Foto

WELKOM OP MIJN BLOG,

Mijn naam is broeder Everard en ik ben broeder van de bekende Belgische congregatie van de "Ordo Fratrum Pruvorum".
De afkorting die hiervoor staat is O.F.P.
Deze naam dragen we nog steeds omdat we vroeger een speciaal soort gezondheidsbier brouwden en ons klooster een toevluchtsoord was van zwervers die gratis tweemaal per dag bij ons konden komen eten. De Belgen noemden ons de fienprüffrères.
 
Vanwege de wereldwijde economische crisis heb ik samen met mijn steun en toeverlaat die zich Soeur of Sister Mary noemt met dispensatie en gedoogsteun van Rome, mijn intrek genomen in het klooster 'De Pauw'  te Angeren.
 
Ondanks dat we beiden bejaard zijn en slecht ter been ben ik hoofd van de keuken geworden en Maria, met permissie van gedoog-overste pater Geert Wilderman, mijn keukenhulp. De muziek op dit blog wordt verzorgd-zet muziek aan-door Soeur Elise.

Nostalgische kloosterfoto uit 1953 ziet u rechtsboven op deze site staan. Het logo hierboven vertegenwoordigt onze voortdurende hoop op solidariteit en vrede. Ons streven is dat in liefde en vertrouwen in elkaar dit doel ooit bereikt zal worden.

We wensen u een aangenaam verblijf op dit blog en nodigen u uit het dikwijls te komen bezoeken.

Foto
Categorieën
  • ALGEMENE STUKJES 1 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 2 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 3 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 4 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 5 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 6 (20)
  • ALGEMENE STUKJES 7 (16)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 1 (20)
  • ALLERLEI SOORTEN GEBAK 2 (14)
  • DIVERSE GERECHTEN 1 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 2 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 3 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 4 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 5 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 6 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 7 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 8 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN 9 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN Nr. 10 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 11 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 12 (20)
  • DIVERSE GERECHTEN NR. 13 (14)
  • FEESTMAALTIJDEN 1 (20)
  • FEESTMAALTIJDEN 2 (7)
  • KRUIDEN 1 (20)
  • KRUIDEN 2 (13)
  • RELIGIE 1 (20)
  • RELIGIE 2 (20)
  • RELIGIE 3 (20)
  • RELIGIE 4 (20)
  • RELIGIE 5 (20)
  • RELIGIE 6 (20)
  • RELIGIE 7 (20)
  • RELIGIE 8 (20)
  • RELIGIE 9 (20)
  • SAUZEN (6)
  • Snacks en andere hapjes (10)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 1 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 2 (20)
  • VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3 (14)
  • VOEDING ALGEMEEN 1 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 2 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 3 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 4 (20)
  • VOEDING ALGEMEEN 5 (15)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 1 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 2 (20)
  • VOOR EN NAGERECHTEN 3 (23)
  • WIJNEN, LIKEUREN EN ANDERE DRANKEN (20)
  • Archief per maand
  • 04-2024
  • 03-2024
  • 02-2024
  • 01-2024
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
    Inhoud blog
  • Belangrijke Voedingstips van Broeder Everard
  • Onze hoop is gericht op het begrip liefde wat in elke geloofsgroep is verankerd!
  • Romige Groente uit Oven, en een Advies Vooraf over Alledaagse Moeilijkheden!
  • Oma's Heerlijke Puddingen
  • Vandaag Maria Lichtmis en morgen gaan we de Blasiuszegen halen!
  • Staan vandaag heb ik een recept van Chili Con Carne Wraps
  • EIEREN MET WIJNSAUS
  • CURRY PIAF VOOR TWEE PERSONEN
  • Eetsuggesties voor Kerst & Nieuwjaar
  • Behoorlijk Koud, Dus Tijd Voor De Erwtensoep!
  • Ooit van Kaassoep Gehoord?
  • Tweede Kamerverkiezingen 22 november 2023
  • Is de eindtijd werkelijk in zicht?
  • Broccoli Salade Met Tonijn en Krieltjes
  • Ook volgens een groot aantal Helderzienden zitten we in de Eindtijd
  • Einde Wereld
  • Mooi figuur en Altijd Fit met Voedselrecept Broeder Everard
  • Met een bakje ijs en wat fantasie maak je een lekker nagerecht!
  • Bleekselderijsalade met noten
  • Le Goûter et Pâté en Croûte
    Foto
    Gastenboek
  • Dag Eef ik wens jou veel moed want die heb jij al ik bewonder jou van harte van Suz
  • uniek
  • dag Broeder
  • Een goeie en aangename zaterdag bezoekje
  • Een vraagje !

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Zoeken in blog

    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Geboortehuis-leven-werken en dood van Pater Damiaan
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto

    Fotoreeks Assumptionisten

    Stichter Pater Emmanuel d'Alzon

    St. Theresia Missiehuis Boxtel

    Kasteel Stapelen te Boxtel (2maal)

    Kunstenaar Jan Boeren

    Gedenkstenen Boxtel

    Plafondschildering Zepperen (Be) 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    fernire
    www.bloggen.be/fernire
    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    adverteren
    www.bloggen.be/adverte
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Het Boeddhisme is geen geloof, maar net als het Humanisme een stroming, waarin goedheid en saamhorigheid belangrijk zijn
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Foto
    Foto

    GERARDUS MAJELLA 1729-1755

    Een van de bekendste paters Redemptoristen is Gerardus Majella. Hij was een echte priester met oog voor de noden van de medemens, en daarbij heel vroom.
     
    Tijdens zijn leven werd hij al 'Santo' genoemd, wat "Heilige betekent" Op 11 december 1904 werd hij door Paus Pius X heilig verklaard en veel mensen komen naar Wittem (Ndl-Limburg) om te bidden en hem gunsten te vragen.
     
    Veel wonderen hebben er in Wittem plaats gevonden en soms zijn er mensen genezen van kwalen waar de artsen geen raad mee wisten. 

    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Broeder Everard met Kloosterrecepten
    Het blog voor Broeders & Zusters van alle Gezindten
    12-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOEDERDAG 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het de tweede zondag in mei en dus Moederdag. Mijn vader en moeder zijn al  voor jaren geleden overleden. Ik heb drie geslachten overleefd en ben met mijn 85 dus de oudste van de familie die deze leeftijd ooit bereikt heeft. Doordat ik slecht ter been ben en verstoken van vervoer heb ik de laatste 10 Jaar hun graven niet meer kunnen bezoeken. Ik bid voor alle mensen in de wereld nog regelmatig wat tientjes van de Rozenkrans en steek ook nog wel eens een kaarsje op voor al die mensen die in moeilijkheden verkeren of ziek zijn, maar daar blijf het dan ook bij. Het leven is wat verhard en de meeste mensen storen zich nergens aan en voor de geliefden in de plaats is het mobieltje of de IPad gekomen, welke apparaten men niet alleen in huis, maar ook in de auto, op straat en overal gebruikt als het liefste knuffeldiertje van deze eeuw. Ik heb net even een paar gedichten over Moederdag bekeken en ik las niets dan liefs en alle kinderen waren zo aardig om moeder op die dag met alles te ontlasten. Als ik het zo links en rechts hoor zijn zelfs tegenwoordig de oma's nog drukker als toen ze vroeger een eigen gezin hadden. Wat dat betreft is veel veranderd. Wie van de jongeren gaat tegenwoordig nog biechten? Voor mij hoeft het niet meer, want alles wordt tegenwoordig in het openbaar al opgebiecht en  als het over zonden van onkuisheid gaat, dan zet je de TV maar aan en hupsakee het bloot komt op je af. Van de week vroeg een Franse confrater me mijn mening te geven over het songfestival. Gepend heb ik het volgende: ,, Le concours annuel de la chanson Eurovision n'est pas une comédie musicale, mais une affaire purement commerciale et rien d'autre!" De laatste tijd vragen ze me nog wel eens hoe dat zit met al die feestdagen, want de meeste dames en heren zijn afgestudeerd aan de universiteit, maar die hele gewone alledaagse dingen dat weten ze niet. Dat kerstmis op 25 december valt-dat nog wel-maar komen we bij de Pasen, de Hemelvaart of Pinksteren.... echt, daar heeft 70 procent van alle studenten geen antwoord op. Een staatje hier beneden geeft de oplossing. Ja, die dogma's over alles en nog wat van vroeger zijn in zoverre belangrijk dat u wel in de gaten moet houden dat u niet alleen op de wereld  bent en zoals u weet is het belangrijkste 'dogma' wat de wereld in balans houdt niet alleen de liefde tot uzelf, maar ook tegenover uw naaste en dat zijn alle mensen  die deze wereld bevolken; ver weg en kortbij! Houd deze boodschap in de gaten, dan weet ik zeker dat ook Moederdag 2018 een geslaagde dag zal wezen wat vreugde brengt in de harten van eenieder die deze boodschap uitdraagt!





    12-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (2)
    04-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tortilla Muffins
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vooraf even ter herinnering:  Vandaag is het hier in Nederland Dodenherdenking en dat is de dag dat de vlag halfstok gaat voor de oorlogsslachtoffers van de oorlogen waarin Nederland betrokken was en dan denk ik vooral aan de mensen die in concentratiekampen vermoord zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog, aan de vele burgers die door bombardementen of ander oorlogsgeweld zijn omgekomen, aan degenen die in Nederlands-Indië in de Jappenkampen zijn omgekomen of als dwangarbeider bij de Birma Spoorweg, en de vele militairen en verzetsstrijders die door oorlogsgeweld gesneuveld zijn op de Grebbenberg of om Nederland te dienen geëxecuteerd zijn, verder zij die in de strijd in Indonesië of in Papoea Nieuw-Guinea het leven gelaten hebben, niet te vergeten onze gesneuvelde Korea vrijwilligers en ten slotte al die personen en militairen die in Nederlandse dienst na de Tweede Wereldoorlog omgekomen zijn bij deelnemende acties in de strijd om de wereldvrede te behouden. Laten we ze op ons eigen manier herdenken en  moge zij allen rusten in vrede! Heel veel over oorlogen en herdenkingen kunt u lezen op het blog Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen http://www.bloggen.be/eef/

    WAT NODIG VOOR DE BEREIDING VAN TORTILLA'S? 12 tortilla wraps, 12 eieren, 180 ml halfvolle melk, 100 g geraspte kaas, 1 rode paprika of een paar tomaten, 1 lente ui, een snufje peper en zout en wat olijfolie  om de wraps in te vetten.

    Vandaag gaan we dus met de ingrediënten hierboven vermeld dit lekker voorgerecht-of tussendoortje zoals je het noemen kunt- bereiden en dat zijn de in schaaltjes gebakken tortilla Muffins in minivorm of wat groter. Op een staatje wat makkelijk af te drukken is staat de hele bereidingsprocedure. Het is het bewaren best waard, want op zo'n avond dat je met zijn allen op Tv naar een interessante voetbalwedstrijd of anderzijds zit te kijken is zo'n tussendoortje echt welkom. Ik wens u veel succes bij de bereiding en geniet er maar lekker van! 





    04-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    01-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balkenbrij uit oma's keuken
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op het platteland stonden de huizen vroeger wat verder uit elkaar en  aaneengesloten huizenrijen zoals we die nu kennen had je hooguit in het centrum van zo'n dorpje. De meeste gezinnen op het, platteland hadden een eigen groentehofje en in een schuur hielden ze een paar varkens, enkele kippen en bij sommige luitjes stonden achter zo'n schuurtje nog een paar konijnenhokken die meestal ontruimd waren als het zo tegen de Kerst liep. Twee keer per jaar werd er geslacht en dat was in Huissen-waar ik destijds-woonde een paar weken voor de kermis die meestal viel in de laatste septemberweek en in het voorjaar, meestal in februari, maar ook wel in april. De varkens werden aan huis geslacht en er waren speciale slachters die dat deden. In mijn jeugdjaren voor de oorlog 40-45 gebeurde dit door het varken zonder verdoving te steken en ik moest dan bij dat arme beest het bloed opvangen. Tijdens de evacuatietijd in Friesland (eind oktober 1944 tot juni 1945) zat ik geëvacueerd bij een familie op de Rijksweg in de Blesse en er tegenover had je een slagerij die aldoor varkens slachtte en als dit zonder vergunning ging dan charterde de slager mij altijd om met zo'n houten voorhamer dat beest een flinke mep voor zijn kop te geven zodat het varken meteen bewusteloos was. Verraders in die tijd sliepen niet en dat gekrijs van zo'n varken mocht niemand horen; vandaar! Vroeger vonden we dat slachten wat niet erg gevoelig gebeurde heel gewoon. Eerlijk gezegd zou ik het nú niet meer over me kunnen verkrijgen. Gelukkig zijn de slachtregels wat menselijke geworden en hiermee wordt veel dierenleed gespaard. Men liet van een varken vroeger niets overstuur gaan en  van de resten werd bouillon getrokken, stukjes bot werden eruit gezeefd en ook veel resten werden verwerkt in hoofdkaas en/of balkenbrij.

    Balkenbrij: de naam is afkomstig van het oude Nederlandse woord voor resten "gebalchte" We gaan balkenbrij maken en hebben hiervoor in huis 1 varkenskop zonder kinnebak, plm. 250 gram vers vet, vet spek, 5 liter water, zout, peper en nagelgruis, vroeger werd veelal ook rommelkruid gebruikt (gemengde kruiden) 750 gram pannenkoekenmeel (verkoopt elke super) verder nog wat gewone bloem om de bodem van de schalen te bestrooien.

    BEREIDING: Was de varkenskop en het spek en kook ze  in ruim water met zout (1 afgestreken eetlepel per liter water). Haal het vlees van het been en maal het samen met het in stukken gesneden spek door een vleesmolen en zet het rooster op fijn. Kruid het vleesmengsel  naar smaak met peper en gemalen kruidnagel of rommelkruid. Houd er rekening mee dat ook nog bouillon en meel moet worden toegevoegd. Breng het kookvocht dat met 5 liter water dient aangevuld te worden aan de kook (dus een grote pan of kookketel gebruiken), voeg de vleesmassa toe, breng de massa opnieuw aan de kook en roer er nu zoveel meel doorheen totdat een redelijk stijf mengsel verkregen is. Roer met een houten spatel  goed over de bodem van de pan. Proef hierna het mengsel of er voldoende zout inzit (tegenwoordig kan dat echt wel wat minder!) Breng het daarna in met bloem bestrooide, vrij ondiepe kommen of schalen over en laat de balkenbrij opstijven en koud worden. Snijd haar daarna in plakken van ongeveer een halve of hele vinger dik, wentel ze door de bloem en bak de balkenbrij in gesmolten reuzel of in boter, vlug bruin. N.B.: In plaats van een varkenskop en spek kan men ook uitsluitend het kookvocht van leverworst nemen (vroeger werd zo'n varken 's anderdaags na besterven geheel  verwerkt) of bouillon met stukjes vlees van krabbetjes gebruiken voor de bereiding van  balkenbrij, in welk geval dit gerecht vroeger met minder werk voor particulier of slager bereid kon worden. Buiten de spekvulling  zaten er in vnl. Gelderland ook  rozijnen, krenten in de balkenbrij en bij de genoemde kruiden werd ook wat anijs gedaan. Stellen kunnen we dat er tegenwoordig slagers zijn die hun eigen recept voor balkenbrij voeren. Hier in het klooster hadden we vroeger veel landerijen en ook een hele veestapel en overal hadden we eigen vaklui voor het verwerken, bereiden of dies wat meer, maar dat is in Holland tegenwoordig niet meer. In Frankrijk en Italië en ook in België heb je nog wel kloosters waar je zoiets nog wel aantreft.





    01-05-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (1)
    24-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krokante Bakjes Van Kaas Gevuld Met Salade
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag heb ik voor u staan een heerlijk voorgerecht, maar je kunt het ook als tussendoortje klaarmaken als je met z'n allen naar een leuk sportprogramma zit te kijken. we gaan morgen ook beginnen aan de laatste 6 dagen van april en stellen kunnen we dat we tot op heden nog nooit zo'n mooie aprilmaand beleefd hebben. Vrijdag 27 april is het koningsdag en te hopen is dat de weerbepaler hierboven ons gunstig gezind is en dat het hele Nederlandse volk kan genieten van een prachtige en welgeslaagde Koningsdag. Voor degenen die vaker bakjes van kaas gevuld met salade willen klaarmaken staat hieronder een apart staatje dat u nu inkijkt voor het recept, maar wat u ook kan kopiëren en bewaren. 





    24-04-2018 om 17:35 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (1)
    21-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alles over Aardbeien
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De aardbei is een smakelijke vrucht die in het seizoen veel op tafel verschijnt. Gisteren las ik een artikel  op internet waarbij gewag gemaakt werd over de Spaanse aardbei, wat erop neer kwam dat in Spanje maar raak gespoten wordt met verboden insecticiden. Alle landen hebben hun eigen voorschriften, maar daarnaast dienen de bij de Europese Unie aangesloten landen zich te houden aan  de richtlijnen  die gegeven worden met betrekking tot bestrijdingsmiddelen en gewasbeschermingsmiddelen. Aardbeien zijn geen dikmakers, want er zitten weinig calorieën in. Daarentegen bevatten aardbeien veel vitamines, ijzer,  magnesium en antioxidanten. Aardbeien is een moeilijk gewas, want in het begin met vruchtvorming staan ze bloot aan nachtvorst, zware regenbuien en dauw zijn ook uit den boze, bezocht wordt de vrucht door allerlei insecten, is mijtgevoelig en ook vogels zijn gek op die vrucht. De bedreiging met schimmel en rot is erg groot en bij de aardbei kennen we hier in Nederland een tiental bestrijdingsmiddelen en een vijftal gewasbeschermers. In het bestrijdingsmiddelenbesluit van de Warenwet staat vermeld welke middelen toelaatbaar zijn. De middelen die er niet bijstaan hoeven niet altijd ontoelaatbaar te wezen maar mogen geen giftige sporen achterlaten. Ik heb vroeger altijd een stukje hobbyland gehad en gebruikte altijd eigengemaakte middeltjes die totaal onschadelijk waren. Om op Spanje terug te komen kan ik u vertellen dat het wereldwijd gezien het land is met de meeste uitvoer van aardbeien, maar Spanje houdt zich wel aan de eigen richtlijnen, maar niet aan die bepalingen van Brussel. In de Spaanse aardbei (zie introfoto) hebben de keurmeesters van de Warenautoriteit diverse verboden middelen aangetroffen en het gevaarlijkste was endosulfan. Dit middel kan ernstige beschadiging toebrengen aan het zenuwstelsel. Zijn de Nederlandse aardbeien dan volkomen veilig om te consumeren? Hetgeen me wat dat betreft plaagt is dat elk toelaatbaar middel voor de bestrijding veilig is, maar tuinders willen nog wel eens bepaalde middelen mixen en dát kan funest zijn! Bij mixen van verschillende stoffen bij elkaar ontstaat er een heel ander chemisch effect en daar wordt in het Bestrijdingsmiddelenbesluit van de Warenwet geen rekening mee gehouden. Ieder jaar worden bij bemonstering van aardbeien soms nog gevaarlijke reststoffen aangetroffen, ook bij de in Nederland gekweekte aardbeien, druiven en nectarines en dit zit hem volgens mij hoofdzakelijk bij die tuinders die veel mixen. Toch doet de Nederlandse overheid er alles aan om onze voeding veilig te houden en voor u staan heb ik een link die hiernaar wijst. Ga naar: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bestrijdingsmiddelen/gewasbeschermingsmiddelen/





    21-04-2018 om 20:58 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (0)
    13-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WOKMIE MET GEMBER EN MANGO
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het mooie weer wat we zouden krijgen is de bijna verlopen tweede aprilweek niet helemaal uitgekomen. Toch mogen we niet ontevreden zijn want er waren enkele dagen bij dat het gewoon echt zomers weer was en de thermometer wees op een der plaatsen in Nederland zelfs 25 graden C aan. Er is een gezegde en dat zegt: "April doet wat hij wil."-, en in het verleden zijn we dat vaak gewaar geworden door bv. zware storm met  wateroverlast en ook heeft het in de aprilmaanden wel eens fors gevroren. Wat dat betreft mogen we niet mopperen. De weersverwachting voor dit weekend en komende week ziet er ook weer goed uit. Wat me momenteel zo plaagt is al die onderzoeken van die voedingsprofessoren. Bij ons thuis vroeger hadden we een driedubbel bedrijf, bestaande uit winkel, bakkerij en café. Overal moest je diploma's voor hebben en van a tot z moest je precies kunnen vertellen hoe je iets bereiden moest, uit wat voor bestanddelen iets bestond,  de onderscheidende kwaliteitsnormen-, gewoon alles! Van de week las ik op internet dat bv. vanillevla slecht voor je hersens was, een borreltje al direct invloed had op je gezondheid en levensverwachting en bijgehouden heb ik voorheen eveneens wat er allemaal over voeding geschreven werd. Als je al die stukjes ontleedt, dan kun je zelfs het luchthappen vergeten, want er blijft weinig deugdelijk voedsel meer over. Wil je werkelijk alles over voeding weten, dan moet je echt broeder Everard gaan lezen, want hij is uiteindelijk wel een persoon die niet alleen de theorie, maar ook praktisch heel wat kennis opgedaan heeft. Een ding over voeding is heel belangrijk en dat is dat het aangepast moet wezen op je werkzaamheden. Zware lichamelijke arbeid eist goede voeding, deze wordt ook sneller verteerd en voor hen die veelal zittend werk hebben is voeding eveneens belangrijk en deze mensen dienen wel zich per dag minstens een half uur tot drie kwartier te bewegen, waarbij ik aanraad om op kantoren tweemaal per dag overeind te komen en in de kantine of op de gang wat lichte gym te doen om de kwade dampen uit je lichaam te verdrijven.  Over gaan we nu tot de orde van de dag en voor u staan heb ik een wok diner dat heet: "Wokmie met Gember en Mango." Met de ingrediënten in huis heb je een dergelijk diner binnen een goed half uur kant-en-klaar op tafel staan. Op staatjes hieronder vind u er alles over!





    13-04-2018 om 14:38 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (2)
    07-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoete Sojamihoen met Kip en Ananas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het was vandaag hier op de thermometer 21, 3 graden C en zo'n temperatuur heb ik op al die dagen dat ik 7 april heb meegemaakt en dat zijn er 85 nog nooit eerder meegemaakt. Voor u staan heb ik vandaag een Oosterse maaltijd voor twee personen. De gezinnetjes worden steeds kleiner, niet alleen omdat mijnheer pastoor, de dominee en de rabbi het niet meer voor het zeggen hebben, maar ook door de vele echtscheidingen, het grote ouderenbestand en zo zijn er nog wel een paar andere oorzaken op te noemen. Alleen onze Mohammedaanse broeders kennen geen gezinsbeperking en de Iman daar wil dan ook niets met geboortebeperking of iets dergelijks te maken hebben en het gemiddeld gezin telt daar-zoals vroeger bij ons Roomsen ook het geval was-gemiddeld vier tot vijf kinderen. Ik zie mijnheer pastoor vroeger nog bij ons binnenkomen voor het jaarlijkse bezoekje en meteen hield hij de gezinskaart erbij en zei: "Zo marie, ik tel met uw man erbij 6 parochianen en ik hoop bij het volgende bezoek de zevende te kunnen noteren." Allemaal mooi en wel, maar nu anno 2018 zit de helft van de kerken op slot of ze hebben er iets anders in gehuisvest. Overgebleven zijn kleine gezinnetjes en wat ook toegenomen is dat zijn de alternatieve gezinnen waarbij twee mensen van een en hetzelfde geslacht elkaars lief en leed delen. De oosterse maaltijd van vandaag is zoete sojahimoen met kip en ananas en deze maaltijd is met de ingrediënten in huis binnen een klein half uurtje niet alleen klaar maar staat dan ook op tafel. Succes met de bereiding en ik zou zo zeggen: "Eet er smakelijk van!"





    07-04-2018 om 19:55 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    31-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat doen we met de Paasdagen?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We herdenken die Eerste Paasdag als de opstandingsdag van ons aller Heer Jezus uit de doden. Het is het grootste wonder aller tijden en geeft ons Christenen een hint dat na de dood er ook nog een leven is. We  herdenken deze dag met een plechtige kerkviering, het zoeken naar eieren, lekker eten, een boswandeling of brengen een bezoek aan een dierentuin of meubelboulevard. Laten we op die dag ook eens denken aan onze broeders en zusters in andere werelddelen die het niet zo breed hebben en geen paasdiner op tafel hebben staan en zich geen uitje kunnen veroorloven. Sommigen wachten hongerend op de dood die hen uit hun lijden komt verlossen. Er wordt voor deze mensen genoeg ingezameld, maar om een of andere reden komt niet alles ter bestemde plaatse. Het zijn vaak regeringsverordeningen die dit verijdelen, maar ook veel blijft aan de strijkstok hangen, soms door malversaties en ook andere oorzaken. Ik word binnenkort 85 en in al die jaren is op dat gebied weinig veranderd. Het aantal sappelaars neemt eerder toe dan af. Op broeder Everard staan alles bijeen zo'n 1000 recepten en ook feestdiners. Om uw feestdiner voor de Pasen samen te stellen ondervindt u veel steun door hier op dit blog eens even in het archief te kijken om van daaruit uw paasdiner 2018 samen te stellen.  Ik heb voor vandaag een paar extraatjes staan om uw diner te completeren en wel met een heerlijk vleesgerecht met de naam Entrecôte Bordelaise  en als nagerecht of zomaar als tussendoortje een heerlijke boterkoek met amandelen en citroen. Verder vindt u vandaag op deze site een echte hedendaagse parabel en een paasgedicht. De recepten kunt u afdrukken en onderbrengen in uw receptencartotheek; gemakkelijk voor een volgende keer!

















    31-03-2018 om 18:05 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (1)
    25-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenlever met druiven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Mohammedanen kennen de Ramadan en het merendeel van deze geloofsgroep houdt zich aan die voorgeschreven vastenwet. Er zijn niet veel katholieken meer die zich aan de vastenregels houden. Grof kwamen die er op neer dat gedurende het hele jaar op de vrijdagen geen vlees gegeten mocht worden van varkens en runderen en in de veertigdaagse vastentijd onthield een katholiek zich van  te overtollig eten, ook onthield men zich van het eten van slachtvee en de vetten daaruit; kortom alles was matig. Kip en vis bv. mocht wel en dat werd vroeger dan ook veel meer gegeten als nu. Mensen met hele zware arbeid-bv. een uitkruier op de steenfabriek-kregen op verzoek van mijnheer pastoor een ontheffing. Bij ons thuis hadden ze vroegen een driedubbel bedrijf dat bestond uit winkel, bakkerij en café en diverse malen is het voorgevallen dat ik terwijl mijn moeder vleeswaren aan het snijden was voor een klant ik nog wel eens de gewoonte had zo'n plaatje boterhamworst van het schaaltje te pikken en dit op vrijdag of in de vastentijd. Moeke liet op hetzelfde moment alles liggen en stak gelijk de vingers in mijn keelgat om de worst te verhinderen mijn zondig lijf binnen te dringen. Vandaag heb ik met de paasdagen in het vooruitzicht-je mag er nu naar kijken maar aankomen niet-een maal staan dat u uit kunt breiden met allerlei tierelantijntjes erbij of wat aan  de schrale kant als voorgerecht en wilt u het een dezer dagen uitproberen-mij ook goed beste keukenprins of prinses-en je belandt-nu het nog vasten is-beslist niet in het hellevuur, eerder in de zevende hemel, want het is met een wijntje erbij  een fantastisch lekker gerecht. 






    25-03-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 2
    >> Reageer (2)
    15-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uit koken met Yvette van Boven
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Van de Postcode Loterij heb ik een kookboek ontvangen van Yvette van Boven. Zij is de presentatrice van Koken met Van Boven. Bij boer, tuinder of imker haalt zij de ingrediënten voor haar kookprogramma. Zij werkt puur biologisch en houdt van onbespoten en alles vers. Ook heeft ze zelf een tuin met van alles en nog wat om haar programma te completeren. Haar kookprogramma kan ze zó echt natuurlijk brengen en overal weet ze haar vrolijke lach bij te bewaren. Sinds 2006 heeft ze in Amsterdam ook een eigen restaurant. Zij is echt een kokkin  van de praktijk en weet als geboren Ierse van wanten. Tegenwoordig heb je op TV veel kookprogramma's en veelal in de rustige uren waarnaar veel huisvrouwen en huismannen hun hartje aan op kunnen halen. Doordat we hier in Holland meer dan 200 nationaliteiten  huisvesten zijn de programma's tevens zeer gemêleerd en al die nationale menu's van de diverse landen passeren de revue. Wat dat betreft is de integratie in Nederland buitengewoon goed geslaagd. Vandaag breng ik als menu Italiaanse stoof van kip, een maaltijd bedoeld voor 4 personen en hier in het klooster ben ik wat van het recept van Yvette afgeweken door een tweezijdige bereiding (zie afbeeldingen) van deze maaltijd. We zitten-met veel confraters en zusters op pad-vandaag met 8 personen aan tafel en het zijn de zusters die graag wat hele kippenboutjes op de schotel zien zitten. U echter maakt deze Italiaanse stoof van kip maar precies klaar zoals hier op dit kookblog gebracht. Het is met de goeie ingrediënten in huis  een maaltijd die binnen de drie kwartier klaar is. Veel succes ermee!









    15-03-2018 om 22:26 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (1)
    10-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden reerug Grand Veneur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is wel vasten, maar het duurt niet lang of we zitten aan de Pasen. Ja door me een beetje aan vasten te houden ben ik twee kilogram afgevallen. Ik woog 83 kg, maar dat was echt te zwaar. Nu staat de schaal op 81 kg. Wat lengte betreft ook veel te zwaar, maar ik heb daarvoor een excuus. Toen ik in militaire dienst kwam werd ik opgemeten en mijn lengte was 1,75 m. Over goed anderhalve maand word ik 85 en de krimp is er aardig ingekomen. Begin vorig jaar wees de meetlat 1,72 aan en  nu afgelopen woensdag in het ziekenhuis 1,69 m. Mijn abohzis is ook niet meer wat het geweest is, maar gelukkig ben ik door overste Wilders nog niet de keuken uitgestuurd, want mijn stabiliteit is nog steeds prima. Het is nog even wachten met die wildschotel, want vandaag hebben we in het klooster linzensoep gegeten en een appeltje en Griekse yoghurt als nagerecht. Binnenkort moeten we weer naar de stembus en in onze echt katholieke en Christelijke plaatsen zoals bv. in Volendam en Urk stemmen de mensen wel op een katholieke of protestantse dorpeling, maar het is niet iemand die met een lijst van het CDA, GPV of ChristenUnie uitkomt. Hier in mijn gemeente Lingewaard hebben ze mensen die zwaar invalide waren de reispas ingenomen en de bestemde invalidegelden opgesoupeerd aan uitjes voor de raadsleden. Tot een van die sukkels behoorde ik ook maar een fluisterstem uit de hemel heeft over die onverlaten de banvloek uitgesproken en dat betekent dat  die dames en heren daar in het pluche er niet zonder kleerscheuren vanaf komen. Zo, nu gaan we over tot de orde van de dag en dat is de presentatie van de wildschotel van broeder Everard en de belangstellenden voor een dergelijke gerecht hebben nu volop de tijd om zich in te leven in dit specifieke wildgerecht. Ik wens u er veel succes mee. Ik had een videootje van de bekende wildbraadspecialist Theus de kok van de Echoput uit Amersfoort staan, maar die reageerde jammer genoeg niet meer. Dit aloude recept van broeder Everard vindt u alleen op deze site en onder de rubriek feestmenu's vindt u meer stukjes over wildbraad.










    Bij deze schotel hoort een St. Émilion of rode Bourgogne (côte de nuits)


    10-03-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (1)
    28-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wenteltoetje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is vandaag misschien geen weer voor een wenteltoetje als nagerecht, maar met een bolletjes ijs erop doet het ons herinneren dat we nog een paar schaatsen op zolder hebben liggen, die we uit het vet moeten halen en op weg moeten gaan naar de schaatsbaan in ons dorp. De meeste mensen komen te weinig in beweging en wat ook een manco is, dat is de schaarse kleding die heden ten dage zelfs met bittere kou gedragen wordt. Vroeger hadden we degelijke onderkleding aan, die bestond voor mannen uit een lange onderbroek, een hemd en borstrok en als bovenkleding een broek met trui of vest en je ging niet naar buiten zonder muts, dikke duffel, das om de nek, handschoenen aan en ook niet zonder oorwarmers. Nu  je steeds hoort dat grote ijsbergen en ijsblokken aan de Noord-en Zuidpool aan het wegschuiven zijn en in zee terecht komen, gaan we eerder een ijstijdperkperiode tegemoet dan tropische zomers. Dus beste lezers, sla bij de dichtstbijzijnde winkel wat wintervoorraad in en morgen gaan we een ouderwetse pot erwtensoep op tafel brengen. De erwten moeten eerst een nachtje weken. Wat we inmiddels wel allemaal binnengehaald hebben is een flinke varkenspoot en/of kluif, ribjes, een rookworstje, knolselderij, een uitje, 'n paar preitjes, stukjes wortel, wat aardappeltjes en sowieso staan in elke huishoudkast de nodige aroma's en specerijen. In een goeie pot erwtensoep moet de opscheplepel in de geef-acht-houding in de soep blijven staan. In elke receptenrubriek van broeder Everard vindt u wel een wintergerecht en uiteraard ook enkele stukjes over erwtensoep. We zitten nog steeds in de vastentijd en ik heb voor u ook een staatje staan hoe u zich op eetgebied het beste kunt gedragen. Wie zware lichamelijke arbeid moet verrichten en veel in beweging is kan vaak maar raak eten, want deze persoon gebruikt veel energie en zijn of haar 'meterkast' moet niet op tilt slaan. Zit je op kantoor, ga dan bij goed weer niet met de auto maar met de fiets naar je werk.

    Broeder Everard is behept met 7 chronische aandoeningen, lopen gaat zeer moeilijk, maar de hele dag ben ik druk met hier achter de computer en nu ik dit stukje aan het schrijven ben is het zuster Maria die achter het fornuis staat en ik ben al zeven keer naar het toilet geweest om de hulpmiddelen van inhoud te ontdoen en om me lichamelijk wat op te kalefateren. In beweging zijn we de hele dag, soms zelfs door de pijnen die me voortdurend overvallen. Het enige voordeel is dat mijn klok met een pompvermogen van 15 % nog steeds aan het tikken is en met deze tempus fugatomotor gaan we gewoon verder.









    28-02-2018 om 18:50 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOOR EN NAGERECHTEN 3
    >> Reageer (0)
    18-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keukenwijsheid Broeder Everard
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    CHEMIE IN DE KEUKEN: Bij koken, bakken. braden, grillen, roosteren, drogen, stomen en  alles wat met het klaarmaken van eten te maken heeft speelt chemie een belangrijke rol. Bij iedere toevoeging vindt er een chemische reactie plaats. Ook als we bv. het vet in de pan laten aanbranden vindt er zelfs een giftige ontleding plaats. Een teveel aan bepaalde kruiden kan zelfs zo'n reactie teweeg brengen dat je in het ziekenhuis beland. Bereid daarom het eten met beleid en wees attent. We zijn weliswaar geen papegaai of kanariepietje, maar wist u dat die heel slecht tegen niet afgevoerde keukenluchtjes kunnen en bij het uitkoken van een tefal pan moet je vogeltjes bij dit gebeuren al helemaal uit de buurt houden  van die gevaarlijke luchtstroming. Doe je dit niet dan liggen ze al gauw voor pampus en op hun dode rug.

    DE ZIEKE MEDEMENS EN PILLENSLIKKER: De vraag is hebben medicijnen ook invloed op uw eetgewoontes? Heel goed mogelijk, maar er is nooit een intens onderzoek hiernaar geweest. Bij duizendeneen geneesmiddelen, begin er maar eens aan. Wel is het goed om goed op de verpakking te kijken. De meeste geneesmiddelen moet je innemen na eerst wat gegeten te hebben en dit in de regel met minstens een glas water. Veel geneesmiddelen kunnen ernstige orgaanaandoeningen veroorzaken. Vooral mensen die veel pijnstillers voorgeschreven krijgen lopen het risico dat hun nieren beschadigd worden. Zout is sowieso al heel slecht voor de mens en van suikers is bekend dat hierdoor het glazuur van je tanden wordt aangetast en het zijn ook vaak echte dikmakers. Veel dieetdeskundigen beweren dat suikers uit vruchten ook heel slecht zijn. We hebben in het verleden er wel eens proeven mee genomen door bepaalde dieren suikers te geven uit de agave, frambozen en aardbeien maar die hadden stukken minder last van gewichtstoename en andere aandoeningen dan de dierengebruikers van uit maïs of bieten verkregen suikers. Zoals ik al een keer eerder gesteld heb, is het voor zowel gezonde als zieke mensen raadzaam om  alles vers van het land te eten, dus geen blikgroenten e.d. en voor hartpatiënten, mensen met darmaandoeningen en nierpatiënten is het goed dat ze buiten niet al te veel aardappelen veel groenten eten zoals ajuin, augurken, broccoli, komkommer, prei, rode bietjes, spinazie, worteltjes, zuurkool en als fruit zwarte bessen. Het mag ook wel wat anders wezen, maar de nadruk ligt op vers.  Voor vlees geldt hetzelfde. Vers van de slager en het  liefst geen bewerkte vlees en/of vleeswaren!Dat men in de keuken de nodige hygiëne dient toe te passen hoeft geen betoog. Kortom een schone keuken en keukengerei, alles goed wassen, niet allen de groenten maar ook het bestek en vergeet ook uw handen niet!

    BLOEMEN EN PLANTEN: Voor u staan heb ik een staatje waarop vermeld staan de hoedanigheden e.d. van de Acanthus mollis en Agave  tequilana.   De bladeren van de acanthus werden vroeger als versiering gebruikt en uit de agave wordt sap gewonnen die de Mexicanen lasten gisten voor hun tequila en dat sap uit die agavestengels is ook prima om huidontstekingen te behandelen. Uit veel planten en bloemen wordt geëxtraheerd om er stoffen uit te persen voor keukengebruik en ook de farmaceutische fabrikant werkt met stoffen afkomstig uit bloemen en planten. Ga naar www.dehelianthus-haarlem.nl/kruiden/lat_ned/kruiden_a.html  Als hint voor onze soepkokers heb ik ook nog staan een tip van ons grutje uit Beinsdorp, de woonplek van onze Olympische schaatskampioen op de 5 km voor dames Ermee Visser.









    18-02-2018 om 19:39 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    09-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelcurry met kokos en vissaté
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Vandaag met het nog steeds koude weer en 's nachts pittige nachtvorst, waarbij het 's morgens ruiten krabben is, zijn we al vroeg op pad gegaan om in de super hier de benodigde ingrediënten bij elkaar te sprokkelen voor een stevige Chinese maaltijd, waarbij rijst en vis de hoofmoot vertegenwoordigen. Als vis bij deze maaltijd kunnen we roodbaars gebruiken maar nog lekkerder is Pangasius, een vis die in de  wateren rondom China gevangen wordt.  Of men vandaag daar in het Zuid-Koreaanse Peyongchang met de aanvang van de Olympische winterspelen ook wortelcurry met kokos en visfilet aan de genodigden serveert, is niet zeker maar het zou best zo maar kunnen. Hier in het klooster beschouwen we de aanwezigheid van een groot aantal Noord-Koreanen bij deze spelen, waaronder ook enkele hoge regeringsvertegenwoordigers als een eerste grote stap om weer wat nader tot elkaar te komen. Met het gezamenlijk eten van deze heerlijke Chinese schotel zal dat-zeker weten-lukken! 







    09-02-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:VIS, SCHELP & SCHAALDIEREN 3
    >> Reageer (0)
    02-02-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN TEVEEL AAN ZOUT FUNEST VOOR JE LICHAAM
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De meeste mensen hebben er geen erg in dat in bijna alle levensmiddelen die in de winkel te koop zijn zout zit. Het is dan ook heel moeilijk om het zoutgehalte in je lichaam op het juiste peil te houden, want let je bij het winkelen helemaal nergens op, dan zit je al gauw met het zoutgebruik aan de hoge kant. Ons lichaam kan niet helemaal buiten zout en gejodeerd zout wat de bakkers gebruiken voorkomt kropziektes. Zou je alleen maar brood eten en je verder onthouden van alle artikelen waar geen zout inzit dan krijg je nog voldoende zout binnen. In sommige reclames lees je dat er zoutsoorten zijn die supergezond zijn en die je dan ook maar raak gebruiken kunt. Echt, beste lezers, of het nu zeezout, rookzout, zwart zout, Keltisch,  Hawaï, Egyptisch of Himalayazout betreft het is allemaal één pot 'nat'-. Helemaal voorzichtig met zout moeten mensen zijn die één of andere chronische ziekte onder de leden hebben en vooral die mensen die pijnstillers gebruiken. Ik sta met mijn 8 verschillende aandoeningen nog niet in het Guinness recordboek en in mijn leven heb ik veel pijnstillers moeten slikken, die me nu door de internist verboden zijn, omdat hierdoor ook al de nieren zijn aangetast. Gemiddeld zou de mens minstens 5 jaar langer leven als deze wat minder zout zou gebruiken. Zelfs in ijs en sommige frisdranken zit zout. Er is ook geen saus op te noemen waarin geen zout verwerkt zit. Eet je vlees, neem dan onbewerkt vlees en geen bewerkte soorten, want die zitten barstensvol zout. In de dieethoek van de meeste supers vind je artikelen zo bv. wat sausjes, mosterd en bouillons waar het zout aan onttrokken is en vooral als u een chronisch zieke thuis heeft zitten sla er wat voorraad van in. Laat die patiënt geen gebak of zo eten. Neem een zak bitterkoekjes mee, want daar zit het minste zout in en bitter in de mond maakt het hart gezond. Mijn internist heeft me wat pijnstillers betreft de raad gegeven om alleen en uitsluitend om de pijn te verzachten paracetamol te slikken en vooral funest voor de nieren zijn die zware tabletten ter bestrijding van reumatische aandoeningen; dus wat zout betreft is voorzichtigheid de moeder van de porseleinkast. De beste voeding voor ons allemaal zijn verse groenten en fruit. Minder gezond zijn al die ingemaakte levensmiddelen in blik, glazen pot of dies wat meer, want daarin zit in de regel veel zout in verwerkt. Wat de regering wel moet doen is een prijsbeheersing op verse producten, want daardoor blijven de mensen langer gezond en wordt er ook aanmerkelijk bespaard op de ziektekosten. Raadpleeg over zout ook het gezondheidsnet www.gezondheidsnet.nl/nieraandoeningen/6-fabels-en-feiten-over-zout/

    02-02-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:VOEDING ALGEMEEN 4
    >> Reageer (0)
    26-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bruschetta met kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Over anderhalve week is het weer zover, want dan beginnen in Pyeongchang in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen. Ook Noord-Korea laat zich niet onbetuigd en ondanks dat de landen al jaren vijandig tegenover elkaar staan, worden deze spelen onder gezamenlijke vlag gehouden. Hier in het klooster zijn alle paters, broeders en zusters die hier huizen wild enthousiast om deze spelen te bekijken. Vooral met schaatsen gooien wij hoge ogen en verwacht wordt dat er zo'n 12 medailles binnengesleept worden. Een voordeel voor de Nederlanders is dat van de Russen Dennis Joeskov en Pavel Koelizjkov resp. cracks op de 500/1000 en 1500 m vanwege zonden uit het verleden niet mee mogen doen. Het zijn onze sprinters en de schaatsers Kjeld Nuis en Koen Verwey die hiermee hun voordeel kunnen doen. Bezoek om die tijd krijgen we van een paar Italiaanse confraters die dol zijn op hapjes en in mijn gedachten heb ik hiervoor die lekkere gegrilde broodjes in verschillende vorm met kip, kruiden, tomaat, zalm, spinazie etc. met die deftige algemene benaming Bruschetta. Voor u staan heb ik een recept van Bruschetta met kip en ook anderzijds met voornoemde andere ingrediënten lijken me dat heerlijke hapjes om die vermoeide kijkogen van onze sportminnende kloosterlingen in de nachtelijke uren  open te houden.

    RECEPT/BEREIDING: Besmeer een aantal sneetjes brood lichtjes met olie. Verhit een grillpan en gril de sneetjes licht bruin. Meng 1 theelepel paprikapoeder, een snufje  oregano, peper en zout met een klein scheutje olie. Besmeer de kip met dit mengsel. Grill ook de kip mooi bruin en gaar. Snij een gegrilde puntpaprika alvast in dunne reepjes. Snij de gegrilde kip in plakken en beleg de broodjes hiermee. Schep er wat hüttenkäse op en verdeel de stukjes paprika er over. Bestrooi met wat koriander  en maak de kip bruschetta's af met een snufje zwarte peper. Dit hapje is zowel warm als koud heel lekker.

    26-01-2018 om 14:54 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:Snacks en andere hapjes
    >> Reageer (0)
    21-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Franse gastronoom Paul Bocuse overleden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 91-jarige leeftijd overleed gisteren in zijn eigen restaurant de beroemdste kok van de 20ste eeuw Paul Bocuse. Geboren werd deze paus onder de gastronomen  op 11 februari 1926. Tijdens de Tweede Wereld Oorlog heeft hij ondergronds  nog gevochten tegen de Duitsers onder generaal de Gaulle en na de oorlog is hij ook nog een poosje soldaat geweest. Hierna is hij met een restaurant begonnen in Lyon met de naam L'Auberge Du Pont de Collonges. Vanaf 1965 tot heden was het een eetgelegenheid met drie Michelin Sterren. Paul Bocuse werd voor zijn vele verdiensten benoemd tot Chevalier de la Légion d'Honneur. Hij was een kok die veel experimenteerde en in Frankrijk de oprichter was van de Nouvelle Cuisine. Ontelbare kookboeken heeft hij geschreven, pleinen en straten zijn naar hem genoemd en ook veel huishoudelijke apparatuur, bestek, pannen, potten, borden en al die attributen die in een cuisine gebruikt worden droegen zijn naam en of ze beter waren dan de artikelen die we bv. in een winkel van huishoudelijke artikelen kopen dat kan ik niet beoordelen, maar ze waren in elk geval wel prijzig. Ben je eenmaal beroemd en gesetteld dan kun je in je restaurant ook hoge prijzen berekenen en de klantenkring bestaat meestal uit gasten met een ruime beurs. Wereldberoemd is Paul Bocuse geworden in 1953 toen hij tijdens een installatiediner kookte voor de Franse oud-president Valéry Giscard D'Estaing en als voorgerecht truffelsoep liet serveren. Wat zijn daarvoor de ingrediënten en hoe maken we die klaar? Recept: We beginnen met matignon d.i. wortel-ui-selderij en champignons die in boter gestoofd worden. Verder hebben we te maken met driekwart liter kippenbouillon, 100 gram verse truffels, 200 gram ganzenlever en 100 gram matignon, bladerdeegjes en twee eierdooiers. Het bereiden gaat als volgt: Doe de plakjes truffel, grof gesneden ganzenlever, de kippenbouillon en de matignon in een vaste soepkom, dek elke soepkom hermetisch af met een plakje bladerdeeg en bestrijk  dit met wat eierdooier. Plaats de soepkom in een voorverwarmde  oven totdat het deeg mooi bruin is geworden. We kunnen hierbij uitgaan van pakweg 6 kleine vaste soepkommen of een hele grote met één zo'n groot bladerdeeg erop. Wanneer de Soupe Aux Truffes uit de oven komt dient deze meteen geserveerd te worden.










    Met een fooitje erbij kost zo'n kop soep Aux Truffes 90 euro

    21-01-2018 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:ALGEMENE STUKJES 5
    >> Reageer (0)
    14-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASCONSE BOERENPATÉ
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het maken van Gasconse boerenpaté stamt al uit de tijd van Napoleon. Deze paté kan gebruikt worden als ontbijt, voorgerecht en zelfs wat uitgebreid met stokbrood, een wijntje erbij, uitgebreide garnituur en toegevoegd een stukje wildbraad als volledige maaltijd. Bij paté moet je de gebruikte kruiden goed laten intrekken, dus niet te vers eten en zaaks is het dat paté altijd koud geserveerd dient te worden. Er gaat natuurlijk niets boven het zelf klaarmaken van paté, maar in veel slagerijen is het ook verkrijgbaar en in de super ingemaakt in stenen pot, glas of blik. Tegenwoordig hebben de meeste gezinnen de beschikking over een moderne keuken en met de moderne keukenmachines is er weinig te kloppen, te roeren of anderzijds. Dus alles kan wat vlugger als pakweg voor een halve eeuw geleden. Toch houd ik me liever aan het ouderwetse waar alles met de hand gedaan wordt en men echt je vakmanschap kan tonen door de gevoelens die je met het klaarmaken (bereiden) van het gewenste product verkregen hebt.  Hieronder op staatjes is te lezen hoe die Gasconse boerenpaté het beste en lekkerste bereid kan worden. Ik wens u met het klaarmaken ervan veel succes! Gevraagd werd me net door iemand die me dit stuk zag schrijven waar de naam Gasconse vandaan komt. Gascon is een wijngebied  in het zuidwesten van Frankrijk. Het gebied ligt tussen de Pyreneeën en de oceaan en er wonen veel mensen van Baskische afkomst.







    14-01-2018 om 22:20 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (0)
    06-01-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Filets De Poularde À La Pompadour
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    We hebben het hier over kippenbouten die nog ouderwets in een pan, modern kan ook, met toevoeging van allerlei ingrediënten gaar gesmoord wordt. Ja hier in het klooster koken en braden we zodanig dat de spijzen hun aroma, vitamines en specifieke geur behouden. Tegenwoordig wordt wel gewezen op zoutgebruik. Wees daar niet te royaal mee. Kip is over het algemeen licht verteerbaar, het toegevoegde doorregen spek wat minder en als men zich als voorzichtig eter per dag voldoende beweegt dan is de toegevoegde sterke bouillon aan dit lekkere gerecht goed om uw spieren met dit vochtige en wat miezerige weer in conditie te houden. Op een staatje hier beneden vindt u de benodigdheden voor dit Franse gerecht en uitgebreid staat ook vermeld de gehele bereidingswijze. Filets de poularde à la Pompadour is een heel smakelijk gerecht waar u echt uw hart aan kan ophalen, zowel het cuisinepersoneel alsmede de klanten die in uw restaurant of gewoon particulier thuis bij u aan tafel zitten.





    06-01-2018 om 23:09 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:DIVERSE GERECHTEN Nr. 10
    >> Reageer (1)
    30-12-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LAPIN EN PAPILLOTTE
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Morgen is het oudjaar en buiten al die appelflappen en oliebollen en de vele tussendoortjes en dranken is het toch fijn om met de familie aan de dis te zitten en op tafel komt er een goed klaargemaakt wild konijntje. Eerlijk gezegd wordt het voor ons koks moeilijk om gerechten die voor jaren geleden met de kerst en nieuwjaar op tafel kwamen-te serveren valt nog wel mee-, maar ze op internet zetten wordt steeds moeilijker. Dierenliefhebbers willen dat al die beesten blijven leven, maar beste beschermers dat is geen goed idee. Sowieso is de natuur al zwaar verstoord doordat we hun natuurlijk levensgebied in beslag genomen hebben door er pretparken van te maken of door honderden hectaren te bebouwen met huizen en dies wat meer.  Als zo'n klein overgehouden natuurgebied overbevolkt wordt dan gaan die beestjes allemaal met elkaar vechten, er ontstaan van allerlei ziektes en ga zo maar door. Er moeten dus regulatiemaatregelen getroffen worden en daar hebben we onze jagers voor die dit allemaal keurig bij weten te houden en dit volgens strenge regelementen. De mensen die met hoogtijdagen wild willen eten raad ik aan om dit te betrekken bij de poelier. Er zijn er weliswaar niet veel meer en als u het te ver vindt om hiervoor een poelier te bezoeken die zo'n 30 km van u vandaan zit, ga dan eens in de vele plaatselijke supers kijken of je daar misschien een wild konijntje, mogelijk door een goede poelier geleverd, kunt kopen. Hieronder vindt u op een staatje wat u moet inslaan met betrekking tot dit wildmenu en een afbeelding hoe dit er dan uitziet. Buiten een smakelijk wilddiner vandaag of morgen wens ik u op de laatste dag van dit jaar een zalig uiteinde en een goed begin!  





    30-12-2017 om 00:00 geschreven door Broeder Everard

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Categorie:FEESTMAALTIJDEN 1
    >> Reageer (2)

    Foto





    ALLES OVER ETEN EN DRINKEN
  • Vezelrijke ontbijtjes
  • Erna met zoutloos eten
  • Lekker & Simpel
  • Kookgek
  • Onze Franse keuken
  • Svetlana's Recepten
  • Serge met zijn Wijnetiketten Verzameling
  • Kookschool
  • Duivensoep

    CULINAIRE WEBSITES EN VIDEO 'S
  • Kijk hoe Kees Melis Brabantse worstenbroodjes bakt
  • Turkse Eten
  • Gezondheidsproducten van Wingzie
  • Zelfmaakrecepten
  • Keukentips
  • Nederlandse Mycologische Vereniging
  • Alles over de thuisbakker
  • Broodbakken
  • Mariëlle kookt
  • Bakrecepten van okoko

    Geestversterking
  • Processie De Brugse Belofte
  • Bedevaartsoord Beauraing België
  • Bedevaartsoord Banneux België
  • Apostel Paulus en zijn brieven
  • Sixtijnse Kapel
  • wees Gegroet Maria
  • Mariakapellen: zie ook Angeren
  • Basiliek van San Pietro
  • Basiliek van San Paolo
  • Heilige Bloedprocessie Brugge 2017

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Banneux (België) is Maria in 1933 verschillende keren verschenen aan Mariëtte Beco.

    Mariëtte ging tijdens de grote vakanties op bezoek bij de familie Desmedt in Thildonck.

    Op de fotoreportage ziet u het Heiligdom Banneux, druk op foto 2 voor website. 

    Op eerste familiefoto ziet u Pierre Desmedt met zijn vrouw Victorine Lenaerts
    José Desmedt en Mariëtte & André Beco. op de andere José en Mariëtte.

    Na Lourdes is Banneux een van de drukst bezochte bedevaartplaatsen.

    Met één klik op de Maria Award vindt u alle Mariakapellen  in Nederland en kunt u

    Marialiedjes beluisteren.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Werkende handen in Molokai, overblijfselen terug naar België-Heiligverklaring Damiaan in Rome
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    ZIE HIER DE MOOIE BEELDEN VAN GODS SCHEPPING!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    sammytempels
    www.bloggen.be/sammyte
    Rondvraag / Poll
    BROEDER EVERARD WIL GRAAG WETEN WAT U INTERESSANT VOND
    RECEPTEN
    BLOGFOTO'S
    VERHAALTJES
    GEDICHTEN
    ALLES
    Bekijk resultaat


    Solidaritet met mens in nood,geeft deze wereld kleur! Klik plaatje hieronder!
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Blog als favoriet !

    Foto

    Foto

    Foto

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    FAMILIESITES
  • Informatie en Wetenschapsblog
  • Eef met Nieuwsflitsen, Herinneringen & Ervaringen

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik hoop dat een bezoekje aan dit blog van broeder Everard uw geest verrijkt heeft
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs