Salade met asperges, eieren en kaas (maaltijdsalade)
Ingrediënten:
750 g asperges, schoongemaakt;
zout;
4 eieren, hardgekookt, grofgehakt;
200 g Leerdammerkaas; in smalle reepjes;
3 eetl. mayonaise;
2 eetl. (Bulgaarse) yoghurt;
versgemalen witte peper;
2 eetl. fijngehakte peterselie;
200 g gemengde sla;
2 eetl, fijngesneden bieslook;
evt. 2-3 Hollandse pruimtomaten, ontveld.
Bereidingswijze: Zet de
asperges met ruim kokend water op. Voeg wat zout toe. Laat de asperges, met het
deksel op de pan, 10 minuten koken. Schakel daarna de warmtebron uit en laat de
pan met de asperges 10 minuten, met het deksel erop, staan. Laat de asperges
daarna uitlekken en koud worden. Snijd de asperges in stukjes van 21/2 cm. Schep
in een grote kom asperges, eieren en kaas door elkaar. Roer in een kommetje
mayonaise en yoghurt tot een gladde saus. Voeg naar smaak zout en peper toe, en
roer de peterselie erdoor. Schep de saus door de ingrediënten in de kom. Verdeel
de sla als bedjes over de borden. Schep de sla in het midden erop. Bestrooi de
salade met bieslook. Schik er eventueel in parten gesneden tomaten
bij.
Bereidingswijze: Schik de
vleeswaren soort bij soort dubbel- gevouwen en dakpansgewijs op een grote
schaal. Schik een toefje peterselie als garnering erbij. Maak een saus door alle
daarvoor aangegeven ingrediënten met elkaar te vermengen. Verdeel de saus over
vier kommetjes en plaats ze bij de borden.
TIP: geef een eenvoudige
groene salade en/of een salade van aardappelen erbij.
Bereidingswijze: Snijd het
brood overlangs in 5 plakken. Meng in een kommetje boter, mosterd en kervel.
Bestrijk alle snijhelften van het brood ermee. Beleg de broodplakken daarna
afwisselend met kaas en met ham. Leg de broodplakken zo veel mogelijk in het
oorspronkelijke model terug. Snijd de broodbol, net als een taart, in 4 of 8
punten.
400 g verse Italiaanse groentemix (prei, courgette, paprika, ui en wortel);
versgemalen witte peper;
5 eetl. slagroom;
3 eetl. rode pesto, uit potje;
250 g (jong)belegen Goudse kaas, grof geraspt.
Bereidingswijze: Voor het
gerecht is een mix van groenten aangegeven. Dit is kant-en-klaar bij de
groenteman en in supermarkten verkrijgbaar. Kook de pasta volgens
aanwijzingen op de verpakking in ruim water waaraan wat zout is toegevoegd. Laat
de pasta uitlekken en spoel er een royale hoeveelheid koud water over. Laat de
pasta daarna opnieuw uitlekken. Laat boter of olie in de wok heet worden. Roer
de knoflook erdoor en voeg na 1 minuut de groentemix toe. Laat alles, onder
voortdurend roeren en omscheppen, 5 minuten bakken. Strooi er wat zout en peper
over. Roer slagroom en pesto in een kommetje los. Schenk het mengsel over de
groenten en schep alles om. Spreid er daarna de pasta over uit. Laat alles,
onder voortdurend omscheppen, door en door warm worden. Verdeel het gerecht over
voorverwarmde borden. Strooi onmiddellijk daarna de kaas erover.
Salade met sperzieboontjes en kaas (maaltijdsalade)
Ingrediënten:
350-400 g jonge sperzieboontjes, schoongemaakt;
zout;
6 Hollandse pruimtomaten, ontveld, vruchtvlees in reepjes gesneden;
2 bosuitjes, in smalle ringetjes;
4-5 eetl. mayonaise;
250 g Leerdammerkaas, zeer grofgeraspt;
2 eetl. fijngehakte peterselie;
1 kleine krop (gewone) sla, schoongemaakt, bladeren in stukjes
gescheurd;
4 hardgekookte eieren.
Bereidingswijze: Zet de
boontjes op in ruim kokend water waaraan wat zout is toegevoegd. Kook de
boontjes niet veel langer dan 8 minuten. Laat ze op een vergiet uitlekken en
spoel er daarna zoveel koud water over tot ze volkomen zijn afgekoeld. Laat de
boontjes opnieuw uitlekken. Schep in een kom sperzieboontjes, tomatenreepjes,
bosuitjes en de helft van de geraspte kaas luchtig door elkaar. Schep de
mayonaise erdoor. Verdeel de slablaadjes over vier borden. Schep de salade er in
het midden op. Bestrooi de salades met de rest van de geraspte kaas en daarna
met peterselie. Schik partjes hardgekookt ei er rondom.
Bereidingswijze: Maak het
vlees droog met keukenpapier. Strooi er zout en peper over. Verwijder de voet
van de paksoistruik en neem ook de allerdikste nerven weg. Snijd de paksoi in
schuine vinger- brede repen. Verhit de olie in een wok en laat het vlees er
gedurende 3 minuten, onder voortdurend omscheppen, in bakken. Doe de paksoi
erbij en laat alles nogmaals 3 minuten, onder voortdurend omscheppen, bakken.
Voeg 3 deciliter water en het bouillontablet toe. Laat alles 8-9 minuten
zachtjes koken. Roer de sojasaus erdoor. Schuif alle ingrediënten naar één kant
van de wok Strooi allesbinder over het kokende vocht. Roer het er snel door.
Schep de ingrediënten daarna door de saus. Dien het gerecht met de saus op in
voorverwarmde diepe borden.
Bereidingswijze: Maak het
kippenvlees droog. Snijd de filets in smalle repen. Schud in een plastic zak
kerrie- poeder, paprikapoeder, bloem en wat peper en zout door elkaar. Leg het
kippenvlees erbij en blijf schudden tot het vlees aan alle kanten bedekt is met
een dun laagje bloem. Verhit de olie in een wok en bak het vlees er onder
voortdurend omscheppen goudbruin en gaar in. Laat het kippenvlees op
keukenpapier uitlekken en koud worden. Maak de saus door mayonaise met crème
fraîche en tomatenketchup te vermengen. Voeg zout, peper en eventueel
paprikapoeder naar smaak toe. Verdeel de sla over de borden. Leg kippenvlees,
tomaten, ham en kaas er soort bij soort op. Schep in het midden op elke salade
een deel van de saus. Schik plakjes hardgekookt ei erop. Bestrooi de salade met
bieslook.
TIP: geef er sneden licht geroosterd witbrood bij en zet een
schaaltje met boter(balletjes) op tafel.
1 rode of groene paprika, bij voorkeur ontveld, vruchtvlees ragfijn
gehakt;
4 bosuitjes, ragfijn gehakt;
12 kleine witte of bruine bolletjes;
12 tartaartjes, elk ca. 80 g;
12 kleine plakken (jong)belegen Goudse kaas.
Bereidingswijze: Meng in een
kom tomatenketchup met 1 eetlepel olie, gehakte paprika en bosuitjes. Snijd de
broodjes overlangs doormidden. Rooster de snijhelften licht. Bestrijk de
snijhelften met het ketchupmengsel. Bestrijk de tartaartjes met olie en bestrijk
ook de grillpan of -plaat met wat olie. Rooster de hamburgers in 3-4 minuten aan
weerszijden bruin. Leg de plakken kaas op de hamburgers en plaats grillpan of
-plaat zo lang onder een reeds zeer hete ovengrill tot de kaas begint te
smelten. Schik de kaasburgers op de onderste helften van de broodjes. Leg de
andere helften erop.