COMPOSTELA
Inhoud blog
 • CAMINO DEL NORTE
 • OM OVER NA TE DENKEN
 • DE GROTE TREK
 • RUTA DE LA PLATA
 • ACHTERGROND OVER JACOBUS
 • DE VELE GEZICHTEN VAN DE KATHEDRAAL
 • BOTAFUMEIRO
 • HOE TERUG?
 • DE VELE GEZICHTEN VAN JACOBUS
 • INFO OVER ROUTE EN STEDEN
 • HET EINDDOEL
 • MET GPS?
 • DE CAMINO VAN DAG TOT DAG
 • L I T E R A T U U R
 • WAAROM TOCH?
 • MIJN PAKLIJST
 • DOOR DE OGEN VAN FLO
 • DOOR DE OGEN ( camera) VAN HANS...
 • OP TOCHT VERVOLG
 • OP TOCHT
  Foto
  Mijn favorieten
 • Fietsverslagen
 • camino info
 • Camino-de-santiago
 • Fietsroutes
 • Camino info start.be
 • Vlaams genootschap
 • Fietsen 123
 • Tracks
 • fietsrouteplanner België
 • Fietsinfo
  Foto
  Foto
  Rondvraag / Poll
  Hoe zou jij naar Compostela reizen?
  te voet
  per fiets
  met de auto
  per vliegtuig
  helemaal niet
  Bekijk resultaat

  Foto
  Foto

  Klik op de foto van de botofumeira om de wetenschappelijke uitleg over de beweging van dit wierrookvat te volgen.

  De Botafumeiro is het grootste wierookvat ter wereld en wordt gebruikt aan het einde van de pelgrimsmis in de Kathedraal van Santiago de Compostella.

  Het vat is 1,60 meter hoog en gevuld met veertig kilogram houtskool en wierook en hangt aan een lang touw. Na de communie wordt de wierook aangestoken en het vat door een zevental kerkdienaren in beweging gebracht. Daarbij slingert de botafumeiro op nogal spectaculaire wijze van links naar rechts door de ruime dwarsbeuk. Hij bereikt daarmee een hoogte van twintig meter, nauwelijks één meter lager dan het gewelf, en één slingerboog bedraagt vijfenzestig meter.

  In feite dient de botafumeiro alleen om de lucht in de kathedraal te zuiveren, maar in de praktijk geldt het wierookvat als een belangrijke toeristische attractie. Het is voor bezoekers altijd een verrassing of ze op het juiste moment komen om de botafumeiro in bedrijf te zien, want het tijdstip wordt niet bekendgemaakt. In de souvenirwinkeltjes van Santiago zijn kleine wierookvaatjes te koop.

  INFO : STEDEN OP DE ROUTE

  Oudenaarde in Oost-Vlaanderen (28.000 inwoners).

  Oudenaarde wordt de parel van de Vlaamse Ardennen genoemd. In de middeleeuwen was het een wereldstad omwille van de tapijtnijverheid. Het prachtig stadhuis in Brabantse laat-gotische stijl, werd gebouwd door de Brusselse architect Hendrik van Pede in de jaren 1527-1530, en is meer dan een bezoekje waard. Hier zijn wereldberoemde Verdures te bewonderen, wandtapijten met groene motieven. Op de officiële website van de stad kan men een interessante studie van de tapijten en hun restauratie bekijken. De fontein vóór het stadhuis is een overblijfsel uit de periode van de Franse overheersing. Ze werd in opdracht van Louis XIV gebouwd, teneinde de soldaten toe te laten hun paarden water te geven. De fontein werkt nog steeds
  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Doornik, hoofdstad van Henegouwen (68.000 inwoners).

  Deze stad telt 68.000 inwoners en geldt nog steeds als één van de voornaamste monumentensteden van België. Zeer belangrijk is de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal in Romaanse stijl. Ze valt al van ver op door de vijf even hoge torens en werd in 2000 op de lijst van werelderfgoed geplaatst. Doornik is ook bekend omwille van zijn Romeinse brug over de Schelde, het oudste Belfort van België en een lakenhal, beide op de Grote Markt.

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Cambrai in Nord-Pas-de-Calais (35.000 inwoners).


  De stad behoorde oorspronkelijk tot het graafschap Vlaanderen. Belangrijk is de kathedraal die ooit het “Wonder der Nederlanden” werd genoemd.

  Saint Quentin in Picardië (65.000 inwoners).

  Ligt op een druk bevaren kanaal dat de Somme met de Schelde verbindt. Werd volledig verwoest op het einde van de 1ste wereldoorlog. De basiliek is het enige belangrijke monument dat deze stad rijk is. Het is een lompe kerk uit zowat alle bouwperiodes en evenveel restauraties. Binnenin valt zijn grootsheid op door zijn lengte van 130 meter.
  St. Quentin is een belangrijk winkelcentrum. Het heeft een aantal autoluwe shoppingstraten. Het stadhuis bleef vrij goed gespaard van het oorlogsgeweld en doet erg Vlaams aan.

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Compiègne in Val d’Oise (44.000 inwoners).


  Het is bekend door een fraai kasteel, en door het uitgestrekte bos “Forêt de Compiègne”. In dit bos stond een treinwagon waar op 11 november 1918 de wapenstilstand gesloten werd tussen de Duitsers en de Franse maarschalk Ferdinand Foch. Daarmee kwam een einde aan de 1ste wereldoorlog. Ironisch genoeg gaven de Fransen zich op dezelfde plek over aan Duitsland op 22 juni 1940 aan het begin van de 2de wereldoorlog. De Eglise St.-Jacques, 100 meter rechts van het stadhuis, bewijst dat deze stad al van oudsher een halte is aan de pelgrimsweg naar Santiago. Het koor uit de 13e eeuw is het meest indrukwekkende gedeelte van deze kerk.

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Clermont in Val d’Oise.


  Is van oorsprong een middeleeuwse vestingstad, gebouwd rond een statige constructie die nog duidelijk doet denken aan een versterkt kasteel. Sinds de 19de eeuw vervult het de functie van stadhuis. De stad is in 1944 zwaar gebombardeerd. La place Corroyer is het symbool van het toenmalig verzet. Clermont is voor 1/3de geklasseerd. Ongeveer 10.000 inwoners wonen in dit stadsdeel en profiteren van dit beschermd historisch kader.

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Chartres in Eure-et-Loir (87.000 inwoners).


  Een bedevaartsoord met één van de mooiste kathedralen in Frankrijk. De Notre Dame staat op een heuvel en is reeds van ver te zien. De kathedraal is o.a. bekend door de prachtige gebrandschilderde ramen, vooral het noordelijk roosvenster. De oude westkant met het voorportaal is Romaans, het middenschip is vroeg gotisch en is langs buiten gesteund door zware luchtbogen en steunberen. Het koningsportaal bevat beelden van de Griekse wetenschappers Pythagoras, Euclides en Aristoteles en figuren uit de vrije kunsten zoals muziek, astronomie, reken- en meetkunde. Tevens zijn ook de 4 evangelisten afgebeeld.
  De binnenstad is gekenmerkt door historische en gezellig smalle steegjes.
  Hier is een “Association des Amis de Saint Jacques”. Pelgrims uit de 4 windstreken kunnen hier elkaar ontmoeten en ervaringen uitwisselen. De jeugdherberg Saint Prest is op 5 minuten gelegen van het historisch hart van de stad en heeft 70 bedden.

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Châteaudun in Eure-et-Loir (15.000 inwoners).


  Een oude middeleeuwse stad, gedomineerd door een enorm kasteel op kalkrotsen gebouwd. De goed bewaarde donjon dateert uit de 12de eeuw, andere delen hebben renaissance structuren. De middeleeuwse straatjes in de binnenstad getuigen van een voorspoedig verleden. Het “Musée des Beaux Arts et d’Histoire Naturelle” bevat collecties uit Azië en Egypte en zalen met verzamelingen uit de ornithologie en archeologie.
  Hier is tevens een ontmoetingsplaats van de “Association des Amis de Saint Jacques”. De gîte “Les grands Moulins” heeft 19 bedden en is gevestigd in de rue des Fouleries.

  Foto

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Vendôme in Loir-et-Cher (30.000 inwoners).


  De eerste kennismaking met deze “Ville-Jardin” gebeurt het best vanop de trappen van het kasteel van de familie Bourbon-Vendôme. Het panorama is een groen schilderij met in het midden de kerk van de Drievuldigheid, een meesterwerk in flamboyante gotiek. De architect was één van de architecten van de kathedraal van Chartres.
  Op de “Place Saint-Martin” zijn gezellige terrasjes, bewaakt door het standbeeld van Rochambeau, een held uit de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog.
  In het park “Ronsard” en het park rond het kasteel is het aangenaam toeven en kan je terug op adem komen. Hier staat een standbeeld van Honoré de Balzac.

  INFO:STEDEN OP DEROUTE

  Cloyes-sur-le-Loire in Eure-et-Loir (2700 inwoners).


  Ik vermeld dit stadje omdat in de parochiale kerk een stenen standbeeld in polychroon staat van Sint Jacob uit de 13de eeuw en een houten christusbeeld uit de 16de eeuw.

  Tours in Indre-et-Loire (133.000 inwoners).

  Dit is het eindpunt van het 1ste deel van de Camino in Frankrijk en zijn er ongeveer 750 km afgelegd.
  In de 4de eeuw was dit een Romeinse legioenstad. In “A la Pucelle armée” in de hoofdstraat rue Colbert zou Jeanne d’Arc in 1429 haar wapenrusting hebben laten maken.
  De kathedraal St. Gatien werd gebouwd van de 13de tot de 16de eeuw. Het koor is vroeg gotisch, het schip hoog gotisch, en de voorgevel is gebouwd in flamboyant-gotische stijl. De twee torens begon men in Romaanse stijl, ze werden later verder gezet in gotische stijl, en afgewerkt in renaissance stijl. Desondanks is de St. Gatien bijzonder harmonieus. De St. Gatien is beroemd om zijn ramen en roosvenster. De Place Plumereau is een buitengewoon gezellig plein met gerestaureerde gevels. De stad telt verschillende musea zoals het Musée des Beaux Arts, het Musée de Compagnonnage (Gildewezen), het Musée des Vins de Touraine.

  INFO : STEDEN OP DE ROUTE
  Châtellerault in Vienne (35.000 inwoners).


  Burggraaf Ayraud liet hier in de 10de eeuw een kasteel bouwen. Sinds de middeleeuwen is deze stad een belangrijke etappeplaats op de pelgrimsroute naar Compostela. De Eglise St. Jacques (12de en 13de eeuw) heeft nog haar oorspronkelijke transept en koorsluiting; het schip heeft een gotisch kruisribgewelf. De Pont Henri-IV werd gebouwd tussen 1575 en 1611.
  In deze universiteitstad heeft René Descartes zijn jeugd doorgebracht (Maison Descartes).
  In de 19de eeuw werd hier een wapenfabriek La Manufacture d’Armes (la “Manu”) opgericht aan de oevers van de Vienne. Toen werkten er 700 arbeiders. Een eeuw later verdienen er zo’n 8000 mensen hun dagelijks brood.

  Saint-Jean-d’Angély in Charente Maritime (7500 inwoners).

  Een vredig stadje aan de Boutonne dat ontstond rond een abdij die werd opgericht tijdens het bewind van Karel de Grote. De abdij won aan belang rond 1020 onder impuls van de paters benediktijnen van Cluny en werd een belangrijke etappe op de pelgrimsroute naar Compostela. Tot in de 17de eeuw viel het regelmatig ten prooi aan vele (godsdienst)oorlogen.
  Le vin de Saint Jean d’Angély is het vermelden waard.

  INFO: STEDEN OP DE ROUTE

  Saintes in Charente Maritime (7500 inwoners).


  De roze daken van het oude stadscentrum van Saintes liggen trapsgewijze tegen de oever van de vredige Charente. Zij verbergen ommuurde tuintjes en door platanen overschaduwde binnenplaatsjes. In de middeleeuwen werd Saintes een belangrijke pleisterplaats langs de weg naar Compostela met de Saint Eutrope, een parel van Romaanse kunst die in vroegere tijden een belangrijk centrum was van het geestelijke en culturele leven en behoort tot het werelderfgoed. Met de “Abbaye aux Dames” bereikt de Romaanse kunst hier een absoluut hoogtepunt. In deze “Ville Fleurie” is het groen overal aanwezig. Het Musée de Cognac is er gevestigd.

  INFO :STEDEN OP DE ROUTE

  Royan in Charente Maritime (17.000 inwoners).


  Een Gallisch-Romeinse vesting aan de monding van de Gironde in de Atlantische Oceaan.
  Het is in de zomer een drukke badstad. Specialiteiten zijn de oesters en de santons, beeldjes in geschilderde gebakken klei.

  In Royan neem ik de ferry over de Gironde (duurtijd ongeveer een half uur) naar Soulac-sur-Mer en volg de Atlantische kustlijn tot Lège-Cap-ferret. Een stukje pollenvrije route aan zee zal mij deugd doen. Vervolgens fiets ik over Biganos en Labouheyre naar Dax.

  Dax in de Landes (22.000 inwoners).

  Dax is gelegen temidden van de dennenbossen, op 30 km van de oceaan. In het zuiden lonken reeds de Pyreneeën. Dax is een toeristisch kuuroord waar het aangenaam flaneren is op de promenade aan de Adour. In de warmwaterbronnen zijn radioactieve algen aanwezig die een heilzame werking hebben bij de behandeling van reuma. Te vermelden is de triomfboog ter ere van Lodewijk XIV. Dax is de geboorteplaats van Vincent de Paul (1581-1660). Hij stichtte o.a. Les Filles de la Charité, een religieuse congregatie die binnen de Rooms-katholieke kerk nog altijd zeer belangrijk is. In 1737 werd hij heilig verklaard door paus Leo XIII.

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Sorde-l’Abbaye in de Landes (600 inwoners).


  Een kleine site gelegen aan de Gave d’Oleron met een zeer belangrijk historisch patrimonium. Hier is een belangrijke abdij van de benediktijnen uit 11de eeuw, door de Unesco geklasseerd als werelderfgoed. Ze is gebouwd boven op Romeinse thermen uit de 3de eeuw. Bekend zijn de mozaïeken van Sorde en een Gallo-Romeinse villa.

  Saint-Palais in de Landes (2000 inwoners).

  We merken duidelijk dat we in Baskenland aangekomen zijn : hier wordt veel het balspel Pelote gespeeld. Het stadje behoorde vroeger tot Basse-Navarre. Daarvan getuigt het gelijknamig Musée Basse-Navarre. In de middeleeuwen was Basse-Navarre onderdeel van het koninkrijk Navarra in Spanje. Pas in 1620 is het een provincie van Frankrijk geworden

  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Een fietstocht : voorbereiding, GPS-tracks, tips en reisverslag
  16-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TO BE LIKE A RIVER
   
   

  Track op deze site      

  Powerpoints op deze site                

  Van Reet naar Compostela - Camino Francés To be like a river that flows
  Over Vézelay naar Compostela Vriendschap is zwijgen
  Van Sevilla naar Reet (over Compostela)
  Via De La Plata - Camino Sanabres
  De kracht van de elementen
  Camino Del Norte (voorlopige bruikbare versie) Spectaculair
  Deus
  Genieten
  Symbolen van een pelgrim

  telkens onderaan een bepaald bericht. Te gebruiken op eigen risico.                 

  telkens onderaan een bepaald bericht

  bronnen : zie  onderstaande litteratuurlijst

  Een powerpoint voorstelling illustreert dit...

  Bijlagen:
  Rivernederlands versie 1.pps (4.4 MB)   


  17-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIET HET REISDOEL! ' T IS DE WEG....
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Mijn naam is Harry. Ik ben op dit moment op pensioen. Na een rijk gevulde carière was het tijd om even te herbronnen. Vandaar de tocht naar Compostela. Dank zij de steun van mijn vrouw kreeg ik de kans om deze tocht te ondernemen.

  Gedreven door de woorden van

  Paulo Coelho

   

  Always follow your dreams and fight for them with faith

  If the magic is on one's way,

  one certainly will find everything necessary

  for one's growth.

   


   
  Wie durft te dromen over nieuwe projecten, verse voetstappen naar de toekomst toe zit op een goed spoor. De creatieve kracht zet je vaak op weg naar een volgende fase in je leven, naar een nieuwe uitdaging of naar een rijkere toekomst. De fietsreis beschouw ik naast de uitdaging van het alleen op weg gaan vooral als een spirituele tocht. Fietsen en bezinnen kunnen vlot samen gaan. ik geloof in de onverwachte ontmoeting, een toevallig gesprek of een uitwisseling van gemeeschappelijke ervaring.
  De tocht  dient tevens om een periode in mijn leven af te sluiten wil ik rijdend naar Compostela naar een volgende fase fietsen.
  Ik weet dat de woorden van Vermandere zeer concreet zullen worden:


  niet het reisdoel,
    ’t is de weg


  nieuw: literatuurlijst  en info over Jacobus en de kathedraal verder op deze blog

  nieuwde GPS-tracks voor je fietstocht. Klik met rechter muisknop om te downloaden.
  Eerste bijlage:     over Tours naar Saint Jean en verder naar Compostela
  Tweede bijlage : over Vézelay naar Oloron en die vind je terug bij de info over de GPS

  Beschikbaar:           GPS-track voor Camino del Norte  
                         GPS-track voor Ruta de la Plata      
  link zie verder

  Bijlagen:
  f-santiago-de-compostela.gpx (547.9 KB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MENSEN OP DE CAMINO

  ANDERE FOTO'S ZIE LAGER...

  ANDERE FOTO'S ZIE LAGER...

  Er zijn verhalen
  die in het zand
   

  maar er zijn ook  verhalen
  die in steen geschreven moeten worden

  Al fietsend ontdekte ik vriendschap...Hans en Hans, Florian en vele anderen ...Hieronder vind je een mooie ppt over dit item


  Bijlagen:
  Vriendschapiszwijgen.pps (903.5 KB)   


  18-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP TOCHT

  Reisverslag

  van   Reet   naar Doornik.        gereden :..129.km             datum    woensdag 30/04/08                      dag1                       

   

  Kansen krijg je niet. Kansen heb je.


   

   

  Loslaten omdat je de kans krijgt te vertrekken... loslaten, de veilige ankerplaats verlaten en het onbekende tegemoet gaan. Met vrees in het hart rijd ik weg ... steeds verder weg om anders  terug te keren: rijker  en gelouterd? Dag per dag bekijken lijkt me het veiligst. Zien wat elke dag me brengt: zon, regen, wind, voorspoed, gesprek, ontmoeting, alleen zijn, vreugde en vermoeidheid..

  Dit was een lange dag. 129 km boksen tegen de wind aan 5 beaufort. We hebben al besloten van dat niet meer te doen.Morgen een kortere tocht en het verblijf is al vastgelegd: in de buurt van Le Catelet.

  We willen Cambrai zien en echte pelgrim worden. Vanmiddag aan een sluis vroeg de sluiswachter waar de tocht zo al heen ging: Compostela dus. Dat zal dan voor vandaag niet meer zijn zeker antwoordde hij. Eindelijk toegekomen in Doornik om 18.00: geen slaapplaats meer te vinden behalve in een wat fraaier hotel of nog 15 km verder rijden. De kosten gedeeld en wij naar het hotel. Lekker gedouched  knie even ingesmeerd want die speelde onderweg wat op ( nu voel ik niets meer)en nu een grote pizza eten zeker. Het was een leuke tocht ondanks de wind en de regen.

  Afscheid nemen was minder . Zou de wind dan toch mijn ogen doen tranen hebben of was het iets anders? Gelukkig kon in bij het openen van mijn mondvoorraad twee leuke kaartjes lezen. Ik weet wie ik mee neem op deze tocht. Ze zorgen met hun lieve en bekommerde woorden voor veel kracht. Gedragen worden is een rijke ervaring. Mijn fietsmaat Hans brengt ook zijn rust aan mij over... Het wordt nog een lange tocht maar stap voor stap geraken we er. IK ben erg blij dat ik zulke kans heb ..

   

  vanDoornik naar Bony  gereden :99 km             datum   onderdag  01/05/08        dag2   

  Geloof in wonderen   

   

  Dag twee... neen vandaag liep de ketting er na 50 meter niet af. Gisteren al om het hoekje: symbolisch zeker?

   

  Na een goede nachtrust in Doornik (We hadden geluk dat er nog slapen was... de mevrouw van de toeristische dienst suggereerde ofwel nog 15 km verder of onder een brug) zijn we 's morgens verwend geweest met een lekker ontbijt.

  Onze fietsen stonden er nog achter het hotel verscholen achter de terrasstoelen aaneengekluisterd. Op zoek gaan voor een stempel zat er niet in: alles toe. Brood gekocht en om 8.40 waren we op weg voor de tweede dag. Regen en zon wisselden elkaar af. Dit betekende regenkleding uit en aan een keer of acht aan denk ik. Als je denkt dat het noorden van Frankrijk geen heuvels kent: Ik leer klimmen en tracht het op mijn tempo te  doen. Het wonder van de vlotte klimmer moet nog komen. Het plan was om ongeveer 90 km te rijden en uit veiligheid hadden we een gite vast gelegd. De weg was goed, dat kon je gisteren niet zeggen: eens in Wallonië kregen we langs de Dender een slijkpad van ettelijke km voorgeschoteld. Echt erbarmelijk slecht maar ja de voorvering was dan ook al eens getest. Vandaag stuurde de gps ons langs enkele km kassei. Ik sta vol bewondering voor de renners die er over kunnen vliegen ... ik niet dus.

  Cambrai was zo goed als uitgestorven op deze bijzonderde dag: 1 mei en Ons-Heer-Hemelvaart. Zal nog lang duren eer dit samenvallen terug keert. Het was heel stil op de weg maar eens in Frankrijk kregen we van de ons tegemoetkomende fietsers telkenmale " Bonjour" . Leuk en stimulerend. Fijn om te horen: " Bonne route" Wonderlijk dat dat hier zo vlot kan en je in Vlaanderen een "goede dag" dag moet uitvinden.

  Vlak bij Bony ligt een memoriaal van de Amerikanen. je wordt er stil van als je daar staat. Trouwens Bony werd helemaal plat gebombardeerd tijdens WO 1.

  Zojuist goed gedouched en mijn eerste wasje gedaan... anders begin je zo die typische fietsersgeur te krijgen. Hopelijk is alles droog tegen morgen. We kunnen ter plekke eten: leuk meegenomen en vermoedelijk zullen we vlug onder de wol liggen. Morgen opnieuw ongeveer 90 km (die er snel 100 worden) Eerst bezoeken we de bron van de Schelde... ligt toch op de weg dus ..


   

  van  Bony naar Remy   gereden :110km      datum       vrijdag    02/05/08        dag3  

  Vooruit wordt bepaald door welke kant je op kijkt   

   

  Om 8.15 de fiets op naar de bron van de Schelde. Het artisanale bier van gisteren speelt me parten. We voelen ons beiden een beetje afgezet... zolang het daar bij blijft. Zal maar wat cola drinken en een pilleke pakken. Een overigens stralende dag met al om te beginnen wat straffe klimmetjes. Niet te verwonderen wat we zitten op de waterscheiding (denk aan ons waterschei what's in the name without a t) tussen Schelde- en Somme bekken. Een eerste pelgrim tegen gekomen met kar en pony: Johny and the pony. Zal er drie maand over doen en zijn pony achterlaten in Spanje... Nadien twee dames uit Dordrecht: zwaar beladen en ook op weg, puffend en duwend bergop. Tijdens ons middagmaal reden ze ons opnieuw voorbij: " Eet smakelijk" het heeft niet al te lang geduurd of wij hen voorbij en toen klonk het: " Nou jongens niet zo hard!" Even verder een koppel uit Dordrecht. Een leuke babbel mee gedaan. Hij wil tot Compostela en zij gaat mee tot Bordeaux. Kloegen ook over het verschrikkelijke weer op 30 april en 1 mei. Dan een koppel dat amper vooruit geraakte... Geraken ze er wel? Compiegne reden we snel door wegens te druk. Weet je als je zo in de stilte rijdt en dan met het gewoel van een stad te maken krijgt dan stoort dat geweldig. In het boekje stond Remy aangegeven als een plaats waar je kon slapen. Na wat vragen en schouderophalende Fransen toch terecht gekomen bij particulieren. Als de zolder goed is? Er staan twee bedden. Nu ja het was een zolder ingericht als extra ruimte met alles er op en er aan: keuken en douche. Natuurlijk is de zolder goed en kom maar mee , drink wat cider en een eet een stukje taart. Eerst wasje gedaan in de douche dat gaat in een moeite door.  De man waar we logeren had al gebeld naar het plaatselijke restaurant en vooraf een pint gaan drinken:Wie zien we daar? Het koppel uit Dordrecht. Even wat gepraat en tot nog eens.


   

  vanRemy naar.Rueil   gereden :100 km             datum   zaterdag   03/05/08     dag4  

   Het leven is een gedurfd avontuur of niks   

   

  Ontbijt bij onze redders in nood. De vraag wat het moest kosten werd laconisch beantwoord met : Dan ben je aan het verkeerde huis. Niets dus. Met dikke kussen van de vrouw des huizes vertrokken en beloofd voor haar en de familie een kaars te branden in Compostela. We hadden eigenlijk een, diepgaand gesprek met hen... Het zou een zware dag worden. Steile klimmen en de Sainte Geneviève. Ik dacht als ik daar op geraak (7%) dan zou de rest misschien wel lukken. Ben er op geraakt en 4 minuten na Hans toegekomen. Wat voor mij belangrijk is : ik recupereer wel heel snel en leer mijn ademhaling in relatie met mijn trapritme te houden.Veel te weinig aandacht gehad voor foto's. ben nog te veel bezig met mijn conditie en mijn lichaam.Hoe fiets ik? Wat doet pijn? (Je mag raden) Toch voel ik me sterker worden. In Vigny wacht
  Elke de vrouw van Hans ons op. Voor Hans eindig hier de tocht. Wat ben ik blij dat hij met mij is meegegaan de eerste dagen. veel geleerd en veel steun gehad. Slapen in Vigny: Mais monsieur! Ik zal eens even bellen maar het is nog wel 8 km verder... Ja er is plaats. Te duur voor wat het is maar een goed bed.. Mevrouw laat ons achter met de kaas en het dessert... Doe de lichten maar uit als je gaat slapen want wij wonen aan de overkant. Vroeg onder de wol en morgen sta ik er allen voor. Bedankt voor het solidair fietsen Nancy , Ive en Gitte en Seppe en Lore... Misschien heb ik het wel gevoeld  van.Rueil naar Chartres  gereden :92km      datum    zondag   04/05/08       dag5  

   

  Alles is mooi, maar niet iedereen ziet het

     Heel vroeg op...alles gepakt en gereed.  Telefoon gekregen van Steven: Dat deed deugd en het ontroerde me... Ik weet voor wat ik rijd. Samen met Elke en Hans ontbeten en het geld op de tafel achter gelaten. Snel afscheid genomen want het deed te zeer... stil weggereden en even diep geademd en I-pod opgezet. Maar... binnen de twee uur drie fameuze klimmen aan 7%. Muziek of niet : het viel niet mee maar boven geraakt zwoegend en zwetend. Toch een mooie dag geworden: stralende zon en op de middag een praatje met twee Nederlanders te voet opweg. Veel fietsers in de voormiddag en steeds maar: Bonjour en  courage. Misschien hielp dat kaarsje van mijn vrouw ook ... In de namiddag was alles doods en verlaten. Niemand op de weg... Heel Frankrijk leek te slapen. Toch nog snel  dicht bij Chartres en ik besluit dan maar door te rijden. Mijn eerste stempel gehaald aan de kathedraal en naar de jeugdherberg gefietst: internet, douche, kamer met vier en ontbijt voor 13.5 euro. Wat een verschil tegen gisteren. Komt nog een fietser toe: Xavier uit Torhout jong en per dag meer km in de benen. We gaan samen de stad in... Toch plezant om iemand tegen te komen die je taal spreekt 


  vanChartres naar Vëndome   gereden :117km        datum   maandag  05/05/08       dag6   

  In notwendige Dingen Einheit ,
  In zweifelhaften Freiheit
  In allen aber Liebe

  uit de confessio Augustina


   

   

  Bedankt Heidi voor die mooie woorden. Gisteren met Xavier de stad in geweest op zoek naar eten. Even in de kathedraal de dienst bij gewoond en dan magen vullen... we hadden te weinig en zijn dan maar spagetti gaan warmen in de jeugdherberg. Beiden met gevulde maag gaan slapen ( bedankt voor de slaapzak Werner) en dan om 8.15 vertrokken samen uit Chartres. de GPS doet wonderen.. Xavier wou met me een eind optrekken ook al is hij 25 jaar jonger. Toch leuk even te kunnen babbelen..In Boneval nog wat eten gekocht en Xavier alleen verder " Tot in Compostela" en " Jij gaat er zeker geraken". Ik begon aan mijn dagelijks ritueel: rond elf uur een pain au raisin en genoeg drinken... Nadien terug op pad. Muziek was niet nodig: de stilte klonk als muziek in de oren. Opnieuw eten na 2 uur fietsen : tussen de veldbloemen en de zingende vogels. Deed me denken aan Franciscus en aan het evangelie: kijk naar de vogels in de lucht... ze zaaien niet en maaien niet. Rijden was gemakkelijker na 50 km omdat het pad langs de Loire liep. Benen op en neer, het zoemen van de banden, het horen van je ademhaling als een mantra loopt het door je hoofd: je denkt of denkt net niet...

  Bon courage monsieur et Bonjour... Tof hé! Aankomst in Vêndome om 15.30: goed gereden  al zeg ik het zelf. Benen worden sterker alleen moet ik bij het klimmen nog het juiste ritme vinden. Even stoppen en dan opnieuw beginnen helpt soms. In Vëndome spreekt en meneer me aan: Vous-êtes perdu? In zoek naar een hostal. Meneer rijdt me voor tot voor het logement maar helaas geen plaats want ze zorgen eerst voor jonge arbeiders en als er plaats over is... niet dus. Terug naar het office de tourisme: een goedkoop verblijf... Lukt niet . Of toch nog 5 km verder et ça monte. Tot ik naar een stempel vraag en de vriendelijke mevrouw de schelp ziet op mijn tas. Plots gebeurt er iets : Ik ben even verbaasd. Blijkt dat er in de stad een parochiale ketting bestaat voor opvang van pelgrims. Ik kan terecht bij de familie Floubert... een kamer, een douche, de was kan gedaan, een biertje en geen sprake van uit eten. Ik word er stil van...

  Morgen rijd ik naar Tours en sluit mijn eerste boekje...


   

  van Vendome naar.St-Maure de Touraine   ereden :115km      datum dinsdag 06/05/08     dag 7  

  Als de ziel zichzelf wil begrijpen,
  moet zij in een ziel kijken

  George Seferis  Ritueel opgepakt: eten na 2 uur en daarna middagmaal voorzien( eten kopen in een onooglijk dorpje) en plots sta ik in Tours. Dat was snel! Aan de kathedraal een zeer chique trouwpartij met politiebegeleiding er boven op... ik sukkel mee in de stoet naast de koets met vier paarden. Office de toerisme binnen een stempel halen en in het parkje er tegenover middagmaal. Ik blijk maar een rare vogel te zijn tussen alle studenten die op het grasveld zitten. Het standbeeld van Anatole France kijkt me denkend aan en beweegt niet... De studenten zitten in groepjes MacDonald te eten en ik: bokes maken en tot rust komen. Tours kennen we van op reis en ik wil er zo lang niet blijven... zou ook te veel herinneringen oproepen en dat is niet goed voor de moraal. Door Tours dan maar: gps doet zijn werk en het gele fluovestje ook wat er zijn wel hier en daar fietspaden maar op de drukke punten... de weg op. Terug communale en enkele serieuze klimmen... het gaat zo goed dat ik te hoog klim: stom kiek.. terug naar beneden en aan de andere kant nog even klimmen. Inderdaad Steven op deze tocht kan het eenzaam zijn... Van wie was dat ook weer: stilte ik hou van je stem?Ik volg je goede raad en drink veel.. heel veel. Aan een warenhuis terug isostar, drinkyahurt en fruit gekocht. Dan maar beslist om door te rijden tot in St-Maure. Aan het office de tourisme logement gevraag en pelgrims kunnen verblijven in de refuge Emmaus. terug naar het gemeentehuis om de aanvraag te doen en wachten aan de kerk: in de refuge word ik plechtig ingeschreven maar ik zit op hete kolen om het internetcafé te vinden. Gelukkig heb ik nog eten voor morgen vroeg want ontbijt serveren ze er niet. Wassen doe ik straks en ik op weg door het stadje: na wat zoeken zit ik hier nu in mijn fietsbroek en shirt. Ne mens moet er wat voor over hebben. Vandaag dus begonnen aan het tweede boekje. Het verblijf kost maar 10 euro: een bed, een wc en een douche.. 't zal wel gaan ook al moet ik 's nachts om naar het toilet te gaan langs buiten. Morgen kijk ik wel verder... plannen maak in straks wel tijdens de maaltijd ergens in een restaurant populaire..

  vanst Maure.naar Poitiers  gereden :86 km  datum  woensdag  07  /05/08  dag 8   

  ik zie mijn weg, maar weet niet waar die heen voert... niet wetend waar ik heen ga, inspireert me tot verder reizen...

  Rosario de Castro   

   

  Bedankt broer voor de mooie woorden... het sluit aan bij wat ik beleef.

   

  Remi mijn  mede genoot van de refuge van Emmaus propose ( il ne me demande pas) om toch maar samen te eten. Ik dacht eerst mijn eerste  boekske te vieren in een restaurant maar dat is ook maar niks alleen. We vonden nog twee dozen ravioli en wat soep. Remi had kaas gekocht van de streek en bijhorende wijn. Ik snel naar de bakker voor taart (flan dus)Samen in dat kleine keukentje wat koken en babbelen... We willen vroeg vertrekken en ik wandel nog even de stad in. Een Leffe besteld en met veel smaak uitgedronken. Dus toch gevierd. het zit hem dus in kleine dingen.

  Dan gaan we slapen.. Remi is de volgende ochtend al paraat en heeft koffie gezet. Hij vertrekt als ik nog moet eten.De bokes smaken niet en ik moet kokhalzen... bokes in de vuilbak en dan maar flan en banaan. Toch even nadenken hoe dat komt. Vertrekken met een klim staat er op het programma. Ik wil juist aanzetten als een oud collega belt... doet deugd en raar hoor maar later in elk dorpje hoor ik wel kinderen spelen of kom ik een schooltje tegen. De was is niet droog en dus maar droogmolen spelen... straks is alles ok.

  Ik ploeter door Chatelleraut en ben van plan in Poitiers te stoppen omdat mijn knie een beetje op speelt. Angstvallig luister ik naar mijn lichaam... ik klim beter: ademhaling onder controle. In Dissy neem ik mijn diner aan (niet in) het kasteel: serviette van thuis, fromage,soucison, pain, banane... de kikkers zorgen voor gepaste muziek. Het is één uur als ik vertrek. Een meneer rijdt even mee: ook naar... geweest. De jeugdherberg ligt ver buiten de stad en ik moet nog een uur wachten voor de receptie open gaat. de dame is vriendelijk en ik mag de pc van de receptie gebruiken... Maar eerst wassen: De douche spat alles onder behalve dat wat moet. verdorie wat een operatie: alles wat je nodig hebt en alles wat waardevol is moet mee... en is nat. Enfin ik ben weer proper. Ik neem de bus naar de stad ... het wordt een avond seul.. Nancy belt als ik terug sta te wachten aan de bushalte... Snel terug uit de stad met de voorlaatste bus. Een vriendelijke buschauffeur zet me vlak voor de jeugdherberg af.. morgen  zal even zoeken zijn om uit de stad te geraken.

   

  van Poitiers.....Poitiers Nateuil en vallée  gereden :90 km  datum  donderdag  08  /05/08  dag 9  

  Eigenlijk geloof ik in niets,
  en twijfel ik aan alles, zelfs aan U
  maar soms, wanneer ik denk dat Gij waarachtig leeft,
  dan denk ik, Dat Gij Liefde zijt, en eenzaam,
  en dat, in zelfde eenzaamheid , Gij mij zoekt,
  zoals ik U

  Reve  Snel gaan slapen in de jeugdherberg. Mijn kamergenoot komt binnen en kruipt zwijgzaam in zijn bed. Om 6.15 is hij al weg en ik wakker. Alles is ingepakt als ik ga ontbijten... routine doet zijn werk. Aan de ontbijttafel een papiertje: " personne seul". Het ontbijt smaakt me en de man aan de balie wijst nog even de weg en wenst me " bonne route" Aan de twee watertorens duik ik opnieuw de stad in. Geen wonder dat ik gisteren bekaf aan de jeugherberg toe kwam. In snelle vaart naar beneden  en tijdens de daaropvolgende klim denk ik : " Brood... brood ... en nog wat maar ik krijg het niet geordend... Geen bakker te zien pas na veel km en het is al elf uur vraag ik waar er een bakker is. je moet opnieuw naar boven mijnheer.. ja mijnheer dus opnieuw klimmen. Een piepklein winkeltje met een vriendelijke mevrouw. Ze verkoopt me haar laatste brood sans sel. Ze wil me precies haar ganse winkel verkopen maar ik beperk me tot chocolade en iets dat shampoo moet zijn maar uiteindelijk bodylotion voor babies... zal nog wel van pas komen .Aan  de overkant ga ik op een bank zitten om te eten. Ik sla de voorbereidingen gade voor de viering van de 8ste mei. Iemand vertelt me hoe belangrijk dat nog is en ja hij is ook naar Compostela gegaan. Ik krijg stilaan het gevoel dat heel Frankrijk er al is geweest. Als de fanfare begint te repeteren pak ik in en verdwijn..  De wind speelt me parten en er staat al 90 km op de teller als ik in Nateuil toe kom.. Het begint stilaan te regenen en hou het voor bekeken. Aan een auberge vraag ik onderkomen: Neen mijnheer hebben we hier niet... vraag het eens in het restaurant een beetje verder. Doe ik en men schiet daar in actie terwijl ik mijn cola drink hoor ik telefoneren met de burgemeester: Un pélérin en velo... Ik moet terug naar de kerk recht over de eerste auberge. Een strenge mevrouw vertelt me dat het zaakje open is en achter de auberge is gelegen. Prima refuge met alles er op en er aan. Alles is aanwezig maar GSM-contact met de buitenwereld is moeilijk: " un trou monsieur". Ik ga eten en kruip snel in mijn slaapzak. Morgen maak ik wel warme choco van mijn chocoladepasta en imporviseer wel iets.

   

  van Nateuil naar Aubeterre en Dronne gereden :106 km    datum   vrijdag   09 /05/08  dag  10

  Ik steek de vele kleine chocolaatjes weg die ik kreeg van 2 jonge meisjes in de pizzeria. De ene een Nederlandse en de andere een Engelse allebei superbekommerd. Ik eet deegwaren en vraag water en krijg van de Engelse een half glaasje wijn omdat ik had gezegd dat de wijn mij parten speelde. Op de rekening staat : Merci, bonne route et bon courage... Lief hé. Ik beloof aan hen te denken als ik de chocolaatjes op eet. Ik ben dankbaar  en ga opnieuw naar Hotel  de France... drie trappen hoog de kamer binnen. Het was en een lange rit en het meisje dat me ontving hielp me eerder mijn bagage naar boven dragen. Zie ik er dan zo slecht uit?
  Vanochtend vertrek ik vroeg . Het ontbijt is maar om half tien  dus niet voor mij.

  Op de middag had ik even gevraagd waar ik geld kon uit de muur halen. De mensen slaan een babbeltje en van het een komt het ander. Neem je een aperitief.. Als ik aanstalten maak  om door te gaan tronen ze me mee naar de tafel. Eet met ons! En hoe: oesters ik kan echt niet volgen: 12 of zo met lekkere wijn uit de streek. daarna soucicons en sla en daarna fromage en ijs. Een wijn en water    en wijn.. IK moet ze echt afremmen en sta pas om 14.15 op : ik moet echt nog verder en Aubeterre is nog ver. Zwaaiend neem ik afscheid. Ik krijg er een warm gevoel van .heb het adres mee... Zal van thuis uit nog wel een kaartje sturen.

  van Aubeterre naar.Cadillac  gereden :106 km          datum  zaterdag   10  /05/08   dag 11 

  Het hotel is doodstil als ik vertrek. Ik leg het geld voor het verblijf op de toog. Vooraf had ik al ontbijt op bed gehad: banaan, chocolade, koekjes, .... Ik vertrek nadat ik brood heb gekocht en voor 08.00 ben ik het stadje uit. De eerste twee uren kom ik niemand tegen: bossen en nog eens bossen... La solitude, de kleine pijnen. Een ja Hans ik zal ze aanvaarden en wiegen als een kind. Ik haast me niet op de hellingen en vind een ritme. Even stoppen om iets te eten. Ik zit in een bushokje en twee slechtzienden met  stok stappen me voorbij..
  Dan maar verder en 20 km voor St. Emillion komen wielertoeristen naast mij rijden. Ook al naar Compostela geweest. Ze trekken me mee en het loopt vlot. Je eet toch met ons samen... natuurlijk. Even voor St. Emillion stoppen we en we babbelen over de koers, de Belgische politiek (leg dat maar eens uit) en ... hop terug weg. We nemen afscheid en ik sta er goed voor. Om 15.00 kom ik toe in Cadillac. De vriendelijke dame in het toerisme bureau vertelt dat er in het psychiatrisch hospitaal twee cellen zijn om pelgrims op te vangen of anders het hotel... zal het hotel worden. Morgen duik ik de Landes in.

  vanCadillac naar St.Vincent de Paul  gereden :150 km  datum  zondag   11  /05/08    dag  12 

  Gisteren ongerust gaan slapen na het telefoontje van Thierry in verband met het ongeval van Katrien en Mariou... Heb ze vandaag mee genomen in de Landes. Vanochtend al vroeg op pad (8.00) Ik wou vandaag de Landes doorkruisen. De eenzaamheid slaat toe als ik de lange wegen afrijd. Op de gps staat een geel veld met één streep : de route. Af en toe een dorp of een gehucht. Ik begin routes van thuis op de afstanden te leggen om de tijd te doden. Mijn gedachten dwalen weg en denken ...

  - Hoe weinig heb je nodig om te leven
  - bekijk nu ens al die drukke mensen die van alles en nog wat rond zich hebben om  er te zijn
  - Hoe gelukkig kan je zijn met een eenvoudig glas water en een stuk brood
  - Hoe kan een inspanning deugd  doen en als je er door zit vind je nog kracht om voort te gaan

  De gedachten hollen door mijn hoofd en het wordt middag. Aan een een klein kerkje ga ik eten... rustig aan en voldoende. Ik drink en ik drink (water en isostar) De drink yahurt loopt zo naar binnen. Ik was nog zo blij om gisteren dit te vinden in Cadillac. Nu is hij al op. Om de verveling weg te duwen zet ik voor de tweede keer muziek op. De wind is aan het draaien maar het lukt nog vrij goed. Het is twee uur als ik voel dat de brandstof op is, de benen willen niet meer mee ... te lang gewacht om opnieuw te eten. Ik stop en eet: koekjes, chocolade, isostarreep en ik drink....de laaste bidon gaat er aan.
  Ik kom toe waar ik denkt te overnachten maar nee.. geen mogelijkheden. Een oud vrouwtje zegt: 5 km verder en vooruit je haalt het wel. Er staan al 145 km op de teller dan kan er nog 5 bij zeker. Ik zit nu ruim over de helft van de tocht... de tocht naar Roncesvalles  lijkt me nog altijd een groot monster ... In het klooster van St. Vincent de Paul ontvangt men pelgrims. De zuster van de boekhouding wijst me de weg en geeft me kans om mail te zenden. Leuk. Met een beetje vriendelijkheid kom je er wel. Straks avondmaal bij de zusters maar ik volg eerst de vespers. Nu snel onder de douche.. Ik ben toch blij dat ik de sprong door de Landes heb gemaakt.Morgen tracht ik tot St .Jean Pied de Port te bereiken... een rit van 100 km maar niet meer vlak. Dan neem ik een rustdag en begin aan mijn derde boekje..Het moeilijkste is de eenzaamheid. Vooral vandaag... de ganse dag met niemand gesproken en ook niemand gezien behalve een paar voorbij snorrende auto's en een ree op de weg. Het rare is dat je precies minder en minder behoefte krijgt aan spreken... Ik eindig met de woorden van mijn zoon Steven
  Heb moed
  hou vol
  er is maar 1 weg
  naar compostella
  leg een steen
  en kom dan  terug
  met een ervaring
  voor jou alleen

  als het slecht gaat kan het alleen maar beter
  als het goed gaat kan je het volgende:
  hopen dat blijft goed blijft gaan
  als daarna terug slecht gaat;
  denk dan aan de eerste regel

   

   

  van St Vincent De Paul naar.St Jean Pied de port gereden :108km    datum   maandag  12  /05/08     dag 13  

  Maybe you become more intelligent because of the knowledge that others teach you ,but you will only become wiser because of your own experiences.....                                                                                    Michel de Montaigne

   


  Ik zit na het avondmaal nog even te kijken buiten naar de " berceau de Saint Vincent de Paul" Nog negen zusters blijven er over en zuster Jeanne schijnt alles te beredderen... maar geen roepingen meer. Het complex is deels rustoord en retraitehuis geworden. Alles piekfijn in orde en veiligheidscoördinatoren hebben hier geen werk. Ik kruip vlug in bed om de vele km te verteren. OM 8.15 vertrek ik na afscheid te hebben genomen van zuster Jeanne. Tarief 25 euro met plezier gegeven. Ik wil naar Saint Jean Pied de Port.. een serieuze rit die 108 km blijkt te zijn. De klimmetjes die er in zitten van 7% verteer ik goed al moet ik in Saint Jean passen voor de laatste  25 meters aan 14% .. maar dan was ik al 100 km verder.
  Ik heb een ritueel bij gecreêerd: elke ochtend de ventielen van de banden aandraaien. Heb ontdekt dat deze steeds los komen en kan geen technische verklaring vinden, kabouters doen het ook niet!Tijden het middagmaal kom ik twee pelgrims uit Nederland tegen. Een babbel en ze vertrekken... ik had graag wel even mee gereden maar ja. Even later vertrek ik en na een 10 minuten zoef ik ze voorbij: motivatie?
  De rest van de dag denk ik aan het ventielraadsel en aan alle mensen die " mee rijden" De route wordt drukker en ik zie de eerste wandelaars. Aan de porte Sain Jacques is het onthaal voor pelgrims. De touristen bewonderen blijkbaar mijn fiets...Ik ben blijkbaar vlug want als ik na een uurtje terug kom staat er een rij tot buiten te wachten: heel veel mensen te voet. Een paar huizen verder vind ik slapen voor 10 euro. Niet veel soeps: een bed en een gedeelde douche en wc maar het volstaat. Eten doe je buitenshuis en morgen neem ik een rustdag. Dan nog 880 km te gaan en ik heb tijd over. Het is nu 12 mei en ik heb nog tot 30 mei. De etappes in Spanje zullen korter zijn omwille van het parcours maar ook omwille van de temperatuur. Ik ga een wasserij opzoeken want het stinkt een beetje... Ne mens moet toch een beetje proper zijn. Mijn tweede boekje is uit: joepie! Blijkbaar maakt mijn tocht wel heel wat los bij een aantal mensen. Het is soms moeilijk om te reageren op wat men schrijft. Ik merk dat mijn emoties onder een dun laagje liggen zeker als ik 's avond moe toe kom. Er is het verlangen naar thuis en de rust.. er is het gemis van allen die je nabij zijn. Weten dat ze het soms ook moeilijk hebben is soms lastig om dragen en het weegt zwaarder dan mijn bagage. De tocht gaat echter verder... Gisteren zongen de zusters tijdens de vespers: Open je hart voor de adem van God want hij spreekt door je mond. "Ruhah" het bijbelse begrip krijgt op mijn tocht gestalte. De geest waait waar hij wil.... Bedankt Heidi voor je mooi citaat.

   

  vanrustdag        gereden : 0.km             datum  dinsdag 13 /05/08      dag 1 4   

  Even mijn blog bijwerken... ik merk dat de qwerty en de vermoeidheid me aardig wat parten heeft gespeeld. Mijn dochter vroeg zich gisteren al af of er dyslexie in het spel was... Nu ja als een specialist het al zegt!
  Wie kom ik gisteravond tegen? Xavier... Het is een hartelijk weerzien. Een warm gevoel.  Hij vertrekt morgen al .. We delen de ervaring bij een drankje terwijl de was draait. We zijn het eens: De drukte hoeft niet... de tocht is louterend en ja he hebben blijkbaar aan elkaar gedacht: Waar zou ... nu zijn?We vertellen elkaar typische voorvallen.. en merken dat de dagen door elkaar lopen Ik ga op zoek naar eten en Xavier wil vroeg gaan slapen.. We nemen afscheid en wisselen gegevens uit. Misschien zien we elkaar in Compostela.

  Vanochtend in de slaapruimte grote manoeuvers: iedereen start rond zeven met inpakken en wegwezen...Ik blijf liggen en slaap nog een uurtje of zo alleen. Doet deugd. Ik ga op zoek naar ontbijt en ben van plan wat rond te kijken in het mooie stadje.. Zal aan jullie denken Werner en Moniek. Marie- Josée sms's: veel moed... en vergist zich : Het is een rustdag. In de namiddag siesta gehouden en daarna alles zovel mogelijk terug geordend en ingepakt. Ik tracht om 7.15 te vertrekken en rustig mijn grote vrees voor morgen aan te pakken...Alles gaat goed en ik eindig met de woorden die mijn broer me toe zond:
  Eenzaamheid is vaak nuttig
  om iets belangrijks te verwerken.
  Als je in die eenzaamheid althans
  niet in kringetjes ronddraait.
  Eenzamheid is enkel een kracht
  als ze je voort helpt.
  Dan wordt eenzaamheid bezinning.
  Dan is eenzaamheid even stil staan
  om dan verder te springen.

  van.St. Jean Pied de Port .naar.Huerta        gereden :71.km             datum  woensdag 14/05/08       dag 1 5  

  Als je van iemand houdt
  dan is alles duidelijk:
  waarheen te gaan
  wat te doen
  het gaat allemaal vanzelf
  en je hoeft niemand iets te vragen

  Maxim Gorky  Vanochtend vroeg opgestaan. nerveus en in de nacht wel vier keer wakker geschrokken.. de bergen over.. is het nog geen tijd om te vertrekken? Ondertussen gaat de competitie snurken tussen twee Duiters onvermoeid verder.. Om 7 uur alles gepakt en opgeladen. Even wat eten gekocht en aan de voet van de klim op een bank opgegeten. Om 7.30 is het dan zover. ik start langzaam met de melodie van Bach - waarmee ik was opgestaan - draaiend in mijn hoofd. Jesu meine freude... Deze schadelijke perseveratie help me het ritme te vinden. Ik doe het langzaam aan..Geen fietser te bekennen en langzaam ga ik voort.. ademhaling en ritme controlerend,, af en toe even stoppen om te drinken en iets klein te eten. Er komt geen einde aan de bochten .. het is hard maar ik weiger af te stappen. Om 10.30 kom ik an de top ; ik ril van de koude en trek snel fleeze en regenjas aan... daal af naar Roncesvalles en heb nog kou. Nog wat eten en extra broek aan. Rillend rijd ik verder naar beneden. Voor de beklimming van de Erro neem ik middagmaal en babbel even met twee dames uit Nice. Wandelaars wensen " Bon Camino"...Nu zit ik in de tuin van de refuge.. morgen naar Estella. Net een paar km gestapt om internet te vinden: nada. Dan maar terug naar de fefuge van Huerte met zijn  vriendelijke pater en mooie ligging. Samen gaan eten met mensen uit New-York.


   

  van Huerte naar stella        gereden :63 km             datum donderdag 15  /05/08      dag 1  6   

  Het is niet het doel
  maar de weg
  Het is niet de noten
  maar de melodie


  Ik kies voor een korte rit omdat de bergen nog niet helemaal verteerd zijn en omdat ik tijd heb om echt op camino te gaan. Ik ploeter door Pamplona en een fietser steekt me voorbij en zegt dag. Buiten Pamplona is het niet allen berg op maar wind tegen. Niet te verwonderen dat daar een windpark staat. Ik steek de fietser voorbij en wacht aan de top. Hij komt te voet boven. We maken kennis. Florian is 21 en komt fietsend uit Hamburg. We besluiten samen verder te gaan en praten wat. We ontbijten samen en bezoeken Puente La Reina. We nemen de tijd om te eten en te praten. Leuke babbel en vertrekken samen naar Estella. Komen vroeg aan maar dat is nodig want pelgrims stromen toe. Net gewassen met koud water en tussen 6 en 7 is er ontbijt. Nu ja bent tocht wakker: vanochtend dansten een stel Brazilianen de samba om 6 uur ... Morgen zie ik wel. Al bij al toch nog een dag van klimmen en dalen. Het gaat goed.. ik tracht elke dag tussen 60 en 70 km te doen...Voel me nu echt op de Camino en erg rustig. bijna mediterend rijdend op de weg... Alles schuift voorbij en teverden met niks... De wereld is toch mooi he


   

  van Estella naar Najera        gereden :80 km             datum vrijdag 16  /05/08       dag 17  

  Geen grotere illusie dan angst,
  niets erger dan jezelf te moeten verdedigen,
  geen groter ramp dan een vijand te hebben
  (zelfs al is dat een berg)
  Wie door de angst heen kan kijken
  zal altijd veilig zijn.

  Lao Tzu


  De dag begon goed: om 7.15 moest iedereen uit het hostal na een zogenaamd ontbijt: droge koeken en confituur en koffie. Het gevolg was dat we om 7.30 op de straat stonden en het was nog half donker. Inderdaad "we" want Florian vroeg om verder me te rijden.. Een geluk bleek achteraf. Gisteravond gegeten samen met twee mensen uit Canada en iemand uit Australië. Ongelooflijk... leuke conversatie en ervaringen uitgewisseld en wijn gedronken. Ik merk dat een glaasje wijn al snel  naar mijn hoofd stijgt. Dan maar vertrokken voor wat bleek een nogal zware rit. Het was koud en het regende en de weg was zeker niet vlak. De kou legt een ijspak op mijn knie waar ik overigens minder en minder last van heb. We praten wat over pedagogie maar het merendeel van de tijd klimmen we zwijgend voort. Ik voel dat in de namiddag de krachten afnemen en voor 12  procent moet ik passen.. Ervoor echter heeft Florian lekke band.. water halen in de bag van Hans en snel repareren... dan gaat de toch verder. Gelukkig heb ik Florian om mee te rijden. Het stimuleert om de berg op te geraken die inderdaad soms wel erg vijandig is. Ritme en ademhaling is belangrijk.. uit de ademhaling dan stop ik heel even en vind mijn ritme terug. Op de middag eten we in de zon aan het meertje maar nadien verandert de temperatuur en de lucht opnieuw. We besluiten het laatste deel over de national te doen wegens opnieuw koude en regen. Dan gebeurt het in Najera :wil ik in een afdaling een kuil in de weg vermijden, Florian zit net achter mij... Ik ga over kop en lig op het asfalt. Blijkbaar heb ik nog iets van de judo reflexen want Florian vertelt me nadien dat ik een perfecte koprol maakte. Ik heb niets en ben alleen maar geschrokken...  Recht! maar Florian dringt aan om even te gaan zitten. De fiets heeft niets: sterk ding en de zakken hebben de val gebroken. Naar de refuge waar een file mensen wacht. Ik hoop dat ze fietsers aannemen maar inderdaad geen probleem. Hopelijk zitten er geen snurkers tussen zoals gisteravond en ook niet iemand die midden in de nacht kaarsen aan steekt en begint te bidden. Ik denk vlug in bed te kruipen... rusten en morgen naar Belorado over San Milan waar we al eens geweest zijn mijn vrouw en ik  en Sancta Domingo de kerk met de kippen. We besluiten het even wat rustiger te doen. Burgos halen we toch niet in 1 dag op een degelijk uur dus dan maar twee. Nadien wacht de meseta waar ik even op krachten kan komen. Nog een menu van de pelgrim, vanavond alleen en de dag was goed gevuld.

  van.Najera .naar.Belorado      gereden :.64 km             datum  zaterdag 17  /05/08      dag 1 8  

  Hoop is geloven dat je

  zowel over de wil beschikt,

  als de juiste weg kent

  om je doel te bereiken,

  wat dat ook mogezijn.

  C.R.Snyder

   


  De geur van zweet , kampfer , andere zalfjes is maar goed weggetrokken of het licht gaat aan. Het is zes uur en tijd voor de wandelaars om op te staan. Het wordt een beetje druk op de Camino zeggen sommige mensen en ook een beetje te commercieel. Er is minder rust en ik wil echt dat ritme en de rust van de camino vinden. De strijd voor een plaats in een refugio hindert enorm. Ik heb goed geslapen en voel van de val niets meer.
  Dit goed slapen kwam omwille van twee redenen: van een dame naast mij kreeg ik oordopjes en dus geen concerto in stereo en van Florian kreeg ik een extra matje want mijn matras was eerder lattenwerk. We nemen de tijd om op te staan. Ik doe een babbeltje met de dame uit Frankrijk die vrijwillig de refugio runt en ontbijt. Tijd om te vertrekken en nog even te praten met Vlamingen die terug naar huis gaan. Er is dan toch iets mis met de fiets. het achterspatbord sleept. Nog geen 500 meter verder laad ik alles af en herzet de bagagedrager. Vier moertjes los en terug vast en het zaakje is geklaard. We nemen vandaag een ommetje langs San Milan. Het is stil en kil en er hangt regen in de lucht. Dan naar Sancta Domingo de la Calzada. Gelegenheid om eten te kopen, fietswinkel aan te doen ( buitenband voor Florian en olie voor mijn fiets) en dan naar de kathedraal. Het gaat niet goed met Florian: zit er helemaal door en ik stel voor om tijdens het middageten te overleggen. Dat doen we ook: hij rijdt nog mee tot Burgos of tot Leon.  De Camino is vrij en ik voel me stilaan door deze korte trip wat meer op krachten komen. Er staan me nog serieuze klimmen te wachten in de laaste 300 km. Ik voel ook dat in de namiddag de krachten snel afnemen. Ik moet eten, eten, eten en eten. Dat doe ik ook. Ik geniet van het landschap en de zon komt er even door. We berijken snel Belorado en vinden onderdak in de refugio van de parochie. Er zijn maar 24 plaatsen en het is er snel vol. De Zwitserse dame zorgt als een moeder voor ons: thee, uitleg, morgen een ontbijt, gezelligheid. Eindelijk eens een douche voor mij alleen. Ik doe de was en respecteer wat mensen allemaal met de hand moesten doen. Op zoek naar een internet mogelijkheid zit ik nu in een enorm luidruchtige Spaanse cafê. Strak het menu van de pelgrim. Florean gaat deze keer mee..Het werd een rustige dag , maar 64 km en goed genoeg om te recupereren . Ik begin zowaar te zingen in de namiddag: blijkbaar heeft het voldoende eten me deugd gedaan. Morgen naar Burgos met aansluitend al of niet een rustdag. Dan stilaan de meseta in en de nieuwe beklimmingen. Compostela wenkt en ik voel voor de eerste keer dat ik er echt kan geraken als ik maar op mijn ritme blijf fietsen. Ik voel me ok zekerder bij het klimmen op mijn ritme.... Op mijn ritme op mijn tred op de tred van de Camino.  Adios...


   

  vanBelorado naarBurgos gereden : 60 km         datum  zondag18 /05/08   dag 19 

  Now it is time to change
  to look for new directions

  Cat stevens song


  Een verzopen dag... Vanochtend de nog natte was meegenomen en begonnen aan gestadige klim van 4 procent over 5 km en dit twee keer. Het wordt kouder en kouder.. ik besef dat ik op 1000 meter hoogte zit.Ik trek de nog vochtig lange broek en en doe de regenjas om. Klimmen lukt wel en langzaam stijgen we - Florean en ik - naar het hoogste punt. Het  begint te regenen en het zal niet meer stoppen tot in Burgos. We stoppen en lopen een bar binnen als twee verzopen kiekens. Even later komt Hans uit Nederland er aan. Hij was laat binnengekomen in Belorado. We besluiten om samen naar Burgos te fietsen en nemen zo veel mogelijk de origine fietsroute en niet de N-weg. Het is echter zo slecht dat we de laatste 15 km via de N 120 doen. Het is zondag en het verkeer is niet al te druk. Om 2 uur zijn we in Burgos en we zoeken onze weg naar de refugio in het park. Het is er al druk maar we krijgen als fietsers toch nog een plaats. Morgen verlaat Florean me en dat is niet erg prettig. Het is nu zo. Ik vermoed dat Hans wel een eindje met mij zal optrekken. Nu nog de meseta en dan na Astorga een zwaar stuk. Na wat rekenwerk denk ik aan te komen in Compostela rond 27 mei. Als ik sneller wil dan ga ik me forceren. Het is een dag om vlug te vergeten... alhoewel ik begin zelfs tijdens het klimmen te genieten. Straks gaan we even naar de stad iets eten en dan vlug in bed. In de stad komen herinneringen boven: de pastis die ik er samen dronk met mijn vrouw, de lachende kelner, de kathedraal. Gegeten met Hans en Florian. Hans wil blijkbaar met mij verder. We hebben een goed gesprek gehad over motivatie en Compostela. Florian blijft achter in Burgos. Hopelijk vindt hij zijn keuze en weg in zijn leven.  Hoe het morgen moet dat zien we wel..Hopelijk komen we tot Carion de Los Condes en belanden we niet in Belgrado ik bedoel  Belorado.   

  vanBurgos naar Carion gereden :106km  datum  19  /05/08      dag 20 

  zie deel 2

  Bijlagen:
  Dekrachtvanalleelementen.pps (1.7 MB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP TOCHT VERVOLG
  van .Burgos .naar.Carrion        gereden :106.km             datum maandag 19  /05/08                           dag 20                   

  De grote ontgoocheling... eer is geen plaats meer in de  mooie refuge. Ook niet in de andere refuges. Ik voel me een beetje beet genomen. Als je weet dat er bussen met nep-Caminars worden afgezet enkele km voor een refuge... FOEI.. Het is de tweede keer dat ik dat zeg vandaag. De belofte aan Florian dat hij nog een nacht mocht blijven gaat niet door. Hoe was dat ook weer: de wet en de mens. Ik sta er van te kijken dat mededogen niet zo veel betekent voor sommige mensen. vaderlijk neem ik afscheid van Florian. Hij zal zijn weg wel vinden maar moet nog wat dwalen juist zoals in het boek van Poalo Coehlo. We rijden weg :mijn nieuwe fietsgenoot Hans uit Nederland en ik. Ik ben een beetje stil en blijft dat de ganse voormiddag. We rijden vlot Burgos uit maar dan loopt het mis in Acros rijden we verkeerd en klimmen wat te veel. Gelukkig is de doorsteek naar de route vrij vlak. Het duurt lang eer we een winkel vinden. De weg is stil en het landschap groen. De zon wil maar niet komen en we rijden op 900 meter hoogte wat te voelen is aan de temperatuur. Inderdaad na Burgos is het niet vlak... De ganse voormiddag ondervinden we dat. Het verandert als we afdalen naar Castrojerez. De zon breekt door en we bezoeken de prachtige kerk met tentoonstelling. We gaan stil zitten en bidden. De mooie omgeving en de muziek ontroeren me. Die Camino toch. 

  Smile without a reaon why

  Love, as if you were a child

  Don't listen to a word they say

  cause life is beautiful that way.

  Voor de kerk eten we in het zonnetje.. en dan maar verder. Het loopt vlot. De kievitten schieten over de weg. en wij ook soms met een vaart van 30 km per uur. In Carrion dan maar een hotel binnen. We delen de kamer en maken tijd om alle reiszakken op orde te krijgen. Gisteren in Burgos kwanen er ook zo veel herinneringen los. Het bezoek aan de kathedraal, de lachende kelner van weleer, de ricard die we dronken midden in Spanje... nu ja . Na een bezoek aan de kathedraal hebben we samen gegeten: Florian, Hans en ik. Grote keuken was het niet maar een pergrim die eet alles. Over eten gesproken: nog nooit heb ik zo veel gegeten op een dag als nu. Brandstof... Morgen zien we wat we doen. Het is nog 160 km naar Astorga. Misschien is het beter om maar de afstand in twee te doen en tijdig een refuge binnen te vallen. Het kan niet anders anders sta je voor een volzet ding en kan je soms nog heel wat km verder. Morgen is morgen. We zien wel.


  van Carrion.naar.Mansilla de las mulas        gereden :81.km             datum  dinsdag 20  /05/08                           dag 21                

  Over de Meseta... Het oorspronkelijk plan was om Leon te halen.. alles verliep vlot behalve het functioneren van mijn darmen. Pilletjes en bouillon zouden moeten helpen.  Toch besloten om samen met Hans te stoppen in Mansilla de las Mulas. Een goede beslissing want we nemen de laatste bedden in beslag... je dient je dus als fietser aan te passen aan het ritme van de voetgangers. Gistereren nog getracht om een stempel te halen in de refugio van de Clarissen... we werden als honden terug de straat op gestuurd: geen stempel. Nu ja... Hoe kan je omgaan met 1 minuut : de vriendelijkheid. de dienstbaarheid, het geduld of de ongeinteresseerdheid en onbeleefdheid... Dan maar een stempel bij de andere kerk en een vriendelijke dame.
  De meseta doet je als het  ware indommelen.Ik krijg stilaan nogal wat zaken op een rijtje... niet zonder moeilijke momenten maar er is een glimlach in mij... 
   Nu nog veel groen en bloemen maar ik heb de meseta ook gezien in volle zomer. De wandelaars zijn kleine stippen en de weg trilt van de warmte. Het is goed weer en de was droogt achteraan op de fiets. De benen zijn goed maar de buik niet... Ik zet door... het moet wel. In de verte schuiven vrachtwagens op de autosnelweg voorbij... onhoorbaar. Het is stil.. en toch geniet ik ondanks alles.  Morgen naar Astorga samen met Hans in wie ik een goede reisgenoot heb gevonden en waarmee ik veel gemeeschappelijk heb. Hopelijk voel ik me beter want de klimmen komen er aan. 
  De vriendelijke uitbater van de refuge laat me een kaart trekken:
  Man`s character determines his destiny

  van .Mansilla de las mulas .naar.Astorga    gereden :99 km             datum  woensdag 21  /05/08                           dag 22                   

  Voor het stadion van Leon staat een beeld van twee worstelaars die vreemd genoeg een judo beweging maken. uchimata Geworpen worden of ontwerpen. Vanochtend vertrokken richting Leon en op de verkeerde weg geworpen: de verkeerde zijde van de rivier. geen nood dan maar richting Leon. In deze drukke stad terug het pad genomen en op weg tot de wet van Murphy zich duidelijker deed gelden: bleek dat we wel naar ZO reden maar de twee tracks lopen zo... en dus verkeerd. Opnieuw geworpen opde meseta met de gedachte van toch wel 15 km te veel... Maar wat is te veel op de Camino. Samen me Hans rijd ik verder. Ik voel me drijven op de weg en reken opnieuw. Ik word geworpen en tracht er het beste van te maken. We zoeken een alternatief pad en komen er wel. We schieten goed op. Op de middag eten we ergens in een godverlaten dorpje Bercianos. Enkele Spanjaarden spreken ons aan en zeggen dat de Camino wat verder ligt. of dat ze de Camino al gelopen hebben. Ze zijn enthousiast en geven moed. We rijden door de verlaten stille dorpjes.. en naderen Hospital de Obrigo. De hemelsluizen gaan open en de klimmetjes volgen elkaar op.Ik voel me geworpen en denk na over de kansen die je leven je geeft. In het steeds geworpen worden zitten mogelijkheden van creatie van nieuw begin van andere wegen. De uitdaging niet uit de weg gaan en achterom kijken als je nog maar eens bergop bent gereden. Ik denk aan Toon Hermans die stelde dat het leven op en neer moet gaan om het boeiend te maken.  Ik hoor zojuist dat Xavier al in Santiago is... heeft die gereden. Morgen komen de klimmen en ik wil op mijn tempo er tegen aan. Ik voel me terug sterk en mijn buik - je weet wel - is terug onder controle. Vandaag goede benen gehad: op het vlakke tegen 28 km gereden en niet moe... Morgen zal het niet 28 maar 8 zijn vrees ik. .Ik ben 25 km verwijderd van de cruz de fero: ik hou mijn steentje klaar en weet voor wie ik hem daar leg.Hopelijk voer ik de uchimata uit. Vanovond nog gaan eten in een restaurant aanbevolen door de meneer van de refugio... leuk en lekker voor 11 euro. Vooraf in het door Gaudi ontworpen paleis de tentoosteling over peregrino bezocht. prachtig zowel de tentoosteling als het gebouw. Nadien binnengelopen in de convento de sancto spirito. mensen waren aan de rozenkrans: iets dat bij ons bijna  weg is maar blijkbaar hier nog wel leeft. We zijn blijven zitten, Hans met zijn gebedenboek ik in gedachten verzonken. deed goed om eens stil te denken in deze prachtige omgeving met al die biddende mensen... Voila: en nu het bed in. Het is negen uur.


  van Astorga naar Cacabelos        gereden :70 km             datum donderdag 22  /05/08                           dag 23                   

  Gisteren gaan slapen met de tekst van Noa:  Smile, keep your smile inside. smile like a child...  Zo ben  ik ook vertrokken ondanks de aanhoudende buikklachten. Even gestopt voor een ontbijt en an verder. Smile.

  Klimmen maar:

  El Ganzo    1030 m Rabanal     1150 m  Foncebadon   1425 m Cruz de Ferro  1500  m Manjarin  1150 m Dit alles in een mooi decor en over25 km Smile. Ik sta aan de Cruz de Ferro en vraag Hans om een gebed te lezen.

  Ik leg mijn steen neer en denk aan allen waar ik voor op tocht ben. Smile We nemen foto´s en jagen een crosser weg van het kruis... Dan wat eten samen met andere echte compostolanen. Lieve mensen op tocht... smile

  Dan volgt de gevaarlijke afdaling naar Ponferrada. Ik mis bijna een bocht en Hans roept het uit! We besluiten door te rijden naar Cacabelos. Een goed idee want Ponferada  en todas directiones heeft geen goede herinneringen. We komen toe aan een mooie refuge... Smile.  Lord of all hopefulness, Lord f all joy

  Whose trust ever child -like no cares can destroy

  Be these at our walking, and give us die pray

  Your  bless in our hearts, Lord, At the breack of the day.

  Lord of all eagerness, Lord of all fauth

  Whose strong hands we skilled

  at the plane an the lathe,

  Be there at our  labors, and give us, we pray

  Your  strength in our hearts, Lord at the noon of the day


  van Cacabelos naar Triacastela        gereden :64 km             datum vrijdag 23  /05/08                           dag 24                   

  Wie anderen overwint is sterk,

  Maar wie zichzelf overwint

  is oppermachtig

  Lau-tse


  Gisteren gaan slapen terwijl  de regen in bakken naar beneden viel. Dit zou zo de ganse nacht duren.De natte was dan maar weggestopt, gegeten in de refuge en met regenkledij aan vertrokken. Alvast een apperitief: een klim van 3 km. Het hoofdgerecht zou niet lang op zich laten wachten: 29 km klimmen en steeds maar tussen 1200 en 1450 meter hoogte. We zien enkele bekende gezichten terug.. samen eten we wat en dan gaat iedereen op zijn eigen tempo weer verder. Het regent en blijft regenen en het water staat in mijn schoenen. Doornat stoppen we op de Alto do Poio 1335 meter. Er brand een houtvuur en we kunnen er soep eten... Dan naar beneden voor een afdaling van 12 km aan 7 procent. De wind duwt je weg en de regen geselt je lichaam. De remmen hebben meer tijd nodig en we doen het voorzichtig aan. Na 64 km is het genoeg... Doorweekt stap ik af in Triacastela en een druk doende vrouw tracht te vertellen dat alles volzet is maar dat er nog een hostal is. We trekken er naartoe en prima: warmte, was drogen, warm water en we kunnen alles uitstallen zodat de vochtigheid verdwijnt.
  Niet zo veel om filosofisch over te worden vandaag: De koude, de regen, de wind en het klimmen houden je bezig. Gelukkig was ik niet alleen en trokken we elkaar mee de berg op. Het weer ziet er de komende dagen niet beter uit. Maandag kom ik vermoedelijk aan in Santiago... Smile alles is simpel en je bent tevreden  met eenvoudige dingen.  van Triacastela naar Portomarin        gereden :47 km             datum zaterdag 24  /05/08                           dag 25                  

  Ja ik weet het maar 47 km maar het weer zit echt niet mee en bovendien is de verdeling van de afstand zo dat er toch drie etappes nodig zouden zijn. Een goede beslissing achteraf want in de namiddag blijft het afwissend regenen en schijnt even de zon. Nog 100 km naar Compostela.. de droge kleren van gisteren doen deugd maar de regenbroek en kledij zijn weer eens nodig. Niet erg alleen hou ik er niet van te rijden in regenkleding. Ik droomde toch van door Spanje in T-shirt .Voorlopig een mooie illusie maar morgen belooft men beter weer.. een verademing voor de stappers en de fietsers. Portomarin ligt aan de Rio Mino en is heropgebouwd omdat het moest wijken voor een stuwmeer.Water dus...

  Ik lees de tekst van Leon Filipe


  Leven als een pelgrim
  Slechts een pelgrim
  die steeds over nieuwe paden loopt

  Leven als een pelgrim
  met geen ander doel
  zonder andere naam en zonder land
  leven als een pelgrim
  slechts een pelgrim  Nu in de kerk van Portomarin denk ik na over deze woorden.. Je bent natuurlijk pelgrim maar je naam staat geschreven in Gods hand en je doel is inderdaad op weg te gaan om te ont-moeten en te werken aan het beloofde land... Wie dit tracht te doen is misschien pelgrim. Had ook een gesprek met een paar mensen over het toeval. Ik geloof dat je op deze Camino toch meer open staat voor de dingen van buitenaf... als je kans geeft om binnen te laten wat jou raakt is er het herkennen. Dat dingen soms gelijk lopen - serendipiteit - zal ik niet ontkennen. Toch blijft het toeval en misschien ook noodzakelijkheid. Op je camino krijg je hiervoor zeer veel kansen en neem je meer tijd om er over na te denken. Ik ben blij met de reacties op mijn verslagjes.. Alvast bedankt.

  Ik ga terug naar de refuge overigens een vroeger schoolgebouw. Morgen rijden we verder... in de zon  van Portomarin naar Arzua        gereden :57 km             datum  zondag 25  /05/08                           dag 26                 

  Als de rook om je hoofd is verdwenen


  Ik rol voor het laatst mijn slaapzak uit in de albuargue privado. De publico laat maar fietsers toe vanaf 19.00 en we zijn al in Arzua om 14.30. De klokken van de kerk klepperen er vrolijk op los was Corpus Christi wordt gevierd of is het welkom voor ons... Morgen de laatste etappe nog een goede 45 km die ik rustig wil uitfietsen. De zon schijnt de mist is opgetrokken. Vanochtend kon je geen 50 meter ver zien en zeker de klim niet goed inschatten.Auto´s snorren je voorbij en je merkt niets van de natuur...  Ik heb het toch altijd lastig het eerste uur maar als de machine op gang komt dan loopt het prima. De mist trekt op en ik denk terug aan Portomarin: de viering in de kerk gisteren en de verschikkelijke geur in de grote slaapzaal... Als de mist is verdwenen. en zon schijnt e word je er meteen vrolijk van.. Wat kan een volgende klim je nog deren.. je neemt er hem maar bij. Alles is rustig: helder, klaar, geordend en ik ben nu al blij dat de tocht goed verlopen is. het blijft een speciale ervaring en ik zal wel de tijd nemen om alle belevenissen te verwerken.
  Morgen Compostela.. in de zon. Geen rook ..  vanArzua naar.Compostela        gereden :40 km             datum maandag 26  /05/08                           dag 27                

  Als de Camino is begonnen


  Dag  allemaal...alsof alles nu rustig op zijn plaats valt. Aangekomen om 11.00 in Santiago de Compostela en de weergoden waren niet gunstig maar de blijheid straalde uit. Wat een luxe dat de vriendin van de vrouw van Hans er was om op alles te letten  toen we de kerk ingingen en onze " diploma" haalden. De camino is uit of begint hij nu nog... Even naar de rua San Pedro gereden en daar een eenvoudig hostal gevonden net achter de hoek van de fietsenzaak die er voor zorgt dat je fiets wordt klaar gemaakt voor transport. Internet in de buurt, een goede info over streekeigen eetgelegenheid en zelfs de zon komt nog even piepen. Ook de vriendelijke meneer van de fietsenwinkel kloeg over de commercialisering van de Camino en promootte de Camino del Sud als alternatief. De foto`s zijn genomen en nu is het even tot rust komen.  2300 km gefietst in weer en wind en berg op en berg af.. Een hele ervaring en het eindpunt is maar een eindpunt. Voor mij was de weg er naar toe belangrijk. Weet je nog wel wat Vermandere zingt: Niet het doel maar de weg.. het dagelijkse gebeuren van onderweg zijn, het ritueel van inpakken dat je op het einde in het donker zelfs niet mee rmis  doet, het eten en rijden, het groeten van elkaar, de tocht . Ik ben ook blij dat alles zonder vlot is verlopen .. Ik ben ook blij dat ik deze ervaring heb mogen mee maken en hoop er nog lang van te mogen nagenieten... de camino als levensweg: een diepere rust, een groter relativeringsvermogen, een tevreden zijn met het kleine, het ordenen van de dingen, het verwerken van minder prettige ervaringen, het accepteren van het leven.. De fietst staat klaar in de doos en de taxi is besteld... Vrijdag is mijn vlucht terug: Air Berlin landt om 22.35 in Amsterdam.
  Nu rest me nog een taak: mijn belofte aan allen die me nabij zijn en allen die het me vroegen onderweg om een kaars te branden in de kathedraal. Ik zal dat doen en denken aan: Mijn vrouw, kinderen en kleinkinderen, ouders, familie en de vele vrienden, de mensen die me onderweg vroegen om voor hen te bidden,.. ook voor hen hoop ik dat hun komende leven een leven van de Bon Camino zal worden.
   Le seul moyen de goûter le bonheur, c'est de le partager' (Lord Byron)

     27-30-05-2008                 Epiloog dinsdag tot vrijdag                  

  Je kan het zo zien: de glimlach, de stralende ogen, de houding, het begrijpend kijken naar elkaar... dat is een pelgrim. Ik vind geen rust in de grote kathedraal van Compostela. Naast mij dicht tegen het altaar zitten nog twee pelgrims stil en in gedachten of gebed verzonken. Ik tracht rust te vinden maar de molen van het dagelijkse gebeuren draait  en draait: drukke gidsen die er nog in geloven dat hun weetjs worden meegenomen, pratende mensen, geroezemoes en flitsende camera's... Het verergert als een vijftal Nederlanders achter en naast mij komen zitten. Gedurende een uur voor de dienst gaan ze door over het bladgoud, wierookvat, de dienst, de fiets, de terugweg, ... leuk hoor.De drie pelgrims kijken elkaar aan en glimlachen. Ik voel me met hen sterk verbonden ook al ken ik hen niet. Een stem doet hopeloze pogingen om te vertellen dat dit een plaats van gebed is... sssst en dan begint het weer:drukke gidsen die er nog in geloven dat hun weetjs worden meegenomen, pratende mensen, geroezemoes en flitsende camera's...
  De dienst vangt aan met afroepen van wie van waar komt en een inoefenen van gezangen. De zuster vooraan kan zingen en dit brengt wel rust. Een gastkoor zingt prachtig tijdens de communie ... en de Nederlanders kwetteren er tussen door.
  De drie pelgrims nemen met beide handen elkaars handen vast en wensen diepe vrede: De verbondenheid en de kracht zijn groot. Een glimlach volstaat samen met Bon Camino.

                                                          De tijd is een groot meester, hij brengt veel in orde.


  De regen gutst  naar beneden de dienst is afgelopen en  elk gaat zijn weg.. De mallemolen rond de kathedraal gaat door: het touristentreintje, de groepsfoto's, de gidsen en touristen, de bedelaars, de winkeltjes, ... maar wat kan mij dat geven de rust en de vreugde blijven.

  Later in de namiddag kom ik stilletjes terug en ga naar de parochiekapel. Ik steek mijn kaarsen aan...en denk ook aan de Cruz de Ferro...

                         Er zijn verhalen die in het zand maar er zijn ook verhalen die in steen geschreven moeten staan.

  Donderdagavond: samen met Hans en zijn vrouw gaan we eten en afscheid nemen van elkaar. Het was goed. We hopen beiden dat wat we zochten en vonden ook behouden blijft. Ik loop langzaam door de stad naar de hostal. Dag Santiago. Morgen , ja morgen wil ik thuis zijn.
  amen

  Vrijdagavond 30 mei 2008 : na een lange vlucht met overstap dan toch aangekomen in Amsterdam. Bloemen en warm weerzien met vrouw en zoon... een lange rit naar huis en om 1.30 's nachts branden de lichten voor ons huis. De buren staan buiten en mijn vrouw heeft voor een ontvangst gezorgd met fakkels en een spandoek en balonnen ... Mooi zo. Om drie uur 's nachts gaan we slapen ... er zijn nog vele verhalen te vertellen. De volgende dag vind ik moeilijk mijn draai... de benen vragen nar beweging en de ogen zoeken de grote ruimte op.Toch ook leuk om te vernemen dat Florian Compostela gehaald heeft. Dit doet me erg veel plezier. (zie ook zijn blog:  http://bikeandbubble.blogspot.com/  met verhaal ove onze tocht.) Ook erg warm was de mail van Hans. We zien elkaar nog wel.
  Zondag in de kerk word ik opnieuw verwelkomd in de gemeenschap. Hoeft niet maar het geeft toch een warm gevoel. De camino zal nog lang nazinderen en zij die hem gedaan hebben begrijpen wat ik bedoel.                                                                  Mensen met licht in hun ogen
                                                                        vriendelijke mensen.
                                                                  Mensen die jou zien staan.
                                                                         Mensen die zelf
                                                                      verhalen van licht zijn.

                                                                        Vaak mensen die
                                                            ook wel weet hebben van donker,
                                                                       maar niet in het donker
                                                                                 zijn gebleven.
  Geluk kan je vinden....

  Bijlagen:
  Spectaculair_cbbis.ppt (304 KB)   


  19-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DOOR DE OGEN ( camera) VAN HANS...

  Door de ogen van Hans...  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DOOR DE OGEN VAN FLO

  DOOR DE OGEN VAN FLO  20-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MIJN PAKLIJST

  Dit neem ik mee. (17 kg!)

  fietsuitrusting  links rechts
  dit doe je aan
  Handschoen open fietsherstelling toilet EHBO
  Zonnebril reserve remkabel after shave balsem pijnstiller
  petje reserve versnellingskabel Tandpasta voltaren
  Fietshelm sleutel 14/15 Scheercreme immodium instant
  Fietsschoenen remblokjes Kam pleisters
  Fietsbroek kort 1e kettingspray sunlight zeep ontsmetting
  T-shirt 1e potje met vet tandenborstel aspirine
  Fiets jasje boutjes, moertjes etc. scheermesjes tape
  thermisch hemdje tang scheerapparaat hirodoid
  sokken 1ste paar stukje lood schaartje veiligheidsspelden
  aan de fiets handschoonmaakmiddel papieren zakdoekjes motilium instant
  gps binnenband wattenstaafjes talkpoeder
  veiligheidsslot kettingschakels deodorant pincet
  Fietspomp klein colsonbandjes plastiek lepel neocutegenol (tegen zadelpijn)
  Bidon 1e rol tape plastiek beker
  Bidon 2e spin Rol
  Bidon 3de zacht poetsdoek

  inbusset+pons
  zeer lichte slaapzak
  voedsel
  opblasskussen
  stuurtas Zadeltas fietstas achter L Fietstas achter re
  Zakmes Plakspullen boven boven
  Schriftje voor notities sleutelset Toiletpapier 1 rol fleese
  Routebeschrijving deel 1 inbussleutels Beker/mok loopbroek tegen koude
  zonnebril+reserve kettingpons regenbroek pet
  Balpen/potlood regenjas Handschoen dicht
  Labello lippencreme
  Foto-toestel+oplader

   

  pak pak
  schrijfgerief Broek lang/kort 1ste broek lang/kort 2ste
  aansteker Onderbroek 1e sneldrogend Onderbroek 2e sneldrogend
  Tissues 1e Fietsbroek kort 2de
  koordje voor  bril overhemd korte mouw Overhemd lange mouw
  energiebars T-shirt 2e T-shirt 3e
  Zonnebrand Sokken 2e dun Sokken 3e dun
  batterijlader+ reserve batterijen   Onderbroek 3e sneldrogend
  oplader mobieltje
  Badslippers sandalen
  Heuptas in stuurtas Handdoek 1e Handdoek 2e
  geldbeugel paar vuilniszakken broekriem
  pas pyama of zo Zwembroek
  rijbewijs naaigerei  
  bankkaarten    
  Pilgrim's credential    Zaklantaarn klein
  lijstje telefoons   Wasknijper 8x
  Mobiele telefoon 
  driewegstekker
    koord 4 meter

   

  Kopie documenten
  route 2
   
  route 3

  Bijlagen:
  Genieten!.pps (961.5 KB)   
  When preparing to go to the Camino.doc (41.5 KB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WAAROM TOCH?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Wat begon in april 2007 als een los voorstel krijgt stilaan gestalte.

  Samen met mijn vriend Hans mijmerde ik over hoe het zou zijn eens ik gepensioneerd was. Je kon zo veel gaan doen zoals fietsen bijvoorbeeld.
  Ach ja fietsen... ik had al jaren geen fiets meer laat staan dat ik nog in staat was om enige afstand te doen. Waarom niet?

  " Peregrino, onde vai o seu destino? "
  "Onde éque a vida me leva, meu filho!"

  "Pelgrim, waarheen gaat uw bestemming?"
  "Waar het leven mij naar toe leidt, mijn zoon"

  Steeds kwam Compostela terug in onze gesprekken. Steeds werd het verlangen groter om dan toch maar een tocht te ondernemen als afsluiting van een rijke loopbaan. Waaron niet?

  Dan toch maar een fiets gekocht. Een pronkstuk. Ik durfde er amper de straat mee op. 

  http://fietsvakantie.start.be/

  Toch maar eens geprobeerd om te gaan fietsen... 10 km en drie keer rusten. Dan maar aanvaarden dat het heel langzaam opbouwen zal worden. Eerst wat gelezen in verband met training en schema's en dan met het pensioen in het vooruitzicht er aan begonnen.

  Dag na dag ,kilometer na kilometer. Ondertussen staat er op de teller van deze mooi fiets 5000 km en zijn we een jaar verder, vlak voor het vertrek. Daar waar  10 km een reuze probleem was , zijn nu 100 km een leuke ervaring. De streek en de fietspaden kennen nog weinig geheimen en wat leuk is meegenomen... ik ben 18 (lees achttien) kilogram lichter geworden. Hoe was weer de uitspraak van een Compostela reiziger? Juist ja: ' Alles wat je thuis laat is meegenomen'!

  Nu komt het aftellen... en de aarzeling. gaat het lukken. Mijn omgeving zegt ja hoor...  het blijft toch een grote onderneming maar... waarom niet?

  Maand na maand kocht ik wat uitrusting, gewikt en gewogen, bevraagd en goedgekeurd. Vandaag lijk ik wel een "echte". Met nieuwjaar kondigde ik aan de kinderen aan dat ik het toch ging wagen. Bezorgdheid samen met leuke feed-back. Ik moest toch maar eens een fietstest gaan doen in het UZ... of alles OK was. Dat deed ik en mijn rapport was prima. Toch een leuke zekerheid .

  De ritjes per week werden steeds langer en de koude nam ik er maar bij. Je lichaam begint te vragen naar deze leuke in/ont-spanning. En meer en meer werd ik geconfronteerd met  de vraag: Waarom toch?

  Ik zou kunnen antwoorden zoals je het vaak leest in de vele verslagen op het internet : afsluiten en opnieuw beginnen. Nadenken over wat was en wat komen gaat. Eens wegrijden van het dagelijkse leven en het onverwachte tegen komen. De tocht als belevenis, meditatie en loutering.

  (zie verslag tocht)

  Bijlagen:
  deus-nederlands.pps (2.1 MB)   


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.L I T E R A T U U R

  Hieronder vind je een literatuurlijst in verband met de tocht naar Compostela.

  Het zou leuk zijn als je een aanvulling hebt om deze info naar mij door te mailen.
  (zie bovenaan rechts op deze blog)
  Vergeet je niet om : auteur, titel, datum van uitgave, ISBN t

  Alonso ,J.;  Camino del Norte;ISBN: 84.96192.93.8

  Alonso, Juanjo; Camino de Santiago en Mountainbike;ISBN: 84.7902.402

  Annink, H.; Een late pelgrim op de Melkweg;ISBN: 90.2970.61.63

  Berge, Gied ten en Wantje Fritschy ,Pelgrimeren naar de Morendoder, nderweg naar Jacobus van Compostela Uitgeverij Valkhof Pers ISBN 90 5625 235 6

  Berge ten, G.; Pelgrimeren naar de Morendoder;ISBN: 90.5625.23.56

  Boorsma, B.; Dreaming Santiago;ISBN: 90.7771.303.4

  Brierly, J.;  A Pilgrims Guide / Camino Frances;ISBN: 1.84409.010.8

  Brouwer, A.; Op de Via de la Plata ben je nog iemand;ISBN: 90.8074.864.1

  Brugman, H.;Losgelopen Woorden;ISBN: 9030.40.9932

  Cantré ,Claude, Afspraak met Jacobus, Mijmeren langs de weg naar Santiago de Compostela. Uitgeverij Digitalis- INDICO Utrecht ned ISBN 90 77713 14 X NUR 508

  Coelho, Paulo, De pelgrimstocht naar Santiago, dagboek van een magiër,Uitgeverij De Arbeiderspers,Amsterdam ISBN 90 413 3073 9

  Gonzales, A.; El Camino de Santiago por la Costa del Norte;ISBN: 84.241.0479.X 

  Gooskens, J.;  Ver Onderweg;ISBN: 90.5625.046.9

  Harrison, Kathryn;De weg naar Santiago de Compostela; Uitgeverij Maarten Muntinga bv, Amsterdam ISBN 90 417 0616X NUR 508

  Higginson, J.; The Way of St. James;ISBN: 1.85284.274.1

  Hopkins, M.; De Tempeliers;ISBN: 97.8905.764.83.42

  Houdijk, C. en J.;  Naar de Ware Jacob;ISBN: 9071.3807.7.7 

  Hoeks, K.; Tijdstappen;ISBN: 90.806927.2.7

  Hutchet, P.;  De Tempeliers;ISBN: 90.6271.96.00

  Keller,H.;Geschiedenis van een Tocht;ISBN: 9071.3803.51

  Lechner, A.; De Roelandsage;ISBN: 90.6238.27.97

  Ligtvoet, A.; Landlopers;ISBN: 90.8061.33.12

  Luyn van, K; Het Graanvogeltje;ISBN: 90.6416.25.81

  Madou, M.;  Camino de Santiago;ISBN: 90.7138.05.72

  MacLane, Shirley; Voettocht naar Santiago de Compostella;ISBN: 0.2254.43.38

  Meulen Van Der, Joop,Praktisch pelgrimeren naar Santiago de Compostela, Uitgegeven

  Nimmo, B.;In slakkengang op pelgrimstocht;ISBN: 90.453.0341.0

  Onbekend;Sentier de St Jacques de Compostelle;ISBN: 2.85699.870.4 ; Topo Guide - Franstalige gidsen ; webadres: www.ffrp.asso.fr

  Onbebend; Sentier de St Jacques de Compostelle;ISBN: 2.85699.920.4; Topo Guide - Franstalige gidsen * webadres: www.ffrp.asso.fr

  Onbekend; Sentier de St Jacques de Compostelle;ISBN: 2.7514.0015.9; Topo Guide - Franstalige gidsen ; webadres: www.ffrp.asso.fr

  Peters, Fons, Pelgrim op pedalen. Brieven en notities van een fietstocht naar Santiago de Compostela. Uitgeverij Conserve. ISBN 9789054290995

  Père le, Francois; Sur le chemin de St. Jacques de Compostelle;ISBN: 2.9516367.2.5

  Pijbes, J.;  Pelgrim met Creditcard;ISBN: 9054.291.57.5

  Pombo,  A.;Guia del Camino de Santiago;ISBN: 84.9776.243.6

  Raju ,Allison;  The way of St. James dl 1;ISBN: 1852.8437.13

  Raju, Allison; The way of St. James dl 2;ISBN: 1852.8437.21

  Rijsdijk van, M..;De Heilige en het Bierviltje;ISBN: 90.5695.007X

  Schipper, Guus en Nel, Trappen tot Santiago. Verslag van een pelgrimstocht per fiets. ,Uitgeverij Aschcom, Wemeldinge nl. ISBN 90 804772 57 NUR 508

  Schipper, G. en N.; Terugkeer naar Santiago;ISBN: 90.804772.3.0

  Schiferli,J.; Santiago de Compostella;ISBN: 90.9014.93.84

  Schoevers, P.; Tekens langs het Pad;ISBN: 90.6224.25.45

  Sweermans, C.;  Fiets Route Langs Oude Wegen,ISBN: 9064.5543.82 *

  Sweermans, C.; Fiets Route Langs Oude Wegen;ISBN: 9064.5543.90 *

  Sweermans, C.;St. Jacobs Fietsroute;ISBN: 9064.5544.04

  Sweermans, C.;St. Jacobs Fietsroute;ISBN: 9064.5544.12

  Sweermans, C.;  St. Jacobs Fietsroute;ISBN: 9064.5538.

  Vervaet, Ignace, Duizend heuvels. Fietstocht naar Santiago de Compostela,Uitgeverij Elmar. ISBN 9038908873

  Vervaet, Ignace;  Duizend Heuvels;ISBN: 90.389.0887.3

  Vuijsje, Herman, Pelgrim zonder god.. Uitgeverij Pandora pockets ISBN 978 90 467 0118 8 NUR 301

  FIS    Fietskaart Informatie Stichting     http://fietskaartinformatiestichting.nl

  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Foto

   
  Nog meer literatuur gevonden op het net
   

  Author's Name(s)

         

    ISBN Number(s)

  Book Title

  Nancy Louise Frey

   

  0520210840 (paper)
  0520217519 (cloth)

  Pilgrim Stories - On And Off  The Road To Santiago

  Lee Hoinacki

  0271016124 {cloth)

  El Camino - Walking to Santiago de Compostela

  Shirley Maclaine

  0743208080 (cloth)

  The Camino - A Journey Of The Spirit - A controversial but readable account of her Camino in 1996. Some chapters are better skipped over.

  David Lodge

  0140253580 (paper)

  Therapy - This is very funny. Part 4 contains references to the Camino.

  Elyn Aviva

  0971060916 (paper)

  Dead End On The Camino - A fictional story, to quote the back cover "Murder, mayhem, and mystery accompany anthropologist Noa Webster on her treasure hunt on the Camino de Santiago".

  Maryjane Dunn
  Linda Kay Davidson

  0415928958 (paper)
  0815316380 (cloth)

  The Pilgrimage to Compostela In The Middle Ages - A serious academic study on the Camino.

  David Gitlitz
  Linda Kay Davidson

  0312254164 (paper)

  The Pilgrimage Road To Santiago: The Complete Cultural Handbook

  Ben Nimmo

  0007104731 (paper)

  Pilgrim Snail - This is about Ben's "Charity Trombone Walk". I had a link to his website but the link no longer works. It's a shame, as it was a good website. I couldn't put it down until very late at night, so now I can heartily recommend it.

  Cees Nooteboom

  186046419X (paper)

  Roads To Santiago

  Edwin Mullins

   

  1902669304 (cloth)
  1902669312 (paper)

  The Pilgrimage To Santiago

  Milan Bravo Lozano

   

  8424138333 (paper)

  A Practical Guide For Pilgrims - The famous book and map combination. Read the book beforehand and only take the maps on the Camino. I found the maps to be excellent. It comes in several language versions as well. I saw at least English, French, Spanish and German versions in a shop in "Santo Domingo De La Calzada".


  Camino routes
  France:

  Via Gebennensis (350km - Geneva to Le Puy) www.csj.org.uk/route-geneva.htm
  Via Turonensis (+970 Paris and Tours) http://pagesperso-orange.fr/viaturonensis/
  Via Podiensis (736 from Le Puy to St Jean) http://www.aurelle-verlac.com/composte/composte.htm
  Via Tolosana (905 km; 745km France+160km in Spain - Arles) http://chemindarles.free.fr/liens_EN.php  
  Via Lemovensis (900km - Vezelay) http://www.webcompostella.com /
  Chemin du Piemont (525km - Narbonne via Lourdes to St Jean) http://vppyr.free.fr/
  La Voie Littorale (140km - Pointe de Grave) http://pagesperso-orange.fr/vtt.compostelle/littoral.htm
  La Voie de Soulac/La Voie des Anglais
  Spain:
  Via de Bayona – Bayonne to Burgos 290km http://www.caminoviadebayona.com/camino/page0012.htm
  Camino de Andorra (Abalate to Fuentes de Ebro) www.caminosantiago.org /
  Camino Aragones (170 km – Somport – Puente la Reina) www.jacajacobea.com
  Ruta Sur del Camino Aragonés (Jaca) www.caminosantiago.org
  Variante de Huesca y San Juan de la Peña (238 kms) www.amicsdelspelegrins.org/icatalans.htm
  Camino Baztan: ± 100km Bayonne to Trinidad de Arre http://www.rutasnavarra.com/index.asp  http://vppyr.free.fr/pages_transversales/ruta_baztan/vpp_ruta_baztan.htm
  Camino Frances (750 Kms - Roncesvalles)
  Camino de Invierno (A variant from Quiroga to Montefaro) www.caminodeinvierno.com
  Camino de la Costa (85km – Irun - Markina Vizcaya) www.caminosnorte.org/caminos.htm
  Camino Norte (765 km – Hendaya) www.caminonorte.org
  Camino Vasco del Interior (210 km – Irun to Santo Domingo)
  Ruta Vadiniense Picos de Europa (134km–Potes a Mansilla de las Mulas) www.rutavadiniense.org
  Camino Primitivo (369 Kms -Oviedo) www.amigosdelcamino.com www.caminotineo.com  www.galiciadigital.com  

  Download daily stages in English
  Camino del Salvador (120kms - León a Oviedo) www.caminosantiagoastur.com
  Via de la Plata (676 km - Sevilla) www.viaplata.org
  El Camino del Sur (184 km - Huelva to Zafra) www.descubregalicia.com/caminos.php
  Camino Inglés (108 km - Ferrol) www.amigosdelcamino.com/
  Camino Catalán (480km - Montserrat to Logrono) www.peregrinoslh.com,  www.amicsdelspelegrins.org/icatalans.htm
  Camino del Ebro (219km - Tortosa to Logrono) www.valvanera.com/caminoebro.htm
  Camino de Valencia (863 km – Valencia) www.vieiragrino.com
  Camino de Alicante (735 km – Alicante) www.vieiragrino.com ,  www.encaminodesdealicante.org
  Camino de Murcia "Ruta del Azahar" (153 km – Cartagena) www.caminosantiago.org
  Camino de Levante (900km - Valencia to Zamora)  www.vieiragrino.com/camino/camino.html
  Camí de Sant Jaume (251 kms – Barcelona) www.camisantjaume.com
  Camino Mozárabe (347 km - Granada to Medellin) www.granadajacobea.org
  Camino Sanabres (400km - Zamora) www.semurandar.com  
  www.caminosantiago.org
  Ruta de la Lana (380 Kms -Valencia to Burgos) www.decuencaasantiago.org
  Camino del Maestrazgo-Bajo Aragón (497 kms – Castellón) http://caminosantiagoalcaniz.org/
  De Granada a Mérida (613 km ) www.caminosantiago.com
  De Málaga a Córdoba (190 km.): www.caminosantiago.org
  Camino de Madrid (321km – Madrid to Sahagún) www.caminodemadrid.com
  Camino de Fisterra (93km – Santiago) www.amigosdelcamino.com
  Camino de San Vincente Martir – 755km: www.caminodesanvicentemartir.es
  Portugal:
  Camino del Interior (230 Kms - Oporto to Santiago)
  Camino del Norte (170 Kms - Barcelos a Redondela)
  Camino de la Costa (140 km - Oporto a Vila do Conde, y de La Guardia a Vigo)
  Caminho Portuguese (615km Lisbon)
  Camino Portugués de la Vía de la Plata (268 km – Zamora): www.amigosdelcamino.com  (Guide Lisbon to Santiago),  www.caminhoportuguesdesantiago.com  


  21-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE CAMINO VAN DAG TOT DAG
   

   

     
     
     
     
   

  DE WEG

  Bron : http://www.pirola.nl/index1.html en http://www.fietsers.eu/index.html


  23-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MET GPS?
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Uiteraard zijn de kaarten van Clemens Sweerman onmisbaar. In drie boekjes beschrijft hij diverse routes naar Compostela.

   

  Deel 1
  De overwegend rustige route voert van Haarlem naar Tours door drie landen en is 860 km lang. Men rijdt langs historische pelgrimswegen, met alternatieven door grotere steden als Antwerpen, Parijs en Orleans.

  Doordat de route door vlakke en lichtglooiende gebieden gaat is deze geschikt voor de gemiddelde vakantie fietser. Al doende krijgt men oefening met enkele heuvelachtige gebieden. Kinderen kunnen mee.


   


   

  Deel 2
   De belangstelling voor de St.Jacobsroute herleeft ook steeds meer in de dromerige Franse dorpen waar fietsers doorheen trekken. Langs de weg, op campings en in hotelletjes raakt de fietsroute inmiddels bekend. Op eigen kracht verbindt men de oude pelgrimsplaatsen via kleine rustige wegen, soms heuvelachtig maar niet echt moeilijk voor de gemiddelde vakantiefietser. In dit tweede deel volgt de hoofdroute 650 kilometer historische pelgrimswegen, vanaf Tours tot aan de voet van de Pyreneeén. Door bekende wijnstreken, langs bezienswaardige steden naar hoogtepunten van de romaanse bouwkunst. Het is te gebruiken als middendeel van de totale pelgrimsweg, maar kan als ronde ook zelfstandig een fietsvakantie vullen, mede door de opgenomen alternatieve kust- route, die niet minder historisch is.

  Deel 3  neemt de fietser verder mee de Pyreneeën over, die een goede test blijken voor het Spaanse bergland. Dit worden de zwaarste delen, maar ook de hoogtepunten van de gehele route.

  Desondanks is het geen prestatietocht.

  Trekken betekent onderweg zijn en wie voldoende tijd inruimt voelt meer voldoening bij aankomst in het einddoel Santiago de Compostela of Cabo Finisterre.

  Bijzonder is ook de beschreven terugroute langs de Camino Antiqua en delen van een voorloper van de Camino, de prehistorische Sterrenweg.
  In deze gids zijn ruim 2000 kilometer route beschreven.


  Bestellen kan je onder deze link: http://www.fietskaartinformatiestichting.nl/algemeen/bestellen.htm

  Toch las ik vaak dat de weg zoeken en fietsen én genieten een lastige combinatie is. De boekjes zijn uiteraard onmisbaar en een goede back-up maar het idee om een GPS aan te schaffen won meer en meer veld. Zeker toen ik de tracks vond van de route naar Compostela was de keuze snel gemaakt.

  Ik koos voor de Garmin Etrex legend.
  Vele mogelijkheden en ook indien gewenst in de auto bruikbaar.
  De GPS, een fietsklem en een goede kaart (city Europe)
  volstaan om aan de slag te gaan. 

  Je laadt de tracks op en eens op de track  is het een kwestie van volgen van de gekleurde lijn.
  Wil je in een bepaalde stad wat gaan zoeken
  (verblijfplaats, tourismebureau, kerk, .. ) dan hoef je alleen maar het adres in te voeren en je route te volgen.
   

  Na wat proefrijden was ik ten volle overtuigd
  van het feit dat ik een goede investering had gedaan.

  Op het internet vind je enorm veel sites in verband met tracks.
  Dus ook later zou de GPS van dienst kunnen zijn.


                           

  Specificaties en eigenschappen van de eTrex Legend HCx :

  • afmetingen toestel : 10,7 x 5,6 x 3 cm
  • gewicht : 156 gr
  • uitgerust met een super gevoelige GPS ontvanger voor maximale ontvangst en prestaties
  • GPS nauwkeurigheid : 15 meter of beter, 3 meter of beter met EGNOS actief
  • verwisselbaart kaartgeheugen met microSD geheugenkaarten ( maximale capaciteit : 2 Gb)
  • Scherm : 256 kleuren, hogeresolutie, transflective TFT met achtergrondverlichting
  • schermafmetingen : 3,3 x 4,3 cm ; 176 x 220 pixels
  • 25 uur autonomie op twee AA batterijen ( standaard gebruik )
  • Ingebouwde Europese basiskaart
  • Waterbestendig : IPX7 norm (gedurende een half uur op een meter diepte in het water)
  • 1000 waypoints, 50 omkeerbare routes
  • Tracklog : 10.000 punten, 20 tracks op te slaan, TracBack functie
  • Auditief alarm : bij benaderen waypoint, verkeerde koers, afdrijven, klok
  • Selecteerbare audio-toontjes, chronometer, kalender, trip computer , ...
  • oppervlakte berekening is mogelijk met deze GPS
  • USB aansluiting om snel gegevens uit te wisselen met de PC
  • speciale Geocaching navigatie mode
  • 2 jaar garantie  Hieronder een aantal plaatsen waar je zeker heel wat kunt sprokkelen:
  http://www.fietsenmoetkunnen.be/

   http://www.softsolutions.be/GPS/outdoor.htm

  http://gpsvisualizer.com/links.html

  http://www.gpstracks.nl/fietsroutes-lf.php?id=1383

  http://www.fietsen.123.nl/gpsfietsrouteswereldwijd.htm#GPS-Fietsroutes%20Wereldwijd

  http://www.gpstracks.nl/

  http://www.routeyou.com/home.nl


  Veel succes!

  Bijlagen:
  lf-lover Vezelay aangepast.gdb (177.1 KB)   


  25-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET EINDDOEL

  Santiago de Compostella (Spaans en Galicisch: Santiago de Compostela of kortweg Santiago) is een stad in het noordwesten van Spanje. Santiago, dat Sint Jakobus betekent (Sant-Iago), ligt in de comarca Santiago, in de provincie La Coruña in Galicië. De stad heeft circa 100.000 inwoners, waaronder 35.000 studenten, en is de zetel van het Galicische bestuur.

  Pelgrimsroute naar Santiago de Compostella Kathedraal van Santiago de Compostela, eindpunt van de pelgrimsroute

  Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, een van de discipelen van Jezus, zich hier bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd waarin twee van zijn discipelen meereisden. De boot bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven aan de berg Libredón. Over het graf verrees een machtige basiliek

  Santiago de Compostella is een van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt de Camino de Santiago (De weg naar Santiago). De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-jakobsschelp, het teken van de heilige Jacob.

  De schelp heet in het Latijn Pecten jacobaeus, in het Duits Pilgermuschel (pelgrimsmossel) of Jakobsmuschel en in het Frans coquille Saint Jacques. De schelp wordt gedragen met de sluiting naar boven (in tegenstelling tot de schelp van een bekende oliemaatschappij). Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt (de kwekers zeggen niet precies waar, om diefstal te voorkomen) en is onder de naam vieira in de Galicische restaurants een gewilde delicatesse.

  De weg naar Santiago (in het Spaans ook wel 'el camino'; de weg genoemd) kent veel van deze tradities. Zo laten pelgrims een van huis meegenomen steen achter bij Cruz de Ferro waarmee ze symbolisch hun zonden van zich afleggen en (letterlijk) verlicht hun weg vervolgen


  26-02-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INFO OVER ROUTE EN STEDEN
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Santiago de Compostela in de provincie Coruna (90.000 inwoners, 200 m), eindpunt van de Camino.

  De stad en de 3 torens van de kathedraal met het graf van Sint Jacobus, het lang verwachte doel, kan je voor het eerst zien liggen vanaf de Monte do Gozo “berg van de vreugde”. Renaissance, barok, moderne architectuur, het is in Santiago allemaal aanwezig. Het regent hier nogal dikwijls want de meeste mensen hebben een paraplu bij zich. Galicië wordt niet voor niets het “groene Spanje” genoemd. De niet al te grote binnenstad is een zeer sfeervol oord door de opeenhoping van smalle straatjes, kapellen, trappen, bars, eethuizen kriskras door elkaar.
  Het hart van de stad is de Praza do Obradoiro met de kathedraal. Iedereen probeert hier zich te laten fotograferen. Het beroemde Pórtico de la Gloria is een hoogtepunt van Romaanse beeldhouwkunst in Spanje. Op de middenste zuil zetelt Santiago en onder hem is de “Boom van Jesse” (of Levensboom) afgebeeld. Iedere pelgrim legt zijn of haar hand in de diep als een wonde uitgesleten “hand” van Jacobus, als een gebaar van verzoening en vriendschap. Het graf van Jacobus bevindt zich in de crypte, precies op de plaats waar het graf in de 8ste eeuw werd ontdekt. Hier kan ik de meegebrachte intenties, wensen en bedankingen achterlaten.
  Aan de noordzijde van het plein is het zeer grote Hospital Real neergezet door Ferdinand van Aragon als herberg en opvangplaats voor de pelgrims. Nu is het een luxe hotel onder de naam “Hotel dos Reis Católicos” en maakt deel uit van de parador-keten.
  Achter de Catedral ligt de Praza da Quintana, dat vooral gebruikt wordt voor kulturele manifestaties, of voor afspraakjes, of voor een zonnebad.
  Het Museo das Peregrinacións aan de Praza de San Martino staat helemaal in het teken van de pelgrimsroute.

  Veel pelgrims zetten de tocht “nog eventjes” 120 km verder tot Cabo Fisterra, het meest westelijke punt van Galicië op 9° westerlengte en 43° noorderbreedte. Fisterra komt van” finis terrae”, het einde van de wereld. Een dorpje met 3000 inwoners en enkele mooie stranden. Tot de Spanjaarden en Portugezen in de 15de eeuw met hun ontdekkingsreizen begonnen, dacht men dat de wereld plat was. Voor de Kelten, Romeinen, Goten en Castilanen was de Cabo het einde van de wereld. Een plaats van vrees voor de ontstuimige zee aan de Costa de Morte, een plaats van hoop op een behouden thuiskomst.

  KLIK OP DE FOTO VOOR EEN LINK NAAR INFO OVER ROUTES


  10-03-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VELE GEZICHTEN VAN JACOBUS
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  De vele gezichten van Jakobus

  SANTIAGO
  JACOB
  SAINT JACQUES
  jACOBUS


  Jacobus de meerdere

  In het openbare leven van Jezus roept Hij zijn eerste volgelingen. Onder hen zijn de twee zonen van Zebedeus: de vissers Jacobus en Johannes (Mt. 27:56). Zij laten hun netten achter en volgen Jezus (Mc. 1-19-20).

  Samen met Petrus en Johannes behoort Jacobus tot de intiemste vrienden (Mc. 9:2, 14:33). Hij mag aanwezig zijn bij drie belangrijke gebeurtenissen, die nauwkeurig zijn opgetekend in de evangeliën. De eerste was de opwekking uit de dood van het dochtertje van Jaïrus, de overste van de synagoge (Lc. 8:51). De tweede de gedaanteverandering van Jezus op de berg Tabor (Mt. 17:1). De derde was de doodsstrijd van Jezus in het Hof van Olijven, waar Jacobus in slaap was gevallen (Lc. 22: 45).

   Na de Hemelvaart van Christus en de neerdaling van de heilige Geest op het feest van Pinksteren, begint Jacobus zijn eigen apostolaat. De traditie wil dat hij predikte in Judea en Samaria. Op zekere dag vertrekt hij naar het Iberische schiereiland. Negen discipelen vergezellen hem op deze reis. Het land van zijn keuze bleek echter niet erg enthousiast te reageren op de blijde boodschap. Jacobus raakt hierdoor erg mistroostig en keert later terug naar Jeruzalem.

  Terug in Judea

  In Judea hervat de apostel zijn prediking en zijn faam wordt er groot. Zo groot dat dit ergernis en vijandigheid opwekken van de magiër Hermogenes. Deze laatste stuurt Filetus naar Jacobus om alles wat Jezus verkondigt, te ontkennen en voor vals te verklaren. De zoon van Zebedeus weerlegt alle beschuldigingen en aantijgingen. Door zijn woorden en mirakelen overtuigt hij Filetus die zich onmiddellijk bekeert. Dit tot grote woede van Hermogenes. Hij stuurt een leger van demonen op Sint Jacob af om hem en Filetus vast te nemen en geboeid terug te brengen. De demonen worden onderweg zodanig geplaagd door schroeiende vlammen, dat zij huilend en om hulp smekend bij Jacobus aankomen. De apostel bedaart de boze geesten en gaf hen de opdracht terug te keren naar Hermogenes en hem geketend bij Jacobus te brengen.

  Tijdens de confrontatie tussen de twee gebiedt Jacobus de demonen Hermogenes van zijn boeien te ontdoen en zegt: “We kunnen niemand bekeren, tenzij hij dit zelf wil”. Thuisgekomen verzamelt Hermogenes zijn boeken en brengt ze naar Jacobus om ze te verbranden. De gewezen magiër bekeert zich en wordt zelf een vurig verkondiger van het evangelie.

  Jacobus´ dood

  Het spreekt voor zich dat dit niet naar de zin was van de vijandige joden. De hogepriester Abjatar jut het volk op. Jacobus wordt gevangengenomen en voor Herodes gebracht. Herodes vindt dat Jacobus moet worden onthoofd. De grimmige stoet trekt langs één van de stadspoorten van Jeruzalem. Daar ligt een lamme man die om genezing smeekt. Jacobus geneest de lamme en Josias, de schriftgeleerde die Sint Jacob begeleidde naar het schavot, was zo diep onder de indruk van het mirakel, dat hij voor Jacobus knielt en hem vraagt om christen te mogen worden. Abjatar laat Josias in elkaar slaan en Herodes geeft de toestemming ook hem te onthoofden. Jacobus kan de beul ertoe bewegen een kruik water te brengen om Josias te dopen. Vervolgens worden beiden onthoofd.

  In de Handelingen van de Apostelen staat het korte bericht over zijn dood: “Rond die tijd stak Herodes de handen uit, om sommige leden van de Kerk te mishandelen. Jacobus, de broer van Johannes, doodde hij met het zwaard.” Dit gebeurt omstreeks het jaar 44.

  Begraven in Galicië

  Nadat het donker is geworden, komen Athanasius en Theodorus, twee leerlingen van Jacobus, het lichaam van de apostel halen. Zij leggen het in een bootje zonder roer en door een engel geleid drijft de boot in zeven dagen naar de kust van Galicië, in de mond van de rivier de Ulla. In de plaats Padrón loopt het bootje vast op een steen die nu nog onder het altaar van de parochiekerk daar te zien is. De leerlingen gaan aan land en plaatsen het lichaam van Jacobus op een witte steen die onmiddellijk smelt als was en zich vanzelf vormt tot een prachtige sarcofaag. Het lichaam van Jacobus wordt vervolgens waardig begraven in de buurt van Lupuria.

  De ontdekking van zijn graf

  Eeuwen gaan voorbij. In 711 vallen de Moren Spanje binnen en maken zich volledig meester van het gehele schiereiland. Niemand denkt nog aan het graf van de heilige Jacobus, tot er omstreeks 813 een groot wonder gebeurt.

  Niet ver van Padron leefde een kluizenaar, Pelayo genaamd. Op een zekere nacht ziet hij een helder licht stralen boven een struikgewas. Dit verschijnsel herhaalt zich enige malen. Theodomirus, de bisschop van Iria Flavia, waar Padron deel van uitmaakt, wordt op de hoogte gebracht. Hij schrijft een vasten voor van drie dagen en laat de aangegeven plaats onderzoeken. Tot grote verbazing van alle aanwezigen ontdekt men onder de overwoekerende plantengroei het graf van Sint Jacob.

  De bouwgeschiedenis naar de huidige kathedraal

  Na de ontdekking van dit kleine mausoleum stuurt Theodomirus een bericht naar koning Alfons II van Asturië(791-842). De vorst komt naar Galicië, laat het gebouwtje restaureren en bouwt op het graf een klein kerkje. Weldra wordt het gebouwtje te klein en samen met bisschop Sisnandus I bouwt Alfons III (866-910) een nieuwe, grotere kerk die in 899 wordt gewijd. Deze kerk heeft het ongeveer een eeuw uitgehouden, totdat in 997 de Moren het gebouw in de as leggen.

  Toen Alfons VI (1072-1109) koning werd van Castilië en Léon, was de begraafplaats van Sint Jacob intussen het centrum geworden van een kleine stad, Santiago de Compostela. De bisschop van Iria Flavia had zijn buitenverblijf verlaten ten voordele van Compostela, en dus werd het tijd een nieuwe kathedraal te bouwen. Dit wordt de huidige kathedraal van Santiago. De uiteindelijke wijding van het kerkgebouw is in 1211.

  Ontstaan van de verering

  Reeds voor de ontdekking van zijn graf, bestaan er in Asturië liturgische vieringen ter ere van Jacobus. Aanvankelijk was dit op 30 december. Vanaf de elfde eeuw herdenkt de Spaanse kerk op deze dag de translatie van het lichaam van Sint Jacob. De herdenking van zijn marteldood viert men op 25 juli.

  De oudste schriftelijke vermeldingen over het ontstaan van de Jacobusverering is terug te vinden in een Franse tekst van vóór 870. De tekst zegt, dat “het gewijde gebeente van de heilige apostel naar Spanje werd overgebracht en aan de uiterste grens van Spanje werd begraven, tegenover de Britse zee. Het gebeente wordt er hogelijk vereerd”. Vanaf dit ogenblik ontstaan meer geschriften over het apostelgraf. Door heel Europa ontstaan belangrijke pelgrimsroutes naar Santiago. Vanaf circa 1100 vandaag is de stad na Jeruzalem en Rome de belangrijkste bedevaartplaats. Met de reformatie in de 16e eeuw vermindert de belangstelling, maar na de echtheidsverklaring in 1881 door Paus Leo XIII bloeit deze weer op en duurt tot op de dag van vandaag.

  Santiago de Compostela?

  Dat de stad de naam van Sint Jacob heeft gekregen, is niet zo verwonderlijk. Sint Jacobus is in het Spaans Sant Iago. De oorsprong van de toevoeging Compostela is echter helemaal niet eenduidig.

  De meest verspreide en populaire etymologie leert dat het woord Compostela een vervorming zou zijn van campus stellae, dat staat voor het veld van de ster. Een duidelijke herinnering aan het miraculeuze lichtschijnsel dat leidde tot de ontdekking van het apostelgraf.

  Het zou ook afkomstig kunnen zijn van compositum tellus, ofwel “een mooi samengesteld stukje aarde”. Dit kan worden geïnterpreteerd als een landgoed dat er perfect uitzag. Maar... uitgaande van het Latijnse woord “componere” in de betekenis van “begraven”, verklaren andere etymologen Compostela als een verkorting van compositum met het bijvoegsel ela: een directe verwijzing naar het graf van Sint Jacob.

  En, om het misschien nog verwarrender te maken, is er de opvatting die in de jaren 70 van de vorige eeuw naar voren kwam. Het zou teruggaan op een veel oudere, Keltische betekenis. Compostela zou een verbastering zijn van “comboros” en “steel” en zou niets anders betekenen dan stortplaats voor mijnafval. De werkelijke oorsprong van de toevoeging Compostela aan Santiago blijft nog altijd duister.

  De schelp van Jacobus

  Jacobus is vaak afgebeeld als een pelgrim naar Santiago. Aan de hoed en op zijn borst draagt hij de pelgrimsschelp, die vanaf de twaalfde eeuw het teken van de pelgrim naar Galicië is.

  Pelgrimage naar Santiago

  Vanuit vele plaatsen vanuit de wereld ondernemen gelovigen pelgrimstochten naar Santiago de Compostela. Vanuit onze parochie hebben verscheidene parochianen de reis naar Noord-Spanje te voet of per fiets afgelegd.

  BRON/ SINT JACOBSPAROCHE DEN HAAG 

  Verder lezen en/of oriënteren over uw eigen pelgrimage?

  De volgende links kunnen u behulpzaam zijn:

  http://www.santiago.nl/
  Nederlands Genootschap van Sint Jacob in Utrecht
  www.ultreia.ch/index.html
  het Zwitserse “Jakobsnet” met veel links

  http://www.csj.org.uk/
  site van Confraternity of Saint James in Londen

  http://www.xacobeo.es/
  deelregering Galicië, Noord-Spanje

  Bronnen:

  * De Bijbel : Willibrordvertaling. `s-Hertogenbosch : Katholieke Bijbelstichting, 2e dr. 1999. Geh. herz. uitg. ISBN 90-6173-655-2 geb.

  * Van Aartsbisschop tot Zonnelied : sleutels tot het katholiek erfgoed / Mathieu Spiertz. - Nijmegen : Sun, 1998. - ill. - met lit.opg. ISBN 90-6168-628-8.

  * Heiligenlevens / Alban Butler. Lisse : Rebo productions, 1995. ill. Eerder verschenen als “Lives of the Saints”, Londen etc. ISBN 90-366-0703-5.

  * Op weg naar Jacobus : Het boek, de legende en de gids voor de pelgrim naar Santiago de Compostela / dr. J. van Herwaarden. Hilversum : Verloren, 1992. ill. ISBN 90-6550-008-1.

  * Het verhaal van de Heilige Jacobus : Van Jacobus tot Santiago de Compostela / Mireille Madou. Schoorl : Conserve, 1991. ill. (Santiago de Compostela-bibliotheek; 5). ISBN 90-71380-93-9.

  * Jakobuswege im Sauerland / Annemarie Schmoranzer. Paderborn : Bonifatius,1992. ill. ISBN 3-87088-686-2.

  * Pelgrims door de eeuwen heen : Santiago de Compostela in woord en beeld / onder red. van J. van Herwaarden. Utrecht H&S, 1985. ill. ISBN 90-6194-035-4.

     11-03-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOE TERUG?

  Als je met de fiets terug naar huis wil zijn er nogal wat mogelijkheden. Trein al dan niet gecombineerd met bus leek me na onderzoek nogal gecompliceerd. Ik koos voor het vliegtuig. AirBerlin vliegt niet meer vanuit Compostela. Je kiest best voor de combinatie van fiets via Soetens en een vlucht.

   
   


  In Compostela zelf heb je de volgende mogelijkheden: 

  Je kunt terecht - al je je fiets toch via het vliegtuig wil vervoeren - bij 

  OF
  Velocípedo, S.C.
  Rúa de San Pedro, 23
  15.703 Santiago de Compostela
  (A Coruña) - España

  Phone: +3498158026 
  FAX: 0034 981 580 260
   
  e-mail: info@elvelocipedo.com  
   
  http://www.elvelocipedo.com/Velocipedo/Ingles/indexI.html 
  Dat kost je € 18. Naar de luchthaven kun je met een taxi en dan moet je rekenen op € 25. Er is ook een busdienst vanuit de stad naar de luchthaven en daarvoor betaal je € 3,95 inclusief fiets. Opgelet Air Berlin vliegt niet meer vanuit Compostela.

  OF
  Je koopt in een of ander warenhuis huishoudfolie en tape. Pedalen van je fiets, versnelling in de juiste stand, stuur schuin en wikkelen maar. Je mag rekenen op 5 doosjes per fiets. Daarna wind je er tape omheen en je fiets kan op transport . Als voorzorg kan je steeds een verzekering nemen tegen beschadiging. Je merkt bij het laden op het vliegveld dat ze er dan heel wat omzichtiger mee omgaan. Wat een extra sticker al kan doen.

  OF

   Transport Soetens
  Waar kunt u uw fiets inleveren?
  Na aankomst in Santiago de Compostela levert u uw fiets in
  bij het inleveradres: Transport Soetens/ Hostal Mexico in de Av Republica Argentina 33 in Santiago.
  Dit hotel is 7 dagen per week open.

    http://www.fiets-vervoer.nl/ 

  Wat zijn de kosten?
  U betaalt voor de verzekering, de stalling in Santiago de Compostela en het vervoer van uw fiets naar huis éénmalig 119 euro incl. BTW. Uw bagage wordt verpakt in dozen van 65x55x35cm. Kosten zijn 59,50 euro incl. BTW en verzekering.
  Ongeacht uw woonplaats wordt de fiets netjes bij u thuis bezorgd. Bij inlevering van uw fiets dient u de kosten contant te voldoen. Uw fiets wordt dan binnen 14 dagen bij u thuis afgeleverd.

  Tip: http://www.bikeaccess.net/bikeaccess/Default.cfm?Index
   OF

  Galipita Bicicletas
  In de buurt van het pelgrimbureau

   

  Galipita Bicicletas,

  Ultreya, Rúa Nova, 36-B,

  Contact: 699 270890 José María

  Naar België prijs: 100 €

  De fietsen worden zelfs in elke plaats in Compostela afgehaald. (ook in Finisterre (+ 10 €)

  Verzending onder rembours : 5 €. Kontante betaling bij ontvangst van de fiets ter plekke.  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BOTAFUMEIRO
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Klik op deze ene  foto en volg de beweging van de botafumeiro op video.

  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE VELE GEZICHTEN VAN DE KATHEDRAAL
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  DE VELE GEZICHTEN
  VAN DE KATHEDRAAL


  Jacobs kathedraal ligt aan de Plaza de Espana ook genoemd Plaza Obradoiro. Aan dit plein liggen ook Paleis van Gelmirez, Hospital de los Reyes, Paleis van Rajoy en het College van San Jeronimo.
  Over hoe het gebeente van de Heilige naar de kathedraal van Santiago gekomen is, doen verschillende legenden de ronde. Feit is dat Jacobus in Spanje het christendom verspreid heeft. In 44 na C. keerde hij naar Jeruzalem terug en stierf daar de marteldood. zijn leerlingen brachten het gebeente terug naar Spanje en wel naar Compostela. Daar werd een grafmonument voor de Heilige opgericht. In de daar op volgende eeuwen raakte het grafmonument in de vergetelheid. In 813 werd de. kluizenaar Pelayo door een ster naar de plaats geleid waar nu de kathedraal staat. Het nieuws van de ontdekking van de relikwieën en het grafmonument ging als een lopend vuur door Europa en weldra stroomden de pelgrims toe.
  In de 9e eeuw is rond het grafmonument al een Karolingische kerk gebouwd. In 997 werd de stad en de kerk verwoest. Klokken en deuren werden naar Córdoba gesleept. Een eeuw later werd met de nieuwe bouw begonnen. De voltooiing vond plaats in 1128. Naast  het middendeel van de façade staan de klokkentoren, Torre de las Campanas en de rateltoren, Torre de la Carraca. Achter de barokfaçade uit de 18e eeuw staat een volmaakte schepping van Romaanse bouwkunst. De beelden die u ziet schijnen te leven zo beweeglijk zijn ze uitgebeeld. Is men door de deur van het barokportaal gekomen dan wordt men overweldigd door de pracht   van de “Portico de la Gloria”. Op de middenpijler begroet Santiago, patroon van de kerk, de pelgrims. In de timpaan, driehoekig bovenstuk van voor- en achtergevel, de tronende Christus omringd door de vier evangelisten en engelen. Op de pijlers de Groten van Oude en Nieuwe testament.

  De plattegrond van de kathedraal is een Latijns kruis. Romaanse architectuur overheerst er duidelijk. De Romaanse bogen, transept en en galerij zijn indrukwekkend. Om de schepen ligt een krans van kapellen met prachtige altaren. Een sculptuur van de Heilige Jacobus bevindt zich boven het hoofdaltaar. Hij is gehuld in zilver en edelstenen. In de crypte bevinden zich de relikwieën van de Heilige. Al duizend jaar vereren gelovigen uit de hele wereld deze.

  16-01-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ACHTERGROND OVER JACOBUS
  De geschiedenis

  Over Jacobus de Meerdere zijn zeer weinig historische gegevens bekend.

  Enkel het Nieuwe Testament verwijst sporadisch naar hem. Zo lezen we in het evangelie dat hij als één van de eersten, samen met zijn broer Johannes, geroepen werd om Jezus te volgen. Hij was de zoon van Zebedeus en net als zijn vader visser van beroep.
  Eens, toen Jezus zich bij het meer van Galilea ophield, zag Hij twee broers, Simon die Petrus wordt genoemd en diens broer Andreas, bezig het net uit te werpen in het meer. Zij waren namelijk vissers.
  En Hij sprak tot hen: ‘ Komt, volgt mij; ik zal u vissers van mensen maken.’ Terstond lieten zij hun netten in de steek en volgden Hem. Iets verder zag Hij nog twee broers, Jacobus, de zoon van Zebedeus en zijn broer Johannes. Met hun vader Zebedeus waren zij in de boot hun netten aan het klaarmaken. Hij riep hen en onmiddellijk lieten zij de boot en hun vader achter en volgden Hem (Mat. IV, 18 -22).Hetzelfde verhaal vinden we terug in de evangelies van Marcus en Lucas.

  In een paar kleinere fragmenten in het evangelie van Matteus en Lucas lezen we dat Jacobus samen met zijn broer Johannes en Petrus één van de leerlingen was die zeer dicht bij Jezus stond. Jacobus is erbij wanneer Jezus naar zijn Goddelijke zending verwijst: ‘Zes dagen later nam Jezus Petrus, Jacobus en diens broer Johannes met zich mee naar boven op een hoge berg... Hij werd voor hun ogen van gedaante veranderd’ (Mat. XVII, 1 - 2).
  Jacobus is erbij om in de Hof van Olijven met Jezus te bidden: ‘Petrus en de twee zonen van Zebedeus nam Hij echter met zich mee...’ (Mat. XXVI, 37). Jacobus is getuige bij de opwekking van het dochtertje van Jaïrus: ‘Toen Hij bij het huis aankwam, liet Hij niemand mee binnengaan behalve Petrus, Johannes en Jacobus en de vader en moeder van het kind...’ ( Luc. VIII, 51)

  In de Handelingen van de Apostelen ( waarin het leven van de eerste christenen beschreven wordt) lezen we hoe Jacobus - waarschijnlijk rond 44 na Christus- de marteldood is gestorven: ‘omstreeks die tijd legde koning Herodes Agrippa I de hand op enkele leden van de kerk om hen te mishandelen. Jacobus, de broer van Johannes, liet hij met het zwaard ter dood brengen’ ( Hand. XII, 1 - 2).

  Jacobus in Spanje

  Het verhaal dat Jacobus naar Spanje trok en bij gebrek aan belangstelling weer naar Palestina ging, komen we voor het eerst tegen in de ‘ Codex Calixtinus’. Het is de eerste reisgids voor pelgrims naar Compostela. Hij werd samengesteld rond 1150 na Chr. Historische gegevens van zijn aanwezigheid in Spanje bestaan op dit ogenblik niet. Het verdere verhaal is meer dan waarschijnlijk legende. Na zijn onthoofding zouden leerlingen van Jacobus zijn dode lichaam in een bootje gezet hebben dat zeven dagen later aan de Spaanse kust strandde. Over de manier waarop die zeetocht gebeurde bestaat in de verschillende verhalen geen eenstemmigheid. Volgens sommige bronnen voer het scheepje op eigen kracht. Andere verhalen schrijven dat Athanasius en Theodorus, twee van zijn leerlingen, mee aan boord gingen. Nog andere bronnen spreken van een engel die het bootje begeleidde.

  Het scheepje zou geland zijn in Iria Flavia, wat toch een paar historische vraagtekens opwerpt. Het plaatsje had zijn naam te danken aan de Romeinse keizer Titus Flavius Vespasianus. Deze keizer regeerde echter rond de jaren 70 na Chr. Rekening houdend met de vermoedelijke datum van Jakobs marteldood ( ca. 44 n. Chr. ) en de overtocht van zeven dagen, klopt de tijdberekening niet. Jacobus werd volgens het verhaal vervolgens in Spanje begraven en... vergeten.

  De ontdekking van het graf

  De eerste geschriften over de ontdekking van het graf van Jacobus dateren van 1077. In de 9de eeuw leefde in de buurt van Iria Flavia (het huidige Padrón) de monnik Pelagius. Rond 810 - 813 kreeg de monnik visioenen over het graf van Jacobus. Samen met bisschop Theodomir ging hij op zoek naar het graf. Ze werden begeleid door een heel bijzondere ster die hen de weg wees. Ze vonden een graf, waarin drie kisten rustten: Jacobus en zijn twee leerlingen Athanasius en Theodorus.
  Zeer vlug al kwam er een stroom bedevaarders op gang. De "ontdekking" van het apostelgraf moet ook worden gezien tegen de achtergrond van de Moorse bezetting.  De Moren waren in 711 Spanje binnengevallen en hadden het op korte tijd vrijwel geheel bezet. Wanneer Koning Ramiro in Clavijo een overwinning behaalt op de Moren is het hek helemaal van de dam. De mensen hadden immers Sint-Jakob zien tussenkomen, gezeten op een wit paard, de Moren neersabelend. Een nieuwe legende was geboren: Jacobus, Matamoros

    

  BRON/ Vlaamse genootschap

   
   

  24-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RUTA DE LA PLATA
  Op deze link vind je de GPS-track voor de  via de la Plata - camino Sanabres van Sevilla naar Compostela
  naar het boek van B. Sitters werd  een aangepaste track(versie 2009.11.18) gemaakt.
  Etappe 5-6-7 en  16 -17 werden niet gevolgd.
   
  Bestand:Cathedral square Santiago de Compostela.jpg
  st 116 Vía de la Plata / Mozarabischer Jakobsweg
  Raimund Joos en Michael Kasper
  ISBN 978-3-86686--265-
  4e druk
  255 pagina's
  ingenaaid
  verschenen 2009
  € 14,90
  206 gram
  Beschreven routes:

  1. Sevilla - Mérida - Cáceres - Salamanca - Zamora - Astorga

  2. Granja de Moreruela - Puebla de Sanabria - Laza - Ourense - Oseira - Santiago
  Het is een compacte, Duitstalige wandelgids die schematische kaartjes, duidelijke maar beknopte routebeschrijvingen, achtergrondinformatie, kleurenfoto's en adressen bevat.
   

  Bijlagen:
  De la Plata- Sanabrés - Sevilla -Compostela.gdb (84 KB)   
  Kopie van albergues_via_plata.xls (92 KB)   


  03-06-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE GROTE TREK

  Hieronder kan je de link vinden van de GPS-track Sevilla naar Atntwerpen.
   
  Deze is gemaakt op basis van bestaande stukken en aangepast daar waar nodig.Het merendeel is gecontroleerd via Garmin en Google Earth.
  Tevens zijn er voor het gedeelte Spanje al wat overnachtingsplaatsen toegevoegd. In een volgend stadium zou ik het geheel vergelijken met de info uit :  van Sevilla naar Santiago naar Granada
  198 pagina's ;ISBN 90-389-1360-5;Uitgegeven door Elmar
  ;Prijs € 13,95 exclusief verzendkosten.

  Een heerlijke en veelzijdige route van 1250 kilometer vanaf Sevilla over gedeeltelijk een 2000 jaar oude Romeinse heerbaan en de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela vanuit het zuiden. Twee totaal verschillende delen van Spanje: het warmbloedige Andalusië met de spierwitte dorpjes en het door de Kelten beïnvloede Galicië met de kenmerkende grijze natuurstenen huizen met de serres. Daartussen o.a. het onbekende Extremadura. Onderweg beleef je belangrijke episodes uit de Spaanse geschiedenis: de tijden van de Romeinen, de moren, de ridders van de Orde van Santiago en de conquistadores, die na de ontdekking van Amerika naar de nieuwe wereld trokken. Met de indrukwekkende oude steden Sevilla, Mérida, Trujillo, Salamanca, Zamora en uiteindelijk natuurlijk Santiago de Compostela. Overal langs de route is Santiago (Sint Jacob) als patroonheilige van Spanje aanwezig in de vorm van gedenkplaatsen, kunst en feesten. Een van de letterlijke en figuurlijke hoogtepunten onderweg is de berg Tentudía op de grens van Andalusië en Extremadura. Op dit strategische punt met een schitterend uitzicht zou in het jaar 1247 Maria de ridders van de Orde van Santiago te hulp zijn geschoten in een beslissende veldslag tegen de moren. Nog altijd wordt ieder jaar deze overwinning gevierd met een uitbundig 
   
   
  Volmaakt zal het niet zijn maar zeer zeker bruikbaar. In de loop van de tijd wordt deze track nog verder verfijnd!
  Vermoedelijk komt het moment dat alles in de practijk zal worden uitgetest.... met de grote trek!

  Bijlagen:
  totaal Sevilla naar Reet.gdb (259.8 KB)   


  11-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OM OVER NA TE DENKEN

  Het is de weg en de wandelaar,
  De eeuwige weg waarlangs alle wezens gaan,
  Niemand heeft hem gemaakt, want hij is zelf wezen.
  Het is alles of niets,
  Daarop ontstaat alles,
  Daarheen richt zich alles,
  Daarom keert alles weer terug.
  Een geluid dat oren niet kunnen horen,
  Een beeld dat ogen niet kunnen zien.
  Het is overal en nergens.
  Het heiligdom waarin alles een schuilplaats vindt,
  Het nergens dat je kunt zien
  Zonder uit het venster naar buiten te kijken.
  De weg leert je wensen om niets meer te wensen.
  (Tao)
   
  Herinnering en verlangen zijn werken van onze verbeelding hier en nu; samen vormen ze de horizon van de ontdekkingsreis die we elke dag opnieuw beginnen. Er bestaat geen reiziger die niet heimelijk betreurt dat hij weggaat uit zijn land en die niet bang is dat hij nooit meer thuis komt. Toch blijft op weg gaan een wervend avontuur vol wonderen.
  (Carlos Fuentes, Het jaar van de rietstengel)

   Elke stap kan helen. Combineer stappen met ademen. Je kunt ook iets tegen jezelf zeggen. Ik ben thuis. Ik ben aangekomen in het hier en nu. Het leven is alleen in het hier en nu. In elke ene stap kun je zo alles ontmoeten. Als je echt in die stap bent, ben je in alles: in de dingen, bomen, dieren, mensen. Door zo te lopen bid je niet om vrede, je maakt vrede.
  (Thich Nhat Hanh, Viëtnamese boeddhist en monnik)
     Heb je mooie teksten? Mail me ze maar en ik zet ze op deze blog.
   

  Bijlagen:
  De_symbolen_van_het_pelgrim_zijn-_Stan.pps (3.3 MB)   


  28-08-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CAMINO DEL NORTE
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Interessant materiaal vind je ook bij: http://www.csj.org.uk/acatalog/  

  En aanvullend kaartmateriaal : http://maps.peterrobins.co.uk/e/overview/costa.html 
  voor wandelaars.
  Met enige creativiteit kan je de kaarten afdrukken en gebruiken.Hieronder vind je de trackvoor dit gedeelte van de Camino

   
    Camino Del Norte

  Bijlagen:
  camino del norte 2009.08.28 (61.9 KB)   


  Foto

  Welkom! Je kan je indrukken achterlaten in het gastenboek.
  GASTENBOEK
 • viagra thailand kaufen
 • online viagra free
 • HBCD
 • GPS
 • terugkomst

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


  Rondvraag / Poll
  Hoeveel kilometer fiets je per week?
  > 5
  5 - 10
  10 - 15
  15 - 45
  45 - 60
  60 - 75
  75 - 100
  100 - 200
  < 200
  Bekijk resultaat


  Foto

  Zoeken in blog


  INFO: STEDEN OP DE ROUTE

  Saint-Jean-pied-de-Port in de Pyrénées-Atlantiques (1650 inwoners).


  Dit is het eindpunt van het 2de deel van de Camino in Frankrijk. Er zijn ongeveer 1400 km afgelegd.
  Een schilderachtig middeleeuws vestingstadje aan het riviertje de Nive vlakbij de Spaanse grens. De huidige vestingmuren dateren uit de 17de en 18de eeuw. Saint-Jean-Pied-de-Port (Donibane Garazi in het Baskisch) is de hoofdstad van Basse-Navarre, één van de drie Baskische provincies in Frankrijk. Bezienswaardigheden zijn onder meer de Porte de Saint-Jacques, de rue de la Citadelle met het Prison des Évêques (dat een eenvoudig museum over de Camino de Santiago huisvestigt), de oude stadsbrug over de Nive, een Romeinse brug, en de citadel uit de 17de eeuw.
  Vanaf de wallen heb je een prachtig uitzicht over het dal van de Nive en de omringende heuvels en bergen. De Unesco heeft in 1998 de Porte de Saint-Jacques, als onderdeel van de Franse "chemins de Saint-Jacques" tot werelderfgoed verklaard.

  Saint-Jean-pied-de-Port is de laatste etapeplaats in Frankrijk vooralleer de Pyreneeën naar Spanje over te steken over de col d’Ibaneta naar Roncevalles. Het is aangeraden, schijnt het, de fietsbanden en vooral de remmen te kontroleren alvorens aan het echte klimwerk te beginnen. Achter Roncevalles ligt de eerste scherpe afdaling te wachten.


  INFO: STEDEN OP DE ROUTE

  Roncevalles aan de Alto Ibaneta (1057 m).


  De route over Roncevalles bestond al in de Romeinse tijd en ook Napoleon gebruikte deze route in 1813 tijdens de aftocht uit Spanje. Het is een kale winderige plek waar een abdij staat uit de 13de eeuw. De kerk is van binnen vrij sober en de blik gaat naar het beeld van de Virgen de Roncevalles. De gebouwen van het abdij staan er verlaten en treurig bij. In de Capella de Sancti Spiritus liggen de pelgrims begraven die na de klim van uitputting in de abdij stierven.
  Roncevalles is onvermijdelijk verbonden met het beroemde Roelandslied. Karel de Grote was druk bezig zijn wereldrijk te vormen en het christendom was nog lang niet overal verspreid. Eén van de meest christelijke landen in die tijd was Ierland en Karel de Grote liet dan ook klerken en missionarissen uit Ierse en Engelse kloosters komen om hier het christendom te verbreiden. Het Frankische leger lijdt echter in 778 een nederlaag tegen de Saracenen in Roncevalles. Ridder graaf Roeland, neef van Karel de Grote, sterft in de strijd. Deze dramatische gebeurtenis leefde voort in het Roelandslied: het trieste verslag van de laatste dappere daden van deze voorbeeldige ridder. Dit lied was de hele middeleeuwen lang een tophit en werd tijdens lange, donkere winteravonden gezongen voor een publiek van ridders en andere ijzervreters.

  Aan de uitgang van het stadje staat een groot kruis in een grasveld. Naar het voorbeeld van Karel de Grote leggen veel pelgrims hier een zelfgemaakt kruisje neer van 2 stokjes aan elkaar vastgebonden met wat grashelmen. Vertrouw alle zware lasten toe aan Hem en je zult “bevrijd” worden.

  Op weg naar Pamplona rijden we door Puenta la Reina. Hier komen verschillende routes samen. De route uit Arles over de Col de Somport, de route over Vézelay en “mijn” route over Tours. Hier staat reeds van in de 11de eeuw een brug die speciaal voor de pelgrims werd gebouwd: de “Brug van de Koningin” (Puenta la Reina in het Spaans).


  Foto

  INFO: STEDEN OP DE ROUTE

  Pamplona in de provincie Navarra (180.000 inwoners, 500m).


  Is genoemd naar de Romeinse veldheer Pompeius (Irunea in het Baskisch). Pamlona is de hoofdstad van Navarra en ligt aan de río Arga. De gotische basiliek La Catedral de Santa María la Real (15de eeuw) is één van de blikvangers. Pamplona is vooral bekend door de jaarlijkse stierenrennen tussen 6 en 14 juli ter ere van San Firmín de patroonheilige van de stad. In een parkje aan de Plaza de Torres staat een buste van Ernest Hemingway. Met zijn boek “The sun also rises Pamplona” maakte hij de feesten van San Firmín wereldberoemd.

  Logrono in de provincie La Rioja (133.000 inwoners, 400 m).

  Deze chique stad met brede boulevards en statige huizen ligt op de rechteroever van de Ebro. De Paseo de Espolón is de belangrijkste ontmoetingsplaats in de binnenstad. Deze wordt overschaduwd door de 2 torens van de Catedral de la Redonda aan de Plaza del Mucado. De kathedraal bevat een hele reeks belangrijke kunstwerken zoals een schilderij met de Kruisiging van Michelangelo.

  Na een klimpartij over San Juan de Ortega (1000 m) dalen we af richting Burgos.


  Foto

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Burgos in de provincie Burgos (170.000 inwoners, 850 m).


  Het “hart van Castilië” is de provinciehoofdstad van Burgos en op een hoogplateau gelegen.
  De stad werd gesticht rond 850 en was reeds de hoofdstad van het Castilië in de 11de eeuw onder Ferdinant I. Onder generaal Franco fungeerde deze als belangrijke garnizoenstad tijdens de Spaanse burgeroorlog (1936-1939).
  Burgos is een belangrijk handels- en toeristencentrum. De stad staat bekend om de opmerkelijke architectuur en grote historische traditie. Het opmerkelijkste bouwwerk is de gotische Catedral de Santa María (13de eeuw) in witte kalksteen met zijn pompeuze torens en het enorme roosvenster. In deze “koningstad” ligt El Cid ligt begraven, een Spaanse edelman die op zijn ééntje in 1094 de Moren versloeg en Valencia heroverde. Hierdoor werd hij de inspiratiebron van veel schrijvers o.a. Corneille. Andere oriëntatiepunten zijn het kasteel, boven op een heuvel, van waaruit men de stad kan overzien, de gotische kerk van San Esteban en de Arco de Santa María, een stadspoort uit de 16de eeuw ter ere van Karel V.

  Tussen Burgos en Léon ligt over een afstand van 200 km de “Meseta”, een opeenvolging van geelgetinte velden en landerijen zover het oog reiken kan. Nauwelijks een boom die wat schaduw afgeeft. Het kan hier broeierig heet zijn zoals in de woestijn. De hardheid van de schrale eindeloze stoppelvelden, 800 m hoog, vanaf Castrojeriz over Frómista, villalcazar de Sirga, Cervatos de la Cueza, Ledigos en Sahagun verplichten je te relativeren tot het meest essentiële. Verlaat ik gelouterd dit “niemandsland”?


  Foto

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Léon in de provincie Léon (493.000 inwoners, 850 m).


  De voornaamste schat van León is de gotische kathedraal, met haar indrukwekkende glas-in-loodramen. De stad telt een hele reeks monumentale gebouwen. De romaanse Real Colegiata de San Isidoro, waar het Koninklijke Panteon zich bevindt, een mausoleum waar de leden van de Koninklijke Familie van het middeleeuwse Koninkrijk León waren begraven. Niet te vergeten is het neogotische Botines Huis, een vroeg werk van de Catalaanse architect Antonio Gaudí. Het is tegenwoordig het hoofdkantoor van Caja España, een Spaanse bank.
  In de oudste wijk van de stad zijn nog delen van de middeleeuwse stadswal te bewonderen en enkele restanten van de oorspronkelijke Romeinse wal. De Plaza del Grano (Graanplein) is absoluut een bezoekje waard.
  Ieder jaar wordt in Léon de Santa Semana en Pasen met een indrukwekkende processie gevierd. Tegelijkertijd kan men van een heidense processie genieten ter gedenkenis van de begraving van Genarín. Hij was een arme en zeer bekende en drinkende burger die overreden werd door de eerste vuilniswagen van de stad. Deze processie is een tocht door de stad met veel orujo (een likeur op basis van druiven) tot aan de de stadswal waar Genarín vermoedelijk is overleden. Daar laat men wat kaas, een fles orujo en twee sinaasappels achter ter zijn ere.


  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Astorga in de provincie Léon (12.000 inwoners, 850 m).


  Onder de Romeinse tijd was dit een belangrijk kruispunt van grote wegen op het Iberisch schiereiland. Een deel van de Romeinse stadsmuur is nog intact en aan de oostzijde van de stad is een moderne overkapping om de Romeinse fundamenten en mozaïeken te beschermen. Opvallend bouwwerk is het Palacio Episcopal ontworpen door Gaudí. Na problemen met de kerkelijke overheid werd het pas voltooid in 1893 door Ricardo Guereta. Schuin tegenover het paleis staat de Catedral de Santa Mariá in verschillende bouwstijlen.

  Tussen Astorga en Ponferada liggen de Montes de Léon, een woest en ruig gebergte dat tot diep in het voorjaar met sneeuw bedekt kan liggen. Op 1504 m staat het befaamde Cruz de Ferro, een metalen kruis op een lange paal temidden van een hoop keien en stenen. De traditie wil dat elke pelgrim er een steentje, van thuis meegebracht, als een symbool neerlegt. Hier neemt de pelgrim afstand van alle miserie en ellende in het voorbije leven en begint vol vertrouwen en hoopvol aan een nieuw leven. Hier wil ik al mijn pijn, al mijn falen achterlaten. Het Cruz de Ferro is het dak van de Camino. Er volgt nu een adembenemende afdaling met spectaculaire landschappen.


  Foto

  Foto

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Ponferrada in de provincie Léon (60.000 inwoners, 500 m).


  Een industriestad aan de oever van de rió Sil, omringd door hoge afvalbergen van de koolmijnen. De ruines van het Castello de los Templarios is een overblijfsel van de militair-religieuse ridderorde van de Tempeliers in de middeleeuwen. Toen de orde al te veel macht verwierf, werd ze in 1312 op aandringen van koning Filips II door paus ClemensV geëxcommuniceerd.

  Villa Franca del Bierzo in de provincie Lugo (4.000 inwoners, 450 m).

  De fraaiste stad is de Calle del Agua omzoomd met stadspaleizen, kerken en kloosters alom.
  Pelgrims die door de zware tocht door het gebergte uitgeput en ziek waren, konden hier dezelfde kwijtschelding van hun zonden bekomen als in Santiago de Compostela. Daarvoor moesten ze door de Porta del Perdón (poort van de vergiffenis) gaan, ingang van de Iglesia de Santiago.

  Nu volgt een fikse 30 km lange klim “als penitentie voor alle zonden die je tijdens dit leven hebt begaan”. Deze klim naar O Cobreiro nabij de Punto de Pedrafita (1099 m) is te vergelijken met de Roelandspas over de Pyreneeën. O Cebreiro is een klein bergdorpje bestaande uit een kerk, een hostal en enkele huizen. Achter O Cebreiro moeten we nog één keer een bergtop bedwingen, de Puerto el Poyo (1337 m). Na de pas slingert de Camino zich door een groen heuvelachtig landschap dalend naar Triacastela (700 m), een dorp met een enorm Monasterio de San Julián.
  We zijn in Galicië aangekomen, een autonome regio, gelegen in de noord-westhoek van Spanje met in elke windstreek een stad: La Coruna, Pontevedra, Ourense en Lugo. Door de gemeenschappelijke geschiedenis met Ierland, Bretagne en Wales bestaan er nog veel tradities met Keltische achtergronden: liefde voor de (doedelzak)muziek, fascinatie voor de dood, neiging tot somberheid en nostalgie.


  Foto

  Foto

  INFO:STEDEN OP DE ROUTE

  Pedrafita do Cebreiro (2100 inwoners).


  Het lijkt echt op een grensdorp, alleen de slagboom ontbreekt. Dagjesmensen slenteren hier langs marktkraampjes met groente en fruit, kledij en souvenirs. Een Galicische bank maakt ons duidelijk dat we in Galicië zijn. Veel mensen komen hier genieten van een bord pulpo, dit zijn gaar gekookte octopussen die in stukken geknipt, opgediend worden op een houten plank. Liefst met een glaasje rode wijn.

  Lugo in de provincie Lugo (82.000 inwoners).

  Ligt niet echt op de route maar is misschien een ommetje waard.
  Deze hoofdstad is vermaard omwille van zijn 2140 m lange Romeinse stadsmuur. Ze is nog geheel intact en slechts door een aantal poorten toegankelijk. Binnen de muren ontdek je een autoluwe binnenstad met de Praza Maior, een breed plein met het stadhuis en een uitnodigende fontein. De bouw van de Catedral de Santa María heeft 6 eeuwen geduurd en is een mengeling van Romaanse, gotische en barokke stijlen. Aan de oever van de rió Mino zijn zwavelrijke Romeinse thermen die nog steeds in gebruik zijn als geneeskrachtige kuurbaden.


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto  Zoeken in blog  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!