Inhoud blog
  • Mijn sport: Paardrijden!
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn sport: Paardrijden

    21-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn sport: Paardrijden!
    Paardrijden

    Ik ben begonnen met paardrijden dankzij mijn papa, aangezien hij vroeger ook heeft gereden. Hij wou gewoon een pony kopen zodat de stallen thuis niet zo leeg stonden maar er kwam al snel verandering in. Ik had al meteen de smaak te pakken. Ik rij al paard sinds ik vier jaar was, ik ben toen begonnen met een Shetlander genaamd Pikachu. Nu rij ik op regionaal, nationaal en internationaal niveau met pony's en paarden. Ik rij elke dag aangezien wij thuis zelf een piste hebben. Momenteel heb ik negen paarden te rijden, dus normaal rij ik er elke dag na school vier of vijf en op woensdag probeer ik ze allemaal te rijden. Ook elk weekend ben ik op jumping, meestal zelfs zaterdag en zondags aangezien ik ook wat jonge paarden heb. Veel vrije tijd heb ik dus niet. Mijn beste pony is Voice en mijn beste paard is Calisto v.d. Windheuvel.

     


    Disciplines paardensport

    - Jumping 
    - Dressuur
    - Eventing
    - Mennen 
    - Endurance
    - Reining
    - Horseball
    - Voltige
    - Para-Equestrian
    - T.R.E.C.


    Jumping

    Jumping is veruit de meest populaire en meest beoefende discipline binnen onze federatie. Deze discipline wordt op alle niveaus beoefend en georganiseerd in België. Het springvermogen, de wendbaarheid, precisie en snelheid van het paard zijn naast de kwaliteiten van de ruiter van doorslaggevend belang voor succes in deze discipline.
    In jumpingproeven moet de combinatie ruiter – paard een omloop van zes tot veertien hindernissen springen binnen een opgelegde tijd en met zo weinig mogelijke fouten. Wanneer een deelnemer een fout op een hindernis maakt, de toegestane tijd overschrijdt of als zijn paard weigert, worden er naargelang het type van proef strafpunten of straftijd toegekend. Er bestaat een grote variatie aan proeven.



    Dressuur

    Dressuur streeft een perfecte harmonie tussen ruiter en paard na. Een goed dressuurpaard doet de opgelegde figuren goed in balans en ontspannen. Het paard moet de indruk geven dat het de bewegingen uit vrije wil doet. Dus de hulp van de ruiter moeten discreet gebeuren. Dressuurproeven bestaan er in verschillende moeilijkheidsgraden. Naast opgelegde proeven bestaat er ook de kür op muziek waar de combinatie ook beoordeeld wordt op de eigen ontworpen choreografie.



    Eventing

    In deze discipline, die in het verleden ook wel “military” genoemd werd, komt de veelzijdigheid van ruiter en paard aan bod. Een eventingwedstrijd verloopt meestal over twee of drie dagen tijdens dewelke drie proeven moeten afgelegd worden namelijk een dressuurproef, een uithoudingsproef (cross-country) en een springproef. Er dient een optimaal evenwicht te worden gevonden tussen gehoorzaamheid, kracht, snelheid en uithouding.



    Mennen

    Voor deze discipline worden de paarden ingespannen voor een wedstrijdkoets. Naargelang het aantal paarden en de wijze waarop ingespannen wordt spreken we van vierspan, tweespan, enkelspan en tandem zowel voor paarden als pony’s.
    In deze discipline zijn er verschillende proeven: een presentatie, een dressuurproef, een uithoudingsproef (marathon genaamd) en een vaardigheidsproef over een omloop met kegels.
    Tijdens de presentatie beoordelen de rechters de voorstelling van het span en de zorg toegebracht aan het tuig en aan het voertuig. Tijdens de dressuurproef wordt het gespan beoordeeld op basis van regelmatigheid, harmonie en ongedwongenheid van de bewegingen alsook op de samenwerking tussen de paarden/pony’s onderling. Tijdens de marathon dient zo snel mogelijk een opgelegd parkoers met vaste hindernissen te worden afgelegd. De vaardigheidsproef bestaat erin zo snel mogelijk een omloop afgebakend met kegels af te leggen zonder de kegels te raken.



    Endurance

    Tijdens Endurance wordt de uithouding en gezondheid van de paarden getest. De wedstrijd bestaat erin zo snel mogelijk een traject gaande van 20 tot 160km af te leggen. Onderweg worden er op vaste plaatsen verplichte dierenartscontroles gehouden. Pas indien de hartslag en het ademhalingsritme van het paard onder bepaalde waarden is en het paard in goede conditie verkeert mag men de wedstrijd voortzetten. Bij het minste probleem wordt het paard uit de wedstrijd genomen.



    Reining

    Reining is één van de vele disciplines van het Western paardrijden. Tijdens reiningproeven worden opgelegde oefeningen “patterns” uitgevoerd en beoordeeld door rechters. Deze patterns bevatten een afwisseling van grote cirkels (vlugge galop) en kleine cirkels (trage galop), galopwissels, roll – backs (spil van 180°), spins (pirouette van 360° rond de achterhand) en sliding stop.In deze proeven, wordt het paard beoordeeld op de preciesheid, de volgzaamheid, de controle en de rustigheid met dewelke het de verschillende opgelegde figuren uitvoert en aaneenschakelt. Het geheel van de pattern wordt in galop uitgevoerd.



    Horseball

    Deze discipline wordt per ploeg beoefend. In het spel staan twee ploegen van elk zes ruiters tegen over elkaar. Deze moeten, terwijl ze in het zadel blijven, een bal oprapen die is voorzien van zes lederen handgrepen. Door middel van een spel van passen, aanval en verdediging moeten de spelers de bal in de doelen aan elk van beide speelhelften van het terrein (25m x 65m) krijgen. Omwille van de kracht en de snelheid van de actie dienen de spelers de regels grondig te kennen en strikt toe te passen. Het spel komt slechts volledig tot zijn recht wanneer de arbitrage, de manier van spelen en de geest van het spel het nodige respect voor het paard opbrengen.



    Voltige

    Bij deze discipline galoppeert het paard aan de linkerhand rond een cirkel van minimum vijftien m diameter terwijl de voltigeurs als gymnasten meerdere figuren uitvoeren op de rug van deze. De voltige bestaat uit de voorstelling van verschillende oefeningen die op de rug van het paard uitgevoerd worden in harmonie met deze. Een voltigeploeg bestaat uit acht voltigeurs en een reserve, een longeerder en een paard.



    Para-equestrian

    Para-Equestrian is een discipline beoefend door minder validen. Zij rijden naargelang hun graad van handicap dressuurproeven in verschillende categorieën. Onlangs is men ook van start gegaan met menproeven voor minder validen. Met de Paralympics beschikken de minder validen over hun eigen Olympische Spelen namelijk de Paralympics die steeds plaats vinden op dezelfde locaties en in aansluiting van de Olympische Spelen.



    T.R.E.C.

    Een TREC wedstrijd loopt normaal over twee dagen en bestaat uit drie verschillende proeven, die zich allemaal buiten afspelen. In Frankrijk, een land met een rijke trektochttraditie, bestaat TREC al sinds de jaren ‘80, en de populariteit van deze veelzijdige sport blijft wereldwijd groeien. TREC ruiters dienen over een aantal specifieke vaardigheden te beschikken, zoals kaartlezen en gevoel voor oriëntatie. Op dag een van de wedstrijd wordt de P.O.R gereden: na het traceren van de stafkaart vertrekken ruiter en paard voor een rit van 25 à 40 km. Oriëntatie onderweg gebeurt met kaart en kompas en bovendien moet men zich telkens aan een welbepaalde snelheid houden. Afhankelijk van het terrein dus geen simpele opdracht. Maar TREC is niet alleen een avontuurlijke sport, het is ook zeer afwisselend. Het tweede onderdeel, de M.A. of gangenbeheersingstest, is het dressuuronderdeel waarbij men over 150 meter zo traag mogelijk galoppeert en zo snel mogelijk stapt. De laatste TREC proef, de P.T.V., bestaat uit zestien tot achtien hindernissen, die de goede communicatie van ruiter en paard testen in verschillende situaties, zowel te paard als van op de grond: sprongen over natuurlijke obstakels zoals een boom of een beek, hellingen op en af, gehoorzaamheidsoefeningen zoals onbeweeglijk stilstaan, en precisieoefeningen zoals openen en sluiten van een poort enzovoort.



    Maar aangezien ik jumping rij zal ik je daar nog wat meer over vertellen.


    Verschillende jumpingproeven

    Normale en Grote Prijs proeven
    Kracht- en behendigheidsproeven
    Krachtproef
    Zes barenproef
    Jachtparcours of snelheid en wendbaarheidsproef
    Landenprijs
    Andere teamwedstrijden
    Amerikaanse Springproef - Fout-en-Uit
    Rit tegen het uurwerk - Hit-and-hurry
    Aflossingsproeven
    Toenemende Punten (Progressief)
    Kies uw punten (Top Score)
    Kies uw omloop
    Spiegelparcours (Knock-Out)
    Proef met twee omlopen
    Proef in twee fasen
    Groepswedstrijd met winnersronde
    Proef in twee omlopen en winnersronde
    Derby
    Proef met combinaties
    Masters
    Proef met uitgestelde tijd 

    Als je een normaal parcours rijd heb je achteraf nog een herkansing op tijd (barrage). Maar het kan ook zijn dat je niet foutloos bent, je kan dus ook strafpunten krijgen in je parcours. Als je paard een balk afspringt of weigert voor de hindernis krijg je vier strafpunten, als je paard tweemaal weigert of als je verkeerd parcours rijd word je uitgesloten en mag je nog maar een enkelvoudige hindernis nemen als 'proefsprong'. Je kan ook strafpunten krijgen als je buiten tijd rijd, het aantal strafpunten hangt er dan vanaf hoeveel seconden je buiten tijd was.


    Soorten hindernissen

    Een rechte
    Een oxer ( Twee balken langs elkaar.)
    Een breed water
    Een triple ( Een hele brede oxer wat van laag naar hoog is opgebouwd met meerdere balken.)
    Een dubbelsprong ( Twee hindernissen achter elkaar met een of twee galopsprongen tussen.)dubbel met oxer Mondial
    Een driesprong ( Drie hindernissen achter elkaar met een of twee galopsprongen tussen.)

    21-03-2011 om 09:15 geschreven door MijnsportChloeVranken  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (18 Stemmen)


    Archief per week
  • 21/03-27/03 2011

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs