Foto
Ik ben terug in Belgie !


F o t o ' s :
www.bombie3.spaces.live.com



Djambo Sana

Voor de onbekenden onder ons, mijn naam is Sarah Bauwens. Op 1 april 2007 ben ik naar Lubumbashi (Congo) getrokken waar ik 1 jaar heb meegedraaid op het Nationale Secretariaat van Kiro Congo. Ondertussen ben ik terug in België en is mijn Congolees avontuur afgelopen!

Ik ben een op en top Congoleze geworden door zoveel mogelijk te genieten van de Congolese cultuur! Dit hield in: bukari eten, simba drinken, mee zwieren op Congolese tonen en optochten meestappen met de Kiro.

Op deze website overspoel ik jullie (nog altijd) met mijn verhalen, Congolese weetjes en Afrikaanse cultuur.

Ik heb er het beste van gemaakt in het reusachtig en zonnige Congo, maar nu is het terug tijd voor het pietluttig en regenachtige Belgenlandje!


Byé Sarah


Het leven zoals het is: Congo!

21-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 7

Ga naar www.bombie3.spaces.live.com voor de foto's van week 7.
Opnieuw moet ik een rechtzetting doen voor ik aan mijn weeklijks verslag begin. Ik dacht dat een pagne bestond uit een rok en een bovenstuk zelf gemaakt uit een stof met motief. Ze zeggen hier wel een pagne tegen maar eigenlijk is een pagne enkel een doek die ze gebruiken om rond zich te wikkelen. Bijvoorbeeld om een kind op de rug te dragen of om thuis dragen tijdens de huishoudelijke taakjes. Wanneer ze dan een rok en bovenstuk maken uit een pagne (een sstof met motiefje) wikkelen ze daarboven meestal nog een pagne. Maar het ensemble noemen ze voor het gemak ook een pagne. Volgende week zorg ik voor een visuele voorstelling!

Het was me een chaotisch weekjeen vooral naar het weekend toe. Ik woon niet langer meer bij Francoise en vrijdagavond heb ik er mijn koffers gepakt. Om een beetje tot mijn positieven te komen en om eens in een andere omgeving te zijn zal ik voor een weekje bij Pater Louis logeren op de boerderij Chem-Chem. Ondertussen is de Kiro bezig andere gastgezinnen aan het contacteren waar ik in juni verder terecht kan. Waarschijnlijk wordt het familie in de commune Ruashi of in de commune Bel Air.

Ik vind het alleszins supergezellig op Chem-Chem. Ik steek er veel uit en leer nu ook wat bij over het landbouwleven in Congo.

Ik heb er geen gras laten over groeien en zaterdagmorgen ben ik direct meegegaan op boodschappen. We moesten 20 geslachte kippen afleveren, bloem naar de molen brengen, bier inkopen J en nog wat kleine dingskes. Ik had me eigenlijk voorgenomen om de zaterdagmorgen mijn vlechten weg te doen maar dit wou ik voor geen geld missen.

Na het overheerlijke middagmaal heb ik er mij dan maar bij neergezet samen met een tandenstokertje! Ik dacht dat ik na een uurtje wel klaar zou zijn, ik kon echter veel vlechten er zomaar uittrekken maar ha, heb ik mij daar eventjes in vergist! Om 13u was ik begonnen en om 15u kwam Pater Louis op mijn deur kloppen. Stond ik daar nog met een halve bos haar en een halve bos vlechten. Als oplossing heeft Pater Louis me naar het gezin gebracht van zijn chauffeur. Ze wonen daar met 7 meisjes samen dus hulp genoeg… en gelukkig maar! Met 3 meisjes zijn ze nog een klein uurtje bezig geweest.

Na een heerlijke wasbeurt van mijn blonde (reeds afgebleekte) haren zijn we nog eventjes naar de markt Zambia geweest. Ze hebben deze zo genoemd omdat veel Congolese die intertijd gevlucht waren uit Congo naar Zambia, maar ondertussen teruggekeerd zijn, zich hier gevestigd hebben. Ze is wel 10 keer groter dan de vorige markt die ik ooit beschreven heb en ook 10 keer chaotischer. We waren wel toegekomen wanneer veel marktkramers hun kraam al hadden opgekraamd. Wat moet dat dan niet geven wanneer het volop piekmomenten zijn!

De markt is ook primitiever. Hier zijn de kraampjes uit hout gemaakt, op de andere markt had je al meer betonnen kraampjes. Er is ook geen overdekking maar met wat plastiek en golfplaten losten ze dit al gauw op. Ze zijn nu wel bezig om een overdekt plein te maken. Hier komt dan een nieuwe afdeling voor vis en vlees. Over vlees gesproken. Ik heb daar iets moeten proeven waarvan ik nog altijd de smaak niet kan thuisbrengen. Maar volgens mij kon ik iets ‘zwamworst’-achtigs proeven en ook pindanoten…. Raar maar waar.

Na nog een gezellige tocht door de cité waar de chauffeur woont maak ik me klaar voor een huwelijk. Hier kijk ik echt al heel lang naar uit, vooral omdat ik helemaal niet weet wat ik moet verwachten. Het was (en eigenlijk nog altijd) een groot vraagteken.

Eerst en vooral moest ik mijn uitnodiging tonen, anders kwam ik er niet in. Maar ja, die had ik niet. Pater Louis was uitgenodigd en hij dacht dat ik er zo ook wel in mocht. Na wat gekeuvel en discussie mocht ik er toch in. Een uitnodiging is noodzakelijk omdat anders iedereen zomaar zou komt binnenwandelen die daar eigenlijk niets te zoeken heeft. Het was een strenge controle…

We werden naar onze tafel gebracht en we kregen er onmiddelijk bier en popcorn (waarom verbaasd me dat ook niet J). Het viel me wel op dat heel veel mensen het bier lieten voor wat het was en een sucre namen. Aan ons tafeltje was ondertussen Jean de Dieu en zijn vrouw Martine met baby Jasmien ons komen vergezellen. Het was zijn nicht die trouwde. Na lang wachten kwamen dan eindelijk de trouwers toe. Ze werden begeleidt met dansende bruidmeisjes en gingen serieus (lees: héél serieus) naar hun zitplaats. Verder waren er nog de twee getuigen en 3 kinderen om de sleep van de bruid te dragen. Ze namen plaats op een ingericht trouwershoekje en een speech werd voorgelezen. Hoewel de speech heel grappig was mochten zowel de bruid als de bruidegom niet beginnen lachen. Ze moeten gedurende heel het feest hun lach bedwingen en mogen niet praten. Vreselijk moet dat zijn.

Na de speech mochten ze toch eventjes de dansvloer op komen. En dat zal dan ook de eerste en laatste keer zijn van die avond. Op het liedje van de Titanic begonnen ze aan een slow en de genodigden kregen de kans om hun geld toe te stoppen. Rond het paar loopt er dan een dametje rond die het geld verzameld. En na dit ritueel komt het volgende ritueel: cadeautjes! Iedereen die een pakje heeft kan dit nu persoonlijk aan de trouwers afgeven. En er wordt er vrolijk op los gezoend.

De trouwers blijven op de dansvloer staan en worden omringd door dansende en zingende vrouwen (dezelfde groep vrouwen die rondlopen in de zaal en iedereen van drank voorzien). Ik dacht dat ze een lokale cateringservice waren, maar klaarblijkelijk waren dit vrouwen van de plaatselijke KAV, waar ook de bruid lid van is.

Ondertussen gingen wij aanschuiven voor het feestmaal. De keuze was groot en zoals gewoonlijk was het weer één vettige bedoening. Er was rijst, aardappels, koude frieten, gehaktballetjes, kippenvleugeltjes, nog iets van vlees, vis en een oliesausje. Nadien kwam ook de taart op een ceremoniële manier de zaal binnen en mochten de trouwers de taart aansnijden. Maar wij mochten er niet van beginnen eten voor de man zijn vrouw een stukje taart te eten gaf en omgekeerd. Voor dit ritueel hadden ze zich wel eerst omgekleed.

Het was ondertussen al 23u geworden en eindelijk barste het feest los. Op Afrikaanse muziek bewoog iedereen vrolijk mee. En vooral dat gat ging van links naar rechts, van omhoog naar omlaag. Hoe ze het toen, god weet het, maar ze kunnen er wat van. En vooral de mannen zijn niet van de dansvloer weg te slaan.

En zoals ik al zei, vanuit het trouwershoekje keken de trouwers, de getuigen en de 3 kinderen toe zonder ook maar 1 woord te zeggen. Wel zag ik af en toe een glimlach! Gelukkig maar, want wanneer je niet weet wat hier aan de hand is zou je denken dat ze daar ferm tegen hun goesting zitten!

Om 24u was het plotseling gedaan. De trouwers stonden op, de muziek werd stilgelegd en iedereen ging naar huis. Na het opkramen van de muziekinstallatie (die gehuurd was van de Kiro) konden ook wij vertrekken. We moesten wel nog enkele mensen naar huis voeren en waren pas rond 1u15 thuis. Voor mij geen erg, maar Pater Louis moest de volgende dag wel om 5u30 de mis doen.

De zondag was het Kiro-dag. Ik heb ooit al eens vermeld dat de Kiro hun 60jarig bestaan vieren dit jaar. Ze doen dit in augustus maar kunnen onmogelijk alle Kiroleden over het hele land verzamelen. Vandaar dat ze vooraf enkele “wedstrijden” houden zodat ze een selectie kunnen maken.

Dit houdt in dat ze per decanaat en per afdeling een werkstuk verkiezen. Dit werkstuk wordt dan op het grote feest vertegenwoordigd en van alle decanaten (diocees) wordt dan per afdeling het beste werkstuk gekozen. Als je’t mij vraagt…een grote eer!

Gisteren was het de verkiezing van decanaat Lubumbashi. Vanuit het hele decanaat waren de Bakayuki’s, youpi’s, gen’s en aspies vertegenwoordigt. De dag begon, hoe kan het ook anders, met een viering en een optocht door de straten. Nadien konden alle groepen hun werkstuk afleveren. Per afdeling was er wel afgesproken om rond hetzelfde thema te werken. De bakayuki’s moesten een tekening maken waar ze een gelukkig dorp afbeelden. De gen’s moesten ook een tekening maken maar van Heilige Maagd Maria. En de aspies moesten een standbeeld maken van een bepaalde persoon. En opnieuw werd ik geconfronteerd met het grote artistieke talent van de Congolesen. Er zaten prachtige werkstukken bij! Daar kunnen zelfs onze Sylvie en Veerle niet aan tippen! Wat de verkozen werkstukken zijn van decanaat Lubumbashi weet ik nog niet, het wordt dus afwachten…



Mijn weekend heb ik afgesloten met een frisse simba op het gezellige terras van Chem-Chem waar je een prachtig uitzicht hebt over de velden van Congo…

Sarah


18-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reactie van de Frannekes

Hallo Sarah
...We vragen ons af welke planten je daar het meest aantreft , we hebben al veel diareeksen gezien over Zuid Afrika met zijn prachtige succulenten , maar dat is Congo niet...
Nog de groetjes van
de Frannekes


(bron: www.congoforum.be)

In Congo is er een grote klimatologische verscheidenheid. Er valt het hele jaar door regelmatig regen, die regen verdeelt zich over het hele gebied en bedraagt meer dan 1.200 mm per jaar. Daardoor heeft de enige rivier van het land, de Congo – rivier, het symbool van de eenheid van het land, zo’n regelmatige loop.

Winden uit allerlei richtingen waaien over het land: de moessons die afkomstig zijn van de Atlantische Oceaan, de passaatwinden die worden aangetrokken door de equatoriale stroming in het noordoosten en de winden uit het zuidwesten, die komen aanwaaien uit de Indische Oceaan.

 

Het noorden van het land geniet van een evenaarklimaat dat wordt getypeerd door één seizoen: dat van de regens. Het is hét gebied van de moerassen en het oerwoud. De rest van het land kent een droog of vochtig tropisch klimaat, met afwisseling van een droog en een regenseizoen.

 

In het zuiden is het eerder droog en daar vind je vooral grasrijke savanne, met hier en daar ook wel wat bossen.

 

In het centrum en het noordoosten, waar het eerder vochtig is, zie je vooral bosrijke gebieden. In de hoge bergen met de eeuwige sneeuw, heerst een regenachtig en milder klimaat, goed voor dichte bossen en boomachtige savanne (bamboe en struiken).

 

De gemiddelde temperatuur aan de kust bedraagt 25°C. Ten noorden van het Congobekken, in Noord-Katanga, in de twee Kasais en in Beneden-Congo bedraagt het tussen de 24°C en 25°C. In de bergrijke gebieden is de gemiddelde temperatuur ongeveer 19°C.

 

Door deze klimatologische verscheidenheid is er een enorme keuze aan landbouwproducten. Naast verschillende soorten hout produceert het land ook katoen, diverse soorten palmbomen, aardnoten, maïsthee, koffie, cacao, maïs, rijst, fruit en groenten die groeien in tropische en gematigde omstandigheden, suikerriet en vele knollen.

 

Op mijn fotowebsite www.bombie3.spaces.live.com kun je foto's vinden van de rijke natuur en wildleven in Congo. En geloof me vrij, je zal verbaasd zijn hoe Congo er nu werkelijk uitziet. Het is geen dor land met hier en daar een groeiend boompje, integendeel!

Prachtige watervallen vind je bijvoorbeeld in Zongo en Lofoi, plekken die respectievelijk via Kinshasa en Lubumbashi te bereiken zijn. In Beneden-Congo zijn er de mangrovebossen, de sportvisserij op de rivier nabij Banana en Moanda en het stadje Boma. Inga is bekend voor zijn stuwdammen en stroomversnellingen. In de havenstad Matadi vind je ambachtelijke steenbakkerijen en herinneringen aan de aanwezigheid van Portugese zeevaarders. In Mbanza Ngungu kan je dan weer blinde holenvissen in grotten bewonderen.

De hoofdstad Kinshasa heeft de stroomversnellingen van Kinsuka, het «sanctuary» voor bonobo’s aan de ‘Chutes de Lukaya’, het grafmonument voor de vermoorde president Laurent-Désiré Kabila, het standbeeld van Lumumba en de kunst die op diverse markten te koop is. In de omgeving van ‘Kin’ kan je de vissersdorpen Kinkole en Maluku bezoeken en wordt er gevist op tijgervis. In Bandundu heb je de watervallen op de Kwangorivier (Tembo en Kasongo-Lunda). De Evenaarsprovincie verrast de toerist onder meer met haar pygmeeëndorpen.

In de Kivustreek zijn er nationale parken met gorilla’s en vulkanen. De koperprovincie Katanga, met als hoofdplaats Lubumbashi, heeft ook nationale parken en kopermijnen die niet meer worden uitgebaat.


Moet er nog meer zijn?

Sarah


15-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een dag uit het leven van...mezelf!

04:00
Het licht floept aan, hupaskee, klaarwakker! Clara neemt enkele huiswerkschriftjes en gaat luidruchtig op zoek naar een balpen. Om één of andere reden vindt ze het leuker om haar huiswerk 's morgens te maken. Gelukkig kon ik haar enkele weken geleden overtuigen om dat in de keuken te doen en niet op het piepende bed!

04:05
Het licht gaat terug uit! Rust....

05:00
Hoor ik daar in de verte muziek? Jahoor... waarom ook niet.

05:30
Kleine Yves springt van boven uit het stapelbed naar beneden en Clara begint intensief aan de strijk van de schooluniformen. Voor hen is de dag begonnen. Maar nog niet voor mij. Ik blijf lekker in mijn bedje liggen en geniet volop van de heerlijke zonnestralen die zo vroeg in de morgen de kamer komen binnenvallen...

07:00
Het leven in huis is nu volop aan de gang. Ik hoor Francoise een vrolijk wijsje zingen onder de douche, Arlette is voor de zoveelste keer weer haar huid aan het insmeren met één of andere cocos-crémeke en Daddy, tja die loopt maar wat rond niks te doen. Ik zal maar opstaan zeker!

07:05
Mijn dagelijks ritueel begint: het wassen van mijn pyjama en hoeslaken. De nachten zijn hier niet 'koel' te noemen en het is altijd aangenaam om 's avonds in een fris bedje te stappen! Ik vul twee emmers met water. In eentje doe ik wat 'omo' en de andere gebruik ik als spoelwater. Een heerlijk wasproduct 'omo'. Het wast de hardnekkigste vlekken uit en het ruikt naar waspoeder zoals waspoeder zou moeten ruiken. Anna (de poetsvrouw) gebruikt het zelfs om de vaat mee te doen!

07:20
Terwijl ik een emmer water vul om mij te wassen bewonder ik aan de waslijn mijn kraakwitte vers gewassen hoeslaken en pyjama! Goed gedaan, banaan! Spijtig dat ik nu zelf het koude water in moet. De elektriciteit doet het weer niet dus dan mag ik het lekkere warme water ook vergeten! Nuja, mocht er al elektriciteit zijn dan mag ik van geluk spreken dat er nog warm water is. Ik duik meestal als laatste de badkamer in...

07:45
Normaal gezien zou ik nu kunnen zeggen dat mijn haren lekker ruiken naar mijn heerlijke shampoo. De vlechten in mijn haren beletten dit echter! Maar zo'n koude douche heeft me anders wel wakker gemaakt. Nu op zoek gaan naar een lange broek en lange kouzen, die stomme muggebeten ook! Waarom hebben ze het enkel op mijn voeten en enkels gemunt?

07:55
Anna is ondertussen aangekomen en is al druk bezig de woonkamer aan het vegen met een zelfgemaakte borstel. De tuinman is de auto aan het wassen en Arlette is bezig met het kuizen van één of andere groente. Ze heeft geen les meer en moet nu eigenlijk beginnen studeren voor haar examens. Er is echter 1 probleempje: ze haat studeren. Daddy en Francoise zijn reeds de deur uit, maar zonder de auto, vreemd!

In mijn eentje ga ik dus op zoek naar een ontbijt. Ik heb geluk vandaag en ik vind een vers brood in de frigo. Vaak is dit niet het geval en moet ik het doen met een appelsien en nog wat chocolade die ik mee heb uit België. Er staat ook nog wat water in de frigo (die ondertussen helemaal afgekoeld is omdat er geen elektriciteit is). Ik moet deze ochtend dus geen halfuur wachten tot er een beetje water ontdooid is die in de diepvriezer stak. Leuke momenten om de dag mee te beginnen, denk ik dan bij mezelf!
Jammer van de koffie die op is...

08:30
Ik ben vroeger klaar dan verwacht en neem nog voor enkele minuten een boek bij de hand.

08:40
Ik vertrek naar de Kiro (te voet) en normaal gezien neem ik een appel mee voor onderweg. Gisteren heb ik echter ontdekt dat dit niet zo'n goed idee is. Het seizoen van wind en stof is begonnen, als je begrijpt wat ik bedoel...

09:00
Precies op tijd! Het is nog niet echt druk op de Kiro dus zet ik me achter de computer om emails te lezen, de vrtnieuws website uit te pluizen en mijn blog wat up te daten. Hier ben ik al gauw enkele uren zoet mee! Maar alweer heb ik geluk vandaag en werkt het internet vlugger dan normaal. Ik werk nu ook al 1uur en 25 minuten op de computer en hij is nog niet 1 keer uitgevallen!

11:15
Samen met César ga ik op stap. We moeten een nieuw onderdeel kopen voor een computer, nieuwe inktpatronen en wat printpapier.
Het is een lange tocht door de stad, pas om 12u30 komen we weer terug op de Kiro.

12:30
Dorst! Verschrikkelijke dorst. De zon laat zich weer van haar beste kant zien en straalt zoals ze nog nooit heeft gestraald aan een helderblauwe hemel. Jammer dat ik net op deze dag een helse tocht door het centrum moest maken. Maar goed, een frisse simba maakt dit alles weer goed!
Spijtig dat er juist maar een soort 'tweede klasse' hespeworst in de frigo ligt en ik ga vlug naar een winkeltje om de hoek voor een lekker zoet broodje.

14:00
Didier en ik op stap naar UNICEF. De Kiro en unicef zijn begonnen met een project maar ik weet er nog het fijne niet van. Didier probeert me onderweg uit te leggen wat het allemaal inhoudt maar ik kan me niet concentreren. Ik moet echter zorgen dat ik mijn voet niet omsla in één of andere diepe put of dat er geen auto is die me omver rijdt. De tocht is ook helemaal voor niets geweest, de bevoegde persoon waar Didier een afspraak mee heeft is er niet. Waarom verbaast me dit ook niet?

15:00
Ik pak mijn spullen en vertrek naar Bakanja-Ville voor de alfabetisering. Gelukkig voor mij ligt dit huis schuin over de Kiro!
Er zijn maar enkele kinderen komen opdagen maar dit belet mij niet om met volle goesting het alfabet aan te leren. Spijtig dat ze na de letter D al blijven hangen. Daar gaat mijn goede moed om hen het alfabet-liedje aan te leren. Maar we komen er, denk ik toch...

17:00
Ik was van plan om nog enkele boodschappen te doen, maar ik heb er geen zin meer in. De laatste 2 uren waren vermoeiend ik wil mij gewoon in de zetel kunnen neerploffen. Ik stap gewoon richting Maniema, mijn straat!

17:20
Aankomst thuis! Ik kom tot de constatie dat ik alleen thuis ben (op Anna na) en dat de elektrciteit terug is! FEESTJE...
Ik neem de cd van 2 many dj's en zet deze op volle bak...genieten met een lekkere frisse cola in de hand.

18:30
Yves en Clara die ondertussen zijn thuisgekomen vragen of ik zin heb om mee te gaan naar de markt. We moeten brood kopen en wat eieren. Daar twijfel ik niet aan!

19:15
Bij het terugwandelen van de markt had ik aan Clara beloofd dat ik deze avond het eten zou klaarmaken. Maar veel is er niet in huis. Het is rijst of spaghetti en een papje van olie, ui en tomaten. Een beetje zielig, dus maak ik een pan vol héérlijke spiegeleitjes. Een geslaagde zet!

20:00
Clara haalt plotseling een dvd uit haar zak. Leuk, denk ik bij mezelf. Tot ik naar de achterkant kijk van de dvd: krassen, vol krassen. Het beloofd weer een avond te worden van doorspoelen en opnieuw starten omdat de dvd blijft hangen. Het blijkt ook een dvd te zijn van de serie 24. De meeste mensen zullen wel begrijpen wanneer ik zeg dat de dvd begint bij het derde seizoen, om 5uur in de ochtend en het dus onmogelijk is om te kunnen volgen.

21:00
Ik duik mijn bed in. Ik kan mijn ogen niet meer open houden en mijn hoofd begint weer pijn te doen. Komt allemaal door die vlechten. Ik kan er maar niet aan wennen. Ik heb besloten ze binnen enkele dagen te verwijderen. Ik begin trouwens toch al vlechten te verliezen omdat mijn haren nu eenmaal te zacht zijn...Het trekt op niet veel meer!

slaapwel




Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijnsector Congo

Als je van de duivel spreekt zeg!
Iedere dag ga ik een kijkje nemen op de website van de vrt (
www.vrtnieuws.be) en toevallig kwam ik een artikel tegen over de mijnsector van Congo. Het is een videofragment, maar omdat het internet hier super traag gaat kan ik het jammer genoeg zelf niet bekijken. Veel plezier dus...

http://www2.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/mediatheek/1.125805 


Wie trouwens meer nieuws wil weten over Congo (en Afrika) kan een kijkje gaan nemen op
www.congoforum.be ! Op deze website staat niet alleen culturele informatie over congo maar ook artikels die in de (Belgische) kranten verschenen zijn.


Sarah


14-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 6

Ga naar www.bombie3.spaces.live.com voor de foto's van deze week. Voor ik met mijn nieuwe verslag begin wil ik vlug  2 fouten rechtzetten die ik eerder heb gemaakt. Ik vraag me af waar ik toen met mijn gedacht zat... In Lubumbashi wonen namelijk geen 5 miljoen mensen maar iets meer dan 1 miljoen. En, een pintje bier kost hier geen 350 frank (0.50 euro)  maar ongeveer 1000 frank (1.40 euro). Een limonade/cola kost wel 350 frank.



Het is weer zover een wekelijks verslag!

Buiten enkele activiteiten hier en daar was het net zoals de voorbije weken terug kalm. Ze zijn van menig dat een jaar lang is en ik tijd zat heb om van alles en nog wat uit te steken. Ik heb hen er wel al moeten aan herinneren dat ik hier al bijna 2 maanden ben. Nog maar bijna 10 te gaan! Nuja, het hoort bij de Congolese cultuur dat alles wel op zijn pootjes terecht komt dus stilletjes aan begin ik er gewend aan te raken.

Om de tijd te vullen ga ik dan maar zelf op zoek naar avontuur en plezier.

Maandag had ik een afspraak bij de kapper geregeld. Je kunt het waarschijnlijk wel al raden. Inderdaad, om mijn haar te laten vlechten. Door de warmte groeit mijn haar hier zeer snel maar niet snel genoeg om het natuurlijk te vlechten. Ze hebben er toch nog vals haar tussen geweven! En zoals ze zeggen, 2 dagen nadien had ik nog zeer in mijn hoofd. Het valse haar weegt ongelooflijk zwaar en trekt mijn hoofdhuid naar achter. Maar goed, voor 4100 frank (5.85 euro) ben ik er zeer goedkoop vanaf gekomen en het resultaat mag er zijn, zeker na 5 uur getrek aan mijn tedere blonde haartjes. Het was op de Kiro eventjes schrikken toen ze me zagen afkomen: VERRASSING!

Maandagnacht heb ik maar al te goed ondervonden dat slapen met een mega haarbos geen pretje is. Ik kon de goede positie maar niet vinden en het sjaaltje dat ik ter bescherming voor de vlechten had omgedaan kan het allemaal niet meer aan. Gevolg: ’s nachts niet kunnen slapen omdat de lange vlechten mij gingen vervelen en ’s morgens opstaan met een bezwete en bruine nek omdat de kleurstof van de vlechten afgaat. En dan te denken dat ik nog een witte pyjama aan had…verschrikkelijk!

Eerste werk dinsdagmorgen: naar de markt op zoek naar een filé! Een filé is een soort haarnetje, geweven uit elastisch touw. Je hebt ze in verschillende soorten maten, naargelang de hoeveelheid van je vlechten. Ik heb de middelmaat gekozen en 500 frank betaalt (0.70 euro). Het is een droom om hier mee te kunnen slapen. Al je haren zitten er in verpakt en hangen niet vervelend in je nek

Ik heb er dan maar direct gebruik van gemaakt om eventjes wat rond te neuzen op de markt. Eerst kwam ik de ‘doe het zelf’ afdeling tegen. Mocht ik ooit op zoek moeten gaan naar hangsloten, dan weet ik waar ik moet gaan. Ik kon er gewoon niet naast kijken en dit in alle maten en kleuren.

Vanuit de ‘doe het zelf’ afdeling kwam ik bij de lingerie terecht en af en toe kwam ik een kraampje tegen die “medicijnen” verkoopt. Ik heb achteraf zitten denken dat ik blij mag zijn dat ik qua gezondheidzorg in België ben geboren. Weet je dat ze hier nog altijd suppo ‘s voorschrijven voor in de ‘poep’ aan volwassenen. Ik vond het maar een rare gedachte…

Na de lingerie kwamen de marktkramers die allerlei prulletjes probeerden te verkopen. Van spiegels tot tandenborstels, van potloodslijpers tot nagelknijpers, van zonnebrillen tot haarrekkertjes. Het is in één van deze kraampjes dat ik mijn filé gevonden heb. Godzijdank…

Natuurlijk kan een markt niet bestaan zonder een kleren- en schoenen afdeling. Dat waren de volgende kraampjes in de rij. En geloof me vrij: keuze genoeg. Maar stel je hier niet teveel bij voor. Een t-shirt van 700 frank (1 euro) kan volgens mij niet lang meegaan. En zeker niet wanneer ik het in handen geef van onze poetsvrouw. Zoals zij de kleren wast, kan geen enkele wasmachine aan tippen. Maar ik heb al zitten denken dat ze er ooit nog eens gaten in gaat wrijven en uitwringen, zo hard is ze bezig…

Wat de schoenen betreft. Tja, veel vrouwelijke schoenen. En met vrouwelijke schoenen moet je hier onder verstaan: hoge hakken. En hebben ze geen hoge hakken dan hebben ze veel glitter! Wanneer je dan eens een paar schoenen vindt zonder hakken en zonder glitter, pech maar dan zijn het plastieken teenslippers (baboeska ‘s). En dat is nu niet echt aan te raden onder een mooie pagne…

Nu we toch over de vrouwen bezig zijn. Kan ik direct overgaan naar de volgende afdeling: de make-up! Héél belangrijk hier. Je zult niet veel vrouwen tegen komen waarvan de tenen niet gelakt zijn of waarvan de lippen niet rood zijn. Er is dan ook keuze genoeg aan verschillende lippenstiften, nagellak, parfum, juwelen, en vals haar (voor de vlechten é).

Direct na de make-up afdeling kwam ik in het interessante deel. De pagne – afdeling! Hoewel er in stad 2 grote centrums bestaan voor pagnestoffen vond ik het toch leuker om hier op de markt naar de pagnes te kijken. Tot nu toe heb ik me nog geen pagne laten maken omdat ik nog niet dé stof heb gevonden. Op de markt zag ik enkele leuke motiefjes maar ze raden me aan om hier geen pagne mee te laten maken. Het mag dan wel goedkoper zijn maar de kwaliteit is minder!

En dan komen we aan het deel waaraan iedereen denkt als hij het woordje ‘markt’ hoort: eten!
Aan fruit en groenten is er keuze genoeg. En bij iedere marktkramer is er een prijsklasse terug te vinden. Bij de duurdere klasse kun je niet kiezen welke tomaat of appel je wilt, ze nemen telkens de bovenste op de hoop. Bij de goedkopere klasse kun je wel kiezen maar, moet je tevreden zijn met rotte plekjes. Wat je ook telkens terugvindt zijn kleine rode pepertjes. Samen met wat ui en zout pletten ze dit tot een papje die ze vooral eten bij kip. Ik heb het hier minder voor want het is echt wel pikant.

Natuurlijk zijn er ook genoeg kraampjes waar je rijst, bloem, soja, koffie, suiker, … kunt kopen. Alles zit nog in de originele verpakking (jutte zakken van enkele kilo’s) zodat je met een soort maatbeker zelf de hoeveelheid kunt kiezen.

De vleesafdeling bestaat hoofdzakelijk uit kippen en kuikentjes. Het enige verschil is dat de kippen nog leven en de kuikentjes niet. De kippen kun levend kopen en moet je zelf weten te slachten. De kuikentjes kun je per kilo kopen (dood en gepluimd) en moet je thuis enkel bakken met wat peper en zout. Naar het schijnt een delicatesse maar ik pas. Een kuikentje met kop en poten zijn niet echt wat ik het neusje van de zalm noem.
Wanneer je varken of rund wilt eten met je net buiten de markt gaan. Daar bevinden zich kleine slagerijen waar je allerlei vlees kunt kopen.

Net buiten de markt zijn ook vele kleine kruidenierszaakjes waar je goedkoop choco, confituur, boter, melk in poedervorm, mayonaisse, snoep, koekjes, … kan kopen. Vaak worden deze door Grieken of Indiërs opengehouden. Deze winkels vindt je ook overal terug in de rest van de stad. Toch is er een verschil met een winkeltje in het centrum en met een winkeltje aan de rand van de stad.

Een winkeltje in het centrum is meestal net iets groter en vaak moet je eerst betalen aan een aparte kassa alvorens je naar de chef van de winkel kunt om je goederen op te halen. Een winkeltje aan de rand is simpel en eenvoudig. Je vraagt wat je wilt en je betaald. Net zoals bij ons.

Vervelend aan deze winkels (zowel klein als groot) is dat alles achter glas of kippendraad zit, megahoog gestapeld is en nog eens achter een balie bevindt. Dit is louter om diefstal te vermijden maar wel vervelend als het druk is en er een reus van een vent voor je neus komt te staan.

Er zijn ook enkele (tot nu toe weet ik er van 2) supermarktjes. Megastore wordt door een belg opengehouden. Hypersaro door een Griek. Je kan er rustig met een winkelkar rondrijden en genieten van de airco. Alles is er uitgerust in rekken en staat open en bloot. Bij het naar buiten gaan halen ze dan wel terug alles uit je zak en controleren of het overeenkomt met je kasticket. Het enige verschil is de prijs. Voor een pot choco van jempy betaal je hier al gauw 2200 frank (3.15 euro) terwijl je in de kleinere winkeltjes voor dezelfde pot maar 1000 frank (1.40 euro) zult betalen. En ja je leest goed, choco van Jempy. Heel veel producten komen uit ons land. Colruyt, Delhaize, … doen hier gouden zaken!

Ik heb nu ook vernomen van Pater Louis dat de boerderij Chem-Chem een contract heeft afgesloten met Megastore. Vanaf volgende week levert Chem-Chem iedere week 50 kippen. Om dit draaiende te houden zal Chem-Chem iedere maand een aantal kuikentjes aankopen die na 7 weken vetmesten rijp zijn voor de slacht. Leuke deal toch…

Diezelfde dinsdag heb ik nog meer kunnen genieten van de Congolese cultuur dan dat ik op de markt al heb kunnen doen. Ik ben namelijk naar het restaurant Bush Camp geweest. Er was een diner met een delegatie van Belgische economisten en ook de Belgische consul was daar aanwezig. Raf (group one, later meer hierover) was daar ook op uitgenodigd en vroeg of ik zin had om mee te gaan als partner! Daar moest ik geen tweemaal over nadenken.

Bush Camp is deels een restaurant en deels een boerderij. Al het lekkers wat op tafel komt is van eigen kweek. Vandaar dat bij het binnenrijden van de boerderij direct onze wielen werden ontsmet en we onze voeten in een speciale mat moesten afvegen. Een epidemie willen ze mijden als de pest. Om het restaurant te bouwen hebben ze er 3 jaar aan gewerkt. Je wordt dan ook direct ondergedompeld in de Afrikaanse cultuur. De tafels, de kandelaars, de bar, de borden en de glazen,… alles is in detail! Jammer van de Célin Dion cd die ze hebben afgespeeld…

Ook het eten was heerlijk, ik heb me zelfs gewaagd aan een krokodillenbrochette. Maar veel verschil met een varkensbrochette smaakte ik niet hoor. Het was puur genieten, maar de prijs laat het me jammer genoeg niet toe om het wekelijks te doen…Het was 30 dollar (23.5 euro) maar je mag eten zoveel je wilt. En nadat ik me vol had gepropt met verse groentjes en patatjes kwam er nog een lekker dessert en een bord met verschillende kazen! Mmmmmm….

Woensdagmorgen! Hm, misschien was dat laatste glaasje wijn de avond ervoor geen goed idee geweest. Met een mottig gevoel heb ik me er toch aan gewaagd om een tocht door het centrum te maken. Meer bepaald om verschillende ambassades op te zoeken. Want ik mag jullie het leuke nieuws vertellen dat mijn zusje Tine de eerste 3 weken van oktober op bezoek komt! Omdat je natuurlijk niet alle dagen in Afrika bent gaan we er eens goed van profiteren om enkele andere landen op te zoeken. We zullen waarschijnlijk Rwanda en Oeganda verkennen en nog enkele dagen naar Zambia trekken. Bij de ambassades kreeg ik telkens een zeer simpel antwoord: je kan zonder probleem een visum aan de grens kopen. Veel regelen kan ik echter nog niet. We zijn tenslotte nog maar mei…

Donderdag heb ik mij aan Congolese kunst gewaagd. De artiesten (studenten aan de universiteit) waren afgekomen naar Bakanja-ville voor hun project met de straatkinderen. Vorige week was dit niet het geval, maar nu waren ze van de partij. Gelukkig maar, want er waren weer een heleboel kinderen afgezakt om mee te knutselen. Hopelijk kunnen we donderdag weer op hun komst rekenen…Voor mij is het echter de laatste week dat ik alfabetisering zal geven aan de kinderen. Op de Kiro moet ik teveel zaken verzetten of afzeggen om op tijd in Bakanja-ville te kunnen zijn. Een combinatie wordt dus moeilijker en moeilijker.

Na het leuke nieuws komt ook wat minder nieuws! Jackie heeft donderdag de familie verlaten en zal de rest van het schooljaar op het internaat van Twendelee verblijven. Ze zit in haar laatste jaar en ze wil zich concentreren op haar eindexamens. Ze wil namelijk geneeskunde gaan studeren en resultaten zijn belangrijk. Ik kon heel goed opschieten met Jackie. Ze nam me altijd overal mee naar toe en stelde me aan al haar vrienden voor. Ik ben dan ook zonder twijfelen meegegaan op de avond dat ze verhuisde. Bij aankomst werd ze direct verwelkomd door veel getier en geroep van haar vriendinnen. Normaal gezien moest ze vorige week al vertrokken zijn naar het internaat maar door één of ander reden kwam het er maar niet van. Ze waren dus allemaal blij haar te zien. Na wat kennismaking met haar vriendinnen, de kamer en het gebouw gingen we terug huiswaarts. Ik was er toch wel eventjes stil van…

Vrijdagvoormiddag ben ik samen met Inge aan haar papa (haar ouders zijn voor enkele weken op bezoek in Congo) naar de mijn STL geweest. Het was een grote brok om al te informatie te verwerken en vooral omdat onze gids niet echt duidelijk articuleerde. Ik heb mij dan maar bezig gehouden met het nemen van foto’s. Normaal gezien is dit niet toegelaten, maar met al mijn charmes *uhm* mocht ik mijn kodak toch boven halen. En gelukkig maar, want op een bepaald moment gingen we helemaal naar de top van de grote afvalberg (100m) waar we een prachtig zicht hadden over de stad Lubumbashi en in de verte Zambia (in vogelvlucht maar 30 km). Een heerlijk gevoel was dat… Enkel bij het vertrek aan de voet van de berg had ik toch mijn twijfels om het ijzeren karretje in te stappen die getrokken werd door enkele stalen kabels. Ik had het gevoel dat we op de Foor van Brugge waren! Ik stelde me al voor hoe we hiermee terug naar beneden zouden gaan, want uiteindelijk was het redelijk stijl. Maar algauw kreeg ik daar een antwoord op: te voet!

Van bij het begin van deze mijn werd hier erts verwerkt. Het afval dat hier uit voorkwam hebben ze allemaal op één grote berg gegooid en sinds enkele jaren geleden zijn ze begonnen om uit dat afval onder andere kobalt te verwerken (materie om bvb gsm ’s mee te maken). Met deze afvalberg zijn ze nog ongeveer 20 jaar zoet …

Eens we in fabriek waren werd ik overweldigd door de hitte, waar enkele oven‘tjes’ verantwoordelijk voor waren. In deze mijn staat onder andere 1 gigantische oven waarvan er maar enkele op de wereld zijn. En ja hoor, eentje ervan staat in Congo! Wie had dat gedacht…

Deze gigantische oven is de eerste fase in het verwerkingsproces. Dan wordt het afval nog naar een andere oven gebracht om dan uiteindelijk als bvb kobalt in een zak te eindigen. En denk nu niet dat je zomaar als souvenir met een zakje kunt wegwandelen. Oh nee, 1 zakje kobalt weegt 850 kilo. En 1 kilo kobalt kost 32 dollar (25 euro). Dit wil zeggen dat 1 zak kobalt ongeveer 21.400 euro waard is. Voor de minder rappe rekenaars onder ons: dat is ongeveer 900.000 Belgische frank. En in stock staan er méér dan 50 zakjes kobalt gestapeld. Begin maar te tellen… Ze moeten zelfs de grond met een soort water/druk systeem ondersteunen door het vele gewicht.

Om week 6 in stijl te kunnen af te sluiten heb ik gisteren iets leuks meegemaakt. Christie, de dochter van César, was zaterdag 6 jaar geworden en gisteren was het haar verjaardagsfeestje. Op 20 mei is het ook de verjaardag van hun jongste zoon Eddy, die 2 jaar wordt. Het was dus een dubbel feest. Om 17uur kwamen we toe en direct werd ik overweldigd met Simba en popcorn (dat is hier het aperitieftoostje bij uitstek)! Nadat dit nog niet allemaal genoeg was kwamen er nog lekkere beignets, kip en bleef de Simba maar vloeien. César, Didier en enkele andere mannen en vrouwen vierden er vrolijk op los, zeker nadat Lubumbashi in de voetbal met 2-0 gewonnen was van Kinshasa. Het plezier kon niet op. Na een danspasje hier en daar mochten Christie en Eddy dan eindelijk hun kaarsjes uitblazen. De cake was overheerlijk. Ik ga zeker nog eens vragen aan Lucienne (de mama) hoe ze dit heeft klaargespeeld.

Maar toen gebeurde het! In de veel te kleine woonkamer gingen na enkele minuten de stoelen en het salontafeltje aan de kant en ging het muziekvolume de hoogte in! Iedereen op de geïmproviseerde dansvloer en dansen maar… Ik had dat nog nooit meegemaakt. Klein of groot, iedereen danste mee! Zelfs de kinderen in de straat kwamen aan de het raam en de voordeur staan om mee te kijken en mee te dansen.
Het ging er vrolijk aan toe tot in de late avond…

Tot de volgende

Sarah


08-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Update blog

Yambo

De foto's van week 5 zijn vanaf nu te zien op www.bombie3.spaces.live.com

Er is zijn ook enkele nieuwe foto's te zien bij het album 'een beetje vanalles', het album 'alfabetisering' en het album 'gastgezin'. Bij mijn gastgezin hebben we er namelijk een nieuwe bewoner bij. Zijn naam is Yves, hij is 10 jaar en de broer van Clara. Willy, de broer van Francoise is enkele weken geleden verhuist naar een andere broer. Ja, ingewikkeld é!!!

Ik heb ook eindelijk werk gemaakt van de foto's van de stad. Ik moet wel eerlijk toegeven dat ik ze niet zelf heb genomen maar via een website heb gevonden. Net zoals de luchtfoto's van Lubumbashi. Vroeger was hier een Belgische piloot met een privevliegtuigje die af en toe mensen mee de lucht in nam. Jammer genoeg is hij met pensioen en terug vertrokken naar België, anders had ik niet moeten twijfelen.

Ik heb trouwens ook gemerkt dat oudere berichten niet meer verschijnen bij "inhoud blog". Maar geen paniek, via mijn archief kun je per week nog mijn berichten lezen!

Sarah


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Andere verhalen

Dat het voor mij een onmogelijke opdracht is om al mijn ervaringen te delen met iedereen, zullen jullie wellicht wel geloven. Toch wil ik jullie zoveel mogelijk bijbrengen over het land en de cultuur. Ik hoop dan ook dat ik met deze link jullie kan aanzetten om de boeken te lezen van enkele auterus die elk hun eigen verhaal hebben over Congo!

Op reis naar nergens, Marc Helsen.
Marc Helsen bezoekt twaalf gebieden die elk reisgids als te mijden aankruist: Ivoorkust, Noord-Katanga in Congo, Het noorden van Oeganda, de grensstreek met Soedan in Tjsaad, Haïti, het westen van Colombia, Nagorno-Karabach in Armenië, de Russchische republiek Ingoesjetië, het bergland van Bangladesch en het aardbevingsgebied Pakistan. Bovendien reist hij zowat als enige buitenlander wekenlang door het woeste, door oorlog verscheurde, maar onvergetelijke mooie Afghanistan. De auteur observeert het plaatselijke leven en praat met de bevolking: van kappers en kroegbazen tot vluchtelingen, slachtoffers van oorlogsmisdaden, militairen en hulpverleners. Helsens gevoel voor humor zorgt ervoor dat zijn zwerftocht nooit verzandt in een eindeloos ellendeverhaal. In deze niemandslanden is Helsen vaak te gast bij de teams van Artsen Zonder Grenzen. De verhalen van de auteur geven een inzicht in de werking van deze legendarische hulporganisatie in de meest afgelegen gebieden ter wereld.

Terug in Sampwe tref ik tijdens een avondwandeling het wrak van een oude Chevrolet aan. Hij heeft zijn vier wielen nog en de eigenaar heeft het chassis op blokken gezet in een poging om de banden heel te houden. Binnenin is heel het interieur leeggehaald, maar het dashboard heft zijn snelheidsmeter en stuur nog.
Terwijl ik naar het ding stat e kijken en me afvraag hoe oud het is, hoor ik van ver iemand roepen: ‘Ja! Ik ben de eigenaar!’
Er verschijnt een grijzende man van rond de zestig, die zich voorstelt als Kibangwe Bienheureux. Hij wordt vergezeld door een andere man, die meldt dat hij Kabila Dieudonné heet. Terwijl ik hun op Afrikaanse wijze de hand schud vraag ik me af waarom de missionarissen, die deze mensen destijds hun christelijke namen hebben gegeven, tot de praktijk van het geven van zulke onnozele voornamen zijn overgegaan. Voorzeker, de bleke zuster en paters heetten destijds toch ook gewoon Jos, Annemie en Jan? En, toch ook niet Godbetert, Goedgelukkig en Godgegeven?
De laatste Belgische missionaris mag dan zo ongeveer naar de eeuwige jachtvelden zijn verhuisd, tot de erfenis van de Belgen hier behoort hun collegeachtige, alfabetische manier van afroepen en presenteren van namen: eerst de achternaam dan de voornaam.
‘Goedemiddag, dames en heren, ik ben Helsen Goedgelukkig en dit is mijn kameraad Janssens Godgegeven.’
Haha. Maar in Congo zitten ze er wel mee opgescheept.


Kinsangani een verloren stad, Walter Zinzen.
"Dit is een interviewboek", staat er in het Woord Vooraf, en dat klopt. De auteur reisde naar Kisangani en sprak met de mensen daar over de recente geschiedenis van deze Afrikaanse stad.
Vooral Congolezen en in mindere mate oud-kolonisten komen aan bod en vertellen hun eigen geschiedenis. Dat levert een interessant en sprankelend boek op waaruit, ondanks de vele verschrikkingen die Congo al getroffen hebben, het niet aflatend optimisme straalt dat zo eigen blijkt te zijn aan Afrika. Nochtans is de toestand in Kisangani verre van rooskleurig. Het lijkt een stad die op sterven na dood is, een verloren stad dus, waar alleen de hoop nog een beetje doet leven.

In Kisangani wordt intens meegeleefd met de slachtoffers van de natuurramp in Zuid-Oost-Azië. De inwoners van deze Kongolese stad kunnen zich uit eigen ervaring iets voorstellen bij de ellende die daar over miljoenen mensen is gekomen. Ook in Kisangani zijn in de loop der jaren vele doden gevallen: slachtoffers van moordlustige bendes, die ongestraft en buiten de waarneming van de wereldopinie hun gang konden gaan. Ooit heeft de Veiligheidsraad beslist dat de mensen van Kisangani schadeloos moesten worden gesteld voor al het hun aangedane leed. Maar de resolutie bleef dode letter en onvermeld in de internationale media.
Voor Kisangani — en de rest van Oost-Kongo — geen grootschalige hulp- en solidariteitsacties. De stad moest zichzelf maar zien te behelpen, een ondoenlijke zaak. Dat leverde haar bijnamen op als ‘stad van martelaren, verdoemde stad, verloren stad’. Maar bij de pakken blijven zitten doen de mensen ook hier niet, zeker niet nu de oorlog voorbij lijkt. In het centrum staat sedert kort een gigantisch bord waarop de bezoeker welkom wordt geheten in Kisangani, “stad van hoop”. Onwillekeurig vertraag ik, herlees de tekst vol ongeloof. Hoop? In Kisangani?


Kelders van Congo, Jan De Cock
Jan de Cock daalde af in de kelders van Congo en liet zich vrijwillig opsluiten in de Kakwangura-gevangenis van Butembo, in het donkere hart van Congo. Hij registreerde er de ongelooflijke verhalen van de gevangenen: van hoop en wanhoop, van hun dromen van vrede, verkiezingen en democratie. Hun sprookjes en hun grappen. Hun herinnering ook aan het Congo van gisteren en hun mijmeringen bij een wereld van morgen. Verhalen van Kitakya bijvoorbeeld, die zich op zijn 87ste herinnert hoe een moordenaar vroeger in bananenbladeren werd gewikkeld en in brand gestoken. Of van Julienne, die illegaal kintiki heeft gestookt. Of van de bewaker Kabuyaya, die de stok gebruikt voor stoute druggebruikers, maar zelf nog het meeste rookt. Van dagen zonder eten, en schoolkinderen die hout afleveren voor de gevangeniskeuken.
De gevangenis is een microkosmos, indringende gesprekken met zijn Afrikaanse medegevangenen geven ons een goede kijk op het Congo van gisteren en vandaag. Vol humor en inlevingsvermogen, in de bekende stijl van Hotel Prison. 

Je moet niet over de muren willen klimmen, want achter de muren zijn er andere muren, altijd blijft er een gevangenis. Je moet ontsnappen langs de daken naar de zon. Nooit zullen ze een muur zetten tussen de aarde en de zon. B.M Koltès.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albinisme in Afrika

Nu ik al een tijdje in Congo ben, kom ik steeds meer in contact met de aandoening albinisme.
Ik ben op zoek gegaan naar een verklaring...  www.kimbols.be



Wat is een Albinisme?
Een spierwitte huid, lichtblauwe ogen met een rode gloed en wit haar, dit is het uiterlijk van en albino. De reden van dit vreemde uiterlijk; albino's kunnen geen pigment aanmaken, dit speelt al vanaf de bevruchting. Een normaal mens maakt pigment aan onder invloed van UV-licht die de zon afstraalt. Zodra de UV-stralen de huid van een normaal mens aanraken, creëert de huid automatisch een beschermlaag. Dit doet je huid door de tyrosine in je huidcellen om te zetten in melanine, je huid wordt dan bruin. Bij een albino is dit niet het geval; bij hen kunnen de huidcellen niet worden omgezet door hun pigmentstoornis, de huid blijft dus bleek. Geen beschermlaag hebben kan ernstige problemen geven, bijna alle albino's hebben bijvoorbeeld vaak last van erge verbranding, eerst wordt de huid gewoon rood, als ze erger verbranden krijgen ze bruine blaren. Ook hebben albino's een grote kans op huidkanker. Om huidkanker te voorkomen, kunnen ze het beste zo veel mogelijk uit de zon blijven (bedekkende kleding, pet/hoed en parasols), als ze alsnog de zon in moeten, kunnen ze zich het beste insmeren met een hoge factor zonnebrand.

Albinisme in Afrika.
Bij Afrikanen komt een bepaalde vorm van albinisme veel voor.  Deze vorm van albinisme wordt oculocutaan albinisme type 2 genoemd. In sommige landen van Afrika komen meer albino's voor dan in andere landen. In Malawi, Mali en Senegal bijvoorbeeld komen veel meer albino's voor dan in de landen ten zuiden van de Sahara. Er wordt geschat dat er daar een kans is van 1 op de 2000 tot 1 op de 5000 om drager te zijn van het 'albino-gen'.

Er zijn twee mogelijke verklaringen waarom het albinogen zoveel voorkomt in Afrika vergeleken met Westerse landen. De eerste verklaring die er kan worden gegeven is het rasverschil. Verschillende menselijke rassen dragen andere erfelijke ziektes bij zich. Bij het blanke ras komt bijvoorbeeld taaislijmziekte veel voor. Bij het zwarte ras komt het albinog-en meer voor. Dat zou dan komen doordat heel ver terug een voorouder van het zwarte ras een foutje in het pigmentgen kreeg en dat dus overdraagt op het nageslacht.

Een andere verklaring is de populatie genetica. In bepaalde populaties komen sommige genen meer voor dan andere. In Afrika zijn er veel kleine populaties, die geen of weinig contact hebben met andere populaties, waardoor het veel meer voorkomt dat familieleden nakomelingen met elkaar krijgen. Hierdoor ontstaat er een bloedverwantschap. Zodra er in een populatie het albino-gen voorkomt, is de kans groter dat deze wordt doorgegeven aan nakomelingen.

Als je in Europa albino bent, val je in principe niet eens zo heel erg op.  In de meeste Europese landen hebben de mensen een blanke huidskleur.  Je bent dus niet echt een 'vreemde eend in de bijt'.

Het aantal mensen dat drager is van het albino-gen is vrij laag. Het percentageaantal is ongeveer 1,4% (dat betekent dat ongeveer 1 op de 70 mensen in Europa het albino-gen draagt). En slechts 1 op de 17.000 mensen is dan ook daadwerkelijk een albino.

Hoe wordt in Afrika met Albinisme omgegaan?
Wanneer je in Afrika een Albino bent, heb je niet een al te gemakkelijk leven. Niet alleen sta je de gehele dag in de brandende zon, maar ook op sociaal vlak hebben de Afrikaanse albino's het zwaar. De huid van een Afrikaanse albino zit vaak onder de blaren en wondjes. Een tweedegraads verbranding is hierbij geen uitzondering. Ook veroudert de huid heel snel bij een albino wanneer deze wordt blootgesteld aan de felle tropische zon.

Doordat er in Afrika niet op elke hoek een drogist is, waar je gemakkelijk zonnebrandcrème kan kopen kunnen de albino's zich niet insmeren en verbrand hun huid dus heel snel. Maar omdat ze ook heel snel last hebben van huidkanker, is hun levensverwachting niet groot.

Wanneer je in een land albino bent waar de bevolking zelf ook blank is, val je niet zo heel erg op. Maar heel Afrika is zwart, waardoor de Afrikaanse albino's heel erg opvallen. Het is zelfs zo dat sommige albino baby's niet worden opgevoed, omdat de mensen denken dat een albino baby een slechte toekomst zal brengen. Vaak worden de albino's ook genegeerd en wordt er niet naar ze omgekeken. Hierdoor raken ze sociaal geïsoleerd.

Ook hebben ze, zoals alle albino's dat hebben, een oogprobleem. Wat alleen maar erger is, wanneer de zon fel schijnt en de zon schijnt altijd fel in Afrika. Hierdoor hebben de Afrikaanse albino's altijd pijn aan hun ogen en hebben ze altijd problemen met zien. Hiervoor hebben ze ook geen zonnebrillen of hoedjes, omdat ze vaak ook niet weten wat ze tegen de pijn kunnen doen. Daarom zijn de instanties en stichtingen vanuit de niet Afrikaanse landen van levensbelang voor de Afrikaanse albino's.


"Bijna heb ik mijn geboorte niet overleefd. De vroedvrouw dacht dat mijn moeder zich had misdragen met de blanke missionarissen in onze buurt!”  John Makumbe, voorzitter van de Zimbabwe Albino Association, 4 juli 2006, Johannesburg.
www.africa-interactive.net


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koken met Sarah

In mijn secundair heb ik 2 jaar lang achter een naaimachine gezeten en 4 jaar lang achter de kookpotten gestaan, maar nu besef ik dat ik hen daar eeuwig dankbaar voor ben. Want nu kan ik zonder probleem zeggen dat ik een kussensloop kan naaien en dat ik niet in paniek schiet om tomaatsoepje of een witte kaassaus te maken! En dat ik kan naaien speelt hier in mijn voordeel, zo kan ik zelf mijn pagnes maken...

Om de congolezen van de Belgische keuken te laten proeven heb ik me al gewaagd aan witloof in hesp met kaassaaus en puree. Verder heb ik al een lekker slaatje gemaakt van rijst met kaasblokjes, hespreepjes en appelstukjes, mmmm! Ik vond het lekker en verfrissend maar zij konden niet weerstaan aan de vette mayonaise, jammer voor hen! Ook mijn gebakken aardappels vonden ze iets raars maar wel héérlijk.
Enkel taarten bakken is me hier nog niet zo gelukt. Maar niet mijn fout hoor, ik had gewoon niet de ingredienten die ik normaal gebruik!

Vorige week zaterdagmorgen ging ik me aan wentelteefjes/verloren brood/gewonnen brood wagen. Spijtig genoeg was er geen levende ziel in huis. Nuja, ik mag niet overdrijven. Na de muis in de woonkamer, enkele spinnen in de badkamer, kakkerlakken in de kast, de hond 'max', de papegaai 'pierlote', mama kip en de kuikentjes was ik alleen! Toch heb ik het niet aan mijn hart laten komen en heb ik genoten van een lekker ontbijt in alle rust...

Nu heb ik aan alle medewerkers van de Kiro beloofd om iets lekkers Belgisch klaar te maken, het eerste weekend van juni. Ik heb al enkele ideeen in mijn hoofd zoals: vogelnestjes, gehaktbroodje, gratin pattatjes, etc.
Maar nu ik al enkele weken ingebakken ben in de Congolese keuken ben ik er zeker van dat er nog veel meer lekkere Belgische recepten bestaan waar ik al lang niet meer aan terug denk. Met andere woorden: alle lekkere Belgische receptjes zijn welkom....(En ja, ook Nederlandse)

En voor de mensen die willen weten hoe de Congolese keuken smaakt: vettig, zéér vettig! Maar daarom niet altijd even slecht :)



07-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 5

Week 5 is verleden tijd... week 6 ingezet!

De leukste en meest aangrijpende dag was toch wel dinsdag 1 mei. Helemaal onverwachts werd ik op de hoogte gebracht dat er een Kiroparade was in het centrum van de stad gevolgd door een eucharistieviering in de baseliek. Het zou natuurlijk stom zijn geweest hier nee tegen te zeggen en dus werd ik dinsdag om 9 uur door Didier opgepikt. Natuurlijk was ik in Chiro uniform en werd ik verder aangekleed met het leidingsjaaltje van Kiro Congo (een gele das, met een witte boord).
Voor de optocht begon verzamelden alle Kiro's van het decanaat Lubumbashi op een schoolplein in de commune Kenya. Het plein stond bij aankomst al vol met kinderen, jongeren, leiding, oudleiding, fanfares en vlaggen, veeeel vlaggen! Toen de optocht, een uur later dan gepland, vertrok waren we met ongeveer 2500 Kiromensen. Eerst vertrokken de kleintjes gevolgd door de oudere groepen en helemaal op het einde kwam de oudleiding. Tja, en hoe kan het ook anders dat ik bij deze groep liep... Wandelend op de maat links-rechts-links-rechts, waagde ik mee te zingen. Maar omdat de tonen een hoogte inhingen die niet echt aan mij besteed zijn liet ik het zingen maar voor wat het was!

De eucharistieviering werd gebracht door Pater Louis en uiteraard (hoe kan het ook anders) mocht ik weer eventjes de paus spelen! Ze hadden me gezegd dat het een actieve viering zou zijn met genoeg spektakel, dans en muziek. Maar eerlijk gezegd vind ik een groepje dansers van 6 en een koor van 7 niet echt spektakelvol. En de viering ging zoals ik had verwacht in het swahili door. Maar goed, we hebben het toch maar weer gehad en gisteren zijn we met deze optocht op het kanaal Mwangaza op TV gekomen. Ik heb het spijtig genoeg moeten missen omdat we geen elektriciteit hadden.

Na de viering zijn we nog samen met de oudleiding naar een het "studeerparkje" van Salama gegaan voor een picknick. Jammer voor de studenten die er toen waren want van studeren zal er niet veel in huis gekomen zijn. Een groep van 40 man en een cassettespeler met tjingeltjangelmuziek waren volgens mij storend genoeg! Spijtig dat we een uur in de felle zon hebben moeten zitten wachten op iets drinkbaars, maar de gezelligheid en een vrolijke sfeer (lees: na enkele flessen simba) waren zeker niet ver te zoeken.

En om deze dag helemaal compleet te maken zijn we nog met enkele oudleiders naar de commune Camolondo gegaan. Wanneer iemand je naar deze commune meeneemt mag je er zeker van zijn dat het is om of geitenvlees te eten of om eens lekker door te zakken.
In mijn geval was het voor allebei!!

Als ik eraan terug denk dan deed het me iets om al deze Kiromensen samen te zien. Allemaal in uniform, al zingend en dansend over de straten en allemaal met dezelfde Kirogedachten...

Donderdag werd ik nog maar eens geconfronteerd met het feit dat Congolezen veel geduld moeten hebben en er altijd van uitgaan dat de andere het niet persoonlijk opvat. Normaal gezien zou ik donderdag alfabetisering geven aan de straatkinderen. Maar Pater Eric had met de universiteit van de artiesten een klein project kunnen regelen. Ze zouden vanaf nu iedere donderdag een soort creatieve workshop komen geven. Heel interessant en uit een vorig project leken de kinderen hier zeer gemotiveerd  voor. Jammer genoeg zijn ze niet komen opdagen. Vooral Broeder Poulain (die mij bijstaat in de lessen) was hier van aangedaan. Er waren net veel straatkinderen aanwezig die allemaal hun werk in de stad hadden opgezegd voor enkele uurtjes plezier. Wat kan dit werk zijn? Schoenen poetsen, auto's wassen, boodschaptassen dragen van mensen, plastiekzakken verkopen of op auto's passen. Hopelijk mag ik ze volgende donderdag wel verwachten...


Zaterdag had ik me mentaal helemaal voorbereid op een komende marteling: ik zou namelijk vlechtjes krijgen in mijn haar en naar het schijnt kan de pijn hiervan enkele dagen duren. En opnieuw, hoe kan je het ook raden: de kapster kwam niet opdagen... Het is uitgesteld tot maandag! Later hier dus meer over.

Zondag was het weeral een dag zonder elektriciteit. Ik had Arlette van het gastgezin half en half kunnen overtuigen om naar een tenniswedstrijd te gaan kijken maar uiteindelijk is het gebleven bij het doen van enkele boodschappen (jammer genoeg). We zijn naar een plek geweest waar er wel 40 marktkramers houtskool aan de man probeerden te krijgen. Om te kunnen koken is houtskool dé vervanger van elektriciteit. En aangezien er zelfs wijken zijn waar er zelden tot nooit elektriciteit is kun je je wel voorstellen hoeveel houtkool (lees: bomen) er dagelijks worden doorgejaagd. Ik kon er wel bij wenen...


Voor ik afsluit wil ik nog eventjes iets meedelen. Ik kreeg te horen van mijn moeder dat veel mensen mijn website lezen maar niet durven te reageren omdat ze met niet kennen. Mensen: heb geen schrik en reageer!! Ik vind het zelf interessant dat ik vragen krijg. Want voor mij zijn vele zaken al een evidentie geworden of zijn ze me simpelweg nog niet opgevallen. Het is voor mezelf dus ook altijd leuk wanneer ik op zoek kan gaan naar een antwoord.
Je kan dus een email sturen, reageren op een bericht of iets op het gastenboek plaatsen!
Schiet maar in actie dus...

Sarah


03-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kiro Congo

Kiro Congo

Au service du Christ et de notre pays,
anoblis par la grâce de Dieu,
sacré pour son service.
Nous formons, avec le Christ, notre ami fidèle,
une communauté chrétienne des jeunes.
Notre joie est le Christ, le Seigneur.
Notre vaillance, la fidélité à sa volonté.
Notre amitié, le témoignage de son Amour.
C’est ainsi que nous voulons grandir,
avec l’aide de la Vierge Marie, par la prière,
la communion et la confession.

Inleiding
Volgens de statuten is Kiro Congo een organisatie tegen alle vormen van discriminatie op basis van geslacht, ras, stam, ethnie of nationaliteit. De taak die Kiro zichzelf weggelegd ziet is een ‘formation intégrale’ van de jongeren naast de familie en de school.

1  het vormen van goede christenen, eerlijke burgers, ontwikkelde personaliteiten, klaar om de Kerk, het land en de gehele mensheid te dienen,
2  het vormen van een elite van leken die klaar is om zijn verantwoordelijkheden op te nemen op elk gebied van het sociale leven,
3  promoten van het christelijke huwelijk,
4  het aanwakkeren van religieuze roepingen,
5 het vormen van jongeren in hun apostolaat, in hun liefde voor het vaderland, in de maatschappelijke ontwikkeling.

De Kiro staat duidelijk nog in het teken van de Kerk, en is in die zin een volledig verzuilde organisatie. Bijvoorbeeld duidt de priester de leiding en de groepsleiding aan voor een mandaat van 3 jaar. Ook de klemtoon op de liefde voor het vaderland is opvallend.

Uit een onderzoek van Emilie Deblock werd duidelijk dat de Kiro voornamelijk op initiatief van de (Salesiaanse) missionarissen gestimuleerd wordt. Daar waar die mensen er niet zijn, is er meestal ook geen Kiro, maar zijn er andere bewegingen. Volgens Emilie bewijst dit dat de Kiro zich nooit heeft kunnen losmaken van het Westerse karakter, ondanks haar pogingen tot Afrikanisatie. Het is pas nu, met het verdwijnen van steeds meer missionarissen uit het Congolese landschap dat de groepen echt op zichzelf zijn aangewezen. Het is de toekomst die zal uitwijzen in hoeverre de inplanting van dit Westerse concept, wortels heeft gekregen in de Afrikaanse samenleving.

Kiro engageert zich in de scholing van kinderen en jongeren om hun opvoeding aan te vullen. Op school krijgen kinderen en jongeren te weinig aandacht door tijdsgebrek, of simpelweg omdat er te veel leerlingen zijn voor één leerkracht. Thuis zijn de ouders vaak de hele dag in de weer om er voor te zorgen dat er ’s avonds of toch om de twee dagen eten op tafel staat. De Kiro wil op deze jongeren richtten en hen de aandacht geven die ze tekort komen. Het probleem is dat in de jongste afdelingen soms zoveel leden zijn en er zo weinig leiding voor handen is dat de Kiro met hetzelfde probleem kampt als op school.

Structuur
Secrétariat National
Het nationale secretariaat bestaat enerzijds uit de dagelijkse activiteiten (internetcafé, etc.) en anderzijds uit het coördineren van de nationale structuren. Via de dagelijkse activiteiten kan er 70% van de inkomsten worden gedekt. De andere 30% inkomsten komen van de NGO Broederlijk Delen. Hierbij zijn echter de vele voordelen in ‘natuara’ niet meegerekend. Denk maar aan gratis overnachting, kosten voor het eten, sommige vervoerskosten die gedekt worden door de instanties waarop de Kiro beroep doet: familie, ouders en de Kerk.
    ¯
Centres
Alle Kiro’s van één provincie vormen samen een centre.
    ¯
Diocèses
De decanaatsverantwoordelijken vormen samen een dioscése.
    ¯
Décanats
In het decanaat zetelen alle verantwoordelijken van de sectoren.
    ¯
Secteurs
Een sector is een verzameling van alle lokale groepen in een kerkelijke sector (commune).
    ¯
Groupes local
De Kiro groepen worden gezien als de basis van de volledige structuur. Ze worden georganiseerd op het niveau van de parochie. Een groep kan volgens het ‘Chartier’ niet gevormd worden zonder de steun van de parochiepriester.
    ¯
Sections d’âge
Elke Kiro groep is opgedeeld in verschillende leeftijdsgroepen.
Pre-Bakayuki: vanaf 6 jaar (niet officieël erkend)
Bakayuki: 10 tot 12 jaar
Youpi: 12 tot 14 jaar
Gen: 14 tot 16 jaar
Aspi: 16 jaar tot ... Aspiranten moeten een stage van een half jaar lopen in een bepaalde afdeling. Daar krijgen zij verantwoordelijkheden van een leider/ster. Als zij na 6 maand positief geëvalueerd worden, zijn ze klaar om opgenomen te worden in de leiding.


De structuur van Kiro Congo is verschillend dan de structuur van Chiro Vlaanderen. Het is daarom niet evident om een vergelijking te maken met onze lokale groepen, gewesten en verbonden. Daarom zal ik aan de hand van een voorbeeld een beter beeld proberen te scheppen.

Dat we 1 nationaal bureau hebben spreekt voor zich. Toch spreken we niet over 11 centres, want er zijn 11 provincies in Congo, maar over 5 centres.
Centre Katanga,
Centre Kinshasa (is een provincie op zich),
Centre Kasaï oriëntale,
Centre Kasaï occidentale,
Centre Noord – Kivu.

Deze centres (provincies) zijn allemaal gelegen in het Zuiden van het land. De provincies in het Noorden (en Oosten) van het land bevinden zich in minder optimale situaties om Kiro ’s te hebben of om deze op te starten.
Met de nieuwe regering die gevormd is zijn er plannen om van de 11 provincies er 25 te maken. Op deze manier willen ze een beter bestuur creëren. Natuurlijk wordt er dit voor de Kiro niet makkelijker op. Er zullen meer ‘centres’ komen, de ‘decanaten’ en ‘diocèses’ zullen aangepast moeten worden.

Verspreidt over deze 5 centres hebben we 11 diocèses, 33 decanaten en 233 lokale groepen. Dit is samen goed voor 25000 Kiro leden en 1130 leiding. Er zijn groepen van minimum 60 leden maar ook groepen van maximum 200 leden. Het gemiddelde ledenaantal per groep is 130.

Uit de 11 diocèses zal ik een voorbeeld geven van diocèse Lubumbashi.
Diocèse Lubumbashi bestaat uit 4 decanaten. Iedere decanaat is op zich al een stad.
Decanaat Lubumbashi,
Decanaat Likasi,
Decanaat Fungurume,
Decanaat Mufunga sampue.

Waarom noemt het “Diocèse Lubumbashi” en niet bijvoorbeeld “Diocèse Likasi”? Wel, omdat Lubumbashi de grootste stad is van de 4 en de Kiro hier het meeste leeft.

Elk van deze 4 decanaten bestaat uit sectoren. Bijvoorbeeld decanaat Likasi bestaat uit 2 sectoren. Decanaat Lubumbashi bestaat dan weer uit 5 sectoren. De sectoren in Lubumbashi zijn te vergelijken met de communes waar ik het eerder in mijn verslagen al over had.
Sector Ruashi,
Sector Kenya – Kamalondo,
Sector Katuba,
Sector Kampemba,
Sector Centre ville.

Op deze manier kunnen we iedere sector nog eens onderverdelen in de lokale Kiro groepen telkens met een meisjes- en jongensafdeling.
Sector Ruashi heeft 6 lokale Kiro groepen,
Sector Kenya – Kamalondo heeft 5 lokale Kiro groepen,
Sector Katuba heeft 6 lokale Kiro groepen,
Sector Kampemba heeft 6 lokale Kiro groepen,
Sector Centre ville heeft 5 lokale Kiro groepen.

Medewerkers
Nationale proost, Pater Louis Van Dijck
Pater Louis presenteert de Kerk in de Kiro. Hij houdt vieringen daar waar nodig, schrijft een artikel voor het tijdschriftje Flamme, …
De Kiro kan ook op een volledige medewerking rekenen van Pater Louis bijvoorbeeld tijdens vergaderingen of op de boekhouding.

Naast de Kiro is hij ook nog fulltime bezig op de boerderij Chem – Chem (Don Bosco). Vandaar dat hij enkel de dinsdag en vrijdag op het nationale bureau te vinden is.

Secretaris, César Bamwepela
César is de secretaris/voorzitter van Kiro Congo. Deze functie houdt vooral 2 taken in.

Een eerste taak is het contact onderhouden met de diocèses, decanaten, sectoren, Chiro Vlaanderen, Broederlijk Delen,…

Een tweede taak is hoofdzakelijk administratief: statistieken bijhouden, briefwisseling onderhouden, verslagen maken van de vergaderingen, budgetplan opstellen (na het verzamelen van ideeën en het houden van een discussie), actieplan opstellen (na het verzamelen van ideeën en het houden van een discussie),…

Adjoint, Ado Mwinga
Ado werkt parttime voor de Kiro. Dit wil dan ook zeggen dat haar functie beperkt blijft.

In de eerste plaats vertegenwoordigt zij de meisjes van Kiro Congo. Het meisjesaantal is nog altijd lager dan het jongensaantal, vandaar dat ze optimaal vertegenwoordigd moeten worden zowel in theorie (actieplan,...) als in de praktijk (projecten, politiek,…). De cultuur is nu eenmaal zo dat meisjes aan de haard blijven en de jongens gaan jagen.

Ado is ook de boekhoudster van de Kiro. Ze houdt de nationale kas bij en zorgt voor een ordevol klassement.

Chef de service, Didier Thsikung
Didier is de coördinator van de dagelijkse activiteiten op het nationale bureau (journaliere du centre informatique). Wanneer er problemen zijn kan iedereen bij hem terecht. Het is dan ook hij die alle inkopen doet: papier, inkt, computeronderdelen!, …

Naast dit alles is Didier ook de PR – man van Kiro Congo. Hij verzorgt de contacten met de burgemeester, gouverneur, andere NGO ‘s (bv UNICEF), …

Het zal ook Didier zijn die zich de praktische kant van het partnerschap zal aantrekken. Bijvoorbeeld met het organiseren van een “partnerschap startdag” in Congo.

Commissies
Bureau national
Deze commissie bestaat uit Pater Louis, César, Ado en Didier. Ze vergaderen om de twee weken en houden een constante evaluatie.

Equipe formation
Deze commissie is onder te verdelen in 3 werkgroepen. Werkgroep Flamme (tijdschriftje), werkgroep ‘program’, werkgroep partnerschap. Onderling vergaderen de werkgroepen 1 maal in de maand. Maar er is ook maandelijks een vergadering voor de 3 werkgroepen samen.

Commission suivi
Per diocèses is er een commission suivi (volg commissie). Van iedere decanaat zijn er enkele vertegenwoordigers. Ze komen 4 maal per jaar samen en stellen rapporten, evaluaties, voorstellen op die de voorzitter van deze commissie meeneemt naar het secrétariat national.

Secrétariat national
In deze commissie worden de 11 diocèses vertegenwoordigd. Met de rapporten, evaluaties, voorstellen die de 11 voorzitters meenemen wordt er op deze manier een nationale controle/evaluatie uitgeoefend. In theorie moet dit 2 maal per jaar doorgaan maar in de praktijk is dit maar 1 maal per jaar. Reden: transportkosten!



Met dit kort verslagje hoop ik dat Kiro Congo jullie nu iets bekender in de oren klinkt.
Maar denk je nog vragen te hebben? Wil je meer statistieken zien? Of wil je meer te weten komen over de functie van Ado?
Aarzel niet, en reageer op dit bericht!

Sarah


02-05-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat? na 4 weken

Wist je dat

... witte plastieken tuinstoelen hier dé mode is!

... ze hier heel traag wandelen tot zelfs slenteren. Gek word ik ervan.

... gehakt veel gebruikt wordt in gerechten.

... je op straat voor 100 frank een gekookt eitje kunt kopen.

... ze veel te veel olie gebruiken in hen gerechten.

... je overal fruit kan kopen maar ik bijna nog nooit fruit heb gegeten
    in mijn gastgezin.

... het hier heel stoffig is. En dan dus ook te bedenken dat al dit stof modder
    wordt in het regenseizoen!

... wanneer er elektriciteit is in mijn gastgezin ze altijd en overal het licht
    laten branden, de tv laten spelen, de computer laten draaien, etc. Ik denk dat
    mijn papsie zot wordt van het "licht-brandt-nog-op-de-trap" fenomeen!

... de traditionele klederdracht een pagne is! Een pagne is de naam voor
    een vrolijke en kleurrijke stof waaruit ze rokken, tshirt, hemden, etc. maken.
    Voor vrouwen is dit een dagelijks gebruik.


30-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reactie van Stijn
Dag Sarah

Ik volg je nieuws op staande voet met de RSS-feed. Eigenlijk gek hoe groot die verschillen kunnen zijn. Hoe zit het daar met luxe? Hebben ze bv radio? Tv waarschijnlijk niet denk'k? Welk geloof hebben ze daar? En wat doen die hele dagen? Is er een stad in de buurt?


 

 

Ik verblijf in een stad genaamd "Lubumbashi". Het is een stad van ongeveer 5 miljoen inwoners! Lubumbashi is na Kinshasa (de hoofdstad) de tweede grootste stad van Congo. Maar, ik heb echter niet het gevoel dat ik in een miljoenenstad woon. Het centrum is bijzonder klein, je vindt er geen wolkenkrabbers terug, er is geen cultuur, etc. Enkel het nachtleven begint wat vorm te krijgen. Lubumbashi is dus geen stad die je mag vergelijken met Kinshasa. In Kinshasa zijn er bijvoorbeeld iedere weekend concerten en optredens. Iets wat je in Lubumbashi zelden tot nooit zal zien. Via mijn gastgezin ben ik uitgenodigd door familie in Kinshasa om daar even een kijkje te nemen. Veel mensen raden mij het af omdat ze Kinshasa niet interessant vinden. Maar net daarom wil ik het met mijn eigen ogen hebben gezien.

 

Maar dit wil daarom niet zeggen dat Lubumbashi helemaal achter zit op ontwikkeling. Wat bijvoorbeeld radio en televisie betreft. Op één van de universiteiten hier zit een afdeling van het Congolese kanaal “Mwangaza”. Ik ken zelfs een persoon die programma’s monteert voor deze zender. Op tv worden ook niet Congolese programma’s getoond, zoals Ma Famille, een Afrikaanse versie van thuis. Ook Amerikaanse films en documentaires zijn er in overvloed. Ik merk wel dat ze gehecht zijn aan hun Afrikaanse muziek. Op tv zijn -tussen de programma’s door- vaak clips te zien van Afrikaanse groepen en ook in de clubs hoor je meer Afrikaanse muziek dan westerse muziek.

En ja hoor, heel veel mensen hebben een tv staan thuis. Enkel radio is niet zo populair. Ze werken liever gewoon met cd’s of cassettes. Vandaar dat ook veel mensen een dvd speler hebben, zelfs bij mensen waarvan je het niet zou vermoeden!

 

De ontwikkeling gaat nu zelfs zover dat ze de straten beginnen op te knappen. Iets wat ze in jaren niet meer hebben meegemaakt. Er zijn straten waar het niet meer mogelijk is om met een gewone auto door te rijden, zelfs voor een 4x4 is het niet meer evident. Maar nu proberen ze er toch werk van te maken. Gelukkig maar! Maar, de stad zelf is zeer groot in oppervlakte ten eerste omdat de wegen verschrikkelijk breed zijn en ten tweede omdat er nu eenmaal 5 miljoen mensen wonen. Ik vrees dat ze dus nog jaren werk zullen hebben om alles op te knappen…Tja, en wie weet wat brengt de toekomst binnen enkele jaren?

 

Maar zoals ik al zei is enkel het nachtleven wat op gang beginnen komen. Maar voor de rest zijn er weinig activiteiten zoals wij gewoon zijn in België: shoppen, theater, bioscoop, rondhangen in een park, sporten, terrasje doen, … Dit laatste kan misschien wel, maar het is niet evident. Ik moet niet ergens iets gaan drinken in mijn eentje, want dat is enkel maar om problemen vragen.

Ze houden van een kalm leven die ze invullen met het noodzakelijke: inkopen doen, eten klaarmaken, kleren wassen, schoonmaken en vooral slapen! En af en toe kan er wel eens een uitstapje vanaf, maar dit zien ze dan wel de dag zelf.

 

Hoofdzakelijke zijn ze hier Christelijk en ik had gedacht dat ik meer met het geloof geconfronteerd zou worden. Ik ben tijdens mijn eerste maand nog maar 1 maal naar de kerk geweest en dit terwijl ik in een gastgezin verblijf die niet kunnen begrijpen dat wij als jongeren in België/Europa de keuze hebben om te geloven of niet! Maar goed, later deze maand kom ik meer in contact met verschillende Kiro’s en dus waarschijnlijk ook meer met de Kerk.

 

Hopelijk is jullie beeld over Congo en zijn cultuur iets breeder geworden. Vragen zijn meer dan welkom, hoe simpel ze ook mogen zijn. Ik probeer ze zo volledig mogelijk te beantwoorden.

 

Sarah


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 4

Ga naar www.bombie3.spaces.live.com voor de foto's van de voorbije week.



Het is zover, een maand is voorbij! Nog 11 staan er op het programma…

Het was eigenlijk een vermoeiende week. Op de Kiro was het druk én ik ben gestart met het alfabetisering - project!

Dat het druk en vermoeiend was op de Kiro is de schuld van dat elektriciteitsnetwerk hier. Telkens wanneer de computers goed en wel gestart zijn, lukt het de elektriciteit net weer om eventjes alles stil te leggen. Met gevolg dat veel mensen van het internethoekje met klachten komen en je constant bezig bent deze op te lossen. Op de koop toe was het Internet programma op de server uit gevallen om de tijd en prijs bij te houden van iedere computer. Uit het hoofd rekenen dan maar! Laten we zeggen dat de Congolese frank geen moeite meer is voor mij. Over Congolese frank gesproken, op mijn foto website kun je de 4 enige briefjes bekijken die hier in omloop zijn.

Maandag, woensdag en donderdag had ik het eerste contact met de straatkinderen en de alfabetisering. Er zijn twee groepen waarvan de eerste groep al heel ver gevorderd is en waarbij de tweede groep nog van 0 moet beginnen. Maar we houden de moed erin en we maken er het beste van. Met groep 1 ben ik me gaan bezighouden met wat leuke aardrijkskunde oefeningen en ingewikkelde rekenen sommen. Groep 2 probeer ik nu vooral het alfabet aan te leren. Geen evidente zaak!

Dinsdag ben ik op Salama geweest. Salama is de grootste (en beste) technische school van Lubumbashi. En laten we niet bescheiden zijn: van Congo. Het is een staatsschool die nu volledig in handen ligt van de Salesianen, Don Bosco (let wel: dit is geen school voor straatkinderen!) De enige Belg die hier nog werkt is Pater Luc Compernolle. Het is vooral Luc die zorgt voor de financiering van de school en de coördinatie van technische opleiding. De school heeft een capaciteit van ongeveer 1600 leerlingen. De eerste twee jaren bestaan uit algemene vakken en vanaf het derde jaar moet je een specifieke opleiding kiezen. Dit kan zijn: drukker, elektricien, mecanicien, elektronmecanicien, etc. De hele school is dan ook goed uitgerust met alle apparatuur die nodig is om de opleiding te vervolledigen en om van een kwaliteitsvol diploma te kunnen spreken.

De samenwerking met Don Bosco via het alfabetisering – project heeft er voor gezorgd dat ik wat contact heb kunnen maken met andere Belgische vrijwilligers. Inge werkt hier als verpleegster en Ines als logopediste. Vrijdagavond zijn we samen met nog enkele mannelijke Congolezen op stap geweest. Naar “une boîte” gelijk ze hier zeggen. We werden direct ondergedompeld in de Afrikaanse muziek en dansstijl. Maar laten we zeggen dat die dansstijl niet echt mijn ding is. Tenzij het jullie aanspreekt om constant slows te dansen met een beetje ritme in de knieën! Nee, dank u...
En van de eerste black-light party gingen we naar de tweede black-ligt party. De volgende keer draag ik toch ook een witte t-shirt, kwestie om niet uit de boot te vallen!

De avond verstreek, de biertjes gingen binnen als limonade en de sfeer werd er vrolijker op. Omdat de laatste boite zijn deuren wilde sluiten maar wij niet echt veel zin hadden om onder de wol te kruipen zijn we bij Raf thuis (een Belgische vriend) een laatste slaapmutsje gaan drinken. Raf had het leuke idee om de volgende dag een bezoekje te brengen aan de Kaskades (de plaatselijke watervallen). Het zou natuurlijk stom zijn om voor enkele uurtjes naar huis te gaan, dus bleven we maar met zijn allen bij Raf slapen. Niet echt gewoontelijk, maar wel handig!

Na een warme douche, een lekker ontbijt en een goede pot ijscrème (met een smaak die ik nog altijd niet kan thuis brengen) zijn we dan toch bij de kaskades aangekomen. Een gezellig plekje waar je kan zwemmen, het beest uithangen en zelfs kan overnachten. Maar goed, de vrolijke avond voorheen heeft er voor gezorgd dat we het rustig hebben gehouden.
Vandaar dat na een lekkere sucre en een portie frietjes met kip, een bedje wonderen deed. Nouja, bijna wonderen deed. De frietjes met kip waren me namelijk wat misvallen. Ik heb de hele nacht op de wc gezeten en ook gisteren was ik maar een slap menske. En net op de dag dat er een fris slaatje van sla en tomaten op het menu stond, ‘t is niet eerlijk!

En weet je waar ik ontzettend naar verlang: een glas ijskoude melk! Hier hebben ze alleen melk in poedervorm. Een glas water en 3 schepjes melk geven mij niet echt een voldoening!!


Allé, aan alle oververhitte Belgen: Kwa Heri
Sarah


24-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat? na 3 weken

Wist je dat

… mijn Congolese nummer +243995348934 is.

… Westlife hier de topper is!

… er hier veel hospitalen zijn. Ik woon er zelfs naast eentje.

… de reclames op tv gerust 2 minuten kan duren en dat de
     populairste thema’s over wasproducte en melk gaan.

… het in Kinshasa tot 4-5° warmer kan zijn dan in Lubumbashi.

… mannen elkaar groeten door 3 tikken te geven met
     het voorhoofd (2 rechts, 1 links).

… er verkeersregels zijn maar daar niet wordt naar gekeken.
     Enkel de rode lichten worden nageleefd.

… verkeersborden hier maar zelden eens opduiken.

… alle reclame op de muren en winkels geschilderd wordt.
     Ze kunnen dan ook prachtige gezichten tekenen.

… Michel van het internethoekje op de Kiro een beetje op
     Bill Cosby trekt.

… het niet meer gaat regenen tot eind oktober, begin november.

… ik in 2007-2008 geen winter zal meemaken.

… de kinderen hier na 5 maand al gaatje krijgen in de oren.

… gouden juwelen hier het meeste worden gedragen.

… mijn Frans er sterk op vooruit gegaan is.

… ze nooit geen bier of frisdrank in huis hebben. Wanneer ze dan
     iets willen drinken gaan ze een drankje kopen in
     een “terasse” langs de weg.

… je nooit een drankje mag weigeren.

… frisdrank noemen ze hier “sucre”. Of het nu cola of limonade is.

… ze hier nooit rauwe groenten eten.

… een straatbeeld er als volgt uitziet: kraampjes met vrouwen die
     fruit - snoep - apenootjes verkopen, kapsters, publieke cabines
     en mannen die geld wisselen.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Don Bosco

Les oevres Maman Marguerite
"laat ons aan de kinderen van de straat een toekomst van vrede geven"



In de 12 projecten van DonBosco komen onderwijs en reïntegratie in de familie vaak voor. Ieder project probeert dit op zijn eigen manier in te vullen. Bakanja – ville zorgt voor de eerste opvang. Alle straatkinderen die in de andere projecten deelnemen zijn via Bakanja – ville gekomen. Daarom wordt dit ook wel het eerste huis genoemd.

