BLOG ZONDER NAAM
Foto
This blog may not be used by others than myself. So if you try to put in some advertisement for goods, pills of other stuff on this blog, by using the reactingbutton or otherwise, your writings will be rejected and removed by the bloghost.
Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
22-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zuid-Afrika
Populaire, typisch Zuid-Afrikaanse gerechten in
 
 

Biltong

Biltong in de droogkast Biltong is één van de bekendste culinaire attracties van Zuid-Afrika. Het is een snack gemaakt van gedroogd vlees.  Dat kan vlees zijn van allerlei soorten dieren, waaronder springbok, gemsbok,  koedoe, antiloop en verscheidene soorten vogels, bijvoorbeeld struisvogel. Het staat vast  dat de beste biltong van rundvlees wordt gemaakt, hoewel de échte liefhebbers  de hertenvariant schijnen te prefereren. De naam biltong is afkomstig van een Landverhuizer, die van  de dikke repen gedroogd vlees die hij aan het klaarmaken was, zei dat ze leken  op een 'bul-se-tong', een stierentong dus. Biltong wordt door de geschiedenis heen vaak meegenomen  als reisproviand. Ten tijde van de Grote Trek had men voedsel nodig dat lang  houdbaar was. Wie voortdurend rondtrekt moet zijn eetgewoonten daaraan  aanpassen: je kan geen uitgebreide keukenbatterij meezeulen op trektocht en als  je een oven nodig hebt moet je die ter plekke bouwen, en weer achterlaten. Het  was dus belangrijk dat je beschikte over voedsel dat je gemakkelijk kon meenemen  en dat zeer lang bewaard kon worden.  Daarom droogde men het vlees door het eerst in repen te  snijden, te zouten en vervolgens legde men het onder een paardrijdzadel. Als je nu biltong wilt maken van de beste kwaliteit moet je je stipt houden aan  het recept, te beginnen met de keuze van het beste rundvlees. Het dier moet in  goede conditie zijn en op goed grasland hebben gegraasd. Laat het vlees na de  slacht een nacht in de koelcel en snij daarna op de huid, vanaf de lendenen aan  beide kanten van de ruggengraat, repen van dertig bij zeven centimeter uit, mét  de structuur van het vlees mee. Neem dan de huid van de koe, was die grondig en  laat hem bijna geheel  uitdrogen. Als de  huid bijna droog is, leg hem dan plat neer, met de haren naar  beneden en zout de bovenkant in met grof zout. Zout de repen vlees ook, wikkel  ze dan in de gezouten huid en leg deze opgevouwen huid vier dagen en  vier nachten in een koele, donkere ruimte. Na de vierde nacht maak je een emmer  water met azijn, veertien delen water tegen één deel azijn, waarin een pond  bruine suiker is opgelost, doop de repen vlees in deze oplossing en hang ze te  drogen. Gebruik altijd haken van roestvrij staal. Dan moeten de repen worden  opgehangen in een goed geventileerde ruimte, waar ze acht dagen en acht nachten  moeten blijven. Het vlees moet dus op natuurlijke wijze drogen. Beslist niet in  de zon! Biltong is op z'n best, als het aan de buitenkant droog is, maar vanbinnen nog  een beetje sappig. En het moet altijd tegen de nerf in gesneden worden, nóóit  met de nerf mee. En natuurlijk met een mes van roestvrij staal.


Potjiekos

 Potjies, klaar om uitgeserveerd te worden in The Summit Lodge in GraskopEen  ander culinair genot dat evenals de biltong  in de hand gewerkt werd door  een nomadische leefwijze is de "potjiekos", een stoofpot die klaargemaakt wordt  in een gietijzeren pot met drie pootjes en een handvat. De pot heeft precies  dezelfde vorm als de kookpotten die je overal in zwart Afrika aantreft, van het  Westen tot het Oosten, over het centrum naar het Zuiden. Het model zou ontleend  zijn aan de scheepspotten van de Portugese ontdekkingsreizigers - een stevige  traditie dus. De pot kan op een houtvuur op drie stenen worden gezet of erboven worden  gehangen. Hij behoorde tot de vaste keukenuitrusting van de Voortrekkers. Maar  ook de autochtone volkeren gebruikten hem. In de loop van de 19e eeuw is het  gebruik om te koken in een driepootspot verloren gegaan, maar in de late jaren  ''70 van de 20e eeuw werd het onder de blanken ineens weer erg populair om, voor de gezelligheid,  buiten een stoofpotje klaar te maken. Dat had ook te maken met de stijgende  vleesprijs die het organiseren van een "braai" gewoon te duur maakte. Potjiekos is nu een gezelligheidsmaaltijd: je nodigt vrienden en familie uit, je  gaat rond een open vuur zitten, je voorziet ze van drankjes en snacks, en dan  zet je je pot met ingrediënten op het houtvuur om hem zachtjes gedurende een  paar uur te laten sudderen. Lang nadat de geur je het water in de mond heeft  doen komen, kan de pot opgediend en de inhoud verorberd worden. Potjiekos is op  die manier van een "overlevingskoken" een societygebeuren geworden. Maar voor velen in Z-A. is het eigenlijk nóg een overlevingskoken: je gooit alles wat je kan  vinden samen in een pot, en je probeert er iets smakelijks van te maken.



Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie *
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (4)

22-06-2017
zout

Ik heb het nog nooit zó zout gegeten. Het klinkt niet echt lekker zo'n uitgedroogd stuk vlees maar 's lands wijs 's lands eer natuurlijk

22-06-2017, 14:19 Geschreven door Rietepietz


feest

De naam Biltong is wel grappig, in die tijd had men beperkte middelen om het voedsel goed te houden en dan was drogen of zouten een optie. Dan merk je weer dat we tegenwoordig erg verwend zijn. Om samen een potjiekos te nuttigen klink inderdaad als een fees, gezellig met een peuselhappie. Hans

ot, hartelijk dank voor de zomerse bijdrage in de Bankshow, voel me vereert en erg warm met dit weer.

22-06-2017, 12:10 Geschreven door Hans


Een fijne donderdag lieverd....
3m6dyapyokjce.png

Met veel plezier wandel ik alweer rond in bloggenland,
hopelijk heb je toch wat kunnen slapen na deze
bloedhete nacht. Allen snakken we nou toch naar
iets minder warm weer, het is niet meer te doen.
Doe alles rustig aan, en voor ik je blogje verlaat geeft
Rebecca jou nog een lieve groet, laat het ijsje
jou zeker smaken en tot later eens. xxxxx

d7m86h85sp5cy.gif

 
Tja, heb dit nog nooit gegeten, maar is mss. wel lekker, ik keur NOOIT
iets af, zonder ik het heb geproefd. En hoe gaat het met jou lief
Boerinneke, denk dat je nog steeds in het gips zit, waar je waarschijnlijk
enorm veel last nou van zal hebben, met die hitte. Doe het kalmpjes
aan als je kan en van harte wens ik jou een spoedig herstel lieveke. xxxxx

22-06-2017, 07:29 Geschreven door Rebecca


hoi :o)

ik ken het niet, maar ze mogen me altijd eens uitnodigen

er werkt een marokaanse bij me, die doet ook alles samen in een pot en mmmmmm

ik geloof daarin

Eén @->- voor jou

22-06-2017, 06:35 Geschreven door zon-nebloem


Hallo blogbezoeker,

Welkom op mijn blog. Deze blog start heel traag op. Dit komt door het vele bewegende beeldmatriaal dat  er in de loop der jaren op verzameld is.

Voor hen die het geduld hebben om te wachten veel blogplezier op deze blog. En voor hen die niet willen wachten tot de blog zich geladen heeft: Bedankt voor je kortstondige bezoekje!


WELKOM OP DEZE BLOG VOL POLDERPRET, UIT HET PLATTELANDSLEVEN GEGREPEN!
ook leuk om te bezoeken
  • de zelfkazer
  • Cum Laude Kaas
  • Boerderijzuivel
  • Boerderijzuivel facebook
  • Boerderijzuivel Twitter

  • Blog als favoriet !


    Inhoud blog
  • Verhuisd
  • reacties op blogs.....
  • vlaggen
  • Duitsland
  • Duitsland
  • Duitsland
  • Duitsland
  • pasen
  • pasen
  • pasen
  • afval
  • afval
  • afval
  • afval
  • afval
  • afval
  • afval
  • afval
  • wakker worden
  • wakker worden

    Graag gelezen bij Bloggen.be
  • Cartoonblog
  • Mosterd en azijn
  • Welkom bij José
  • Friendship Betty (Rebecca)
  • Blogje van Nikki
  • Oldtimer-Boer
  • J@n
  • Corfianza
  • Marmootje
  • Leo (.be)

    Graag gelezen bij Blogger.com
  • Marjolein -Carpe diem
  • Blunderboek
  • Helena - Huize Hens
  • Leuk en informatief
  • Rietje-Griekse Godin
  • Kay - Cintas de amor
  • Joke - Dat Zal Wel
  • J@n
  • Lambiorix
  • Iris vanden Casteelle

    Graag gelezen bij Wordpress
  • Rietepietz
  • J@N
  • Dat zal wel- Joke
  • Suske Blogt
  • Tagrijn
  • Billy
  • Lees me -Joke
  • Binnekieken bij...
  • Inge

    Graag gelezen overige blogs
  • Logbankje
  • Redstar
  • Renesmurf
  • Lies
  • Rebelse Huisvrouw
  • belgiandogsfamily
  • Gisela

  • muzikale favorite blogs
  • de nedertaler
  • twelve points - douze points - songfestival
  • jukeboxhits

    Categorieën
  • 1 april (1)
  • A.G.F. (17)
  • afval en vuilnis (9)
  • alcohol (16)
  • allerheiligen (3)
  • apenstreken (6)
  • Australië (8)
  • baarden en snorren (6)
  • baby's e.d. (6)
  • bad en douche (6)
  • baksels en taart (5)
  • ballon (5)
  • bananen (6)
  • België (11)
  • beren (6)
  • bier (10)
  • Biljart (6)
  • Blauw (9)
  • bloemen en planten (5)
  • Blond (21)
  • bloot (7)
  • boeken (20)
  • boekhouding (6)
  • Boer Zoekt....... (12)
  • boten (6)
  • Bouwen (19)
  • brandweer (23)
  • Brazilië (6)
  • breien (3)
  • buren (6)
  • cabaret & conferances (2)
  • carnaval (29)
  • China (6)
  • chocolade (6)
  • clowns (6)
  • computer&weblogs (17)
  • criminaliteit (12)
  • dansen (9)
  • Diabetes/suiker (6)
  • Dieeten (6)
  • dieren (12)
  • Donderdagse dieren (1)
  • Donderdagse dingen (0)
  • dood en overlijden (13)
  • douane (6)
  • Duitsland (7)
  • Duiven (6)
  • EHBO (6)
  • Eiland (12)
  • elfstedentocht (6)
  • Engeland (14)
  • Eten & Drinken (21)
  • Feestdagen (77)
  • Feestweek (8)
  • Fietsen (24)
  • foto's (6)
  • Frankrijk (6)
  • friet (6)
  • gay (6)
  • geheugen (7)
  • geit (6)
  • geld (6)
  • gevecht en tweestrijd (0)
  • Gewoon...zomaar (9)
  • glas (4)
  • golf (6)
  • goochelen (12)
  • gras (6)
  • Griekenland (6)
  • halloween (5)
  • Help!! (6)
  • Hemel (5)
  • hond (6)
  • hoog water (5)
  • hotel (6)
  • huwelijk (17)
  • ijsjes (6)
  • Indianen (6)
  • insekten (6)
  • Italië (5)
  • Japan (6)
  • jarig (21)
  • jungle (6)
  • justitie (6)
  • K.W.F. (12)
  • kaarsen (6)
  • kaarten (7)
  • kaas (32)
  • kabouters (7)
  • kapper (6)
  • katholiek (6)
  • katten (12)
  • kermis (12)
  • Kerst (51)
  • keuken (6)
  • Kids corner (5)
  • kikkers (6)
  • Kippen (12)
  • Kleding en mode (9)
  • koeien (6)
  • koffie (18)
  • konijn (6)
  • Koningklijk (35)
  • krokodil (5)
  • kunst (6)
  • landen (1)
  • leger (13)
  • Liefde&Valentijn (20)
  • maanden en seizoenen (34)
  • mantelzorg (6)
  • medisch (43)
  • menselijk lichaam (5)
  • mexico (6)
  • Mijnbouw&Delfstoffen (6)
  • molens (6)
  • moppen (6)
  • motorfiets (8)
  • mr.Bean (12)
  • natuur (11)
  • Olifant (6)
  • Olympia (12)
  • ondergoed en lingerie (6)
  • Onze beste kameraad (2)
  • Oogst (7)
  • Oor (6)
  • opstaan (5)
  • oud&nieuw (45)
  • ouderen (9)
  • paarden (12)
  • pannenkoek (4)
  • paradijs (6)
  • park (7)
  • Pasen (39)
  • Paus en Vaticaan (5)
  • persoonlijk (31)
  • piano (6)
  • Pinokkio (6)
  • platteland (15)
  • politie (12)
  • politiek (16)
  • poppenkast (9)
  • post (15)
  • radio (6)
  • reclame (6)
  • recreatie (1)
  • Regenboog (3)
  • rijbewijs (6)
  • roken (6)
  • schaatsen (13)
  • schapen (6)
  • school (35)
  • schoonmaak (8)
  • sesamstraat (6)
  • Sinterklaas (71)
  • slakken (6)
  • slapen (9)
  • smurfen (6)
  • snacks (12)
  • snoep (6)
  • soep (5)
  • spanje (7)
  • sport (15)
  • sprokkels (8)
  • sprookjes (13)
  • strand (6)
  • streektaal en dialect (5)
  • stroom (6)
  • tandarts (12)
  • tattoo (6)
  • telefoon (13)
  • tennis (13)
  • thee (8)
  • tijd (5)
  • toilet (18)
  • Tour de France (17)
  • tractor (6)
  • Trein (6)
  • U.S.A. (6)
  • UFO (7)
  • USSR (6)
  • vakantie (35)
  • varkens (6)
  • verkeer (10)
  • Vervoer&verkeer (30)
  • VIP's (2)
  • vissen (6)
  • vlaggen (1)
  • vlees (0)
  • vliegen (23)
  • vlinders (8)
  • voetbal (26)
  • Vreemde vogels (4)
  • vrijgezellig (4)
  • W.O.2. (9)
  • wandelen (24)
  • Weer (21)
  • wijn (6)
  • winkel (9)
  • winter (6)
  • Youkebox (8)
  • ZIEN!!! (8)
  • zoen (6)
  • Zondag: Koor en samenzang (311)
  • Zuid-Afrika (18)
  • zwart/wit (3)
  • zwemmen (12)

  • Archief per maand
  • 03-2020
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs