Thuiscomposteren

Welkom op mijn blog


Powerpointvoorstelling Enkele tips bij het composteren

Flyer composteren is afval halveren


Wat kan je wel composteren

 


Welk materiaal is niet composteerbaar

Inhoud blog
 • Slotwoord en dankbetuiging.
 • Nog enkele brochures die men kan bekijken
 • Hoe en waarvoor kan men Compost gebruiken ?
 • Wat is nu eigenlijk het verschil tussen zelf bereide en industrieel bereide compost?
 • Hoe verloopt het composteerproces nu precies?
 • Het leven in de compost , de compostdiertjes & de snoepdiertjes
 • Gft afval (Groente-fruit en tuinafval)
 • Wat is het verschil tussen groen en bruin materiaal en wat zijn de voordelen of nadelen ervan?
 • Informatie houden van kippen, wat dragen ze bij tot het composteren (Powerpoint & 3 brochures)
 • Informatie houden van kippen,wat dragen ze bij tot het copmosteren ?
 • Wormenbakken of wormenreis.
 • Vlakte compostering.
 • Plaatsing en opstart van composthopen
 • Plaatsen en opstart van compostbakken & draadbakken
 • Plaatsen en opstarten van de verschillende systemen: Compostvaten.
 • Welke systemen kan je gebruiken bij het composteren ? Deel 2
 • Welke systemen kan je gebruiken bij het composteren ? Deel 1
 • Wat is composteren nu eigenlijk ?
 • Inleiding over mijn herwerkte blog


  Bezoek ook eens volgende Websteks.
 • Vlaamse Compost Organisatie
 • Comitť Jean Pain Londerzeel
 • Intercomunale IVAREM
 • Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM)
 • Intercomunale IOK Afvalbeheer
 • Ecowerf Leuven (Wilsele)
 • Permacultuur: (Yggdrasil demotuin & winkel) Vissenaken (BelgiŽ)
 • Blog natuurlijk tuinieren (Frank Anrijs, Yggdrasil) Vissenaken (BelgiŽ)
 • Indicator of Signaalplanten Bodems


 • De woonplaatsen van Jerom De Compostworm

   


  De onderdelen van een compostvat

  Een compostvat op de juiste manier plaatsen

   


  Een goed of een slecht werkend compostvat compostvat

   


  Composteren in compostvaten

   


  Compostvaten doorsnede

   


  Composteren in houten compostbakken


  Composteren in ijzeren compostbakken en gerecycleerde compostbakken


  Composteren in draadbakken en in bladkorven


  Composteren op composthopen

  Composthoop met actieve bacteriën


  Wormenbakken of wormenries onderdelen


  Composteren in wormenries of wormenbakken


  Materiaal dat wel in een wormenbak mag


  Materiaal dat NIET in een wormenbak mag


  De ideale temperatuur in de wormenbak


  Oogsten van wormencompost en van het wormensap


  Vlakte compostering

  Kippen


  Composteren op school


  Composteren op school 2

  Compost zeven op school

  Compost zeven op school 1

  Composteren op school 3

  Eigen bereide compost

  Eigen bereide compost zeven

  Industrieel bereide compost

  Industrieel bereide compost zeven

  Industrieel bereide compost ophalen

  Industrieel bereide compost leveren in grote hoeveelheden


  Compost gebruiken in potten,bloembakken en zaaiteilen


  Compost gebruiken in de border

  Compost gebruiken op gazons

  Compost gebruiken in de moestuin  Grasmaaisel in verre staat van ontbinding

  Mulchmaaier(tekst)

  Mulchmaaier werking en machines
  de compostmeester
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Inleiding over mijn herwerkte blog
   
   
  Welkom op mijn blog
   

  In de vele jaren dat ik actief compostmeester ben en vanaf het begin tot op heden verschillende scholen heb begeleid bij hun compostprojecten vond ik de tijd gekomen om deze blog drastisch en volledig te herwerken. De teksten werden lichtjes aangepast en de fotoalbums werden hermaakt met oude en nieuwe foto's en deze nieuwe fotoalbums staan nu bij Flickr, het lay-outs van deze albums en de bereikbaarheid zijn verbeterd. De tittel "compostmeester" is gebleven enkel de ondertittel is gewijzigd van "composteren iedereen kan het leren" naar "thuiscomposteren". Ik hoop dat ik jullie hier op mijn blog met raad kan bijstaan om het composteren bij jullie thuis te doen lukken.
  Heb je vragen over het composteren, stel ze mij dan gerust via de mailfuctie op dit blog, vermeld zeker het mailaders zo kan ik jullie terug antwoorden, als er geen mailadres vermeld is zal ik jullie spijtig genoeg niet verder helpen. Ook de vragen die gesteld worden via het gastenboek zal ik vanaf heden niet meer beantwoorden, excuus voor dit ongemak. Schrijf na jullie bezoek iets in mijn gastenboek, uiteraard is dit geheel vrijblijvend.
  Nog veel lees - en kijkplezier !!

  De compostmeester.

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is composteren nu eigenlijk ?

  Composteren is een proces waarbij het te composteren materiaal afgebroken en verwerkt wordt door bacteriŽn en schimmels en dit onder gecontroleerde omstandigheden bv.: in een bak, compostvat, hoop. Deze diertjes verwerken het organisch afval tot een stabiel eindproduct = compost. Deze organismen kunnen niet leven en werken zonder de vier hoofdelementen die nodig zijn om te composteren en die wij ook nodig hebben om te leven. Deze vier zaken zijn:
  LUCHT - LICHT - VOCHT en VOEDSEL
  Hoe hoger de temperatuur is, hoe groter de activiteit van deze micro-organismen is en hoe sneller de inhoud van het compostvat - compostbak of composthoop zal verteren. De verschillende compostsystemen kunnen in de winter ook opgestart worden maar dit wordt niet aangeraden, daar de activiteit van de diertjes minimaal zal zijn of het zal bijna helemaal stilvallen door de koude temperaturen.

  Onmisbare zaken voor het composteren

  In het volgend hoofdstukje ga ik verder en dieper in op de verschillende manieren waar men kan mee composteren, het compostvat op de juiste manier plaatsen en opstart en verzorgd, ook het plaatsen,opstarten en verzorging van een compostbak en een opstart en verzorging van een composthoop. Als je op het prentje klikt zal je een fotoalbum kunnen bekijken. Dit fotoalbum gaat over wat men zoal kan maken met snoeihout, in het voorbeeld zijn dit wilgentenen.

   

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke systemen kan je gebruiken bij het composteren ? Deel 1

  1: Compostvaten
  Als je tuin een kleine tuin is ( tot 200 m≤ tot 400 m≤ ) en je hebt maar weinig keukenafval of weinig tuinafval kies je het beste voor een compostvat. Deze vaten zijn verkrijgbaar in diverse soorten, kleuren en vormen. Men kan deze vaten tegen verschillende prijzen verkrijgen bij de betere tuinzaken. Ook bij diverse gemeentebesturen (meestal milieudiensten) kan men een compostvat aanschaffen tegen een lagere prijs. Deze vaten zijn gesubsidieerd en worden in de meeste gevallen thuis geleverd.
  2: Compostbakken
  Is je tuin groter dan een paar honderd vierkante meter en zijn beplanting en beheer van die aard dat er heel wat tuinafval vrijkomt kies dan het beste voor een of een hele reeks van compostbakken. Deze bakken kunnen zeer gemakkelijk zelf gemaakt worden. Men moet enkel in het bezit komen van paletten dewelke men vaak gratis kan verkrijgen bij de doe-het-zelf zaak. Men heeft ook ijzeren binddraad nodig om deze paletten aan elkaar te bevestigen.
  Het plaatsen is zeer simpel men verbindt 4 paletten aan elkaar zodat je een rechthoekige bak verkrijgt. Zo gaat men dan verder maar dan telkens met drie paletten (de middelste pallet dient nu om een volgend pallet aan te bevestigen) tot we 3 bakken naast mekaar hebben. In de eerste bak verzamelen we al het vers materiaal afkomstig vanuit de tuin en keuken.
  Zodra de bak vol is schept men de eerste bak over in de tweede, men  vermengt dit materiaal goed en men begint terug van vooraan. Na ongeveer 6 maanden keert men de tweede bak om in de derde,en wat blijkt dat de tweede bak reeds half verteerd is. Na ongeveer nog 6 maanden is de compost klaar om gebruikt te worden. Men kan terzelfder tijd de eerste bak omzetten naar de tweede en de eerste bak terug vullen.
  Men kan ook de aanschaf overwegen om gerecycleerde compostbakken aan te schaffen. In de handel zijn er ook geplastificeerde compostbakken te koop tegen een dure aankoopprijs.
  De handige onder ons kunnen ook een bak metsen. Men dient er dan wel op te letten dat men er spleten tussen laat in verband met de luchttoevoer.
  3: Draadbakken
  Nog een eenvoudigere methode is het maken van een draadbak. Men heeft enkel vier houten palen nodig en gaas met grove mazen (bv: kippendraad, schaapdraad) Men slaat deze palen in een vierkant of cirkel in de grond, spant de draad er omheen en klaar is kees
  NOTA VOOR GRASMAAISEL : 
  Bestaat je tuin enkel uit grasmaaisel,dan zal geen enkel systeem hoe groot dan ook je een voldoening kunnen geven. In de brochure "Waarheen met je grasmaaisel" © By OVAM en de brochure "Laat u er gras overgroeien (Grasbeheer in de kringlooptuin)" © By VLACO vzw (Je kan de brochure inkijken door de Pdf bijlage hieronder te raadplegen). In deze brochures vind je tal van suggesties om de hoeveelheid grasmaaisel in je tuin te beperken. Onder deze twee brochures vind je nog een link terug pdf bestand van de brochure "Composteren in compostvaten en in compostbakken © By OVAM.

  Brochure waarheen met je grasmaaisel

  Brochure Grasbeheer in de kringlooptuin

  Brochure composteren in compostvaten en in compostbakken

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welke systemen kan je gebruiken bij het composteren ? Deel 2

  4: De composthoop
  Als men over een grote moestuin of siertuin beschikt en je hebt veel tuinafval kan je het beste opteren voor een aanleg van een composthoop, op deze composthoop kan je veel meer afval kwijt en het zal je rijkelijk voorzien van compost. Aanleggen van zo een hoop is kinderspel,eerst bedek je de bodem met snoeihout of stengels,hierop komt een laag tuinafval en daarboven komt er terug een laagje van snoeihout,zo bouwt men verder tot de composthoop een hoogte van ongeveer 1 meter bedraagt,na zes maanden word de hoop gekeerd en na nog eens zes maanden beschik je over de rijpe compost. Als je veel plaats hebt kan je een tweede of derde hoop leggen,maar dit laatste hoeft echter niet.
  5: Wormenbakken
  Woon je op een appartement of heb je geen tuin,dan kan je een wormenbak opzetten,zo kan je alsnog composteren. Deze manier van composteren verloopt heel anders dan op de gewone manier, bij dit systeem word er gebruik gemaakt van compostwormen,deze wormen worden geplaatst in een bak die voorzien is van gaatjes,op die gaatjes word er meestal keukenpapier gelegd en op het papier word een laagje van snoeihout gelegd,op deze laag komen de wormen en een weinig keukenafval,dit is hun eerste voedsel,nu word de bak met gaatjes in een dichte bak geplaatst,deze bak is voorzien van een aftapkraantje. Als de wormen na een tijdje hun draai gevonden hebben,kan je meer gaan voederen,er zal dan ook een bruine tot zwarte vloeistof te zien zijn in de onderste bak,deze vloeistof is het perculaat of wormensap,dit sap word via het kraantje afgetapt en verdund gebruikt voor bemesting van kamerplanten. Bedenk wel dat het een systeem is dat kan mislukken en er word enkel en alleen gebruik gemaakt van klein versneden keukenafval,dus geen tuinafval.
  6: Vlakte compostering
  Voor deze manier heb je enkel een tuinbedje of een klein plaatje in de tuin nodig. Op dit bedje word het tuin- en keukenafval uitgespreid,de natuur zorgt voor de vertering ervan,dit gebeurt door de verschillende bodemdiertjes,omzetten hoeft niet,doordat de vogels op zoek gaan naar voedsel zullen ze de lagen omkeren.
  7: Snoeihout Verwerken
  Als je bomen,hagen of struiken gesnoeid heeft,heb je onvermijdelijk veel takken,je kan deze takken afvoeren naar een containerpark of men kan ze verkleinen om door de compostlagen te mengen,maar wist je dat je er ook nuttige zaken kan van maken,het vraagt niet zoveel tijd en werk en het levert bovendien nog een mooi resultaat op,je kan er een takkenril mee maken die men kan gebruiken als een omheining van bv. een groente-of siertuin of men kan er ook een heuse takkenwal mee maken,deze kan ook als afsluiting gebruikt worden,de vogels, egels,enz. vinden er een beschut en veilig plaatsje om er nestplaatsen te maken. Het hout zal op langere termijn composteren,maar in een takkenwal kan je voortdurend veel takken in kwijt geraken. 

  8: Kippen

  Heb je voldoende plaats in je tuin dan kan je opteren voor het houden van kippen,je kan deze kippen kopen in de handel,markten en bij sommige gemeentebesturen kan men kippen aankopen,deze kippen zijn gesubsidieerd en kunnen vaak goedkoper aangekocht worden omdat gemeentes heuse kippenprojecten hebben. De ruimte die ze nodig hebben is afhankelijk hoeveel kippen je wil houden,reken op 2 vierkante meter per kip en zorg ervoor dat ze een afgesloten hok hebben,waar ze s'nachts kunnen slapen,ook kunnen er nesten voorzien worden waar de kippen hun eieren kunnen leggen. Verder dien je er voor te zorgen dat er wat struiken voorzien zijn waar de kippen kunnen onderkruipen bij hevige zonneschijn. Kippen zijn echte afvalverwerkers,gekookte resten van groenten,vlees of charcuterie tot zelf keukenpapier waar saus van het vlees aanwezig is pikken ze op. Kippen verwerken ook grasmaaisel,als men het grasmaaisel in het kippenhok werpt,zal je zien dat de kippen er vlug bijzijn,in het grasmaaisel schralen en pikken de kippen op zoek naar kleine diertjes. De rest van het grasmaaisel word door hun voortdurend gescharrel gemengd en word zo gecomposteerd, eenmaal in het jaar kan men de grond verwijderen uit de loopren en gebruiken in de groente-of siertuin,bedenk wel dat je een dunne laag aanbrengt en zeer goed mengt,zo voorkom je verbranding.
  Als je op het onderstaand prentje klikt kan je een gebundeld Fotoalbum over de compostvaten, houten compostbakken,gerecycleerde compostbakken, draadbakken, composthoop, wormenbak , vlakte compostering, snoeihout verwerken  en kippen bekijken.

  Fotoalbum 2 De verschillende compostsystemen

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatsen en opstarten van de verschillende systemen: Compostvaten.

  Het Compostvat
  Een compostvat bestaat meestal uit vijf delen deze zijn:
  1: Geperforeerde bodemplaat
  2: De mantel,met onderaan een grote opening
  3: Deksel van de lade of schuif,deze word geplaatst over de grote opening in de mantel
  4: Het deksel van het compostvat, op de meeste compostvaten is er bovenop het deksel extra verluchtingsgaten,deze kan men openen of sluiten door aan de ronde schijf bovenaan te draaien.
  5: Beluchtingstok,dit is meestal een ijzeren staaf,voorzien van een punt,met deze stok kan men het compostvat beluchten, het materiaal in het compostvat mengen en van verse zuurstof voorzien.

  Verschillende onderdelen van het compostvat

  De plaatsing gebeurt op een vlakke ondergrond niet te ver van de keukendeur om dagelijks de toevoer van keukenafval te verzekeren. Plaats de bodemplaat op negen trottoirtegels of op een houten pallet. Dit voorkomt dat de bodemplaat onder het gewicht van de inhoud van het vat breekt of in de grond zakt. Tevens zal dit er voor zorgen dat de openingen van de bodemplaat niet verstoppen en door zuurstofgebrek kan het ganse proces mislukken,het zorgt er ook voor dat het overtollige vocht weg sijpelt in de bodem,en langs deze stenen of pallet kruipen de bodemorganismen probleemloos naar boven en verschaffen zich de toegang tot het vat via de geperforeerde bodem. Plaats het vat bij voorkeur op een plaats waar enkele uren per dag de zon schijnt. De ganse dag in de volle zon is van het goede teveel. Beschut het vat ook tegen de gure wind In de winter beschut men een vat het beste met een plastieken noppenfolie,deze folie is voorzien van lucht,en beschermt het vat tegen de gure weersomstandigheden. Deze folie zorgt er ook voor dat het vat niet te snel afkoelt,en het verteringsproces verder blijft gaan Het is echter niet noodzakelijk dit te doen,daar het vat in de winter zeer traag verder werkt,echter bij heel strenge vorst en koude valt het hele proces stil. Door de groene kleur van het vat absorbeert het de warmte en deze draagt bij tot het composteerproces. Zorg er vooral voor dat er genoeg ruimte is op de plaats waar men het vat zet, dit om regelmatig te kunnen beluchten, het vat ledigen (bv. om de rijpe compost te oogsten, het vat opnieuw op te starten bij een eventuele mislukking, plaats om eventueel de compost af te zeven bij gebruik,enz..)
  Persoonlijke tips:
  Als men de bodemplaat aandachtig bekijkt kan je vaststellen dat je een diepe gleuf ziet. Deze gleuf dient om de mantel en de lade perfect te laten aansluiten en het geheel perfect af te sluiten. De lade laat ik steeds gesloten,,als je ze opent zal er onvermijdelijk half verteerd materiaal in de gleuf vallen en eens dit gebeurd is krijgt men deze lade nooit meer dicht. Dus gesloten houden is de boodschap. Als men het vat moet ledigen (bv. om compost te oogsten, omzetten) neemt men best de ganse mantel weg, voert de behandelingen uit en start het vat geheel terug op Zorg er steeds voor dat je de gleuf volledig proper maakt.

  Opstarten:
  Op de bodemplaat moet men eerst een laag grof materiaal aanbrengen ( bv. houtsnippers, fijne takjes, dorre stengels van vaste planten),deze materialen verzekeren je een vlotte luchtinstroom en verstoppen de gaatjes niet.

  Mocht je dit niet doen en beginnen te vullen met keukenafval of gras dan zullen de gaatjes verstoppen, het materiaal gaat dicht slempen en beginnen te stinken. Als dit gebeurt wordt het composteerproces verstoord en is een goede compostering niet meer mogelijk. Men dient ook er voor te zorgen dat je groen materiaal afwisselt met bruin materiaal zodat je een evenwichtige verhouding verkrijgt. Ook dient men regelmatig te beluchten met de bijgeleverde stok (beluchtingstok): Door dit regelmatig te doen breng je er verse lucht in en worden de verschillende lagen gemengd. Beluchten kan je zo vaak doen als je er staan immers geen vaste tijden op.
  Ik heb over de plaatsing,de opstart,de verzorging van het compostvat en het oogsten van de rijpe compost een mooi fotoalbum gemaakt .Je kan dit album bekijken via een klik op het onderstaand prentje.

  Fotoalbum de onderdelen van een compostvat

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatsen en opstart van compostbakken & draadbakken

  Compostbakken Plaatsing en de Opstart:
  Zeer geschikt voor mensen met een grotere tuin met tamelijk veel tuinafval, gazon, struiken.

  Men kan het best gebruik maken van houten transportpaletten, dewelke vaak gratis te verkrijgen zijn. Men verbindt 4 paletten aan elkaar. Zo verkrijgt men een rechthoekige bak.
  Als je het bij 1 bak houd bedenk dan wel dat je de  bak telkens moet leeg maken om de bak te kunnen omzetten en de rijpe compost te kunnen oogsten.
  Beter is nog 2 bakken bij te zetten zodat je een bak verkrijgt in drie delen.
  In de eerst bak legt men op de grond enkele dikke takken, grof gesnipperd snoeihout of dikke stengels van vaste planten. Dit om een goede luchttoevoer te kunnen verzekeren,en een goede afvoer van het vocht te hebben.
  Daarna vult men de bak afwisselend met groenafval en bruinafval.
  Men vult verder op tot deze bak vol is.
  Na ongeveer 6 maanden kan men deze eerste bak keren in de tweede bak en terug opnieuw beginnen in de eerste bak.
  Na een paar maanden keert men de tweede bak om naar de derde bak.
  Deze compost is inmiddels half verteerd (er zijn nog delen van materiaal zichtbaar),.
  Men kan deze compost perfect gebruiken als Mulching in de groente- of siertuin.
  In de derde bak kan men de compost uit de tweede bak rustig laten verteren tot men rijpe compost verkrijgt. Deze compost ruikt naar verse bosgrond, heeft een bruine tot zwarte kleur en kan na het eventuele zeven gebruikt worden in de groentetuin, siertuin en in bloembakken. Een opmerking moet je steeds in acht nemen:
  NOOIT COMPOST PUUR GEBRUIKEN,WEGENS GEVAAR VOOR VERBRANDING !! 
  compost is veel te geconcentreerd is (door de aanwezigheid van de vele voedingsstoffen).
  Als men handig is kan men zelf een bak in elkaar knutselen door gebruik te maken
  van snelbouwstenen. Let er hier voor op dat men hier spleten laat voor de nodige luchttoevoer.
  Het composteerproces verloopt in deze bakken uitstekend doordat de houten planken voorkomen dat het materiaal langs de buitenzijde uitdroogt.
  Na een paar jaren zullen deze paletten mee composteren en dien je deze te vervangen.
  Draadbak: Plaatsing en Opstart
  De werkwijze voor het maken van een draadbak is zeer gemakkelijk en zeer eenvoudig, men slaat vier palen in de grond,de vorm van de bak speelt geen rol. Aan de buitenkant van de palen bevestig je een draad met grove mazen (kippendraad of schapendraad) De hoogte van de draad speelt weinig rol, maar ik zou persoonlijk niet hoger gaan dan maximum 2 meter. Als je de draad bevestigd hebt is de draadbak klaar voor gebruik, eventueel kan je de grond op de bodem van de bak met een riek losmaken,maar dit hoeft echt niet. Deze bakken of manden zijn perfect geschikt om herfstbladeren of grote hoeveelheden grasmaaisel te composteren, let er wel voor bij het composteren van grasmaaisel dat je in afwisselende laagjes werkt, (bv. een dun laagje grasmaaisel, op die laag doe je vervolgens een deel blaadjes, zo voorkom je dat het grasmaaisel gaat rotten of broeien Inplaats van te composteren. Bekijk het fotoalbum over de verschillende soorten van compostbakken en Draadbakken

  Klik op het prentje hieronder:

  Fotoalbum 4: Compostbakken (houten-geresycleerde & draadbakken) plaatsen

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Plaatsing en opstart van composthopen

  De Composthoop.
  Deze hoop is zeer geschikt voor het verwerken van zeer veel tuinafval, gras, snoeihout, resten uit de siertuin.
  De opstart en verzorging is zeer eenvoudig.
  Men legt de hoop het beste in een schaduw van een boom, beschut tegen de hevige winden. Zorg ook voor een niet te natte plek, deze hoop blijft immers in de winter gewoon liggen.Tegen de uitdroging en de overmatige neerslag plant men er best pompoenen rond.(niet op de hoop, maar wel aan de rand,wegens gevaar voor verbranding) Deze pompoenen dekken de hoop af maar verhinderen de luchtcirculatie niet. Ook kan men de hoop afdekken met bladeren,of met dunne laagjes gras.Zorg ook steeds voor voldoende ruimte daar men er regelmatig met de kruiwagen langs moet voor toevoer van vers materiaal en om een zeef te kunnen zetten om de compost te zeven als deze rijp is. Deze hoop word opgestart zoals de opstart gebeurt bij alle systemen,op de grond breng je een laag grof verhakseld snoeihout aan,dit kan in de vorm zijn van dikke takken,dikke stengels,dunnere takken en twijgen, enz.Hierop breng je een laag gras,tuinafval,keukenafval,bovenop die laag breng je terug een laag aan van grof versnippert hakselhout,je kan ook stro of hooi gebruiken,let ervoor op dat het stro en het hooi eerst goed nat dient te maken,op die laag breng je opnieuw een laag groenafval aan. Groen materiaal bevat veel vocht en is waterrijk, deze spreidt men over de ganse oppervlakte van de hoop, daarna mengt men dat met bruin materiaal dat droog en stug is.Dit om te voorkomen dat het groen materiaal dichtslijmt,door zuurstof gebrek. Ga zo verder tot je een hoogte bekomt van ongeveer1,5m.
  Een goede aangelegde composthoop verspreidt weinig of geen geur zodat burenhinder uitblijft.Na ongeveer twee of drie maand moet je de hoop keren of omzetten, hierdoor meng je alle materialen door elkaar en je zal merken dat je reeds een kleurverschil ontdekt, dit is half verteerd martiaal. Na ongeveer zes tot negen maanden is de hoop klaar voor gebruik.Men ruikt dan verse bosgrond en de kleur is zwart tot bruin. Men kan dit gebruiken na het eventueel zeven in de siertuin, moestuin, potten.Ook hier geldt dezelfde opmerking: COMPOST NOOIT PUUR GEBRUIKEN,VERMENG COMPOST ALTIJD MET GEWONE TUINGROND,GEBRUIK OOK GEEN POTGROND OM TE MENGEN,potgrond is al verrijkt is met meststoffen en zal bij toevoeging van compost overbemesting in de hand werken.
  Ook over de composthopen heb ik een overzichtelijk fotoalbum gemaakt,Klik op onderstaand prentje voor een bezoekje
  .

  Fotoalbum 5 Composteren op Composthopen

  Tot slot zijn er nog twee andere manieren om te composteren,de simpelste manier is de vlakte compostering en de laatste manier van composteren is in wormenries of wormenbakken,dit systeem draait enkel op compostwormen en gebeurt in een gesloten bak,dit systeem is niet gemakkelijk en als men er niet of geen aandacht aan geeft zal dit zeer vaak mislukken.

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlakte compostering.

  Vlakte Compostering :
  Deze manier van het composteren is de gemakkelijkste methode,je hebt er geen speciaal materiaal voor nodig,alleen wat plaats,zelfs op een kleine plaats zal deze compostmethode lukken. Ergens op een leeg bedje of plaatsje maak je de grond los en wat onkruidvrij, het onkruid mag je laten liggen,maar als het zaden bevat kan je dit onkruid beter afvoeren naar het kippenhok . Na het eventueel wat fijn harken van het bedje kan je met het composteren beginnen,Men gooit het GFT afval en de geknipte takjes gewoon in dunne laagjes op de grond,in dunne laagjes,Nadien heb je er geen werk meer aan,de vogels zoeken naar de diertjes en woelen zo het afval onder in de bovenste grondlaag,waar het verder verteerd word door het bodemleven en zo de bodem verrijkt met humus. Deze werkwijze is geÔnspireerd op de werking van het bos,daar gebeurt dit composteren al vele jaren zonder ingrijpen van de mens.
  Hierna vind je een klein fotoalbum over vlakte compostering voor en bezoekje ,klik op het onderstaand prentje.

  Fotoalbum 6 Vlakte compostering

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wormenbakken of wormenreis.

  De opstart en de verzorging van de wormenbak.
  In dit laatste deeltje van de compostsystemen bespreek ik de methode voor mensen die geen tuin hebben of op een appartement wonen, maar die toch willen composteren. 
  Deze methode draait enkel op compostwormen die men plaats in gesloten bakken. Deze bakken noemt men: "wormenbakken of wormenries"
  Deze wormenbakken bestaan uit drie geperforeerde bakken en een gesloten bak al of niet voorzien van een aftapkraantje en een deksel met kleine geperforeerde gaatjes om de afbraakgassen die vrijkomen af te voeren. Dit systeem draait op compostwormen afkomstig uit de compostvaten, bakken. Zeker geen regenwormen gebruiken want deze wormen zijn dieptegravers en zullen gegarandeerd ontsnappen. Deze bakken verwerken enkel ongekookte groenten - en fruitresten ,geplette eierschalen, verwelkte bloemen met of zonder stengels, dunne takjes. Al deze zaken moet je verkleinen tot ongeveer 5-10 Cm.
  Hoe start je nu deze wormenbakken op?
  Op de geperforeerde bodem van een bak legt men eerst een stuk keukenrol, daarop brengt men een laagje gesnipperd hout of verkleinde dunne takjes aan.(dit voorkomt dat de gaatjes zullen verstoppen) Daarop plaatst men een handvol compostwormen samen met wat half verteerde compost. Deze compost is absoluut noodzakelijk,het zorgt de eerste weken voor het nodige voedsel. Laat nadien de bak een tijdje met rust zodat de wormen hun draai kunnen vinden in hun nieuwe huis. Zeker niet of zeer weinig bijvoederen, dit is de meest voorkomende oorzaak dat de bak gaat stinken en de wormen sterven. Dit komt vooral omdat de wormen de vertering die gebeurt door bacteriŽn en schimmels niet kunnen volgen daar de wormen hun voedsel moeten binnen zuigen omdat ze geen tanden hebben. Na ongeveer een maand hebben de wormen hun draai gevonden en kan men wekelijks bijvoederen .Een ander probleem is dat van ondervoeding. Een goed werkende wormenbak kan gemakkelijk drie weken zonder bij te voederen werken. Vertrek je op reis voeder dan nog eenmaal bij zoals gewoonlijk. Geeft men te veel dan kan de broei van het materiaal verstikking tot gevolg hebben, met als resultaat: de wormen kwijnen weg, sterven en bij thuiskomst wacht er een onwelriekende verwelkoming. Ook kan de plaats waar je de wormenbak achterliet vol dooie wormen liggen die uit de bak gekropen zijn. De grootte van het afval is van groot belang. Hoe kleiner je het materiaal snijdt, hoe  sneller dit verteert. Er moes van maken is geen oplossing daar de vertering dan stilvalt. Wormen werken vooral aan de oppervlakte van het systeem,de omgevingstemperatuur is van belang, ongeveer 20 graden is ideaal. In bakken die in de winter buiten staan zal de afbraakactiviteit zo goed als nul zijn en de wormen kunnen afsterven. Het beste is deze bakken binnen zetten in een garage,schuur,ed of af te dekken met een zeil. Ook moet men regelmatig de bak controleren liefst eenmaal per maand. In een goed draaiende wormenbak vind je de wormen op een diepte van 5 tot 15 cm. Zit de meerderheid van de wormen dieper voeder je te snel, zitten de wormen massaal aan de oppervlakte voeder je te weinig en mag je dan wel wat meer voederen. Opgelet: het kan ook zijn dat de wormen de verzuurde massa in de bak ontvluchten dus, iets dieper graven is dan de boodschap. 
  De geur van een wormenbak:
  een goed werkende bak stinkt niet en verspreidt geen onaangename geur,
  de eerste dagen ruik je nog wel de specifieke geur van het toegevoegde afval maar tijdens het verteren verdwijnt deze en evolueert naar de typische geur van rijpe compost.
  Begint de bak te stinken mag je gegarandeerd problemen verwachten en vlug ingrijpen is dan de boodschap. Men kan er bv. houtsnippers bijvoegen als de bak te nat is. In het ergste geval moet men de ganse bak ledigen en van voor af aan terug beginnen. Eens de bak vol is plaats je gewoon een lege bak bovenop de volle en men begint zo verder te voeren. Let wel op dat je de volle bak nog een aantal weken laat staan omdat de wormen nog een tijdje zullen kruipen tussen de twee bakken. Pas wanneer er geen wormen meer in de volle bak zitten kan je deze verwijderen en bovenop zetten om te laten drogen want deze compost is natter en vettiger dan deze uit vaten of bakken.
  Een tweede gegeven is dat de wormen naast compost ook perculaat produceren, dit is een vrijwel reukloos en donkerbruine vloeistof dat opgevangen wordt in de onderste gesloten bak. Ook als dit stinkt of een onaangename geur verspreidt of de kleur bleker wordt mag je eveneens problemen verwachten.
  Wat is nu perculaat eigenlijk? 
  Dit is het vocht afkomstig van het groene afval, het condensatievocht en de uitwerpselen van de wormen. Vandaar dat men dit ook in de volksmond ďpierenpisĒnoemt. Dit vocht verdund tot 1/10 met water is de perfecte meststof voor de kamerplanten,het is Ph neutraal,en bevat alle nodige voedingstoffen,en spoorelementen.
  Ik heb nu wormencompost en perculaat,hoe gebruik ik dat ?
  Compost uit wormenbakken kan men na menging met tuingrond gebruiken in bloembakken en bloempotten. Het perculaat moet men verdunnen en NIET puur gebruiken wegens gevaar voor verbranding. Verdunnen 1/10 is het beste. Men kan dit geven als voedsel voor de pot en balkonplanten daar dit een zeer goede natuurlijke voeding is.
  De overschot van het afgetapte perculaat kan je perfect onverdund bewaren in een fles en dit gedurende meerder maanden.
  Er komen soms veel kleine vliegjes uit de wormenbak gevlogen,dit zijn  fruitvliegjes en deze zijn niet te vermijden ,hun eitjes zijn vaak aanwezig op de schillen van fruit en groente,ook komen deze vliegjes op de geur van het fruit af. Je kan deze vliegjes op verschillende eenvoudige manieren bestrijden:Je dekt het materiaal af met een vochtige doek, verteerde compost, papiersnippers en (of) houtschaafsel (niet behandeld of vernist) 
  Men kan deze vliegjes ook vangen met een vliegenklever, een potje gevuld met bier,wijn of azijn (dit lokt de vliegjes in het potje alwaar ze zullen verdrinken).
  Houd de wand van de bak droog, dit moet je wel meerdere keren per dag doen en dit gedurende meerdere dagen. Gebruik hiervoor een vod de welke je telkens goed uitspoelt zodat de eventuele eitjes en vliegenmaden verdwijnen. Keukenpapier is ook geen probleem,na reiniging van de wanden kan je dit papier rustig laten liggen,dit papier verteerd wel mee.
  Opmerking: GEBRUIK ZEKER GEEN INSECTICIDEN, DEZE REMEDIE IS ERGER DAN DE KWAAL ZELF !! 
  Omdat deze wijze van het composteren niet zo eenvoudig is en je moeilijkheden kan verwachten bij de opstart en de verzorging van een wormenbak heb ik hierover een duidelijk fotoalbum gemaakt,waar al de stappen ťťn voor ťťn duidelijk getoond worden .Het album is te bereiken via een klik op het bewegend plaatje hieronder.
  Als je vragen over dit onderwerp hebt,kan je ze stellen via de mailfunctie op mijn blog,Ik zal ze proberen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

  Fotoalbum 7: composteren in wormenbakken of wormenries

  In het fotoalbum vind je de brochure "composteren in een wormenbak of wormeries" in verschillende losse pagina's, omdat die pagina's voor vele bezoekers misschien onduidelijk of onleesbaar zijn vind je hieronder de link naar de brochure in pdf bestand.

  Brochure composteren in wormenbakken of wormenries

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Informatie houden van kippen,wat dragen ze bij tot het copmosteren ?

  Het laatste deeltje gaat over kippen, deze dieren zijn ook perfecte composteerders zijn en tevens ook afvalverwerkers.
  Ik wil me alleen maar beperken tot het houden van kippen en hun verzorging. Ik ga me niet uitweiden over de verschillende rassen die er bestaan,daar dit me veel te ver zou lijden.
  Zelf kippen houden.
  Niet iedere tuin is geschikt voor het houden van kippen
  Is er wel voldoende ruimte? Op een te kleine oppervlakte kan men geen kippen houden daar dit voor geuroverlast zou veroorzaken,met buren ruzies tot gevolg .Een kip heeft ongeveer 2 m≤ nodig om zich vrij te kunnen bewegen .Kippen zijn sociale wezens en leven niet graag alleen,dus voorzie best twee kippen .Voor een doorsnee gezin volstaan het houden van drie kippen .Bedenk ook dat kippen niet graag in een gesloten ren leven,maar ook een buitenloop nodig hebben. Je moet ook een degelijk binnenhok bouwen dat voor beschutting kan zorgen tegen weer en wind .Het best zorg je ook voor een paar struiken waar ze kunnen onderkruipen op de heetste uren van de dag .Voorzie ook een dikke laag gesnipperd hout,kippen scharrelen en pikken graag .Deze laag zorgt er ook voor dat de bodem niet dichtslempt bij hevige regenval.
  De omheining is ook een zeer belangrijk onderdeel,deze is te maken met enkele palen,dewelke men ongeveer om de twee meter plaatst,gebruik kippendraad van 2 a 2,5 meter hoog,graaf deze ook een 15 tal centimeter in de grond,dit voorkomt dat de kippen er onderdoor scharrelen en zo de vrijheid kiezen .Bij kippen die vliegen kan je overwegen om de ganse ren bovenaan af te spannen met tuinnet.
  Kippen hebben ook aandacht nodig,voederen alleen volstaat niet,men moet eitjes rapen,het water verversen en somtijds controleren op parasieten,hun conditie in het oog houden,ga je op reis dan kunnen ze met een automatische voederbak en een volle drinkbak een paar dagen verder,ga je voor een langere tijd op reis zal je de buurman of vriend moeten aanspreken om ze regelmatig te voorzien van eten en drinken,eieren rapen en een oogje in het zeil houden .Let ook op voor vossen deze lusten ook wel eens een kippetje .Verwacht je toch vossen zorgt er dan voor dat de kippen s'avonds in hun hok zitten,je kan de ren ook beveiligen met fijnmazige stevige afsluitdraad met mazen van ongeveer 3a4 cm,bevestig deze aan de buitenkant van de palen en plooit de bovenzijde naar buiten in een hoek van30į. Je kan ook een strook van 40 cm rond het hok tegels of betonplaten ingraven,dit voorkomt dat vossen een toegangspijp zouden graven onder de omheining .Dit zijn enkele tips,meer tips en info vind je op de site van de vogelbescherming,het boekje "wat pikt de kip" van OVAM,en op de site van VLACO en bij de milieudienst van jullie gemeente,of bij de kippenkwekers zelf.
  Een haan of niet?
  Deze vraag word me meermaals gesteld,kort en bondig een haan hoeft per definitie niet,maar brengt wel een meerwaarde met zich mee.
  Voordelen:
  Een haan kan een meerwaarde zijn voor je tuin,Deze waakt over zijn kippen. Een haan bevorderd de leg van de kippen niet en is dus niet noodzakelijk. Wil men kweken is er uiteraard wel een haan nodig,bedenk echter wel dat vele kippen rassen hun eieren zelf uitbroeien.
  Nadelen:
  Een haan kan een bron van ergernis zijn voor je zelf en de buren,door zijn gekraai.
  Ze kunnen ook soms agressief zijn en een gevaar zijn voor jezelf en je kinderen en het is ook niet plezierig om voortdurend op je hoede te moeten zijn wanneer je het hok betreed of je in de buurt van het hok komt. Hij verbruikt ook meel en graan,dus is hij niet productief.
  Hij heeft minimaal vier kippen nodig,bij lichte rassen is dit meer,bedenk ook dat een driftige haan met te weinig kippen een echte kwelling is voor de leghennen. Beperk je tot een haan,reden daarvoor is simpel:Meerdere hanen in een ren houden,leidt onvermijdelijk tot soms hevige vechtpartijen,met zware verwondingen en soms met de dood tot gevolg.
  Zo dit was uitgebreid het hoofdstuk over houden van kippen,maar wat dragen ze bij tot het composteren en het voorkomen van restafval?
  Kippen verwerken graag gras,geef ze dus met regelmaat grasafval,door hun gescharrel en gepikt verwerken ze dit tot waardevolle compost .Ze pikken ook de zaadjes uit van onkruiden,en voorkomen zo de uitzaai hiervan,tevens eten zij ook resten van gekookt eten,saus,groenten,fruit,(en sommige rassen ook vlees),korstjes van vleeswaren,enz. .en dragen ze ook zo hun steentje bij het verwerken van de overschotjes dat anders maar in de afvalzak-bak zou verdwijnen, denk er wel aan bezint eer je begint,en houd rekening met de buren,dit voorkomt ruzies.
  Als je klikt op het prentje van de kip, kom je in een overzichtelijk fotoalbum terecht. Veel plezier met het houden van kippen

  Fotoalbum 8 Kippen en het composteren

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Informatie houden van kippen, wat dragen ze bij tot het composteren (Powerpoint & 3 brochures)

  In dit deeltje vind je drie powerpoints en verschillende Pdf bestanden over het houden van kippen,hun verzorging en hun eten. Veel plezier bij het lezen van deze informatie over kippen.

   
   

  Brochure wat pikt de kip

  Brochure wat hebben kippen je te bieden

  Brochure kippen houden in de kringlooptuin

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is het verschil tussen groen en bruin materiaal en wat zijn de voordelen of nadelen ervan?

  1:Groen materiaal:

  Groen materiaal

  Dit is materiaal dat veel vocht bevat en dat snel zal verteren,ťťn voorbeeld van groen materiaal dat zeer veel vocht bevat is gras,dit materiaal bestaat uit bijna 99% uit water,gras kan je niet zomaar composteren,eerst zal je dit materiaal moeten vermengen met takjes,blaadjes,enz. Als je dit niet doet zal het gras zeer slecht of bijna niet verteren door aanwezigheid van het vele vocht. Als je het gemaaide gras zomaar op een hoop legt,zal dit niet verteren maar bij elkaar klitten,het gras zal dan gaan broeien en zal het verpulveren en dit zal het gras onbruikbaar maken. Andere groene materialen zijn resten van groenten en fruit en tuinafval (onkruid,plantenresten, enz.) Ook dit materiaal bevat veel vocht en zal snel verteren,ook hier geld de boodschap het materiaal goed mengen met bruin materiaal,om zo een luchtige massa te bekomen. Vul je echter het compostvat met groen materiaal en zonder dit materiaal te mengen met bruin materiaal zal je vlug op problemen stuiten,deze zijn Oa het compostvat zal veel te nat gaan staan,het zal stilvallen en de inhoud zal op korte termijn beginnen te stikken door gebrek aan lucht. Als je merkt dat je compostvat dit probleem vertoond moet je snel ingrijpen,dit kan je doen met bruin materiaal toe te voegen en goed te mengen,zo zal er terug meer vocht kunnen wegvloeien en zal het materiaal terug voorzien worden van lucht, helpt deze methode niet dan zal je moet en kiezen voor een zeer drastische oplossing met meer werk tot gevolg,je zal het compostvat volledig moeten leegmaken en terug opstarten en bij het vullen het groene materiaal terug goed vermengen met het droge bruine materiaal. Laat je een compostsysteem met dit probleem ongemoeid dat zal je zeer vlug met andere problemen geconfronteerd worden, dit zijn Oa: Geurhinder en op termijn de aanwezigheid van ongedierte zoals ratten ,e.d..
  2:Bruin materiaal:

  Bruin materiaal

  Dit materiaal zal trager verteren en zal het materiaal voorzien van lucht en zal er ook voor zorgen dat het overtollig vocht beter zal kunnen wegvloeien, op de bodemplaat van een compostvat zal dit materiaal ervoor zorgen dat de gaatjes in de bodemplaat niet kunnen verstoppen en zal het bruin materiaal er ook voor zorgen dat de compostdiertjes een schuilplaats hebben. Voorbeelden van bruin materiaal zijn Oa: Takken,blaadjes,enz. Deze materialen bevatten bijna geen vocht,ze dragen erbij dat het materiaal luchtiger word en dat het materiaal droger word, zodat er terug een homogene massa ontstaat die niet meer zal ruiken en dat het materiaal sneller en beter verteerd.

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gft afval (Groente-fruit en tuinafval)

  3 : Gft afval

  Gft afval

  Groente -, fruit- en tuinafval ofwel gft is afval van huishoudens in de vorm van schillen en resten van groenten, fruit en aardappelen, pinda- en notendoppen, eierschalen, onkruid (zonder zaden), klein snoeiafval, gemaaid gras en bladeren. Van puur gft-afval kan compost gemaakt worden. Het maken van schone en bruikbare compost is alleen mogelijk als het gft-afval niet vermengd is met ander afval. Liggen er andere producten op dezelfde hoop, dan raakt het gft-afval vervuild en is niet meer composteerbaar, de enige optie is dan het vervuild gft-afval mee te geven met de huisvuilomhaling als restafval.
  Gft verwerking in BelgiŽ
  In BelgiŽ is het niet mogelijk om gft-afval naar een containerpark te brengen, dit afval word in verschillende gemeenten opgehaald in speciale gft bakken en/of in zakken, het ingezamelde materiaal word afgevoerd naar een verwerkingscentrum, waarna het afval gesorteerd word en word er vervolgens gft compost van gemaakt..Bijna alle gemeenten in BelgiŽ stimuleren het thuiscomposteren en bieden hiervoor compostbakken en composteercursussen aan.
  Nederland:
  Groente, fruit- en tuinafval (gft) wordt in Nederland apart ingezameld en veelal verwerkt tot compost Begin jaren negentig bestond ongeveer de helft van het huishoudelijk restafval in Nederland nog uit groente -, fruit- en tuinafval, inmiddels is de hoeveelheid gedaald tot minder dan veertig procent (38% in 2011) In totaal gaat het om zo'n 1,3 miljard kilogram gft per jaar .Dat zijn behalve fruitschillen en groenteresten bijvoorbeeld ook theezakjes en klein snoeiafval. Gft-afval wordt ook wel organisch afval genoemd. In de natuur verteren deze stoffen en dienen ze als voeding voor planten en dieren. Sinds januari 1994 moeten gemeenten in Nederland het gft-afval gescheiden inzamelen en laten verwerken tot compost. Daardoor hoeft er minder afval gestort of verbrand te worden en is de schade aan het milieu kleiner. De gemeente verstrekt speciale gft-bakken. Van de ongeveer 600 miljoen kilo compost die in 2003 in de 25 Nederlandse composteerinstallaties geproduceerd wordt, gaat ruim de helft naar de land- en tuinbouw. Daar wordt het gebruikt als meststof en bodemverbeteraar. Ook wordt gft -compost gebruikt als potgrond, wat het afgraven van hoogveen in Oost-Europa en Ierland beperkt. Een klein deel van de geproduceerde compost gaat naar de groensector (parken en sportvelden) en naar particulieren. Ook wordt compost naar BelgiŽ en Duitsland geŽxporteerd.
  Algemene Maatregelen van Bestuur die zijn gebaseerd op hoofdstuk 8.4 van de Wet milieubeheer
  Stank in de Gft container:
  Een gft -bak kan erg stinken, zeker in de zomer. Soms komen er vliegjes of maden (larven van vliegen) uit. De volgende maatregelen kunnen dit tegengaan: de container op een koele plek zetten; geen vochtig afval in de container deponeren, dit zo nodig eerst laten drogen; snel bedervende etensresten als vlees en vis in een krant verpakken en eventueel in de bak voor restafval deponeren de container regelmatig schoonmaken met water en eventueel zeep; een oude krant op de bodem leggen, dit vergemakkelijkt het legen van de bak. De gft -bak goed gesloten houden; gebruikmaken van een anti-stankdeksel. Een alternatieve methode om stank in een bak die binnen staat tegen te gaan is om hem niet af te sluiten. Het gft-afval in de bak droogt snel uit en daardoor stinkt de bak niet. Ook de vorming van schimmels verloopt zonder deksel trager dan in een afgesloten bak.
  Hieronder vind je een lijst met afval dat wel en dat niet in de gft fractie thuishoort

  Dit materiaal mag WEL in de gft bak

  Dit materiaal mag WEL in de gft bak

  Dit materiaal mag NIET in de gft bak

  Dit materiaal mag NIET in de gft bak

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het leven in de compost , de compostdiertjes & de snoepdiertjes

  In onze systemen bevinden er zich duizenden diertjes,gaande van microscopische diertjes (deze kan men niet met het blote oog zien),tot de grotere diertjes .een belangrijke taak bij het composteerproces .Ik ga hier een kleine voorstelling geven zonder in detail te treden,daar dit me veel te ver zou lijden,en ik deze materie niet volledig ken,dus beperk ik mij hier tot het vernoemen tot de belangrijkste soorten in het composteerproces. Een eerste groep zijn de microscopische diertjes met belangrijke vertegenwoordigers de schimmels en de bacteriën. Deze diertjes kan men allen maar bekijken,door een sterke loepen,dewelke duizenden malen vergroot. Op verschillende materialen zie je kleine witte puntjes,deze diertjes noemt men springstaartjes,gedoemd naar het vorkje dat op het achterlichaam bevind en de vorm van een vorkje heeft,deze diertjes bestaan in vele soorten .Een voorbeeld hiervan is de oprol pissebed,dewelke zich letterlijk oprolt. Een grijs klein vlug diertje dat leeft in donkere vochtige plaatsen (ook onder stenen) noemt men een pissebed,deze komen er ook voor in verschillende soorten. Een vlugge kleine rover is een duizendpoot,deze heeft niet zoals het woord zegt duizend poten. Ook hiervan zijn er verschillende soorten,dewelke leven in de strooilaag en in de bodem. Een andere vlugge rover is een miljoenpoot,deze heeft geen miljoen poten zoals er velen denken .Hoeveel dit er zijn kan ik niet zeggen,daar ik geen informatie hierover heb. Hier zijn er ook verschillende soorten van,die leven in de bodem of in de strooilaag. Ook een veel besproken gast is de compostworm of tijgerworm,deze worm heeft onderaan zijn lichaam een tekening dewelke lijkt op deze van een tijger,vandaar die naam .Hij leeft in de strooisellaag van het bos en in de verschillende compostsystemen,alwaar hij bijdraagt tot het afleveren van gebruiksklare of rijpe compost. Ook de regenworm is soms te zien,deze worm komt ook mee peuzelen van het materiaal,maar hij verblijft echter niet lang,daar deze worm een diepte graver is. Hij maakt gangen in de bodem soms wel tot drie meter diep,hij zorgt voor de goede afvoer van het water,verrijkt de grond met zijn uitwerpselen en verteerd organisch materiaal en hij helpt ook mee de grond vruchtbaarder te maken .Regenwormen zijn een echte luxe en een waardevolle hulp voor de tuinder .Helaas sterven vele wormen andere nuttige bodemdiertjes,door het overmatig gebruik van chemische meststoffen en verdelgingsmiddelen .Hierdoor sterft het bodemleven af en word de grond waardeloos. Ook slakken zie je wel eens in de systemen,ze komen er ook snoepen van het groene materiaal,maar vooral houden zij van donkere vochtige plaatsen,deze diertjes dragen niets bij tot het composteerproces. Leg zeker geen lokaas in de vorm van korrels,de slakken eten deze op en sterven, slakken zijn voedsel voor de vogels,eten ze op of brengen ze naar hun nesten als voedsel voor hun jongen,die ze op hun beurt verorberen,en kunnen sterven door de aanwezigheid van de slakkenkorrels .Vang deze dieren liever en werp ze bij de kippen en je zal zien hoe vlug deze kippen de slakken verorberen. Ook mieren komen in onze systemen voor,ze dragen ook niets bij tot het composteerproces,maar ze snoepen ook aan de zoetigheden dewelke men erin werpt. Een mier kan geen kwaad,maar vele mieren vormen een probleem,daar zij dan vele en soms grote nesten maken in onze systemen. De enige milieuvriendelijke methode om ze proberen te laten verdwijnen is onze systemen leeg halen,de inhoud grondig te mengen en terug op te starten,met als gevolg de mieren hun nesten niet meer terug vinden,en dat deze mieren het hazenpad kiezen .Gebruik geen chemische verdelgingsmiddelen of strooipoeders,daar ze een groot gevaar betekenen voor de andere bewoners,en deze dan zullen sterven,met gevolg dat onze systemen stilvallen .Als je een nest kunt verwijderen met een schop of riek,werp hem dan bij de kippen,deze dieren weten er wel raad mee Een nieuwe kever is aanwezig en dit al ,gedurende enkele jaren en draagt de naam "neushoornkever". Het is een bruine glanzende kever ,met op zijn hoofd letterlijk een hoorn,vandaar zijn naam. Het vrouwtje heeft een kortere hoorn. Deze kevers leven niet lang,eens ze zich hebben voortgeplant en het vrouwtje de jongen heeft gelegd sterven ze. De larven van deze kever zijn lelijk,ze zijn wit van kleur,hun uiteinde is doorzichtig ,en aan hun kop zitten vier pootjes,waarmee deze larve zich in de grond boord. Op hun lichaam hebben zij ook nog ongeveer acht oranje,roodbruine plekjes. Deze kevers en hun larven komen soms met grootte getallen voor in houtcompost . Wil je nog meer compostdiertjes bekijken? Dat kan,door een bezoekje te brengen aan het fotoalbum dat ik hierover heb samengesteld? klikt op het plaatje hieronder.
   

  Fotoalbum Compostdiertjes

  Wil je ook het fotoalbum bekijken over de snoepdiertjes in de compostsystemen? Klik op het plaatje hieronder.

  Fotoalbum Snoepdiertjes in de compostsystemen

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe verloopt het composteerproces nu precies?

  In de vorige deeltjes heb ik je al verteld dat er verschillende diertjes in de compost leven,welnu het zijn precies deze diertjes die instaan voor de vertering van het organisch materiaal .Ook lucht,vocht,en warmte spelen hier een rol . Het eerste proces is de broeifaze,dit is een fase waarde micro-organismen actief zijn,deze verbruiken veel zuurstof,en er gebeurt een opwarming van het materiaal .In bepaalde gevallen kan de temperatuur oplopen tot 60° of soms nog meer.(twee jaar geleden had ik op het compostpark een vat dat een temperatuur had van 80°). De tweede fase is de afbraakfase,waar de temperatuur zakt tot onder de 30° in deze fase blijven de micro-organismen actief,maar ze krijgen hulp van de grotere organismen(Vb.:mijten,springstaarten,kevers,miljoenpoten,compostwormen,enz...).
  Ook gaat deze fase gepaard met een volumevermindering .de laatste fase is de fase waarin de compostdeeltjes verder verwerkt en afgebroken worden door de verschillende diertjes tot een stabiel eindproduct namelijk onze compost .In deze compost zitten er nog zeer veel voedingsstoffen .Gebruik deze dus niet puur,gegarandeerd treed er dan verbranding op van onze planten,meng een deel compost met een deel grond afkomstig uit onze tuin,en men kan deze mengeling perfect gebruiken voor onze planten te verpotten,bloemen te planten in een bloembak,zaaien en verspenen van bloemen en groenteplanten. Wat zie je nu bij al deze fases? Bij de eerste fase herkent men het materiaal zeer goed Bij de tweede fase kan men de verschillende materialen nog herkennen,maar als dit goed bekijkt,merk je dat er al compost gevormd is.(men noemt deze compost dan ook half verteerde compost) Bij de derde fase herkent men bijna niets meer,men krijgt materiaal (compost) welke bruin of zwart van kleur is en naar bosgrond ruikt,deze compost is ook kruimelig.,deze compost is na al dan niet zeven gebruiksklaar.(word ook rijpe compost genoemd). Zo ik heb in het kort proberen uit te leggen wat er met ons materiaal gebeurt tijdens de verschillende compoststadias.

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is nu eigenlijk het verschil tussen zelf bereide en industrieel bereide compost?

  Die vraag word mij vaak gesteld,eigenlijk is het antwoord vrij simpel, industrieel bereide compost word in zeer grote hoeveelheden gemaakt,met groenafval dat afkomstig is van groeninzameling op de containerparken enerzijds,en anderzijds groenafval dat afkomstig is van de aan huisophaling van de GFT bakken.(deze gebeurt slechts in enkele gemeentes,maar niet in de regio Mechelen.)Het verzamelde GFT afval word in een eerste fase in een afgesloten tunnel gestort,het composteerproces verloopt hier onder optimale omstandigheden,deze tunnels zijn computer gestuurd. In deze tunnels verblijft dit GFT aval ongeveer 14 dagen,na deze periode is de eerste intensieve fase voorbij,het materiaal word uit de tunnel gehaald en word daarna op grote hopen gelegd die verder composteren in de open lucht en dit gedurende 4 maanden,deze hopen worden tijdens deze periode regelmatig omgekeerd en gemengd,alsook bevochtigd. Na deze periode word de compost gezeefd en opgeslagen in een loods,waar hij nog 1 maand narijpt,zodat deze compost een stabiel eindproduct word. Nadien word de compost verpakt in zakken,of word deze los afgevoerd naar de door VLACO erkende groothandelaren of naar de verschillende containerparken. De prijs op de containerparken voor twee zakken bedraagt 3,75 € of twee jetons. Dus betrekkelijk duur,voor die prijs kunnen we het zelf doen als we tenminste plaats genoeg hebben. De kleur van de industrieel bereide compost is zwart,terwijl de eigen bereide compost bruin tot zwart van kleur is. Een punt dat belangrijk is dat er in industrieel bereide compost veel minder onkruidzaden zitten dan in de eigen bereide,logisch toch, want we kunnen bij thuiscomposteren vaak niet de hoge temperaturen bereiken,daar we niet alles onder controle hebben en we vooral afhankelijk zijn van het weer en van het aangevoerde materiaal . De industrieel bereide compost kan men verkrijgen in verschillende soorten,fijn compost A en B,er zit uiteraard ook een prijsverschil op naargelang de gezeefde compost. Fijn compost A: afgezeefd op een zeef van 12mm,fijn compost B:afgezeefd op een zeef van 20mm.Deze laatste word aangeboden op de containerparken. De industrieel bereide compost kan perfect gebruikt worden als bodemverbeterend middel in de groente of sierteelt.(verder gebruik leg ik later uit)Ook bij IVAREM (Intergemeentelijke Vereniging voor duurzaam Afvalbeheer Regio Mechelen) kan je deze compost bestellen,ze worden dan tegen betaling thuis gebracht,hetzij storting per vrachtwagen,container;big bats en zo verder,deze leveringen gebeuren na bevestiging van de betaling. Voor info kan men terecht op de containerparken,(enkel uitgebaat door IVAREM),de gemeentebesturen,en uiteraard ook bij IVAREM zelf. Tot slot wil ik ook het volgende nog kwijt: Op de groencomposteringsinstallatie te Lier werd er uit de regio Mechelen in 2004 27.000 ton groenafval verwerkt tot compost. en het cijfer blijft maar stijgen. Met dit gegeven kunnen we nu beter beginnen met zelf te composteren,het bespaard je de kosten voor het materiaal naar het containerpark te brengen. Bronnen:www.ivarem.be , www.vlaco.be
  Ik heb een korte samenvatting gemaakt hoe industrieel bereide compost gemaakt word,je kan het bekijken door op het onderstaand plaatje te klikken.

   

  Fotoalbum 9: Industrieel bereide compost

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe en waarvoor kan men Compost gebruiken ?

  In de voorgaande deeltjes heb ik jullie uitvoerig vertelt hoe men compost maakt,in bakken,hopen,vaten en wormenbakken. Ook de uitleg van de verschillende soorten materiaal,die we gebruiken om te composteren Kwam aan bod. Hierna volgt er het laatste luik van dit compostverhaal,namelijk hoe gebruik je nu de eigen bereide compost?Je zal al wel eens gekeken hebben in jullie systemen,hierbij zal het je opvallen dat er nog vele grove stukken inzitten,(zoals bv.: takjes,twijgjes,blaadjes,enz..) op zich is dit geen probleem,als je deze compost wil gebruiken in de sier of groente tuin. Je kan dit materiaal perfect onderwerken,echter niet te diep,daar anders de nuttige diertjes door zuurstof gebrek omkomen,de ideale diepte is ongeveer 15 tot 25 cm. Als je genoeg compost hebt kan je deze ook gebruiken als mulching,leg deze laag niet te dik ,maximaal 15 cm. De voedingsstoffen die vrij komen dringen traag in de bodem,het voet en stimuleert het bodemleven,beschermt de grond tegen het dichtslaan bij hevige regen,voorkomt dat de bodem uitdroogt bij schrale winden,voorkomt het opstuiven van de grond,en zorgt ervoor dat de grond niet te hard afkoelt. De vogels zorgen er wel voor dat de compost gemengd word Dus redenen genoeg om compost te gebruiken. In de zomer kan deze ook gebruikt worden om de bodem bedekken,dit voorkomt uitdroging,en het bespaart ons op meststoffen en men moet minder gieten. Voor het gebruik om in te zaaien of te planten,doet men er goed aan om deze compost uit te zeven,dit kan op een zeef met grove mazen,gemaakt van bv. grove kippendraad,of van een ander stuk grofmazige ijzerdraad ,een resoir van een oud een persoons bed. Bedenk echter wel dat deze draad dik genoeg moet zijn,daar er telkens een grote hoeveelheid compost opvalt en men er ook met een schop of riek op bezig is om deze compost te kunnen zeven. De grove delen die men nog overhoud kan men gebruiken om een vat of bak terug op te starten,hierop zitten er nog veel compostdiertjes,dewelke er voor zullen zorgen dat onze systemen vlugger opstarten. Bij compost gebruik in bloembakken,zaaikistjes dient men deze te mengen met tuingrond (1deel compost op twee delen grond),zodat onze planten of zaailingen niet verbranden,door de vele voedingsstoffen. Bij gebruik van compost dient men kalk te vermijden,daar een van de eigenschappen van compost is dat het op termijn Ph verlagend werkt (Ph=zuurtegraad),ook het gebruik van compost brengt geen overbemesting met zich mee,daar de voedingsstoffen langzaam vrijkomen en door het bodemleven opgesmult worden. Compost is de perfecte en evenwichtige voeding voor de planten,en is een perfecte mulching,en een natuurlijke bodem verbeteraar. Ook de compost van de wormen bakken kan men gebruiken is bloempotten en bloembakken,deze compost is vetter en dient vaak na gedroogd te worden,men mag echter de compost niet te vlug verwijderen,daar er nog wel eens wormen aanwezig kunnen zijn,ook steeds gemengde gebruiken. Het perculaat (=wormensap) gebruikt men voor het bemesten van kamerplanten,en bloembakken,gebruik deze slechts 2 X per maand,daar dit een zeer geconcentreerde meststof is dewelke nog zeer veel voedingstoffen en spoorelementen bevat. Het gebruik hiervan is een deeltje perculaat op 10 delen water Maar hoeveel compost heb ik nu nodig?In de praktijk is meer bestellen geen noodzakelijk kwaad,men kan deze compost perfect opslaan,en later gebruiken. Echter kan je bij benadering de te bestellen hoeveelheid berekenen aan de hand van de volgende formule:

  Berekeningsmodule hoeveel compost heb je nodig

  Via de onderstaande link kan je ook de hoeveelheid van de hoeveelheid compost die je nodig heeft,met de compostcalculator van Vlaco kan je het berekenen,dit geld voor Grondwerken-Aanleg van bomen en struiken-Mulchen van bomen en struiken-aanleg van eenjarige & meerjarige bloemperken-Mulchen van bloemperken-Aanleg van gazon-Top-dressing van het gazon-de aanleg & het onderhoud van de moestuin-Aanleg van de fruittuin met eenjarige & met meerderjarige bomen en struiken alsook het mulchen van de fruittuin.Om deze pagina te bereiken volstaat een klik op de onderstaande link. (Bron & © VLACO vzw.


  http://www.vlaco.be/compostcalculator

  Hierna vind je een overzichtelijk fotoalbum met de werkwijze voor het maken van een zwevende compostzeef, dit is een zeef die gemaakt werd door een Nederlandse bezoeker , waarvoor ik hem hartelijk bedank voor het mij ter beschikking stellen van de foto's. Een zwevende compostzeef is een gewone zeef, maar dan op hoogte gemaakt waar er een kruiwagen onder kan en die dank zij de hoogte ook beter is voor je rug.

  Met dit hoofdstukje is mijn compost verhaal rond,voorlopig is alles gezegd en geschreven, Ik hoop dat ik als compostmeester geslaagd ben in mijn opzet om jullie een duidelijk beeld te kunnen geven van het composteren,ik hoop dat jullie er iets van opgestoken hebben en wens jullie veel compostgenot toe,en mocht je vragen hebben stel ze gerust via de mailknop op deze blog,ik zal trachten jullie binnen een niet te lange tijd van een antwoord te dienen.

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog enkele brochures die men kan bekijken

  Als laaste berichtje dat ik hier voorlopig post zijn een zestal Pdf bestanden met brochures over het composteren, je kan deze bekijken zoveel je wil, maar ik wil jullie met aandrang en beleeft vragen deze brochures niet te willen opslaan, de brochures waar VLACOvzw vermelt staan zijn aankoopbaar via de website van vlaco en dit tegen een lage prijs. Bedankt voor jullie medewerking en begrip.
  Al onze folders en brochures kunt u downloaden en bestellen via Vlaco vzw 'Publicaties'.
  Hieronder staat de link naar de betreffende pagina bij VLACO, in de link staat kringloop-tuinieren,dit is de nieuwe benaming van de compostmeesters, echter de brochures van het composteren zijn dezelfde van vroeger.
  http://www.vlaco.be/kringloop-tuinieren/didactisch-materiaal

  Folder 1:  Aankoop van compost voor particulieren © IVAREM

  Brochure 1: De kracht van compost © VLACO vzw

  Brochure 2: Tuingrond verbeteren met compost © By VLACO vzw

  Brochure 3: Vlaco-compost brengt leven in uw tuin © VLACO vzw

  Brochure 4: Vlaco-compost het ganse jaar rond © VLACO vzw

  Brochure 5:  Het gebruik van compost in de groenvoorziening © VLACO vzw

  Folder 13:  Folder de gemiddelde samenstelling van Vlaco-compost © VLACO vzw

  Reageer (0)

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slotwoord en dankbetuiging.

  Deze blog heb ik kunnen maken en samenstellen door gebruik te maken van het materiaal dat afkomstig is van de verschillende websites van de betreffende organisaties en van de cursus compostmeester dat ingericht werd door de intercommunale IGEMO te Mechelen en deze cursus word ondersteund door VLACO te Mechelen waarvoor ik hen hartelijk dank. Meer informatie over het composteren, maar ook allerhande nuttige informatie kan je vinden op hun websites. Als je op het prentje hieronder klikt kom je op mijn powerpoint terecht met links naar de betreffende organisaties. Moest je na het lezen van deze blog ook compostmeester (nu kringloopkrachten) kan je contact opnemen met de milieudienst van je gemeente, deze mensen geven je een goed beeld geven van hun compostmeesterswerkingen en de spoedcursussen composteren, op deze cursus leer je op een paar uur tijd de basistechnieken van het maken van compost, het gebruik ervan. In bijna alle gemeenten zijn er compostmeesters aan de slag, wij worden ingezet om de bevolking te sensibiliseren om minder afval te produceren om zo de afvalberg te verminderen. Wij begeleiden ook de verschillende scholen van de regio waar de intercommunale werkzaam is (voor Mechelen en omgeving is dit IVAREM) bij hun compostprojecten, om zo de bevolking te bereiken en hun helpen bij het verminderen van de afvalberg . Wie weet zien we jullie misschien terug als collega compostmester. Verder hoop ik da t je vele dingen geleerd hebt bij het bezoeken van deze blog, zijn er alsnog vragen stel ze mij gerust via de mailfunctie op deze blog, in de mate van het mogelijke zal ik proberen te beantwoorden .
  Veel succes met het composteren !!!

  Powerpoint met links naar de verschillende organisaties van het composteren en andere nuttige informatie

  Reageer (2)


  Flayer Composteren doe je zo


  Infobord composteren oud model


  Grafiek huisvuilzak(bak)-taart


  Hoeveelheid GFT afval per inwoner

  Kies een systeem dat bij je tuin past

  Archief per week
 • 14/11-20/11 2016
 • 07/11-13/11 2016
 • 31/10-06/11 2016

  De GFT & de voedselKringloop


  Van gft afval tot compost 1 Voorbewerking 2 Compostering

  Van gft afval tot compost 3 Nabewerking & na rijping 4 Eindproduct rijpe compost

  Composthumor  Welkom in mijn gastenboek. Wegens het aanhoudend plaatsen van diverse reacties die niet door de beugel kunnen worden eerst de reacties gelezen door mij, alvoor jullie reacties geplaatst worden reacties die niet door de beugel kunnen worden verwijderd ! Excuus hiervoor.


  Een vraag,een probleem? Stel ze maar gerust! Steeds tot jullie dienst!

  De vier onmisbare zaken om goed te composteren


  Groen & Bruin materiaal


  Compostdiertjes Micro Organismen

  Micro organismen Schimmels

  Micro organismen Bacteriën


  Micro Organismen Mijten


  Micro Organismen Springstaartjes

  Compostdiertjes Kleine ongewervelden


  Kleine Ongewervelden Duizendpoten


  Kleine Ongewervelden Miljoenpoten


  Kleine Ongewervelden Compostwormen of Tijgerwormen


  Kleine Ongewervelden Pissebedden


  Compostdiertjes Kevers Neushoornkevers Levenscyclus en Larven


  Compostdiertjes Kevers Neushoornkevers Mannetjes


  Compostdiertjes Kevers Neushoornkevers Vrouwtjes


  Snoepdiertjes in de compostsystemen (tekst)


  Snoepdiertjes in de compostsystemen Fruitvliegjes


  Snoepdiertjes in de compostsystemen Mieren


  Snoepdiertjes in de compostsystemen Regenwormen

  Snoepdiertjes in de compostsystemen Slakken


   Snoepdiertjes in de compostsystemen Spinnen


  Snoepdiertjes in de compostsystemen Wespen

  Snoepdiertjes in de compostsystemen Wespen (tekst)


  Natuurlijke vijand van de wespen De vogel Wespendief

  Composteren iedereen kan het leren slotdia  Blog als favoriet !

  Zoeken in blog


  Zoeken met Google
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!