Het eerste huis: Bakanja – Ville
Het is een vluchthuis waar de kinderen en jongeren tot 18 jaar de nacht kunnen doorbrengen en gedurende de dag het voedsel dat ze verdienen in de stad kunnen komen klaarmaken. Het hoofddoel in deze eerste opvang is een ruimte aanbieden die een sociale en educatieve dynamiek van reïntegratie veiligstelt. Dit kan een reïntegratie zijn in de familie of een alternatieve opvang in andere projecten van DonBosco. Dit gaat alleen door wanneer het kind of jongere daar zelf interesse voor toont. Dagelijks komen er 200 jongeren voorbij en per nacht profiteren min of meer 150 kinderen van de aangeboden beschutting. De anderen trekken terug naar hun “Karema” in de stad.

Het tweede huis: Bakanja – Centre
In dit tweede huis komen iedere dag min of meer 400 kinderen per dag langs. Hiervan zijn 350 kinderen terug geïntegreerd in de familie en kunnen hier terecht voor gratis lager onderwijs en een warme maaltijd. De 50 andere jongeren logeren in het Bakanja – Centre en wachten op een eventuele integratie in de familie of een plaatsing in een van onze huizen/boerderijen. In dit tweede huis worden verschillende soorten onderwijs georganiseerd: alfabetistatie, een op niveau brengen van jongeren die een onderbreking gehad hebben en een cyclus van 6 jaar lager onderwijs.

Huis Magone
Magone is een ambachtscentrum, vormingscentrum van beroepen en alfabetisering voor de jongens vanaf 16 jaar met een niveau van het derde leerjaar. Er zijn verschillende afdeling: schoenmakerij, landbouw, elektriciteit, lastechnieken, mandenvlechten en koperslagerswerk. Het huis ontvangt dit jaar 70 jongeren waarvan 40 intern en 30 extern. Het hoofddoel van dit centrum is de gemarginaliseerde jongeren een broodwinning te geven door een beroep aan te leren en ze helpen te reïntegreren in de familie en/of maatschappij.

Boerderij Bakanja Jacaranda
Bakanja Jacaranda is een landbouwcentrum dat zich op 13km van de stad Lubumbashi bevindt. De capaciteit van opvang dit jaar bedraagt 44 jongeren van wie de leeftijd varieert van 14 tot 20 jaar. Het doel van deze opvang is de jongeren een landbouwopleiding te geven. Er zijn velden, veeteelt en iedere jongere bewerkt zijn eigen tuin om hen te stimuleren tot verantwoordelijkheid. Ook hier worden de jongeren geholpen om, eens de vorming voltooid is, een integratie in de familie te kunnen bewerkstelligen.

Maison des jeunes
Dit is een professioneel centrum waar de jongeren een beroep aanleren. Er zijn 3 afdelingen: schrijnwerkerij, bouwafdeling en kleermakerij. Het centrum volgt het nationale programma van het ministerie van Sociale Zaken. Er zijn 27 jongeren intern en het huis staat ook open voor andere kansarme jongeren, deze zijn allemaal extern. Met een sociaal assistent wordt er gedurende het jaar werk gemaakt van de familiale intergratie.

Boerderij Chem – Chem
Ook dit is een typisch landbouwcentrum met velden, veeteelt en visteelt. Het huis neemt jongeren op die werkelijk buiten de gewone leerprogramma’s vallen. De leeftijd varieert van 16 tot 25 jaar. Het centrum heeft een capaciteit van 67 jongeren. Hiervan kunnen er 57 intern zijn en 10 extern die inmiddels terug geïntegreerd zijn in de familie.

Huis Sainte Famille
Het huis bevindt zich in Kasungami een semi – rurale wijk van Lubumbashi. Het staat onder toezicht van een Spaanse zustercongregatie die in de geest van DonBosco wensen te werken. Het huis heeft een opvang van zowel meisjes als jongens. Het heeft een capaciteit van 20 kinderen.

Huis Carolina
Hier worden 44 kinderen opgevangen van de leeftijd van 6 tot 15 jaar die een intellectuele capaciteit hebben om het officiële leerprogramma te volgen van de lagere school, om later in het gewone secundaire of professionele leerprogramma te volgen. De kinderen volgen les buiten het internaat samen met andere kinderen van het dorp.

Huis Gareli
Dit huis bevindt zich in Kipushi op 30 km van Lubumbashi. Rekening houdend met de infrastructuur, vangt het huis 15 jongens op die een niveau hebben voor de lagere school, zij studeren in de scholen van de stad.

Huis Savio
Dit is een opvangcentrum dat zich op 56 km van de stad Lubumbashi bevindt. Het huis ontvangt jongens waarvan de leeftijd varieert tussen de 9 en 17 jaar. Zij studeren in de lagere school van het dorp. Het is dankzij de aanwezigheid van DonBosco dat de lagere school weer werd geopend en dat de kinderen van het dorp terug naar school kunnen gaan. Over het algemeen plaatsen we hier jongens waarvan we denken dat de stad een te negatieve invloed op hen heeft uitgeoefend en dat het dus helend is dat zij zich een beetje op een afstand houden van de stad. Dit jaar telt het huis 30 jongeren.

Huis Magone-Filles
Magone-Filles telt eigenlijk 3 huizen, het zijn gewone huizen in de rij. De structuur is volledig anders op gevat. Ieder huis heeft een mama die een aantal meisjes in familiale sfeer onder haar hoede heeft. De sfeer is er gemoedelijk en de meisjes nemen deel aan de huishoudelijke taken. In het totaal worden in deze huizen 53 meisjes van alle leeftijden opgevangen. We hebben hier ook de mogelijkheid om de kleinste jongens (tussen de 4 en de 6 jaar) op te vangen. Zij vinden hier moeders genoeg die voor hen zorg willen dragen en voorde meisjes is dit een goede leerschool. Iedereen gaat naar een van de scholen of sociale centra’s in de buurt. Een zeer positief element in dit soort opvang is dat de meisjes deelnemen aan het maatschappelijke leven van de wijk.

Huis Lous Amigo
Dit is de laatste aanwinst in het netwerk. Het huis behoort toe eveneens aan de Spaanse zusters die dank zij een erfenis de nodige fonds kregen om dit huis op te richten. Sinds oktober 2003 worden er meisjes van de straat opgevangen. De meisjes studeren in de omliggende scholen en nemen deel aan de activiteiten van de parochie en wijk. De opvangcapaciteit van het huis is 40 meisjes.


23-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 3

Ga naar www.bombie3.spaces.live.com voor de foto's van de voorbije week. Zoals ik al op mijn gastenboek heb gezet, het blijkt niet evident om zomaar foto's te nemen van de stad. Ze komen... denk ik toch!


Hallo iedereen

Deze week heb ik eigenlijk niet veel over de Kiro te vertellen. Het zit namelijk zo dat de verantwoordelijken van de Kiro niet op het bureau waren. César zit in Rwanda voor de Fimcap en Didier begint maar pas maandag 23 april terug te werken (na een verblijf van enkele weken in het binnenland). Ik moest het deze week dus doen met Michel, Alex en Clement. Uiteraard heb ik geholpen waar ik kon.

Omdat ik dan toch tijd over had heb ik enkele creatieve ideeën genoteerd rond het partnerschap. Bijvoorbeeld het opstellen van een "Kiro" spelenbundel, het maken van een "Kiro" gezelschapspel, etc. Het is nu afwachten wat Chiro België er van vindt en volgende week leg ik de ideeën voor aan de Kiro.

Eens hier meer uitkomt kan ik echt in actie schieten! Nuja, laten we dit alvast hopen. Alles komt uiteindelijk wel op zijn pootjes terecht maar ik merk dat ze het niet erg vinden als dat nu 1 of 4 weken duurt. Zolang het er komt zijn ze tevreden…

Ik heb ook kunnen nadenken wat ik hier in Congo allemaal wil doen buiten de Kiro. De toerist uithangen zeg maar. Op mijn verlanglijstje staat onder andere: bezoek aan de brouwerij Simba (hét Congolese bier), bezoek aan de Radio en TV zender Mwangaza (Swahili voor licht), uitstap naar de zoo, een kijkje nemen bij de mijnen, andere steden opzoeken (Kolwezi, Kinshasa, …), etc. De kiro vindt dit geweldig want zo weten ze wat ik graag wil doen. Op deze manier kunnen ze in het weekend leuke uitstappen organiseren.

Maandagmiddag had ik afgesproken met Wannes en Anneloes. Zij zijn zondagavond (15april) aangekomen in Congo. Wannes zal 2 jaar werken voor een partnerorganisatie van Broederlijk Delen in Kolwezi (een stad 300 km boven Lubumbashi). Omdat ze nog wat zaken moesten regelen zijn ze nog 3 dagen in Lubumbashi gebleven.

Na een kleine rondleiding in de stad en een kijkje op de Kiro zijn we samen naar Pater Eric vertrokken. Pater Eric (DonBosco) is een belg die hier al 30 jaar woont. Vele jaren geleden is hij, samen met nog andere mensen, gestart met verschillende projecten voor straatkinderen in de stad en op het platteland. Wij hebben kennisgemaakt met Bakanja-ville, een vluchthuis voor de straatkinderen in het centrum. Meer informatie over de projecten zijn vind in een apart verslag.

In Bakanja-ville waren er enkele Belgische vrijwilligsters gewerkt: Noor en Sarah. Jammer genoeg zijn ze zaterdag (21 april) vertrokken. Ze hebben hier 2 maand verbleven in functie van hun opleiding en zijn in Bakanja-ville gestart met een klein project: alfabetisering! Iedere dag hebben ze aan 2 groepen straatkinderen les gegeven (1 uur per groep). De lessen moet de kinderen voorbereiden wanneer ze eventueel terugkeren naar hun familie en dus ook teruggaan naar school. De lessen zijn zeer simpel en eenvoudig. Maar dit moet wel, want sommige kinderen hebben nog nooit een schoolbank gezien, ook al zijn ze 8 of 9 jaar oud…


Nu Sarah en Noor vertrokken zijn en er geen andere vrijwilligers meer in Bakanja-ville wonen hadden ze schrik dat de opvolging niets zou worden. Vandaar dat ik voor 3 weken, 3 dagen per week, 2 uur per dag, het project zal opvolgen. Hopelijk is er tegen dan een oplossing gevonden. Bijvoorbeeld: vrijwilligers aanspreken die voor andere projecten werken van DonBosco, nieuwe vrijwilligers vanuit België, etc. (geïnteresseerden kunnen altijd contact met mij opnemen! Uiteindelijk is er ook veel meer te doen dan enkel les geven!)

Dinsdagmiddag had ik een afspraak met Noor, Sarah en enkele straatkinderen voor een "school"uitstap naar het Natuurmuseum van Lubumbashi. Vorige week is er een nieuwe tentoonstelling geopend (door Karel de Gucht ) over de natuur en cultuur van Congo. Enkele weken geleden stond deze tentoonstelling nog in Afrikaans museum van Tervuren.

Omdat niet alle kinderen (vloeiend) Frans begrijpen ging de rondleiding in het Swahili door. Jammer voor ons, maar gelukkig konden we alles volgen via een schriftelijke vertaling in Frans of Engels.

Die avond heb ik Wannes en Anneloes ook nog uitgenodigd voor een drankje bij mijn gastgezin. Voor hen de ideale kans om eens binnen te kijken in een Congolese woning. In Kolwezi zullen ze in hun eigen huis verblijven al dan niet met meubels, dat is nog niet zo duidelijk J.

Woensdagsavond had ik terug een afspraak met Noor en Sarah voor een tentoonstelling van enkele lokale kunstenaars. Deze tentoonstelling is uiteindelijk niet doorgegaan. We zijn dan maar met zijn allen op restaurant geweest. Het was een gezellig plekje waar je ook krokodil en slang kunt eten. Maar, dat moet je enkele weken op voorhand reserveren zodat ze op zoek kunnen gaan. We hebben het dan maar bij een lekkere vis gehouden (lees: zeer lekker).

Vrijdagavond heb ik mij achter de kookfornuis gezet. Voor mijn gastgezin heb ik een lekkere Belgische maaltijd klaargemaakt. Je kunt het waarschijnlijk al raden… Inderdaad, puree met witloof in hesp en een lekkere kaassaus. De saus was verrukkelijk, de puree smaakte heerlijk en ook het witloof kon niet op. Mijn gastgezin vond het witloof eigenlijk maar niks en liet het op 1 rolletje. Verstaanbaar, want witloof moet je leren eten!

Ik had ook nog een cake gebakken maar de Congoleze ingrediënten zijn toch verschillend dan de onze. Met alle gevolgen van dien: mijn cake wou niet rijzen en hij smaakte te veel naar suiker. Volgende week probeer ik een rijsttaart te maken! Ik wil deze keer geen mislukkingen dus ga ik zeker Belgische inkopen doen!

Zondag was het vroeg dag. Om 6u30 kwam de chauffeur van Pater Louis (werkt voor de Kiro en coördineert een project van DonBosco) me halen voor een Eucharistieviering in de commune Ruashi. De viering begon om 7 uur en was gedaan om 9u15. Een dikke twee uur met zang en dans! Geen moment verveling…

En natuurlijk viel ik geweldig op, want buiten Pater Louis was ik de enige blanke in een kerk van 800 man! Ik kon de viering onmogelijk verlaten zonder voorgesteld te worden. Voor een volle kerk heb ik staan wuiven terwijl Pater Louis vanalles in het Swahili aan het ratelen was. Ik voelde me net de Paus maar dan zonder mijn pausmobiel…

Toen de viering was afgelopen heb ik nog eventjes kennis kunnen maken met de plaatselijke Kiro.

Nadien zijn we verder gereden naar de boerderij Chem - Chem waar Pater Louis woont. Deze boerderij is ook een project van DonBosco. Er wonen op dit moment 3 paters en 43 straatkinderen. De kinderen zijn intern en leren het beroep aan van landbouwer. Na 3 jaar is hun opleiding afgelopen en krijgen ze hun diploma.

Na een uitgebreid aperitief en een overheerlijke maaltijd (gebakken patatjes, mmmm) heb ik nog een volledige rondleiding gekregen op de immense boerderij. Ze bestaat uit geiten, kippen, konijnen, duiven, visvijvers, 3 varkens, koeien, groenten, fruit en ongelooflijk veel velden. Op deze boerderij ontspringt er ook een Bron, vandaar de naam Chem - Chem wat Bron wil zeggen in het Swahili!

Om de dag te eindigen ben ik nog bij een Kiro familie langs geweest. De vader is een actieve leider bij de Kiro in zijn commune en op het nationale secretariaat is hij medewerker van het Kiro tijdschriftje Flamme. Hij heeft 4 schatten van kinderen en zijn vrouw is heel sympathiek. Ik voelde me er direct op mijn gemak.

Omdat ik de avond voordien niet heb kunnen slapen van het luide en vervelende gesnurk van Arlette, ben ik vroeg in mijn bedje gekropen om de 4de week fris en monter te kunnen inzetten...


Sarah


18-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een woordje Swahili

In congo zijn er 5 talen en daarnaast nog vele dialecten.
De officiele taal is het Frans. De 4 andere talen zijn Swahili (provincie Katanga), Lingala (provincie Kinshasa), Kikongo (provincie Bandundu) en Tshiluba (provincie Kasai).

Lubumbashi ligt in de provincie Katanga, de bevolking spreekt er dus naast het Frans ook Swahili.
Aangezien Frans de officiele taal is gaat het volledige onderwijs door in het Frans. Vroeger was enkel het secundair onderwijs ingesteld op het Franse niveau. Dit bracht problemen met zich mee. Kinderen die uit het lager onderwijs kwamen en naar het secundair gingen hadden de Franse taal weinig tot niet onder de knie. Thuis wordt echter nog vaak Swahili gesproken, soms met een lichte mengeling van Franse woorden (getallen, typische uitspraken, etc.)

goeiedag  bonjour yambo
goeienacht bonne nuit usiku njema
hoe gaat het comment ca va habari
goed bien muzuri
zeer goed trés bien muzuri sana
niet goed ca ne va pas mubaya
tot morgen a demain kwa kuonana kesho
tot ziens aur revoir kwa heri
dank u merci aksanti
alstublieft je t'en prie nakusii
goed bien muzuri
excuseer excuses-moi tega sikio
vandaag aujourd'hui leo
ochtend le matin asubui
avond le soir mangaribi
nacht le nuit usiku
familie famille jamaa
moeder maman mama
vader papa baba
kind enfant mtoto
ik ben ziek je suis malade niko mgonjwa
ik ben boos je suis fâché nshirika
ik ben gelukkig je suis heureuse nafurahi
ik ben ongelukkig je suis malheurse sifurahi
wie ben jij qui es-tu wewe ni nani
ik heet Sarah je m'appelle Sarah jina Yangu Sarah
waar woon jij ou habites-tu unaikala wapi
ik woon in Lubumbashi   j'habite à Lubumbashi   nakaak u Lubumbashi
rusten reposer kupumzika
drinken boire kunywa
eten manger kula
nemen prendre beba
wandelen promener kujitembeza
houden van aimer napenda
spreken parler kusema
smakelijk bon appétit ule vema
vork fourchette kanya
mes couteau kisu
bord assiette sahani
glas verre kilauri
pintje bière pombe


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wist je dat? na 2 weken

Wist je dat

... ik maandag een groene eend zag! www.huureeneend.nl

... er in Lubumbashi maar 3 hoge gebouwen zijn van maximum 10 verdiepingen.

... ze hier alles opeten waar ook maar een beetje vlees aanhangt. vb: reuzesprinkhanen, 
    kuikentjes (met been en kop), dikke vette vieze wormen, kippepoten, etc.

... heel veel produchten uit belgië (eten) en Zuid - Afrika (auto's, bouwmateriaal) komen.

... 1 fles bier 73 cl is en je er 2.5 glazen mee kunt vullen. Je betaalt slechts 350 franc
    ( 0.50 euro)!

... je je glas moet leegdrinken als je genoeg hebt, want ze anders maar blijven bijvullen.

... auto's altijd hun voorrang nemen en niet uitkijken voor fietsers en voetgangers.
    Wanneer een auto toetert, neem het serieus.

... de natuur rijk is een fauna en flora maar ze binnen dan wel plastiek bloemen
    en planten zetten.

... de nummerplaten blauw zijn met gele letters. Het is ook een lang nummer en soms past
    het plak niet in het voorziene plekje van de auto, dan plooien ze het maar gewoon.

... er geen munten bestaan en alleen briefjes van 50 franc (0.07euro), 100 franc (0.15 euro),
    200 franc (0.30 euro) en 500 franc (0.70 euro). Wanneer je dus 50 euro hebt dan is
    dit 35000 franc en zijn dit minimum 350 briefjes van 100 en maximum 70 briefjes van 500.
    Het geld is trouwens zeer oud, stinkt en ziet zwart van de vuiligheid.

... de dames hier altijd zeer mooi opgedaan zijn. Ze smeren zelfs het witte stof van bordkrijt op
    hun gezicht omdat het gewone poeder (bruinsel) niet werkt.

... er hier veel plambomen groeien.

... vanaf september / oktober het mangoseizoen begint.
    En mijn gastgezin heeft een mangoboom, dat wordt smullen.

... de school hier begint om 7 uur en stopt om 12u of 13u.

... het openbaar vervoer hier kleine taxibusjes zijn, waar ze zoveel mogelijk mensen in proppen.
    Ook met de gewone taxi's is het hetzelfde: kun je met 6 in de auto, dan moet het met 7 ook
    zeker lukken.

... ze momenteel in een biercrisis zitten.

... het nachtleven hier drukker wordt dan enkele jaren geleden. Jammer genoeg trekt dit meer
    straatkinderen aan. Kinderen die van ver in het land komen om 's nachts auto's te bewaken,
    te bedelen, etc. Soms reizen ze wel 3-4 dagen boven op een trein om hier hun geluk te
    zoeken.


17-04-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Week 2

Ga naar www.bombie3.spaces.live.com voor de eerste foto’s van de Kiro (volgende week meer) en een fotoreportage van een zondag zonder elektriciteit.

Vorige week had ik foto’s van de stad beloofd maar er zit wat vertraging op. Geen paniek, ze komen eraan!

 

 

Hallo iedereen

 

We zijn een week verder... een week met felle zonnestralen en vele regendouches.

 

Vorige week dinsdag ben ik gestart bij de Kiro. Laten we zeggen dat ik vooral een observerende functie op mij heb genomen.

 

Het nationale secretariaat van Kiro Congo bestaat uit 2 ruimtes die ze huren in een secundaire school. De activiteiten in deze twee ruimtes bestaan hoofdzakelijk uit het winnen van eigen financiële middelen: een internetcafé gecoördineerd door Michel, informaticacursussen gegeven door Clement en een bureaucratisch hoekje gerund door Alex.

 

Het internetcafé is dagelijks open van 8u tot 17u. Voor de eerste 10 minuten betaal je 50 franc (0.07 euro), per minuut komt daar 5 franc (0.01 euro) bij. Per uur is dat dus ongeveer 300 franc (0.43 euro). Afdrukken is ook mogelijk en hiervoor betaal je 50 franc (0.07 euro) per blad.

 

De informaticacursus is een soort individuele cursus. Je kiest een module uit, maar in dit module ben je vrij om te komen wanneer je wil. De openingsuren zijn van maandag tot vrijdag, van 8u tot 18u. Het gaat zo in zijn werk dat je een computer ter beschikking krijgt waar je kunt op oefenen en individuele ondersteuning krijgt van Clement (word, exel, powerpoint, acces en windows). Bij het beëindigen van de cursus krijg je een diploma.

De eerste module is voor beginners: 3 dagen per week, telkens 2 uur en dit 1 maand lang. Dit kost 3500 franc (5 euro).

De tweede module is voor gevorderden: van maandag tot vrijdag, telkens 2 uur en dit 2 weken lang. Dit kost 5000 franc (7 euro).

 

Het bureaucratische hoekje is een drukke plek op het secretariaat. Het is er voor de mensen die thuis geen computer hebben. Er is de mogelijkheid om teksten te laten typen, kaartjes te laten maken, te printen, cd te laten schrijven, te lamineren, brochures nieten, etc. De prijzen zijn dan ook heel afwisselend. Om bijvoorbeeld een cd te laten schrijven betaal je 50 franc (0.07 euro). Wil je een tekst laten typen dan betaal je 150 franc per blad (0.20 euro). Iets lamineren kost 500 franc per blad (0.70 euro).

 

Naast deze 3 financiële middelen is er nog de steun van Broederlijk Delen (BD). Broederlijk Delen is een Belgische Noord – Zuid organisatie die 250 partnerorganisatie in het Zuiden steunt. Kiro Congo is hier één van. Meer informatie over de werking van Broederlijk Delen kun je vinden op www.broederlijkdelen.be.

 

Maar de Kiro bestaat natuurlijk uit meer dan Michel, Clement en Alex.

De mensen die de Kiro als jeugdbeweging recht houden zijn César (voorzitter), Ado, Didier, Pater Louis en nog enkele vrijwilligers. Het is voor mij echter ook nog uitzoeken hoe het allemaal als een puzzel in elkaar past. Volgende week breng ik hier meer duidelijkheid over. Ik zal dan ook zelf beter weten wat mijn taak zal inhouden gedurende het komende jaar. Want voor mij is dit echter ook nog een vraagteken.

 

Het werk op de Kiro eiste echter veel energie. Voor mij is het allemaal nieuw, maar ook voor de mensen die dagelijks op de Kiro komen. Laten we zeggen dat ik per dag toch wel 15 keer mijn verhaal mag doen wie ik ben en wat ik hier kom doen. Alles moet ook in het Frans, wat veel concentratie vraagt.

 

Tijdens de week heb ik het dus qua ontspanning rustig gehouden. Ik heb vooral aan mijn oriëntatie van de stad gewerkt en eerlijk gezegd, het begint vorm te krijgen. Ik heb nu eindelijk een beeld van wat de omvang is van Lubumbashi. Mocht ik nu nog ergens een stadsplan kunnen bemachtigen dan is het helemaal compleet.

 

Zaterdag heb ik genoten van de zon met een interessant boek en een fris pintje ‘Simba’. Voor mijn vertrek kreeg ik van Chiro Wingene het boek « Kisangani, een verloren stad » van Walter Zinzen. Een boek die een duidelijk beeld schept over de politieke situatie vanaf het begin van de kolonisatie tot het heden. Goede achtergrond informatie kan nooit geen kwaad.

 

Gisteren (zondag) was het opnieuw een dag zonder elektriciteit. Tja, je zou je afvragen, wat doe je dan op zo’n dag? Volgens het gezin niet veel, maar uit mijn fotoreportage blijkt meer…

 

 

Sarah





Contact & Info


Reageren?


Inhoud blog
  • Bestaan blog
  • Chiro meets Kiro
  • Werk gevonden!
  • Tip top inorde
  • Blijkbaar heel ver...
  • Waar zit die Congoleze vrede toch?
  • ben je't alweer gewoon?
  • Terug in 't land, maar niet voor lang!
  • Terugkomst
  • Situatie Congo
  • Talen
  • Nieuwe structuur Kiro Congo
  • Staakt het vuren in Congo
  • Vredesakkoord Congo
  • Wat ik gedaan heb en nog zal doen
  • Kindheksen in Congo
  • Foto's
  • Aan alles komt een einde ...
  • Broederlijk Delen in Congo
  • En of we daar ontevreden mee zijn!
  • Einde poll
  • Nieuwjaarstoespraak Kabila
  • Ik vlieg er terug in!
  • Thuis...
  • Malawi - Lubumbashi
  • Malawi
  • Terug op het vaste land!
  • geen reden tot paniek!
  • Zanzibar
  • een Afrikaan, een Belg en een Nederlander
  • Tot zaterdag!
  • Letland
  • Magloire ou Henri si tu veux!
  • Leiding zijn is...
  • foto's bezoek Tine
  • Stand van zaken!
  • Poll
  • Inderdaad, weer werken!
  • 't Zit er al op voor Tine!
  • Livingstone
  • Ze rijden hier aan de linkerkant van de weg
  • Goed aangekomen
  • Kort
  • Umoja
  • mijn werkagenda
  • Met de vlam in de pijp, trek ik door het ganse land!
  • Week ... ?
  • nog altijd op tram 2!
  • Maarschalk Mobutu
  • Creatief Kinshasa
  • Erik De Smet
  • Wereldbank financiert illegale houtkap
  • foto's
  • Van Katanga naar Kasia
  • Wist je datjes van Kinshasa
  • Conseil National 2007
  • Mbuyi Mayi
  • Familie Lwamba
  • Bravo Air Congo
  • Brussels Airlines
  • Mbuji Mayi
  • Kinshasa
  • Afrikaanse hitclub
  • Congo beweegt
  • FIMCAP
  • Naaimachine
  • Week 16
  • 21 juli
  • Kiwo Ayiti (Chiro Haïti)
  • Yevgueni!
  • Wist je dat? Na 15 weken
  • Week 15
  • Gekke toestanden in Congo!
  • Grrrr!
  • Week 14
  • Kabila - Bemba
  • Anneloes
  • Week 13
  • Un mot en Français!
  • 30 juni: Onafhankelijksheidsdag
  • Belgische weetjes
  • Minder leuk nieuws
  • Werken in Lubumbashi?
  • iets belangrijks vergeten
  • Staatsexamen 2007
  • Het regenwoud van Congo
  • Week 11 en 12
  • Swahili: les 2
  • Hoop voor kinderen in Katangese mijnen
  • Broederlijk Delen steunt
  • Gouverneur tikt inwoners op de vingers
  • Recept voor Congoleze beignets
  • Recept voor Congoleze krokants
  • Senegalese filmpionier Sembène overleden
  • Week 10
  • Swahili: les 1
  • Oproep!
  • Afrikaanse filmcultuur!
  • Wist je dat? Na 9 weken
  • Een 9de week vol partnerschap
  • Uitnodiging
  • Kiro en Chem Chem
  • Links
  • De Kiro en Unicef
  • Wist je dat? Na 8 weken
  • Week 8
  • Wist je dat? Na 7 weken
  • Week 7
  • Reactie van de Frannekes
  • Een dag uit het leven van...mezelf!
  • Mijnsector Congo
  • Week 6
  • Update blog
  • Andere verhalen
  • Albinisme in Afrika
  • Koken met Sarah
  • Week 5
  • Kiro Congo
  • Wist je dat? na 4 weken
  • Reactie van Stijn
  • Week 4
  • Wist je dat? na 3 weken
  • Don Bosco
  • Week 3
  • Een woordje Swahili
  • Wist je dat? na 2 weken
  • Week 2
  • Wist je dat? na 1 week
  • Week 1
  • Aankomst
  • Congo... wie?


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs