Inhoud blog
 • Verhuisd!
 • 2011 goed begonnen!
 • 0.579!
 • Luchtdichtheidsproblemen
 • Start week 51: Gestage vordering
 • Start week 42: bouwverlof
 • week 38: BAKSTENEN!!
 • week 34: Luchtdichting
 • Start week 33: na lang wachten komt de metser
 • Week 29: discrete vorderingen
  Zoeken in blog

  De bouw van ons passiefhuis

  14-09-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verhuisd!
  Hoi iedereen,

  We hebben de blog niet meer aangevuld intussen, maar voor alle nieuwsgierigen willen we toch een laatste aanvulling doen. Zoals je laatste keer kon lezen, zaten we eindelijk in de afwerkingsfase, na een lange weg met veel ups en downs. En we zijn er geraakt: op 2 juli zijn we officieel verhuisd naar onze nieuwe woonst!

  Waarschijnlijk zijn er wel mensen met nog heel wat vragen. Ten eerste de primeur: vandaag (jawel, vandaag!) was de definitieve luchtdichtingstest met Frank van Arbucon. En we kunnen eindelijk opgelucht ademhalen: we zijn gestrand op 0.51 en zullen dus binnenkort ons passiefhuiscertificaat kunnen binnenhalen. Zaaaalig! Bij deze ook een hartelijk dankjewel aan onze architect Kris Van de Voorde voor zijn volharding, tijd, geduld en het blijven geloven in het behalen van de norm!!

  De vraag die we zelf dan vaak gesteld hebben: hoe is het wonen nu in een passiefhuis? En zoals de andere ons altijd vertelden: tja, zoals in een ander huis he . Alleen inderdaad, een zeer aangenaam binnenklimaat. Moeilijk om uit te leggen, maar de warmte voelt goed, en de lucht vers. Uiteraard zal pas deze winter de echte beproeving volgen, maar voorlopig alles kits bij een stabiele 25 graden. Ook zijn we blij met onze keuze voor een basisdomotica systeem. 's Avonds gaan met 1 druk op de knop alle lichten en een rits stopcontacten op off, en 's ochtends bij het opstaan gaat alles weer aan. Idem als we van huis zijn trouwens. Geen verspilling aan de decoder die energie vreet dus. De koelkast blijft uiteraard wel draaien ;). En vooral: later uitbreidbaar naar wens.

  De tweede meest gestelde vraag: zouden we er opnieuw aan beginnen? Haa, moeilijke vraag. Bouwen is niet alles, maar dat kan elke bouwer je vertellen. Zouden we opnieuw passief bouwen? Ondanks alle miserie toch een volmondige ja. Tuurlijk zullen er binnenkort meer aannemers zijn, meer technieken, alles wordt bereikbaarder. We hopen dat we daar voor een stukje aan kunnen meewerken. Al was het maar doordat onze kennissenkring ondertussen weet wat een passiefhuis is. Hopelijk vinden meer mensen de juiste weg, en wordt er meer passief gebouwd. We hebben er zowat onze eigen weg in gevonden, en zeker niet altijd de klassieke paden bewandeld, maar goed, we zijn er ook geraakt.
  Maar we hebben de komende jaren zeker nog wat werk te gaan, aan afwerking en tuin en noem maar op. Maar het is toch al geen werf meer, maar ons huis geworden.

  We willen tenslotte van deze gelegenheid gebruik maken om iedereen te bedanken die een steentje heeft bijgedragen aan het neerzetten van deze woning.

  We willen iedereen die er nog aan begint, heel veel succes en moed wensen via deze weg!!!

  Veel groetjes van Bart en Tania en Fimo en Moses (de katten die het passiefhuis ook wel kunnen pruimen)

  >> Reageer (0)
  27-02-2011
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.2011 goed begonnen!
  Hoi iedereen,

  We zitten achter op posts, maar deze keer toch goed nieuws en veel vorderingen. Er is al vijf weken gewerkt aan de binnenmuren in Fermacell; nog een drietal weken te gaan vermoedelijk voor de afwerking (verfklaar zetten, hal beneden afwerken en wc muren plaatsen). De vensterbanken staan er ook in, maar er moet er nog eentje bijgewerkt worden wegens kleine beschadiging. En dan hebben we ook ons balkon bijgekregen! Er zitten luiken aan weerszijden en in het midden, zodat we in de winter het zonnetje kunnen binnen laten, en in de zomer het zonnetje kunnen buiten houden (zie ook fotootjes).  Bedoeling is het hout te laten vergrijzen, wat mogelijk is omdat het om thermisch behandeld hout gaat. We zijn niet superenthousiast over de leuning, maar bon, simpel recht was momenteel de eenvoudigste (en goedkoopste) oplossing, en dat kunnen we altijd nog aanpassen als we ze beu zijn.

  Vorige week was er dan eindelijk het grote moment: chappe! Het resultaat ook op onderstaande foto. En zo begint het toch een beetje op een huis te lijken... Gisteren zijn we dan ook meteen de vloer en bamboeparket gaan bestellen, zodat we hopelijk binnen 2 a 3 weken kunnen starten met vloeren. Ondertussen is ook de watermeter ge´nstalleerd, met wat gevloek van de werkmensen omwille van de oude kasseistenen op straat, maar kijk, het is toch gelukt . En last but not least zijn ook nog enkele luchtdichtingsproblemen aangepakt, waaronder het radicaal doorzagen van een balk om een hardnekkig tochtgat te kunnen afplakken (met toestemming van de stabiliteitsingenieur uiteraard).

  Volgen nog de komende weken: vloeren, bad en douche, keuken en trap opmeten, muren afwerken en opritaanlegger kiezen. En dan: verhuizen!

  Groetjes,

  Bart en Tania

  >> Reageer (0)
  09-12-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.0.579!

  Ja nipt, maar we zijn er! Door de OSB platen (die niet luchtdicht bleken te zijn), met een tweecomponentenverf te overschilderen, hebben we ongeveer 0.4 verschil kunnen maken, wat toch best indrukwekkend is. En gisteren haalden we het dus met de luchtdichtheidstest. Er zijn nog een paar lekken langs de ramen die ze nog moeten oplossen. De rest van het verlies is mogelijks nog te wijten aan een constructief probleem ter hoogte van de aansluiting van de folie langs de dwarsbalken, maar daar kunnen we dus alleen maar over speculeren en niets meer aan veranderen. In elk geval, als de binnenafwerking een beetje netjes verloopt (m.a.w. niemand is zo lomp om ergens een gat te maken of tape los te trekken ) zouden we er ook bij de definitieve test moeten komen.

  Man man, wat een karwei! Bij deze een dikke dank je wel aan alle familieleden die een handje (en vaak twee) zijn komen toesteken om het verven (van het hele huis!) wat sneller vooruit te laten gaan. En zeker een dikke dankjewel aan Frank van Arbucon die de blowerdoortesten heeft uitgevoerd: zonder hem hadden we het al lang geleden opgegeven, maar hij is blijven zoeken met alle mogelijke methoden (best cool met die infraroodcamera en met de rookmachine), heeft ons bovendien kosteloos de blowerdoor geleend zodat we lekken konden opsporen, en was superenthousiast als bleek dat ons verfwerk het gehoopte resultaat had. Ze bestaan dus nog, supermannen in de bouw .

  Vanaf volgende week krijgen we Fermacell binnenmuren: eureka!

  Heel veel groetjes aan iedereen, en tot gauw,

  Bart en Tania


  >> Reageer (0)
  03-11-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Luchtdichtheidsproblemen
  Hallo iedereen,

  Het is alweer even geleden dat we nog iets gepost hebben, vooral omdat we met dikke problemen werden geconfronteerd de laatste weken. We hadden onze blowerdoortest voor de luchtdichtheidsmeting, en die zat niet goed. Helemaal niet goed zelfs. Wat zeer vervelend is, want geen goed cijfer op de luchtdichting, betekent geen certificaat voor passiefhuis, betekent geen belastingvoordeel tien jaar lang. Knudde dus.

  We hebben dan heel hard ons best gedaan, veel lekken opgespoord en gedicht (vooral de afwerking van het schuin dak met het dampscherm binnen was een ramp) en we zijn van een startwaarde van 2,2 naar 0,9 gegaan. Probleem: we moeten minstens 0,6 halen (om het gewoon even in cijfertjes zonder eenheden en technische termen uit te leggen). Onze architect zal dit raadsel deze week proberen op te lossen, maar we moeten eerlijk toegeven dat het onze moraal serieus naar beneden heeft gehaald. Alle vertragingen, aannemermiserie, vertragingen ;) en problemen zorgen ervoor dat we het nu wel hebben gehad. Maar ja, een mens moet vooruit, en er zijn ergere dingen in het leven zeggen we dan.

  Dus duimen we heel hard dat de luchtdichtheid toch in orde komt, zoniet, zal het een passiefhuis zonder certificaat zijn.

  Ondertussen hebben we nog twee afspraken: met de aannemer van de ruwbouw (de man van de vertragingen) en met de ramenman voor de voorlopige oplevering, en om hen een lijstje te presenteren met wat er nog moet afgewerkt/gecorrigeerd worden. Dan zou binnen dit en twee weken ook de Fermacellman moeten kunnen starten zodat we binnenmuren krijgen. De ventilatie zit er ondertussen in (heel cool; fotootjes volgen later) en ook de grondwerken zijn al een eind opgeschoten. We kijken nu uit naar iemand om de verdere afwerking van de oprit te verzorgen.

  Nog veel werk te doen en nog geen licht aan het einde van de tunnel; maar we hopen binnenkort toch eens met beter nieuws op de proppen te kunnen komen ;).

  Veel groetjes,

  Bart en Tania

  >> Reageer (4)
  12-09-2010
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start week 51: Gestage vordering
  Hallo allemaal!

  Na een lange onderbreking, weer eens tijd voor een update!

  Ondertussen is het bouwverlof afgelopen en zijn er al wat dingen bijgekomen op onze werf.
  Na veel te veel uitstel en gezeur , zijn de ramen eindelijk geleverd en geplaatst geraakt!! We waren de kleur van de profielen al wat vergeten, maar het leigrijs buiten ziet er prima uit. Binnen hebben we de profielen laten lakken in parelwit.
  Wat nu al opvalt is hoe de warmte geweldig wordt vastgehouden in huis. 's Morgens was het buiten 15░C en binnen werd dit een aangename 25░C en dat nog zonder voordeur. Zonnewering wordt dan ook een echte noodzaak .
  Waar we wel nog steeds op wachten is het plaatsen van de deuren en het opkitten, langs buiten, van de ramen. Hopelijk zal dit deze week opgelost raken.

  De loodgieter en elektricien hebben hun deel van het werk ook al uitgevoerd. Dit heeft als gevolg dat het er binnen nu uitziet als een doolhof van kabels en buizen. We hopen dan maar dat dat allemaal tot de juiste schakelaars en lichtpunten zal leiden .

  Voor de komende weken zijn er grondwerken, plaatsen binnenmuren en een blowerdoortest (luchtdichtheid van de woning testen met onder- en bovendruk) gepland.
  We zullen zien met hoeveel vertraging dat zal gebeuren...

  Vrolijke groetjes,

  Bart en Tania (die ontdekken dat 'den bouw' een mens al wat cynischer maakt)
  >> Reageer (1)

  Archief per maand
 • 09-2011
 • 02-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek  Mijn favorieten
 • bloggen.be
 • www.bouwinfo.be/forum
 • passiefhuisplatform.be
 • Atelierkyoto.be
 • ecobouwers
 • greyhoundsrescue belgium

 • Blog als favoriet !  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!