Inhoud blog
 • Laatste berichtjes!
 • Kookles!
 • Zwemuitstap
 • De laatste weken komen eraan!
 • De grote officiële opening van het nieuwe gebouw van cepia!
  Stage in Costa-Rica !

  10-01-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatste berichtjes!
  Hola, 

  Het is eventjes geleden dat ik nog iets gepost heb, maar dit zal ook een van de laatste keren zijn! 

  Tijdens de kerstvakantie heb ik vooral genoten van de zon en uiteraard kers en nieuwjaar gevierd met mijn gastgezin! Een heel andere belevenis dan in België! Op kerst waren er cadeautjes voor iedereen, en op Nieuwjaar hebben we een barbeque gedaan met vrienden en familie van mijn gastgezin, en natuurlijk om 12u was er vuurwerk, 7u na jullie! :)


  Mijn stage zit er ondertussen op!!!!! :)

  Vorige week was mijn laatste stageweek, ik heb vooral nieuwe vrijwilligers de weg gewezen binnen Cepia, en afscheid genomen van de kinderen en vrouwen waarmee ik samenwerkte en de stafmedewerkers van Cepia! 

  Op mijn voorlaatste dag werd er een barbeque georganiseerd op het strand om de nieuwe vrijwilligers te verwelkomen en afscheid te nemen van mij! Een mooie afsluiter! 


  Ik ben blij dat ik terug kan keren naar België na al die maanden, maar het doet toch ook wel pijn om alles en iedereen waarmee ik een band heb opgebouwd achter te laten! 

  Ik ga nog genieten van enkele daagjes rust en vervolgens kom ik terug naar België, mijn laatste daagjes gaan in! 

  Hasta luego, deze keer in levende lijve :)
  xxx

  10-01-2015 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  17-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kookles!
  Hola todos, 

  Alles zit er zo goed als op! Bijna al mijn projecten zijn afgelopen en morgen heb ik mijn eindevaluatie! Spannend! 

  De tweedehandswinkel is nu even gesloten gedurende de kerstvakantie, maar wanneer ik weg ben gaat een van de vrouwen de winkel overnemen. Ondertussen heb ik haar geleerd hoe de hele winkel in elkaar zit achter de schermen! En ze doet het ontzettend goed en is enorm gemotiveerd om de leiding te nemen en dankbaar dat we haar deze kans gegeven hebben. 

  Deze week was het ook de laatste individuele begeleiding, dus heb ik besloten om te koken met de jongen, samen met zijn zus en de vrijwilligster die haar begeleidt. Resultaat: heerlijke havermoutkoekjes! 

  Een mooie afsluiter voor de maanden dat ik samengewerkt heb met deze jongen en een echte band hebben opgebouwd! 

     


  17-12-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  11-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwemuitstap
  Hola, 

  Mijn laatste 2 weken stage gaan ingaan, maar binnen 1 week kan ik eindelijk genieten van 2 weken vakantie! 
  Kerst en Nieuwjaar vieren in Costa Rica zal een hele belevenis worden! Maar daar horen jullie meer over eens ik het zelf heb meegemaakt! :)

  Momenteel is het vooral veel papierwerk in Cepia om 2014 af te ronden! 
  De Engels lessen zijn voorbij, de turnles ook, maar ik ben nog steeds bezig met de individuele begeleiding van het jongetje. 
  Deze week ben ik gaan zwemmen met hem. Een van onze eerste sessies samen heeft hij laten vallen dat hij graag zou leren zwemmen, dus vond ik dit een leuke activiteit en verassing voor hem om tijdens een van onze laatste weken samen naar een zwembad te gaan, samen met zijn zus en een andere vrijwilligster die zijn zus begeleid! 

  Een geweldige ervaring! Ze hebben er enorm van genoten! En voelden zich erg op hun gemak bij ons. Het doet mij vooral goed dat we na al deze maanden samen een vertrouwensband hebben kunnen opbouwen, want in het water springen zonder bandjes zonder dat je kan zwemmen vergt veel vertrouwen in degene die je gaat opvangen! In ieder geval, ik heb er enorm van genoten om dit met de kinderen te kunnen doen! 

       

  Voor de rest draait de tweedehandswinkel enorm goed, ik ben er stiekem wel trots op om dit bereikt te hebben! Een van de vrouwen die er nu werken gaat zelf mijn werk overnemen wanneer ik vertrek! Zij zal instaan voor alle financiën en betalingen! Ongelofelijk hoe een vrouw in extreme armoede nu opeens manager van de tweedehandswinkel zal worden! 

  Volgende week heb in al mijn eindevaluatie! De tijd is voorbij gevlogen, maar het wordt dus zeker een drukke week, en erna kan ik genieten van 2 welverdiende weken aan het strand! Een extra kleurtje opdoen vooraleer ik opnieuw naar Belgie kom! 

  Hasta pronto!! 

  11-12-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De laatste weken komen eraan!

  Hola!

  Het einde van mijn stage komt stilletjes aan in zicht! Nog 3 weken stage, dan kerstvakantie en dan gaat mij laatste week al van start!

  Ik merk wel dat de laatste weken eraan komen! Hier gaat de zomer nu beginnen en voor de kinderen is December en Januari hun zomervakantie! Wat wilt zeggen dat mijn Engelse lessen in de lokale school erop zitten!

  De laatste 3 turnlessen gaan van start, en alles loopt een beetje op zijn einde, iedereen bereidt zich voor op de vakantie!

  Mijn voornaamste bezigheid is nu huisbezoeken. In het begin van het nieuwe jaar worden schoolspullen en schooluniformen geschonken aan de kinderen van de gezinnen die cepia ondersteunt. Er is nog een hele lijst van gezinnen die hulp vragen, en al deze gezinnen moeten dus bezocht worden om na te gaan of ook zij deze hulp zullen krijgen!

  Gisteren was een groot feest om geld in te zamelen om deze schooluniformen te kunnen financieren. Jaarlijks wordt er een feest georganiseerd om geld in te zamelen, en het was een groot succes!

  De tweedehandswinkel die nu een 3 tal weken open is, begint bekendheid te krijgen. Steeds meer mensen vinden de weg naar de winkel! Ik ben ontzettend blij want ik had het meeste bang dat er geen volk meer zou komen naar de winkel na de opening! De vrouwen die er werken doen fantastisch werk, en onze band wordt steeds sterker!

  Ik heb zelf ook een weekje vakantie genomen, ben enkele dagen naar Nicaragua geweest, er even tussenuit. Ik heb er zo hard van genoten!

  Nicaragua is een geweldig mooi land en er hangt een leuke sfeer! Vulcanoboarden, Leon en Granada bezocht, het grote bekende meer, markten,…  Zeker de moeite waard om eens naartoe te gaan.

  Hasta luego! 

  29-11-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grote officiële opening van het nieuwe gebouw van cepia!

  Hola,

  Vandaag was een heel belangrijke dag voor Cepia. Enkele maanden geleden is cepia verhuisd van een klein huisje naar een groot zelfontworpen gebouw, en vandaag was het de grote officiële opening!

  De laatste weken was een zottekot op cepia, een en al chaos om alles in orde te brengen voor deze grote opening! Op het laatste moment moest er nog zoveel gebeuren. Het gras in de tuin moest aangelegd worden, bloemetjes planten, lokalen afwerken, grote kuis,…

  Er kwam heel veel bij kijken, maar alles is net op tijd klaar geraakt!

  Eerst was er een conferentie voor speciale genodigden, met als belangrijkste gast de vicepresident van Costa Rica! Zij is met een helikopter geland op een veld naast cepia, politie en security stonden klaar voor haar! Ongelofelijk! En ja hoor, ik heb haar een hand kunnen geven! :D

  Vervolgens werd het gebouw opengesteld voor iedereen, en kon elk lokaal bezocht worden. Ook waren er verschillende dansacts voorzien.

  Wat is er nu allemaal te vinden in het gebouw van cepia:

  - Bureaus voor stafmedewerkers en vrijwilligers

  - Een bibliotheek met boeken die gedoneerd werden aan cepia

  - De tweedehandswinkel die ik opgestart heb

  - Lokaal voor de psychologe van cepia

  - Lokaal voor individuele begeleiding van kinderen of volwassenen

  - Een dagopvang voor kinderen tussen 2-7 jaar, deze gaat in december openen

  - Een keuken en toekomstig restaurant

  - Een internet café

  - Een computerlokaal waar computerlessen gegeven zullen worden

  - Een kunstgalerie om de lokale kunstenaars te steunen

  - Een lokaal waar jongeren kunnen samenkomen en zich amuseren in plaats van op straat rond te hangen

  - 2 leslokalen

  - Een turnzaal/ yogazaal/ therapieruimte 

  Een enorme verandering tegenover het vorige kleine huisje waar cepia vroeger werkte!

  De grote opening was een succes! 


   

  15-11-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opening tweedehandswinkel !
  Hola, 

  Vandaag was de grote dag: De opening van de tweedehandswinkel die ik opgestart heb met vrouwen in armoede! 
  Hier heb ik lang naar uit gekeken! Eerst het hele lokaal opruimen, kleren in hangen, met de vrouwen prijzen bedenken, de vrouwen leren hoe ze in de winkel kunnen werken en met geld moeten omgaan, openingsuren, hoeveel betaal ik de vrouwen, posters maken, flyeren ... 
  Een van de vrouwen heeft een beperking, hoe ga je daarmee om? Hoe gaat zij in de winkel werken? Kan ze dit alleen of moeten er aanpassingen gemaakt worden? 
  Er komt veel bij kijken! 

  Ik heb een hele weg afgelegd samen met de vrouwen, het gaat natuurlijk niet alleen over een winkel opstarten, maar ook vertrouwen krijgen in de vrouwen en hen vertrouwen geven in mij, elkaar beter leren kennen, respect geven en krijgen, met andere woorden een goede band opbouwen met de vrouwen waarmee ik samenwerk.

  Vandaag hebben we samen de winkel versiert, hapjes en drankjes klaargezet en de opening kon beginnen. Ik had zelf niets voorbereid maar de vrouwen stonden erop dat we een lint zouden hangen aan de deur en dat ik dat moest doorknippen zoals het hoort op een echte officiele opening, en dat ik een kleine speech gaf aan de mensen die gekomen waren! Hier was ik echt niet op voorbereid! maar ik kon de vrouwen ook niet teleurstellen natuurlijk dus heb ik mijn beste Spaans boven gehaald en mij tot de mensen die aanwezig waren gericht en het lint doorgeknipt!! 
  Nooit gedacht dat ik dit ooit zou doen! 

  Ik ben zelf best wel trots dat ik deze winkel heb kunnen opstarten! Zo laat ik iets tastbaars achter bij CEPIA! Iets waar ik voor heb gezorgd dat er nog niet wat toen ik aankwam! En ik ben ook heel blij met de vrouwen die in de winkel werken. Ze zijn gemotiveerd en doen hun best aangezien dit voor de meeste de eerste keer is dat ze in een winkel werken en met geld moeten omgaan aangezien ze uit armoede komen, dus ook voor hen is het een heel nieuwe ervaring! 

  Oh ja trouwens de kleren die in de winkel verkocht worden komen allemaal van donaties!  CEPIA ontvangt vaak donaties van locals, of andere mensen die donaties willen geven aan onze organisatie! met dank aan hun hadden we dus heel erg veel kleren om deze winkel op te starten!  Bijlagen:
  Naamloos.png (493.5 KB)   

  10-11-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  09-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Movienight: Happy Feet !
  Hola todos, 

  Regelmatig wordt er een filmavond georganiseerd door de vrijwilligers op CEPIA voor de kinderen. Deze keer was het aan mij, en Pia, een andere vrijwilligster om dit te organiseren! 

  Wat een vermoeiende avond! 60 kinderen waren aanwezig! 
  Een lokaal in CEPIA klaarmaken, projector installeren, geluidsboxen, frisdrank en een popcornmachine, en de filmavond kon beginnen!

     

  09-11-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CEPIA event
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Hola, 

  Om de werking van CEPIA in de kijker te zetten, wordt er af en toe een event georganiseerd waar CEPIA en andere non- profit organisaties zichzelf kunnen voorstellen aan het publiek. Er wordt dan een standje neergezet met informatie over CEPIA en er wordt uitleg gegeven aan de mensen met als doel dat CEPIA donaties zou ontvangen en extra vrijwilligers kan aanwerven. Vorige week was er zo een event waar ik mee naartoe ben gegaan.
  28-10-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstapjes Krokodillentoer, Canas, Liberia & Rincon de la vieja !
   Hola, 

  Ik heb ondertussen al weer wat uitstapjes achter de rug, Beetje bij beetje leer ik elk deeltje van Costa Rica kennen! :D

  Krokodillentoer
  In Tamarindo is er een rivier die in de zee uitkomt, in deze rivier zitten ontzettend veel krokodillen en apen tussen de mangrove! 
  met een bootje zijn we tussen de mangrove gaan varen om krokodillen te spotten, met veel succes!! En ook apen zijn er te bezichtigen, Ik was er enorm van verbaasd dat Tamarindo zo een toeristisch gebied is, en zonder het te beseffen ligt er net naast het dorp een rivier vol krokodillen!  Canas en Liberia
  Samen met mijn gastgezin heb ik een daguitstapje gemaakt naar Canas en Liberia, In canas is er een resort waar wilde dieren die gewond zijn geraakt of mishandeld werden door de mensen opgevangen worden,, Wanneer de dieren er klaar voor zijn worden ze opnieuw vrij gelaten! Hier heb ik apen, papegaaien, poema's, tijgers,,, gezien, Schrijnend om te vernemen hoe aapjes als huisdieren gehouden werden als ze klein zijn en wanneer ze te groot werden aan een ketting worden achtergelaten! 
  Na Canas zijn we naar Liberia gegaan, de hoofdstad van de provincie Guanacaste, Daar valt niet veel te beleven, kale straten, weinig leven,,, Enkel een aantal winkels, maar niet veel zaaks!


      

  Rincon de la vieja
  Samen met een meisje dat ook in mijn gastgezin verblijft en pia waarmee ik werk op Cepia, ben ik naar Rincon de la vieja gegaan! Dit is een van nationale arken van Costa Rica! Deze uitstap is zeker de moeite waard! Eerst begonnen we met een canopy /zipline over rivieren en watervallen, prachtig! Vervolgens maakte we een tocht met paarden naar een rivier waar we 'tubbing' gingen doen, ongeveer zoals raften maar dan zit je individueel in een band in plaats van samen in een boot, Echt geweldig, stroomversnellingen, kleine watervallen waar je afgleed… We eindigden met hot springs midden in de natuur in de bergen en een modderkuur! Een fantastische uitstap!


    

  28-10-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  21-10-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Update projecten!
  Hola, 

  Stageweek 7 is ingegaan, en dat wilt ook zeggen tussentijdse evaluatie. Ik zit bijna in de helft van mijn stage en de tijd is voorbij gevlogen! 

  Een update van al mijn projecten: 

  1. Ik vond dat de huisbezoeken nogal stroef verliepen met twee, dus heb ik voorgesteld om alleen op huisbezoek te gaan! mijn eerste huisbezoek alleen is dan ook achter de rug, en ik voel er mij veel beter bij. Het helpt mijn Spaans aangezien ik geen hulp kan vragen, en ik heb het gevoel dat ik veel dichter bij de gezinnen sta en op een minder formele manier met hen kan omgaan. Dit was dus zeker een goed initiatief van mij! 

  2. morgen geef ik de laatste training voor de vrouwen die in de tweedehandswinkel gaan werken! Ze zijn bijna klaargestoomd om te beginnen werken. Dan moeten ze nog een praktijkexamen afleggen bij mij en dan zal ik beoordelen wie kan starten in de winkel en wie er niet klaar voor is. Veel verantwoordelijkheden, maar daar hou ik wel van! 
  Ook hebben we ondertussen een naam voor de winkel bedacht: "mini tienda CEPIA" met als slogan: 'buena bonita barata' wat goed, mooi en goedkoop betekent. 
  Dit is hoe de winkel er nu uitziet:  3. Over de Engelse lessen niets nieuws, er worden meer lessen afgelast dan dat er doorgaan. Het gebeurt zeer regelmatig dat ik op de school aankom en er uiteindelijk geen les is. Ik moet hier zeer flexibel zijn! Wat wel lastig is, is dat de Engelse les om 7u 's ochtends plaatsvindt, dus dan sta ik vaak op voor niets! De Engelse les is het project dat ik het minst graag doe, maar ja.. dat nemen we er maar bij!

  4. Er gaan grote veranderingen plaatsvinden binnen de turnlessen. Deze worden stopgezet omdat we een te klein publiek bereiken en omdat de les veel te vroeg was waardoor ouders hun kinderen niet wilden brengen. mijn turnles wordt vanaf nu een selectiegroep om begin volgend jaar te starten met een wedstrijd gymnastiek/ acrobatie/ circus groep. Ik zal dus gedurende 1 maand kinderen van 6-9 jaar turnles geven en beoordelen welke kinderen geschikt zijn voor de wedstrijdgroep, en de volgende maand kinderen van 9-12 jaar beoordelen en een goede groep samenstellen en voorbereiden. Een groter publiek, verschillende leeftijden, een grotere uitdaging! Ik denk dat dit meer zal aanslaan bij de kinderen! 

  5. Ten slotte is er nog de individuele begeleiding! Deze verloopt zeer goed! Ik heb het gevoel dat de jongen zich echt op zijn gemak voelt bij mij. Hij is vrolijk tijdens onze sessies en vertrouwt mij meer en meer. Het geeft mij een goed en voldaan gevoel wanneer ik merk dat er een duidelijke voortgang is binnen onze relatie! 

  Om jullie een idee te geven hoe de plaatselijke huisjes er hier uitzien! Dit is de binnenkant van het huisje van mijn gastgezin!

   

  Hasta Luego!

  21-10-2014 om 00:00 geschreven door Birgit Hahn  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!