Foto
Ik ben terug in Belgie !


F o t o ' s :
www.bombie3.spaces.live.com



Djambo Sana

Voor de onbekenden onder ons, mijn naam is Sarah Bauwens. Op 1 april 2007 ben ik naar Lubumbashi (Congo) getrokken waar ik 1 jaar heb meegedraaid op het Nationale Secretariaat van Kiro Congo. Ondertussen ben ik terug in België en is mijn Congolees avontuur afgelopen!

Ik ben een op en top Congoleze geworden door zoveel mogelijk te genieten van de Congolese cultuur! Dit hield in: bukari eten, simba drinken, mee zwieren op Congolese tonen en optochten meestappen met de Kiro.

Op deze website overspoel ik jullie (nog altijd) met mijn verhalen, Congolese weetjes en Afrikaanse cultuur.

Ik heb er het beste van gemaakt in het reusachtig en zonnige Congo, maar nu is het terug tijd voor het pietluttig en regenachtige Belgenlandje!


Byé Sarah


Het leven zoals het is: Congo!

02-07-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Un mot en Français!

Pour tout le monde qui parle aucun Néerlandais: Bienvenu sur mon blog!

Avec mon blog je veux laisser les gens jouir de ma grande aventure au Congo. Il y a les newsletters, culture et bien entendu quelques-uns de mes plus jolies photos! Ma française n'est pas tellement bien écrit et il prend le temps pour pouvoir écrire quelque chose. Pourtant je ferai ma le mieux pour faire de temps en temps un petit mot dans français!

Gauchement vous pouvez réagir et envoyer un e-mail (bouton: ‘stuur een email’).
A votre droite il y a la possibilité pour abandonner un petit message dans mon livre d'invité (bouton: ‘het gastenboek’).
Alors, vous voulez réagir à ce petit message, voir ta droite en contrebas ceux-ci du cadre pour la bouton: ‘reageer’ (réagir).

Mes photos peuvent tu voir sur www.bombie3.spaces.live.com


Sarah


 

Oe ist? Goe!

… Ja, nu? Nee, straks!


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.30 juni: Onafhankelijksheidsdag

In Congo dreigde in 1960 een nieuw Cuba

De CIA hing deze week zijn vuile was buiten. De vrijgegeven archieven vertellen weinig over de moorden die de geheime dienst in 1960 in Cuba en Congo wilde plegen. Aan 'vuile trucs' ontbrak het echter niet. Eisenhower zag maar één uitweg: de twee charismatische leiders Castro en Lumumba laten vermoorden.

Elke geheime dienst heeft zijn vuile trucs en bij de CIA lijken ze eerder regel dan uitzondering te zijn geweest, zo bleek eerder deze week. Toen gaf de Amerikaanse inlichtingendienst een collectie documenten uit 1973 vrij die, niet zonder enig cynisme, intern bekend staat als de 'familiejuwelen'. De vrijgave is vooral voor binnenlands gebruik bedoeld, want daar is het dat de dienst zijn legitimiteit moet bewijzen. Over omstreden praktijken in het buitenland valt er dus veel minder uit te vernemen. Al zijn die niet min: het ondermijnen van regeringen, sabotageacties, staatsgrepen, het trainen van milities, tot regelrechte politieke moorden toe. Bij die moordplannen vallen twee doelwitten op: Fidel Castro, die in 1959 in Cuba aan de macht kwam, en Patrice Lumumba, de eerste premier van het sinds 1960 onafhankelijke Congo, die begin 1961 werd vermoord. Tegen het onwillige Cuba zette de CIA de grote middelen in, met inbegrip van een regelrechte - mislukte - invasie, die van de Varkensbaai, in april 1961. Over de plannen om Lumumba te liquideren, vertellen de 'familiejuwelen' haast niets.

Uit zijn archief gaf de CIA eerder alleen enkele erg gecensureerde telegrammen vrij. Ook de kamercommissie die vanaf 2000 de Belgische betrokkenheid bij de moord op Lumumba onderzocht, kon niet op enige medewerking rekenen. Begin dit jaar kwam er een opmerkelijke bron bij: het boek Chief of station: Congo, de memoires van Larry Devlin, in 1960 CIA-chef in de Congolese hoofdstad Leopoldstad. Meteen na zijn onafhankelijkheid verkeerde Congo in volle chaos, nadat het leger aan het muiten was geslagen en de Belgen massaal waren weggevlucht. Op 11 juli scheurde de rijke provincie Katanga zich af, wat de Congolese schatkist de helft van haar inkomsten kostte. Een troepenmacht van de Verenigde Naties, de ONUC, probeerde de orde te herstellen. Devlin zou vooral de kwade genius zijn die in 1961 Patrice Lumumba liet vermoorden, de eerste premier van Congo. Ook zou hij legerchef Joseph-Désiré Mobutu twee keer tot een staatsgreep hebben aangezet.

Zo begon Congo met Devlin aan een geschiedenis van dictatuur, oorlog en uitbuiting, die vele tientallen miljoenen mensen het leven miserabel maakte en miljoenen van hen het leven kostte. Op zijn oude dag knaagt dat nog altijd aan Devlin. Zijn memoires dienen dan ook vooral om zich wit te wassen. En vooral, het was voor de goede zaak: Congo mocht niet in handen vallen van de Sovjet-Unie. Rond 1960 beleefde de Koude Oorlog een hoogtepunt. Devlins anticommunisme lijkt wel een paranoïde obsessie. In elke futiliteit ziet hij de hand van Moskou. Negen ronddwalende Russen interpreteert hij al als een groot communistisch offensief. Maar misschien is Devlins ideologische gedram alleen een excuus voor een cynische machtspolitiek. Die had niets te maken met de democratie of de westerse waarden, maar alles met Congo's bodemrijkdommen, kobalt, uranium of diamant. Tenslotte telde Afrika wel meer progressieve of nationalistische regimes. Dat maakte hen in Amerikaanse ogen wel 'anti-westers', maar niet overal wilde de CIA er de leiders uit de weg ruimen. Sovjetleider Nikita Chroestsjov koesterde ook geen bijzondere plannen met Congo, zo blijkt uit een andere recente publicatie, Khrushchev's Cold War, waarvoor de auteurs Aleksandr Fursenko en Timothy Naftali inzage kregen in tot nu toe gesloten gebleven Sovjetarchieven. De grootmachten waren tot in de jaren vijftig amper geïnteresseerd in Afrika. Het ineenklappen van Congo in 1960 verraste beide volledig.

Marionet van de Sovjets
De Amerikanen rekenden Afrika nooit tot hun 'vitale belangen' en verwachtten dat Europa in zijn ex-kolonies wel op de winkel zou passen. Pas toen het rond Congo begon te spannen, zomer 1960, bedacht de legerleiding opeens dat in Congo 'de essentiële Zuid-Atlantische zeeroutes van de Vrije Wereld' op het spel stonden. Devlin haalt er de populaire dominotheorie bij: als Congo 'valt', tuimelt de rest van Afrika mee en is de hele zuidflank van de NAVO in gevaar. Devlin erkent dat Lumumba geen communist was, maar hij vreesde dat de premier als onbetrouwbaar warhoofd een willoze marionet van de Sovjets dreigde te worden. Het CIA-archief bevat een telegram van 18 augustus 1960, waarvan de auteur is weggestreept, maar die alleen Devlin kan zijn. Het meldt dat in Congo 'een klassieke communistische machtsovername' dreigde, met Lumumba als spilfiguur. 'Wellicht blijft maar weinig tijd over om actie te ondernemen teneinde een nieuw Cuba te vermijden', zo besluit het telegram.

De verwijzing naar Cuba staat er niet toevallig. Tevoren had het aan de macht komen van progressieve regimes in bijvoorbeeld Ghana Washington niet erg verontrust. Dat veranderde plots in 1960. Dat Fidel Castro na 1959 aanstuurde op een reële onafhankelijkheid, bracht hem geleidelijk op een ramkoers met Washington. Hij vond alleen steun bij de niet-gebonden landen. En bij Moskou. Omdat het in de tijd samenviel, leidde de tunnelvisie van de Amerikanen tot de vrees dat dit scenario zich met Lumumba in Congo zou herhalen. Het tekent zijn 'pessimisme', aldus Fursenko en Naftali, dat de toenmalige Amerikaanse president Dwight D. Eisenhower alle hoop op een regeling had verloren en maar één uitweg meer zag: die twee charismatische leiders laten vermoorden. De CIA wilde Lumumba vermoorden door hem via geprepareerde tandpasta met polio te besmetten. Daarvoor kwam dr. Sidney Gottlieb in actie, van wie Devlin alleen het alias 'Joe from Paris' vermeldt. Gottlieb, de gifmeester van de CIA, die onder meer ook de vergiftigde sigaren bedacht om Castro het hoekje om te helpen, kwam naar Congo om de werking van het gif uit te leggen. Maar Devlin schrijft dat hij ethisch bezwaar maakte en daarom weigerde om het plan te laten uitvoeren. Die gewetensbezwaren overtuigen niet. Wellicht achtte hij het tandpastaplan onuitvoerbaar. Van ethiek was tenslotte al geen sprake meer toen hij op 17 oktober 1960 Washington vroeg om een scherpschutter te sturen.

Doodgemarteld
Devlin zwijgt erover in zijn memoires, maar hij had wellicht iets anders in de zin met Lumumba. Die leefde toen onder huisarrest, beschermd door VN-soldaten, bedreigd door een arrestatiebevel van Mobutu. Thuis was Lumumba onaantastbaar, maar ook machteloos. Dat hij zou proberen te ontsnappen, lag voor de hand. Devlin had daarvoor enkele alternatieven klaar: huursoldaat QJ/WIN om hem onderweg af te knallen en een netwerk van agenten, ook Belgische, om hem te arresteren en aan Mobutu uit te leveren. Dan kon die het vuile werk doen. En de VN keken alleen toe, want ook secretaris-generaal Dag Hammarskjöld vond dat Lumumba 'gebroken' moest worden. De rest is geschiedenis: Lumumba ontsnapte en werd inderdaad gearresteerd voor hij de plek bereikte waar QJ/WIN hem opwachtte. Omdat zijn populariteit maar niet taande, leverden Mobutu en Nendaka hem op 17 januari 1961 uit aan zijn bloedvijanden in Katanga, wier afscheiding Lumumba nooit zou aanvaarden. Die vijanden waren niet alleen de Katangese separatisten, maar ook de Belgen die de secessie van de provincie mee hadden georganiseerd. Voor die Belgen, die zowel politieke als economische belangen dienden, was de afgezette premier een sta-in-de-weg, die bovendien onbeleefd was geweest tegenover koning Boudewijn. Meteen na zijn aankomst in Katanga werd Lumumba doodgemarteld. Zijn stoffelijke resten eindigden in een vat zwavelzuur.

Het Nieuwblad - Mark Reynebeau, 30.06.07
bron: www.congoforum.be



Onafhankelijkheidsviering: politici vieren in heel Congo

De 47ste viering van de Congolese onafhankelijkheid wordt overal in het land gevierd. De politici worden verspreiod over het land ingezet.

President Joseph Kabila zal de grote ceremonie in Kisangani voorzitten. De Congolese president kwam op vrijdagavond aan in de hoofdstad van de Oostelijke provincie. Kabila wordt vergezeld door regeringsleden,diplomaten en politici. Naast de manifestatie ter gelegenheid van de 47ste viering van de Congolese onafhankelijkheid zal Kabila ook de eerste steen van een nieuwe cimentfabriek leggen en het vernieuwde stadion Lumumba inwijden.

Andere politieke personaliteiten zullen elders in het land vieren. De voorzitter van de Senaat Léon Kengo in Bandundu, de voorzitter van de Kamer Vital Kamerhe in Lubumbashi, eerste minister Antoine Gizenga in Kinshasa en minister van staat en landbouw François Joseph Nzanga Mobutu in Mbuji Mayi.

Radio Okapi, 29.06.07
bron: www.congoforum.be




Lubumbashi viert onafhankelijkheid in het bruin

De voorbereidingen voor het onafhankelijkheidsfeest van vandaag, 30 juni, verliepen goed. Koperhoofdstad Lubumbashi werd in het bruin gekleurd, de kleur van het officiële lushoise uniform, aldus radiookapi.net.

De voorbereiding zijn duidelijk af te meten aan de files in Lubumbashi. Omdat de hoofdweg in het stadscentrum, de steenweg Mzee Kabila voor verkeer gesloten is, is het aanschuiven geblazen voor het vele verkeer. Een tweede indicatie voor het goed verloop van de feestvoorbereidingen zijn de nieuwsgierigen op het plein voor het postkantoor. Daar werd een grote tribune gebouwd. Tenslotte blijkt dat alle commerciële gebouwen bruin geschilderd zijn.

Het leger simuleerde op woensdag al een parade. Voor de gelegenheid werden ze uitgerust met nieuwe bottines en muziekinstrumenten.

Het feest begon deze nacht in Lubumbashi. De prijs van het bier is naar beneden gehaald van 1000 Congolese Frank (ongeveer $2) naar 400 Congolese Frank ($0,8).

Radio Okapi, 29.06.07

bron:
www.congoforum.be


28-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belgische weetjes

César, de voorzitter van KIRO Congo is al enkele malen in België geweest. Ik vroeg eens wat zijn eerste indrukken zijn van onze cultuur!

... Wanneer je iemand iets vraagt en hij antwoord nee of ja dan vragen jullie toch nog
    eens: "ben je zeker?".
... De mensen (vooral de meisjes en vrouwen) zijn simpel gekleed.
... Er is een duidelijke structuur in jullie leven, en de belgen leven hier ook naar.
... Veel mensen gaan over de middag buiten het "kantoor" eten.
... Wanneer jullie frietjes eten op restautrant, dan zijn deze meestal à volonté.
... De verkoper van belegde broodjes stel altijd veel vragen. Wit of bruin? Mayonaisse of
    cocktail? Alle groentjes?...
... Jullie kunnen voor 0.01 euro naar Barcelona vliegen!
....Veel gerechten (spaghetti, frietjes) kunnen jullie in klein, middel of groot bestellen.
... Belgen kunnen ongekoeld bier kopen en deze ongekoeld opdrinken.
... Het is ongelooflijk hoe goed jullie treinverkeer/systeem werkt.
... Jullie moeten altijd en overal een afspraak maken om ergens heen te gaan, soms zelfs bij
    eigen vrienden of familie.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Minder leuk nieuws

Deze week is mijn USB-stick gestolen. Een ramp....

Op mijn USB-stick stonden veel documenten maar vooral veel foto's. Vandaar dat de foto's van week 11 en 12 op www.bombie3.spaces.live.com eerder beperkt blijven en ik jullie enkel mijn foto's kan tonen die nog op mijn camera staan (wat zo goed als niks is).

Maar, gelukkig had ik mijn USB-stick al eens leeggemaakt en heb ik al mijn foto's genomen voor 15 mei op een cd gezet. Ook leve mijn fotowebsite waar ik veel foto's kan recupereren en een dikke mercie aan Elke die zich hiermee wil bezighouden ;-)

*zucht*


27-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werken in Lubumbashi?
Licencié en langues germaniquesDoorsturen naar een vriend(in)
URGENT 
DRINGEND 
 
Nous recherchons un(e) licencié(e) en langues germaniques (pouvant donner néerlandais et quelques heures d'anglais) en secondaire supérieure. 
 
L'école prend en charge le billet d'avion, le logement, les frais de visas, 500Kg de frêt (bagages bateau), 2/3 de l'assurance santé. 
 
La venue au Congo est demandée le 28/08/07. 
 
Le salaire dépend de l'ancienneté.
Contact:
Les Amis de l'Enseignement
Av. Kashobwe
LUBUMBASHI
R D CONGO
E-mail:
olisa.delcourt@ic-lubum.cd
Tel00243 997 215 092
Vergoeding: entre 2.000€ et 3.000€

Gepubliceerd 21 juni 2007

Vervaldatum 31 juli 2007

bron: www.11.be (vacatures voor betaalde jobs)

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.iets belangrijks vergeten
Hey iedereen

Ik ben vergeten te vertellen dat ik op zondag 1 juli zal verhuizen naar een nieuw gastgezin. Ik heb al contact gehad met mijn nieuwe familie en had er een goed gevoel over. Het zal er leuk, aangenaam en vooral leerrijk worden! Terug naar de echte Congoleze cultuur zal me deugd doen... Volgende week trakteer ik jullie zeker en vast op een uitgebreide fotoreportage en verslag.
Het zal dus mijn laatste week worden op Chem Chem...

Groetjes
Sarah

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staatsexamen 2007

Secundair onderwijs: 303.000 leerlingen leggen staatsexamen 2007 af.

Vandaag 25 juni begonnen over het hele Congolese grondgebied de proeven voor het staatsexamen middelbaar onderwijs. Alles is klaar voor het goede verloop, bevestigt de minister van het primair, secundair en beroepsonderwijs aan radiookapi.net.

Om acht uur deze ochtend begonnen de laatstejaarsstudenten van het middelbaar onderwijs hun examens. Ze zullen vier dagen duren, van maandag tot vrijdag. Volgens de bevoegde minister ontvangen 914 centra de kandidaten over het hele land en in enkele buurlanden. Ook voor de provincies Noord- en Zuid-Kivu, waar de onveiligheid voortduurt, hebben de gouverneurs de nodige maatregelen genomen voor een voorspoedig verloop, zo meent de minister.

© Radio Okapi, 25.06.07 (gs)

Bron:
www.congoforum.be


Het staatsexamen is een heel officiele formaliteit. Wanneer je niet slaagt kun je niet worden toegelaten op een Hoge School of Universiteit. Je kan wel het staatexamen opnieuw afleggen, maar dan moet je wachten tot het jaar erop.
Het staatsexamen van 2007 valt heel vroeg. Normaal gezien is dit in augustus en weten de studenten hun resultaat pas in december-januari. Wanneer je dan niet geslaagd bent is het moeilijk om zo laat op het jaar je opnieuw in te schrijven in een secundaire school om het staatsexamen van het volgende schooljaar te kunnen meedoen. Wanneer je wel geslaagd bent moet je wachten tot in oktober van het volgende jaar om je op een Hoge School of Universiteit in te schrijven. Vandaar dat heel veel geslaagde studenten een sabatjaar nemen alvorens ze definitief gaan studeren.

Het staatsexamen is een test van de algemene kennis. Echt moeilijk is het niet, maar heel veel studenten maken zich te zenuwachtig en slagen niet. Hun toekomst hangt er nu eenmaal van af! Er zijn bijvoorbeeld studenten die hun hele schoolcarriere goeie punten halen en niet slagen op hun staatsexamen. Black out...

De KIRO die zijn bureau heeft op de school Twendelee is in de voormiddag gesloten van maandag 25juni tot donderdag 28juni in functie van het staatsexamen. De school wil geen lawaaihinder en wil de studenten hun examens laten afleggen in alle stilte.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het regenwoud van Congo

Congo annuleert houtcontracten om wouden te beschermen (Reuters)

Congo is bereid om meer dan de helft van zijn houtcontracten op te zeggen om het tweede grootste regenwoud ter wereld te beschermen. Wel wil Congo meer hulp van andere landen om het land daarin bij te staan, aldus de Congolese minister van Milieu.

De Democratische Republiek Congo voert een door de Wereldbank gesponsorde review van 156 houtcontracten uit. De meeste werden toegekend tijdens de burgeroorlog (1998-2003) en de daaropvolgende overgangsperiode die drie jaar duurde.
Congo stelde in 2002 een stop van vijf jaar in voor nieuwe houtkapcontracten in een poging om de snelle ontbossing tegen te gaan. Deze maatregel bleef grotendeels zonder gevolg en ondernemingen bleven deals sluiten.

Om en bij drie miljoen hectaren illegale concessies werden al opgezegd door de nieuwe Congolese regering, die dit jaar benoemd werd na historische verkiezingen in 2006. "Er zijn nog 24 à 25 miljoen hectaren in het bezit van individuen en ondernemingen. Ik zou zeggen dat ik in staat ben om contracten voor nogmaals 12 tot 15 miljoen hectaren te annuleren. Dat is het minimum," vertelde de bevoegde minister Didace Pembe aan Reuters.

"Iedereen die niet aan de criteria voldoet, degenen die contracten tijdens het moratorium afsloten en dit niet kunnen verantwoorden, we zullen hun contracten annuleren," zei de minister. "Iedereen die woudconcessies heeft maar zijn belastingen niet betaalt, we zullen ze annuleren," ging Didace Pembe verder zonder namen of ondernemingen te noemen in een interview op donderdag.

Onder de grootste houtondernemingen in Congo zijn Siforco, een zusteronderneming van de Duitse Danzer Group, en het Portugese Sodefor, een unit van holdingonderneming NST. Samen met een derde maatschappij, Safbois, hebben ze meer dan twee derde van de capaciteit van Congo in handen, zo zeggen onderzoekers.

G8 initiatief
Volgens de bevoegde minister hoopt Congo tot $6 miljard per jaar te ontvangen via een internationaal conservatieplan, dat financiële middelen zal vrijmaken om de bossen in de toekomst te beschermen. Op de G8 top in Duitsland van juni 2007 stelde de leiders van de acht rijkste landen voor om ontwikkelingslanden financiële aanmoedigingpremies te geven om de strijd met de globale opwarming aan te gaan. Dit moed gebeuren via een Bos Carbon Initiatief. Het kappen en afbranden van tropische wouden is goed voor 20 percent van alle carbonuitstoot die de klimaatverandering versnelt.

Houtkap en het braak leggen van land voor landbouw vernietigen het ecosysteem in het woud van het Congo bassin met een snelheid van 800.000 hectaren per jaar. Het vernoemde initiatief zou een fonds creëren aan ontwikkelingslanden zoals Congo, dat het tweede grootste tropisch woud na de Amazone heeft, om geen houtkapconcessies toe te staan. "Als we zien welke voordelen het woud brengt …aan de hele planeet, dan is het wel tijd dat de grote wereldmachten aan een compensatie denken voor al dat het woud doet," zei Pembe.

Een faire compensatie kan elk jaar, zo gelooft hij, om en bij $6 miljard Amerikaanse dollars in het Congolese laatje brengen. Dit is enorm voor een land met voor 2007 een voorgesteld budget van iets meer dan $2 miljard. "Dat zal een enorme manier zijn om ons zelf uit het slop te trekken," zei Pembe. "Je loopt het risico om ons te pushen de wouden te vernietigen omdat we geld nodig hebben. Ze zeggen dat we de tweede long zijn, maar die tweede long moet verzorgd worden."

© Reuters, 25.06.07 (gs)

bron: www.congoforum.be


Jullie zijn al genoeg op de hoogte dat elektriciteit hier een alledaags probleem is. Om te koken hebben ze hier de ideale oplossing voor: koken op houtskool. Dit gaat bijzonder vlug, zowel het aansteken van de houstkolen als het koken zelf. Ik ben er alleszins heel tevreden van. Het enige nadeel, er moeten bomen voor sneuvelen. Heel veel bomen. Telkens wanneer ik van Chem Chem (rand van de stad met de brousse) naar de stad rij kom ik tientallen fietsen tegen met mannen die zakken houtskolen naar het stad brengen om te verkopen. Ze komen te voet van 30km ver. Fietsen zelf gaat moeilijk want de fietsen zijn te zwaar beladen om te kunnen rijden. Pater Louis weet me te vertellen dat ze ieder jaar verder en verder de brousse intrekken omdat er dichter geen bomen meer te vinden zijn...


Maar het echte illegaal kappen van het regenwoud gebeurd in het hartje van Congo. De enige slachtoffers hiervan zijn de Pygmeeën. Het besef dat de houtkappers hun territorium aan het leegplunderen zijn, is er niet (of toch nog niet genoeg). Ze krijgen een zak rijst van de houtkappers om hen op hun terrein toe te laten. Waarom dus niet? Maar hierdoor verliezen ze heel veel natuurlijke planten waar de Pygmeeën afhankelijk van zijn. Ze maken er medicijnen van, gif voor de jacht, ...


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 11 en 12

Dag iedereen

Ik ben eventjes van de wereldbol verdwenen, maar hier ben ik dan terug!

Laat ik twee weken terug gaan in de tijd en meer bepaald naar zaterdag 16 juni. In Afrika hebben ze dan de dag van het Afrikaanse kind gevierd. In heel veel Afrikaanse landen en steden werd de aandacht gevestigd op diegene die ons het meeste waard zijn: onze kinderen. En ook in Lubumbashi werd het een feestdag. Aan deze feestdag namen verschillende organisaties deel die zich inzetten voor het kind.

De dag starte met een optocht door de straten van Lubumbashi, vanaf het station tot het parlementsgebouw (batiment 30 juin). De KIRO had niet gepland om aan deze dag deel te nemen dus ben ik pas na de optocht op het toneel verschenen om de straatkinderen van Bakanja ville te vergezellen samen met Inge (vrijwilligster Bakanja ville). Na de optocht werden de kinderen getrakteerd op een lekker waterijsje en was er de tijd voor enkele toespraken hier en daar. Op het programma stonden verder nog een koor (om onder andere het volkslied te zingen, wat ik hier héél mooi vind) en iedere aanwezige organisatie bracht iets naar voor. Dit kon een toneelstukje, een liedje, een grappig sketchje, ... zijn om de werking van de organisatie duidelijk te maken.

Rond de middag was er voor de kinderen de mogelijkheid om een sucre te drinken en een broodje te eten terwijl de verantwoordelijken van iedere organisatie een kijkje kon nemen in het nationale museum. Het nationale museum ligt naast het parlementsgebouw en was speciaal voor de dag van het Afrikaanse kind omgetoverd tot een Kinderelijke Expositie. Organisaties die in hun werking kleren, eten, speelgoed of iets dergelijks maken kregen de mogelijkheid dit voor te stellen en enkele zaken te verkopen. Ik heb me gewaagd aan een pot "pilipili" (een papje van pepers, ui, look,... die hier op elke eettafel aanwezig is) en ik verzeker je, mijn gehemelte ligt er nog van open.

Om 15u was het feestvieren gedaan en hebben Inge en ik onze hongerige magen (want met een mini broodje hadden wij niet genoeg) gevuld met lekkere frietjes en een lekker half kippetje in de King Food We kregen van Ines (nog een vrijwilligerster van Bakanja Centre) te horen dat ze met enkele straatkinderen in de zoo zat en vroeg of we geen zin hadden om een kijkje te nemen naar de nieuwe aanwinst van de zoo: een leeuwin! Ze is een dikke maand geleden aangekomen als welpje maar is sindsdien al sterk gegroeid. Het was de moeite waard. Ik heb de zoo niet verder bezocht omdat het al te donker werd (18u!!!) en omdat ik beloofd heb aan de kinderen van César om de zoo te bezoeken in de vakantie. Maar de zoo is hier wel het ideale plekje om van een prachtige zonsondergang te genieten. De zoo ligt namelijk op een kleine heuvel...

Die zaterdagavond ben ik bij Inge blijven slapen en hebben we nog een stapje in de wereld gezet. Inge merkte op dat wij vaak uitgaan naar clubs die ons teveel aan het Westerse leventje doen denken (muziek, inrichting,...). Vandaar dat er beslist is om niet meer naar zo'n clubs te gaan en enkel de cité's in te trekken en genieten van de Congoleze uitgaansbuurt. Een commune als Kamalondo heeft bijvoorbeeld heel gezellige cafeetjes en miniclubjes. Je kunt er ook héél lekkere mitshopo (geitenvlees) eten, en na een avondje stappen gaat dit er even goed in als een vettige hamburger

Na het lang uitslapen en een uitgebreide brunch, zijn we de zondag dan uiteindelijk toch op Salama geraakt. Dat is een technische school waar er die dag een voetbalmatch georganiseerd werd tussen de kinderen van Bakanja Centre en de kinderen van Groupe One. Dit ging nog door in het teken van de dag van het Afrikaanse kind.

Woensdagavond, 20juni, was het wel even schrikken. Ik kwam aan bij Jean de Dieu en Martine en bleken ze hals over kop aan het verhuizen zijn. Ik was hier helemaal niet van op de hoogte, dus ik vond het maar een nare situatie. Ze waren al enkele maanden op de hoogte dat ze hun huis moesten verlaten en hadden al uitgekeken naar een nieuwe woonst. Deze nieuwes woons zijn ze nu aan het opknappen maar is nog niet bewoonbaar. Vandaar dat ze nu voor 2 maanden in een andere huis wonen, in afwachting van. Dit huis is op zich niet slecht. De ruwbouw is af, het is geplakt, de ramen en deuren zitten erin, maar jammer genoeg ligt er nog geen elektriciteit. Maar goed, Jean de Dieu en Martine hadden in hun vorige woning ook bijna nooit elektriciteit, dus dat zijn ze gewoon. Het huis die ze nu nog aan het opknappen zijn ligt in de commune Ruashi, net zoals hun oud huis. Gelukkig maar want al hun vrienden en familieleden wonen ook in Ruashi. Nu wonen ze tijdelijk in de commune Bel Air en ik merk direct aan Martine dat dit niet haar ding is... Want normaal is natuurlijk.

Dit weekend werd ik nog maar eens geconfronteerd met iets waar ik in het begin al moeilijk mee had: bezighouding. Het is hier helemaal niet evident om je weekends op een normale manier in te vullen. Je kan hier niet zomaar de trein-tram-bus nemen om een dagje naar zee te gaan, een dagje in het park te hangen, een dagje te shoppen,... Ten eerste is er hier helemaal geen zee, park of winkelcentrum en ten tweede vinden Congolezen het normaal om niet veel uit te steken. We (Inge, Ines en enkele congoleze vrienden) hebben trouwens ook geen eigen transport en zijn dus afhankelijk van taxi's of taxibussen. En wanneer we dan eens een keertje uit 't stad willen gaan, zijn we gebonden aan maar 2 plaatsen omdat er niet meer is. Ofwel de kaskades (mini watervallekes) ofwel Kipushi (een klein gezellig dorpje) die allebei in een omtrek van 30 km liggen. En als je eens een weekendje weg wilt in de brousse dan moet je daar al snel een week van maken. De treinen rijden hier niet iedere dag, maar enkel weekelijks en op de koop toe moet je altijd met panne van 1 of meerdere dagen rekening houden. Het is ook niet evident om ergens een logement te vinden in de brousse. Het zal een gewoonte worden, maar ik ben hier nog maar 3 maand en het is moeilijk om 21 jaar leven in Belgie (bijna 22 op 13 september, hehe) zomaar eventjes aan de kant te leggen! Leve de leuze: plan trekkerij!

Net zoals ik plan moet trekken met "naar de kapper gaan". Door het droge weer merk ik dat mijn haren (lees: puntjes) er maar "luizig" bijhangen. Een goede knipbeurt zou wel eens mogen, maar ja, waar ga ik hier in godsnaam een kapper vinden De vrouwen dragen hier altijd vals haar en knippen hun haren nooit!  Dat is dan weer de uitdaging voor deze week: een kapper vinden!

Op de KIRO ben ik nu vooral het partnerschap aan het voorbereiden en de KIRO statistieken voor de maand juli. Ik wil de hele maand juli mij concentreren op de werking van het internetcafé, het hoekje van Alex en de informaticacursussen. Wie komt er, voor hoelang, waarom, ... Op 2 juli start ik! Over het partnerschap kan ik nog niet zoveel vertellen. Officieel zijn we nog niet van start gegaan, dus eigenlijk ligt dit nu wat stil. Eens zowel bij Chiro Vlaanderen als KIRO Congo het startschot is gegeven (september) kan ik jullie hierover veel meer vertellen.
Op dit ogenblik zijn César, Ado, Didier en Pater Louis druk de nationale vergadering van KIRO Congo aan het voorbereiden en ook hun reis naar Belgie en Italie (eind juli tot begin augustus). In Italie zullen ze deelnemen aan de nationale vergadering van de FIMCAP. En als ze dan toch in Europa zijn zullen ze ook een tijdje in Belgie vertoeven. Ze zullen onder andere een bezoekje brengen aan mijn ouders. Altijd leuk meegenomen é!


Allé,
Kwa Heri
Sarah


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Swahili: les 2

Swahili les 2

Na de werkwoorden wil ik nu even de aandacht vestigen op de namen der dingen en personen. Het is opmerkelijk dat Swahili sprekende Afrikanen dingen en personen niet aanvoelen zoals wij die aanvoelen. Zij onderscheiden bijvoorbeeld geen geslachten, zowel bij mensen als bij dieren. Wel erkennen zij een waarde in alles wat hen omringt. In de taal uit zich dit in het enkelvoud en meervoud aan de hand van verschillende klassen.

Ik laat jullie eerst kennismaken met de klasse van het enkelvoud en van het meervoud voor de namen der personen. De klasse wordt aangegeven door "kenletters" die voor het eigenlijke woord worden geplaatst. Voor het enkelvoud is dit "m-" en voor het meervoud is dit "wa-".
Enkele voorbeelden:
mtu - mens
watu - mensen
(-tu)

mtoto - kind
watoto - kinderen
(-toto)

mlevi - dronkaard
walevi - dronkaards
(-levi)

Er is echter een uitzondering wanneer het woord met een klinker begint. Dan zullen ze in het enkelvoud "mw-" gebruiken en niet "m-". In het meervoud zal er niets veranderen en blijft het "wa-".
Enkele voorbeelden:
mwalimu - onderwijzer
waalimu - onderwijzers
(-alimu)

mwana - zoon
waana - zonen
(-ana)

mwandishi - schrijver
waandishi - schrijvers
(-andishi)


Naast de klasse van de namen der personen is er ook de klasse voor zelfstandige naamwoorden hoofdzakelijk natuur (alle bomen) en voorwerpen die uit hout gemaakt zijn. In het enkelvoud zal men "m-" voor het woord plaatsen en in het meervoud wordt dit "mi-".
Enkele voorbeelden:
mti - boom
miti - bomen
(-ti)

mbau - houten plank
mibau - houten planken
(-bau)

mchungwa - sinaasappelboom
michungwa - sinaasappelbomen
(-chungwa, wat eigenlijk sinaasappel wilt betekenen)

mnazi - palmboom
minazi - palmbomen
(-nazi, wat eigenlijk kokosnoot wilt betekenen)

Ook hier is er terug een uitzondering wanneer het woord met een klinker begint. Dan gebruiken ze terug "mw-" in het enkelvoud en niet "m". In het meervoud zal er niets veranderen en blijft het "mi-".
Een voorbeeld:
mwenge - fakkel
mienge - fakkels
(-enge)


En zo zijn er nog 5 andere klassen. De n-n klas, de ji-ma klas, de u-ma klas, de u-ny klas, de ki-vi klas (enkelvoud-meervoud). Terug heeft iedere klasse zijn eigen soort zelfstandige naamwoorden. De ji-ma klasse wordt bijvoorbeeld gebruikt wanneer je iets of iemand groots wil uitdrukken. Je zal merken dat in het meervoud "ma-" wordt gebruikt gecombineerd met het kenletter "ji-" voor het enkelvoud.
Een voorbeeld:
jiti - zeer grote boom
majiti - zeer grote bomen
(-ti)

Ik zou de andere klassen ook nog kunnen uitleggen, maar ik denk dat jullie hier al een tijdje zoet mee zijn!


19-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoop voor kinderen in Katangese mijnen

Eerder had ik al eens verteld dat ik contact heb met Raf Costermans die voor Groupe one werkt in Congo. Groupe one is een Belgische internationale ngo die in 1997 gecreëerd werd door een groep economisten. Haar ambitie is een steen bij te dragen aan een meer verantwoordelijke economie met inbegrip van basisbeginselen als mensenrechten en duurzame ontwikkeling. In Congo ligt hun focus op de kinderen die werken in de Katangese mijnen.(www.groupeone.be)

Het volgend artikel geeft jullie een voorstelling over de situatie van de Katangese mijnen en waar Groupe one naar streeft! (www.ipsnews.be, Denis Bouwen)


Naar schatting 50.000 kinderen zwoegen in de mijnen van de Congolese provincie Katanga. De kinderen en hun volwassen collega's ploeteren in schrijnende werkomstandigheden. De hulporganisatie Groupe One zet met steun van het VN-kinderfonds (Unicef) projecten op die voor een aantal van de jonge 'creuseurs' een alternatief kunnen bieden. Raf Costermans, die Groupe One in Congo vertegenwoordigt, ziet een voorzichtige kentering bij de plaatselijke autoriteiten, maar wil zeker nog geen victorie kraaien.

In Katanga zijn op grote schaal koper, kobalt, coltan en andere ertsen te vinden. De ineenstorting van de formele economie en de teloorgang van een oude glorie, het Congolese staatsbedrijf Gécamines, leidde tot een explosieve groei van de ambachtelijke mijnbouw en van de kinderarbeid in de mijnen. Gécamines produceerde in 1986 nog bijna een half miljoen ton koper. In 2003 was de koperproductie verschrompeld tot een schamele 15.000 ton.

"De teloorgang van Gécamines had immense gevolgen", weet Raf Costermans. "Gécamines had heel wat satellietbedrijven en toeleveranciers, die allemaal rake klappen incasseerden. Als paternalistische werkgever financierde het bedrijf ook scholen, ziekenhuizen, meelfabrieken en andere voorzieningen. Al die initiatieven kwamen zwaar onder druk toen het bij Gécamines bergaf ging. Tegelijk nam de informele economie een hoge vlucht. Zo nam de ambachtelijke mijnbouw gestaag uitbreiding. De Congolezen werden meer en meer gedwongen 'article 15' toe te passen, anders gezegd hun plan te trekken. Die evolutie deed zich ook in Katanga voor."


De kinderen van de kopergordel
Volgens Costermans vind je kinderarbeid in de hele 'kopergordel' die vanuit Zambia de grens met Congo oversteekt. "Je praat over een zone van 300 op 50 kilometer", vertelt de medewerker van Groupe One. "De grootste concentratie kindarbeiders vind je in de mijnen en concessies rond Kolwezi in Katanga. Ook in de steden Likasi en Lubumbashi zijn er veel kinderen aan de slag."

In heel Katanga zouden 100.000 tot 140.000 'creuseurs' in de mijnen opereren. Veertig procent van deze 'gravers' zijn kinderen. "Op basis van gemiddelden mag je spreken over rond de 50.000 kinderen", schat Costermans. "Officiële statistieken bestaan niet, en geen enkele dienst van de Congolese overheid houdt zich met het probleem bezig."

De jonge werkkrachten zijn van 7 tot 18 jaar oud. "In de streek van Lubumbashi gaat 65 procent van de kinderen die in de mijnen werken niet langer naar school. De andere kinderen verdelen hun tijd over de schoolbanken en het werk in de mijn. Het zijn doorgaans de eerstgeboren kinderen die in een familie mee de last moeten dragen voor hun jongere broertjes en zusjes. Wanneer de vader niet meer in leven is, neemt de kans toe dat kinderen in de mijn terechtkomen."

Het werk in de ambachtelijke mijnen heeft zeer negatieve effecten op de kindarbeiders. "Ze moeten heel zwaar werk verrichten. Vaak moeten kinderen ertsen wassen en zware zakken op hun rug vervoeren. Ze ademen ook het stof van zware metalen in. De gevolgen blijven niet uit: de kinderen hebben last van pijn en jeuk in de ogen, en op latere leeftijd lopen ze een ernstig risico om kanker te krijgen."


Ongevallen
Net als de volwassen gravers werken de kinderen zonder stofmaskers, helmen of handschoenen. Van veiligheidsvoorschriften is doorgaans geen sprake, met als gevolg dat er geregeld ernstige ongelukken plaatsvinden. "In het regenseizoen is de ondergrond kwetsbaarder voor grondverschuivingen en instortingen", weet Costermans.

"Sanitaire voorzieningen ontbreken dikwijls in de mijnconcessies. Water moeten de gravers uit putten of rivieren halen. 'Om beter te kunnen werken' wordt er nogal wat alcohol en marihuana geconsumeerd. Er zijn ook veel jonge meisjes die zich komen prostitueren. Dat werkt de verspreiding van HIV onder de mijnwerkers dan weer in de hand."

In Shinkolobwe is er een mijn waar uranium te vinden is. Het gaat om de mijn die tijdens de Tweede Wereldoorlog het uranium leverde waarmee de Amerikanen de eerste atoombommen produceerden. Officieel wordt er niet meer gewerkt in Shinkolobwe, maar de realiteit is heel anders. Informeel wordt er nog wel gegraven. Volgens recente getuigenissen zijn sommige arbeiders uit Shinkolobwe zo sterk met radioactiviteit besmet dat ze de signalen van tv-toestellen en zaktelefoons verstoren. In de streek worden ook kinderen met diverse afwijkingen geboren. "Soms zijn er zelfs baby's zonder hersenen", zegt Raf Costermans.


Aandacht
De jongste tijd blijken de Katangese autoriteiten iets gevoeliger voor het probleem van de kinderarbeid in de mijnen. De reden is niet ver te zoeken. Het werk van ngo's als Groupe One, de aandacht van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en artikels in internationale media doen de interesse voor het trieste lot van de creuseurs toenemen. "Maar van een echte teruggang van de kinderarbeid kan je nog niet spreken."

Een waaier van kleine bedrijfjes koopt in Katanga ertsen op zonder wakker te liggen van de sociale wantoestanden in de mijnen. Hun klanten komen uit landen als China, India of Libanon. Nieuwe mijnprojecten als Tenke Fungurume Mining, Phelps Dodge, KCC (Kolwezi) en Ruashi Mining kunnen volgens Costermans resulteren in een nieuwe bloei van de formele economie. Het valt niet uit te sluiten dat bonafide investeerders en ondernemers gevoeliger zijn voor de sociale noden van het plaatselijke personeel. "Maar veel buitenlandse investeerders nemen een afwachtende houding in. Zij willen eerst het Congolese verkiezingsproces volledig voltooid zien. Wanneer dat proces rond is, zal er hopelijk een stabiel politiek klimaat komen."

In 2005 zetten de IAO en Groupe One het project 'strijd tegen de kinderarbeid in de ambachtelijke mijnen in Zuid-Katanga' op. Nadien vond Groupe One, een niet-gouvernementele organisatie met hoofdkantoor in Brussel, voor het project financiering bij de Belgische ontwikkelingssamenwerking. Bedoeling is de bevolking en de plaatselijke autoriteiten te sensibiliseren, kinderen uit de mijnen te halen en bedrijven aan te moedigen om meer blijk te geven van sociale verantwoordelijkheid.


Terug naar school
Een eerste groep van 250 kinderen onder de 15 jaar verliet onlangs de mijnen. Deze kinderen zitten nu weer op school. Het project van Groupe One verloopt in samenwerking met Unicef. "We steunen de families van de kinderen. Wij willen dat ze andere economische activiteiten opzetten of uitbouwen, zodat ze vanaf volgend jaar zelf de schoolkosten van hun kinderen kunnen betalen."

In november is een tweede groep van 250 kinderen, deze keer 15-plussers, een beroep beginnen te leren. De kinderen zullen bijvoorbeeld schoenmaker of elektricien kunnen worden. Hun training zal drie tot negen maanden duren, afhankelijk van het gekozen beroep. "Na hun opleiding worden zij begeleid bij het opzetten van een eigen micro-bedrijf, als alternatief voor het werk in de mijn. Door een overeenkomst tussen Groupe One en het Wereldvoedselprogramma (WFP) zullen de 15- tot 18-jarige kinderen tijdens hun opleiding zeker 1 maaltijd per dag krijgen."

De 500 kinderen komen uit de mijnen van Pompage en Kalukulu. Pompage is een concessie van het Zuid-Afrikaanse Ruashi Mining; Kalukulu wordt ontgonnen door het Indiase Chemaf. De twee mijnen liggen op 10 kilometer van Lubumbashi, de hoofdplaats van de provincie Katanga.

"In het basisonderwijs hebben we per kind 60 euro nodig voor de inschrijving en het schoolmateriaal", besluit Costermans. "Voor kinderen op de middelbare school gaat het om circa 80 euro per jaar."


14-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broederlijk Delen steunt

Broederlijk Delen gaf in 2006 ruim 7 miljoen euro steun

Broederlijk Delen heeft vorig jaar ruim 7 miljoen euro uitgetrokken voor steun aan 239 projecten in 20 landen. Dat blijkt uit het jaarverslag 2006 van de ngo. Bijna de helft van het bedrag (45 procent) ging naar projecten in Afrika. Daarna volgen Latijn-Amerika (36 procent) en Azië (15 procent).

Van de 239 projecten die steun van Broederlijk Delen kregen, was dat bij 177 projecten met eigen middelen. Voor 62 projecten deed de organisatie een beroep op medefinancierders, zoals het Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en de Europese Commissie.

Broederlijk Delen blijft overtuigd van haar missie om groepen mensen in het Zuiden te helpen om hun eigen plannen te realiseren en zo armoede te bestrijden. "We geloven dat deze overtuiging de beste garantie is voor duurzame ontwikkeling", zegt directeur Luc Claessens van Broederlijk Delen.

In haar jaarverslag wijst Broederlijk Delen nog op de rol die ze speelde bij de verkiezingen in Congo door observatiemissies te laten toezien op het verloop van de stembusgang. Ongelijke toegang tot de media, gebrekkige kieslijsten en een onaangepaste opvang van de vele analfabete kiezers kwamen daarbij als belangrijkste pijnpunten naar voren.

© Belga, 05.06.07

bron: www.congoforum.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouverneur tikt inwoners op de vingers

Gouverneur tikt inwoners gemeente Kenya op de vingers


LUBUMBASHI - De gouverneur van de provincie Katanga, Moïse Katumbi Chapwe, bezocht onlangs de gemeente Kenya in Lubumbashi. Inwoners van deze gemeente stalen kranen en watermeters van het drinkwaterbedrijf Regideso. De feiten deden zich vooral voor in de zone tussen de Avenue Basilique en de Avenue Circulaire. Katumbi wil dat de bevolking zorg draagt voor de eigendommen van Regideso en van het stroombedrijf SNEL. Volgens Pierre Makoyo (Regideso) werden in de nacht van 29 op 30 mei ongeveer 70 watermeters en kranen gestolen.

Gouverneur Katumbi ging langs in het station van Luano, waar Regideso inspanningen doet om de waterbevoorrading van de gemeenten Ruashi en Kampemba te verbeteren. De werken daar zouden in juli moeten worden voltooid. Regideso financiert de werken uit eigen middelen en krijgt hulp van de bedrijven Chemaf en MCK.

Op de Avenue Kimbangu (gemeente Lubumbashi) laat de provincie asfalteringswerken uitvoeren door EGM. En op de Avenue Lumumba worden goten aangelegd.

In de wijk Hewa Bora bezocht de gouverneur de basisschool "Obamabi 3", waar de leerlingen op de grond moeten zitten. Een beeld dat niet past bij het Katanga van de 21ste eeuw, aldus Katumbi. Hij hoopt dat "mensen van goede wil" de school, die zo’n 1.300 leerlingen telt, zullen helpen.

© ACP, 12.06.07

bron:
www.congoforum.be


12-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept voor Congoleze beignets

Recept voor Congoleze beignets (70 tot 80 stuks)

 

Ingrediënten

2liter koud water

2kg tarwebloem

100gr bakpoeder

5 waterglazen rietsuiker

2 zakjes vanillesuiker

1 soeplepel gedroogde gist

1 handvol zout

6 eierdooiers

frituurolie

 

Materiaal

emmer of bassin

houtenlepel (GEEN MIXER)

frietpot

soeplepel

schuimspaan

 

Recept

  1. Breng in de emmer of bassin het water.
  2. Meng de suiker, vanillesuiker en het zout onder het water. Ga niet roeren tot de suiker is opgelost want in dit koude water zal dit toch niet gebeuren.
  3. Je kunt er dus onmiddellijk alle bloem onderroeren. Het wordt een grote en dikke massa, vandaar dat ik aanraad om een grote houtenlepel te gebruiken en geen mixer. Je kunt de bloem ook in porties bijvoegen.
  4. Als alle bloem er is onder geroerd mag het bakpoeder en de gist erbij. Wanneer je verse gist gebruikt moet je deze eerst oplossen in een glas warm water.
  5. Blijf goed roeren en je zult merken dat het deeg plakkerig en heel rekbaar wordt. Vooral dat laatste is een teken dat het deeg geslaagd is.
  6. Je kunt er nu de eierdooiers onderroeren.
  7. Warm de frituurolie op tot het heet genoeg is.
  8. Maak met de soeplepel een bal iets kleiner dan een tennisbal. Dit is niet gemakkelijk want het deeg is plakkerig.
  9. Schep de beignets uit het vet met een schuimspaan.
  10. Smakelijk!

Tips

-          je kan een crèmeschepper gebruiken om de bal te vormen.

-          om de bal gemakkelijk van je lepel te krijgen breng je de lepel voor je de bal vormt even in de hete frituurolie.

-          Verwijder het frietnetje uit je frietpot, dit hindert alleen maar.

-          Breng niet teveel beignets in één keer in je pot, dit zorgt er alleen maar voor dat ze aan elkaar gaan kleven.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recept voor Congoleze krokants

Recept voor Congoleze Krokants

 

Ingrediënten

1 ui

2 bollen look

6 stengels stengelajuin

1 bos selderij

3 rode felle pepers (geen paprika é!)

1 handvol zout

8 waterglazen tarwebloem

frituurolie

 

Materiaal

stampot (voor de Afrikaanse liefhebbers onder ons J)

snijplank

snijmes

deegrol

schotel

frituurpot

schuimspaan

 

Recept met een stampot (‘kinu’)

  1. Was alle groenten grondig.
  2. Snij de groenten grof en breng ze in de stampot.
  3. Stamp alle groenten fijn.
  4. Breng in de stampot het zout en blijf verder stampen.
  5. Breng het ondertussen geworden papje in een gewone pot.
  6. Kneed alle bloem onder het papje met je handen. Wanneer het iets te droog wordt kun je er een klein beetje water bij doen. Normaal gezien is dit niet nodig omdat er sappen vrijkomen onder het stampen. Het is de bedoeling dat het geen plakkerige deeg wordt maar een stevige deeg. Een beetje te vergelijken met deeg voor een brood. Je moet het nu eenmaal goed kunnen uitrollen. Wanneer je merkt dat het te plakkerig wordt kun je er nog een beetje bloem bij doen.
  7. Neem een klein beetje deeg en rol deze héél fijn uit.
  8. Snij uit het uitgerolde deeg vierkantjes en leg ze op een schotel.
  9. Warm de frituurolie op tot ze heet genoeg is.
  10. Breng vierkantjes in de frituurolie tot ze mooi bruin zijn en haal ze met de schuimspaan uit.
  11. Smakelijk!

Recept zonder een stampot

  1. Was alle groenten grondig.
  2. Snij alle groenten fijn (julienne)
  3. Breng de julienne groenten in een pot en meng er het zout onder
  4. Kneed alle bloem onder de julienne groenten me je handen. Omdat deze groenten niet gestampt zijn, zijn er ook geen vrijgekomen sappen. Hier moet je dus wat water bijvoegen. Het is de bedoeling dat het geen plakkerige deeg wordt maar een stevige deeg. Een beetje te vergelijken met deeg voor een brood. Je moet het nu eenmaal goed kunnen uitrollen. Wanneer je merkt dat het te plakkerig wordt kun je er nog een beetje bloem bij doen.
  5. Neem een kleine beetje deeg en rol deze héél fijn uit.
  6. Snij uit het uitgerolde deeg vierkantjes en leg ze op een schotel.
  7. Warm de frituurolie op tot ze heet genoeg is.
  8. Breng vierkantjes in de frituurolie tot ze mooi bruin zijn en haal ze met de schuimspaan uit.
  9. Smakelijk!

Tips

-          Wanneer je de vierkantjes op een schotel legt, leg ze dan niet op elkaar (of ze worden terug één grote deeg). Leg je ze wel op elkaar dan leg je er beter een plasticfolie tussen.

-          Neem geen te grote bol deeg om uit te rollen, dit maakt het alleen maar lastiger. Het deeg moet héél fijn uitgerold worden want anders zijn de krokants te dik en niet hard/krokant genoeg.


11-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Senegalese filmpionier Sembène overleden

Senegalese filmpionier Sembène overleden

zo 10/06/07 - De Senegalese filmregisseur Ousmane Sembène is zaterdag overleden. De 84-jarige cineast is een van de belangrijkste Afrikaanse cineasten uit de tweede helft van de vorige eeuw.

Ousmane Sembène begon zijn carrière begin de jaren 60 met enkele kortfilms. In 1966 verscheen zijn eerste langspeelfilm, "La noire de...". De film wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de Afrikaanse filmindustrie: het is de eerste film van een zwarte Afrikaan. In totaal heeft hij een tiental films geregisseerd.

De Afrikaanse cineast heeft tijdens zijn carrière verschillende prijzen gewonnen op internationale filmfestivals. In 2004 won hij de prijs van de critici in Cannes met zijn laatste film "Moolaadé".

Hij heeft ook onderscheidingen gewonnen in Berlijn, Moskou, Marrakesh, San Francisco en Venetië



bron: http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/cultuurmedia/film/070610Sembene

Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 10

Ga naar www.bombie3.spaces.live.com voor de foto’s van ja hoor: week 10! Het is soms niet te geloven….

Ik ben nu al 10 weken in Congo en ik wil me een echte Congoleze voelen. En daar is maar 1 manier voor: zorgen dat ik de Congoleze keuken ken. En ik heb daar direct voor gezorgd.

Donderdag ben ik de ganse dag naar Martine gegaan om te leren hoe ik héérlijke beignets kan maken en lekkere krokants. De beignets zijn een beetje te vergelijken met onze oliebollen. Ze zijn alleen 10 keer vettiger en ze eten ze hier wanneer ze koud zijn. Krokants zijn eerder iets als aperitiefhapje. Ze zijn hard (krokant) en smaken naar look en ui. Voor de mensen die het eens willen uitproberen. In een volgend verslag zal ik de 2 recepten zetten.

We zijn eerst naar de markt Zambia gegaan om 2kg bloem, 2kg suiker, 1 zakje gist, 1 pakje bakpoeder, 5 zakjes vanillesuiker, 6 eieren, 4 flessen frituurolie, 2 bussels selder, 4 uien, 2 bollen look, 5 pepers en 10 stengels stengelajuin te kopen. Een ganse lijst wat me 6000 CF (8,57 euro) heeft gekost. Met deze lijst heb ik 80 beignets gemaakt en 200 krokants. Mensen verkopen deze beignets en krokants vaak op straat. Één beignet kost 50 CF (0.07 euro) en een zakje krokants van een stuk of 10 kost 200 CF (0.14 euro). Mocht ik mijn 80 beignets en 200 krokants verkocht hebben dan zou ik 8000 CF (11.42 euro) verdiend hebben en 3000 CF (4.28 euro) winst hebben gemaakt. Maar, dit wil niet zeggen dat de mensen iedere dag zoveel beignets en krokants verkopen. Laten we zeggen dat dit een winst zou zijn van 2 dagen. Per maand is dit dus 45 000 CF (64.29 euro). En dus te denken dat heel veel mensen van deze (povere) winst afhankelijk zijn…

We zijn met de krokants begonnen omdat deze de meeste tijd in beslag nemen. Eerst hebben we de groenten gewassen en fijngestampt in de daartoe behorende stampot (‘kinu’ in het Swahili). Door het stampen van deze groenten komt er heel wat sap vrij. Wanneer we dus de bloem toevoegen is het onnodig om er ook nog eens water bij te doen. De vrijgekomen sappen zorgen voor een plakkerige brij. Wanneer het deeg 1 grote massa is neem je kleine bolletjes en rol je deze héél fijn uit om er dan kleine vierkantjes uit te snijden. Bij gebrek aan een deegrol nam ik een Tembofles. De ideale oplossing als je’t mij vraagt… Achteraf gooi je een stuk of 10 vierkantjes in heet frietvet en wacht je tot ze mooi bruin zijn.

Na een heerlijk maal en een klein dutje zijn we begonnen aan de beignets. Martine is hier minder een krak in dus kwam de buurvrouw erbij zitten en zorgde voor de nodige uitleg. In nog geen uurtje tijd was het deeg gemaakt en lagen er 80 lekkere beignets in een bassin. Ik eet ze liever warm maar hier worden ze enkel koud verkocht. Koud zijn ze wak, vettig en liggen ze zwaar op de maag.

Van 10u ’s morgens tot 16u in de namiddag zijn we in de weer geweest. Ik was uitgeput… Maar de beignets en krokants waren heerlijk. Ik heb volop kunnen trakteren op de Kiro en kreeg van iedereen complimentjes! Alle hup zeg, weer een ervaring rijker…

Zaterdag heb ik niet veel uitgespookt en enkel geprofiteerd van de heerlijke zon. De zon scheen aan een heldere hemel maar minder fel dan andere dagen, wat eens deugd deed. De ganse middag heb ik op terras gezeten met Raf, Nelson (een waal die les geeft in de Belgische school) en Irena (een zambiaanse vriendin van Raf). Omdat ze in Zambia enkel Engels spreken moest ik dus overschakelen naar het Engels. Op zich is dit geen probleem maar nu ik al twee maand Frans spreek had ik toch wat moeite. Constant floepte ik er Franse woorden tussen. Af en toe zag ik Irena haar wenkbrauwen fronzen en dan wist ik dat ik terug in het Frans bezig was. Toch maar raar zu! Ik had nooit durven denken dat ik hier problemen mee zou hebben…

Zondag was ik uitgenodigd door een lokale Kiro in de commune Kigoma. Het deed eens deugd terug mijn Chiro rokje aan te trekken en mijn Belgische Chiro roots uit de kast te halen.

Het programma zag er als volgt uit:
7u20: opening
7u30: viering
9u45: formatie
10u00: spel per afdeling
11u00: formatie
11u15: vergadering tot 13u15

Het programma is al volgt doorgegaan:
8u00: viering
11u15: formatie
11u30: spel per afdeling
12u00: formatie
12u15: vergadering tot 14u

Zoals ik dus verwacht had waren we met vertraging gestart. De mis heeft ook meer dan 3 uur geduurd waardoor we het uurtje ‘spel’ hebben moeten inkorten. Spijtig want ik begon er net in te komen. Eindelijk kreeg ik eens de kans om Congoleze spelletjes te spelen en eerlijk gezegd verschillen ze niet zo sterk als de onze. Allé, toch niet de spelletjes dat ik zondag heb gespeeld.

De formatie start gewoonlijk met het morgenlied en het openingsgebed. Daarbij staan alle leiders vooraan op een rechte lijn en de leden per afdeling in een U-vorm. Na de opening van de formatie roept iedere afdeling een spreuk waarna de hoofdleider naar voor komt en roept: “Allo Allo” gevolgd door de leden met “Kiro”. Op deze manier duidt hij aan dat hij aan zijn wekelijkse toespraak wil beginnen. Na zijn toespraak krijgen ook bezoekers de kans om een woordje te doen. Ik dus ook…

Wanneer de formatie gedaan is beginnen de activiteiten per groep. Eerst marcheren ze per groep een beetje heen en weer op hun terrein en zingen ze enkele liedjes. Nadien beginnen de echte activiteiten: nummerbal, 10-bal, ik verklaar de oorlog aan, …

De formatie op het einde verloopt op dezelfde manier als de openingsformatie maar dan omgekeerd: spreuk per afdeling, toespraak hoofdleider, woordje van de bezoekers, avondlied en avondgebed.

Op de vergadering wordt de namiddag geëvalueerd. Met hoeveel leden waren we? Precies 60… Met hoeveel leiding waren we? 21 van 24…
Er is ook de tijd om dingen te regelen voor de toekomst. Bijvoorbeeld het bivak van deze lokale Kirogroep. Er werd gestemd dat het bivak zal doorgaan. Ze konden ook overeenkomen om 4 dagen om kamp te gaan (vertrek zaterdag en terugkomst dinsdag). Enkel de prijs en datum staat nog niet vast omdat ze nog niet weten waar ze zullen heen gaan. Ze hadden het over Kolwezi maar dit is bijna onmogelijk omdat de transportkosten veel te hoog zullen oplopen (Kolwezi is een stad 300km naar het Noorden). Vorig jaar is deze groep op bivak gegaan op Chem Chem. Het wordt dus nog afwachten…


Sarah


08-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Swahili: les 1

Eerder deze week kreeg ik van Jean de Dieu het boekje: “korte Swahili spraakkunst”. Ja, je leest goed hoor. De titel is in het Nederlands en dus ook de rest van het boekje. Het boekje is de ideale manier om Swahili te leren. Het is wel gericht op het Swahili-Bora (algemeen Swahili) die ze vooral spreken in Kenia, Tanzania, ... In Lubumbashi spreken ze echter een dialect van het Swahili-Bora. Net zoals wij het Algemeen Nederlands kennen maar elk ons eigen dialect hebben. Er is enkel één verschil: heel veel mensen spreken enkel het 'Swahili Lubumbashi' en niet het 'Swahili Bora'. En het moet natuurlijk lukken dat ik al enkele woorden ken (via het boekje), maar hier niet worden gesproken en heel veel mensen ook niet kennen. Gelukkig is het enkel de woordenschat die verschilt. De grammatica blijft over het algemeen hetzelfde.

Het heeft me wel veel duidelijkheid gebracht over deze Afrikaanse taal. Als ik het allemaal zal onthouden, dat zal wat anders zijn. Maar ik vind het interessant dat ik jullie wat kan bijleren over een taal die ik hopelijk binnen een jaartje onder de knie heb. Vandaag starten we met les 1!

Op zich is het geen moeilijke taal maar er is één iets waar ik moeite mee heb: er zit namelijk geen structuur in hun zinnen. Nouja, naar mijn bedenkingen zit er geen structuur in, maar hier beweren ze het tegendeel. Ik ben nu eenmaal opgegroeid met een andere taal. Laat ik een voorbeeldje geven. Wanneer wij zeggen: “er zijn hier heel veel mensen”, zeggen zij: “mensen veel hier”.

Om een taal aan te leren begin je meestal met de werkwoorden en alles wat er bij komt kijken, onder andere het persoonlijke voornaamwoord.
In het Swahili is dat:
ik = ni
jij = u
hij = a
wij = tu
jullie = mu
zij = wa

Na het persoonlijke voornaamwoord volgt in het Swahili het aspect, ook wel 'de tijden’ genoemd. Er zijn hier maar 3 tijden.
de
tegenwoordige tijd = na
de verleden tijd = li
de toekomstige tijd = ta

Wat volgt na het aspect is het eigenlijke werkwoord. Een werkwoord in onbepaalde wijs (niet vervoegd) wordt voorafgegaan door het woordje ‘ku’. Te vergelijken met onze ‘te’ of in het Engels ‘to’. Bijvoorbeeld: te eten - to eat - kula. In het Swahili is eten gewoon ‘la’ maar wordt in onbepaalde wijs ‘kula’ (te eten). Wanneer er dan een vervoeging plaatsvindt zijn er maar 2 regels:
1) een werkwoord in onbepaalde wijs die 2 lettergrepen heeft behoudt het woordje ‘ku’ en wordt niet meer verder vervoegd.
2) een werkwoord in onbepaalde wijs die meer dan 2 lettergrepen heeft verliest het wordt ‘ku’ en wordt niet meer verder vervoegd.

Wanneer je deze 3 gegevens in een zin gaat gebruiken wordt alles aan elkaar geschreven. Eerst volgt het persoonlijke voornaamwoord, dan het aspect en dan het werkwoord.

Voorbeelden van werkwoorden met 2 lettergrepen:
te komen = kuja
komen = -ja
ik kom = ninakuja
ik kwam = nilikuja
ik zal komen = nitakuja

te eten = kula
eten = -la
wij eten = tunakula
wij aten = tulikula
wij zullen eten = tutakula

te sterven = kufa
sterven = -fa
zij sterven = wanakufa
zij stierven = walikufa
zij zullen sterven = watakufa


Voorbeelden van werkwoorden met meer dan 2 lettergrepen:
te zien = kuona
zien = -ona
ik zie = ninaona
ik zag = niliona
ik zal zien = nitaona

te krijgen = kupata
krijgen = -pata
wij krijgen = tunapata
wij kregen = tulipata
wij zullen krijgen = tutapapta

te lezen = kusoma
lezen = -soma
zij lezen = wanasoma
zij lazen = walisoma
zij zullen lezen = watasoma


Tot slot geef ik jullie nog enkele voorbeeld werkwoorden.
(te) nemen = (ku)chukua
(te) denken = (ku)fikiri
(te) binnengaan = (ku)ingia
(te) vergeten = (ku)sahu
(te) helpen = (ku)saidia
(te) zoeken = (ku)tafuta
(te) zeggen = (ku)sema



Tot de volgende les!
Sarah


06-06-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oproep!

Lieve mensjes

Ik ben hier nu iets meer dan 2 maanden en constant wordt ik geconfronteerd met één iets: de technische wereld van Congo. Wel te verstaan: de niet werkende technische wereld van Congo!

Leven met elektriciteit die om de zoveel mintuen uitvalt is me ondertussen al een gewoonte geworden, maar computers die daardoor ook om de zoveel minuten uitvallen doen me de muren oplopen. Ik merk dat de computers (op de Kiro) hierdoor kwaliteit verliezen en ik soms ook mijn documenten wanneer ik niet rap genoeg ben in het opslaan. 

Je hoort me waarschijnlijk al afkomen... 
Ik zal er dan ook  geen doekjes omwinden en met de deur in huis vallen: ik ben op zoek naar degelijk computer materiaal.
Liefst natuurlijk de 'bak' zelf maar schermen, printers, klavieren, muizen, ... het is allemaal welkom. Hoe meer we hier in reserve kunnen opslaan, hoe beter. Nu moeten we constant wisselen van computer daar, muis hier, scherm ginder ... Laat ik wel even duidelijk zijn dat ik niets kan 'kopen' en hier dus over 'giften' spreek.

Dit alles kan ik dan laten overschepen naar Congo. De uitleg hoe dit in zijn werk gaat bespaar ik jullie, maar ik weet wel al dat dit niet gratis zal zijn (jammer genoeg) en me meer dan 1 euro gaat kosten. Vandaar dat ik eerst even wil uitkijken hoeveel mensen reageren op deze oproep. Natuurlijk hoop ik dat dit er héél véél zijn, zodat de Kiro kan blijven draaien. Voor de kiro zijn computers nu eenmaal de grootste bron van inkomen (zie eerder verslag werking Kiro)... Laten we zeggen dat deze actie nog niet 100% vast staat, maar ik eerst wil informeren hoeveel vrijgevigen er onder ons leven
Wanneer ik dus veel reacties krijg zal ik zeker alles op alles zetten om het materiaal hier te krijgen.

Trouwens, mochten er mensen zijn die een naaimachine op overschot hebben, dan zijn deze ook méér dan welkom. Veel vrouwen zijn huismoeder om voor de vele kinderen te zorgen maar combineren dit met een klein winkeltje en/of een naaiatelier. Toch, naaimachines zijn hier niet goedkoop en tweedehands vaak niet meer van kwaliteit.
Ik heb jullie al verteld over de familie van Jean de Dieu en Martine. Hier zitten we in zo'n situatie. Martine blijft thuis om voor de kinderen te zorgen, kan goed naaien maar heeft geen naaimachine. Ze is nu al enkele maanden op zoek naar een tweedehandsmachine maar kan geen degelijke vinden. Ik zou dus maar al te graag een naaimachine willen schenken...Het is een schat van een familie en ze hebben er alles voor over om mij een leuke tijd te geven in Congo. Jammer dat ze in een veel te klein huisje wonen (met veel te veel mensen) maar anders had ik me daar al lang gesetteld.


Hopelijk krijg ik interessante reacties en komen er veel computers en naaimachines uit de lucht gevallen

Als ik niet waag, kan ik ook niets winnen...




Groetjes
Sarah



Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afrikaanse filmcultuur!

Van 20 april tot 5 mei 2007 is de 12de editie van het Afrika Filmfestival doorgegaan in Leuven. Een aanrader voor alle filmliefhebbers! Jammer genoeg ben ik te laat met de aankondiging, maar geen paniek want volgend jaar zijn ze er terug!
Op
www.afrikafilmfestival.be vindt je alvast een korte toelichting van de films die dit jaar vertoond zijn. Onder andere de film 'Live in Congo' van Yoohan Leyssens en Ronny Mosuse.

Als voorsmaak geef ik jullie mijn persoonelijke Afrikaanse filmlijst:
Hotel Rwanda, Rwanda   AANRADER
Paul Rusesabagina (Don Cheadle) is floor manager in het Sabena Hotel Milles Collines. Hij is een Hutu maar getrouwd met een Tutsi vrouw. Hoewel hij van zijn stamgenoten hints opvangt m.b.t. de toenemende radicalisering van de Hutu-gemeenschap gelooft Paul niet dat er in Rwanda problemen zullen komen. Immers, hij heeft een goede job met dito connecties en de VN Blauwhelmen staan in voor de vrede in het land. Begin april 1994 loopt het echter verkeerd. Er wordt massaal op Tutsi' s gejaagd. Paul helpt meer dan 1000 vluchtelingen door hen onderdak te verlenen in het hotel. Ze worden bewaakt door de VN soldaten. Maar dan beslist de VN zich terug te trekken ... Wat gebeurde er ... toen de wereld niet meer toekeek?

Va, vis et deviens, Ethiopië - Israël  AANRADER
De christelijke moeder van een negenjarig jongetje uit Ethiopië, wil haar zoon van de hongersdood redden door hem in 1984 als joods weesje naar Israël te sturen. De jongen groeit op met zijn ware identiteit als geheime last.

In my country, Zuid - Afrika
Langston Whitfield en Anna Malan, beiden journalist, zijn bij de hoorzittingen van de Truth and Reconciliation Commission aanwezig. Ze verschillen van mening over de commissie, maar groeien steeds meer naar elkaar toe.
In 1996 richtte de regering van Zuid-Afrika de TRC (Truth and Reconciliation Commission) op om de schending van de mensenrechten tijdens de Apartheid te onderzoeken. Alle gebeurtenissen tussen maart 1960, de slachting van Sharpeville, en 10 mei 1994, toen Mandela tot president werd gekozen, werden door de commissie onderzocht.

Congo River, Congo  AANRADER
Een ontdekkingstocht in de voetsporen van Stanley die ons over een traject van 4.670 km meevoert tot aan de bron van de Congo-rivier. Een reis van zeven maanden tot diep in het oerwoud, de sporen van oorlog tegemoet. Dit avontuur is de persoonlijke zoektocht van de Luikse filmmaker Thierry Michel: “Ik wil Afrika doorgronden, in zijn cultuur, tradities, in zijn eindeloosheid en universaliteit. Ik wil aantonen dat naast de duisternis en de tragische geschiedenis van dit continent, er ook leven en geluk bestaan; het geluk van rituelen, liederen en dans”.
Deze reis naar Afrika is een ode aan het leven; het leven dat ons overrompelt, zoals de niet in te tomen plantengroei langs de Congo-rivier. De beelden tonen ons het lief en leed van dit volk langs de oevers, de feesten en ceremonies die het ritme van hun leven bepalen. De film geeft ook aan dat er, achter de ondergang en de tragische, gewelddadige geschiedenis van dit continent, nog hoop en geluk bestaat; de hoop en het geluk van rituelen, volksliederen en dansen. Alle ellende ten spijt, constateert Michel dat de energie om het land weer op te bouwen tastbaar is.

The Constant Gardener, Kenia
The Constant Gardener gaat over Justin Quayle, een medewerker van het Britse consulaat in Kenia. Tijdens een lezing in Londen ontmoet hij Tessa, waar hij meteen verliefd op wordt. Ze ontdekt dat een groot farmaceutisch concern haar medicijnen test op mensen uit de sloppenwijken in Kenia, die zogezegd toch niemand zal missen als ze doodgaan: een mensenleven is in het arme, drukke en ongeorganiseerde leven van Kenia immers nauwelijks iets waard. Tijdens haar zoektocht om de waarheid boven water te halen stuit Tessa echter op veel tegenstand, vooral vanuit Westerse hoek. Als ze samen met een medewerker wordt vermoord en Justin er achter komt waar zijn vrouw mee bezig was, besluit hij de strijd van Tessa voort te zetten en op zoek te gaan naar de ware toedracht van Tessa's dood. Ook hij stuit daarbij op grote weerstand in de vorm van doodsbedreigingen en collega's die minder sympathiek zijn dan eerst gedacht.

Blood Diamant, Sierra Leone
Een jonge man, gespecialiseerd in diamantensmokkel waarvan de opbrengst gebruikt wordt om de burgeroorlog te financieren, maakt kennis met een lanbouwer. De zoon van deze man werd gerekruteerd voor het rebellenleger. Deze ontmoeting zorgt voor een enorme verandering in het leven van de avonturier.

Last King of Scotland, Oeganda
Een jonge net afgestudeerde dokter uit Schotland komt terecht in het Oeganda van de jaren '70. In plaats van het helpen van de armen, komt hij de charismatische dictator Idi Amin tegen, die zijn leven voor altijd verandert


Sta je met andere woorden in de videotheek en kun je niet kiezen tussen 'Harry Potter' en 'Legally Blonde' ga dan voor een Afrikaanse film!
Of nog beter, ga naar de bioscoop en geniet van 2 films, nieuw in de zalen:
A sunday in Kigali, Rwanda
http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/cultuurmedia/film/nieuw%2Bin%2Bde%2Bzalen/1.135399)

Faith's Corner, Zuid Afrika
http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/cultuurmedia/film/nieuw%2Bin%2Bde%2Bzalen/070606Faithscorner)



Geniet ervan...
en vergeet geen zakje popcorn, dan ben je -bijna- helemaal in Afrika, Congo!
Sarah





Contact & Info


Reageren?


Inhoud blog
  • Bestaan blog
  • Chiro meets Kiro
  • Werk gevonden!
  • Tip top inorde
  • Blijkbaar heel ver...
  • Waar zit die Congoleze vrede toch?
  • ben je't alweer gewoon?
  • Terug in 't land, maar niet voor lang!
  • Terugkomst
  • Situatie Congo
  • Talen
  • Nieuwe structuur Kiro Congo
  • Staakt het vuren in Congo
  • Vredesakkoord Congo
  • Wat ik gedaan heb en nog zal doen
  • Kindheksen in Congo
  • Foto's
  • Aan alles komt een einde ...
  • Broederlijk Delen in Congo
  • En of we daar ontevreden mee zijn!
  • Einde poll
  • Nieuwjaarstoespraak Kabila
  • Ik vlieg er terug in!
  • Thuis...
  • Malawi - Lubumbashi
  • Malawi
  • Terug op het vaste land!
  • geen reden tot paniek!
  • Zanzibar
  • een Afrikaan, een Belg en een Nederlander
  • Tot zaterdag!
  • Letland
  • Magloire ou Henri si tu veux!
  • Leiding zijn is...
  • foto's bezoek Tine
  • Stand van zaken!
  • Poll
  • Inderdaad, weer werken!
  • 't Zit er al op voor Tine!
  • Livingstone
  • Ze rijden hier aan de linkerkant van de weg
  • Goed aangekomen
  • Kort
  • Umoja
  • mijn werkagenda
  • Met de vlam in de pijp, trek ik door het ganse land!
  • Week ... ?
  • nog altijd op tram 2!
  • Maarschalk Mobutu
  • Creatief Kinshasa
  • Erik De Smet
  • Wereldbank financiert illegale houtkap
  • foto's
  • Van Katanga naar Kasia
  • Wist je datjes van Kinshasa
  • Conseil National 2007
  • Mbuyi Mayi
  • Familie Lwamba
  • Bravo Air Congo
  • Brussels Airlines
  • Mbuji Mayi
  • Kinshasa
  • Afrikaanse hitclub
  • Congo beweegt
  • FIMCAP
  • Naaimachine
  • Week 16
  • 21 juli
  • Kiwo Ayiti (Chiro Haïti)
  • Yevgueni!
  • Wist je dat? Na 15 weken
  • Week 15
  • Gekke toestanden in Congo!
  • Grrrr!
  • Week 14
  • Kabila - Bemba
  • Anneloes
  • Week 13
  • Un mot en Français!
  • 30 juni: Onafhankelijksheidsdag
  • Belgische weetjes
  • Minder leuk nieuws
  • Werken in Lubumbashi?
  • iets belangrijks vergeten
  • Staatsexamen 2007
  • Het regenwoud van Congo
  • Week 11 en 12
  • Swahili: les 2
  • Hoop voor kinderen in Katangese mijnen
  • Broederlijk Delen steunt
  • Gouverneur tikt inwoners op de vingers
  • Recept voor Congoleze beignets
  • Recept voor Congoleze krokants
  • Senegalese filmpionier Sembène overleden
  • Week 10
  • Swahili: les 1
  • Oproep!
  • Afrikaanse filmcultuur!
  • Wist je dat? Na 9 weken
  • Een 9de week vol partnerschap
  • Uitnodiging
  • Kiro en Chem Chem
  • Links
  • De Kiro en Unicef
  • Wist je dat? Na 8 weken
  • Week 8
  • Wist je dat? Na 7 weken
  • Week 7
  • Reactie van de Frannekes
  • Een dag uit het leven van...mezelf!
  • Mijnsector Congo
  • Week 6
  • Update blog
  • Andere verhalen
  • Albinisme in Afrika
  • Koken met Sarah
  • Week 5
  • Kiro Congo
  • Wist je dat? na 4 weken
  • Reactie van Stijn
  • Week 4
  • Wist je dat? na 3 weken
  • Don Bosco
  • Week 3
  • Een woordje Swahili
  • Wist je dat? na 2 weken
  • Week 2
  • Wist je dat? na 1 week
  • Week 1
  • Aankomst
  • Congo... wie?


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs