Skateboarding is not a crime
Inhoud blog
 • Geschiedenis van het skateboarden
 • Vans Battle Of The Shops
 • Welcome!
 • Forward Freestyle Skatepark
 • Faab in Wood magazine!
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Skateboarding
  Alle laatste nieuwtjes
  Jens Coppens
  13-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geschiedenis van het skateboarden

  De sport werd in dejaren vijftigaan de westkust van de VS door surfers bedacht, door op land te surfen met onder hun surfboard gemonteerde rolschaatswielen. In het begin bestond de discipline enkel uit rijden, slippen en enkele "eenvoudige" figuren oftricks(uit het Engels voor "truc") zoals de wheelie of over hindernissen springen waarbij de plank er onderdook. Tijdens een langdurige droogteperiode inCalifornië, waardoor mensen hun zwembad leeg lieten staan, vonden de Z-Boys het een goed idee om in de zwembaden te gaan skateboarden waar men tricks bedacht zoals het carven (via verplaatsing van gewicht het rondjes blijven rijden in bowls), later aangevuld met wheelies die boven de bowls uitstaken (nu noemt men dit kickturns).
  Grote namen uit die periode zijn Stacey Peralta (oprichter van een skateboard bedrijf/team Dogtown en de Z-boys dat later opging in Powell-Peralta) en de legendarische onverschrokkenTony Alva, maar ook de iets minder bekende Jim Muir en Shogo Kubo. Stacey Peralta maakte enkele jaren geleden een film over Dogtown and the Z-Boys, die in de filmhuizen draaide.

  In het begin waren de boards smal en lang, maar al gauw ging men verschillende stijlen ontwikkelen met aparte boards; steeds bredere voor de verticale disciplines en smallere voor de slalom en freestyle.

  Een belangrijk medium voor de sport wasSkateboarder Magazine, dat vanaf de jaren '60 van de vorige eeuw over de hele wereld werd verspreid. De covers geven een mooi beeld van de mode en ontwikkelingen van het skateboarden.

  In de jaren '70 werd er weer een fenomeen ingevoerd in deze sport. In plaats van met kleien wielen te rijden, vond men er polyurethane uit. Frank Nasworthy, een Amerikaan, stal deze wielen uit de fabriek waar hij werkte. Oorspronkelijk waren dat rolschaatswielen, maar Frank zorgde er dus voor dat deze onder het skateboard pasten, waardoor de skaters sneller gingen. Al gauw werd snelheidsrecord na record gebroken. Met een aerodynamisch pak en helm brak Gary Hardwick in Fountain Hills, Arizona (26 september 1998) het downhill record met bijna 100 km/u (staand). Nadat de Belgische autocoureur Jacky Ickx in de jaren zeventig een motorisch aangedreven skateboard ontwikkelde, kwam Billy Copeland op het idee om met een motorisch aangedreven skateboard een record te vestigen (112 km/h op 15 mei 1998). Het huidige downhillrecord staat op 120km/u (liggend).

  Skaten kwam weer in de mode in dejaren '80met hetstreetstyleals hoofddiscipline. Vele aanhangers keerden terug van de ramp naar de straat om er diverse figuren te creëren, die nu worden geklasseerd bij deold-school(zoals, bijvoorbeeld, deboneless,no-complyenfootplants). Andere disciplines zijn: downhill, parallelle en grote slalom, freestyle, bowl (soort leeg zwembad), ramp (¼ cirkelvormige helling), Hollywood ramp (bowl met plat tussenstuk), hoog- en verspringen (van board op board) en -waar het allemaal mee begon- hetcruisen. Ondanks de soms magere belangstelling en de nog magerder media-aandacht in Europa worden er enkele baanbrekende tricks bedacht:

  • jaren zeventig: dearial- men komt 'los' van de verticale baan (ook air genoemd)
  • jaren zeventig: de eerstehandplants
  • jaren tachtig: (doorAlan 'Ollie' Gelfand) de eersteollie(arial, sprong zonder het board vast te houden) in de bowl, al gauw gevolgd door de eerste sprong (ollie) over decanyon(=ingang van een bowl). Door de vele variaties die dat baanonderdeel geeft, worden er in de ramps inrijstukken ingebouwd, die als canyon worden gebruikt.
  • jaren tachtig: de opkomst van de freestyle, met name door allerlei tricks vanRodney Mullen(dekickflip, 50/50's, de impossible en variaties op de handstand zoals de handstand-kickflip.
  • eind jaren tachtig: de skaters brengen devert trickszoals ollie en handplants naar de straat,Mike McGilldoet voor het eerst deMcTwist; een bs 540 air in de halfpipe.
  • jaren negentig: verschillende gemeentes gaan skateparken bouwen, met name gericht op het streetstyle.
  • jaren negentig:handrailskomen in de mode - men maakt een ollie op centrale trapleuning die meestal van metaal is, en glijdt naar beneden.
  • 2005:Danny Wayspringt met zijn board uit een helikopter in een skatebaan (Maart) en ook nog over de Chinese Muur (Juli).
  • 2006: De wereldkampioen slalomGiammarco Lucageeft een demonstratie tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Turijn.
  • 2006: Danny Way, die reeds verschillende records beet heeft wat betreft enorm hoge ramps, springt in Las Vegas van 9 meter hoog in een quarterpipe. De vermenging tussen de verschillende skateboard-disciplines gaat ook in de pipe verder door de toevoeging van street-obstakels (banks) op de rand ervan en de uitvoering van kickflips op de transition (=verticaal stuk van de half-pipe).

  Door een opmerkelijke vermindering van de mediabelangstelling en een gebrek aan nieuwkomers neemt de populariteit van de sport begin jaren tachtig weer af. Bepaalde pioniers zoalsSteve Caballero,Rodney MullenenNatas Kaupasgingen niettemin verder met skaten en het uitvinden van nieuwe figuren, maar in beperkte kring.

  Rond1988kwam skateboarden weer in de mode. De discipline heeft een gebrek aan elan, en de vernieuwing - een zeer belangrijke factor in het skateboarden - is steeds meer nodig. De grote namen van toen, zoalsNatas KaupasenMark Gonzalesbeginnen over rails te glijden. Ze geven een nieuwe richting aan het skaten, maar ze blijven op straat. De nieuwe generatie van de jaren '80 zal zich voortaan bezighouden met trappen, rails, stoepranden (curbs), enzovoort. Nieuwelingen zoalsRay Barbee,Mike Carrol,Colin McKayenSalman Agahkomen erbij. Deze zijn vandaag de dag nog steeds actief, maar staan niet zoveel in de belangstelling van de media.

  DeBones Brigade(Caballero, Hawk, McGill, Guerrero) brengt in mei 1989 nog een bezoek aan Scheveningen, Wassenaar en aan Amsterdam om demonstraties te geven.

  In Duitsland krijgt het skateboarden vaste voet aan de grond door de Titus World Cups, waar zoals verwacht de Amerikanen (bv Christian Hosoi, Ken Park ook de Braziliaan Sergio Negao met een unieke frontside 540) de show stelen. Enkele Baltische Oost-Europeanen verbluffen bij de slalom.

  Tussen 1992 en 1994 wordt het skateboarden technischer en minder esthetisch.

  Dit is onder andere te wijten aan de minuscule wieltjes en de smalle boards. Deze periode wordtbaggy pants and small wheelsgenoemd ("baggy-broeken en kleine wielen"). Hiermee eindigt de periode van het skateboardmerk "Powell Peralta".Pépé Martinez,Danny Way(tegenwoordig bekeerd tot de pipes) en anderen veroverden de straat: curbs (stoepranden), gaps, enkele rails. Na enkele jaren flips en andere technische figuren te hebben geperfectioneerd, keert het skateboarden terug naar zijn eerste liefde: grote gaps en rails, maar gekoppeld aan een heel nieuwe techniek. In1998begint het festivalJamie Thomas(een beroemd skater die het nog steeds populaire merk Zero creëerde).

  Bob Burnquistwerd in 2005 verkozen totbeste skater aller tijdendoor op zijn skateboard eenloopte maken in een speciale tunnelvormige pipe,waarvan het bovenstuk ontbrak. Hij schreef daarmee geschiedenis want zoiets was nog nooit door iemand gedaan. Tevens was dit recordswitch.

  Ryan Allen Sheckler(geb. 30 december 1989) is tegenwoordig net zo veelbelovend als Tony Hawk en Danny Way destijds. Hij werd 's werelds jongste professional skateboarder in 2003 - toen hij 13 was. Hij heeft op zijn 15e ruim 150 wedstrijden gewonnen, waaronder de X-games en de Gravity Games.

  Het skateboarden is nu door reclame en mode veroverd om zijn rebelse imago en elk zichzelf respecterend dorp heeft nu zijn eigen skatebaan.

  Een belangrijke wedstrijd in de skate sport zijn deXgames, het zijn de Olympische Spelen in de extreme sports. Iedere beroemde skater heeft daar geskate en veel nieuw talent wordt er bekend gemaakt, o.a.Evelien Bouilliart. Evelien (15, Aalter, België) werd tijdens de Xgames in 2005 2e. Ze laat veel mannen/jongens het nakijken op haar board, evenalsElissa Steamer(16, San Francisco, USA), pro skater voor Team Zero.

  Het is een nog volop levende sport. Dat wordt wel bewezen tijdens de WK Freestyle 2005 in Brazilië, waar zelfs deelnemers van 20 jaar geleden (Schulz, Mokulys) en uit Japan aan meededen. Ook de demonstratie van de wereldkampioen slalom Giammarco Luca tijdens de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in Turijn 2006 toont dat er nog een schitterende toekomst is voor deze extreme sport.

  Achteraf gezien zijn de skaters het meest succesvol als ze met veel fantasie compleet nieuwe wegen inslaan, daarbij geïnspireerd door andere stijlen en zelfs door andere sporten (skiën, surfen). Ook technologische ontwikkelingen spelen een rol, met name de ontwikkeling van nieuwe hindernissen / skateparks zoals de canyon. Zien we in de toekomst misschien magnetische boards zonder wrijvinghoverenover metalen banen à laBack to the Future?

  13-01-2010 om 12:43 geschreven door BurnSide  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-01-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vans Battle Of The Shops
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De resultaten van Vans battle of the shops zijn bekend!
  Op 19 december 2009 ging in skatepark ZumieZ de wel gekende strijd tussen skateshops uit verschillende landen door!
  Hieronder de resultaten:

  1. Hawai Surf,Paris
  2. Zumiez,Wevelgem
  3. Twits,Leuven
  4. Left,Rotterdam
  5. Burnside,Deventer
  6. Five-O,Roeselare
  7. Ben G,Amsterdam
  8. 911,Brugge
  4 teams uit België in de top 10, geen slecht resultaat dit jaar!
  Daarbij won Axel Cruysberghs ook nog de best trick contest met een switch heel over de tonnen!


  09-01-2010 om 20:35 geschreven door BurnSide  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welcome!
  Welkom op mijn blog
  Ben je iemand die niets anders doet dan skaten of snowboarden? Wil je alles weten over dit alles? 
  Dan zit je zeker niet op de verkeerde site. 
  Iedereen die deze blog bezoekt zal alles te weten komen over het  laatste nieuws uit de snow/skate wereld.
  Naast de laatste nieuwtjes uit de hele wereld, zal ik mij vooral richten op de Belgian Skate/Snow Scene. 
  Wie heeft wat gewonnen, welke evenementen zullen er plaats vinden en waar, wie zijn de nieuwe talenten, enz...

  De blog zal een wekelijkse update kennen met de laatste nieuwtjes.
  Alvast veel plezier!!

  09-01-2010 om 20:05 geschreven door BurnSide  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Forward Freestyle Skatepark
  Er is een nieuw skatepark geopend in België!
  Het Forward Freestyle skatepark in Roeselare.
  Zeker eens een bezoek brengen!

  Adres: Ovenstraat 17, 8800 Roeselare

  09-01-2010 om 00:00 geschreven door BurnSide  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (15 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Faab in Wood magazine!
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Fabian staat deze maand op de cover van Woodmag!
  Haal je exemplaar in de locale skateshop!

  09-01-2010 om 00:00 geschreven door BurnSide  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Rondvraag / Poll
  Wat is jouw favoriete skatepark?
  De Veling Oostende
  Zumiez Wevelgem
  Forward Freestyle park Roeselare
  Area 51 Eindhoven
  Bekijk resultaat


  Over mijzelf
  Ik ben Jens Coppens, en gebruik soms ook wel de schuilnaam BurnSide.
  Ik ben een man en woon in Geraardsbergen (België) en mijn beroep is Student.
  Ik ben geboren op 26/05/1990 en ben nu dus 29 jaar jong.
  Mijn hobby's zijn: Skaten, snowboarden.

  Archief per week
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Startpagina !

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  deinze
  www.bloggen.be/deinze

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!