Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (15)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (14)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (14)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (14)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (23)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Romige Groente uit Oven, en een Advies Vooraf over Alledaagse Moeilijkheden!
  • Oma's Heerlijke Puddingen
  • Vandaag Maria Lichtmis en morgen gaan we de Blasiuszegen halen!
  • Staan vandaag heb ik een recept van Chili Con Carne Wraps
  • EIEREN MET WIJNSAUS
  • CURRY PIAF VOOR TWEE PERSONEN
  • Eetsuggesties voor Kerst & Nieuwjaar
  • Behoorlijk Koud, Dus Tijd Voor De Erwtensoep!
  • Ooit van Kaassoep Gehoord?
  • Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023
  • Is de eindtijd werkelijk in zicht?
  • Broccoli Salade Met Tonijn en Krieltjes
  • Ook volgens een groot aantal Helderzienden zitten we in de Eindtijd
  • Einde Wereld
  • Mooi figuur en Altijd Fit met Voedselrecept Broeder Everard
  • Met een bakje ijs en wat fantasie maak je een lekker nagerecht!
  • Bleekselderijsalade met noten
  • Le Goûter et Pâté en Croûte
  • Leuke Contacten Op Bedevaart
  • GEVULDE KIP MET ROOMKAAS
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    movie
    www.bloggen.be/movie
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    tilloenk
    www.bloggen.be/tilloen
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    27-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vandaag Eten We Indiase Viscurry met Broccoli
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag eten we een heerlijke en vitaminerijke schotel en  deze is samengesteld  met de hoofdelementen rijst, stukjes visfilets  en broccoli. Op een staatje vindt u wat er precies nodig is om deze schotel op tafel te brengen. Weliswaar zitten we momenteel in een hittegolf en de meeste huisvrouwen en mannen hebben met dit warme weer mogelijk niet veel zin om een dergelijke schotel klaar te maken. Druk het recept wat u hier leest af en  maak het klaar op een dag dat het weer wat luchtiger is geworden. Op broeder Everard vindt u genoeg diners die wat minder aandacht verdienen en supergauw klaar zijn. U bent echt nergens aan gebonden! Wenst u dit diner vandaag toch op tafel te brengen dan wens ik u veel succes met de bereiding ervan!





    27-07-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3
    >> Reageer (1)
    19-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend begint langdurige hittegolf en wat adviseert broeder Everard?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We ontkomen er niet aan, maar landelijk stijgt het kwik met het weekend boven de 30 graden C en wat staat ons te doen en wat gaan we allemaal eten of drinken? Gaan we naar buiten, draag dan luchtige witte of kaki kleding en zet ook een hoofddeksel op. Ga beslist niet bloot onder de felle zon liggen, zoek de koelte op en wel op een beschutte plek. Dat kan binnen of buiten zijn en  buiten onder een boom, waarbij een notenboom de beste beschutting geeft. In de ochtend is buiten vertoeven veelal niet bezwaarlijk, maar 's middags beter niet. Een goede koelinstallatie in uw huis is een pre, maar niet iedereen beschikt hierover. Weer zoveel mogelijk de zon. Gooi in de vroege ochtend alle deuren open, maar zodra de zon fel gaat schijnen dient u alles te sluiten. Er zijn wel enkele goede ventilatoren te koop, maar er zijn er ook in de handel die totaal niet werken. Kijk op internet wat de beste zijn! Drink voldoende en raadzaam is gewoon water uit de kraan, waaraan u het beste wat citroen-of limoensap aan toe kunt voegen; wat ook ideaal is wat gember of muntblaadjes. Wat ook goed is voor de dorst is kokoswater en biologische karnemelk. Een ideale dorstlesser is tevens het sap uit de cactusachtige plant de Aloë Vera. Wat de meeste mensen niet weten is dat de beste dorstlesser warme thee is, want thee heeft de eigenschap een warm lichaam af te koelen. Met warm weer heeft iedereen wel zin in een ijsje en het liefst een coupe met alles erop en eraan, maar beter is een gewoon waterijsje en verder niets. Mensen die met vakantie het warme Spanje wel eens bezocht hebben zullen ongetwijfeld kennis gemaakt hebben met Gazpacho. Dit is een koude soep, bereid met komkommer peterselie, sjalotjes, munt en crème fraîche. Niet te vertellen hoef ik dat alle zomerse fruitsoorten die nu verkrijgbaar zijn ook goed zijn bij dit warme weer en van de groentes raad ik u aan alle slasoorten en verder andijvie, rucola, tuinkers, spinazie en zeekraal. Wat ook prima groente is dat zijn radijsjes en asperges, maar de oogsttijd hiervan is voorbij. Aan salades in deze hittetijd kun je het beste toevoegen noten, zaden, pitten, kiemen (alfalfa), wat peulvruchten of kappertjes. Voor de myeline in de verstijfde spieren is een kop bouillon, een zoute haring, augurken en ansjovis ook een prima bijkostje. Als brood raad ik u aan volkoren en/of speltbrood. Gebruik licht beleg dat niet vet zoet of te zout is. Wil je rijst met  sushi bereiden, gebruik dan ook zalm of surimi of vegetarisch met komkommer, omelet, avocado en/of shiitake. Gebruik bij deze bereiding een pan met dikke bodem én met betrekking tot de rijst geen metalen schaal! De hoeveelheid vocht die we met een hittegolf dienen in te nemen is voor mensen met vochtbeperking anderhalf tot twee liter en voor iemand die in de weer is minstens drie liter. Tegenwoordig zit overal zout in, maar mensen die overmatig zweten doen er goed aan wat vaker een zoute haring te eten of alle dagen een kop sterke bouillon.  





    19-07-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    12-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een Verhaal over onze Peer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op een staatje heb ik staan de symboliek van de perenboom, maar dat is niet het enige waar ik het over hebben wil. Hier in de Betuwe en ook op de Zeeuwse eilanden vind je nog veel fruitbomen. Vroeger trof je bij particulieren hier en daar ook nog wel eens een perenboom in de tuin, maar hier in het wijk  ben ik tot op heden nog  geen perenboom tegengekomen. Toch zijn er nog wel enkele fruitkwekers hier in de omgeving die er peren op na houden. De perenboom vond ooit in Centraal-Azië en de Kaukasus  zijn bakermat. Net als met alle andere fruitbomen moet je, wil je peren gaan kweken, er wel iets vanaf weten. Zet je zo'n boompje er neer dan moet je alles over het snoeien weten en wel dat dit het beste kan gebeuren zo tegen half november en eind februari. Er komt ontzettend veel bij kijken! Verder moet je veel geduld hebben eer je de eerste oogst kunt binnenhalen. De wachttijd kon wel eens 6 tot 8 jaar in beslag nemen. De bestuiving van de peren vindt plaats door de wind of insecten en wel van de ene bloeiende plant/boom op de andere. De peer groeit het best  op voedzame grond die wat aan de zure kant is, verder houdt de peer van een zonnige en beschutte plaats. Zoals bij alle fruitbomen dien je ook goed op de hoogte te zijn van de verschillende ziektes  die op de perenboom  kunnen afkomen en dat zijn er nogal wat. Zo kennen we stambasisrot, kanker, schimmelinfecties, perenbladgalmijt en perenbladvlo. Gooi nooit blad en snoeihout van de perenboom  op een composthoop en zeker niet als het om zieke bomen gaat want niet ondenkbaar is dat hierdoor infecties en zelfs her-infecties door kunnen ontstaan van fruit en andere gewassen die daarmee bemest worden. Zoals met alles zijn er wel bestrijdingsmiddelen tegen perenziektes en hierbij noem ik de middelen pyrethrum, mierosulfo en desis. Deze middelen kunnen het beste in het vroege voorjaar gebruikt worden. Bekende handperen zijn  de Beurré Hardy, de Conference, de Triomphe de Vienne en de Doyenné du Comice. De bekendste stoofperen zijn de Gieser Wilderman en de Brederode. Hier in Holland komen zeker nog wel 90 andere perensoorten  voor. Net als een appelbol kun je van een wat compacte peer met daaromheen bladerdeeg ook een 'perenbol' bakken, van stoofperen compotes maken en niet ongebruikelijk zijn kleine stoofpeertjes als versiering (dressing) op een koude schotel of op kaastoastjes. De perenoogst begint in de derde week van augustus en duurt tot eind oktober. Peren zijn gezonde vruchten en dagelijks buiten een appeltje ook een handpeer  is goed voor uw gezondheid. Peren bevatten buiten vitamine A,  B, C en E foliumzuur, vezels, kalium, mineraalzouten, vruchtensuiker, jodium, ijzer en calcium.  











    12-07-2018 om 19:54 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    07-07-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tjap Tjoy met krab en peterselierijst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gaan we een milde rijstschotel op tafel brengen. Het mag dan warm weer wezen, maar deze schotel Tjap Tjoy met krab en peterselierijst is in een mum van tijd bereid. Het is in deze zomertijd de gewoonte om veel verse groente te eten waarbij de bladgroenten centraal staan. Niet verkeerd is het om ook eens een lekkere wok schotel te bereiden. Wat vers fruit hierna uit een echte kersenboomgaard hier uit de buurt is niet verkeerd en zorg dat het kersensap niet op uw kleren terecht komt. Ik wens u  veel succes met de bereiding en tot een volgende keer maar weer!





    07-07-2018 om 15:31 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    22-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Havermoutkoekjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag gaan we wat koekjes bakken en speciaal is mijn oog gevallen op havermoutkoekjes. Er zijn niet zoveel huisvrouwen of huismannen meer die koekjes bakken. Overal in de supers vind je diverse soorten verpakte koekjes en koeken en waarvoor zou je jezelf dan nog druk maken. Alleen zij die koken, bakken en braden als hun grote hobby beschouwen begeven zich nog op het terrein van het bakken van koekjes. Op diverse manieren kun je havermoutkoekjes bakken sowieso met de hoofdingrediënten en als bijzondere toevoeging is van alles mogelijk zoals bananen, bepaalde notensoorten, kokos, gedroogde abrikozen, rozijnen etc.-; dat kan allemaal! Je kunt ook overgaan op suiker of glutenvrij, maar kijk dan wel op de vermelde samenstelling op de verpakking van de bloemsoort, havermout of anderzijds. Is het glutenvrij, suikervrij of zit in een of ander bijproduct flink wat suiker? Vergeet niet wat olie op de bakplaat te smeren of gebruik goed bakpapier!







    22-06-2018 om 14:46 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2
    >> Reageer (0)
    21-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voeding en ijzertekort
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eergisteren heb ik in het ziekenhuis Rijnstate te Arnhem tweeënhalf uur onder de infuus gelegen en is het ijzertekort in mijn lichaam aangevuld. Heb je een ijzertekort dan lijdt men aan bloedarmoede wat ook wel anemie genoemd wordt. Anemie komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor en dat komt omdat vrouwen bij de menstruatie nogal eens flink bloedverlies hebben. Bij 'n oude man-zoals ik met mijn 85-is het hoogst zeldzaam. Direct aan de voeding ligt het niet want wij eten hier in het klooster nogal zeer gevarieerd en weten precies wat er nodig is om in goede conditie te blijven. Nu is het wel zo dat ik een zevental ernstige chronische ziektes heb en bovendien een heel zwak hart met een pompvermogen van slechts 15 procent, bovendien liep ik met een operatie voor anderhalf jaar geleden de ziekenhuisbacterie VRE (pas over) op, die me lichaam aardig verzwakt heeft en met al die kwalen ontzettend kwetsbaar. Internist Kooistra vermoedt dat ik ergens in mijn lichaam bloed verliest  en men denkt dat er ergens een lek zit in het maag en darmstelsel. Op 28 juni aanstaande wordt dit gecontroleerd en weten we meer. Voor gezonde mensen is het ook zaaks dat men voldoende ijzerhoudende spijzen tot zich neemt en waar vinden we deze stof? Aan te raden is rund of lamsvlees als het om vlees gaat en als brood kunt u het beste volkorenbrood eten.  Laat de middagmaaltijden bestaan uit aardappelen, voldoende groente en fruit, waarbij als het om groenten gaat hoofdzakelijk de nadruk ligt op peulvruchten, spinazie, wortelen, peterselie en ook heel voedzaam zijn bonen. Alle dagen een eitje is ook aan te raden en hierbij gaat het hoofdzakelijk om het eigeel. Tomaten en paprika's horen ook minstens eenmaal per week tot het menu en heb je ijzertekort eet 's morgens een sneetje brood met appelstroop of wat ook zo goed is dat zijn die sardientjes in die blikjes en ook een nieuwe haring (niet al te zout) zorgt voor een goede ijzerhuishouding. Tegenwoordig hebben alle supers van die zakjes gedroogde abrikozen in voorraad, neem een keer per vier weken zo'n zakje mee bij het halen van uw boodschappen en vergeet ook niet mee te nemen enkele pure chocoladerepen uit pure cacao bereid, want die zitten ook boordevol ijzer. Ideaal zijn eveneens alle notensoorten. Bij al die producten die ijzerhoudend zijn kunt u beter geen koffie, thee of zuivel gebruiken. Neem 's morgens bij het ontbijt een glas pure sinaasappelsap en gewoon een glas water bij het menu, drink om 3 uur in de middag gerust een kopje thee, 's avonds bij de tv tegen achten een kopje koffie en voor je gaat slapen een glas warme melk met een scheutje honig. Als u zich aan dit advies houdt zal uw leven er toch aangenamer op worden en mogelijk gaat u-Deo volente-daarmee een gezonde oude dag tegemoet.  













    21-06-2018 om 18:22 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    09-06-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laksa van Geroosterde Pompoen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u u staan laksa van geroosterde pompoen. Het is een recept van Jamie Oliver. Het is echt een maaltijd van de tegenwoordige tijd: vlug klaar en voor een tweepersoons gezin. Dat was vroeger anders. Wij hadden een gezin van 7 personen en we hadden daarbij ook nog een grote zaak en mijn moeder moest alles tussendoor doen, maar elke middag stond er wel een pot van 4 gangen op tafel en elke dag soep vooraf en een toetje als nagerecht. Ik ben nu 85 en van ons gezin uit die tijd leeft mijn jongste zuster nog en ook ik met mijn vele kwalen ben nog in leven. Diverse keren heb ik op de stoep gestaan bij Petrus, maar die zag het met mij in de hemel totaal niet zitten. Ik heb alles op staatjes ingebracht en als u wilt kunt u het hele stuk kopiëren. Ik wens u met de bereiding veel succes en tot een volgende keer maar weer!






    09-06-2018 om 21:23 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    26-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bewaren en bewaartijd in koelkast van groenten en fruit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de koelkast worden vaak levensmiddelen bewaard die er niet in thuishoren en omgekeerd die er wel in thuishoren. Ik heb in het verleden al eens een paar onderwerpen hieraan besteed en vandaag kwam ik een kookboek van Yvette van Boven een schema tegen met tips over dit onderwerp. De meeste verse groente en fruit die in een koelkast thuishoren hebben een bewaartijd die varieert van 1 tot 7 dagen. Aardappelen en appels bv. kunnen wat langer bewaard worden. Nog beter is het om de groente en het fruit zo vanaf het land meteen te verwerken. Op Tv vinden we heel wat kookprogramma's en ik vind dat programma van Yvette van Boven en van Maarten van 't Hart het leukste om te bekijken. Vroeger werd er maar raak gegeten, maar de meeste mensen werden er niet dik van, omdat ze voortdurend in de weer waren en met primitieve middelen werd zowel op het land als in de keuken gewerkt en wat we met machines binnen de 5 minuten doen, daar hadden waren we vroeger een uur of langer mee bezig. Een tante van mijn vrouw bv. sjouwde van Angeren met een mand vol eieren hier van Angeren lopend naar de markt in Arnhem om deze aan die 'stadsen' aan de man te brengen. Een tuinder uit Huissen reed met een transportfiets of een bakfiets volgeladen met groenten naar Arnhem of Nijmegen om daar op de markt zijn negotie kwijt te raken. Mijn grootvader die bakker was, bezorgde vroeger het brood met de hondenkar, naderhand werd dit de transportfiets en wij als kleinkinderen hebben dit ook een tijdje gedaan, maar in het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw brachten we het brood met de bestelauto bij de klant. Tegenwoordig staan de lichamelijke inspanningen op een laag pitje en bewegen de mensen zich driekwart minder dan vroeger. Wil je tegenwoordig slank blijven dan ga je bij een gymnastiekclubclub of loopvereniging om daar je postuur op orde te houden. Je ziet op school en zo ook op de weg tegenwoordig veel mensen die te dik zijn, Vroeger waren er dat maar enkelen en die dat waren, noemden we dan ook de dikke van Jansen of Pieterse en ook wel met de voornaam zo bv. dikke Willem of dikke Jan. Tegenwoordig is alles in de winkels flink aan de prijs en wil onze gezondheidszorg functioneel goed bezig zijn, dan moet het verse goed op markt of winkel wat goedkoper en ook die hoge BTW op levensmiddelen moet er vanaf. Zie hieronder de bewaarstaatjes van groenten en fruit en doe er uw voordeel mee door deze te kopiëren en handig is het om die staatjes in de buurt van uw koelkast te bewaren.







    26-05-2018 om 20:16 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (1)
    19-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Teriyaki met Zalm & Muntrijst
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het Pinksteren, het feest dat de Heilige geest over de apostelen nederdaalde en deze eenvoudige vissers en discipelen van de Heer Jezus plotseling verlicht werden en zij van allerlei talen begonnen te spreken. De Heer heeft dit niet voor niks gedaan, want wij die de geschiedenis kennen, weten dat veel van die apostelen andere landen bezocht hebben om daar de leer van Christus verder te verspreiden. Kom je in een ander land en ken je de taal niet, dan sta je echt met een mond vol tanden. Zo'n leuke wereld is het vandaag niet, want ik hoorde dat de politie een aantal criminelen van de weg gehaald heeft die kennelijk de bedoeling hadden met de Pinksterdagen andere mensen te bedreigen c/q te vermoorden. Een groot aantal wapens zoals messen, ploertendoders en zelfs enkele vuurwapens werden in beslag genomen. Vandaag kun je zelfs je huis niet meer verlaten om een boodschap te doen, want je hebt kans dat onverlaten gewoon je woning gekraakt hebben. Wat dat betreft wordt het tijd dat ze van Hierboven beschermingsgeesten naar de aarde sturen die zorgen dat je overal veilig kunt rondlopen. De hele week ben ik slecht in orde geweest en vandaag heb ik toch nog kans gezien om een dinertje voor twee personen te brengen en wel een wok gerecht met de naam Teriyaki met zalm en Muntrijst. Tegenwoordig zijn de meeste Nederlandse gezinnen klein en de helft van de Nederlanders wonen alleen oftewel met een vrouw of vriend samen. Wil je met de Pinksteren een echt uitgebreid feestdiner op tafel brengen, dan adviseer ik u om even de rubriek feestdiners te raadplegen en er daar een uit te kiezen. Op broeder Everard treft u een keur aan allerlei hapjes, voorgerechten en diverse diners. Kom er eens wat vaker kijken en doe er uw voordeel mee! Ik wens tot slot al mijn lezers fijne en zonnige Pinksterdagen!







    19-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    12-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOEDERDAG 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het de tweede zondag in mei en dus Moederdag. Mijn vader en moeder zijn al  voor jaren geleden overleden. Ik heb drie geslachten overleefd en ben met mijn 85 dus de oudste van de familie die deze leeftijd ooit bereikt heeft. Doordat ik slecht ter been ben en verstoken van vervoer heb ik de laatste 10 Jaar hun graven niet meer kunnen bezoeken. Ik bid voor alle mensen in de wereld nog regelmatig wat tientjes van de Rozenkrans en steek ook nog wel eens een kaarsje op voor al die mensen die in moeilijkheden verkeren of ziek zijn, maar daar blijf het dan ook bij. Het leven is wat verhard en de meeste mensen storen zich nergens aan en voor de geliefden in de plaats is het mobieltje of de IPad gekomen, welke apparaten men niet alleen in huis, maar ook in de auto, op straat en overal gebruikt als het liefste knuffeldiertje van deze eeuw. Ik heb net even een paar gedichten over Moederdag bekeken en ik las niets dan liefs en alle kinderen waren zo aardig om moeder op die dag met alles te ontlasten. Als ik het zo links en rechts hoor zijn zelfs tegenwoordig de oma's nog drukker als toen ze vroeger een eigen gezin hadden. Wat dat betreft is veel veranderd. Wie van de jongeren gaat tegenwoordig nog biechten? Voor mij hoeft het niet meer, want alles wordt tegenwoordig in het openbaar al opgebiecht en  als het over zonden van onkuisheid gaat, dan zet je de TV maar aan en hupsakee het bloot komt op je af. Van de week vroeg een Franse confrater me mijn mening te geven over het songfestival. Gepend heb ik het volgende: ,, Le concours annuel de la chanson Eurovision n'est pas une comédie musicale, mais une affaire purement commerciale et rien d'autre!" De laatste tijd vragen ze me nog wel eens hoe dat zit met al die feestdagen, want de meeste dames en heren zijn afgestudeerd aan de universiteit, maar die hele gewone alledaagse dingen dat weten ze niet. Dat kerstmis op 25 december valt-dat nog wel-maar komen we bij de Pasen, de Hemelvaart of Pinksteren.... echt, daar heeft 70 procent van alle studenten geen antwoord op. Een staatje hier beneden geeft de oplossing. Ja, die dogma's over alles en nog wat van vroeger zijn in zoverre belangrijk dat u wel in de gaten moet houden dat u niet alleen op de wereld  bent en zoals u weet is het belangrijkste 'dogma' wat de wereld in balans houdt niet alleen de liefde tot uzelf, maar ook tegenover uw naaste en dat zijn alle mensen  die deze wereld bevolken; ver weg en kortbij! Houd deze boodschap in de gaten, dan weet ik zeker dat ook Moederdag 2018 een geslaagde dag zal wezen wat vreugde brengt in de harten van eenieder die deze boodschap uitdraagt!





    12-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (2)
    04-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortilla Muffins
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vooraf even ter herinnering:  Vandaag is het hier in Nederland Dodenherdenking en dat is de dag dat de vlag halfstok gaat voor de oorlogsslachtoffers van de oorlogen waarin Nederland betrokken was en dan denk ik vooral aan de mensen die in concentratiekampen vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de vele burgers die door bombardementen of ander oorlogsgeweld zijn omgekomen, aan degenen die in Nederlands-Indië in de Jappenkampen zijn omgekomen of als dwangarbeider bij de Birma Spoorweg, en de vele militairen en verzetsstrijders die door oorlogsgeweld gesneuveld zijn op de Grebbenberg of om Nederland te dienen geëxecuteerd zijn, verder zij die in de strijd in Indonesië of in Papoea Nieuw-Guinea het leven gelaten hebben, niet te vergeten onze gesneuvelde Korea vrijwilligers en ten slotte al die personen en militairen die in Nederlandse dienst na de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn bij deelnemende acties in de strijd om de wereldvrede te behouden. Laten we ze op ons eigen manier herdenken en  moge zij allen rusten in vrede! Heel veel over oorlogen en herdenkingen kunt u lezen op het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen http://www.bloggen.be/eef/

    WAT NODIG VOOR DE BEREIDING VAN TORTILLA'S? 12 tortilla wraps, 12 eieren, 180 ml halfvolle melk, 100 g geraspte kaas, 1 rode paprika of een paar tomaten, 1 lente ui, een snufje peper en zout en wat olijfolie  om de wraps in te vetten.

    Vandaag gaan we dus met de ingrediënten hierboven vermeld dit lekker voorgerecht-of tussendoortje zoals je het noemen kunt- bereiden en dat zijn de in schaaltjes gebakken tortilla Muffins in minivorm of wat groter. Op een staatje wat makkelijk af te drukken is staat de hele bereidingsprocedure. Het is het bewaren best waard, want op zo'n avond dat je met zijn allen op Tv naar een interessante voetbalwedstrijd of anderzijds zit te kijken is zo'n tussendoortje echt welkom. Ik wens u veel succes bij de bereiding en geniet er maar lekker van! 





    04-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    01-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balkenbrij uit oma's keuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op het platteland stonden de huizen vroeger wat verder uit elkaar en  aaneengesloten huizenrijen zoals we die nu kennen had je hooguit in het centrum van zo'n dorpje. De meeste gezinnen op het, platteland hadden een eigen groentehofje en in een schuur hielden ze een paar varkens, enkele kippen en bij sommige luitjes stonden achter zo'n schuurtje nog een paar konijnenhokken die meestal ontruimd waren als het zo tegen de Kerst liep. Twee keer per jaar werd er geslacht en dat was in Huissen-waar ik destijds-woonde een paar weken voor de kermis die meestal viel in de laatste septemberweek en in het voorjaar, meestal in februari, maar ook wel in april. De varkens werden aan huis geslacht en er waren speciale slachters die dat deden. In mijn jeugdjaren voor de oorlog 40-45 gebeurde dit door het varken zonder verdoving te steken en ik moest dan bij dat arme beest het bloed opvangen. Tijdens de evacuatietijd in Friesland (eind oktober 1944 tot juni 1945) zat ik geëvacueerd bij een familie op de Rijksweg in de Blesse en er tegenover had je een slagerij die aldoor varkens slachtte en als dit zonder vergunning ging dan charterde de slager mij altijd om met zo'n houten voorhamer dat beest een flinke mep voor zijn kop te geven zodat het varken meteen bewusteloos was. Verraders in die tijd sliepen niet en dat gekrijs van zo'n varken mocht niemand horen; vandaar! Vroeger vonden we dat slachten wat niet erg gevoelig gebeurde heel gewoon. Eerlijk gezegd zou ik het nú niet meer over me kunnen verkrijgen. Gelukkig zijn de slachtregels wat menselijke geworden en hiermee wordt veel dierenleed gespaard. Men liet van een varken vroeger niets overstuur gaan en  van de resten werd bouillon getrokken, stukjes bot werden eruit gezeefd en ook veel resten werden verwerkt in hoofdkaas en/of balkenbrij.

    Balkenbrij: de naam is afkomstig van het oude Nederlandse woord voor resten "gebalchte" We gaan balkenbrij maken en hebben hiervoor in huis 1 varkenskop zonder kinnebak, plm. 250 gram vers vet, vet spek, 5 liter water, zout, peper en nagelgruis, vroeger werd veelal ook rommelkruid gebruikt (gemengde kruiden) 750 gram pannenkoekenmeel (verkoopt elke super) verder nog wat gewone bloem om de bodem van de schalen te bestrooien.

    BEREIDING: Was de varkenskop en het spek en kook ze  in ruim water met zout (1 afgestreken eetlepel per liter water). Haal het vlees van het been en maal het samen met het in stukken gesneden spek door een vleesmolen en zet het rooster op fijn. Kruid het vleesmengsel  naar smaak met peper en gemalen kruidnagel of rommelkruid. Houd er rekening mee dat ook nog bouillon en meel moet worden toegevoegd. Breng het kookvocht dat met 5 liter water dient aangevuld te worden aan de kook (dus een grote pan of kookketel gebruiken), voeg de vleesmassa toe, breng de massa opnieuw aan de kook en roer er nu zoveel meel doorheen totdat een redelijk stijf mengsel verkregen is. Roer met een houten spatel  goed over de bodem van de pan. Proef hierna het mengsel of er voldoende zout inzit (tegenwoordig kan dat echt wel wat minder!) Breng het daarna in met bloem bestrooide, vrij ondiepe kommen of schalen over en laat de balkenbrij opstijven en koud worden. Snijd haar daarna in plakken van ongeveer een halve of hele vinger dik, wentel ze door de bloem en bak de balkenbrij in gesmolten reuzel of in boter, vlug bruin. N.B.: In plaats van een varkenskop en spek kan men ook uitsluitend het kookvocht van leverworst nemen (vroeger werd zo'n varken 's anderdaags na besterven geheel  verwerkt) of bouillon met stukjes vlees van krabbetjes gebruiken voor de bereiding van  balkenbrij, in welk geval dit gerecht vroeger met minder werk voor particulier of slager bereid kon worden. Buiten de spekvulling  zaten er in vnl. Gelderland ook  rozijnen, krenten in de balkenbrij en bij de genoemde kruiden werd ook wat anijs gedaan. Stellen kunnen we dat er tegenwoordig slagers zijn die hun eigen recept voor balkenbrij voeren. Hier in het klooster hadden we vroeger veel landerijen en ook een hele veestapel en overal hadden we eigen vaklui voor het verwerken, bereiden of dies wat meer, maar dat is in Holland tegenwoordig niet meer. In Frankrijk en Italië en ook in België heb je nog wel kloosters waar je zoiets nog wel aantreft.





    01-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (1)
    24-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokante Bakjes Van Kaas Gevuld Met Salade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een heerlijk voorgerecht, maar je kunt het ook als tussendoortje klaarmaken als je met z'n allen naar een leuk sportprogramma zit te kijken. we gaan morgen ook beginnen aan de laatste 6 dagen van april en stellen kunnen we dat we tot op heden nog nooit zo'n mooie aprilmaand beleefd hebben. Vrijdag 27 april is het koningsdag en te hopen is dat de weerbepaler hierboven ons gunstig gezind is en dat het hele Nederlandse volk kan genieten van een prachtige en welgeslaagde Koningsdag. Voor degenen die vaker bakjes van kaas gevuld met salade willen klaarmaken staat hieronder een apart staatje dat u nu inkijkt voor het recept, maar wat u ook kan kopiëren en bewaren. 





    24-04-2018 om 17:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    21-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De aardbei is een smakelijke vrucht die in het seizoen veel op tafel verschijnt. Gisteren las ik een artikel  op internet waarbij gewag gemaakt werd over de Spaanse aardbei, wat erop neer kwam dat in Spanje maar raak gespoten wordt met verboden insecticiden. Alle landen hebben hun eigen voorschriften, maar daarnaast dienen de bij de Europese Unie aangesloten landen zich te houden aan  de richtlijnen  die gegeven worden met betrekking tot bestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen. Aardbeien zijn geen dikmakers, want er zitten weinig calorieën in. Daarentegen bevatten aardbeien veel vitamines, ijzer,  magnesium en antioxidanten. Aardbeien is een moeilijk gewas, want in het begin met vruchtvorming staan ze bloot aan nachtvorst, zware regenbuien en dauw zijn ook uit den boze, bezocht wordt de vrucht door allerlei insecten, is mijtgevoelig en ook vogels zijn gek op die vrucht. De bedreiging met schimmel en rot is erg groot en bij de aardbei kennen we hier in Nederland een tiental bestrijdingsmiddelen en een vijftal gewasbeschermers. In het bestrijdingsmiddelenbesluit van de Warenwet staat vermeld welke middelen toelaatbaar zijn. De middelen die er niet bijstaan hoeven niet altijd ontoelaatbaar te wezen maar mogen geen giftige sporen achterlaten. Ik heb vroeger altijd een stukje hobbyland gehad en gebruikte altijd eigengemaakte middeltjes die totaal onschadelijk waren. Om op Spanje terug te komen kan ik u vertellen dat het wereldwijd gezien het land is met de meeste uitvoer van aardbeien, maar Spanje houdt zich wel aan de eigen richtlijnen, maar niet aan die bepalingen van Brussel. In de Spaanse aardbei (zie introfoto) hebben de keurmeesters van de Warenautoriteit diverse verboden middelen aangetroffen en het gevaarlijkste was endosulfan. Dit middel kan ernstige beschadiging toebrengen aan het zenuwstelsel. Zijn de Nederlandse aardbeien dan volkomen veilig om te consumeren? Hetgeen me wat dat betreft plaagt is dat elk toelaatbaar middel voor de bestrijding veilig is, maar tuinders willen nog wel eens bepaalde middelen mixen en dát kan funest zijn! Bij mixen van verschillende stoffen bij elkaar ontstaat er een heel ander chemisch effect en daar wordt in het Bestrijdingsmiddelenbesluit van de Warenwet geen rekening mee gehouden. Ieder jaar worden bij bemonstering van aardbeien soms nog gevaarlijke reststoffen aangetroffen, ook bij de in Nederland gekweekte aardbeien, druiven en nectarines en dit zit hem volgens mij hoofdzakelijk bij die tuinders die veel mixen. Toch doet de Nederlandse overheid er alles aan om onze voeding veilig te houden en voor u staan heb ik een link die hiernaar wijst. Ga naar: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen/gewasbeschermingsmiddelen/





    21-04-2018 om 20:58 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (0)
    13-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOKMIE MET GEMBER EN MANGO
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het mooie weer wat we zouden krijgen is de bijna verlopen tweede aprilweek niet helemaal uitgekomen. Toch mogen we niet ontevreden zijn want er waren enkele dagen bij dat het gewoon echt zomers weer was en de thermometer wees op een der plaatsen in Nederland zelfs 25 graden C aan. Er is een gezegde en dat zegt: "April doet wat hij wil."-, en in het verleden zijn we dat vaak gewaar geworden door bv. zware storm met  wateroverlast en ook heeft het in de aprilmaanden wel eens fors gevroren. Wat dat betreft mogen we niet mopperen. De weersverwachting voor dit weekend en komende week ziet er ook weer goed uit. Wat me momenteel zo plaagt is al die onderzoeken van die voedingsprofessoren. Bij ons thuis vroeger hadden we een driedubbel bedrijf, bestaande uit winkel, bakkerij en café. Overal moest je diploma's voor hebben en van a tot z moest je precies kunnen vertellen hoe je iets bereiden moest, uit wat voor bestanddelen iets bestond,  de onderscheidende kwaliteitsnormen-, gewoon alles! Van de week las ik op internet dat bv. vanillevla slecht voor je hersens was, een borreltje al direct invloed had op je gezondheid en levensverwachting en bijgehouden heb ik voorheen eveneens wat er allemaal over voeding geschreven werd. Als je al die stukjes ontleedt, dan kun je zelfs het luchthappen vergeten, want er blijft weinig deugdelijk voedsel meer over. Wil je werkelijk alles over voeding weten, dan moet je echt broeder Everard gaan lezen, want hij is uiteindelijk wel een persoon die niet alleen de theorie, maar ook praktisch heel wat kennis opgedaan heeft. Een ding over voeding is heel belangrijk en dat is dat het aangepast moet wezen op je werkzaamheden. Zware lichamelijke arbeid eist goede voeding, deze wordt ook sneller verteerd en voor hen die veelal zittend werk hebben is voeding eveneens belangrijk en deze mensen dienen wel zich per dag minstens een half uur tot drie kwartier te bewegen, waarbij ik aanraad om op kantoren tweemaal per dag overeind te komen en in de kantine of op de gang wat lichte gym te doen om de kwade dampen uit je lichaam te verdrijven.  Over gaan we nu tot de orde van de dag en voor u staan heb ik een wok diner dat heet: "Wokmie met Gember en Mango." Met de ingrediënten in huis heb je een dergelijk diner binnen een goed half uur kant-en-klaar op tafel staan. Op staatjes hieronder vind u er alles over!





    13-04-2018 om 14:38 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (2)
    07-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete Sojamihoen met Kip en Ananas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was vandaag hier op de thermometer 21, 3 graden C en zo'n temperatuur heb ik op al die dagen dat ik 7 april heb meegemaakt en dat zijn er 85 nog nooit eerder meegemaakt. Voor u staan heb ik vandaag een Oosterse maaltijd voor twee personen. De gezinnetjes worden steeds kleiner, niet alleen omdat mijnheer pastoor, de dominee en de rabbi het niet meer voor het zeggen hebben, maar ook door de vele echtscheidingen, het grote ouderenbestand en zo zijn er nog wel een paar andere oorzaken op te noemen. Alleen onze Mohammedaanse broeders kennen geen gezinsbeperking en de Iman daar wil dan ook niets met geboortebeperking of iets dergelijks te maken hebben en het gemiddeld gezin telt daar-zoals vroeger bij ons Roomsen ook het geval was-gemiddeld vier tot vijf kinderen. Ik zie mijnheer pastoor vroeger nog bij ons binnenkomen voor het jaarlijkse bezoekje en meteen hield hij de gezinskaart erbij en zei: "Zo marie, ik tel met uw man erbij 6 parochianen en ik hoop bij het volgende bezoek de zevende te kunnen noteren." Allemaal mooi en wel, maar nu anno 2018 zit de helft van de kerken op slot of ze hebben er iets anders in gehuisvest. Overgebleven zijn kleine gezinnetjes en wat ook toegenomen is dat zijn de alternatieve gezinnen waarbij twee mensen van een en hetzelfde geslacht elkaars lief en leed delen. De oosterse maaltijd van vandaag is zoete sojahimoen met kip en ananas en deze maaltijd is met de ingrediënten in huis binnen een klein half uurtje niet alleen klaar maar staat dan ook op tafel. Succes met de bereiding en ik zou zo zeggen: "Eet er smakelijk van!"





    07-04-2018 om 19:55 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    31-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat doen we met de Paasdagen?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We herdenken die Eerste Paasdag als de opstandingsdag van ons aller Heer Jezus uit de doden. Het is het grootste wonder aller tijden en geeft ons Christenen een hint dat na de dood er ook nog een leven is. We  herdenken deze dag met een plechtige kerkviering, het zoeken naar eieren, lekker eten, een boswandeling of brengen een bezoek aan een dierentuin of meubelboulevard. Laten we op die dag ook eens denken aan onze broeders en zusters in andere werelddelen die het niet zo breed hebben en geen paasdiner op tafel hebben staan en zich geen uitje kunnen veroorloven. Sommigen wachten hongerend op de dood die hen uit hun lijden komt verlossen. Er wordt voor deze mensen genoeg ingezameld, maar om een of andere reden komt niet alles ter bestemde plaatse. Het zijn vaak regeringsverordeningen die dit verijdelen, maar ook veel blijft aan de strijkstok hangen, soms door malversaties en ook andere oorzaken. Ik word binnenkort 85 en in al die jaren is op dat gebied weinig veranderd. Het aantal sappelaars neemt eerder toe dan af. Op broeder Everard staan alles bijeen zo'n 1000 recepten en ook feestdiners. Om uw feestdiner voor de Pasen samen te stellen ondervindt u veel steun door hier op dit blog eens even in het archief te kijken om van daaruit uw paasdiner 2018 samen te stellen.  Ik heb voor vandaag een paar extraatjes staan om uw diner te completeren en wel met een heerlijk vleesgerecht met de naam Entrecôte Bordelaise  en als nagerecht of zomaar als tussendoortje een heerlijke boterkoek met amandelen en citroen. Verder vindt u vandaag op deze site een echte hedendaagse parabel en een paasgedicht. De recepten kunt u afdrukken en onderbrengen in uw receptencartotheek; gemakkelijk voor een volgende keer!

















    31-03-2018 om 18:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (1)
    25-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenlever met druiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Mohammedanen kennen de Ramadan en het merendeel van deze geloofsgroep houdt zich aan die voorgeschreven vastenwet. Er zijn niet veel katholieken meer die zich aan de vastenregels houden. Grof kwamen die er op neer dat gedurende het hele jaar op de vrijdagen geen vlees gegeten mocht worden van varkens en runderen en in de veertigdaagse vastentijd onthield een katholiek zich van  te overtollig eten, ook onthield men zich van het eten van slachtvee en de vetten daaruit; kortom alles was matig. Kip en vis bv. mocht wel en dat werd vroeger dan ook veel meer gegeten als nu. Mensen met hele zware arbeid-bv. een uitkruier op de steenfabriek-kregen op verzoek van mijnheer pastoor een ontheffing. Bij ons thuis hadden ze vroegen een driedubbel bedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en café en diverse malen is het voorgevallen dat ik terwijl mijn moeder vleeswaren aan het snijden was voor een klant ik nog wel eens de gewoonte had zo'n plaatje boterhamworst van het schaaltje te pikken en dit op vrijdag of in de vastentijd. Moeke liet op hetzelfde moment alles liggen en stak gelijk de vingers in mijn keelgat om de worst te verhinderen mijn zondig lijf binnen te dringen. Vandaag heb ik met de paasdagen in het vooruitzicht-je mag er nu naar kijken maar aankomen niet-een maal staan dat u uit kunt breiden met allerlei tierelantijntjes erbij of wat aan  de schrale kant als voorgerecht en wilt u het een dezer dagen uitproberen-mij ook goed beste keukenprins of prinses-en je belandt-nu het nog vasten is-beslist niet in het hellevuur, eerder in de zevende hemel, want het is met een wijntje erbij  een fantastisch lekker gerecht. 






    25-03-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 2
    >> Reageer (2)
    15-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit koken met Yvette van Boven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van de Postcode Loterij heb ik een kookboek ontvangen van Yvette van Boven. Zij is de presentatrice van Koken met Van Boven. Bij boer, tuinder of imker haalt zij de ingrediënten voor haar kookprogramma. Zij werkt puur biologisch en houdt van onbespoten en alles vers. Ook heeft ze zelf een tuin met van alles en nog wat om haar programma te completeren. Haar kookprogramma kan ze zó echt natuurlijk brengen en overal weet ze haar vrolijke lach bij te bewaren. Sinds 2006 heeft ze in Amsterdam ook een eigen restaurant. Zij is echt een kokkin  van de praktijk en weet als geboren Ierse van wanten. Tegenwoordig heb je op TV veel kookprogramma's en veelal in de rustige uren waarnaar veel huisvrouwen en huismannen hun hartje aan op kunnen halen. Doordat we hier in Holland meer dan 200 nationaliteiten  huisvesten zijn de programma's tevens zeer gemêleerd en al die nationale menu's van de diverse landen passeren de revue. Wat dat betreft is de integratie in Nederland buitengewoon goed geslaagd. Vandaag breng ik als menu Italiaanse stoof van kip, een maaltijd bedoeld voor 4 personen en hier in het klooster ben ik wat van het recept van Yvette afgeweken door een tweezijdige bereiding (zie afbeeldingen) van deze maaltijd. We zitten-met veel confraters en zusters op pad-vandaag met 8 personen aan tafel en het zijn de zusters die graag wat hele kippenboutjes op de schotel zien zitten. U echter maakt deze Italiaanse stoof van kip maar precies klaar zoals hier op dit kookblog gebracht. Het is met de goeie ingrediënten in huis  een maaltijd die binnen de drie kwartier klaar is. Veel succes ermee!









    15-03-2018 om 22:26 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (1)
    10-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden reerug Grand Veneur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is wel vasten, maar het duurt niet lang of we zitten aan de Pasen. Ja door me een beetje aan vasten te houden ben ik twee kilogram afgevallen. Ik woog 83 kg, maar dat was echt te zwaar. Nu staat de schaal op 81 kg. Wat lengte betreft ook veel te zwaar, maar ik heb daarvoor een excuus. Toen ik in militaire dienst kwam werd ik opgemeten en mijn lengte was 1,75 m. Over goed anderhalve maand word ik 85 en de krimp is er aardig ingekomen. Begin vorig jaar wees de meetlat 1,72 aan en  nu afgelopen woensdag in het ziekenhuis 1,69 m. Mijn abohzis is ook niet meer wat het geweest is, maar gelukkig ben ik door overste Wilders nog niet de keuken uitgestuurd, want mijn stabiliteit is nog steeds prima. Het is nog even wachten met die wildschotel, want vandaag hebben we in het klooster linzensoep gegeten en een appeltje en Griekse yoghurt als nagerecht. Binnenkort moeten we weer naar de stembus en in onze echt katholieke en Christelijke plaatsen zoals bv. in Volendam en Urk stemmen de mensen wel op een katholieke of protestantse dorpeling, maar het is niet iemand die met een lijst van het CDA, GPV of ChristenUnie uitkomt. Hier in mijn gemeente Lingewaard hebben ze mensen die zwaar invalide waren de reispas ingenomen en de bestemde invalidegelden opgesoupeerd aan uitjes voor de raadsleden. Tot een van die sukkels behoorde ik ook maar een fluisterstem uit de hemel heeft over die onverlaten de banvloek uitgesproken en dat betekent dat  die dames en heren daar in het pluche er niet zonder kleerscheuren vanaf komen. Zo, nu gaan we over tot de orde van de dag en dat is de presentatie van de wildschotel van broeder Everard en de belangstellenden voor een dergelijke gerecht hebben nu volop de tijd om zich in te leven in dit specifieke wildgerecht. Ik wens u er veel succes mee. Ik had een videootje van de bekende wildbraadspecialist Theus de kok van de Echoput uit Amersfoort staan, maar die reageerde jammer genoeg niet meer. Dit aloude recept van broeder Everard vindt u alleen op deze site en onder de rubriek feestmenu's vindt u meer stukjes over wildbraad.










    Bij deze schotel hoort een St. Émilion of rode Bourgogne (côte de nuits)


    10-03-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (1)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Kookgek
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Kookschool
  • Duivensoep

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging
  • Alles over de thuisbakker
  • Broodbakken
  • Mariëlle kookt
  • Bakrecepten van okoko

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    frankloopt
    www.bloggen.be/franklo
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs