De echte Belgische brouwer
Belgische bieren uit de streek
19-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geniet meer van je bier met het juiste glas
Geniet meer van je bier met het juiste glas

19/12/ 2017 door De Lustige Brouwers

In dit artikel leer je om het juiste glas voor een biertje te  vinden. Kan je bier uit gelijk welke kelk drinken? Het antwoord is een onverbiddelijke ‘nee!’.

Bier komt het beste tot zijn recht in het glas dat er speciaal
voor is gemaakt. Dat is dus géén slimme zet van marketingboys om glazen met een bepaald logo te kunnen verkopen. Meer nog, de vorm van een glas kan het aroma en de smaak van het bier danig beïnvloeden – zeker als je weet dat 70 procent van de biersmaak door de geur wordt bepaald. Kortom, welk bier drink je (idealiter) uit welk glas?

Uit welk glas drink je bier?

1.Pils

Een hoog en smal glas is een zegen voor de schuimkraag, die zo mooi en stevig blijft. Ook het aroma van bitterheid of kruidigheid vindt zo langer zijn weg naar de neus van de drinker. Ideaal voor ondergistende doordrinkbieren die niet lang fris moeten blijven, zoals pils. Deze bierglazen zijn idealiter ook niet dik, aangezien deze meestal staand worden gedronken én een smal glas de helderheid accentueert.

2. Donkere, zoete bieren

Een zwaar bruin en zoet bier laat zich het best drinken uit een kelkvormig glas met stabiele voet. Daar is de schuimkraag niet zo belangrijk, omdat die de karamelaroma’s zou tegenhouden. Een breed glas laat de complexe geuren volledig tot hun recht komen, zeker wanneer het bier langzaam warmt in de hand. En de stabiele voet laat perfect toe om het bier aan tafel te degusteren.

3. Zware blonde bieren

Een tulp is wat je nodig hebt om optimaal van een zwaar blond bier te genieten. Dit glastype is namelijk speciaal ontworpen om de aroma’s gelijkmatig te verdelen. En dat tot in de kleinste details: wanneer er onderaan dit glas iets gegraveerd staat, is dat (wederom) niet zozeer om marketingredenen, maar omdat dergelijke ‘beschadiging’ de stroom koolzuurbellen constant houdt.

4. Witbier

Hoegaarden, wellicht het bekendste witbier in ons land, wordt gedronken uit een dik, stevig glas. Dat is geen toeval: zo blijft het langer koel. Omdat het glas vanboven breder wordt, komen de citrusaroma’s beter tot hun recht. Maar niet in your face, omdat de – overigens plakkerige – schuimkraag door de hoogte behouden blijft.

5. Weizenbier

Minder bekend, en niet te verwarren met witbier: het vooral in Duitsland populaire Weizenbier. En waarom niet te verwarren? Omdat Weißbier alleen maar graan, hop en water mag bevatten – witbier heeft meer vrijheid op dat vlak. Weizenbier, dat dankzij de minstens 50 procent tarwemout een heel volle schuimkraag heeft, wordt idealiter uit hoge, smalle en zandlopervormige glazen gedronken. Wie het perfect wil schenken, laat de kraag ook nog eens boven de glasrand uitkomen.

Bijlagen:
https://delustigebrouwers.be/kan-je-bier-uit-gelijk-welk-glas-drinken/   

19-12-2017 om 00:00 geschreven door Brouwerij Dermaut  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
>> Reageer (0)


Inhoud blog
  • Meer dan genoeg redenen om een biertje te drinken
  • Geniet meer van je bier met het juiste glas
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per week
  • 25/12-31/12 2017
  • 18/12-24/12 2017

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs