Kroatische gerechten
Inhoud blog
  • Dobar tek, laat het smaken.
  • Recept Cevapcici
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Rondvraag / Poll
    Hoe is jou ervaring met de
    De visgerechten zijn mijn grote favoriet
    Ik kies graag heerlijke vleesgerechten
    Typische gerechten uit IstriŽ
    Traditionele gerechten uit Dalmatia
    Schaaldieren en inktvisgerechten
    Gegrild vlees, met frietjes en verse salade
    Maak mij niet uit, ik laat me graag verrassen
    Ik ga de markt op, en stel alles zelf samen
    Bekijk resultaat

    Inhoud blog
  • Dobar tek, laat het smaken.
  • Recept Cevapcici
    Reacties op bericht (5)


    02-10-2006
    Juga Dalmatia, tomatensoep uit DalmatiŽ

    Tomatensoep uit DalmatiŽ

    2 eetlepels olijf- of zonnebloemolie
    1 schoongemaakte en kleingesneden ui
    1 uitgeperst teentje knoflook
    500 gr ontvelde en in stukjes gesneden tomaten
    1 laurierblad
    5 dl melk
    25 gr rijst
    100 gr gare doperwtjes (eventueel uit blik)
    50 gr boter
    zout, peper
    paprikapoeder

    Verhit de olie in een flinke pan en fruit hierin de kleingesneden ui en de uitgeperste knoflook Ī 3 minuten, zonder ze bruin te laten worden.
    Voeg de stukjes tomaat en het laurierblad toe en breng het geheel aan de kook.
    Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en smoor het mengsel onder af en toe doorroeren Ī 15 minuten.
    Verwijder het laurierblad en pureer het tomatenmengsel in een mixer-blender of door een roerzeef.
    Doe de puree terug in de pan en voeg de melk en de rijst toe.
    Roer alles goed dooreen en breng de soep aan de kook.
    Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de soep Ī 20 minuten zachtjes koken.
    Voeg de doperwtjes en de boter toe en laat de soep nog Ī 5 minuten zachtjes koken.
    Maak de soep op smaak met wat zout, peper en paprikapoeder.
    Serveer de soep zo warm mogelijk.



    02-10-2006, 11:41 geschreven door cleppie
    01-10-2006
    Pita met chili


    pita bread

    Pita met chili


    IngrediŽnten

    2 †††† eetlepel†olie
    2 uien
    2 in blokjes gesneden groene paprika's
    2 teentjes knoflook
    2 tomaten
    1/2 tlp chilipoeder
    1 klein blikje tomatenpasta
    1 blokje rundsbouillon
    1 blikje sojabonen (400 g)
    1 kop in reepjes gesneden kropsla
    100 gr geraspte kaas
    4 warme pitabroodjes

    bereidingswijze
    Fruit in een hete pan met olie de gehakte ajuin en knoflook en 2 in schijfjes gesneden tomaten. Doe er een kop water bij en laat stoven voor tien minuten. Roer er de sojabonen, tomatenpasta, chilipoeder en een rundsbouillonblokje bij. Voeg indien nodig een beetje water toe.

    Snij de opgewarmde pitabroden in de helft en maak ze een beetje open. Doe er 1 Elp versneden sla in en daarboven de chilisaus.

    Dien op met versnipperde ui, in kleine blokjes gesneden groene paprika's en geraspte kaas.

    dobar tek


    01-10-2006, 00:18 geschreven door cleppie
    Pita met spinazieblad, heerlijk

    SPINAZIE-PITA
    voor 4 personen, als maaltijd

    400 gram verse kaas (huttenkase)
    4 (tot 6) eieren
    (125 gram dikke zure room)
    (nog een andere kaassoort, bv geraspte zachtsmakende kaas, maar sterksmakende schimmelkaas, is ook een mogelijkheid†
    50 gram spinazie
    zout
    1 pak filodeeg = bladerdeeg zonder vet
    olijfolie
    De ingredienten die tussen haakjes genoemd worden zijn opties om de pita te verrijken.

    BEREIDING
    Was de spinazie en sla in een theedoek goed droog of doe in een slacentrifuge. In grove stukken snijden. Meng in een grote bak alle ingredienten, behalve het bladerdeeg en de olie. Vet een grote ovenschaal in en bedek de bodem met een laag bladerdeeg. Smeer het deegvel in met wat olie (dit is erg belangrijk en moet je altijd herhalen). Dit kun je zo doen: giet een beetje olie in je handpalm, was het tussen je beide handen, zodat beide handpalmen zijn ingevet. Dep over de laag filodeeg.
    Spreid er dan een zo dun mogelijk laagje mengsel over uit. Daarop weer een vel bladerdeeg. Smeer dat ook weer in met wat olijfolie. herhaal dit tot het mengsel op is. De laatste laag moet deeg zijn.
    Zet 30 tot 40 minuten in de voorverwarmde oven op 200 graden Celsius.
    Verwarm in een steelpannetje wat boter en water. Giet dat over de bovenkant van de pita. Niet te veel. Nog 5 min. in de oven.
    Haal de pita uit de oven en dien direct op of laat het afkoelen en eet het koud.
    Als je nog wat zure room overhebt, dan schijnt het ook lekker te zijn om de bovenkant van de pita ermee in te smeren voor je hem serveert.
    laat het smaken.


    01-10-2006, 00:12 geschreven door cleppie
    30-09-2006
    Scallops and Pasta

    Scallops and Pasta

    Scallops and Pasta

    Ingredients:

    • 1 lb of Sea Scallops
    • 1 14.5 Oz Can of Peeled, Diced Tomatoes
    • 3 Cloves Garlic
    • 1 Tbsp Butter
    • 1 Tbsp Virgin Olive Oil
    • 1 Lemon
    • 1 Bunch of Flat Parsley, chopped
    • Fettuccini Pasta
    • Salt & Pepper
    1. In sautee dish, heat the butter and†olive oil†over medium heat.
    2. Add the garlic and scallops, browning both sides for approximately 4 minutes.
    3. Prepare the pasta per its instructions.
    4. Drain the can of tomatoes and add to the scallops, continuing to simmer for 5 minutes.
    5. Finish by adding the chopped parsley and juice of one lemon.
    6. Toss with the pasta; salt and pepper to taste. (Serves 3 - 4)

      Dobar tek


    30-09-2006, 23:34 geschreven door cleppie
    Cevapcici

    Cevapcici

    Cevapcici

    Ingredients:

    • 1 lb of GroundLamb (or pork)
    • 1 lb of Ground Beef
    • 1 Egg, beaten
    • 1 Tbsp Red Pepper flakes
    • 1 Tbsp Marjoram
    • 1 Tsp Salt
    • 1 Tsp Paprika
    • 2 Cloves of Garlic, chopped
    • 1 Small bunch of Italian Parsley, chopped
    1. Preheat outdoor grill.
    2. Combine all ingredients, mixing well.
    3. Let stand for 15 minutes.
    4. Form mixture into large, thumb-like shapes (3" long).
    5. Place the sausages on the grill, turning after 3-5 minutes (be careful not to burn them).
    6. Serve immediately with yogurt, mustard or ajvar sauces and fresh vegetables. (Serves 4)
      Dobar tek.


    30-09-2006, 23:30 geschreven door cleppie
    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
    Veiligheidscode *
    Nieuwe code aanvragen


    Typ de cijfers/letters die u ziet in de figuur exact over in het tekstvak onder de figuur. Zo is het zeker dat u een bezoeker bent en geen machine.
    Kan u de code niet lezen? Klik dan HIER om een nieuwe in te laden, blijf dit doen totdat je ze wél kan lezen en overtypen. Zo wordt spam vermeden op dit blog en de veiligheid gegarandeerd.
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Archief per week
  • 25/12-31/12 2006
  • 11/09-17/09 2006
    Foto
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Archief per jaar
  • 2006
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Laatste commentaren
  • Juga Dalmatia, tomatensoep uit DalmatiŽ (cleppie)
        op Dobar tek, laat het smaken.
  • Pita met chili (cleppie)
        op Dobar tek, laat het smaken.
  • Pita met spinazieblad, heerlijk (cleppie)
        op Dobar tek, laat het smaken.
  • Scallops and Pasta (cleppie)
        op Dobar tek, laat het smaken.
  • Cevapcici (cleppie)
        op Dobar tek, laat het smaken.
  • Surf ook eens naar http://www,kroatieclub.eu   en dobro dosli welcome by Croatia-club, cleppie
    Over mijzelf
    Ik ben Clemens, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cleppie.
    Ik ben een man en woon in een dorp vlak aan de zee (Nederland/nog wel) en mijn beroep is Sport-sjop.
    Ik ben geboren op 00/00/0000 en ben nu dus 2018 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Muziek/kroatie-Slavonija/sport/formats schrijven/vissen/.
    Zivelji proost! en vergeet je paspoort niet.

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!