Foto
Ik ben terug in Belgie !


F o t o ' s :
www.bombie3.spaces.live.com



Djambo Sana

Voor de onbekenden onder ons, mijn naam is Sarah Bauwens. Op 1 april 2007 ben ik naar Lubumbashi (Congo) getrokken waar ik 1 jaar heb meegedraaid op het Nationale Secretariaat van Kiro Congo. Ondertussen ben ik terug in België en is mijn Congolees avontuur afgelopen!

Ik ben een op en top Congoleze geworden door zoveel mogelijk te genieten van de Congolese cultuur! Dit hield in: bukari eten, simba drinken, mee zwieren op Congolese tonen en optochten meestappen met de Kiro.

Op deze website overspoel ik jullie (nog altijd) met mijn verhalen, Congolese weetjes en Afrikaanse cultuur.

Ik heb er het beste van gemaakt in het reusachtig en zonnige Congo, maar nu is het terug tijd voor het pietluttig en regenachtige Belgenlandje!


Byé Sarah


Het leven zoals het is: Congo!

01-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Situatie Congo

Genocide? Oorlog Congo? Kivu? Nkunda? Vredesakkoord?

 

 

1994

Rwanda wordt bestuurd door President Hyabriama. Hij is een Hutu. Later zal hij vermoordt worden. Door wie blijft een raadsel. De Hutu’s zullen echter altijd de Tutsi’s verdenken. Rwanda heeft in die periode 2 volkerengroepen: de Hutu’s en de Tutsi’s. De Tutsi’s hebben zich door de jaren heen buiten Rwanda ook in Congo en Oeganda gevestigd.

 

In 1994 proberen de Tutsi’s een staatsgreep uit te voeren in Rwanda. Dit lukt echter niet en de Hutu’s beginnen een tegenaanval op de Tutsi’s. Hierbij zijn ongeveer 800.000 Tutsi’s vermoord. Men spreekt ook wel over de genocide van Rwanda (meer verduidelijking in de film: Hotel Rwanda).

 

De Hutu’s merken echter dat ze de oorlog verliezen van de Tutsi’s en vluchten massaal het buurland Congo in. Ze verblijven in de provincie Kivu aan de grens met Rwanda.

 

Ondertussen wordt er in Congo een rebellenpartij opgericht: de AFDL onder leiding van Désiree Kabila. De AFDL bestaat uit:

-          Tutsi’s die in Congo wonen;

-          Tutsi’s gevlucht uit Rwanda tijdens de genocide;

-          Congolese soldaten uit het leger van Mobutu.

 

De AFDL moordt massaal de gevluchte Hutu’s die zich in Congo (aan de grens met Rwanda) gevestigd hebben. Sommige kunnen echter vluchten en beginnen een rebellenpartij samen met andere soldaten uit het leger van Mobutu. Ze vechten tegen de rebellenpartij AFDL.

 

 

1997

De soldaten van AFDL (met de Tutsi’s) en de soldaten van Mobutu (met de Hutu’s) voeren een ware oorlog in Congo waarbij de AFDL aan de winnende hand is. AFDL valt via Lubumbashi, … Kinshasa binnen en voert een staatsgreep uit. Mobutu is verslagen en de Hutu soldaten uit zijn leger vluchten het land in.

 

 

17 mei 1997

Désiree Kabila wordt de nieuwe president van Congo.

 

Kabila wil niet meer samenwerken met de Rwandese Tutsi soldaten en verplicht ze terug te keren naar hun land.

 

 

1998

De Tutsi’s uit het leger van Kabila die teruggekeerd zijn naar hun land beginnen een oorlog tegen Congo. Deze oorlog speelt zich af in het oosten van het land, meer bepaald in de provincie Kivu. Ze noemen zichzelf de rebellenpartij RCD en is onder leiding van Dr. Ilunga. De rebellenpartij wil Kivu als een onafhankelijk gebied dat bij Rwanda hoort.

 

De RCD wordt in Congo gesteund door Congolese Tutsi’s (die in de provincie Kivu wonen). Onder andere Generaal Nkunda is een Congolese Tutsi die de RCD steunt.

 

 

1999

De rebellenpartij RCD wordt een Congolese politieke partij. Waarom Congolees? Omdat ze op deze manier meer macht hebben om het stukje Congo te overwinnen. De politieke partij RCD komt onder leiding te staan van Azaarias Riberwa.

 

Generaal Nkunda is echter met een eigen rebellenpartij gestart op het moment dat de RCD een politieke partij werd. Deze rebellenpartij heet CNDP.

Met deze rebellenpartij wil Nkunda dat Kivu bij Rwanda hoort maar dat ook alle Hutu’s die nog in Kivu zitten (die gevlucht zijn tijdens de staatsgreep) terugkeren naar Rwanda.

Hijzelf en de Rwandese overheid verdenken de Hutu’s ervan (die nog in Kivu wonen) dat ze samen met de Congolezen een aanval zullen uitvoeren op Rwanda. Wanneer de Hutu’s terug zijn in Rwanda is er volgens hem en de Rwandese overheid een betere controle op deze volkerengroep.

 

 

 

Besluit

Tot voor 23 januari 2008 waren er 5 grote groepen die een oorlog uitvochten in het Noord – Oosten van Congo.

1  Het Congolese leger van Kabila (FARDC): Zij willen de provincie Kivu beschermen.

2  Mai Mai (PARECO): Een Congolese militie die de provincie Kivu wil beschermen.

3  RCD: Politieke partij van Tutsi’s en Tutsi Congolezen die Kivu bij Rwanda willen zien.

4  CNDP: rebellenpartij van Tutsi Congolezen die Kivu bij Rwanda willen zien en alle Hutu’s terug naar Rwanda wil sturen.

5  De Hutu rebellenpartij (FDLR): Hutu’s die Congo niet willen verlaten uit vrees voor hun leven. Zij zijn nu eenmaal de groep die begonnen is met het moorden in 1994. Ze strijden om in Kivu te blijven. Deze groep zijn gevluchte Hutu’s uit het leger van Mobutu die verslagen is in 1997. Er zijn echter nog andere Hutu’s in andere delen van het land. Maar de grootste groep leeft in Kivu. Er zijn ongeveer 6000 Hutu’s in Congo.

 

 

Na het Vredesakkoord

Op 23 januari 2008 hebben alle betrokken groepen het Vredesakkoord en het staakt – het – vuren ondertekend. Alle (rebellen) partijen willen de wapens neerleggen en de Hutu’s zijn bereid om terug te keren naar Rwanda indien dit op een veilige en waardige manier kan gebeuren.

 

 

Maar, de Mai Mai, de CNDP en de Hutu milities zijn groepen die zich niet aan het staakt – het – vuren houden. Lees meer in de volgende artikels:

http://www.congoforum.be/ndl/nieuwsdetail.asp?subitem=1&newsid=39689&Actualiteit=selected

 

http://www.congoforum.be/ndl/nieuwsdetail.asp?subitem=1&newsid=39749&Actualiteit=selected

 

http://www.congoforum.be/ndl/nieuwsdetail.asp?subitem=1&newsid=39727&Actualiteit=selected


31-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Talen

Om de twee weken gaat er een taal definitief verloren

Op 21 januari overleed de laatste spreker van de inuittaal Eyak: Udach' Kuqax*a'a'ch - die zich voor het gemak Mary Smith liet noemen. Welke zijn de meest bedreigde talen?

De Unesco zet zich in voor het behoud van zulke talen en stelt dat 50% van de 6.000 talen die gesproken worden vandaag bedreigd zijn. Het gaat dan vooral om dialecten of talen van steeds kleiner wordende etnische groepen, die onder druk staan van grote talen: Engels, Chinees, Russisch... 96% van de bedreigde talen wordt gesproken door amper 4% van de wereldbevolking. Geen wonder dat elke veertien dagen zo'n taal verdwijnt.

In Congo alleen al bijvoorbeeld worden op dit moment vijf talen enkel nog gesproken door ouderen. In Bolivi is er nog 1 Uru-spreker, net als voor de Noord-Amerikaanse indianentaal Wichita en nog 2 van het Ratagnon (Filippijnen). Maar ook in Europa worden talen bedreigd: door de Joegoslavische oorlogen zijn heel wat dialectsprekers verspreid geraakt, het Lijflands (Letland) wordt nog door 35 mensen gesproken, het Bretoens verdwijnt, etc.

Het Belang van Limburg, 30.01.08
www.congoforum.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe structuur Kiro Congo

Met de Nationale Raad in augustus 2007 is er in de statutenwereld van Kiro Congo heel wat veranderd. De nieuwe statuten hebben veel teweeg gebracht en beginnen stilletjes aan vorm te krijgen. Het is een grote verandering dat niet op één twee drie optimaal uitgevoerd kan worden.
Kiro Congo, veel succes!

 

VROEGER

Nationale Raad:

1         Nationaal secretariaat

a.       Louis Vandijck als Nationale Proost;

b.       César Bamwapela als Nationale voorzitter;

c.       Ado Mwinga als Nationale Vice voorzitter;

d.       Didier Tshikung als logistieke verantwoordelijke en dienst interne fianciering.

2         Diocèses

3         Secteurs

 

 

TEGENWOORDIG

Nationale Raad:

1         Nationale Directie

a.       Louis Vandijck als Nationale Proost;

b.       Ado Mwinga als Nationale voorzitter;

c.       Lucien Lukasu als Nationale Vice voorzitter;

d.       Voorzitters van alle diocèses.

2         Diocèses

3         Secteurs

4         Nationaal Secretariaat

a.      César Bwampela als verantwoordelijke voor de vormingsdienst en administratie;

b.      Didier Tshikung als verantwoordelijke voor de interne financiering en projectcoördinator;

c.      Didier Tshikung als boekhouder. (Officieel is er niemand aangesteld omdat er op de verkiezingen op de Nationale Raad geen kandidaten waren. Didier Tshikung is nu intrim boekhouder tot er een geschikte kandidaat gevonden is.)

 


De Nationale Raad is het beslissing – en oriëntatieorgaan van Kiro Congo. Ze wordt om de 2 jaar georganiseerd en bestaat uit 4 ledengroepen.
Het eerste lid = de Nationale Directie. Deze groep bestaat uitsluitend uit vrijwilligers.

Het tweede lid = de voorzitters van alle Diocèses. Deze groep bestaat uitsluitend uit vrijwilligers.
Het derde lid = de voorzitters van alles Secteurs. Deze groep bestaat uitsluitend uit vrijwilligers.

Het vierde lid = het Nationale Secretariaat. Deze groep bestaat uit betaalde werkkrachten, maar heeft ook werkgroepen (bv schrijven tijdschrift Flamme) die enkel uit vrijwilligers bestaan.




Maar het is waarschijnlijk moeilijk te begrijpen hoe het nu zit met die diocèses en secteurs. Wel, hier een kleine structuur waarbij ik begin bij de lokale groepen en eindig bij het hoogste niveau (ik spreek hier over heel Congo):

 

233 lokale groepen

            Iedere parochie heeft zijn lokale groep.

 

82 Decanaten of gewesten

Tussenorgaan dat lokale groepen van één dezelfde woongemeenschap verenigt.

Ze zijn de drijfkracht tussen de regio’s en de lokale groepen.

 

34 Secteurs of regio’s

Vormingsorgaan dat verschillende gewesten verenigt.

Ze staan in voor animatie en vorming aan o.a lokale leiding.

 

11 Diocèses of verbonden

Vormingsorgaan dat verschillende regio’s verenigt.

Ze staan in voor kadervorming en het geven van richtlijnen aan o.a kadermensen.

 

5 Centres of kernpunten

Provenciaal coördinatieorgaan dat verschillende verbonden verenigt.

De verantwoordelijkheden van een kernpunt valt voor de voorzitter van het meest centraal gelegen verbond in het kernpunt.

 

1 Nationaal Secretariaat

            Coördinatie – en uitvoeringsorgaan voor alle activiteiten op Kiro Congo.

 

1 Nationale Directie

            Controleorgaan dat de beslissingen opvolgt van de Nationale Raad.

 

1 Nationale Raad

            Beslissing – en oriëntatieorgaan voor de nationale werking van Kiro Congo.



Laat ik even een kort voorbeeld geven:
Kiro Congo heeft 11 diocèses. Bijvoorbeeld: Diocèse Lubumbashi.

Diocèses Lubumashi heeft 4 Secteurs:
secteur Mufunga Sampwe, secteur Likasi, secteur Fungurume en secteur Lubumbashi.

Secteur Lubumbashi heeft 5 Décanaten:
décanaat Katuba, décanaat Kenya, décanaat Kampemba, décanaat Centre en décanaat Ruashi.

Décanaat Ruashi heeft 10 lokale groepen.

Zo kunnen we nog de rest van de secteurs van Diocèse Lubumbashi onderverdelen in Décanaten en lokale groepen en kunnen we de ondere 10 Diocèses weergeven. Maar op deze manier zal het allemaal een beetje ingewikkeld worden, niet?


28-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Staakt het vuren in Congo

Officieel staakt-het-vuren in Congo

De DR Congo kondigde gisteren, donderdag, een officieel staakt-het-vuren in het oosten van het land af. Een gevolg van het vredesakkoord dat deze week in Goma ondertekend is. Dat meldde het Congolese ministerie van Defensie. Hiermee zou dus een eind moeten komen aan de vijandelijkheden in de provincies Noord- en Zuid-Kivu. De bevelhebbers in beide militaire regio’s kregen formele instructies van de minister van Defensie, Chikez Diemu.

De VS en Europa reageerden verheugd op deze "historische kans", maar volgens VN-kringen moet er nog veel werk verzet worden. De Rwandese Huturebellen in Oost-Congo zeggen overigens dat ze bereid zijn naar Rwanda terug te keren.

De engagementsverklaring voor beide Kivu’s werd ondertekend door de rebellen van Laurent Nkunda (CNDP), andere milities uit het gebied en de Congolese regering. De ondertekening was het resultaat van de vredesconferentie die op 6 januari 2008 van start ging in Goma. Alle betrokken partijen verklaarden zich bereid de gevechten te staken en zich niet te herbewapenen.

Washington hoopt dat alle betrokkenen dringend bijdragen tot de uitvoering van de afspraken. EU-commissaris Louis Michel beseft dat er nu grote nieuwe uitdagingen zijn, maar heeft het toch over "een historische kans voor het Grotemerengebied". Volgens Monuc-baas Alan Doss moet iedereen nu de mouwen opstropen en aan de slag gaan. Negentig procent van de VN-blauwhelmen in Congo worden momenteel ingezet in het oosten van het land. Monuc wil zijn manschappen inzetten om bufferzones te creëren.

Volgens het Congolese ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de Rwandese Huturebellen bereid naar hun vaderland terug te gaan. Minister Antipas Mbusa Nyamwisi sprak in Mbuakinua met leiders van deze rebellen. De Huturebellen willen wel op een veilige en waardige manier kunnen terugkeren. Ze rekenen hiervoor op medewerking van de internationale gemeenschap.

De VN schatten het aantal Rwandese Huturebellen in Congo op zo’n 6.000. Volgens Kigali waren deze rebellen betrokken bij de Rwandese volkenmoord in 1994. Die kostte aan 800.000 mensen, voornamelijk Tutsi’s, het leven.

© Diverse persagentschappen, 24.01.08
bron: www.congoforum.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vredesakkoord Congo

Nkunda en Mayi Mayi sluiten in Oost-Congo vredesakkoord met regering


Het vredesakkoord dat op 23 januari in Goma werd ondertekend, omvat onder meer een staakt-het-vuren.

GOMA - Kambasu Ngeve, de vertegenwoordiger van de afvallige Tutsi-generaal Laurent Nkunda die in Oost-Congo een rebellengroep leidt, heeft gisteren in de Oost-Congolese stad Goma een vredesverdrag getekend. Ook de Mayi-Mayimilitie die in het oosten actief is, heeft het vredesakkoord met de Congolese regering ondertekend.

Het verdrag omvat onder meer een staakt-het-vuren en de ontmanteling van alle gewapende groeperingen in Oost-Congo. Een technische commissie zal toezien op de ontwapening en op de repatriëring van buitenlandse militieleden. Andere resoluties, onder meer over ontwikkeling en politieke en humanitaire kwesties, worden na de conferentie verwacht.

Het vredesakkoord was het resultaat van meer dan twee weken onderhandelen. De Congolese president Joseph Kabila en enkele buitenlandse ambassadeurs woonden de ceremonie bij. De vredesonderhandelingen kwamen er op initiatief van de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Verenigde Staten. Westerse regeringen en de VN gebruikten zware diplomatieke druk om het vredesakkoord ondertekend te krijgen, in de hoop dat het bestand een eind kan stellen aan de zware gevechten in Oost-Congo, waar de oorlog ondanks het officiële einde van het gewapende conflict nog altijd voortwoedt.

Eerder woensdag gaf Nkunda zijn toestemming voor de ondertekening van het verdrag, dat normaal gezien dinsdag al getekend had moeten worden. Gisteren werden de laatste onduidelijkheden in verband met het staakt-het-vuren uit de weg geruimd. De gevolgen van de oorlog en het aanhoudende geweld in het oosten kosten dagelijks nog altijd aan zo'n 1.500 Congolezen het leven. Meestal bezwijken die slachtoffers aan ondervoeding of aan ziektes die in andere omstandigheden te vermijden zijn, zeggen hulpverleners. 

Reuters & De Standaard - 24.01.08
bron: www.congoforum.be


19-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat ik gedaan heb en nog zal doen

hallo!

Na enkele leuke verhalen over de reis door Afrika (foto's: www.bombie3.spaces.live.com) wil ik jullie ook nog even vertellen wat ik ervoor en erna heb uitgespookt.

De vrijdag voor ik vertrok op reis ben ik naar Bakanja Ville gegaan. Er waren opnames voor de nieuwe Damiaanactie van 2008 (die inmiddels al gestart is). Bij de opnames was ook Brahim aanwezig omdat hij vorig jaar peter was van de actie en dit jaar nog even verder wil werken aan zijn project rond leprapatiënten (zie artikel hieronder). De peter van dit jaar is Eddy Merckx geworden. De opname wordt uitgezonden vanaf 21januari in Karrewiet op Ketnet. 't Was wel een gezellige bende en leuk mee te maken hoe dat filmen allemaal in zijn werk gaat.
En, Brahim is het volledig met me eens: e goe vès wit stutje me stikskes banane ist beste wa dat der is!  (een lekker vers wit boterhammetje met stukjes banaan is het beste wat er is!)

Toen ik op reis was heeft Ward Rock Lubumbashi georganiseerd. Ik vind het echt heel jammer dat ik er niet bij was, want als ik de verhalen mag geloven was het een groot succes!! 

Op 29dec is Rien terug vertrokken en eerlijk gezegd heb ik nadien niet veel gedaan. Ten eerste was de Kiro pas op 7jan terug open en ten tweede is de maand januari hier de congémaand bij uitstek. Eerst en vooral is er nieuwjaarsdag op 1jan, op 4jan herdenken ze de gesneuvelden tijdens de onafhankelijkheid, op 16jan herdenken ze de moord op papa Kabila, op 17jan herdenken ze de moord op minister Lumumba en op 18jan namen veel mensen een brugdag aangezien dat het een vrijdag was. Met andere woorden, 't stad was één en al een dooie bedoening! Maar we hebben ons daarom niet verveeld hoor. We hebben gebbq'ed, pannenkoeken gebakken, gezwommen in een lekker meer, ijsjes gegeten, in de glorai gekeken, lang geslapen, enzovoort.

En, vorige zondag ben ik naar een vergadering gegaan van de Marafiki. De Marafiki is een groep oud-leiders die zich geëngageerd hebben om zich nog een beetje Kiro te mogen voelen. Een beetje als de "bol" bij ons. Een leuke sfeer en zoals je kunt verwachten zijn er veel simba's en tembo's naar binnen gewerkt!

Hoewel het hier voor mij bijna afgelopen is, heb ik toch nog een laatste werkplanning gemaakt, en dan vooral gericht op de Kiro. Er staat niet zoveel meer op het programma maar hier en daar zijn er nog wat dingetjes. Bijvoorbeeld de inleefreis van Vlaamse leiding naar Kiro Congo in augustus. Ik zal in de tijd dat me hier nog rest helpen om Kirofamilies te motiveren om een leid(st)er te ontvangen. Aangezien ik hier genoeg ervaring heb bij verschillende gastfamilies doe ik dit met véél plezier!


Op de fotowebsite (www.bombie3.spaces.live.com) kun je nog albums terugvinden van de opnames, rock Lubumbashi, de bbq (verjaardag Arlette), de marafiki en het Kiro/Chiro hoekje dat ik gemaakt heb op de Kiro!



Sarah


18-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kindheksen in Congo

Nederland (Amsterdam): Voorstelling over kindheksen in Congo

"Ik zou geen voorstelling over kindheksen maken", zei een Belgische antropoloog in 2000 tegen theatermaker Guido Kleene en cameraman Hans Bouma in Congo. "Het is zo'n ingewikkeld probleem." Vorig jaar trokken Kleene en Bouma toch naar het Centraal-Afrikaanse land voor opnames van kindheksen en zaterdag gaat in De Balie in Amsterdam de theatervoorstelling Enfants Sorciers (kindheksen) van Compagnie Dakar in première.

Na Amsterdam volgen optredens in Haarlem, Groningen, Alkmaar, Enschede en Berg en Dal.

Kleene en Bouman hebben een maand lang kindheksen geïnterviewd, zijn bij heksenuitdrijvingen geweest en hebben met ouders van kindheksen gesproken. Deze teksten hebben ze verwerkt tot een verhaal, dat gespeeld wordt door een Afrikaanse en Nederlandse cast. De voorstelling draait om het fenomeen kindhekserij: hoe moet je het begrijpen en hoe werkt het.

Hekserij is niet nieuw in Afrika, maar kindheksen vormen wel een relatief nieuw verschijnsel in het door oorlogen verscheurde Congo. Sinds ongeveer vijftien jaar komt kindhekserij op grote schaal voor. Enkele tienduizenden kindheksen worden verantwoordelijk gehouden voor sterfgevallen, ongeluk, werkloosheid, armoede en aids.

Voorheen werd het probleem binnen de familie opgelost en niet openbaar gemaakt. Een heks ging naar een soort medicijnman die het kwaad uitdreef. Tegenwoordig vinden de uitdrijvingen plaats in zogeheten charismatische kerken, waardoor de kindheksen binnen de hele gemeente bekend zijn. De kinderen, in de leeftijd van 3 tot 16 jaar, worden verstoten en komen massaal op straat terecht.

ANP 16.01.08
bron: www.congoforum.be




"... worden verstoten en komen massaal op straat terecht."
Inderdaad, dat is iets waar Bakanja Ville (opvang straatkinderen) iedere dag mee te maken heeft. Vlak voor mijn reis ben ik nog naar Bakanja Ville gegaan om opnames mee te maken van de nieuwe Damiaanactie. Brahim, de peter van de actie was er ook bij! De opnames zijn gemaakt voor Karrewiet. In onderstaand artikel lees je er meer over!




"Karrewiet" trekt met Brahim naar Congo

Eind januari loopt de campagneweek van Damiaanactie. Thema dit jaar is Rwanda en Oost-Congo. Karrewiet trok net als vorig jaar met Brahim, "peter" van de Damiaanactie, op reportage naar Congo. De reportagereeks wordt uitgezonden tijdens de campagneweek vanaf maandag 21 januari.

Karrewiet volgde net als vorig jaar Brahim naar Congo. In de reeks van vorig jaar kwamen zij uit Congo terug met het verhaal van Junior, een jonge leprapatiënt die er met de hulp van Damiaanactie terug bovenop is geraakt. Junior was er toen erg slecht aan toe, hij werd omwille van de ziekte gestigmatiseerd en verstoten door zijn familie en belandde op straat.

Dankzij de behandeling van Damiaanactie is hij er stilaan weer bovenop gekomen. Alleen de typische lepralittekens en -wonden aan zijn handen en vingers, de typische ‘klauw’-handen herinneren nog aan de ziekte. 

Dit jaar volgen Karrewiet en Brahim Junior bij zijn genezingsproces. Junior wordt in het Congolese  Lubumbashi aan zijn handen geopereerd. Karrewiet en Brahim volgen de operatie. Het wordt een blij weerzien, met ook wel spannende uren voor en na de operatie. Maar alles verloopt perfect, dankzij de operatie kan Junior zijn handen eindelijk weer normaal gebruiken.

Verder bezoeken Brahim en Karrewiet nog een opvangtehuis voor weeskinderen en een centrum waar TBC-patiënten behandeld worden door Damiaanactie. Ze hebben het er niet makkelijk, maar als Brahim opduikt hangt er muziek en plezier in de lucht!

De Karrewietploeg werd samen met Brahim ook uitgenodigd bij de collega’s van een Congolese kindertelevisiezender. Brahim en de Karrewietreporter waren te gast in een kinderprogramma, ze werden geïnterviewd door een Congolese ‘wrapper’ en Brahim mocht meezingen met enkele Congolese liedjes.

'Karrewiet' met Brahim naar Congo: vanaf 21 januari, maandag tot vrijdag om 18.05 uur op Ketnet.

TV-Visie, 15.01
bron: www.congoforum.be


16-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's

hallo iedereen!

Het is zover! De foto's van dé reis staan online. Van 24nov tot 29dec hebben Rien en ik Zuidelijks Afrika ontdekt. We zijn in Kenia gestart, naar Tanzania gegaan, naar Malawi, naar Zambia en geeindigd in Congo! De foto's vind je terug op www.bombie3.spaces.live.com


Geniet ervan...



Sarah


15-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aan alles komt een einde ...
Klik op de afbeelding om de link te volgen









Sinds Nieuwjaar ben ik tot het besef gekomen dat het einde in zicht is. Ergens midden februari loopt mijn avontuur in Congo af.

Het is een gemengd gevoel.
Aan de ene kant kom ik dichter bij het moment waarop ik jullie allemaal terug zal zien. Maar aan de andere kant is het ook een einde van alles wat ik hier beleefd heb! Ondanks moeilijkheden, frustraties, heimwee af en toe, besef ik dat ik heel wat zal moeten missen.


Maar, aan ieder einde komt een nieuw begin…


Sarah


12-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broederlijk Delen in Congo

Hallo iedereen.
Vorige week kreeg ik van Wannes een mail in mijn inbox. Wannes werkt in Congo als coöperant voor Broederlijk Delen. In zijn email beschrijft hij wat een coöperant precies is en vertelt hij meer over de organisatie waarvoor hij werkt! Ik dacht: interessant en dus publiceren maar...


Hallo !

Ondertussen verblijven Anneloes en ik al meer dan een half jaar in Congo : hoog tijd dus om de ‘achterban’ eens op de hoogte te stellen van hoe het ons hier vergaat wat ik hier zoal doe. Al wie graag wat meer leest over ons ‘dagelijks leven’ hier in Kolwezi en graag enkele foto’s bekijkt, nodig ik alvast uit een kijkje te nemen op onze website wanneloes.waarbenjij.nu. In deze nieuwsbrief zal ik wat dieper ingaan op het werk dat ik hier doe.

NGO – coöperant

Sinds april 2007 – sinds onze aankomst in Congo – werk ik als NGO - coöperant via Broederlijk Delen bij de locale NGO Arderi in Kolwezi. Broederlijk Delen (BD) is een Vlaamse NGO (niet-gouvernementele organisatie) die aan ontwikkelingssamenwerking doet, en dit door in 20 landen locale initiatieven te ondersteunen. Vele ontwikkelingsprojecten sturen ‘experts’ uit die de leiding krijgen over een project en die zeggen hoe het allemaal moet gebeuren. Afgezien van het feit dat deze ‘experts’ zelden de locale situatie kennen (laat staan dat ze er rekening mee houden), bereiken dit soort ‘top-down’ ontwikkelingsprojecten maar zelden de verhoopte resultaten omdat ze niet gedragen worden door de locale bevolking. Om een duurzame (blijvende) ontwikkeling als resultaat te hebben ondersteunt BD uitsluitend locale initiatieven, die per definitie dus wel een locaal draagvlak hebben. Meer informatie over BD kan je vinden op
www.broederlijkdelen.be

Naast een financiële tegemoetkoming worden de initiatieven die door BD worden ondersteund ook op organisatorisch vlak geholpen. Eén van de methoden die BD gebruikt voor het organisatorisch ondersteunen van partnerorganisaties is het uitzenden van coöperanten (‘samenwerkers’). Een coöperant is iemand die, vanuit een ander land, voor een beperkte tijd (minimaal 2 jaar, maximaal 6 jaar) bij een partnerorganisatie aan de slag gaat. Het is de bedoeling dat een coöperant via zijn (of haar) eigen expertise een meerwaarde voor de partnerorganisatie betekent, en dat hij ook op organisatorisch vlak de organisatie versterkt. Omdat BD een duurzame ontwikkeling als doel stelt, moet de organisatie ook na het vertrek van de coöperant blijven draaien. Daarom is het geenszins de bedoeling dat je als coöperant de leiding van de organisatie op je neemt, maar dat je jezelf in de locale structuur inpast en dat je – in discussie met de anderen – problemen oplost en zwakke punten versterkt.

Een andere belangrijke functie van een coöperant is de zogenaamde ‘brugfunctie’. Het wordt van een coöperant verwacht dat hij een brug tussen twee organisaties, tussen twee landen, en tussen twee culturen vormt. Een mogelijk manier om deze brug te bouwen is het onderhouden van de communicatie met het ‘thuisfront’, bijvoorbeeld door het schrijven van nieuwsbrieven of het maken van een website. Maar ook in het dagelijks werk is het ‘bruggen bouwen’ een belangrijke activiteit. Omdat je als coöperant uit een ander land komt en dus een andere achtergrond hebt, zie je de dingen dikwijls anders (wat niet wil zeggen beter). In discussie met de andere medewerkers kan er dan een brug tussen de verschillende opinies worden gebouwd, en kan er zo tot nieuwe inzichten worden gekomen.

ARDERI

Eén van de 250 organisaties die door BD worden ondersteund is de locale ontwikkelings-NGO Arderi in Kolwezi, Congo. En daar werk ik dus als coöperant. Arderi is een kleine organisatie met slechts vier permanente medewerkers. Het objectief van Arderi – voluit Association Régionale pour le Développement Rural Intégré oftewel Regionale Vereniging voor Geïntegreerde Plattelandsontwikkeling – is een bijdrage te leveren aan de armoedebestrijding in en rond Kolwezi, en dit door groepen mensen te ondersteunen rondom een gezamenlijke inkomstengenererende activiteit. Tot voor kort ging het voornamelijk om boerenorganisaties, maar sinds dit jaar – omwille van de snel veranderende context – worden ook andere activiteiten ondersteund, zoals een groep lassers en een groep die bakstenen maakt.

Nu begeleidt ARDERI 18 organisaties met een gemiddelde van ongeveer 20 leden per organisatie. ARDERI helpt deze groepen bij de interne organisatie en de planning en de uitvoering van hun eigen initiatieven. Je zou kunnen stellen dat de organisaties zelf hun activiteiten uitvoeren, en dat ARDERI tussenbeide komt als er zich problemen voordoen. De kerngedachte in het werk van Arderi is het principe van de ‘auto – promotie’. Arderi helpt groepen mensen in de uitbouw van hun activiteiten, maar het initiatief zelf moet van de mensen zelf komen. Deze manier van werken geeft betere en meer duurzame resultaten.
Om uit te leggen wat dit principe juist inhoudt geven we vaak het volgende voorbeeld: als je iemand die honger heeft wil helpen, kan je hem een vis geven. De honger zal dan voor eventjes gestild worden, maar de volgende dag zal die persoon weer honger hebben. Maar wat Arderi dan wil doen is om de persoon zelf te leren vissen, zodat hij in zijn eigen onderhoud kan voorzien. Als een groep landbouwers problemen heeft met het vinden van zaaigoed deelt Arderi - in tegenstelling tot vele grote NGO’s - geen gratis zaaigoed uit, maar helpt de groep door contacten te leggen in andere steden of door een krediet te geven, maar het zijn uiteindelijk de mensen van de organisatie zelf die hun zaaigoed betalen.
Dit kan op het eerste gezicht een beetje ‘cru’ klinken - we zijn tenslotte toch een ontwikkelingsorganisatie - maar ervaring leert dat het gratis uitdelen maar zelden tot duurzame resultaten leidt. Zo kan ik het voorbeeld geven van World Vision (een grote Amerikaanse NGO) of Unicef die geregeld grote hoeveelheden zaaigoed uitdelen - bijvoorbeeld bonen - met als gevolg dat de meeste mensen een korte termijn voordeel verkiezen boven een investering door het te zaaien en dat de dag nadien de locale markt wordt overspoeld met bonen en de prijs in elkaar stort. Als de mensen daarentegen zelf een bijdrage leveren in de aankoop van het zaaigoed dragen ze een grotere verantwoordelijkheid (‘ownership’) en is kans op een goed gebruik vele malen groter.

De voornaamste methode in het begeleiden van de economische initiatieven van de organisaties zijn de terreinbezoeken. Tijdens deze terreinbezoeken gaan we bij de organisaties langs en gaan we na wat hun problemen zijn, geven we raad en gaan we na in hoeverre onze vorige aanbevelingen werden opgevolgd. Verder organiseert Arderi ook vormingssessies voor de leden van de organisaties. Zo hebben we dit jaar een atelier georganiseerd rond de ‘rentabiliteit van de economische initiatieven’, een sessie rond het waarom en hoe van het bijhouden van de nodige documenten (kasboek, aanwezigheidslijst tijdens bijeenkomsten,…). Verder hebben we ook nog een vormingssessie georganiseerd rond de ‘structuur van een organisatie en de uitwerking van een statuut’, zodat elke organisatie zelf een statuut kon opstellen dat door de staat kon worden goedgekeurd. Het hebben van een dergelijk erkend statuut is voor de organisaties erg interessant, omdat dit een noodzakelijke voorwaarde is om bijvoorbeeld een bankrekening te openen of een krediet te verkrijgen.


08-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En of we daar ontevreden mee zijn!

Openbaar vervoer in Lubumbashi wordt duurder

In de afgelopen twee weken stegen de tarieven van taxi’s en taxibussen in Lubumbashi, de hoofdplaats van Katanga. Burgemeester Kaseba Makunku wil dat de chauffeurs de officiële tarieven naleven.

Op sommige routes betalen passagiers nu 300 tot 700 Congolese frank, terwijl de normale prijs 250 frank bedraagt. Deze situatie doet zich bijvoorbeeld voor op de trajecten Stad-Rwashi en Stad-Golf.

Het stadsbestuur is niet gelukkig met de prijsstijgingen. De burgemeester vraagt de chauffeurs de officiële tarieven aan te houden, zoniet riskeren ze wettelijke sancties. "De staat is hier niet dood. We zullen draconische maatregelen treffen." Volgens de burgemeester moet iedereen zijn verantwoordelijkheid opnemen.

De vereniging van Congolese chauffeurs (afdeling Lubumbashi) verklaart de prijsstijgingen door de eisen van de mensen die eigenaar zijn van de voertuigen. De eigenaars zijn niet bereid hun aandeel in de daginkomsten te laten zakken, zo is te horen.

Radio Okapi, 05.01.08
www.congoforum.be


02-01-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Einde poll

Op 25 oktober 2007 had ik 67 stemmen op mijn poll: "Heb jij Afrika op je verlanglijstje staan: reizen in de toekomst?" Op de dag van vandaag zijn er dat 100 geworden. Een nieuw jaar en een mooi getal om de uitslag bekend te maken.

50 mensen zijn al in Afrika geweest (dan denk ik vooral aan Marokko, Tunesië en Zuid - Afrika).
22 mensen willen dit heel vlug gaan doen (dan is Malawi een aanrader).
12 mensen denken daar in de verre toekomst aan (wacht niet te lang, alles veranderd snel).
12 mensen gaan liever naar salsa en cocktaillanden (dit kan je op zanzibar ook hoor).
4 mensen blijven liever in de eigen achtertuin (Nathalie Bauwens, heb jij 4x gestemd?).


Afrika is een mooi continent met bijzondere plekjes. Als je reizen fantastisch vindt, sla het dan zeker niet over. Ben je echter van plan je ergens te vestigen voor een langere periode, zoek dan goed uit waar je dit wil gaan doen... Want ieder land heeft zijn eigen cultuur, ook al ben je maar 5 km van een andere landsgrens verwijderd!


Sarah


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwjaarstoespraak Kabila

Kabila praat over vredesconferentie in Nieuwjaarstoespraak

De Congolese president Joseph Kabila praatte in zijn Nieuwjaarstoespraak over de geplande vredesconferentie in de Kivustreek en de veiligheid en ontwikkeling van dit deel van Congo. De conferentie zal niet leiden tot een vorm van machtsdeling, onderstreepte Kabila. De deelnemers zullen ook niet discussiëren over zaken die de Congolezen al regelden via het eerdere referendum over de nieuwe grondwet.

"Zoals in iedere democratie kom je in ons land nu aan de macht via de stembus", verklaarde Kabila. "De vredesconferentie is geen proces van één deel van Congo tegen een ander deel. Ze is evenmin een onderhandeling tussen de legitieme instellingen en diegenen zonder legitimiteit."

Volgens Kabila moeten alle deelnemers met een zeer open geest naar Goma komen. Maar dat wil niet zeggen dat er excuses moeten worden aangeboden of dat er toegevingen zullen komen die de nationale soevereiniteit aantasten. De president ziet de conferentie wel als een "bijkomende kans" om voor vrede, verzoening en stabiliteit in Noord- en Zuid-Kivu te zorgen.

Kabila bracht hulde aan alle slachtoffers die vielen bij de ontwikkeling van de democratie in Congo en verwees naar "de moorddadige waanzin" van sommige Congolezen. Hij wees op de verdiensten van de politie, het leger, de VN-blauwhelmen en humanitaire hulpverleners.

Volgens Kabila zal de heropbouw in 2008 "in alle provincies" daadwerkelijk op gang komen. Het nieuwe jaar wordt ook het jaar waarin we ons democratisch proces voltooien, luidde het. Maar deze plannen kunnen enkel werkelijkheid worden als er overal vrede ontstaat. "Daarom is de vredesconferentie voor beide Kivu’s zo belangrijk."

Radio Okapi
www.congoforum.be


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ik vlieg er terug in!

Iedereen, welkom in 2008!

 

Het is raar om Nieuwjaar te vieren in het altijd ‘t-shirt – weer – land Congo’ en waar je bij een hitte van 30°C een kerstmuts opzet, é Brecht. Een (koude) kerstsfeer zoals thuis, vind je hier niet terug. Stiekem heb ik wat heimwee en verlang ik naar de kerst van 2008 en het begin van 2009 …

Maar goed, Pater Louis zegt dan: “Sarah, ge zijt weer een ervaring rijker” en de oud Chiro leiders Bert en Neil zouden zeggen: “ze goan ons da nie mjir afpakkn”.

 

Ondertussen is het hier meer ‘gaan’ dan ‘komen’. Lies is midden december terug naar huis gekeerd. Emilie en Rien gingen deze zaterdag weg. En, Ward is er zondag van onder gemuisd. Het wordt tijd dat ik ook weer eens voet zet op Belgische bodem (of Vlaamse bodem, of nog erger: Nederlandse bodem).

 

In tussentijd laat ik me nog even van mijn beste kant zien. Na 5 weken rust kan ik er weer invliegen. Op de Kiro heb ik nog wat lopende projecten en de laatste weken wil ik nog wat genieten van alles en iedereen. Maar, zover zijn we nog niet…

 

Ik ben de laatste 3 maanden van mijn verblijf in Congo gestart. Normaal gezien zou ik weer verhuizen naar een nieuw gastgezin, maar ik stel dit nog eventjes uit. Ik woon nu in ’t stad en het heeft alleen maar zijn voordelen. Ik ben overal heel snel, het vervoer is gemakkelijk te regelen (goedkoper) en ik heb weinig last van het regenseizoen (lees: modderseizoen). Ik ben wel van plan om nog een weekendje terug te keren naar mama Charlotte en Chem Chem.

 

 

Het leven zoals het is: Congo! Het leven zoals het is: bijna op zijn einde…

 

 

 

Sarah


24-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thuis...

Hallo

We zijn er... vrijdag (21/12) zijn we aangekomen in Lubumbashi. 's Morgensvroeg hebben we Zambia achter ons gelaten en met de bus richting Kasumbalesa gereden. Dit is het grensdorpje al reeds aan de Congolese kant. Congo binnenkomen ging redelijk makkelijk. Een exit-stempel van Zambia en een entree-stempel van Congo. Voor mij reeds een derde entree-stempel, voor Rien zijn eerste! Het deed deuged om terug op Congolese bodem te zijn. Jammer dat Rien geen letter Frans spreekt, maar gelukkig ben ik daar zelf al genoeg in geëvolueerd. Rien durft zelfs te zeggen dat mijn Frans beter klinkt (en het misschien ook zo is) dan mijn Engels. Nou, als dat geen complement is!

Van Kasumbalesa is het ongeveer 2 uur rijden met de auto naar Lubumbashi. Eens aangekomen zijn we direct naar onze logeerplaats gegaan. Brecht (leekracht op de Belgische school) is een weekje op vakantie en we mogen zijn appartementje gebruiken. Handig.
Alleen, de elektriciteit van 't stad werkt er niet naar behoren. Vandaar dat ze dus ook een generator hebben. Wil het nu wel lukken dat die generator kapot is. De helft van de keer zitten we dus zonder elektriciteit. Op zich niet erg natuurlijk, maar zonder elektriciteit is er ook geen water en is er geen alternatief voor zijn elektrische kookplaat... Maar we klagen niet hoor!

Zaterdag (22/12) hebben we een kleine en doorweekte (het regent al enkele dagen maar toch nog t-shirt weer) stadswandeling gemaakt en enkele Congolese families op gezocht. We zijn naar Charlotte en Pontein gegaan. Dit is mijn tweede gastgezin geweest die in de commune Ruashi woont. Na een hartelijk onthaal met bier en een lekkere maaltijd (Rien zijn eerste bukari) zijn we verder gewandeld naar Martine en Jean de Dieu. Ook Ward en Emilie waren even later van de partij. Ward is hier sinds 1 oktober voor zijn muziekproject en sedert 1 december is zijn vriendin Emilie naar Congo gekomen.

Zondag (23/12) was er op de Kiro een Vlaamse dag. Er waren enkele genodigden (leiding) en we hebben ze kennis laten maken met Chiro Vlaanderen. Terwijl Emilie en ik een Vlaamse Chiro opening deden met wat kleine actieve spelletjes hebben Ward en Rien Belgische frieten klaargemaakt. We hebben ook het bordspel gespeeld van Chiro Vlaanderen. Ik had dit nog voor mijn vertrek gemaakt. Het is een super groot gezelschapsspel met een mix van monopoly, peking mysterie, trivial, ... maar dan met allerlei weetjes over Chiro Vlaanderen en Belgie. Het was echt een succes!

Vandaag hebben we nog wat kerstinkopen gedaan omdat we morgen kerstmis zullen vieren bij het gezin van César (secretaris Kiro Congo). Kerstavond heben we voor ons zelf gereserveerd en we gaan lekker eten in een leker restaurantje.


We willen iedereen een Zalig Kerstmis wensen en een Gelukkig 2008! Of op zijn Hollands, een fijne Kerst!


Sarah en Rien


20-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malawi - Lubumbashi

Na een paar leuke en lekkere dagen in Malawi op reis richting Lubumbashi. Afrika is groot, dat wisten we al, maar hoe groot daar kom je pas achter als je in een relatief korte tijd een enorme afstand wilt afleggen. We vertrokken maandagochtend 17 december uit Chitimba in Malawi.Vanaf daar 90 kilometer, 2 uur naar Karonga. Vanaf Karonga 110 kilometer, 5 uur naar Chitipa. De volgende dag (18-12) 80 kilomter, 3 uur naar Nakonde (Zambia). De laatste twee transporten waren met een zogenaamd informeel transport. Dat betekend dat je met 30 mensen en een lading vracht achterop een pickup truck zit. Dat is geen pretje als het lang duurt, de weg slecht is en het recht boven je hoofd dondert en flitst terwijl je kleddernat wordt onder het zeil dat vol met gaten zit.

We konden vanuit Nakonde met de bus of met de trein naar Kapiri Mposhi. We kozen voor de trein, we hadden even genoeg van Afrikaanse rijstijl. Een stoptrein zou die middag om 17.55 uur vertrekken. Waneer de trein precies is vertrokken weten we niet, want we sliepen, maar het zal ergens tussen middernacht en 1 uur geweest zijn. Onderweg liepen we nog meer vertraging op, en met een uiteindelijke vertraging van 9 uur kwamen we aan in Kapiri Mposhi op 19-12 om 23.00 uur. Taxi naar Hotel.

Vandaag (20-12) zijn we met een bus van Kapiri Mposhi (waar niets te beleven is) naar Ndola gegaan. Daar op zoek naar een hotel. Het goedkoopste hotel, dat wil zeggen met afrikaanse stijl kamers (slecht dus) vieze badkamer en stinkend trappenhuis kostte meer dan $ 40 voor een nacht. Omdat we echt niet van plan waren dat te betalen besloten we verder te rijden naar Kitwe. Daar zijn we nu. Vanaf hier morgen naar Lubumbashi. Dat is een uurtje met de bus naar de Grens. En vanaf de grens twee uur met een taxi naar de stad.

Sarah en Rien


16-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malawi
Onze eerste volledige dag in Mbya gingen we een hike maken (woensdag 12 december). Met een gids gingen we 's ochtends vroeg op pad op weg naar Peak Mbeya. Dit is een bergtop in de buurt van het stadje. Het leuke aan de wandeling was dat we onderweg, op zowel de heen als de terugweg door verschillende dorpjes zouden heenlopen. Top. We gingen vroeg weg, want het was een lange tocht. Wat we niet wisten, was dat er nog een andere reden was dat we vroeg weg gingen. In de bergen regende het de laatste dagen steeds 's middags. Wij waren tot dan toe niet zo bang voor de regen, want we hadden nog niet veel regen gezien tot dan toe. Wel, die middag begon het. Tropische regenbuien, uren lang. We hadden regenpakken bij ons, maar die hielpen niet veel meer. Rien's waterdichte schoenen bleken maar vijf minuten waterdicht. De dorpjes waar we doorheen liepen waren uitgestorven omdat iedereen binnen aan het schuilen was. De wandeling was nog steeds erg mooi hoor, maar viel toch wel wat in het water. Drijfnat kwamen we die avond weer terug aan in Mbeya. Tijdens een goede maaltijd besloten we die avond om de volgende dag Mbeya te verlaten, en richting het meer van Malawi te trekken (Matema). Aan de Tanzanianaanse kant van het meer zou ook van alles te doen zijn.

De volgende ochtend (donderdag 13 december) hadden we weer weinig geluk. De bus waar we in belanden leek bestuurd te worden door Dhr. M. Schumacher himself. Snelheden lagen op de slechte weg zeker boven de 120. Met een grote bus! Doodeng. We waren het zat, zeker nadat we een vrachtwagen op zijn kant hadden zien liggen en stapten uit bij een politiepost. Na een halfuurtje vonden we een lift van een aardige mijnheer die perfect Engels sprak. Hij bracht ons naar Kyela (helemaal ten Zuiden van Tanzania). Vanuit Kyela konden we een bus nemen naar Matema waar we heen wilden. We zagen de bus al staan. Een Afrikaans wrak, al volgeladen. Nog slechts 30 mensen erbij en hij kon vertrekken. De chauffeur had helaas zijn coureurscostuum thuisgelaten, maar we zagen het al gebeuren. De weg was zo slecht dat de bus er 2,5 uur over zou doen. We besloten dat we dit niet wilden. Na een biertje bij het dichtsbijzijnde cafe besloten we dat we direct naar Malawi wilden. Op het terras werden we aangesproken door een paar dronken Malawiaanse politiemensen (niet in functie, ze waren in Tanzania aan het kerstshoppen) die ons een lift gaven tot aan de grens (in ruil voor een biertje).

Dat ging soepel. We kozen ervoor om direct het land in te trekken en gingen 45km verder naar het stadje Karonga. Toen we daar aankwamen was het al donker. We lieten ons afzetten bij een hotelletje uit de Lonely Planet. Dit was niet zo'n goede keus. We kregen de slechte kamer tot dan toe. Een slechte eerste nacht werd de volgende dag ruimschoots goedgemaakt. Een wandeling door Karonga was erg leuk. We kwamen er echter dat mensen aardig zijn, op de foto willen, ons niet constant wilden afzetten of gesprekjes met ons aanknoopten voor geld.

Wat erg leuk was aan Karonga waren de taxifietsen. Ik heb al veel verschillende manieren van taxivervoer meegemaakt, maar nog nooit achter op de fiets. Jongens met een stevige fiets en een brede bagagedrager met voetensteuntjes bieden je een lift aan voor een kleine vergoeding. We merkten zelfs dat het normaal is dat je zelf je prijs mag bepalen. Dit was helemaal prettig.

Na een niet zo'n gezellige nacht maar wel een leuke wandeling in Karonga zijn we op vrijdag 14 december doorgereden naar het het stadje Chitimba! Een geweldige plek met een lekker rasta - restaurantje en een gezellige kampsite. We zijn direct het meer van Malawi in te gedoken! Heerlijk ...

De volgende dag (zaterdag 15 december) hebben we ons weer aan een stevige 'berg'wandeling gewaagd. Er ligt namelijk nog een leuk koloniaal Engels dorpje (Livingstonia) in de bergen rond Chitimba. Het zou een wandeling van enkele uren moeten zijn maar je kan de wandeling leuk houden en ergens onder weg in een leuke kampsite slapen. Genaamd: Mushroom Farm! Nou, van een gezelligheid gesproken. We kregen een tentje met uitzicht op het meer, de verse tomatensoep met zelfgemaakt brood smaakte heerlijk en we hebben de leukste compost-toilet ooit ontdekt. De ruimte is niet enkel een halve balzaal maar het toilet staat op een soort verhoog met zicht op de vallei. Nou, als de darmen dan niet loskomen, dan weet ik het ook niet meer... Trouwens, de hele kampsite is opgebouwd zonder stroom. Toch, dankzij een goed werkend zonnepaneel hebben wij kunnen genieten van de meest natuurlijkste en warmste douche sinds onze tocht in Afrika.

Vandaag, zondag 16 december, zijn we in de ochtend eerst doorgelopen naar Livingstonia en dan teruggekeerd naar Chitimba. We hebben nog de laatste keer gezwommen in het meer en vanaf morgen trekken we naar het westen van Malawi om daar ergens de grens met Zambia over te steken.

Wist je dat
... Sarah op de grens met Tanzania en Malawi voor de eerste keer ponden in haar handen heeft gehad?
... het meer van Malawi het diepste meer van Afrika is?
... de mensen in Malawi beter Engels kunnen spreken dan in Tanzania?



Sarah en Rien

11-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug op het vaste land!

hallo!

Na ons vorige berichtje hebben we (zaterdag 8 december) de laatste wandelingen door Stone Town gemaakt. De straatjes daar bleven erg leuk. En we dronken en aten nog wat op het mooiste terras van de stad met een prachtig uitzocht over de blauwe zee. Toen met de boot naar Dar es Salaam de haven bij aankomst was ongelofelijk. We werden bestormd door allerlei mensen die ons Safari's, Hotels en Taxi's wilden aanbieden. Niet enkelen, zoals gewoonlijk, maar echt tientallen mensen stormden op ons (bijna de enige Muzungu's, blanken) af. Met moeite sloegen we ze van ons af, en stapten we in een passerende taxi. 

Na aankomst werd het al snel donker. Dus slapen in Jambo-inn, in een veel te warme kamer en de volgende dag onafhankelijkheids dag vieren. Dat dachten we althans. We hebben voor die 9e december aan zeker 10 mensen gevraagd over activiteiten op onafhankelijkheidsdag in Dar es Salaam. Iedereen vertelde ons dat er een parade zou zijn in het stadion, en dat wij daar heen konden. Die ochtend bij het stadion bleek dat de parade in Dodoma is. Dodoma is de officiele hoofdstad van Tanzania, waar de enige partij van het land zeteld. We kwamen opnieuw tot de conclusie dat we hier en daar niet altijd de juiste vragen hebben gesteld. Zo moet je dus nooit vragen: 'is er morgen een parade in het stadion van Dar es Salaam?' maar: 'is er morgen iets te doen?' De dag versteek met een leuke wandeling. Bijna alles was gesloten, alleen de vismarkt was open. Dat was wel erg leuk. Er werd ontzettend veel vis verhandeld, van groot tot klein, van gefrituurd tot gerookt en van stinkend tot vers.

Maandag 10 december gingen we naar het station voor de trein naar Mbeya. We hadden nog geen ticket, dus we gingen vroeg. Om 07.00 ging het kantoortje open, dus wij stonden daar rond die tijd. Helaas stond er al een enorme rij mensen te wachten. Gelukkig was de rij in de 1e en 2e klas een stuk korter dan bij de 3e en 4e klas. Kort wil daarom niet zeggen dat het vlug gaat. Na een klein uur wachten waren slechts 3 mensen geholpen. De Afrikaanse wachtenden maakten het zichzelf ontzettend moeilijk door constant voor te dringen. Het schiet natuurlijk niet op als je bij een loket (vergelijkbaar met een treinticketloket als bij ons) met z'n tienen staat te dringen en je geld door het praatgat probeert te foefelen. Uiteindelijk word dan niemand geholpen. Gelukkig kwam er even later politie om de voordringers met knuppel weg te slaan (als een boer die zijn vee verjaagd). 

Alles duurde maar en duurde maar. Toch hadden we net voor 9 uur een ticket en zaten we in de trein die wonder boven wonder op tijd vertrok. De reis zelf was erg mooi. Al had Sarah (na haar treintrauma-ontsporing in Congo) het af en toe moeilijk als de trein schommelde of geluiden maakte die bij een Afrikaanse treinreis schijnen te horen. In de wildparken zagen we verschillende beesten, maar helaas hebben we geen olifanten of andere grote beesten meer gezien. Wellicht kwam dat ook omdat wij de loungebar hadden ontdekt, en daar lekker bier aan het drinken waren. 

Vanochtend aangekomen in Mbeya. Vandaag (dinsdag 11-12) een beetje rondgelopen door het stadje. Het stadje heeft een beetje een wild-west uitstraling. Grappig is dat hier veel CD-winkels zijn die de muziek over straat schallen. Af en toe komt er lekkerlijk Amerikaanse Wild-West muziek uit de speakers. Dan vraag je je echt even af waar je terecht bent gekomen... 

Wist je dat...
... Alle goedlopende en betrouwbare restaurants, bars, winkels, hotels, enz. worden gerund door Indiers, Arabieren of andere niet Afrikanen?
... Er hier desondanks dat geen Chinezen rondlopen?
... Moslims echt wel geen bier drinken?
... Het in Mbeya (1800m) 10 graden kouder is dan in Dar es Salaam?
... Dat we desonsdanks nog steeds in t-shirt rondlopen?
... De Congolezen beter Frans spreken dan de Tanzanianen Engels?


Sarah en Rien    


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.geen reden tot paniek!

We zijn op weg naar Congo. Voor mij terug naar "huis" voor Rien het onbekende...
Op onze doortocht hebben al enkele andere toeristen aan ons gevraagd of het niet gevaarlijk is in Congo. Ook hebben veel mensen dit aan Rien voor zijn vertrek gevraagd.

Sarah antwoord daar op: NEE!
De vreselijke conflicten die zich in congo afspelen vinden plaats op ongeveer 2000 kilometer (en dat is lang reizen over de Congoleze wegen...) van mijn deur. Er is dus geen reden tot paniek. Ik ondervind er niets van. Dit komt ook doordat het een conflict is tussen Rwandezen en het Congoleze rebellenleger in dat gebied (noord-oost Congo, provincie Kivu). 

Mensen, wees dus niet ongerust en lees lekker het leuke verhaal hieronder van onze reis op weg!


Sarah 


06-12-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zanzibar

Hallo! We zijn op Zanzibar. Witte stranden en een blauwe zee. Heerlijk. 

Op de middag (zaterdag 1 december) na ons vorige bericht hebben we besloten naar Zanzibar te vliegen. Het vliegen was niet eens veel duurder dan met de bus, en het scheelde enorm veel tijd. Daarbij hadden we geen risico te stranden in Dar es Salaam met een vertraagde bus.

De volgende dag (zondag 2 december) hebben we een heerlijke ochtend rond gelopen in Moshi (steeds met de Kilimanjaro op de achtergrond) marktjes bezocht en lol gemaakt met locals en onze anzichtkaarten (we hebben anzichtkaarten uit Nederland en Belgie, en Afrikanen vinden het prachtig op dit te zien!) Toen de vlucht naar Zanzibar. Het was zoals verwacht een oud Afrikaans vliegtuig. Alles ging gelukkig goed, we werden onderweg gerustgesteld door een lekker biertje van de stewardess. Aankomst in Stone Town. Het stadje is de hoofdstad van het eiland is erg leuk met smalle straatjes en veel gezelligheid. In de haven vis gegeten in de hectiek van schreeuwende vissers en verkopers. Leuk en lekker. 

De volgende morgen (maandag 3 december) vroeg opgestaan om naar het strand te gaan. We namen een Dalla Dalla (openbaar vervoer in een tot bus omgebouwde vrachtwagen, maar nog steeds volgepakt als vracht) richting Matemwe. Een schattig dorp aan de oostkust van het eiland met een wit strand en een blauwe zee. In een rasta-tent konden we voor weinig een hutje huren op 10m van het strand. Net aangekomen direct de zee ingevlucht. Na een niet zo verfrissende duik (het water was wellicht te warm) geregeld om de volgende dag te snorkelen. Dat was geweldig! De zee als in een zwembad en de vissen als in een aquarium. 

Omdat de oostkust lang is van noord tot zuid hebben we ons verplaatst naar het zuiden, maar nog steeds aan de oostkust (woensdag 5 december). Ons nieuwe dorpje heet Jambiani. De zee is hier nog iets mooier en nog lekkerder. De dorpjes hier zijn ook erg leuk. Er hangt een relaxte sfeer van als op een tropisch eiland (en dat is het ook). De Dalla Dalla waarmee we ons verplaatsten is leuk voor een verhaal voor later... 

Morgen verplaatsen we ons waarschijnlijk terug naar Stone Town. Vanaf daar nemen we de 8e een boot naar Dar es Salaam om de onafhankelijkheidsdag daar niet te missen. 

Trouwens wist je dat:
- Zanzibar een moslim eiland is?
- Hier veel dikke Duitsers op huwelijksreis zijn?
- Ietdereen hier altijd JAMBO roept?
- Dalla-Dalla's veel voller dan vol kunnen?
...


Sarah en Rien 





Contact & Info


Reageren?


Inhoud blog
  • Bestaan blog
  • Chiro meets Kiro
  • Werk gevonden!
  • Tip top inorde
  • Blijkbaar heel ver...
  • Waar zit die Congoleze vrede toch?
  • ben je't alweer gewoon?
  • Terug in 't land, maar niet voor lang!
  • Terugkomst
  • Situatie Congo
  • Talen
  • Nieuwe structuur Kiro Congo
  • Staakt het vuren in Congo
  • Vredesakkoord Congo
  • Wat ik gedaan heb en nog zal doen
  • Kindheksen in Congo
  • Foto's
  • Aan alles komt een einde ...
  • Broederlijk Delen in Congo
  • En of we daar ontevreden mee zijn!
  • Einde poll
  • Nieuwjaarstoespraak Kabila
  • Ik vlieg er terug in!
  • Thuis...
  • Malawi - Lubumbashi
  • Malawi
  • Terug op het vaste land!
  • geen reden tot paniek!
  • Zanzibar
  • een Afrikaan, een Belg en een Nederlander
  • Tot zaterdag!
  • Letland
  • Magloire ou Henri si tu veux!
  • Leiding zijn is...
  • foto's bezoek Tine
  • Stand van zaken!
  • Poll
  • Inderdaad, weer werken!
  • 't Zit er al op voor Tine!
  • Livingstone
  • Ze rijden hier aan de linkerkant van de weg
  • Goed aangekomen
  • Kort
  • Umoja
  • mijn werkagenda
  • Met de vlam in de pijp, trek ik door het ganse land!
  • Week ... ?
  • nog altijd op tram 2!
  • Maarschalk Mobutu
  • Creatief Kinshasa
  • Erik De Smet
  • Wereldbank financiert illegale houtkap
  • foto's
  • Van Katanga naar Kasia
  • Wist je datjes van Kinshasa
  • Conseil National 2007
  • Mbuyi Mayi
  • Familie Lwamba
  • Bravo Air Congo
  • Brussels Airlines
  • Mbuji Mayi
  • Kinshasa
  • Afrikaanse hitclub
  • Congo beweegt
  • FIMCAP
  • Naaimachine
  • Week 16
  • 21 juli
  • Kiwo Ayiti (Chiro Haïti)
  • Yevgueni!
  • Wist je dat? Na 15 weken
  • Week 15
  • Gekke toestanden in Congo!
  • Grrrr!
  • Week 14
  • Kabila - Bemba
  • Anneloes
  • Week 13
  • Un mot en Français!
  • 30 juni: Onafhankelijksheidsdag
  • Belgische weetjes
  • Minder leuk nieuws
  • Werken in Lubumbashi?
  • iets belangrijks vergeten
  • Staatsexamen 2007
  • Het regenwoud van Congo
  • Week 11 en 12
  • Swahili: les 2
  • Hoop voor kinderen in Katangese mijnen
  • Broederlijk Delen steunt
  • Gouverneur tikt inwoners op de vingers
  • Recept voor Congoleze beignets
  • Recept voor Congoleze krokants
  • Senegalese filmpionier Sembène overleden
  • Week 10
  • Swahili: les 1
  • Oproep!
  • Afrikaanse filmcultuur!
  • Wist je dat? Na 9 weken
  • Een 9de week vol partnerschap
  • Uitnodiging
  • Kiro en Chem Chem
  • Links
  • De Kiro en Unicef
  • Wist je dat? Na 8 weken
  • Week 8
  • Wist je dat? Na 7 weken
  • Week 7
  • Reactie van de Frannekes
  • Een dag uit het leven van...mezelf!
  • Mijnsector Congo
  • Week 6
  • Update blog
  • Andere verhalen
  • Albinisme in Afrika
  • Koken met Sarah
  • Week 5
  • Kiro Congo
  • Wist je dat? na 4 weken
  • Reactie van Stijn
  • Week 4
  • Wist je dat? na 3 weken
  • Don Bosco
  • Week 3
  • Een woordje Swahili
  • Wist je dat? na 2 weken
  • Week 2
  • Wist je dat? na 1 week
  • Week 1
  • Aankomst
  • Congo... wie?


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs