Spaanse weetjes
Inhoud blog
  • Autotrip naar de Priorat wijnstreek
  • Rondwandeling door de bergen
  • Rondrit Altafulla - Siurana
  • Wandeling van La Pobla de Montornès naar Bonastre
  • Els Muntanyans, wandeling door de duinen van Torredembarra
  • Wandeling van Vespella naar Salomo en terug
  • Canal d'Urgell - Nou Salts
  • Wandeling van Ferran via Castellot en La Riera de Gaia naar El Catllar
  • Wandeling van El Catllar naar het stuwmeer van Vespella de Gaia
  • Autotrip en rondwandeling Mare de Deu de la Roca

    Zoeken in blog




    Zoeken met Google



    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • Bienvenido al Costa Daurada
  • Costa Dorada

  • E-mail mij

    Wenst u meer info? Mail me dan.


    Allerlei weetjes over Spanje en in het bijzonde Catalonië en de Costa Dorada
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Autoroute door de Priorat wijnstreek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Priorat wijnen zijn beroemd om hun kwaliteit. Deze route zal u erg bevallen door de veelzijdigheid ervan. We bezoeken Scala Dei, rijden door talrijke dorpjes met onderweg prachtig natuurschoon. Natuurlijk moet u de Priorat wijn proeven bij een lekker etentje! Als u het geluk hebt om deze route te doen einde september of begin oktober kan u de druivenplukkers volop bezig zien en met een vriendelijke lach krijg je wel van één of andere wijnboer een trosje van zijn druiven. Trek er gerust een hele dag voor uit om deze route te doen, het loont de moeite. De route is ongeveer 220 km lang, vanaf Altafulla gerekend.

    We rijden naar Cambrils. Of je dit via de kustweg of de autostrade doet (gratis tot Cambrils), maakt niet veel uit. Over de nationale weg rijden we richting Mont Roig del Camp. Vanuit deze mooie plaats vervolgen we onze route via mooie landschappen en uitzichten naar Falset. Na Falset rij je tussen de wijngaarden door naar Porrera. We bezoeken Villella Baixa en Alta en komen uiteindelijk uit bij Escaladei (trap naar God) en het aldaar gelegen oude kartuizerklooster. Vanuit Escaladei rijden we naar Poboleda, Alforja, Les Borges del Camp, Riudoms om terug uit te komen in Cambrils. Heb je nog tijd over kan je vanuit Cambrils Salou aandoen met zijn mooie, maar zeer drukke wandelpromenade aan zee.

     Beschrijving:
    We rijden naar de vissershaven van Cambrils. Deze stad is gekend om zijn lekkere visrestaurants, de meeste gelegen in de buurt van de vissers- en jachthaven.
    Als je bij een droge rivierbedding komt sla je rechtsaf en volg je de borden N340 richting Valencia. U rijdt op deze drukke weg tot de afslag Montroig del Camp en vervolg via de T323 je weg door hazelnootplantages. Dit dorpje is bekend vanwege de kunstenaar Joan Miro die hier heeft gewoond. Bemerk ook de kerk die boven het dorp uitsteekt, de "kathedraal van Baix Camp".
    Na een kort bezoekje aan dit dorp vervolgen we onze route over de T322 naar Colldejou. Na ongeveer 4 km rijden zie je aan de rechterkant op een hoge rots een kerkje staan waar je beslist moet naartoe rijden, alleen al om het fantastische uitzicht te bewonderen. De "Ermita de la Mare de Deu de la Roca" dateert van 1230, maar is na verwoesting herbouwd in 1826. Vanaf deze puur rood gekleurde rots heb je fantastische vergezichten over de Costa Dorada. 
    Na van de mooie panorama's genoten te hebben rij je verder over de T322 naar Colldejou en dan naar La Torre de Fontanaubella. Nu rij je langs vele windmolens die de huizen van stroom voorzien en waar je een mooi uitzicht hebt over de bergen van Señora del Mollo. In La Torre de Fontaubella slaan we linksaf de TV3001 op richting Marca. Vooraleer we daar aankomen slaan we rechtsaf de T300 op richting Falset, de hoofdstad van de Priorat wijnstreek. In de oude stad vind je resten van stadsmuren en een nog bewaarde toegangspoort tot de vroegere stad: "El Portal de Bui". De Cooperativa stamt uit 1919 en wordt beschouwd als één van de mooiste van Catalunya. Verder heeft Falset een kasteel uit de 12e eeuw, een prachtige kerk en een mooi plein met het Palacio de los Duques de Medinacelli uit de 17e eeuw, nu stadhuis.
    Als je verder door de stad toert vervolg je de route richting Porrera, waarvoor je de T710 neemt die richting Gratallops gaat. Na ongeveer 1 km sla je rechtsaf de T740 op die via een mooie route doorheen de wijngaarden naar Porrera loopt, een klein bergdorpje. Verder rij je over de TP7403 naar Torroja del Priorat. Deze dorpjes bevinden zich in het hart van de wijnstreek. Je vervolgt de route over de T711 en de T710 die je zal leiden naar Villela Baja en Villela Alta. Je slaat rechtsaf de T702 op die je naar Escaladei brengt. Dit dorpje staat bekend vanwege de uitmuntende wijnen die hier gemaakt en verkocht worden in de plaatselijke bodega's, waar je onder het genot van een lunch diverse wijnen kan uitproberen. Vlakbij Escaladei staat het klooster, dat gebouwd werd tussen de 12e en 13e eeuw. Het raakte in verval door de vele burgeroorlogen die er hebben gewoed. Maar de ruïnes geven je een goed idee van de grootsheid van dit complex. De kartuizerpaters hebben er destijds ook voor gezorgd dat de wijnbouw in deze streek werd geïntroduceerd.  Je kan de ruïnes bezoeken van dinsdag tot en met zondag op volgende tijdstippen:
    - tussen 1 oktober en 31 mei: van 10 tot 13.30u en van 15 tot 17.30u
    - tussen 1 juni en 30 september: van 10 tot 13.30u en van 16 tot 19.30u
     Vanauit Escala Dei heb je een fantastisch uitzicht op de Sierra del Montsant, de imposante bergen in de omgeving, ook wel is "tafelberg" genoemd.
    Na de smaakpapillen te laten werken hebben, rij je verder over de T702 naar Poboleda en verder naar Venta del Pubill. Vanaf hier rij je over de mooie maar grotere weg C242 naar Alforja en les Borges del Camp. Bij de N420 aangekomen, steek je deze rechts over en sla je meteen linksaf de TV3101 op, richting Riudoms. een mooi dorpje. Via Vinyols rij je terug naar Cambrils en als je dan nog tijd over hebt, naar Salou waar je kan proeven van de drukte die een bont internationaal allegaartje van mensen kan maken. Salou is naast de discotheken, ook gekend om zijn vele toeristenwinkeltjes en stalletjes.
     

    11-03-2008, 00:00 geschreven door RW


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tips voor mooie autoroutes
    Hierboven enkele mooie autoroutes door het binnenland en de bergen van de Costa Dorada. Je komt langs mooie, soms heel kleine dorpjes. Je kan genieten van mooie vergezichten en overal is wel wat te bekijken en te beleven. Vooreerst gaan we hier de meest bekende plaatsen aandoen: de Priorat wijnstreek, een kastelen- en dorpenroute, de kloosters, en de Penedes wijnroute. Alles vrij kortbij en beslist de moeite als je een dagje moet bekomen van teveel zonnebrand...
     





    11-03-2008, 00:00 geschreven door RW


    15-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wereldtentoonstelling Zaragoza
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Van 14 juni t/m 14 september 2008 vindt de Expo Zaragoza plaats. Het is één van de grootste exposities ooit op het gebied van water en duurzame ontwikkeling. Onze tickets zijn reeds besteld en het hotel ligt vast. Omdat Zaragoza zelf haast onbetaalbaar is nu, zijn we uitgeweken naar een klein dorpje: Illueca, waar in een voormalig pauselijk verblijf nu een mooi hotel is gevestigd met de naam Papa Luna. Het hotel is al sinds 1931 een nationaal monument. Het ligt op een uitstekende rots in het hoogste gedeelte van Illueca. De bouw werd in de 13e eeuw door Juan Martínez de Luna begonnen. Zijn zoon Pedro Luna werd later bekend als Benedict XIII, ofwel paus Luna. Het in 2006 gerenoveerde hotelgebouw heeft 3 verdiepingen met in totaal 26 kamers, waaronder 2 suites, 2 junior suites en 2 aangepaste kamers voor mindervalide gasten. De uitnodigende ontvangsthal biedt u een receptie en een lift. In het van airconditioning voorziene, historische hotel bevinden zich verder een ontbijtruimte, een cafetaria, een lounge, een à la carte restaurant en een bar. Het hotel ligt in de buurt van het klooster Monasterio de Piedra (op ca. 45 minuten rijden), de stad Calatayud (op ca. 20 minuten rijden), het wijngebied Cariñena (ook op ca. 20 minuten rijden) en op ca. 10 minuten rijden van het schoenenmuseum Museo del Calzado. Het stadscentrum en diverse bars bevinden zich op 200 meter afstand. Na ongeveer 20 minuten bereikt u het meer en de stad Zaragoza na ongeveer 45 uur rijden. De luchthaven Zaragoza bevindt zich op ca. 80 km afstand.

    Hospederia Papa Luna
    Hospederia Papa Luna

    15-02-2008, 15:26 geschreven door RW


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Welkom op mijn nieuwe blog! Dit blog heeft de bedoeling om mijn website over de Costa Daurada aan te vullen. Hier kunnen allerlei zaken aan bod komen. Van typisch Spaans of Catalaans eten, tot wandelingen en uitstappen. Commentaar op de berichten zijn heel erg welkom. Ook uw eigen bevindingen over het aangehaalde onderwerp.
    Meer algemeen over de Costa Daurada vind je op mijn website.

    15-02-2008, 14:36 geschreven door RW


    Archief
  • Alle berichten

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Costa Daurada

  • Categorieën


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs