Inhoud blog
  • Einde van de blog
  • GPS uitgeprobeerd en goed bevonden
  • Conditie nog niet op peil, maar we werken eraan.
  • Fietsvakantie in de zomermaanden
  • Nieuwe plannen
    Categorieën
  • fietsvakantie naar Bordeaux (28)
  • fietsvakantie naar Praag (28)
  • fietsvakantie Nederland 2016 (2)
  • Jutlandroute (25)
  • ronde van Nederland (21)
  • routes in de rest van Vlaanderen (13)
  • routes in het Waasland (28)
  • routes in Zeeland (20)
  • Mijn favorieten
  • falk.nl
  • stichting landelijk fietsplatform
  • www.voetveren.nl
  • www.europafietsers.nl
  • fietsroutes.startpagina.nl
  • www.start.be
  • www.go2.be
  • Vlaanderen fietsland
  • Foto
    Foto
    Foto
    Recreatieve fietstochten
    met het Waasland als uitvalsbasis
    12-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 8: Conde sur Vesgre - Chartres
    Vannacht, eindelijk een droge nacht en dus ook een opgedroogde tent . Yes! We hadden er heel veel zin in, want het zou een halve rustdag worden . Er moesten maar 45 km gefietst worden tot in Chartres. Onze vermoeide spieren konden dit toch wel even gebruiken.  Onderweg reden we langs Maintenon. Na een gezapig praatje net voor de stad Maintenon, met een stel Franse ruiters die enorme interesse hadden in onze fietstocht en ook heel veel bewondering toonden voor onze exploten, bolden we dit prachtige stadje binnen. Het wordt beheerst door het fraaie Chateau dat Madame Maintenon liet bouwen aan het riviertje van de Eure. Zij sloot een geheim huwelijk met Lodewijk XIV. Achter het chateau overspannen begroeide boogresten van een aquaduct de vallei.  Aan het hek werden we aangesproken door een moeder wiens dochter trouwfoto's liet maken in het kasteelpark en die in de namiddag zou trouwen. Opvallend was dat we hier door wel vier verschillende mensen ondervraagd werden over onze fietsreis. En iedereen was enthousiast. We kwamen ook nog andere vakantiefietsers tegen, zoals het meisje uit Parijs dat we 's avonds opnieuw zouden ontmoeten in de jeugdherberg. 
    Hierna volgde de route het groene dal van de Eure. In Champhol zagen we reeds van ver de kathedraal van Chartres het landschap beheersen. Chartres is een oude Romeinse stad aan de Eure. Men begon al in de 12e eeuw aan de kathedraal te bouwen.  Chartres kreeg een van de eerste gothische kathedralen.  De linker- en rechterkant toont opmerkelijk verschillen in dikte en uitvoering vanwege verschillen in inzicht van de meester - metselaars. De twee torens zien er dan ook helemaal anders uit. De gebrandschilderde ramen zijn enorm indrukwekkend, samen met de reusachtige rozetten. In de kathedraal zijn er volop restauratiewerken aan de gang, waardoor je niet alles kunt zien, maar het blijft de moeite waard. Overnachten doen we in de eenvoudige jeugdherberg net buiten het centrum.





























    12-07-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    11-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 7: Henonville - Conde sur Vesgre
    Na een kletsnatte nacht mochten we wat langer dan voorzien op onze slaapmatjes blijven liggen,  want er was geen opstaan bij als de regen met bakken uit de hemel valt en je behalve een plastieken luifel niets anders van schuilplaats hebt. Na een vliegensvlug toiletbezoek speelde Sandra alweer de reddende engel voor onze kamperende buurman, want zijn tent was in de loop van de nacht gaan lekken. Sandra is echter een fietsende klusjesvrouw en heeft een oplossing voor al je problemen inclusief lekkende tenten. Rond half 8 stopte het met regenen en konden we gaan denken aan ons ontbijt en de opruim van de tent. En wonder boven wonder konden we droog vertrekken ! Meer nog, we zouden maar een half uurtje regen hebben over heel de dag ! Een record ! Onmiddellijk na Henonville liep ons traject door het Parc Naturel Regional du Vexin. Dit is een heuvelachtige streek van overwegend kalksteen, met heel wat pittige hellingen en dorpjes gedrapeerd in een prachtig landschap. Het was genieten ! Daarna reden we even Amerika binnen [een vondst van Sandra , de vrouw met de droogste humor] langs Us en Marines. Na een flinke afdaling , gelukkig staan die ook regelmatig op het menu, kruisten wij enkele malen de Seine. Hier is de rivier een stukje smaller dan in Parijs, hoewel we op een bepaald moment een wegwijzer zagen die aangaf dat we maar 58 km van de lichtstad verwijderd waren. Ons eindpunt kwam al snel in zicht. In Conde-sur-Vesgres moesten we nog wel een ommetje van 3 km maken om onze camping te bereiken. Zo stonden er aan het eind van de rit 79 km op onze teller. Het terrein was iets beter dan gisteren,  maar zeker niet om reclame voor te maken. Nochtans had de camping gisteren drie sterren en was deze aangeduid als een park. Een lekkere warme maaltijd konden we ook op onze buik schrijven,  want er waren enkel frieten met 2 saucisses te verkrijgen. Tijd dus om ons noodrantsoen aan te spreken. Onder een stekende zon smaakte dit toch wel.











    11-07-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    10-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 6: Moyvillers - Henonville
    Na een rustige nacht in een goed bed en een ontbijt dat oke was, moesten wij vandaag alweer met de regenpakken aan vertrekken. We zien het nog steeds zitten,  maar de barometer van ons humeur staat niet elk moment van de dag meer op zonnig. Fietsen in de regen mat meer af en zorgt voor strammere spieren. Daarbij zorgen de steeds langere hellingen van 5 tot 10 procent voor een behoorlijk vermoeidheidsgevoel . Toch wordt de omgeving waar we doorfietsen steeds mooier. "Dit lijkt steeds meer op Frankrijk" , liet Sandra zich vandaag ontvallen.  Dit klinkt misschien een beetje raar,  maar ik begrijp het wel.  Als je naar het zuiden rijdt, rijd je door de prachtige glooiende heuvels waar wij nu doorfietsen.
    Op onze route passeerden we vandaag Clermont, niet te verwarren met het veel bekendere Clermont-Ferrand . Het is een oud stadje, gelegen op een heuvel, ontstaan bij een burcht.  Het centrum is beslist een bezoekje waard. Daarna ging het richting Mouy, een dorpje dat vele watermolens telde. Wij grepen deze stop aan om onze reserves aan te vullen met een heerlijke pasta.  Op de langste en zwaarste helling van de dag werden we voorbijgefietst door een Nederlandstalige man. Op de top namen we de tijd om met hem een praatje te slaan. Zijn vrouw kwam zich even later ook puffend bij ons voegen. Zij kwamen van Puurs, niet zo ver bij ons vandaan en wilden naar Lourdes fietsen. Wat is de wereld toch klein ! Na de vele kilometers door slapende dorpjes moesten we dan toch even een drukkere plaats door, Meru. Dit is altijd weer even opletten. Je moet dan veel geconcentreerder bezig zijn met de andere weggebruikers.  Niet altijd vanzelfsprekend als je de hele dag in de rust en de natuur fietst. De laatste kilometers van ons traject leiden ons naar Henonville. Daar hadden we een camping geboekt voor vannacht. Na 66 km hadden het behoorlijk koud en smachtten naar een warme douche. Maar wat een tegenvaller. De camping leek werkelijk nergens op ! Omdat we geen zin hadden in nog meer kilometers, zetten we de tent maar op en maakten er het beste van.  Toen we een douche gingen nemen kwam onze Dendermondse fietsgezel de camping opgedraaid. We hadden nog een interessant gesprek over het deel van Frankrijk waar we tot nu toe zijn doorgefietst. We hadden alle drie het idee dat dit het armere deel van Frankrijk is met heel weinig voorzieningen voor toeristen. Je ziet de armoe ook aan de verwaarloosde huizen en de weinige moeite die wordt gedaan voor de toeristen die er toch passeren.  Wie ooit de film : Bienvenue chez Chetis gezien heeft, weet waarover wij praten.







    10-07-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    09-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 5: Seraucourt le Grand - Moyvillers
    De nacht verliep vrij rustig.  Slechts af en toe een klein buitje, maar voor de rest toch ruim voldoende slaap. Bij het opkramen van de tent viel er af en toe een spatje regen, maar we konden deze keer droog vertrekken. We bleven dezelfde vergezichten aan de horizon krijgen dan gisteren, maar de lucht werd met het kwartier dreigender. Om elf uur gingen de hemelsluizen weer open en de rest van de dag zou het niet meer ophouden met gieten, plenzen, oude wijven regenen enz. om maar aan te geven dat het een verschrikkelijke dag zou worden. Niets hebben we van de omgeving kunnen zien ! Enkel in Noyon hebben we even de tijd genomen om de imposante kathedraal te bezoeken en een middagmaal te nuttigen. Voor de rest hebben we alleen maar onze trappers rondgedraaid, de 84 kilometers afgemalen, hier en daar een kilometertje verkeerd gereden, gezongen van : "It's raining man" en gezorgd dat we veilig maar als verzopen kiekens op onze bestemming , Moyvillers zijn geraakt. Hopelijk sparen de weergoden ons de volgende dagen een beetje, maar de verwachtingen voor de komende twee dagen zijn helemaal niet goed. We maken er het beste van,  maar een dag als vandaag is moeilijk te verteren. Er was zoveel moois dat op onze weg lag, maar het zal voor een volgende keer zijn.



















    09-07-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    08-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 4: Cambrai - Seraucourt le Grand
    "Als we met vakantie gaan,  dan gaat het regenen" was de song van de dag bij Carine. Tijdens de nacht hadden we weinig oogjes dichtgedaan,  want de regen trommelde een hele nacht op het dak van de tent. Carine leek dan vandaag de eerste uurtjes ook heel veel op Grumpy door het enorme slaapgebrek. Sandra hield er de moed in en ging al direct een gesprekje aan met onze buurman,  een vrij jonge man die op de bonnefooi was vertrokken met zijn fiets vanuit Dendermonde en de schelpjes wilde volgen. Op die manier wordt de route naar Compostella aangeduid. Na een dag had hij al door dat hij het zonder boekje met de routebeschrijving niet zou redden. Wij speelden dan maar zijn reddende engels door ons boekje even uit te lenen zodat hij met zijn GSM foto's van de route kon nemen. We boden hem ook een tasje koffie aan want ook zijn vuurtje was thuis achtergebleven. Nadat de tent was ingepakt,  sprongen we onze fiets op om te beginnen aan de 66 km van deze dag. Ons regenpak was ook weer van de partij want het hemelwater stortte zich dolenthousiast uit de hemel.  Anderhalf uur is het slechts droog gebleven vandaag ! We verlieten vlotjes Cambrai tussen het drukke ochtendverkeer. De hellingen werden steeds langer, met golvende velden en afwisselende vergezichten.  Vast prachtig als het zonnetje schijnt, maar onder een grijze hemel toch ook de moeite waard om te bekijken.  Regelmatig ontmoetten we de Schelde, een smal stroompje in vergelijking met de rivier zoals wij hem kennen in het Waasland . Vandaag hebben we trouwens gepicknickt aan de bron van de Schelde . Een aangenaam plekje midden in een bos. Ook het kanaal van Saint-Quentin hebben we regelmatig overgestoken. Het was ook de bedoeling om deze stad een bezoek te brengen, maar het was op dat moment zo hard aan het gieten dat we het maar bij een drankje in een cafeetje hebben gehouden. We passeerden de abdij van Vaucelles. Van buiten af gezien een prachtig gebouw. Het bezoek aan de binnenkant viel echter dik tegen. De 7 euro per persoon was dik betaald ! Na Saint-Quentin volgde de route de groene zoom van de Somme, een historische rivier uit de eerste wereldoorlog. Aan dit riviertje lag de gezellige camping van Seraucourt-le-Grand. Gelukkig konden we de natte tent opzetten in droge omstandigheden.



















    08-07-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    07-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 3: Doornik - Cambrai
    Na een smakelijk ontbijt stond onze barometer op zonnig want na het grijs van de voorbije twee dagen was het zonnetje van de partij. Na Doornik werd de Schelde onze gids voor een deel van de voormiddag. We fietsten door het witte land. Sinds de Romeinse tijd werd in dit gebied kalksteen gedolven.  Dat merk je nog steeds aan de vele industrie die je passeert. Maar aan de overkant van de rivier zagen we ook een torentje dat een beetje leek op het kasteel van Doornroosje . Dit hoort bij het kasteel van Ligne dat eeuwenlang een belangrijke positie heeft ingenomen.  Onderweg kom je ook heel wat industrieel erfgoed tegen, waarbij de oude kalkovens ons het meest aanspraken. We passeerden ongemerkt de Franse grens. Even voorbij Saméon voerde de route ons door het bos van Marchiennes. Af en toe moesten we over een brug over een gekanaliseerde rivier zoals de Scarpe. Dit soort rivieren vormen een netwerk van vaarwegen doorheen Frankrijk tot aan de Middellandse Zee. De weg slingerde zich voortdurend op en af door een landschap met plattelandsdorpen afgewisseld met mijnbouwplaatjes. Dit stuk vonden we het minst mooie van de voorbije dagen. Op het einde van de rit kwamen we weer in een heerlijk glooiend landschap met prachtige kleuren door de afwisselende akkerbouw. Na 64 km stonden we in Cambrai. Alweer een historische stad met prachtige gebouwen. Vooral het stadhuis kon ons bekoren, net als het bisschoppelijk paleis.  We zetten eerst onze tent voor de eerste keer deze vakantie op en gingen daarna nog een lekker hapje eten in het centrum van de stad.&





















    07-07-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    06-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 2: Pollare - Doornik
    Met een beetje vertraging verschijnen de berichten op de blog omdat hier in Frankrijk nog niet iedereen free wifi heeft. Waar we kunnen zullen we de blog aanvullen. 
    Na de regenvoormiddag van gisteren konden wij vandaag starten onder een beter gesternte. Het was grijs, maar de regenval bleef uit tot het laatste anderhalf uur.  Tournai of Doornik zouden we niet droog bereiken. De Dender werd vandaag opnieuw onze gids voor langere tijd.  Al snel bereikten we Geraardsbergen. We passeerden eerst de prachtige jeugdherberg "het Schipken" om daarna even de Dender te verlaten en de klim naar het centrum aan te vangen. De eerste klimmeters konden direct tellen. Boven konden we gelukkig lekker uitpuffen op de prachtige markt. Vooral het stadhuis met Manneke Pis , het oudere tweelingbroertje van het beroemdste ketje kon ons wel bekoren. Sandra kon zich nog even uitleven op de rommelmarkt,  terwijl Carine een mattentaartje, de specialiteit van de stad ging kopen. Eerlijkheidshalve moet ik wel vermelden dat bakker Kris uit De Klinge zijn mattentaartjes veel lekkerder zijn dan de droge kost die wij hier te verteren kregen. We keerden na dit intermezzo snel terug naar onze Dender en bolden vlot Wallonie binnen.  Via een sluisje reden we Lessines binnen. Hier begonnen ook de hellingen die de rest van de dag ons traject zouden beheersen. We fietsten door een flink glooiende en afwisselende streek die de naam Collines alle eer aandoet. Onderweg hadden we nog een leuke ontmoeting met een man uit Bornem. Rond vier uur kwam Doornik in zicht. Druipend van de regen moesten we een fikse helling op om onze chambre d' hote van die nacht te bereiken. In Maison Tahere kregen we een hartelijk welkom. Na een verkwikkende douche was het opgehouden met regenen en konden we het schitterende historisch centrum van de stad een bezoek brengen. Een lekkere maaltijd sloot deze geslaagde dag af. 68 km stonden er op onze teller vandaag. 























    06-07-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    05-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 1: De Klinge - Pollare
    Deze morgen waren we allebei al vroeg uit de veren. Een tikkeltje nerveus , maar wel klaar voor de grote trip. Een enkeltje naar Bordeaux ! Sandra stond al om goed acht uur op de oprit samen met haar Tony. De mannen moesten nog even hun technisch vernuft laten zien en de voordragers op haar fiets monteren. Maar na wat gewring lukte het dan toch.  Om kwart voor negen draaiden we Klinge dorp in en weg waren we. Na een kilometer fietsen moesten we al stoppen om ons regenpak aan te trekken.  De regen viel met bakken uit de hemel. Via mijn vertrouwde spoorweg reden we naar Sint-Niklaas.  We doorkruisten vlot het centrum en namen de weg naar Tielrode. We passeerden een van de mooiste plekjes in het Waasland: de Roomacker, de gewezen kleiputten van de steenbakkerijen.  We konden onmiddellijk de overzet op en via de monding van de Durme bereikten we de Schelde, onze metgezel tot in Dendermonde.  Ik kom jaarlijks minstens een keer in deze stad,  maar ik was nog nooit in het centrum geraakt. Het is best een gezellig provinciestadje. Het gerechtshof is vrij indrukwekkend.  Op de grote markt vind je een mooi stadhuis en de prachtige beurs van Amsterdam. Er was ook al duidelijk te zien dat de voetbalgekte vanavond in alle hevigheid zou losbarsten want alles was al in gereedheid gebracht om in grote getale de match te kunnen bekijken. Voorbij Dendermonde kwamen we op de oever van de Dender terecht. Deze rustige rivier zou onze gezel worden voor vele kilometers.  Dat was echter buiten de waard gerekend. Op het grondgebied van Gysegem was het jaagpad onderbroken.  De weg naar Aalst moesten we zelf maar zoeken,  want de drie ! oranje omleidingsbordjes die we vonden,  spraken elkaar dan ook nog eens tegen. Gelukkig zette een vriendelijke wielertoerist ons op de juiste weg en kwamen we in het centrum van Aalst.  Een man legde ons in het sappige Oiljsterse dialect uit hoe we op de grote mert kwamen. Wat een gezellig plein is dat ! Een harmonie luisterde ons terrasje op. Midden op het plein staat een standbeeld van Dirk Martens, de uitvinder van de boekdrukkunst.  Vanuit het centrum kwamen we al snel weer op het jaagpad naast de Dender. Deze rustig kabbelende en meanderende rivier bracht ons naar Pollare, onze eerste overnachtingsplaats. Via Vrienden op de fiets vonden wij een goed adres.  Na het eten van ons verlaat lunchpakket,  want '  s middags verorberden we een lekkere spaghetti in het pittoreske Vlassenbroek, zagen we de Belgen jammerlijk verliezen tegen Argentinië.  Een beetje ontgoocheld zochten we daarna ons bedje op. Toch wel wat vermoeid van de 82 eerste kilometers.















    05-07-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    01-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Grand Départ arrive !
    De dag van het vertrek komt nu wel heel dichtbij. De fietsen zijn in orde, de bagage wordt stilaan bij elkaar geschraapt, de laatste afspraken worden nog gemaakt. Nu nog even mijn klaslokaal opruimen en dan zijn we er helemaal klaar voor ! Zaterdag 9 uur vertrekken we !

    01-07-2014 om 15:53 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (1)
    12-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aftellen naar de fietsvakantie.

    De start van onze fietsvakantie begint alsmaar dichterbij te komen en er is nog zoveel te doen. Aan de drukte op het einde van het schooljaar lijkt maar geen einde te komen. Rapporten moeten worden geschreven, overgangsgesprekken moeten worden voorbereid. Tussendoor zullen we nog een schoolfeest vieren dat een volledig weekend in beslag neemt en waar 1000 mensen op worden verwacht voor de musical : "Dromen van Katoren" met aansluitend eten/of barbecue. Mijn job als zorgco moeten worden afgerond en mijn nieuwe job vanaf 1 september krijgt ondertussen ook vorm. Het fietsen zal dus even op de achtergrond verdwijnen tot en met 27 juni. 

    Daarom nog wat info tussendoor over ons fietsproject. We fietsen naar Bordeaux aan de hand van 'de Sint-Jacobsfietsroute lang pelgrimswegen' van  Clemens Sweerman. De fietsroute volgt westelijke historische pelgrimsroutes die eeuwenlang gebruikt werden door vele Santiagogangers. We vertrekken vanuit De Klinge over Doornik, Chartres en Tours tot in Lacanau- Ocean. We vermijden Parijs en volgen de route langs de Atlantische Oceaan. In Lacanau nemen we de voie verte (een oude spoorlijn) tot in het hartje van Bordeaux. Overnachten doen we in Bed and Breakfasts, jeugdherbergen en op campings. Alle slaapplaatsen zijn reeds gereserveerd. Zo kunnen we met een gerust hart vertrekken. We hopen dat het een cultureel en historische interessante tocht wordt en dat we ook als natuurliefhebbers aan onze trekken zullen komen. We hebben er zin in !

    12-06-2014 om 21:28 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (1)
    08-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een weekendje Noord- Beveland

    Tijdens het weekend van Onze- Lieve- Heer Hemelvaart hebben we met de familie vier dagen in Noord-Beveland vertoefd. De weergoden waren in tegenstelling tot vorig jaar wel bij ons en we hebben dan ook 240 km gefietst in vier dagen.
    De Zeelandbrug, de Oosterscheldekering, Zierikzee, Kortgene, Veere, Middelburg, Domburg, Collijnsplaat, Cats, Onze-Lieve Vrouwepolder en nog zoveel meer mooie plaatsjes hebben we vereerd met een bezoekje. We hebben er echt van genoten en de foto' s spreken dan ook voor zich.
    Wat blijft ons bij van deze vierdaagse ?
    - Het perfecte verblijf in Hotel De Kroon in Wissekerke.
    - Het supporteren voor de renners van de ronde van Noord-Beveland met een speciale vermelding voor Ko De Koeman in de tijdrit.
    - Het prachtige Veere, Domburg en Middelburg.
    - De opnames van een film in het authentieke Zierikzee dat voor de gelegenheid was omgetoverd in Amsterdam.
    - De schitterende duinen en autoluwe wegen waarvan we gebruik mochten maken.
    - Cats , het kleinste dorpje van Nederland.
    - Het prachtige fietsweer.




    Veere



    Het Veerse Meer



    Domburg





     

    Kasteel Westhove, een stay-okay in Domburg



    Een kerk als vuurtoren in Westkappelle



    Nogmaals Veere





    Filmopnames in Zierikzee












    Wissekerke


    08-06-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:routes in Zeeland
    >> Reageer (0)
    25-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stille waters

    De mooiste dag van de week op weergebied inspireerde mij om een tocht van 105 km uit te stippelen. Een lekker zonnetje laat mij steeds verlangen naar water, dus vandaag zou het niet anders worden, namelijk een tocht naar het land van Stille Waters.Vanuit De Klinge reed ik naar Temse, een dorp van waaruit je prachtige fietstochten kunt maken . Via de dijk langs de Schelde reed ik bijna tot in Willebroek. Het was druk langs de Schelde, met de  hordes wielertoeristen en mountainbikers die startten vanuit Bornem. Gelukkig waren het geen wielerterroristen en passeerden recreatieve fietsers en mannen en vrouwen met blitse wieleruitrustingen op peperdure fietsen elkaar op een veilige manier. Vanuit Willebroek bolde ik via verlaten dorpjes en gehuchten naar Ruisbroek. Hoewel het de dag was van de moeder van alle verkiezingen was er toch weinig beweging op straat te bespeuren. Daarna ging het richting Puurs, Branst en Bornem. Via de Schelde vervolgde ik mijn weg naar Moerzeke Kastel. Aan de overkant van de Schelde lagen Mariekerke, Sint- Amands en later ook Baasrode te blinken in de zon. De grote aankondigingsborden herinnerden me eraan dat de Palingfeesten in het Pinksterweekend en de folkloristische vissersdag het laatste weekend van juni in Mariekerke alweer dichterbij sluipen. Die twee evenementen zijn beslist de moeite waard om aan te grijpen om dit gezellige dorpje een bezoek te brengen. In Kastel wordt het landschap beheerst door prachtige dijken met hoge populieren als windvanger in de Wase open vlaktes en oude knoestige knotwilgen die de waterhuishouding van de weiden en akkers op peil proberen te houden. Een typischer beeld van het Soete Waasland bestaat er niet. Uiteindelijk kwam ik via omwegen in Hamme uit . Tijd voor een thee met wat extra's  in de afspanning aan de molen de Grote Napoleon. Dat smaakte. Daarna reed ik voorbij de atletiekpiste van AC Hamme. Daar was het een drukte van jewelste op de jeugdmeeting van een van onze bevriende atletiekclubs. Tijd om Evelien en Veerle die daar een groep jeugdatleetjes begeleidden bij hun eerste stappen in de grote atletiekwereld een bezoekje te brengen en een babbeltje te slaan met de vele mensen die ik al jarenlang ken. Via de Mirabrug reed ik dan naar Waasmunster en Belsele om via Sint- Pauwels en de Roomanmolen  in Kemzeke aan de Twistkapelletjes uit te komen. Die kapelletjes waren de plaats waar we elkaar steeds opwachtten om naar school te rijden toen we naar de middelbare school gingen.  Misschien vragen jullie zich af vanwaar deze gekke naam voor twee kapelletjes komt. Wel: Tot het begin van de 19e eeuw stond er een boomkapelletje op het grondgebied van Kemzeke, maar de giften werden uit de offerblok gehaald door de kerkmeesters van Sint- Pauwels. Het armenbestuur van Kemzeke was hiermee niet akkoord en er ontstond een conflict tussen beide gemeentes over de opbrengsten. De vergevensgezinde pastoor van Sint-Pauwels bracht de offergelden naar Kemzeke , maar daar waren de kerkmeesters van Sint-Pauwels niet mee akkoord en zij bouwden een tweede kapelletje op het grondgebied van Sint-Pauwels. Sindsdien staan de twee kapelletjes als twee kemphanen tegenover elkaar en worden ze de Twistkapelletjes genoemd. Via de betonnen weg door de boomgaarden ging het dan richting de wijk het Hol en het Kalf om zo opnieuw in De Klinge aan te komen met 105 km op de teller met alweer een mooie tocht op mijn conto.

    De knooppunten: 50, 80, 81, 82, 83, 36, 45, 48, 99, 75, 3, 2, 1, 54, 31, 35, 36, 37, 80, 13, 89, 7, 8, 76, 50, 68, 57, 56, 51, 69, 55, 60, 49, 90, 79, 47, 42, 37, 33, 34, 87, 85, 86, 84, 81, 80,50 .

    Temse aan de Schelde vanop de Scheldebrug

    De Zaat, vroegere boelwerf



    Het huis van Vorlat, de Notelaer.



    Fietsen door het groen



    Een veld vol klaprozen in Puurs



    Sint-Amands en Baasrode aan de Schelde





    Koetsen in Kastel



    De Grote Napoleon



    De Durme



    De Roomanmolen



    De Twistkapelletjes


    25-05-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:routes in het Waasland
    >> Reageer (0)
    04-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zeeuws - Vlaanderen, natuurpracht in mijn achtertuin.

    Deze morgen liep de wekker al om 7 uur af, want ik wilde de kaap van de 100 km ronden vandaag. Aanvankelijk wilde ik vanuit De Klinge naar Leuven fietsen, maar onze teergeliefde NMBS maakt het bijna onmogelijk om met de trein terug te keren naar Sint-Niklaas. Ik had dan wel zin in een ritje met de Schelde als leidraad, maar koos deze keer voor onze noorderburen en de Westerschelde. En wat voor een tocht zou het worden. De hele dag heb ik over dijken gereden, met een prachtig zicht op de polders of op de rivier. Genieten !

    Via ons bos reed ik richting Hulst. Daar reed ik langs een helemaal andere kant het gezellige stadje uit, dan wat ik gewoon ben. Zo kwam ik aan de Brug, een prachtige school voor kinderen met een beperking. Hun aanpak kan echt als voorbeeld dienen voor het bijzonder onderwijs. Net voorbij de school draaide ik een schitterende lange dijk op, de Moerschansdijk. Hier had ik nog nooit gereden, maar hij zit opgeslagen in de map "prachtige plekjes in Zeeuws- Vlaanderen" . Zo kwam ik uit in het gehucht Zandbergen. Van daaruit ging het naar Graauw en Paal. Even voorbij Paal kwam ik een probleem tegen. De weg naar Perkpolder was versperd voor doorgaand verkeer en ik had even niet goed opgelet waar de gele borden stonden die ik als fietser moest volgen. Maar ik heb daar al zo vaak verkeerd gereden (Ik heb daar zeker al drie keer hetzelfde bord gemist en nog onthoud ik het niet.) dat ik ondertussen wel weet dat ik via Kloosterzande weer op de goede weg kom, met de nodige extra meters natuurlijk. Daarna volgde ik de prachtige Scheldedijk verder tot aan de Griete. Uiteraard stopte ik af en toe om boven op de dijk te klauteren en een blik te werpen op de Westerschelde. In het gezellig cafeetje De Griete was het tijd voor een terrasje. Na een lekker vers kippensoepje met brood was de inwendige mens een beetje gesterkt en kon ik weer verder tot op de dijk naar Terneuzen. Op een bankje at ik mijn boterhammen op met zicht op de Schelde die er heel rustig bij lag. Een groot schip en twee binnenschepen was de enige beweging die te zien was. Dan was het even opletten om Terneuzen uit te geraken. Gelukkig stond er maar een brug open aan een sluis, zodat ik snel weer op de juiste route zat. Aan die sluis zag ik ook de eerste vakantiefietsers van dit jaar. Het waren Fransen uit de buurt van Lille en Parijs. Madame was blij dat ze een vrolijk babbeltje kon slaan, terwijl de mannen een lekke band moesten herstellen. Daarna ging het richting Sas van Gent. Een mooie route, alleen af en toe ontsierd door de industrie van Terneuzen, Sluiskil en Sas van Gent. Jammer dat die industrie zo dicht bij de woningen ligt. Nadat ik het kanaal Gent-Terneuzen overgestoken was, ging het weer recht de polders in richting Axel. Nu ben ik al zo vaak door Axel gereden dat ik het bijna met mijn ogen toe kan, maar toch miste ik een knooppuntbordje. Waarschijnlijk omdat ik meestal vanuit de andere richting kom. Toch heb ik mij de omweg niet beklaagd, want de route over de dijken was zo mooi. En ... ik heb meteen ook een cafeetje ontdekt dat ik nog niet kende. Het terras is goedgekeurd hoor van de Bourgondier. Daarna ging het richting Hulst en de Klingse bossen om zo met 100,6 km op de teller de oprit op te draaien. Moe, maar voldaan.

    De knooppunten : 80,50,52,49,62,66,67,59,16,9 (omleidingsbordjes volgen of centrum Kloosterzande doorrijden en dan de 11 volgen tot je weer  op de 18 komt), 18, 10, 40, 28, 25, 26, 27, 20, 21, 24, 79, 72, 70, 71, 74, 43 (Als je hier een bordje mist, gewoon rechtdoor rijden tot je een wegwijzer naar Hulst voor fietsers ziet . Die rode wegwijzers blijven volgen tot je weer op de 45 uitkomt.), 44, 45, 46, 47, 49, 52, 50, 80.

    Net voor je Hulst binnenrijdt.


    De Moerschansdijk



    Kreken genoeg onderweg.



    De Westerschelde



    Schapen op de dijk



    Dit monument herdenkt de watersnood uit 1958.



    Terneuzen komt dichterbij.



    Ossenisse



    Terneuzen





    Kanaal Gent- Terneuzen



    Een 225 jaar oude zeesluis



    Axel


    04-05-2014 om 19:35 geschreven door carine


    Categorie:routes in Zeeland
    >> Reageer (0)
    28-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een korte update
    Dit weekend is door andere verplichtingen de fiets niet van stal gekomen, maar dat wordt goedgemaakt tijdens het verlengd weekend van 1 mei. Wel heb ik dit weekend ons ticket voor de TGV van Bordeaux naar huis geregeld na onze fietsvakantie. Een fiets meenemen op een TGV van Frankrijk naar Brussel is onmogelijk, behalve als je hem demonteert en in een hoes of kartonnen doos stopt. Maar dat zien wij niet zitten omdat we onze fiets nog nodig hebben voor de rit van het station van Sint-Niklaas naar De Klinge . En ik zie Sandra en mezelf ook niet met de fietsen in een hoes of doos en bijhorende fietstassen sleuren over het perron en al zeker niet 1 of 2 keer overstappen. Dus, dan maar even de trukendoos opentrekken: een ticket boeken van Bordeaux naar Lille Europe op een TGV waar fietsen toegelaten zijn. In Lille 500 m fietsen naar het station Lille Flandres en daar de rechtstreekse IC- trein nemen naar Sint- Niklaas. Zo geraken we ook thuis.

    28-04-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    21-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klein-Brabant

    Schitterend fietsweer vandaag: niet te warm, niet te koud, en een fijn zonnetje tot 4 uur. Dus al vroeg deze morgen het stalen ros van stal gehaald voor een tocht van 85 km naar Klein-Brabant, de streek rond Bornem.Sint-Niklaas doorfietsen ging supervlot . Ik denk dat ik in de binnenstad geen 5 auto's ben tegengekomen. Ook het Waasland Shopping Centrum lag er verlaten bij. Heel wat anders dan op een gewone weekdag ! Via het natuurgebied de Roomacker zag ik al snel Tielrode in de diepte liggen. Even doorzetten tot aan de dijk en meteen het veer op. Wat een timing ! De vaart zat er flink in en ik stond dan ook vliegensvlug in Hamme Driegoten. Daar was het even wachten op de volgende overzet naar Weert. De tijd werd gedood met een babbeltje met enkele andere fietsers en de promo-mensen die in 2 tenten propaganda maakten voor de Schelde- en Rupelstreek. Vandaag kon je trouwens voor 2 euro 3 kwartier op de Schelde varen met de milieuboot. Daar werd alvast gretig gebruik van gemaakt door de dagjestoeristen. Via het pittoreske Weert kwam ik in Branst terecht. Ook gezellig hoor. Dan liep de tocht verder door Bornem naar Puurs. Ik fietste er op wegen waar ik voor zover ik me kan herinneren nog niet gefietst heb. Maar het was schitterend ! Via autoluwe wegen peddelde ik opnieuw de Scheldedijk op net voorbij Wintam. Daar kon ik een blik werpen op de indrukwekkende zeesluis, maar ik liet ze rechts liggen en stoomde door naar het veer naar Rupelmonde. Dit gezellige dorpje zie je al van ver aan de overkant van de Schelde liggen met de kenmerkende kerk en de toren waar Mercator gevangen heeft gezeten. Eens overgestoken sta je na een klimmetje snel in het centrum van "Repmond". Mercator staat fier op zijn sokkel te kijken naar de voorbijgangers. Sneller dan verwacht kreeg ik het kasteel van Wissekerke in Bazel al in het vizier. Tijd voor een terrasje in het prachtige dorpscentrum. Dan  fietste ik krinkeldewinkel door Kruibeke, Melsele, Beveren en Vrasene om via de watergang richting De Klinge te bollen. De oude vertrouwde spoorweg was mijn begeleider op het laatste stuk. Met nog een blik op de schapen die op een natuurlijke wijze de Stropers begrazen kon ik weeral tevreden zijn over deze mooie tocht.

    De knooppunten: 50, 80, 81, 82, 83, 36, 45, 44, 76, 77, 91, 6, 8, 7, 89, 13, 80, 37, 36, 35, 31, 54, 86, 72, 71, 49, 48, 47, 50, 7, 6, 5, 71, 2, 72, 74, 81, 80, 50 .

    De kleiputten van de Roomacker


    Tielrode in de diepte



    Genieten langs de Schelde







    De Vliet in Puurs



     Rupelmonde







     Kasteel Wissekerke in Bazel



    Beveren



    Schapen in de Stropers


    21-04-2014 om 19:12 geschreven door carine


    Categorie:routes in het Waasland
    >> Reageer (0)
    20-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een weekje voorproeven van Frankrijk in de Provence
    We zijn net terug van een weekje in de heerlijke Provence. Toch even voorproeven van de gastvrijheid, gezelligheid, het lekkere eten en de vriendelijke bevolking bij onze zuiderburen, kwestie van oefening voor deze zomer. De fietsen hebben we deze keer thuisgelaten en we hebben er een culturele vakantie van gemaakt. De foto's spreken voor zich. Morgen vlieg ik er in om voor de fietsvakantie echt te gaan trainen.

     De arena in Saintes-Maries de la mer met op de achtergrond het prachtige Romaanse kerkje. Les tauraux stalen de show door de studenten- matadors te volgen over de boarding.


     Het ornitologisch park in Saintes- Maries de la mer met zijn prachtige bewoners. De flamenco's lieten een onvergetelijk beeld achter op ons netvlies.







     In het park van Paul Ricard midden in de Camargue konden we deze fotogenieke bever spotten.



     De arena in Arles beheerst het stadsbeeld van dit gezellig stadje.



     De maan boven de Middellandse Zee .



     Een pareltje van een Romeins aquaduct in the middle of nowhere.



     Les Baux de Provence, massatoerisme zelfs in de Paasvakantie.



     Aigues Mortes, een schitterend voorbeeld van een ommuurde middeleeuwse stad.



     Sete, ook de zee moet je gezien hebben he.



     Fontaine de Vaucluse, de bron van de Sorgue, onpeilbaar diep.





     Gordes, waw !



     Rousillon, la ville ocre.


    20-04-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    06-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontwaakt !
    Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog iets op de blog heb gezet. Ondertussen is de voorbereiding voor de fietstocht naar Bordeaux van deze zomer volop gestart. De klassieke voorbereidingsritten worden afgewerkt. Hieronder enkele sfeerbeelden van het Zeeuwse landschap en het Waasland van de voorbije weken. Volgende week trekken we er een week op uit naar de Middellandse Zee, maar daarna probeer ik jullie weer wekelijks op de hoogte te houden van de prachtige tochten die ik in het weekend maak.
    De planning naar Bordeaux is af, de overnachtingen geregeld. Straks verschijnt de planning op de blog. Veel leesgenot.

     

    Onze Klingse bossen


    Luntershoek







    Schapendijk, Spaanse linies









    Stekene Reynaertbeelden



    Moervaart



    Vroegere suikerfabriek in Moerbeke





    Mendonk

    06-04-2014 om 19:46 geschreven door carine


    Categorie:routes in het Waasland
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Planning naar Bordeaux
    Deze zomer fiets ik zoals jullie al weten met Sandra van De Klinge naar Bordeaux. We volgen een deel van de route naar Santiago de Compostella. Omdat we allebei cultuurliefhebbers zijn en 'wreed' geïnteresseerd zijn in geschiedenis maken we er ook een culturele vakantie van. Dat wil zeggen dat we de dagafstanden bescheiden houden en de prachtige steden die we passeren als Doornik, Cambrai, Chartres, Saint-Quentin, Noyon, Poitiers, Tours enzovoorts de nodige aandacht zullen geven.

    Hier volgt de planning:
    Dag 1 : De Klinge - Pollare 79 km
    Dag 2: Pollare - Doornik 62 km
    Dag 3 : Doornik - Cambrai 64 km
    Dag 4: Cambrai - Seraucourt - le- grand  61 km
    Dag 5: Seraucourt - Moyvillers 78 km
    Dag 6: Moyvillers - Hénonville  63 km
    Dag 7: Hénonville - Condé - sur- Vesgre 76 km
    Dag 8: Condé - sur- Vesgre - Chartres 40 km
    Dag 9 : Chartres - Cloyes-sur-le-Loir 69 km
    Dag 10: Cloyes-sur-le-Loir - Chateau- Renault 66km
    Dag 11: Chateau- Renault - Tours: 40 km
    Dag 12: Rustdag in Tours
    Dag 13: Tours - Ingrandes 72 km
    Dag 14: Ingrandes - Poitiers 46 km
    Dag 15: Poitiers - Melle 66 km
    Dag 16: Melle - Saintes 79 km
    Dag 17: Saintes - Montalivet-les-Bains 70 km
    Dag 18: Montalivet-les-Bains - Salaunes 84 km
    Dag 19: Salaunes - Bordeaux 30 km

     

    06-04-2014 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    23-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomervakantie
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag hadden Sandra, mijn fietsmaatje en ik afgesproken om eens rond de tafel te gaan zitten voor onze fietsvakantie van deze zomer. De bestemming is Bordeaux. Wij zullen een deel van de route naar Compostella volgen tot in Lacanau- Ocean. Van daaruit nemen we dan de voie verte naar Bordeaux centrum. De route is gepland, de overnachtingen zijn bijna in orde. Als alles definitief is, verschijnt de planning op de blog. We hebben er nu al zin in.

    23-11-2013 om 00:00 geschreven door carine


    Categorie:fietsvakantie naar Bordeaux
    >> Reageer (0)
    30-10-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een prachtige herfstrit

    Tien fietsloze weken ! Het lijkt veel en toch ... Ze zijn voorbij gevlogen. En ... ze waren broodnodig. Niet dat ik na onze Jutlandroute de fiets beu was, maar soms gebeuren er dingen in een mensenleven waardoor alles relatief wordt. Palliatieve zorg geven en rouwen, daar moet je  tijd voor nemen. Pepe, ik mis je nog steeds, maar je vroeg ons zo snel mogelijk ons dagdagelijks leven weer op te nemen en dat probeer ik. Dus ook terug tijd nemen voor mijn passie: de fiets. In mijn foto's en mijn liefde voor de natuur blijf je in mijn gedachten, want dat was bij ons echt een raakpunt.

    Het werd een korte tocht, maar een prachtige rit. De herfstkleuren kwamen zo mooi tot uiting in het Zeeuwse landschap. Mijn lievelingsplekjes als de Luntershoek en de Spaanse linies lagen er prachtig bij. Het was 43 km genieten tussen De Klinge en Axel. De foto's spreken voor zich.

    De knooppunten van de 43 km lange tocht:80, 50, 49, 47, 46, 45, 44, 43, 74, 75, 77, 78, 89, 88, 80 , 50.



















    30-10-2013 om 18:06 geschreven door carine


    Categorie:routes in Zeeland
    >> Reageer (0)

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Archief per maand
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 10-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 01-2013
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 11-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs