Foto
Websites
 • EVA
 • Arnon Grunberg
 • The Montgolfier Brothers
 • Sigur Ros
 • Iron and Wine
 • Motek
 • The National
 • The Notwist
  Archief per maand
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 02-2012
 • 09-2011
 • 04-2011
 • 12-2010
 • 09-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 03-2010
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
  blog vir

  29-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Beste zeurders, memmers en neuters

   

  Wat een tijden, wat een tijden. Nu hebben ze het toch wel werkelijk allemaal op jullie gemunt: de NMBS, de brandstofprijzen, de weersvoorspellingen en de lokale politie. Een samenzwering is het, een lepe streek. En ze hebben weer de verkeerde gekozen: de hardwerkende Vlaming die tot over zijn oren in de openstaande leningen en andere miserie zit.

   

  Laten we beginnen bij de NMBS. Dat de treintickets om de halve week opslaan, is één iets, maar dat drie kwart van de treinen ook nog eens met vertraging rijdt - getverderrie, daar zouden jullie je toch de haren bij beginnen uitrukken? Jullie hele dagschema loopt vijf minuten vertraging op! Dat wordt vanavond weer vijf minuten overwerken en de trein missen die voor één keer stipt rijdt. En dat terwijl jullie zo'n nuttige avond gepland hadden: onderuitgezakt naar de herhalingen van FC De Kampioenen kijken, een Palm binnen handbereik en jullie zweetvoeten op moeder de poef.

   

  En ondertussen wordt de brandstof duurder. Nu hébben jullie eens een milieuvriendelijke wagen gekocht en nu betalen jullie je nog blauw aan benzine. Hadden jullie dat geweten, dan zouden jullie nooit op die misleidende eco-score gelet hebben. Want de auto thuis laten staan is mooi in theorie, maar hoe gaan jullie dan om bakken Palm? En mogen weekenduitstapjes naar Blankenberge dan misschien ook niet meer? Wat zal het volgende zijn?

   

  Het mooie weer allicht! Klimaatopwarming, your ass. In juli heeft het meer geregend dan in heel 1956 en 1957 samen. Jullie hebben altijd al gevonden dat die hele broeikastheorie nogal wankel was. Een hype, dat was het. Propaganda van die snertlinkse bewegingen. Paniekreacties van betweters die geen Cherokee kunnen betalen. En hier rijden jullie nu, in jullie propere wagens die jullie een fortuin hebben gekost, in de zure regen!

   

  Overal waar jullie parkeerplaatsen zoeken, staan er al auto's. Wat zoeken al die mensen toch? Hoe is het mogelijk dat ze net op de plaats zijn waar jullie naartoe zijn gereden? Nergens is er plaats, overal zijn er medeburgers. Na een kwartier rondrijden besluiten jullie te parkeren op het fietspad, jullie gaan toch maar eventjes geld afhalen aan de automaat. Pinkers op en haasten maar. Maar je zal het zien, als jullie terugkomen zit er een bekeuring tussen de ruitenwissers. Fout geparkeerd: een bedrag dat overeenkomt met 6 bakken Palm-bier. Wat een strontagenten! Hebben die nu niets beters te doen, boeven arresteren bijvoorbeeld, of criminaliteit aanpakken? Van pure colère gaan jullie lekker hard op het gaspedaal staan, want jullie hebben lak aan een land waarin alle creativiteit en uitbundigheid aan banden worden gelegd door politiek correcte regelneven en fascistoïde kommaneukers. Wat een kaakslag voor de hardwerkende, bloedeerlijke Vlaming.

   

  Alles willen ze jullie afpakken, gewoonweg alles. Diep ontgoocheld zijn jullie, geraakt in het diepste van jullie ziel.

   

  Het is vanuit die ontgoocheling dat jullie als volgt de vraag beantwoorden of jullie begrip hebben voor de asielzoekers die kranen bezetten:

   

  Enkele dagen geleden zag ik een van de kraanbezetters demonstratief zijn middenvinger opsteken. Arrogant, choquerend en tekenend voor de ontstane mentaliteit. Ze vràgen niets meer, ze éisen wat ze noemen 'hun recht van een criminele regering'. Graag een beter leven? Begrijpelijk. Maar een stuk van de door ons opgebouwde welvaart opeisen gaat te ver. Met dank aan een regering die keer op keer toegeeft. En ook al zéggen ze van niet, na een luxeverzorging in het ziekenhuis komt het ook voor deze chantageplegers gegarandeerd - in alle stilte - in orde.

   

  Groot gelijk hebben jullie! Ik merk dat jullie de Nederlandse taal ondertussen zelf al bijna onder de knie hebben (middenvinger) en voor jullie het weten zijn jullie van die neiging tot woordovertolligheid ook af (ontstane mentaliteit). Ik smeek jullie, wees alsjeblieft wat aanweziger op onze politieke fora, want Vlaanderen heeft een groot gebrek aan mensen die alles weer in de juiste verhouding kunnen zien en onze opgebouwde welvaart willen verdedigen. En natuurlijk hebben jullie gelijk dat het met al die asielzoekers goedkomt, of denk je dat ze die mensen écht terug op vliegtuigen zetten? Laat me niet lachen, dit is een apenland.

   

  Tot de volgende,

   

  vir


  >> Reageer (4)
  22-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  22 juli 2008

  Ik tel de dagen af. Dat gebeurt wel vaker. Vroeger gebeurde het constant. Toen ik studeerde, telde ik de dagen af tot de vakantie en in de vakantie, toen ik thuis zat in het pittoreske I., telde ik de dagen af tot aan het academiejaar. Mijn leven was een tol die doldraaide. Ik wist niet waarop ik uiteindelijk zat te wachten. Of het bestond, dat waarop ik wachtte.

   

  Ja, het bestond. Dat ontdekte ik in augustus 2003. Het was een zonnige dag en ik vond dat alles best mocht blijven zoals het was. Dat was de eerste keer in mijn leven. Nochtans was ik voorheen niet ongelukkig. Ik was een relatief gelukkige afteller.

   

  Nu tel ik opnieuw af. Ik zit aan mijn computer, 8 uur per dag, te staren, na te denken, iets in te tikken, het te wissen, een ander document te openen. En laat me ondertussen nog maar eens hotmail controleren, in een kader helemaal onderaan het scherm, anders leest de directiesecretaresse – oeps, -assistente – mee en vlieg ik buiten nog voor ik hier zelf mijn schup afkuis.

   

  Ik open onze website in een groot en heel zichtbaar kader. Alles kleurt roze. Dat ze nu maar eens voorbijlopen, ik werk net echt. Ik doe alsof ik iets opzoek maar eigenlijk vraag ik me af wat we vanavond kunnen eten. Alweer 5 minuten voorbij, misschien brengt hotmail nieuws. J. de ambtenaar heeft gereageerd, toch iemand die nog leeft in dit doodse zomervakantieland. Hij heeft net als ik zijn handen vol, mailt hij, maar hij weet zo nu en dan een secondje vrij te maken om me een paar loeiers van taalfoute zinnen door te mailen. Zinnen van andere ambtenaren, wel te verstaan. Waarop ik repliceer met een paradie op die zinnen, wat me alweer 6 minuten dichter bij de klok van 17u30 brengt.

   

  Daar is M., hij zoekt voor de negenentachtigste keer vandaag zijn gsm. Luidop doet hij dat. En later lijkt het erop alsof zijn computer crasht, maar waarschijnlijk vindt hij gewoon de « è » niet op zijn klavier. Ik vind mensen die ngo's, of de voorzitter ervan, door het slijk halen, bedenkelijke figuren, maar ik maak graag een uitzondering.

   

  Ik heb het geprobeerd, M. duidelijk maken waarom hij mijn vriend niet is. Ik heb het geprobeerd zonder de woorden populistisch, belust op sensatie, opportunistisch, egocentrisch en impulsief te gebruiken. Dat kostte me dagenlang denkwerk. En hoe reageerde M. daarop? Juist, als een klein kind van wie je een snoep afpakt. Quod erat demonstrandum.

   

  Ik ben niet zo wraakzuchtig dat ik meteen de openbaarheid wil opzoeken met mijn verhalen. Maar ik ben net wraakzuchtig genoeg om er toch 1 item op dit blog aan te wijden. Met veilige afkortingen.

   

  Nog 9 keer slapen. Nog 2 teamvergaderingen. Nog 6 werkdagen. Alles past op 1 hand. Het kan niet moeilijk zijn, en toch is het dat.

   


  >> Reageer (5)
  11-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  11 juli 2008

   

  De pillen die ik al een week neem, werken niet goed. Ik ga dus naar de dokter en ik leg uit dat hij zijn pillen overschat. Hij zal laten onderzoeken of ik resistent ben, antwoordt hij.

  Dan schiet me iets te binnen. Ik neem ze niet zoals het hoort. Ik breek de capsules open en strooi de bolletjes in een bodempje water dat ik daarna snel naar binnen kap. Fout! Die capsules moeten ervoor zorgen dat die bolletjes heelhuids uit mijn maag komen. Wat een ellende; ik krijg ze niet doorgeslikt. Ze zijn te groot, als ik ze nog maar zie liggen in mijn handpalm krijg ik al visioenen van een stikkende vir.

  Of de farma-industrie dat met opzet doet, vraag ik. Waarom ze geen poedertjes of zuigtabletten of bruistabletten of siroopjes kunnen uitvinden. De mogelijkheden zijn legio. Jij bent de enige met dit probleem, lacht de dokter. Hij is nog jong, misschien is hij jonger dan ik. Ik ben niet de enige met dat probleem. De helft van mijn vriendenkring heeft een stik-fobie en de andere helft wil geen gelatine slikken. Zo erg is het niet, voegt hij eraan toe, als je vlees eet zitten daar stukken bij die groter zijn dan die pillen. Oeps, vergeten dat je geen vlees eet. Hij lacht weer. Wat een charmante dokter. Ik heb ineens het gevoel dat hij wel eens gelijk zou kunnen hebben.

  Je zal in je leven nog veel pillen moeten nemen, en ze zullen niet eens allemaal zo klein zijn. Klein? Ik kan me niet voorstellen dat ze in mijn keelgat passen. Maar ik wéét natuurlijk dat ik overdrijf, dat het in mijn hoofd zit en dat ik geen indruk zal maken op hem door te blijven zeuren over die kutpillen. Goed, zeg ik, ik zal het proberen.

   

  Poging 1. Ik steek de pil in mijn mond, ik neem een slok en ik slik. Pil nog altijd in mijn mond.

  Poging 2. Ik neem een slok, ik wurm de pil erbij, de helft van het water loopt weg en ik slik. Pil nog altijd in mijn mond.

  Poging 3. Ik neem een gigantische slok en ik blijf ermee in mijn mond zitten terwijl ik me voorstellingen maak van wat kan gebeuren als die pil in het verkeerde keelgat terechtkomt. Ten slotte spuw ik het water uit. Pil nog altijd in mijn mond.

  Poging 4. Ik mik de pil in het glas water en neem een slok. Pil nog altijd in het glas water.

  Poging 5. Ik duw met mijn vingers de pil tot bij de rand. Ik zet mijn mond aan het glas. Ik neem een slok. Ik slik. Ik heb de pil ingeslikt en ik kan nog altijd vrij ademen!

   

  Die avond heb ik maar 3 pogingen nodig om de pil in te slikken. En de volgende ochtend, jawel, lukt het me in 1 keer.

   

  Ik kan haast niet wachten tot ik de dokter mag inlichten over mijn prestatie.

   

  (Loop, valt deze tekst onder de noemen 'verborgen en minder verborgen crushes'? Gaat hier nu een stormloop van reacties op komen? Zo niet, dan post ik de volgende keer gewoon weer gedichten. Wie zegt trouwens dat die niet over verborgen crushes gaan?)

   

   


  >> Reageer (2)
  09-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Twee pogingen om uit te leggen waarom de pajsers zo belangrijk waren. (Dat is nogal eens een uitleg.)
  Pajser : - )

   

  1.

  dit is het spel van anticiperen

  zonder dat iemand het merkt

   

  en wankelen in kniehoge laarzen

  vol lauwe modder en vuile sokken

  de nagels in mijn handen blinken

  ik moet de betekenis daarvan nog vinden

   

  2

  we hebben ons krom geklopt

  op die klotenagels en nog

  lachen we want

   

  aan de andere kant is een eiland

  je geraakt er niet op zonder stoot

  of slag maar wat je daar wacht is

  echter dan water

   

  en punten en haken


  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Ik heb die doos niet meer, waarvan sprake is in dit gedicht. Eerst gebruikte ik ze om Playmobil-mannetjes in op te bergen, daarna om herinneringen in op te bergen, en daarna is ze misschien op zolder beland. Nu staat ze is dit gedicht, dat is nog eens zo eervol.

  Strange Serbian Dentist

   

  Vroeger borg ik mijn melancholie op

  in een paarse curverbox

  waarin ik twee weken lang

  elke avond zat te rommelen

   

  mijn verdriet had iets vals

  door het genot dat het me gaf:

  ik huilde alsof ik een pijnstiller

  tegen aanhoudende tandpijn nam

   

  ik zou je dat willen zeggen

  maar ik weet al wat daarop volgt:

  het verhaal dat je deed

  van je vinger die heelt

  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Dit gedicht geeft een antwoord op vragen zoals 'Waarom nemen jullie de trein?' zonder over CO2 te beginnen!  Balkan

   

  Om overal alles te zien veranderen

  - nieuwbouw in verval, zonnepanelen in golfplaten -

  is er een trein die meer kost dan een vliegtuig

  maar wel toelaat de veranderingen nauwkeurig te noteren.

   

  Er is ook een bus waarin je je benen niet

  kan strekken en waaruit je om 2u45 ’s nachts

  door een norse douanier gezet wordt

  omdat hij de stempels in je paspoort niet kan lezen.

   

  Ik zou mijn onrust ’s nachts en de nummers

  op onze mp3-speler van 2 gigabyte

  voor geen enkele efficiëntere, financieel minder

  aderlatende manier van reizen willen ruilen.

   

  Want hoe kan ik de details terugroepen die me

  ook jaren later nog kunnen overvallen

  zoals sommige blikken, sommige woorden

  als de terugreis net zo lang duurt als

   

  nu het traject Beograd – Novi Sad?

  Of Novi Sad – Subotica?

   

  Via foto’s? Wat een belediging

  voor de momenten die niet op foto

  werden vastgelegd. Wat een slag in het gezicht

  van de ik die alles zelf zag.

   


  >> Reageer (8)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Als je achteraf nadenkt over hoe iets is begonnen, dan denk je altijd wel dat je iets had kunnen weten.
  Ludas Lake

   

  pas aangekomen stonden we op

  de steiger te staren naar zoveel

  water in zoveel ruimte

   

  we zeiden niets toen iemand vroeg

  waarom we zwegen, en hoewel ik vond

  dat het aan mij was keek ik enkel

   

  naar de verte die mijn stem zou

  moeten overbruggen. ik geloof niet in dat

  soort voorspellende tekens. ze halen onderuit

   

  wat met onbeheerste slagkracht

  in de modder is geslagen. en toch.


  >> Reageer (2)
  08-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  8 juli 2008

  Vroeger hadden J. en ik een abonnement op De Standaard. We betaalden elk jaar een flink pak euro's en in ruil kregen we 1 krant per dag.

  Nu hebben we een contract met De Morgen: we betalen helemaal niets en we krijgen elke dag 2 kranten in onze brievenbus. 1-0 voor De Morgen.

   

  Nu is de vraag wat inhoudelijk de grote verschillen zijn tussen de twee kranten. Laten we daarom eens een onderwerp onder de loep nemen dat bij iedereen een diep gevoel van verslagenheid teweegbracht: de dood van de Amerikaanse ex-senator Jesse Helms.

   

  In De Standaard lezen we dit:

   

  Republikeinse ex-senator Jesse Helms overleden

   

  RALEIGH - De aartsconservatieve voormalige Amerikaanse senator Jesse Helms is vrijdag op 86-jarige leeftijd overleden. Een naar hem genoemd onderzoekscentrum in North Carolina heeft dat bekendgemaakt.

  Helms zat dertig jaar in het Congres, waar hij op de rand van racisme balanceerde en slag leverde met liberalen, communisten en soms ook mede-Republikeinen. Hij is een van de naamgevers van een wet waarmee in 1996 het Amerikaanse embargo tegen Cuba werd verzwaard en verlengd (Helms-Burton).

   

  Voordat hij in 1972 in de Senaat werd gekozen, was Helms bij het publiek in North Carolina bekend als kranten- en tv-commentator.

   

  Op gevorderde leeftijd werd Helms geplaagd door een reeks aandoeningen en twee jaar geleden werd hij in een verpleeghuis opgenomen vanwege vasculaire dementie, een gestage achteruitgang van de hersenen ten gevolge van herhaalde kleine herseninfarcten (TIA's).

   

  Niks aan de hand, zou je denken. Hij was aartsconservatief, dat wel, maar verder een geknipte kerel. Was niet eens zo héél racistisch. Krantencommentator, tv-commentator en er is zelfs een wet naar hem genoemd.

   

  Benieuwd wat De Morgen weet te vertellen.

   

  Aartsconservatieve Amerikaanse ex-senator Jesse Helms overleden

   

  WASHINGTON – De oerconservatieve Amerikaanse ex-senator Jesse Helms is gisteren overleden. Dat heeft een conservatieve denktank bevestigd.

  Helms werd 86. Hij stond altijd op de bres voor conservatieve waarden en gold als een vurig voorstander van raciale apartheid. Van etnische minderheden en homoseksuelen moest hij niks weten.

  Helms zat 30 jaar (van 1973 tot 2003) in de Senaat voor North Carolina en was ook een keer voorzitter van de Senaatscommissie Buitenlandse Zaken. De precieze doodsoorzaak is niet bekend, maar hij had al een tijd hartproblemen en leed ook aan kanker.

  Helms was de leidende figuur achter de Southern Strategy, de heropleving van het Republikeinse conservatisme in het Amerikaanse zuiden. Hij verzette zich tegen initiatieven van burgerrechtenbewegingen en wilde niet dat Martin Luther King Day een nationale vakantiedag werd in de VS. Helms fulmineerde tegen de VN, ontwikkelingshulp, het Noord-Amerikaanse vrijhandelsverdrag Nafta en het klimaatverdrag van Kyoto, en was een rabiaat communistenhater. Linkse regimes in Latijns-Amerika waren hem meer dan een doorn in het oog.

  Zijn naam blijft verboden met de wetgeving (de Helms-Burton Act) die de mogelijkheden voor ondernemingen om handel met Cuba te drijven drastisch beperkte. Een troost voor Helms: hij stierf op 4 juli, de dag dat de Amerikanen hun onafhankelijkheid vieren.

   

  Wat is dit? Tegen ontwikkelingshulp? Voorstander van raciale apartheid? Niet willen dat de Martin Luther King Day een vakantiedag wordt? Wat bezielde die kerel?! En vooral: wat bezielde De Standaard toen ze leukweg schreven dat hij 'op de rand van het racisme belanceerde'? De auteur is dsl, en dat zijn alvast niet de initialen van Mia Doornaert. Dat wil dus zeggen dat ze daar meer dan één achterlijke trees of kees rondlopen hebben. 2-0 voor De Morgen.

   

  Maar dan. In De Morgen hebben ze een top 20 van de beste Werchtergroepen samengesteld. Op 1 staat Sigur Ros. Tot daar gaat alles goed, al zou Sigur Ros op minder dan de eerste plaats zetten neerkomen op beweren dat er een kans is dat de aarde kubusvormig is.

  Radiohead staat op 5 en Band of Horses op 8. Kon slechter, er is nog niets verloren voor De Morgen. Maar dan wordt ineens duidelijk dat The National in de top ontbreekt.

   

  De Standaard beweert nochtans (http://werchter2008live.blogspot.com/):

   

  Hopelijk groeit The National uit tot een festivalheadliner want dit is een klassegroep. Nummers als Start a war, Fake empire of Baby, We'll be fine verdienen het festivalklassiekers te worden.

   

  Hmm. 2-1.

   

  Voorlopig houden we onze gratis De Morgens dus nog even en laten we anderen betalen voor De Standaard.

   

   

   


  >> Reageer (3)
  06-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Dear Veerle, 

   

  Thank you very much for your email and the kind words you wrote about the Montgolfier Brothers.

   

  We would love to come to Belgium and play one day. In fact, although I have been to Brussels several times (very nice!) and although the band had passed through Brussels on their way to the Netherlands by train we have never done a gig anywhere in Belgium. 

  We have recently been asked about doing something in Paris so maybe we can do both Paris and somewhere in Belgium on the same trip.

   

  Very best regards from the (rainy) North of England!

   

  Mark 

   

  on behalf of the Montgolfier Brothers.

  >> Reageer (5)
  03-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  3 juli 2008

  We bleven 7 uur in Novi Sad. Daarvan liepen we er 3 rond in de blakende zon, zochten we er 1 een eetplaats en zaten we er 3 in het restaurant van een hotel te wachten op de bus naar Sarajevo. J. en ik waren bijna de enige klanten in het restaurant. We hebben de 3 uur volgepraat. Ik zat met gedreun in mijn hoofd en ik dacht: vandaag is wel een hele rare dag.

   

  Novi Sad

   

                          Lights are blinding my eyes

                          People pushing by

                          Then walking off into the night

                                      (http://nl.youtube.com/watch?v=4A8T4lVu074)

   

  er groeien vingers uit

  mijn lichaam op plaatsen

  waar geen vingers horen,

  waar het stoplicht buldert

  als een beatbox en de

  hitte me versplintert

   

  er zijn de gedachten aan de gedachte

  aan wat je vraagt – er is

  veel verbodens en net dat

  staat me helderder voor de

  geest dan de stappen in ons plan

   

  maar naast de grote afwezigheid

  van alle omdatten bij ons

  kleine waarom zit je duidelijker

  tegenover me dan

  iemand, ooit, zat,

   

  het is niet genoeg voor

  vannacht maar wacht,

  er komen nog nachten,

  plannen,

  stappen.

  >> Reageer (0)
  01-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 1 juli 2008

  Het spel ging als volgt: iemand zei een woord en dan moest de volgende dat woord herhalen en een nieuw woord toevoegen. Enzovoort. Het moesten geen zinnen zijn en op het einde waren ook woorden uit de eigen taal toegelaten.       Rakija game

       de rakija raakt op
       we zitten buiten op de plaats
       waar je zal stoppen

       om me daar vast al
       aan te laten wennen
       ben je binnen aan het slapen -

       maar die moed zal je later
       in de schoenen zinken want
       zoals dat gaat ben je net als ik

       na volle glazen
       vanzelfsprekender - 

       maar dan zijn we al
       zoveel rondes later

  >> Reageer (3)
  30-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  30 juni 2008

   

  De eerste helft van de kleren ligt al gestreken in de kast. De tweede helft moet nog volgen, maar ik heb een rustpauze ingelast waarin ik me bijvoorbeeld met de eindafrekening van het moordweekend kan bezighouden.

   

  Ik ben niet goed in het schrijven van verslagen, wat mijn vroegere leerkrachten ook beweerden. (Ik schreef in het begin van het vierde middelbaar een verslag over Pukkelpop. Mijn leerkracht Nederlands vond het zo goed dat hij het wou voorlezen. Toen hij bij het woord noise kwam, las hij het op zijn Frans. Ik rolde haast van mijn stoel.)

   

  J. en ik hadden ons voorgenomen te schrijven tijdens de reis. Ik had daarvoor mijn grijze schrift meegenomen met het gouden stuk papier van een mannetje dat valt. Op zaterdag 14 juni om 17u16 stak ik vrolijk van wal met de volgende zin: J. heeft een fles Contrex-vergif gekocht omdat hij de kwaliteit van het Gentse kraanwater niet vertrouwt. Die dag sloot ik af met Het bevestigt alleen de indruk dat het maken van plannen in die richting een goed idee is.

   

  En dat was het. Toen lag het een week stil. Want er moest een brug gebouwd worden. En rakija gedronken. Een week later werd ik wakker en wist ik dat ik moest schrijven, maar het proza was zo stuntelig dat ik algauw gedichten begon te schrijven en dat ben ik dan maar blijven doen, de rest van de reis lang.

   

  Ik blijf mijn voornemen trouw bij elk gedicht een bondige uitleg te geven, dus hier gaan we dan. Drie gedichten als aftrap.

   

   

  Toen ik Olga voor het eerst zag in het station van Subotica, wist ik pas helemaal zeker dat het niet meer mis kon lopen. Bij gelegenheid toon ik nog wel eens een foto van Olga die lijkt op de affiche van Hundstage.

   

       Olga

   

       Olga praat zoals ze in de hitte haar T-shirt

       uittrekt; trefzeker, geen verzet gewoon.

   

       In Moskou gebeurt het misschien wel vaker dat

       vrouwen ouder dan 40 op minutenlange gitaarsolo’s dansen

   

       of klagen dat er te weinig gedronken wordt, maar hier

       zitten alle jongens heimelijk Olga achterna.

   

       Zo protesteert niet. Ze had mijn moeder kunnen zijn.

       Dat had ze moeten zijn, waarschijnlijk.

   

   

  De huizen in Belgrado hebben geen gaten in de muren en er zijn redelijk wat parken. Toch heb je het gevoel dat de stad niet in zichzelf past.

   

       Beograd

   

       hier is het labyrint waarvan ik weet

       dat ik er geen uitweg uit vind

   

       de straten dragen rare namen maar

       met mijn cyrillisch gaat het verder goed

   

       ik volg je wel, de parken in

       en uit, de pleinen op en af, en verder

   

       volg ik je ook, hoedanook,

       heb ik bedacht

   

   

  Hotel Royal kostte 30 euro per nacht per persoon en de eerste nacht dachten we dat er een kakkerlak in de badkamer liep. Ik deed er bijna geen oog dicht. Te veel, te warm, te weinig weerstand en het waren onze laatste nachten in de Balkan, wat op zich al een reden is om niet goed te slapen.

   

       Hotel Royal ***

   

       Welkom in de warmste kamer waar ik ooit sliep.

       In het café hiernaast zingt dezelfde zangeres

       als de vorige nacht een lied dat waarschijnlijk

       nergens over gaat. En toch kan ik het meezingen.

   

       Welkom in de nacht die enkele minuten langer is

       dan de kortste nacht die ik net weer heb gehad.

       Dit is een persiflage met in de hoofdrol de TV

       die een derde van de kamer inneemt.

   

       Welkom in de grootste wirwar die ik ooit bedacht.

       Er wonen mensen van wie de gezichten nu al onwerkelijk lijken.

       Er plakt een storm tegen het enkel glas die maar niet

       wil losbarsten, laat staan gaan liggen.

   

       Wees welkom, wees gezeten.

       Er is drank en er is eten.

       Dit is een nacht in vrije val.

       Dit is Hotel Royal ***.

   

  >> Reageer (4)
  13-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  13 juni 2008

   http://www.cafedeliefde.nl/profiles/blog/show?id=2029308%3ABlogPost%3A20285


  >> Reageer (0)
  12-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen 12 juni 2008

  Dit is Palmier. Hij heeft veel te zeggen maar slaagt daar niet altijd in. Zeg dag tegen Palmier.

  >> Reageer (1)
  11-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  11 juni 2008

   

  J. en vir wassen elke avond alles af: de cornflakeskommetjes van het ontbijt, de glazen en kopjes die ze overdag gebruikten en de potten, pannen, borden en bestek van het avondmaal. J. zou uit zichzelf nooit elke dag afwassen, maar door een korte kosten-baten-analyse heeft vir J. ervan weten te overtuigen dat dit toch veruit de meest efficiënte aanpak is. Dat heeft alles te maken met het feit dat sommige etensresten steenhard worden als je ze een nacht aan de potten laat hangen.

   

  J. vermoedt natuurlijk wel dat virs neurose er ook voor iets tussenzit – hij woont tenslotte al bijna vier jaar samen met haar – maar voorlopig staat hij elke avond onderdanig naast vir af te drogen. (Af en toe wijst vir hem erop dat de glazen nog nat zijn, en als vir het water heeft laten weglopen, wijst J. er haar op dat er nog een pan op het vuur is blijven staan.)

   

  Natuurlijk is afwassen en afdrogen sowieso erg avontuurlijk, maar om het nog wat spannender te maken, spelen J. en vir vaak een van hun afwasspelletjes. Ze zijn dermate bedreven in het verzinnen van zulke spelletjes, dat ze in augustus een afspraak hebben gemaakt om hun ideeën te commercialiseren. Het eerste spelletje is veruit het geniaalst omdat er taal aan te pas komt. De ene zegt een willekeurige combinatie van klanken en dan worden daar om beurten woorden mee gezocht. Let op: het gaat om de klanken, niet om de spelling! Een voorbeeld:

   

  vir            aa (zoals in laat), e (zoals in het), oo (zoals in ook)

  j.             laveloos.

  vir            haveloos.

  j.             een goudmijn! waterloos.

  vir            het moet in het woordenboek staan.

  j.             welk woordenboek?

  vir            de dikke van dale.

  j.             het staat erin.

  vir            het staat er niet in.

  j.             havenpoort.

  vir            twijfelachtig. radeloos.

  j.             mateloos.

  vir            stapeldoos.

  j.             wat is een stapeldoos?

  vir            een doos om te stapelen, natuurlijk.

  j.             hazelnoot.

  vir            laveloos.

  j.             dat is al gezegd.

  vir            waterloop.

  j.             watersnood.

  vir            bah. ik heb er geen meer. 

   

  Dat komt doordat vir enkel de combinatie 'uu-ie' wint (uniek, subliem, subtiel, ultiem, muziek, futiel, ludiek, stuurwiel, tuniek, publiek, rustiek, enz.) en te weinig geduld heeft.

   

  Het tweede spelletje is zo mogelijk nog interessanter dan het eerste, ware het niet dat j. er de pest aan heeft en het enkel speelt als hij in een van mijn valstrikken trapt. Het spelletje heet 'hypothese-land' en alle vragen zijn er mogelijk. Want zo gaat dat in hypothese-land: het lijkt niet op ons land waar alleen realistische vragen gesteld mogen worden.

   

  vir         wat zou je doen als ik een tak in de plaats van een arm had, maar verder was ik normaal?

  j.          goh, is dat een hypothese?

  vir         ja, we zijn in hypothese-land

  j.          neen, we staan af te wassen

  vir         waarom doe je niet mee?

   

  vir         wat zou je zeggen als ik een CD van K’s Choice zou willen kopen?

  j.           ik zou eens mijn schouders ophalen

  vir         (geënerveerd) neen, dat zou je niet, en stop met zeggen dat je altijd bij alles je schouders ophaalt.

   

  vir         wie zou je zijn als je mij nooit ontmoet had?

  vir         wat zou je denken als je mij nu voor het eerst zag?

  vir         hoe ongelukkig zou je zijn als ik nu doodging?

   

  Dit spelletje zou echt leuk kunnen zijn. Zo leuk dat je voor je het goed en wel beseft, de hele afwas hebt gedaan. Zo leuk dat je fluitend het aanrecht schoonmaakt en de kruimels van de tafel veegt. Maar meestal mok ik wat omdat j. weigert binnen te treden in hypothese-land, de hyperrealist.

   


  >> Reageer (2)
  10-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  10 juni 2008

   

  Dit is een noodkreet voor iedereen die het horen wil: ik weet me geen raad meer, ik ben het kwijt, waar is het gebleven?

   

  Ik zit urenlang naar het scherm te staren, totaal wezenloos. Ik denk aan woorden en ik denk aan zinnen, maar er komen alleen misbaksels. Ik denk aan verhalen maar ze klinken me allemaal te bekend. Ik denk dan maar dat ik helemaal niet origineel hoef te zijn (het is een misvatting dat alles altijd origineel moet zijn, geeuw) maar zelfs onorigineel zijn lukt me niet omdat er simpelweg niets komt. Er is de leegte en daarin zit ik, te geeuwen dus, papieren poppetjes te scheuren en die weg te blazen en er komt niets, niets, niets, terug.

   

  Ik herinner me niet dat ik dit ooit schreef, maar ik weet wel waar het over gaat, toen had het dus nog niet toegeslagen:

   

  de dag erna

   

  de dag erna loopt Het Monster

  eerst nog gedwee aan de leiband mee

   

  tot het zich onze beloftes herinnert als

  losse variaties op eenzelfde thema:

   

  nooit meer zo veel, zo onbeheerst,

  denken dat de dagen voor ons uitgeschoven mogen,

   

  en het slaat zijn armen om me heen:

  van ver moet dit op een omhelzing lijken – neen!

   

  Dieper in mijn lade vind ik dit, toen nam het al bezit van mij want ik ben maar twee strofes ver geraakt:

   

  verlan de verlan

   

  ja kijk, het kan

  verkeren, maar net zo

  goed verkeert het weer

   

  zo is vir terug

  vertaald vir ten

  voeten uit want

   

  Ja, want? Er staat nog vanalles achter gekrabbeld maar dat is doorstreept. Ik ben er niet in geslaagd te achterhalen waarom vir terug vertaald vir ten voeten uit zou zijn. Als iemand het antwoord heeft, licht me dan in, zo je wil.

   

  Misschien ben ik nadat ik vertaald ben, des te meer een vir omdat bij een vertaling sommige betekenissen lichtjes verschuiven. J. stuurde me onlangs een site door (http://tashian.com/multibabel/) waar je een Engelse zin kan intikken. Het programma vertaalt die zin een aantal keer opnieuw, telkens naar een andere taal via het Engels. Je tikt bijvoorbeeld ‘I want an enormous box of chocolate cookies’ en je krijgt ‘I completely demand enormous Biskuite of the structure to the chocolate’. Maar het kan nog erger: ‘Do you please want to shut up and give me back my pillow?’ wordt namelijk: ‘You appreciate when satisfer behind the my choc-absorbent end to close yourself and of she must?’ Héérlijk. Ik denk dat ik me uren kan vermaken met zo’n website, maar er moeten dingen gepland worden want binnenkort wordt mijn leven door elkaar geschud: eerst op reis, dan verhuizen, dan ander werk.

   

  de dag zit nokvol

  mijn stem is ontbeend

  - vaarwel smalltalk -

   

  is dat wat resteert

  als ik alles echt meen

  waar moet het nu met

   

  mijn waanideeën heen?

   

  Zeer waarachtig, of dat denk ik toch, maar wat is er in godsnaam met die eerste strofe aan de hand? Het ritme klopt niet, de klanken botsen dat je er scheel van gaat kijken en het woord ‘smalltalk’ is eigenlijk zo lelijk ze het zouden moeten verbieden. (Ik zat op de achterbank in de auto en ik zocht een woord voor al die zinnen die je zomaar zegt zonder dat je er iets mee bedoelt, tegen mensen met wie je na drie zinnen uitgepraat bent. Ik kwam dus uit bij ‘smalltalk’ en de muziek moet zo luid gestaan hebben (Modest Mouse, Little Motel) dat ik het niet hoorde, de spuuglelijke echo in mijn hoofd.

   

  ‘Small talk’ geeft ‘small maintenance’. Het overwegen waard in dat gedicht.

   

  Ik zit dus met een small board of the author.

  Wie me wil inspireren, you precede.

  Sbadiglio.)


  >> Reageer (0)
  25-05-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  Liefste medemens

   

  Jij en ik, we hebben vaak niet veel tegen elkaar te zeggen, maar ik kan goed doen alsof en als ik een glas te veel heb gedronken, vergeet ik soms dat ik een rol aan het spelen ben. Ik begrijp niet waar jij zoal warm of koud van kan worden, en jij vindt dat ik me druk maak om niets, of om dingen die ik toch nooit zal kunnen veranderen, al werd ik 500 jaar. Toch denk ik dat ik vaker nadenk over mijn sterfelijkheid dan jij. Soms denk ik zelfs dat ik tout court vaker nadenk, maar wie denkt dat niet, is het niet?

   

  Er zijn dagen waarop ik je het liefst van al een haatmail wil sturen. Ik word wakker en de scheldwoorden zoemen als bronstige bijen in mijn hoofd, maar naar welk adres stuur ik ze in godsnaam? Je bent op zoveel plaatsen. Ik geef lezingen in de klassen die jij niet onder controle krijgt, ik lees je columns in De Morgen, ik gebruik één noemer voor jou en je vrienden. Ze. Jullie zijn de reden dat de democratie nooit beter zal worden dan de minst slechte besturingsvorm, door jullie is logica een even waardevol wapen als een nat washandje, naast jullie voel ik me zo cynisch dat het pijn doet. Maar dankzij jullie raakt mijn blog ooit nog wel vol.

   

  Soms denk ik dat je me wel ziet gluren als je een tijdschrift voor hersendode vrouwen op de trein zit te lezen. Ik beschouw je nog steeds als een uniek exemplaar, maar waarom? Hoe komt het dat ik die tijdschriften associeer met schaamte? Komt het echt doordat mijn mond openvalt tijdens het lezen van zinnen als Wij schrijven wat de vrouw wil lezen of kan ik me gewoon geen leven op hoge hakken voorstellen?

   

  Je vermomt je soms en gaat doodleuk naast me zitten tijdens een concert. Dan durft het al eens duren voor ik je ontmasker, maar daar helpt je vriendje wel bij. Die draagt steevast een diarreebruin leren jasje en heeft bakkebaarden en / of een stoppelbaardje. En niet dat hij dat heeft, maar dat hij dat heeft om het mij makkelijker te maken hem van de medemensen die niet op het concert zijn, te onderscheiden: dat. Maakt. Me. Misselijk.

   

  Maar ik ben vaak in een toegeeflijke bui. Het gebeurt dat ik lach met je grappen en soms wil ik je troosten door te zeggen dat ik het allemaal niet meen, de dingen die ik denk. Dan is de democratie weer gewoon de minste slechte besturingsvorm zonder dat ik haar afreken op jouw fouten. Maar het duurt helaas nooit lang voor ik een krant opensla of een gesprek afluister, en dan stort die hele toegeeflijke bui van mij ineen als een kaartenhuis.

   

  We zouden een afspraak moeten maken, jij en ik. Geef me gewoon je e-mailadres en dan stuur ik ze, de woorden die ik ’s ochtends voor je bedenk, de termen die ik hier niet durf intikken. Ik ben geen slechte mens. Ik neem straks de trein naar Subotica opdat jij kan blijven genieten van de koude winters, en als je een Albanees was geweest dan hoefde je van mij niet te bewijzen dat je werk maakt van je integratie. Maar dat je dat zelf niet doet, daar zou ik je soms je ogen voor willen uitkrabben. Soms. Dus geef me nu gewoon dat adres, dan kan ik slapen en dromen van een geweldloze beslechting van ons eeuwenoude conflict.

   

  Slaapwel,

   

  vir


  >> Reageer (3)
  18-05-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

  18 mei 2008

  De kikker kwaakt.

  Ik draai me op mijn andere zij, ik concentreer me op iets anders, maar hij blijft kwaken. Dit is de kamer waarin ik het grootste deel van mijn nachten geslapen heb. Ze is bijna onherkenbaar, enkel het vasttapijt en de wastafel zijn niet veranderd. De mensen is het huis zijn ook bijna gelijk gebleven. Dat gaat zo als je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent, denk ik.

   

  Op de grond liggen stapels CD’s, aan de muur hangen posters van South San Gabriel, Gravenhurst en Great Lake Swimmers. Er staat ook een pc die ronkte, die heb ik daarnet afgezet. Ik vermoed dat er ook spinnen zitten en dat ik daar straks over zal dromen. Maar dan moet ik eerst in slaap vallen, en de kikker kwaakt.

   

  De verkeerde gedachten dringen zich op, gedachten als: Wat als J. doodgaat? of: Wat als de kikker blijft kwaken? of: Wat als er alleen verkeerde gedachten blijven komen? Ik moet de kikker gaan zoeken en daarna slapen.

  Beneden liggen alleen doosjes pillen. Daar is de kikker niet.

  In de gang staat de piano. Die weet van geen kikker.

  De verwarmingsbuizen maken lawaai. Ze overstemmen de kikker niet.

   

  Ik voel me zo alleen dat ik alle woorden die ik ooit in betekenisvolle volgordes zette, terstond zou willen ruilen voor een minder luide kikker.

  >> Reageer (2)
  26-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  26 april 2008

  Op maandag neem ik de trein naar K. K. is niet veel veranderd sinds ik er zoveel jaar geleden ben weggegaan. De cafés zijn nog even slecht, de restaurants even duur en de bioscoop even megalomaan. De helling naar de Schaapsdreef is ongetwijfeld nog even steil, maar daar moet ik vandaag niet zijn. Anderhalve minuut duurt het vooral ik ontmaskerd word als een West-Vlaamse, en hup, ineens spreekt iedereen West-Vlaams tegen mij. Is dit geen reden om dat niet te doen: ik verhuis van I. naar B. naar G. naar L. Steeds verder weg uit West-Vlaanderen. Als J. en ik over straat lopen en ik hoor West-Vlaams, dan kan ik het niet laten daar een opmerking over te geven. Ik vraag aan J. hoe het komt dat ik zelf West-Vlaams ben.

   

  Vanaf dinsdag zitten er zomaar De Morgens in onze brievenbus, telkens twee. J. en ik verdelen de buit. Die van mij leest als een roman. Op p. 6 staat een groot artikel ‘De CO2-uitstoter betaalt spontaan’ over het vrijwillig betalen van een compensatiebedrag voor de CO2-uitstoot bij vliegreizen. Op p.7 klinkt het ‘Bijna helft Belgische piloten werkt voor buitenlandse maatschappijen’ en als verklaring daarvoor wordt de wereldwijde vraag naar piloten gegeven. En op p.18 staat ‘Al Gore: Niets verbeterd sinds mijn film’. Ziedaar de hoofdlijnen van onze roman: als we denken de opwarming van de planeet te kunnen tegengaan door dieper in onze portemonnee te tasten, komen we bedrogen uit. Waar worden de bomen geplant om het effect van onze buitensporige CO2-uitstoot te reduceren? Is er niemand die zich afvraagt hoeveel van die bomen we nog gaan planten voor we merken dat dat geen duurzame oplossing is?

   

  Op woensdag lees ik op internet dat PETA een miljoen dollar schenkt aan het bedrijf dat er als eerste in slaagt kunstvlees op de markt te brengen. Gevraagd naar de mening van mijn werkgever hierover, merk ik dat het voor ons van geen belang is hierover een mening te hebben zolang niemand ons daar naar vraagt. Ons eigen pragmatisme is ons zo langzamerhand aan het inhalen, denk ik. Ik blijf dus op mijn honger, en ga zelf op zoek naar extra informatie. Blijkbaar is een aantal PETA-medewerkers opgestapt omdat ze vinden dat PETA het eten van kunstvlees niet moet promoten. Pseudo-dierlijke vezels in je mond, wat is het ongehoord.

  Hoe leven die mensen eigenlijk? Dit is zelfs geen morele arrogantie meer. Dit is blindheid. Een vergevorderde vorm van idealismitis.

   

  Op donderdag vraag ik mijn verlof aan, want J. en ik hebben een mail gekregen dat we in juni vrijwilligerswerk mogen doen in Servië. J. informeert hoe duur een treinticket is en we besluiten met Eurolines te gaan. Ik probeer heel hard niet aan de busrit van vorig jaar te denken, toen ik verlamd van angst zag hoe onze bus aan een inhaalmanoeuvre begon en de tegenligger op de pechstrook dwong. Of toen we ineens stilvielen en in volstrekte duisternis ergens in Polen bleven staan. Toen dacht ik nog dat ik er het vierdubbele bedrag voor over had om veilig op rails thuisgebracht te worden. Zo zie je maar, elk jaar word ik weer een stuk avontuurlijker.

   

  Op vrijdag bestel ik rode wijn en krijg ik witte wijn, maar ik drink mijn glas op. Het had erger gekund.

   

  Op zaterdag koop ik natrium bicarbonaat. In De Morgen staat: ‘Volgens de Europese Commissie verschillen de oorzaken van de voedselcrisis met wat de publieke opinie vaak denkt. Zo hebben de teelt van biobrandstoffen of speculatie slechts een beperkt effect. De echte oorzaken zouden naast het klimaat onder meer de veranderende eetgewoonten zijn in Azië en de toegenomen consumptie van vlees.’

  Als je daarna leest wat de gevolgen voor landen als Haïti, Mexico, Soedan of Sri Lanka zijn, dan zou het duidelijk moeten zijn. Maar niet iedereen krijgt gratis twee De Morgens in zijn brievenbus. En niet iedereen beseft dat het niet om ethische arrogantie gaat, maar om monden die gevoed moeten worden. Een extra reden dus, en nog wel een zéér, ja zéér goeie.

  >> Reageer (4)
  19-04-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  19 april 2008

  Hormonen. Ze laten zich weken na elkaar niet voelen en dan plots zijn ze daar. En zoals ziektes nooit gelegen komen, zo komen hormonen ook nooit gelegen. Een pest, dat zijn ze.

   

  Normaal ben ik ’s ochtends overal toe in staat. Hoewel waarschijnlijk 70% van dit blog ironisch bedoeld is, ben ik nu de ernst zelve. Ik sta op, ik giet sojamelk over mijn goedkope GB-muesli en nog voor ik een CD kan opleggen heb ik al zin om te zingen. Ik heb zoveel energie dat ik ervan begin te zweten. Later op de dag zakt mijn lichaamstemperatuur steevast onder 21°C, maar ’s morgens zit ik vrolijk in mijn slaap-T-shirt aan het ontbijt, ook in januari. Tot de hormonen komen. Dan kan ik me alleen het hoofd breken over de vraag hoe het komt dat ik niet kan lachen, niet eens kan glimlachen. Als de hormonen er zijn, zit ik zo zuur als een zéér zuur stuk fruit aan de tafel. Te kauwen. Een andere CD te proberen. Te overpeinzen waar ik al die andere ochtenden mijn energie vandaan haalde.

   

  Als de hormonen komen, ben ik een dag lang zoals de meeste mensen tussen 7 en 8 uur ’s morgens zijn: slechtgezind, humeurig, lichtgeraakt, onredelijk.

   

  Als de hormonen weg zijn, kan ik daar om lachen, maar wee J.’s gebeente als hij mij daarop wijst. Waar ik het minst behoefte heb als ik ten prooi ben gevallen aan de hormonen, zijn mensen die me zeggen dat het wel zal beteren. Want ik geloof hen niet.

   

  Vroeger kon het nog wel eens helpen: héél luid VNV Nation opzetten, melkchocolade eten, nieuwe schoenen kopen. Maar nu betekent een uur lang VNV Nation ook een uur lang Herman Düne (J. vindt dit niet meer dan fair), in melkchocolade zit melk en schoenen: ze kunnen me niet meer boeien. Dus ga ik zitten mokken in de zetel, en als J. uit zijn krammen schiet, dan kan ik daar een potje om zitten huilen, en als ook dat me begint vervelen, dan vind ik wel iets om over te zagen. (De mogelijkheden zijn legio: het weer, de sigarettenrook op de gang, de reclamespotjes van VLAM, fout geparkeerde auto’s of mensen tout court.)

   

  Op die dagen zou het mogelijk moeten zijn om me in de zetel in een bolletje te rollen, de deken tot onder mijn kin te trekken en naar mooie liedjes te luisteren (www.vir.muxtape.com, bijvoorbeeld). En dan maar denken: waar heb ik dit allemaal aan verdiend, de wereld is zo kaal en grijs en dood, en straks hapert de CD-speler en scheur ik mijn kousen kapot aan de splinters in onze houten vloer. En ja, ik scheur er mijn kousen aan kapot. En dat ik dat wist, dat helpt niet. Want er helpt niets als de hormonen er zijn.

   

  Maar ze vertrekken ook altijd weer. Ze pakken hun valiezen en bollen het af. Dan is er weer rust in mijn lichaam, zit ik ’s ochtends honderduit te vertellen over mijn plannen van die dag en moet ik lachen om J.’s slaperige gezicht en zijn haren die alle kanten uitpieken. Dan verdraag ik het allemaal weer: Donna op het werk, goedkope vliegtuigtickets, kwebbelende bakvissen naast me in de trein, kousen die afzakken, wind tegen, misverstanden, tientallen mails waar ik nooit een reactie op kreeg, Cat Power, de lege batterijen van de afstandsbediening, het woord ‘checken’ en de mensen die beweren dat het rookverbod in restaurants een aanslag op hun vrijheid is. Ik verdraag het en ik frons mijn voorhoofd, omdat ik nog altijd niet heb geleerd mijn schouders op te halen en dat zo wil houden.

  >> Reageer (1)


  E-mij


  Gastenboek


  Er was bij enkele omstaanders een vorm van gefrons, dat wel. Maar niet overdreven en niet op grote schaal.
  De concurrenten
 • J.
 • E.
 • L., de jonge vrijgezel
 • L., het meisje
 • N.
 • K.
 • J.,J. en J.
 • J., de broer van K.


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!