Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum". De afkorting die hiervoor staat is O.F.P. Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw' te Angeren.
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.
Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.
We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.
Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten.
Broeder Everard met Kloosterrecepten
Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
30-01-2016
Chinese Zoetzuur met Kip
De meeste wokgerechten kunnen binnen een half uur op tafel staan. De moderne huisman of huisvrouw, die beiden een dagtaak vervullen, hebben in de regel hun werkzaamheden er om vijf uur opzitten en de eerst thuiskomende gaat naar een rustpauze van een kwartiertje in de keuken aan de slag en om zes uur zit iedereen aan tafel; ook de kinderen die mogelijk al wat eerder uit school komen schuiven aan. Bij mijn familie zie ik dat deze niks tekort komen, want iedereen weet al gauw de koelkast te vinden en de eerste honger te stillen met wat gisteren overgebleven is of voor zichzelf een uitsmijtertje te bakken. Met een schoolkeuken of fritestent in de buurt en een goede zakcent van pa of ma weten ze hun magen eveneens vol te krijgen. Vroeger gingen we eerst ter kerke en als vrome jongeling of meisje ging je ter communie en daarvoor moest je nuchter wezen. Veel tijd om hierna een boterhammetje naar binnen te werken, was er niet en meestal was je tijdens de middagpauze om 12 uur nog volkomen nuchter. Buitenshuis werkende moeders kenden we in die tijd niet en gauw naar huis rennende stonden de gesmeerde boterhammen met hagelslag of jam al op tafel en na het bidden van de "Engel des Heren" mocht je aan je 'ontbijt' beginnen. Hierna was het gauw naar je vriendjes of vriendinnetjes in de buurt stappen en rennend naar school was het knikkeren, tolletje zetten of vangertje spelen en om half twee of twee uur zat iedereen weer braaf in de klas. Ook die Chinese gerechten van heden ten dage kenden we in die tijd eveneens niet. Wat in deze moderne tijd wel het geval is, dat zijn de variabele gerechten met een ongekende verscheidenheid; Nederland is van oudsher altijd al een gastvrij land geweest en ook vóór het vluchtelingenvraagstuk van deze tijd herbergden we al mensen uit 249 verschillende landen met bepaalde wenselijke eetbehoeften en vormden we een eenheid om trots op te zijn. Deze mag door verminderde economische omstandigheden en politieke tolerantie minder zijn geworden, maar zal zich in de toekomst door een goed regeringsbeleid binnen een tijdsbestek van vijf jaar herstellen. Na deze korte maatschappelijke uitleg gaan we ons nu concentreren op het bedoelde menu en hieronder vindt u alles wat u erover weten wilt.
30-01-2016 om 22:08
geschreven door Broeder Everard
Vandaag gaan we een echte Vlaamse stoofpot bereiden. Voor u staan heb ik 'n stoofpot uit Brugge en een uit Antwerpen. Vandaag heb ik als keukenhulp zuster Agnes en schertsend vroeg ik haar: ,,Wat is het verschil tussen een Brugse en een Antwerpse stoofpot"? Amai Everard, in Brugge voegen ze bier en in Anvers 'scheldewoater' eraan toe. Beste lezers, hier in het klooster zitten veel zusters en confraters die echt wel van een geintje houden en het leven met 'n lach en 'n traan bekijken; doe je dit niet in deze roerig tijd, dan is het leven geen knip voor de neus meer waard! Hieronder staat het recept van de Brugse stoofschotel afgebeeld en als inzet de Antwerpse. Ge ziet ook wat ge er allemaal bij kunt doen om het menu te completeren. Als u ook nog een soepje vooraf wilt nemen, dan raad ik u aan 'n heldere bouillonsoep. Als nagerecht wat fruit of 'n kuipje met vruchtenyoghurt.
21-01-2016 om 16:42
geschreven door Broeder Everard
Heilige Antonius Abt en de Heilige Antonius van Padua
Heilige Antonius, Abt: Deze heilige werd geboren in het jaar 251 in het Egyptische Kama (nu heet het Qiman el-Ar) Het was een heilige die zijn heil zocht in verlatenheid en eenzaamheid en op twintigjarige leeftijd zich terugtrok in de woestijn. Over deze ascetische kluizenaar Antonius zijn vele legendes geschreven. Zo wordt verteld dat hij leefde tussen de wilde dieren, bekoord werd door de duivel die hem probeerde aan te zetten tot zonden door schaars geklede dames te laten passeren en heerlijke spijzen en dranken voor te schotelen om hem te bewegen aan deze geneugten toe te geven. Antonius liet zich door niets van de wijs brengen en bleef zichzelf. De legende vertelt ook dat hij zich dagelijks liet voeden door een tamme raaf die hem elke dag een stuk brood bracht. Dat je met een hard bestaan oud kunt worden is zonder meer een feit, want Antonius werd meer dan 100 jaar oud en stierf op 17 januari van het jaar 351. Heilige Antonius van Padua: Geboren werd deze heilige op 15 augustus te Lissabon. Al vroeg trad hij in bij de Augustijnen en wat later werd hij zo aangetrokken door de orde van de Minderbroeders dat hij overstapte naar de Franciscanen. Bekend is deze Antonius als theoloog en kerkleraar. Antonius is niet oud geworden en kwam te overlijden in het Italiaanse Padua en wel op 13 juni 1231. Patroon is hij van de Franciscanen, vrouwen, kinderen, armen, bakkers, mijnwerkers, gehuwden, reizigers, verliefde paartjes en is ook beschermer van de schipbreukelingen en wordt ook aangeroepen bij plagen als pest en zieken met hoge koorts. Antonius van Padua is ook patroon van de mensen die een of ander voorwerp verloren hebben. Vroeger in mijn jeugd had ik op de wastafel naast de waskom van mijn slaapkamer een beeld staan van de Heilige Antonius van Padua en was ik iets kwijt, dan keek ik naar de beeltenis en sprak de volgende tekst uit: ,,Heilige Antonius, beste vrind help me dat ik mijn portemonnee weer terugvind"! Vaak niet meteen, maar even later had mijn verzoek of gebed toch geholpen en vond ik meestal het kwijtgeraakte voorwerp weer terug. In Nederland vind je veel kerken die gewijd zijn aan een van deze twee heiligen en ook straten, parochiehuizen en zelfs schepen hebben de naam van een van deze vrome geloofsbeschermers.
HEILIGE ANTONIUS ABT Roep deze heilige aan bij zware nood en als u bekoord wordt om toe te geven aan zonden in strijd met een van de geboden van God
Dit gebed is ook te bidden door de voorspraak van de Heilige Antonius van Padua in te roepen
20-01-2016 om 12:22
geschreven door Broeder Everard
Afgezien van onze kustprovincies en aangrenzende gebieden hebben we hier in Nederland nog niet echt kennis gemaakt met koning winter en de erwtensoep met kluif of een uitgebreid vleesgerecht om ons tegen de kou te wapenen hebben we hier in deze contreien nog niet hoeven te serveren. Of ons hier in de Betuwe en in de zuidelijke provincies nog een strenge winter te wachten staat, daar geloof ik niet zo sterk meer in. Ongetwijfeld krijgen we best nog te maken met hier en daar wat lichte vorst en mogelijk wat sneeuw...dat zeker, maar daar blijft het ook bij. Ook onze Belgische vrienden blijven verstoken van echt streng winters weer. Waar ik wel bang voor ben is dat met al die regenbuien, die we steeds meemaken, onze rivieren buiten de oevers gaan treden en niet ondenkbaar is dat daardoor veel wateroverlast gaat ontstaan. Vandaag heb ik voor u staan een chinees wok gerecht voor 4 personen. Op onderstaande staatjes heb ik dit gerecht voor u afgedrukt en u kunt het zo kopiëren en opbergen in uw gerechtencartotheek...altijd makkelijk voor een volgende keer!
14-01-2016 om 10:46
geschreven door Broeder Everard
Vandaag vieren we het kerkelijk feest van Driekoningen
Hier in Nederland wordt Driekoningen nog wel gevierd in besloten kring, maar de meeste mensen zijn gewoon aan het werk. In mijn jeugdjaren was dat heel anders en werd Driekoningen als een zondag gevierd. In verschillende Europese landen is dit nog steeds het geval en wel in Andorra, Cyprus, Duitsland, Finland, Griekenland, Italië, Kroatië, Liechtenstein, Oostenrijk, Polen, Slowakije, Spanje, Zweden en Zwitserland. We spreken van drie koningen die vanuit het oosten op reis gingen en een ster volgden die aangaf dat er ergens ter wereld een nieuwe koning geboren was. In het Evangelie van Mattheüs worden de drie koningen aangeduid als geleerden die zich met sterrenkunde bezig hielden. Nadat een bijzondere ster aan het firmament was verschenen, begaven ze zich mogelijk vanuit Perzië of Arabië op weg om in Bethlehem een koningskind te vinden. Zij schonken hem goud, wierook en mirre. In legendes krijgen ze zelfs een naam: In het Grieks heten ze Apellius, Amerius en Damascus, in het Hebreeuws Galgalat, Malgalat en Sarathin. Wij zijn vertrouwd met de Perzische namen, waar ze bekend staan als Caspar, Melchior en Balthasar. Uit de overleveringen uit die tijd weten we dat tijdens de geboorte van het Jezuskind keizer Augustus het Romeinse rijk bestierde, dat koning Herodes in Palestina het bewind voerde en dat de drie koningen astronomen waren met een zekere vooruitziende blik en een bijzondere ster volgden die hen bij het Jezuskind bracht. Dus een absoluut gebeurd verhaal, maar wel met de vraag of deze geleerden ook inderdaad koning waren en niet met zekerheid is ooit vastgesteld uit welk land deze 'Drie Koningen' kwamen. In mijn introstukje van het nieuwe jaar heb ik ook al het een en ander vermeld over het feest van Driekoningen en samen met dit verhaaltje erover weet u nu alles wat erover te vertellen valt.
Aangeboden aan het kindeke werd goud, wierook en mirre
Driekoningenmelodie van als koningen verklede kinderen wat je nog wel tegenkomt hier in Brabant en ook in Vlaanderen
06-01-2016 om 11:45
geschreven door Broeder Everard
We gaan weer lekker wokken en ditmaal heb ik voor u staan een hoofdgerecht voor 4 personen, een uitermate fijn en kindvriendelijk gerecht voor een gezin met 2 volwassenen en twee nog schoolgaande kinderen. We hebben hier in deze contreien nog niet te maken met zwaar winters weer zoals nu het geval is in Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Noord-Holland. maar vannacht komt die koude lucht zo net tegen het vriespunt ook naar midden-Nederland en het is niet uitgesloten dat we morgenvroeg ook hier gladde wegen tegenkomen. Zonet heb ik de kloosterhond uitgelaten en in de in de lucht zag ik in een V-vorm honderden ganzen naar het zuiden trekken; dus verscholen van winters weer blijft deze streek ondanks de klimaatverandering echt niet! Het is ook beter dat er wat vriesweer komt, want als de winter ons overslaat zal dat een buitengewoon effect op onze natuur hebben en dat houdt in dat in het voorjaar mogelijk veel schadelijke bacteriën ons gaan belagen en we niet gespaard blijven van influenza of andere beruchte infectieziekten. Op aparte staatjes ziet u hier onder het geschrevene het wokmaal. Als nagerecht adviseer ik u gestoofde peertjes of een appeltje of banaantje na.
Ook nog een alternatieve mogelijkheid!
05-01-2016 om 19:59
geschreven door Broeder Everard
Bij de aanvang van het nieuwe jaar hebben we al onze familieleden, vrienden en kennissen een goede start toegewenst en voor onszelf goede voornemens genomen: de een houdt op met roken, weer een ander heeft zich op een vermageringsdieet gesteld en te hopen is ook dat er mensen zijn die aan het geestelijk leven wat meer aandacht willen besteden. Bij goede voornemens blijft het meestal en heel moeilijk is het om op te houden met vastgeroeste slechte gewoonten. Tot 1986 was ik altijd een felle roker en na een bezoek aan de hartspecialist dokter van Lommel te Arnhem, die me hooguit nog één jaar te leven gaf, ben ik van de een op de andere dag met roken gestopt. Eraan overgehouden heb ik longemfyseem en in 2009 kreeg ik weer met hartklachten te maken, in 2011 en 2012 een hartinfarct, nadien overgegaan in hartfalen en dit alles werd hierna nog aangevuld met een totaal vergane gal en galwegen die verwijderd zijn, verder prostaat-en nierklachten (in een ver verleden al eens aan geopereerd), een paar plekjes besmet met huidkanker en voor een goed jaar terug werd ik ook nog getroffen door reumatoïde artritis. Dagelijks gebed verlicht mijn pijnen en wat ook het geval is dat zuster Maria mij goed verzorgt en hier bijna de hele keuken regelt. Ik ben nooit zo'n sterke kerel geweest, want in mijn prille jeugd ben ik ook al tweemaal geopereerd en tijdens de periode van de Mao-griep stond ik met ruim 40 graden koorts al op de stoep bij Petrus, maar die had op dat moment geen plaats voor me in het hemelrijk. Al met al hoop ik over een paar maanden toch 83 te worden en ondanks al die hinderlijke kwalen ben ik geenszins van plan om op te stappen. De hemel mag weliswaar dan prachtig mooi wezen, maar ik heb er nog nooit iemand van terug zien komen die me dat is komen vertellen. Misschien is daarom juist ons geloof zo mooi, want je kunt ook de rollen omdraaien en zeggen: ,,Het is daar in de hemel zo goed vertoeven dat niemand ook maar enkele moeite doet om weer terug te gaan naar de aarde." Wat bij geloof ook goed past is de menselijke humor, want als je daar niet voldoende van in voorraad hebt, valt het leven zwaar en heb je zolang je leeft een moeilijke weg te bewandelen. Op dit blog maak ik nogal eens gebruik van moppen en vertelsels uit de Gerarduskalender. Al jaren hebben we die hier in onze cuisine hangen en niet alleen in Nederland is er veel vraag naar deze kalender, ook bij veel van onze Belgische vrienden in Vlaanderen zie je hoe langer hoe meer deze mooie kalender uit het bekende klooster van de redemptoristen uit het Limburgse Wittem hun huiskamer opsieren. Vandaag op Nieuwjaar herdenken we ook de besnijdenis van Jezus en op weg naar de stal van Bethlehem zijn nog steeds de Oosterse koningen Caspar, Melchior en Balthasar, waarvan we op 6 januari aanstaande de feestdag van herdenken.
Foto van de Oisterwijkse driekoningen: een Brabants gebruik waarbij verklede kinderen al zingend door de straten trekken
01-01-2016 om 00:00
geschreven door Broeder Everard
Hier in het klooster is het de aloude gewoonte om op Nieuwjaar zuurkool te eten. Al jaren zuren we zelf deze kool in en in onze kloosterkelder staan een tiental Keulse potten met ingemaakte sperziebonen en natuurlijk ook witte kool dat nu zuurkool is geworden. Vroeger maakte elk gezin zelf zuurkool in en ook bonen werden voor wintergebruik ingemaakt. Het zijn slechts nog enkelingen die zelf nog groenten, vruchten of vlees wecken of inmaken. Gemak dient de mens en in de buurtwinkel of super is alles kant en klaar en zelfs voorgekookt verkrijgbaar; waarom zou je jezelf plagen met dat ouderwetse gedoe? Persoonlijk vind ik het heerlijk om op ouderwetse voet te werken. Je blijft er goed mee in beweging en houdt je geest wakker en vitaal. Er zijn nog winkels die de zuurkool uit het vat verkopen en dat is de lekkerste en vitaminerijkste. Dus, breng je met nieuwjaarsdag een zuurkoolschotel op tafel, koop deze dan los uit het vat. Bij ons moeder thuis in de winkel van vroeger betrokken we de zuurkool van de firma Hart. Ik weet niet of deze nog bestaat, maar wel kan ik u zeggen dat deze kool de allerlekkerste was. Iedere huisvrouw en/of huisman weet wel hoe zuurkool en/of zuurkoolstamppot bereid moet worden en wat voor ingrediënten er je voor in huis moet halen. Bij zuurkool hoort spek en ook een stukje worst wordt er vaak bij klaargemaakt. Als voorafje raad ik u aan een kippensoepje en als nagerecht een vruchtenyoghurt. Op deze manier geniet u van een niet al te calorierijke hoofdmaaltijd, maar neemt u wel de nodige vitaminen in uw lichaam op en een goed voedingsbegin in 2016 is alles waarnaar uw lichaam naar snakt en uw figuur mee opsmukt.
31-12-2015 om 00:00
geschreven door Broeder Everard