Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
28-07-2017
Siciliaanse Visschotel met Aubergines, Tomaten & Rozijnen
We gaan direct dineren en hier in de refter zitten we vandaag met 12 personen aan tafel. Klaargemaakt heb ik een specifiek Siciliaans visgerecht met veel vitaminerijke ingrediënten en met dit wisselende zomerweer met weinig zon en veel regen is dit-voordat het weekend begint-een ideale maaltijd. Geschoten heb ik voor u wat foto's en staan heb ik vandaag een recept voor 4 personen. Zit je echter maar met twee of drie personen aan tafel...geen punt: ,,Eet dan allemaal maar wat meer of doe net als de doorsnee Italiaan eet er twee keer per dag van of bewaar de rest voor morgen, want zolang kan het wel overgehouden worden." Ik wens mijn lezers allemaal een fijn weekend en laten we hopen en bidden dat met deze drukke vakantietijd iedereen veilig op de vakantiebestemming aanlandt en goed oplet in het verkeer en met opstoppingen zich rustig en beheerst weet te gedragen.
28-07-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Met de vakantie zijn veel opaatjes en omaatjes bij hun dierbare kinderen of kleinkinderen aan het oppassen en als je met je beidjes bent, wil je toch graag lekker eten. Je wilt er niet al te veel tijd aan besteden, want als oudje ben je sowieso al steeds in de weer om de boel op orde te houden en ben je nog aardig op de been dan ga je met dit mooie weer graag nog even de deur uit om een eindje te gaan fietsen, en hebben de vakantiegangers Marie en Kees ook nog eens de verzorging van hond Max en de volière achter het huis aan je toevertrouwd, dan kom je nog tijd tekort. Vandaag heb ik voor u staan een maaltijd voor 2 personen en het gaat hier om knoflookboontjes met sambalvis. Het is een pittige maaltijd, maar voor actieve oudjes echt aanbevelenswaardig. Ik wens u een fijne dag en tot een volgende keer maar weer!
21-07-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Tegenwoordig kan niemand meer buiten winkelen in de supermarkt en in de regel is de kwaliteit van de producten daar prima, maar toch als het vlees, kip of wildgebraad betreft, gaan we hier in het klooster-zoals van oudsher gewend-altijd naar de slager en/of poelier. Voor een halve eeuw terug gingen broeders op de grote kloosterlanderijen op jacht, hadden we nog ons eigen kippen en op stal stonden een twintigtal koeien en in een speciale varkensschuur hadden we onze stikoren zitten. Alles is veranderd en de meeste paters, broeders en zusters zijn op leeftijd; een enkele die vroeger leraar of lerares op een algemene school waren genieten van een pensioen, maar de meesten hier hebben alleen AOW en er zijn ook confraters en zusters die vroeger in de missie gezeten hebben, die helemaal geen eigen inkomen hebben. Vandaag heb ik voor u staan Kip Milanese, het recept staat op een staatje beneden. Om de maaltijd te completeren, adviseer ik u appelmoes, friet met sla en/of pasta, maar ook snijbonen en/of gebakken aardappeltjes kunnen bij deze kipmaaltijd geserveerd worden. Binnen een half uur kan deze maaltijd op tafel gebracht worden. Veel succes ermee!
14-07-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Vandaag is het vrijdag en gisteren zijn wat confraters uit Frankrijk overgekomen die alle ingrediënten meegebracht hebben voor het bereiden van Sole Prunier. Vroeger werd dit diner op de vastenvrijdag veelal geserveerd aan hoge wereldlijke en kerkelijke leiders van katholieke huize. Het is nogal een beetje prijzig en wij hier in het klooster hebben een dergelijk eten ook niet alle dagen op tafel. Vroeger werd op vrijdag door de gewone werkende katholiek meestal gebraden aardappelen gegeten en kon men het betalen dan werd er een scholletje of wijting bij geserveerd en als nagerecht een peertje of appeltje. Het gerecht Sole Prunier bestaat uit champignons, wat tongen, oesters, truffels, eierdooiers en diverse toevoegingen. Staat u niets in de weg, ga aan de slag en laat uw gezin van zes personen, en als u dit aantal niet haalt, nodig dan uw buurman en buurvrouw ook ter tafel uit om gezamenlijk van dit keizerlijk vastenmaal te genieten!
07-07-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Over een kwartiertje start in Düsseldorf de Tour de France en hier in het klooster zijn de paters, broeders en vooral de zusters enorm geïnteresseerd in de wielersport. Vlak na de Tweede Wereldoorlog stond er bij ons nog een oude Veta in de schuur met cushion banden waarvan ik het stuur andersom gezet heb en opgetuigd als een soort racefiets. Hiermee deden we wedstrijdjes in de buurt en reden daarvoor 5 rondjes om het Zandse vierkant te Huissen en trots ben ik nog steeds dat ik hierbij altijd de snelste was en na de tijd van de toen rijdende wielrenners gerekend, zoals Gerrit Voorting en Gerrit Schulte, zat ik hiermee niet ver uit hun buurt. Als doping at ik veel rauwe biefstuk en verorberde als tussendoortje enkele bananen. Vandaag heb ik voor u staan 'n supersalade voor één persoon. Een echte sportman vindt alles goed maar meestal zijn de hele goeden zo eigenwijs als een ezel, vertrouwen niemand en gaan op allerlei gebied hun eigen gang. Ze koken heel vaak hun eigen eten en zijn ervan verzekerd dat hun klaargemaakte maaltijd de juiste vitaminen bevat voor het leveren van sportprestaties. Om deze luitjes te helpen heb ik vandaag gekozen voor een sportdiner van topkok Jamie Oliver. Geniet ervan en doe er uw voordeel mee, later win je misschien zelfs de Tour de France!
01-07-2017 om 00:00
geschreven door Broeder Everard