Vogels van Bjorn Blondeel
Inhoud blog
 • Roodrugparkieten
 • Barrabandparkieten
 • Aymaraparkieten
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Links
 • bloggen.be
 • Forpus international
 • Juwelier Blondeel
 • Hannelore fashion
 • Burn Unit
 • kweken met parkieten
  Ik kweek met 11 koppels aymaraparkieten, 2 koppels roodrugparkieten, 1 koppel barrabandparkieten, 1 koppel red vented blue bonnetparkieten en 1 koppel goudmantelprachtrosella.
  17-02-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aymaraparkieten
  Ik kweek al 8 jaar aymaraparkieten. Ik ben begonnen met 2 koppeltjes en had geen ervaring ermee. De koppels plaatste ik in een kweekkooi van 80x40x30. Het ene koppel begon direct met eieren te leggen, na enige tijd waren dit er 8, waarvan 7 bevrucht. Na 28 dagen broeden kwamen de eerste jongen uit, een week later had ik 7 jongen.  Het andere koppel had nog steeds niets gedaan. Na 10 dagen (wanneer ze goed in hun grijze dons zaten) kon ik beginnen met mijn eerste jongen te ringen. Na 2 maanden vlogen al mijn jongen uit. Mijn tweede koppel begon daarna ook met eieren te leggen, maar na het 2de ei bleef het 3de ei bij de pop zitten en stierf de pop (jammer).
  Bij de jongen van mijn eerste koppel kon ik heel moeilijk de mannen uit de poppen herkennen. Ik had nog geen ervaring daar in. Bij mijn weten had ik 4 poppen en 3 mannen. 1 pop had ik zelf gehouden om bij mijn man te plaatsen waarvan de pop overleden was. De rest nam ik mee naar de verkoopbeurs in Roeselare. Ze verkochten als zoete broodjes. 2 Franstaligen kwamen bij me en konden mij een uitleg geven hoe ik mannen en poppen kon onderscheiden. Nu lukt het me probleemloos om ze  te onderscheiden.
  Het jaar nadien was een beetje rampzalig. Mijn eerste koppel waarvan ik het 1ste jaar 7 jongen van had gekregen deden niets. Het tweede koppel begon pas op het einde van het seizoen. Ze legden 3 eieren waarvan 2 bevrucht. Het eerste jong kreeg geen eten, kwam dus te overlijden, en het tweede jong werd na 2 weken uit het nest gesmeten. Het jong overleefde door met de hand verder op te brengen, maar was de helft van zijn bovenste bek kwijt.

  De jaren nadien kweekte ik met 1 koppel en kreeg ik af en toe een jong. Ik kon niet van deze prachtige en rustige vogel scheiden.
  In 2012 kweekte ik met grasparkieten en ik stak in de vlucht mijn aymarakoppel erbij. Het koppel had al 2 jaar niks gedaan. Na enige tijd ging de pop ook in het nest. Ze legden 6 eieren waarvan 5 bevrucht. Na 10 dagen wou ik ringen, ik deed de kweekblok open en ik zag geen enkel jong meer, daar lagen ze, alle 5 dood in de grond. De grasparkieten hadden hun gemoeid en de jongen eruit gesmeten.
  Eind 2012 kon ik bij iemand topvogels kopen. Tijdens de winter selecteerde ik de vogels en had ik (door de koude) maar 3 koppels meer over.

  2013 besloot ik in kolonie te kweken. In één vlucht stak ik 3 koppels bijeen en gaf ik hun 4 kweekblokken (30x15x15). Na een paar weken zag ik dat ze elk hun partner gevonden hadden en begonnen ze met eieren te leggen. Het eerste (oud)koppel begon met 5 eieren, maar er moet 's nachts of in de vooravond iets of iemand bij mijn voliere geweest zijn, want ze had het nest verlaten waardoor de jongen dood in het ei zaten. Het tweede koppel begon iets later, ze legden 6 eieren waarvan 4 bevrucht. Na 28 dagen kwamen de jongen uit het ei. Het derde koppel begon met eieren te leggen wanneer ik van het tweede koppel de jongen mocht ringen. Ook begon mijn oud koppel opnieuw. Zo lag ik plots met 10 jongen in 3 nesten. Na 3 maanden kon ik mijn eerste prachtige jongen van bij de ouders weghalen. Het tweede koppel begon onmiddellijk met een tweede ronde, waarvan ik terug 4 jongen kreeg. De andere 2 koppels deden niets meer.
  Het kweken in kolonie seizoen 2013 kon ik als geslaagd  bezien. 14 jongen, waarvan 9 mannen en 5 poppen.
  Eind november deed ik mee op de tentoonstelling van De pestvogel Westrand. Ik nam 8 aymaramannen mee en behaalde in stam 360 punten en 3 ereprijzen. Mijn eerste TT on ik ook als geslaagd bezien. Ik kreeg enkele tips van ervaren kwekers en trok de week nadien naar de grote tentoonstellig in Roeselare, De Gouden Ringshow. Ik nam dezelfde vogels mee. In stam won ik goud tegen een stam citroenparkieten van Rene Acke, in enkel won ik goud en brons.

  2014: Ik heb mijn stam zelf gehouden en de poppen (zussen van mijn goud en bronzen mannen) en geselecteerd. Bij Rene Acke haalde ik een pop, iemand bracht mij een man van Jean Hens (WK 2012 Hasselt) en ik ging bij Johan Thienpondt nog een pop halen. Zo heb ik voor het kweekseizoen 2014 8 koppels aymaraparkieten. Dit jaar kweek ik verder in kolonie met mijn 3 oudere koppels en kweek ik met mijn andere 5 koppels in mijn tuinhuis in een soort 'kolonie'. Ik kweek met deze vogels apart in kleinere kooien, maar toch kunnen ze elkaar zien en bijna raken. Zo hebben ze het gevoel in kolonie te zitten. Hopelijk brengt dit evenveel op al 2013.

  17-02-2014, 13:38 Geschreven door Bjorn Blondeel  
  Reageren (1)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (15 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roodrugparkieten
  Ik kweek ook met roodruggen.
  Roodruggen heb ik niet zoveel ervaring mee, ik kweek roodruggen omdat ik het mooie vogels vind en omdat het gemakkelijke kwekers zijn.
  Ik begon met deze soort te kweken omdat ik 4 jaar geleden 2 koppels Pruimkoppen had, roodruggen zijn namelijk heel goede pleegouders. Ik heb ze als pleegouder niet nodig gehad omdat mijn pruimkoppen de jongen zelf groot brachten (gelukkig)
  De mutaties waarmee ik kweek zijn Pallid en Oranje. Het oudste koppel, nu ongeveer 7 jaar oud, zijn beiden Pallid (zie foto 1) in het koppel zit er ook Oranjebloed. 1 van de jongen, Pallid//Oranje, heb ik tegen OranjeOpaline pop (zie foto 2) geplaatst en ik kreeg OranjePallidpoppen (zie foto 3&4). De man is jammer genoeg overleden en voor het kweekjaar 2014 heb ik een OranjeOpaline/PallidCinnamon man tegen mijn OrankeOpalinepop geplaatst.
  Nu het kweekjaar afwachten.  17-02-2014, 14:24 Geschreven door Bjorn Blondeel  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Barrabandparkieten
  Het kweekjaar 2014 zal ik ook met barrabandparkieten kweken.
  Hierin heb ik nog geen ervaringen, dus afwachten.
  Indien er me iemand tips kan geven ivm het kweken van barrabands, mail me gerust.

  17-02-2014, 14:24 Geschreven door Bjorn Blondeel  
  Reageren (0)

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
  Archief per week
 • 17/02-23/02 2014

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  mail mij

  Hebt u vragen ivm het kweken van parkieten, mail mij.  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!