Inhoud blog
  • alweer fuifproblemen
  • Bart Kaell
  • Tweede milieuweek te Brakel
  • schepen van jeugd neemt loopje met waarheid
  • fuif VISO
  • allee een sarcatische proficiat
  • Kleiberg eist alweer z'n verkeersoffer
  • data
  • basta
  • met spoed naar het kruidvat
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Brakelsblogje
    Brakelsblogje
    Blogje over de gemeente Brakel, met info, weetjes, maar ook m'n kritische mening...
    22-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen jawadidade,

    't Is weeral een tijdje geleden hee dat ik nog een berichtje achterliet op onze blog....
    'k Zal het u verklappen, 't is de schuld van de mattetaart.
    Ik ben er namelijk nogal zot van, ze op eten maar vooral om ze te bakken.
    En nem zie, het recept, als ze nu in Giesbergen denken dat zij alleen mattetaart kunnen bakken, dan mogen ze eens van hun muurke komen proeven zie.

    Vooreerst een belangrijk puntje...de melk.
    Ik ga om melk bij de hoeve, en wat voor eentje...
    De kaashoeve in Parike. Als je van Brakel bent een aanrader voor alles en nog een wat als maar over kaas gaat.
    Voor den passant, den toerist wieler of niet, passeer daar even, neem er je tijd van, en zet u daar eens lekker neer aan het tafeltje buiten om de lekkere roomijsjes te proeven die men daar nog zelf maakt.
    Nog een aanrader, dit weekend eens meegenomen is de fétakaas. Nondidomme, laat die eens smelten op je bord spaghetti...je komt niet meer bij.

    bezoekje?   http://www.kaashoeve.be/

    Enfin, ziehier het recept...

     

    Nodig

    Voor de matten zelf

    3 liter volle melk

    1 liter karnemelk

     

    Laat de drie liter melk aan de kook komen, de liter karnemelk aan toe voegen, de melk zal onmiddellijk schiften.

    Ik heb al geprobeerd of het iets uitmaakt of dit terug nog eens moet koken.....doet niets meer, integendeel, de matten zijn compacter als men na het schiften de melk van het vuur neemt.

     

    Indien geen karnemelk in huis, 4 liter volle melk aan de kook laten komen, een 1/4 “dreupelglas” azijn aan toe voegen, wel nog eens goed laten doorkoken ditmaal om de azijnsmaak kwijt te geraken.

     

    Giet alles door zeef bedekt met een linnen keukenhanddoek, laat gewoon goed uitdruppen.

    Goed aan wringen = droge mattentaart, gewoon laten uitlekken dan is “dat puntje” nog een beetje vochtig zoals Kristof graag heeft.

     

    Nachtje laten rusten.

     

     

     

    De mattentaart;

    de matten,

    6+1 eieren

    250 gr suiker

    Eventueel gemalen amandel

    Bladerdeeg, voor zowel op de top als voor onder

     

    De matten door een passe-vit wringen, indien men dit niet heeft, met een lepel door een fijne zeef duwen lukt ook.

    Daar kan men eventueel amandelextracten aan toe voegen, een paar druppeltjes indien vloeibaar, een paar lepels (tot 75gr) indien gemalen.

    Nog niet mengen dat gebeurd straks wel, anders klitten de matten terug aaneen.

     

    Eieren wit en dooi scheiden.

    125 gr suiker bij de dooier en 125 gr bij de eiwitten toe voegen.

    Start met de witten te kloppen tot deze goed stijf zijn, (lukt enkel met verse eieren)

    Daarna de dooiers kloppen, (in deze volgorde hoeft men de mixers niet af te spoelen) ook al tot deze goed compact zijn.

     

    Begin met de voorzichtig de dooiers onder te matten spatelen, daarna de eiwitten.

     

    Neem uw grootste platte taartvorm.

    Onderin het eerste vel bladerdeeg, ik neem deze uit het koelvak van Colruyt, zit klaar bakfolie onder, de randjes inwrijven met een losgeklopt ei.

    De "matten" in de vorm verdelen, bedekken met het tweede vel bladerdeeg. (Eerst de buitenranden ook inwrijven met het losgeklopt ei)

    Goed de randen aandrukken, de rest van het ei bovenaan inwrijven.

    Belangrijk is ook veel knipjes met een schaar te verdelen bovenaan.

     

    De taart in een voorverwarmde oven plaatsen, op 200 graden, en 40-45 minuten laten bakken.

    Voorzichtig laten afkoelen zodat deze niet inzakt.

     

    Voor de beste resultaten, gebruik verse koeiemelk van op de boerderij, en indien mogelijk ook verse karnemelk. Ook al verse eieren...maar dat maakt de taart wel iets donkerder.

    Voor de zoetjes, onderaan een laagje confituur is een leuke variant.

     

    Voila, Brakelse  mattentaart.

     

    Smakelijk


    22-01-2007 om 22:34 geschreven door brakelsbloggertje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-01-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wesley van der Linden
    Wel wel Wesley,
    helemaal niet slecht van onze Brakelaar hee,
    zie eens naar de uitslag van het Belgisch Kampioenschap veldrijden.
    En dit op een heel loodzwaar parcours.

    1. Bart Wellens in
    2. Klaas Vantornout op
    3. Sven Nys
    4. Sven Vanthourenhout
    5. Erwin Vervecken
    6. Peter Van Santvliet
    7. Bart Aernouts
    8. David Willemsens
    9. Jan Soetens
    10. Arne Daelmans
    11. Wesley Van der Linden
    12. Stijn Penne
    13. Jan Verstraeten
    14. Bjorn Rondelez
    15. Jorn Van der Veken
    16. Tom De Kort

    07-01-2007 om 18:32 geschreven door brakelsbloggertje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.terug van ....feestgeweest
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    jadade,
    't feesten hing er een beetje in....vandaar
    Trouwens nen prettige 2007 iedereen.

    Oudejaar gevierd in ons jeugdcentrum.
    t' Chieleboer hield beneden de deuren open, Alfa boven, prima idee, heeeel veel volk, heeeeeel veel plezier, nieeeeets troubels.
    Zo zien we maar dat ons Brakels volkje wel de weg naar Brakelse activiteiten weten te vinden en dat het de moeite loont om daarvoor infrastuctuur te voorzien. Meer van dat aub.

    Eergisteren zijn trouwens Patrick Riguelle (je weet wel de frontman ven de laaste showband) en Neeka op bezoek geweest in JH Alfa, vol zaaltje, intiem sfeertje, volgens sommigen te intiem...maar dat had niets te zien met optreden...maar wel meer met m'n adonisch en zwoel body language.

    Gisteren ook Bommels in Ronse....maar daar zijn we niet geraakt wegens te slecht weer.
    De klein mannen hebben wel nog eens driekoningen gelopen....gebeurt veel te weinig. Er zijn er bij ons geen enkele aan de deur geweest en soms doen de mensen niet eens open als ons mannen aanbelden, gewoon eens komen zien langs een gordijntje of zo. Intriest, niet?

    Nog een tipje,

    driekoningentaart; gemakkelijk klaar te maken
    een eenvoudig receptje als volgt (komt van oetker) , maar je moet zelf maar eens googelen naar driekoningentaart
    wel opgelet met de koffieboon, gebruikt een chocoladen boontje aub als je een tandartsbezoek wil vermijden.

     
    Baktijd en oventemperatuur:
    Elektrische oven: 200 °C (na 15 min. 175 °C)
    Heteluchtoven: 180 °C (na 15 min. 155 °C)
    Gasoven: stand 3 (na 15 min. stand 2)
    Baktijd: ongeveer 35 minuten

    Ingrediënten:
    Voor de frangipanevulling:
    100 g boter (kamertemperatuur)
    100 g amandelpoeder
    100 g suiker
    1 zakje Dr. Oetker Vanillesuiker Bourbon
    2 eieren
    40 g bloem

    Voor de taart:
    2 kant-en-klare rollen bladerdeeg
    1 eidooier
    1 boon of ongepelde amandel

    Bereiding:
    Voor de frangipanevulling:
    Klop de boter in een mengkom romig en voeg er het amandelpoeder, de suiker en de vanillesuiker bij.  Klop vervolgens één voor één de eieren onder het mengsel.  Zeef de bloem boven de mengkom en roer het door het mengsel. 

    Voor de taart:
    Snijd uit de bladerdeegplakken twee cirkels (Ø 18 cm en Ø 22 cm) en bewaar de resten.

    Leg de kleinste cirkel op een licht bevochtigde bakplaat.  Klop de eidooier los met een scheutje water en strijk hiermee de rand van de taartbodem in (breedte ongeveer 1,5 cm).  Strijk de frangipane bolvormig op het midden van de bodem en duw er een boon of amandel in. 

    Bedek de frangipane met de andere bladerdeegcirkel en druk de randen goed tegen elkaar.  Bestrijk de Driekoningentaart met de rest van de eidooier.

    Maak bovenaan in de taart een gaatje of een kleine snede zodat de warme lucht tijdens het bakken kan ontsnappen.

    Tip: Steek uit de resten van het bladerdeeg met een steekvormpje figuurtjes uit en kleef ze op de taart met een beetje ei.  Strijk de figuurtjes ook bovenaan in met eidooier. 

    Laat de taart een half uurtje in de koelkast rusten voor het bakken.

    Verwarm de oven voor.  Laat de Driekoningentaart ongeveer 15 minuten bakken in de voorverwarmde oven.  Verlaag vervolgens de temperatuur en laat de taart nog ongeveer 20 minuten verder bakken, zodat de frangipane kan garen (controleer dit eventueel met de punt van een mes). 

    Na het bakken laat u de Driekoningentaart afkoelen.

    Dr. Oetker producten:
    Dr. Oetker Vanillesuiker Bourbon

     


    07-01-2007 om 17:02 geschreven door brakelsbloggertje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)


    Archief per maand
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 10-2009
  • 08-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    officiele sites
  • Brakel
  • politie zone brakel
  • de bib
  • kinderopvang
  • schouwing

  • cultuur-ontspanning-toerisme-verenigingen
  • Lapijn
  • rabbitz
  • jh Alfa
  • toerisme
  • kinderboerderij Diggie
  • onze Brakelse kip
  • triverius
  • accordion
  • natuur
  • happydance

    linkerdelinks
  • dekenaat verenigingen Brakel


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs