van de wereldzeeën en de gevaren waaraan deze onderhevig zijn
  • Het verhaal van het befaamde tijdschrift LIFE, in een documentaire op BBC Four-tv
  • Beurs Kleine Uitgevers aanstaande zondag in Paradiso te Amsterdam
  • Cultura 24-NL presenteert documentaire over Groningse schildersbent De Ploeg uit eerste helft vorige eeuw
  • Zwijgende Franse film uit 1926 naar roman uit 1904 van Luigi Pirandello, eenmalig via Arte-tv
  • Vermaarde dirigent en organist Charles de Wolff verleden woensdag in Zwolle gestorven
  • Operafragment als transcriptie voor orgel door Franz Liszt, door Matthias Elsenberg, in 'Musica' van NDR Kultur
  • Vik Muniz ziet schoonheid op 's werelds grootste vuilstortplaats
  • Drie documentaires, drie dagen achtereen via Arte-tv, over Muziek in Centraal-Azië
  • Kruispunt-aflevering op NL2-tv: Lang zullen we leven over gezond, èn gelukkig, oud(er) worden
  • Nieuwe chicanes door Chinese overheid jegens beeldend kunstenaar Ai Weiwei
  • Stand-up comedian Russell Howard breekt vinger tijdens speelse vechtpartij met stuntman
  • Russell Howard en diens Good News Shows, te zien op BBC Three
  • Tweedelige ZDF-documentaire over de machsstrijd om olie in de wereld
  • Cashewnoten-allergie nader onderzocht door drie Nederlandse unviersiteiten
  • Straatmuzikanten in Congo's hoofdstad Kinshasa spelen Beethovens Negende
  • BBC Four presenteert een documentaire over de legendarische Buffalo Bill, dinsdagnacht
  • Een ster zonder toekomst in de Franse speelfilm Étoile sans lumière uit 1946, op TV5 Monde
  • Hoe een wereldpremière, eind oktober in Groningen, wereldwijd gevolgen kreeg
  • Portret Israëlische componiste Chaya Czernowin in 'Neue Musik' van NDR Kultur
  • Op 7 november 1879 werd Ljev Davidovitsj Bronstein geboren, beter bekend als Trotski
  • Thema-avond over de Franse acteur en chansonnier Yves Montand op Arte-televisie
  • Wikipedia-oprichter Jimmy Wales vrijdagavond in BBC Radio 3-programma 'The Verb'
  • Documentaire op digitale NL-tv Holland Doc 24, over viagra voor vrouwen
  • Koormuziek van drie Estlandse componisten, enkele keren in Cultura 24-uitzending
  • Groninger studenten hebbeneen bacterie ontwikkeld die kan tellen
  • Picasso, de beroemdste kunstenaar van de 20ste eeuw, werd op 25 oktober 1881 geboren
  • Wijze woorden van Groninger Boekito, onder meer dichter en aforist
  • Rookpluim Edith Schippers, Neerlands mini-ster van Volksgezondheid
  • Bijna twee uur over Daniel Johnston in een documentaire van Canvas-tv in de nacht van donderdag op vrijdag
  • Zeshonderdtien jaar geleden werd de Duitse piraat Klaus Störtebeker geëxecuteerd
  • Thema-avond over genetica, dinsdag 18 oktober op Arte-televise
  • ARD-Documentaire over de explosieve situatie aan de Berlijnse Muur in oktober 1961
  • Actuele reportage van Vara's Zembla op Nederland 2 over vraagtekens met betrekking tot palmolie
  • Op deze dag, 13 oktober 1843, werd de organisatie B'nai B'rith gesticht
  • Arte-tv vertoont een driedelige Frans-Oostenrijkse documentairereeks over het fenomeen bionica
  • Saint Joan van George Bernard Shaw, zondagavond in Drama on 3 van BBC Radio 3
  • Kinderen van de toendra, een Franse documentaire over het bedreigde volk der Nenetsen in Noord-Siberië
  • Canada's Noorden nader onderzocht door ontdekkinsgreiziger Alexander MacKenzie
  • Over een naderende zonnestorm meer in het tv-programma Labyrinth van woensdag 21 september
  • Biografische speelfilm van Bruno Nuytten over Camille Claudel, gespeeld door Isabelle Adjani
  • Een twintigtal liefdesverklaringen in celluloid aan Parijs samengevoegd, en te zien op Cultura 24
  • Percussion Concerto van Joey Roukens, geschreven voor Colin Currie, hedenavond in 'De bedding' op Radio 4-NL
  • Op 9 september 1901 overleed de schilder Henri de Toulouse-Lautrec
  • Vandaag is het exact twee eeuwen geleden dat de uitvinder van het kunstoog, Ludwig Müller-Uri, werd geboren
  • De Kerk kon niet zo goed tegen de waarheid en daarom moesten grote denkers de kerkgemeenschap verlaten
  • Franse rolprent Plein sud uit 2009 van Sébastien Lifshitz de komende dagen enige keren te zien via TV5 Monde
  • Documentaire over W.F. Hermans op Neerlands digitale televisiekanaal Cultura 24
  • VPRO Import-documentaire: Schrijfcursussen door Amerikaanse auteurs aan de troepen in Afghanistan en Irak
  • Het geheime leven van zeegolven en hun eventuele invloed op het leven van de mens
  • Benedict Cumberbatch presenteert Strange islands, zondagavond op Canvas-tv
  • Documentaire Letter en geest ─ over Frans Kellendonk ─ wordt herhaald op NL-digitaal kanaal Cultura 24
  • Is het opgedoken doek werkelijk een stuk van een waarachtige grootmeester der schilderkunst?
  • Natuurserie Life op Nederland 1-tv gaat, op woensdag 24 augustus, over insecten
  • Sicko, documentaire van Michael Moore over Amerikaans ziektenkostenverzekering is te zien via de tv-zender Nederland 3
  • De Zweedse Hilde Back en haar kleine gebaar met enorme, positieve gevolgen via Chris Mburu
  • Tijdens al die muziekfestivals worden er zaterdagsavonds minder opera's uitgezonden
  • Vogels zijn het thema van de Life-documentaire van deze week, via de EO op Nederland 1 te zien
  • Duitse kunstenaars geportretteerd: David Garrett, gevolgd door diens versie van Beethovens Vioolconcert
  • Zeldzame zwarte ooievaar gespot in de provincie Groningen, te Oostwold bij Leek
  • Zelden gehoorde Ouverture van Joseph Joachim in ARD Radiofestival, zondagavond via de regionale ARD-zenders
  • BBC Two-documentaire Stel je dat eens voor: als model te zitten voor Lucian Freud
  • Nederlands Blazers Ensemble en VARA-tv organiseren Compositiewedstrijd voor jongeren tot en met achttien jaar
  • Aflevering van Engelse serie Life gaat deze week over de meest gewervelde dieren: Vissen
  • Tan Dun fungeert als Componist van de week in het gelijknamige Vara-programma van Radio 4-NL
  • Terzake van 5 augustus over Het nieuwe, zware banditisme, te zien op Canvas-tv
    Categorieën

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs