Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
E-mail mij

Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto

Momentum

04/07/07

Beste vogelvriend …

Startdatum: om meteen de drempelvrees te verlagen stel ik voor dat iedereen een reactie ventileert over het wegblijven van een birdyreünie; het kan kort in de 'poll'-rubriek en wat uitgebreider in dit communicatievenstertje.
Het was Oswald die mij ooit voorstelde ons wat dieper in het internet te nestelen, wat nu via deze blog is gebeurd, weliswaar zonder een referendum te houden.
Bij deze nodig ik jullie uit je mening te ventileren, want de bedoeling is een handig alternatief aan te bieden.
Tot heel binnenkort …

04/07/08

Happy Birdyday …

 

Temidden van een levendige en warmhartige woonwijk, ligt een door menselijke bebouwing omzoomde biotoop … een fraaie frisgroene weelderige oase, waar de birdyfans de gevederde tuinbezoekers graag welkom heten en gul onthalen.

Die verwennende gastvrijheid in een gezellig en veilig rustoord, bekoorlijk door landelijke eenvoud en liefelijkheid, prikkelt de vertrouwenwekkende aanhang, de nesteldrang met vrolijk vogelgezang en feestelijke voortgang. We hopen volgend jaar nog meer ‘straatketten’ naar de Kille Meutel te lokken …

 

04/07/09

 

Je zoekt, vindt en kiest

een levensweg, die je deelt

met trouwe vrienden …

 

Precies vandaag bestaat ons“Kille Meutel”Forumpje 2 jaar.

Sinds de wondermooie opnames van onze huisfotografen het “Blogscherm” sieren, loopt het aantal bezoekers gevoelig op.

Een verheugende en hartverwarmende vaststelling, daar eveneens destijds de voor natuurliefhebbers en vogelbeschermers bedoelde nieuwsbrieven, geïllustreerd met tekeningen, een educatieve waarde beoogden.

Sedert kort werd de rubriek“Birdywatch”gelanceerd, initieel opgevat als verzamelbox voor (tuin)observaties van vogelspotters.

Momenteel is een gebruiksvriendelijke observatiefiche, waarin de waarnemer zijn vaststellingen optekent, nog niet beschikbaar.

Met een klik op“Vogelwaarnemingen” nodigt de rubriekenindeling de bezoeker uit een pittige anekdote,een blikvanger,een weetje of een suggestie neer te pennen.

Af en toe duikt over een verschenen artikel een leuke en spontane “Reactie” op of laat men een indruk na in het “Gastenboek”.

In de speurtocht naar kennisdeling en verwondering wekken, blijft de drijfveer“Alles kan altijd beter”…

04/07/10

 

Vandaag hebben we weer wat te vieren want de blog bestaat 3 jaar.

Onze trouwe huisfotografen Jo en Wim blijven voor merkwaardig beeldmateriaal zorgen en dan is het ook niet verwonderlijk dat het bezoekersaantal gestaag aangroeit.

Met vereende krachten hebben we met ons klein, maar niet minder enthousiast clubje vogelvrienden een mussenteltraject uitgezet om in de streek (Zaventem, Nossegem, Sterrebeek, Kraainem) op 17 verschillende telpunten onze geliefde‘straatketjes’ te tellen.

Hierdoor maken we deel uit van de mussenwerkgroep Vlaanderen die naast het jaarlijks weerkerend mussentelweekend in samenwerking met de universiteit Gent een grootschalig huismussenonderzoek coördineert.

Wij blijven uiteraard ook gefocust op de vliegbewegingen binnen onze tuinenbiotoop. Tijdens de jongste reünie gaven enkele haiku’s mooi weer hoe fel we gehecht zijn aan onze gevederde levensgezel; meteen ook een gelegenheid om de loyale vogelliefhebbers een welverdiende  huismuspin op te spelden …

Dakpan of dakgoot,

voor de huismus is een nest

in Kille Meutel – Georges

Tjilpende huismus,

nest in de Kille Meutel

welkom bij ons hier – Arlette

Kijk Kille Meutel,

veel parende huismussen,

hemel op aarde – Oswald

Kille Meutel vriend,

huismus breng ons samen en

laat het blijven zijn – Chris

Groene oase,

paradijs voor de huismus,

dé Kille Meutel – Franz

04/07/11

Drukke en woelige tijden tasten al eens vaker de drang aan om over de fascinatie voor het
vedervolkje te communiceren.Immers in de Brusselse betonnen biotoop beter bestuurlijk beleid geldt de regel: first things first and don't feel free as a bird!
Toch is het bezoekersaantal op jaarbasis weer gevoelig toegenomen dit jaar, een eerbetoon dat vooral de huisfotografen toekomt, die voor kwalitatief hoogstaande visuele impressies zorgen.In de loop van volgend jaar zal de Kille Meutel een bijdrage leveren aan de geplande acties van de mussenwerkgroep Vogelbescherming Vlaanderen.

04/07/12

Inmiddels hebben ruim 51 000 bezoekers op de blog 275 artikels en 125 vogelportretten geraadpleegd, alsook 1 100 foto's, waarvan de helft door onze huisfotografen werd aangeleverd. Uit statistieken ter beschikking gesteld door de providers kunnen we afleiden 
dat 54% Nederlanders en 41% Vlamingen geregeld de blog raadplegen en dan het vaakst gedurende de weekdagen (70%), voornamelijk tussen 13.00 en 18.00 u en 30% tijdens het weekend. Tijdens de maanden juli, augustus en september heeft de blog 'begrijpelijk' minder succes.De Kille Meuel blijft zich samen met Vogelbescherming Vlaanderen inzetten voor het behoud van de huismus.  

Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Mijn favorieten reeks 1
  • bloggen.be
  • Natuurpunt
  • National Geographic
  • Natuurfotograaf Mineur
  • Vogelbescherming Vlaanderen
  • Vogelportretten Birdpix
  • Vogelportretten Birdfocus
  • Vogelbescherming Nederland
  • Belgium Digital
  • Vogelzang
    Mijn favorieten reeks 2
  • Favoriete vogel 2014
  • Instituut voor natuur- en bosbouw
  • Mussenwerkgroep
  • Natuurfotograaf Laura Sperber
  • Vogelencyclopedie
  • Natuurfotgrafen Monique & Luc Bogaerts
  • Natuurfotograaf Pieter Cox
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    TO DO - List

    Kille Meutel Meetings Overlegmomenten Vogelbescherming Vlaanderen Overlegmomenten Natuurpunt Overlegmomenten WWF Overlegmomenten Greenpeace Overlegmomenten INBO

    KILLE MEUTEL
    Vogelvrienden
    11-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De kauw

    Deze kleine minst schuwe kraaiachtige vogel (lengte 35 cm, spanwijdte 75 cm, gewicht 250 g) is gemakkelijk te herkennen aan zijn lichtgrijze nek en wangen met langere veertjes dan bovenop; zijn gitzwarte kap; wit oog met lichtgroen grijze oogring; de korte dikke snavel; zijn donkergrijze onderlijf, zijn zwarte rug met blauwe glans.

    Tijdens de vlucht van de uitstekende vlieger zijn de donkergrijze staart en de donkere banden onder de vleugels duidelijk te onderscheiden. Er is tussen beide geslachten geen onderscheid in verenkleed.

     

    De kauw is een bewoner van open landschappen met groepen oude bomen en dicht in de buurt van menselijke nederzettingen; zij hebben een voorliefde voor vervallen gebouwen.

    Kauwen broeden vaak in kolonies van tientallen tot zelfs honderden vogels, waarbij ze hoofdzakelijk gebruik maken van kunstmatige en natuurlijke holten en spleten.

    Ze nestelen wel eens in schoorstenen; vandaar ook de naam ‘schoorsteenvogels’ en de raad om roosters met boldraad te plaatsen wil je voorkomen dat jij ooit zwarte piet wordt. Ook in nissen van kerktorens treft men nesten aan; vandaar die andere volksnaam ‘torenkraai’. Ze zoeken eveneens nestgelegenheid in boomholten (oude nesten van zwarte spechten) of zelfs in bosuilenkasten,  maar evengoed vinden ze een nestelplek in verlaten konijnenholen te midden van duingebieden of tussen gekloofde kliffen en rotswanden. Het groot open nest is meestal gevoerd met een wirwar gedroogde takjes, stro, droog gras, mos, haar en plukjes wol, soms zelfs rechtstreeks van een schapenrug gepikt.

     

    De kauw is lenig en als zij in vluchten overvliegen (slaaptrek) zie je ze in het luchtruim in formatie door elkaar buitelen en acrobatentoeren uithalen. Tijdens voorjaarsstormen voelen kauwen zich in hun sas. Het spel van afstanden schatten, weten van opwaartse luchtstromingen, luchtzakken en wervelingen. Een lust voor het oog hoe ze al tuimelend omhoog en omlaag vallen, met nauwelijks merkbare vleugelslag zich draaien en snelheden van meer dan 100 km per uur bereiken. Al die kneepjes in vliegkunst worden de jonge onervaren kauwen door ouders en koloniegenoten aangeleerd. Ook het onderscheiden van en reageren op gevaren, is bij jonge vogels geen aangeboren kennis en dient onderricht.

     

    Pientere zwartjas

     

    Kauwen zijn intelligente en sociale vogels die vaak in groep op weilanden of wegbermen samen met roeken en kraaien foerageren. Het zijn levendige, behendige en slimme vogels die onder alle omstandigheden hun opgewekte humeur weten te bewaren en hun omgeving opvrolijkt. Deze altijd goedgemutste en aanhankelijke vogels zijn niet bang voor de mens en kunnen gemakkelijk tam worden gemaakt. Toch – al is de verleiding groot – doe je dat beter niet daar – eens getemd – de kauw een trouwe compagnon blijft die dan helemaal afhankelijk wordt van zijn opvoeder. Het is overigens wettelijk niet meer toegestaan.

    Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat de slimmeriken gevoelig lijken voor de oogsignalen van de menselijke blik; het oog vertoont immers ook een donkere pupil en oogwit; het zijn geen van die zwarte zielloze kraaloogjes.

     

    Het zijn slimme – helemaal geen kieskeurige – alleseters, die zowel in cultuur- als in natuurgebieden voorkomen. Op de grond zoekt de kauw naar regen- en meelwormen, slakken, zelfs eieren uit vogelnesten, kleine gewervelde dieren, mestkevers, insectenlarven, zaden, granen, broodkruimels en etensafval, ook rupsen en bessen tussen het gebladerte. Kauwen zijn opportunisten die ook in de omgeving van de mens vrij gemakkelijk voedsel vinden, zelfs tussen vuilnisbelten.

     

    Het broeden begint eind april; het legsel bestaat uit 4 tot 6 eieren met zwarte en grijze vlekjes. Na 17 tot 18 dagen verschijnen de jongen, die na ongeveer een maand de vleugels uitslaan. Kauwen worden doorgaans 5 tot 10 jaar oud, maar in gebieden waar ze heel goed aarden zijn 60-jarige huwelijken geen zeldzaamheid.

    Evenals de ekster heeft de kauw de reputatie glimmende voorwerpen, zoals lepeltjes en sieraden te stelen en in zijn nest te bewaren.

    Kauwen behoren tot de hoogst ontwikkelde zangvogels en beschikken over een complexe communicatietaal. Hun meer dan 20 verschillende voortgebrachte geluiden hebben elk een betekenis tijdens het druk overleg met de andere groepsleden.

    Een sperwer die overvliegt in de nabijheid van hun verblijfplaats wordt steevast verjaagd; om beurten voeren ze schijnaanvallen uit en de roofvogel weet op den duur niet meer waar hij het heeft. Links, rechts, achter zich en boven hem is er altijd wel een kauw die hem wil belagen. Zich uit de voeten maken is dan ook meestal de enige optie. De kauw heeft ook de driftmatige drang om steeds de snelste te volgen en iedereen achterna te vliegen die hem voorbijsteekt.

     

    Kruintje krabben is vrede sluiten

     

    Wie de tijd neemt om een groepje neergestreken kauwen te observeren, wordt getrakteerd op een demonstratie van sociale intriges, hiërarchische pikordes, blikken van verstandhouding tussen verliefde stelletjes.

    Als het mannetje tijdens de broedtijd zijn vrouwtje voert, neemt zij meteen de bedelhouding aan van een hulpeloos jong, dat nog niet voor zichzelf kan zorgen. Verliefde kauwtjes maken ook allerlei fluisterende, bijna kinderlijke geluidjes.

    Na een dreigement vrede sluiten uiten kauwen door vriendelijk aan de veertjes van de onderworpene te krabbelen. Bij koppeltjes is dit de grootste blijk van tederheid, vooral wanneer zij het is dat ventjes veertjes poetst, zit hij met toegeknepen oogjes te kneuteren. Kauwen sluiten een band voor het leven en zijn vervolgens onafscheidelijk.

    Een hogere in rang zal het altijd opnemen voor een lager geplaatste. Als het in een strijd tussen twee ondergeschikte kauwen menens wordt, komt er een superieur aangestapt die het gegarandeerd zal opnemen voor de zwakkere partij. Bijna altijd gaan ernstige ruzies over de keuze van een nestplaats. Via de kordate tussenkomst van de hoge bazen genieten de nesten van de sociaal zwakkere in de kauwensamenleving de nodige bescherming.

    Andere minder ernstige kwesties die de agressie wekken, zoals onenigheid over een korst brood, kunnen ook in een gevecht ontaarden, maar een agressieafremmend signaal weerhoudt de sterkere in te hakken op de zwakkere. Juist het tegendeel gebeurt. Kauwen hebben namelijk op hun kop dat prachtig lichtgrijs gekleurd kroontje, dat ze kaarsrecht omhoog gestoken naar de aanvaller richten.  Op slag denkt deze er niet meer aan zijn snavel als steekwapen te gebruiken.

     

    Dreigende kauwen

     

    In de eerste houding richt de vogel zich hoog op met de snavel naar boven en de veren strak tegen het lijf aan. De rivalen vliegen dan opeens omhoog, proberen boven elkaar uit te stijgen en op de rug van de ander te springen en deze dan met de snavel te bewerken. Hiermee wordt de rangorde beslecht.

    Bij de tweede houding is het net andersom. De vogel drukt zich, buigt kop en hals omlaag, spreidt de staartveren, zet een hoge rug en de veren op. Hiermee geeft hij aan dat die bereid is zich te verdedigen. Neemt de concurrent ook die dreighouding aan, dan doen de vogels blazend en met knappende snavels uitvallen naar elkaar, maar tot een echte knokpartij komt het nooit. Het gaat erom wie van de twee dit het langste volhoudt.

    Als een indringer het echter waagt de rust de verstoren in een nestholte van een laaggeplaatst gezinnetje, dan prikkelt de noodroep van de bedreigde nestbezitter alle kauwen binnen gehoorsafstand om meteen met opgezette veren naar de plaats van onheil te stormen. Door die regelrechte oproer en de opwinding over dat onrecht geraakt de dader van streek en slaat die mee alarm om niet te worden herkend; wordt die toch gesnapt, dan volgt een ferme afstraffing.

     

    Tijdens onze jongste reünie, hoorden wij Wim vertellen over de talrijk voorkomende kauwen in de residentiële wijk, waar hij woont.

    Hieronder bezorgde hij weer een sublieme reeks opnames van een kauw die zich bij hem thuis op het terras waagt om eten te zoeken in de bloemenbak, die momenteel dienst doet als voedertafel.

    Jo wist dan weer een kauw in zijn natuurlijke biotoop te schieten.

    Bedankt vogelspotters!







    11-04-2009 om 15:39 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feest van het licht

    Een schitterende haiku, bedacht door Oop Arend, illustreert best mijn wens voor deze feestdagen.

     

    Licht staat voor leven,

    voor groei, voor welbevinden,

    voor levenskleuren.

     

    Een opname uit de reeks knappe beelden door de ogen van Monique Bogaerts illustreert dit passend.

     





    11-04-2009 om 09:54 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (18 Stemmen)
    05-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mandarijneend

    In China het symbool van huwelijkstrouw.

    De bijzonder fraaie en populaire siereend ziet er passend exotisch uit voor een vogel van Zuidoost Aziatische herkomst. Hij is wat schuw en terughoudend. Het pronkkleed tijdens het broedseizoen is erg kleurrijk. Woerden hebben afhangende kuifveren, borstelige oranje ‘bakkebaarden’ en driehoekige oranje ‘zeilen’ op hun rug. De kop vertoont een brede witte wenkbrauwstreep. De borst is paarsbruin en wordt met enkele witte banden gescheiden van de lichtbruine buik. De snavel is vuurrood en de poten zijn geel. Hij is van 41 tot 49 cm lang, weegt 600 g en heeft een spanwijdte van 65 tot 75 cm. Vrouwtjes zijn donker grijsbruin met gespikkelde flanken en een fijne witte ‘bril’.

    Al worden de eenden gekweekt in een beschermd milieu, toch treft men vaak nakomelingen van ontsnapte exemplaren aan in de volle natuur. Ze leven in oude loofbossen en parken, langs riviertjes, poelen en meren. In het wild rusten mandarijneenden graag in boomholten, vaak verlaten spechtenholten, die doorgaans ook als broedplaats dienst doen. Ze vliegen behendig tussen de vertakkingen van de bomen door en landen even makkelijk op de takken om er – soms in groep – te rusten. Mandarijneenden zijn goede klimmers doordat de zwemvliezen voorzien zijn van scherpe nagels die de nodige houvast bieden.

    Het baltsgedrag met pompbewegingen begint met rondzwemmen en liefkozen van het uitverkoren wijfje. Gaat het vrouwtje in op deze avances, dan strekt ze zich languit dieper in het water.

    Het vrouwtje heeft bij de nestkeuze het laatste woord. Ze bekleedt het nest met donsveertjes en legt een broedsel van 10 tot 14 ovale witte eieren. Terwijl het vrouwtje broedt, zorgt het mannetje voor het voedsel, waaronder vooral zaden, noten, graantjes en waterplanten, zoals lelies en algen. Mandarijneenden eten ook slakken en insecten en als ze vlug genoeg zijn zelfs kleine goudvisjes of jonge koikarpers.

    Wanneer de moeder vanaf de grond de jonge eendjes roept die na 31 dagen tevoorschijn komen, verlaten de kuikens het nest op een spectaculaire wijze door zich van meer dan 10 m hoogte naar beneden te laten storten in de dikke strooisellaag. Dank zij de kleine vleugeltjes bezeren de vederlichte eendjes zich niet bij het neerkomen. Eenmaal op de begane grond blijven ze dicht bij de ouders tot ze kunnen zwemmen en vliegen.

    Seksuele aantrekkingskracht

    Bij iedere eendensoort heeft de haan zijn eigen, markante verenpak en het is de vrouwtjes aangeboren dat ze een haan van hun eigen soort het mooist vinden en daar ook het liefst mee paren. Hoe duidelijker die mannelijke kleursignalen, hoe liever ze hem hebben. Op die manier bevordert de natuur de soortzuiverheid, die van belang is voor het voortbestaan van al die verschillende soorten.

    Zouden ze allemaal door elkaar kruisen dan zou je een gemiddelde vogel krijgen die alleen onder gemiddelde omstandigheden kan leven. Daartegenover staat dat de hanen kakelbont door het leven moeten, waarbij ze de kans lopen om door een roofdier te worden gepakt. Vandaar de voortplantingsmethode, waarbij de schutkleurige hen de broedzorg volledig op zich neemt.

    De bontgekleurde haan doet niet mee, omdat het broedsel dan teveel risico zou lopen. Wat zijn overlevingskansen betreft, is hij dus niet zo eerlijk bedeeld met zijn mooie pak.







    05-04-2009 om 17:14 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (19 Stemmen)
    27-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Impressie in dichtvorm

    Verhaallijn zwanenmeer

    Het ballet van componist Tsjaikovski en choreografen Pepita en Ivanov, geldt als één van de hoogtepunten van het klassiek-romantische balletgenre.

     

    Prins Siegfried wordt op zijn verjaardagsfeest aan het Koninklijk hof door zijn ouders gedwongen uit de aanwezige meisjes een bruid te kiezen. Hij is ontgoocheld en droef omdat  hem het recht wordt ontzegd uit pure liefde een partner vrij te kiezen. Hij verlaat het bal en trekt het bos in om te gaan jagen en zo zijn zinnen te verzetten.

    De prins ziet een vlucht zwanen overvliegen, volgt ze naar de rand van een meertje en richt zijn boog. Op het moment dat hij een knobbelzwaan in het vizier heeft, kan hij de pijl niet afvuren, daar plots een prachtige jonge vrouw, gehuld in een witte jurk van zwanenveren, verschijnt. Beiden aangezogen door elkaars zuivere schoonheid, zoeken ze meteen toenadering. Het teder meisje onthult dat zij prinses Odette is die met haar gezellen door de boze tovenaar Von Rothbart is ontvoerd en betoverd, waardoor ze overdag in de gedaante van zwaan en ’s nachts weer in hare ware gedaante verschijnt.

    De zwanen verblijven ’s nachts bij het meer, dat waste en zwol door de tranen van Odettes ouders, toen die hoorden van de ontvoering.

    Siegfried wordt verliefd op de prinses, zweert haar eeuwige trouw en wenst zijn intenties te bezegelen door een huwelijk, overigens de enige manier om de betovering van de tovenaar te verbreken.

    Wanneer dit malafide personage ten tonele verschijnt, dreigt Siegfried hem te doden, maar Odette komt tussenbeide. Mocht Von Rothbart sterven alvorens de betovering is verbroken, kan deze vloek niet meer ongedaan worden gemaakt. Daarom keert de prins terug naar het bal in het koninklijk kasteel.

    Even later verschijnt de vermomde Von Rothbart met eigen dochter Odille, die er identiek uitziet als Odette, al is ze uitgedost met een zwart verenkleed. De prins, die denkt Odette te herkennen, danst met haar, stelt haar aan de hofhouding voor en verklaart met haar te willen trouwen. Wanneer hij opmerkt dat de echte Odette inmiddels is toegekomen, realiseert hij welke vreselijke vergissing hij beging. Het is echter te laat daar hij zijn verklaring niet trouw is gebleven, waardoor de betovering niet ongedaan kan worden gemaakt.

    In de originele uitvoering, beseffend dat de betovering nimmer kan worden verbroken, plegen Odette en Siegfried samen zelfmoord.

     

    Een haiku als “woordspiegeling”

    “Zwanengezangen

    kleed van witte vederen

    pluim die zachtjes valt” Ilke Vanhaelen





    27-03-2009 om 20:19 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    22-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De bergeend

    Al dankt vermoedelijk de eend haar naam aan het oorspronkelijke leef- en broedgebied in de duinen, die door Hollandse bewoners van de Lage Landen als heuse “bergen” werden gepercipieerd, toch zou de benaming eerder verwijzen naar de voortplanting: de soort kan relatief veel jongen grootbrengen of “(ver)bergen”.

    Terwijl het verenkleed van andere vrouwtjeseenden opmerkelijk schuil- en schutkleuren bezit, waardoor broedende vogels weinig opvallen, is het vrouwtje van de bergeend even kleurrijk uitgedost als het mannetje. Als enig onderscheidingsteken geldt de vlezige knobbel op de basis van de bovensnavel van het mannetje, die in het broedseizoen verder opzwelt.

    Met de zwarte kop en hals met metaalgroene weerschijn, de vuurrode snavel, de roze poten en de roestbruine borstband op het witte lichaam, alsook de zwarte schouderstreep naar de stuit toe, is de siereend een opvallende verschijning.

     

    De bergeend komt overal langs zanderige en slikrijke kuststreken (kwelders en polders) van Europa voor; ook wel in brakke binnenlandse riviermondingen en zoute meren of in ondergelopen weilanden. De eend is een echte holenbroeder die vaak het nest bouwt in een verlaten konijnenhol in de duinen of langs rivierdijken. Men treft ook wel nesten aan in de buurt van menselijke bouwwerken zoals in nissen van dammen en ongebruikte afvoerbuizen of tussen strobalen in schuren, onder hooibergen of in dicht struikgewas. In de winter trekken de bergeenden vaak meer zuidwaarts.

    De bergeend is een grote stevige eend met een lengte die varieert van 55 tot 65 cm, kleiner dan een gans. De woerd weegt 1.2 kg en het vrouwtje 900 g. Het voedsel van de bergeend bestaat voornamelijk uit kleine ongewervelde dieren zoals wadslakken, wormen, schelpdieren (kokkels), kleine kreeftachtigen, insecten en ook wel algen en groenwieren. Door met de poten in ondiep water trappelende bewegingen te maken of door te grondelen maakt de bergeend jacht op de prooidieren. De buit in de slijkerige bovenlaag wordt met de kenmerkende maaibeweging van de slobberende snavel uitgezeefd.

    Bergeenden zijn nogal bazig, zelfs vrij agressief tijdens het broedseizoen. Het wijfje gebruikt weinig plantaardig materiaal om de uitgeholde ruimte aan het uiteinde van een 2.5 tot 3 m diepe gang in te richten, maar vult het goed op met dons en veertjes. Het legsel dat doorgaans bestaat uit 8 tot 12 roomwit gekleurde eieren wordt enkel door het vrouwtje gedurende 28 tot 30 dagen bebroed. Vaak liggen de nesten niet in de directe buurt van water en moeten de kuikens wanneer ze uitgekomen zijn, door beide ouders over grote afstanden (enkele km) al wandelend naar gunstig voedselrijke modderige vlakten worden gebracht, waarbij de weerloze kroost vaak ten prooi valt van zilvermeeuwen en andere roofvogels. Na 8 weken kunnen de volgroeide kuikens uitvliegen. In de overwinteringgebieden die doorgaans ook dienst doen als ruiplaats verliezen de eenden al hun slagpennen, waardoor ze enkele weken lang niet in staat zijn te vliegen.

    Foto’s hieronder zijn van “onze” alom geprezen natuurfotograaf  DKW







    22-03-2009 om 20:27 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    21-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het lentefeest


    Ostara stamt van de naam van de godin Eostra en duidt het begin van de lente aan. Het is geen toeval dat dit precies zo klinkt als het Engelse Easter (Pasen). Ostara symboliseert de lente-equinox, wanneer dag en nacht even lang zijn omdat de zon in het noordelijk halfrond loodrecht op de evenaar staat. Het is één van de meer kleurrijke feestdagen, waarbij in het teken van de terugkeer van kleur en leven feestvieren en gezellig omgaan met elkaar belangrijk zijn. Equinoxen zijn tijden van balans tussen licht en duisternis. De natuur is herboren en komt opnieuw bruisend tot leven. Licht overwint de duisternis.

     

    De lentezon wekt

    telkens weer de levenskracht op

    voedt de kleurenpracht

     

    De foto’s zijn van natuurfotografe Monique Bogaerts





    21-03-2009 om 18:13 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    17-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De veldleeuwerik

    De veldleeuwerik is maar gedeeltelijk een standvogel die bij sneeuwval naar winterkwartieren trekt in het Zuidwesten van Europa en rond de Middellandse Zee.

    Het vaakst komt hij voor op natuurlijke en op kunstmatig aangelegde graslanden, overwegend langs slootkanten, op akkerland, klaver- en graanvelden of op braakliggende grasrijke terreinen. De vogel houdt ook van heide, zoutmoerassen, duinen en krijtheuvels. Soms treft men de veldleeuwerik ook aan op de middenberm van de autosnelweg.

    Zijn verenpak is geelbruin met zwartbruine strepen en vlekken, grijswitte onderdelen en een gestreepte borst, een bruinzwarte staart met witte buitenste staartpennen en een witte achterrand aan de vleugels. Op de kop staat een stomp kuifje.

    Hij voedt zich met gras- en onkruidzaden (van bandnetel, boterbloem, madeliefje), groene grassprietjes en kiemplantjes, maar ook vliegen, motten, sprinkhanen, kevers, wormen, naakt- of huisslakjes staan op het menu. Hij bezit een stevige driehoekige snavel.

     

    Veldleeuweriken zijn krachtige vliegers met lange, vaak hoekige vleugels. Ze hebben korte poten, maar lange tenen en nagels; vooral de nagels aan de achtertenen, wat een aanpassing lijkt om in een snelle ren door de grasrijke begroeiing te kunnen lopen.

    Tijdens de broedtijd klimt de veldleeuwerik in een wervelende vlucht hoog in de lucht en laat op uitbundige wijze zijn helder klinkende gezang minutenlang achtereen horen terwijl hij een tijdje stil in de lucht hangt. Na deze stijgende biddende vlucht met fladderende reeksen vleugelslagen daalt de vogel al zingend spiraalsgewijs in glijvluchten met gesloten vleugels tot hij weer bij de grond is.

     

    Het mannetje maakt een vrouwtje dat zijn territorium betreedt het hof door op en neer te springen en te buigen. Na de paring maakt de veldleeuwerik een goed verborgen grondnest in een kleine uitholling van de bodem. Dit wordt bekleed met droge grashalmen en worteltjes, bedekt met plukken dierenhaar.

    De 3 tot 5 vaalgele tot bruine of lichtgroene tot olijfkleurige eieren vertonen bruine stipjes.

    De jongen vertrouwen wat hun veiligheid betreft op hun schutkleur en de dichte begroeiing van de bodem. De eitjes worden gedurende 11-12 dagen door het vrouwtje bebroed. Reeds na 9 dagen lopen de jongen het nest uit, maar het duurt nog 10 dagen eer ze kunnen vliegen. In gunstige omstandigheden zijn er tussen april en juli 2 tot 3 legsels.

     

    Smellekens jennen

     

    De boemannen in het leven van de leeuwerik zijn boerderijkatten en het smelleken. De jachttechniek van deze kleinste roofvogel uit de valkenfamilie is een sprint trekken naar een zingende leeuwerik, die – hoe onwaarschijnlijk ook – trots blijft doorzingen al zet zijn belager de ene luchtaanval na de andere in. Zo’n superieur vertoon van gezonde conditie moet wel een deuk slaan in het ego van het smelleken, maar leeuweriken zijn onverbeterlijke optimisten.

     

     





    De foto hieronder is ook van een zekere "JO", maar dan wel afkomstig uit Helchteren - superknappe opname

    17-03-2009 om 00:00 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    08-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De heggenmus

    De heggenmus trekt doorgaans meer naar het westen dan naar het zuiden. Een bekend overwinteringoord vormen de Orknay-eilanden, ten noorden van Schotland. Toch overwintert hij ook in het Middellandse Zeegebied.

    In onze streken is hij bekend als wintervogel en daar heeft hij ook het passend warmte-isolerend verenpakje naar: een lekker dik pakje, waarvan de veertjes wel heel losjes zitten. Even een zuchtje wind en dan waaien ze op. Vandaar dat een heggenmus altijd zijn kopje naar de wind toe keert.

    De rugveren zitten zo los dat ze bij de minste aanraking zelfs kunnen uitvallen. Hoe de heggenmus het klaarspeelt om het fragiel verenkleed tijdens kruiptochten door heggen en struiken ongeschonden te houden, blijft dan ook een raadsel.

    De heggenmus is een echte joker, die iedereen in de maling neemt, maar dan wel vanachter de coulissen, verscholen in warrig struikgewas, braamstruiken, doornige heggen of heesters.

    De heggenmus zingt niet één wijsje maar heft verschillende deuntjes aan telkens vanaf een andere plaats in zijn woongebied. Andere mannetjes laten zich daardoor om de tuin leiden; zij denken dat het erg druk is in het verkend landgoedje. Vrouwtjes zoeken net  die drukte op en flaneren bij voorkeur in de domeinen van meerdere mannetjes, waarmee zij graag flirten.

     

    Al is in grote delen van Europa de heggenmus bekend als een uiterst schuwe bosvogel toch komt hij ook voor in onze tuinen. Wel blijft hij erg behoedzaam en zoekt hij doorgaans beschutting tussen dichte begroeiing. Bij de geringste rustverstoring glipt hij ineengedoken en met kleine sprongetjes langs de grond zover mogelijk weg naar een donkere schuilplaats. Het is niet zo’n zeldzaam voorkomend vogeltje, als men wel denkt. Door zijn verborgen leventje en musachtig uiterlijk ziet men de grootste onder onze kleine zangers gemakkelijk over het hoofd. 

     

    Tijdens het lange broedseizoen dat van half maart tot in augustus duurt en waarin veel heggenmussenpaartjes drie broedsels grootbrengen, klinkt het welluidend en vrolijk lied van de “bastaardnachtegaal” zowel in de lente als in de zomer.

    Het kopje, keel en borst zijn blauwgrijs; wang en oorstreek zijn bruin met lichte streepjes er doorheen; de bovendelen van het vederpak zijn bruin met zwarte lengtevlekken; de stuit is grijsbruin en de poten oranjebruin. De snavel is geen dikke mussenkegel, maar een fijne spitse en vrij lange priem. De lichaamslengte is 14 cm; de vleugelspanwijdte varieert van 19 tot 21 cm; het lichaamsgewicht schommelt tussen de 19 en 24 g.

    Een groot deel van de dag besteden heggenmussen aan het zoeken van voedsel en in de winter kan dat zelfs oplopen tot alle beschikbare tijd in daglicht.

    De heggenmus hipt over de grond en pikt voortdurend voedsel op. Het dieet bestaat ’s zomers voornamelijk uit kleine insecten, spinnen, slakken en wormen. Tijdens de speurtocht naar insecten rukt de heggenmus soms bladeren af die heen en weer worden geschud om de prooidiertjes ten val te brengen, een methode die ook de merel gebruikt. Het winterdieet bestaat voornamelijk uit zaden, of gemorst strooivoer van de voedertafel die van de grond worden gepikt.

     

     Vrije opvattingen over huwelijksrelaties

     

    Heggenmussen hebben een eigenaardige balts. De vogels slaan – maar nu veel duidelijker dan tijdens het voedsel zoeken – de vlerkjes uit, maken danspasjes en waaieren met de staart. Ook laten ze een schel gefluit horen.

    Vrij laag in een donker, verborgen hoekje tussen heggen en struiken bouwt het vrouwtje haar stevig komvormig bouwsel met dunne twijgen, plantenstengels, bladeren, keurig gevoerd met mos, haar en donsveertjes. Het legsel bestaat meestal uit 4 tot 5 diepblauwe gladde eitjes, die gedurende 12 tot 14 dagen worden uitgebroed.

    Bij heggenmussen is ontdekt dat ze ook een complex en ongebruikelijk paarsysteem hebben. Mannetjes en vrouwtjes handhaven afzonderlijke, maar overlappende territoria, afhankelijk van betrouwbare voederplaatsen.

    Eén enkel mannetje kan samenleven met één of twee vrouwtjes; één vrouwtje kan twee mannetjes delen en soms leven twee van ieder geslacht samen. Het voordeel van een vrouwtje om extra mannetjes te hebben is dat elk mannetje helpt bij het voeren van de nestjongen van ieder vrouwtje waarmee ze hebben gepaard. Als de jongen uit het ei zijn gekropen, krijgen de meeste ouders hulp van een maatschappelijke assistent, een tweede mannetje wordt aangenomen om mee de kinderen te helpen voeden en verzorgen.

    Het huwelijksleven van de heggenmus is het best te vergelijken met de vrije opvattingen over relaties binnen een commune, waarbij de favoriete hobby het plegen van overspel is.

    Mijnheer heeft amper zijn kop gedraaid of mevrouw ontvangt de buurman in haar bed of andersom; als mevrouw even van huis is komt de buurvrouw even stoeien.

    Als het mannetje thuiskomt en zijn wijfje op overspel betrapt, dan gooit hij prompt de indringer de deur uit en pikt haar in het achterlijf tot zij het zaad verliest dat haar minnaar heeft achtergelaten. Ogenblikkelijk nadat het sperma van de verboden liefde is verwijderd, paart hij met zijn eega, zodat hij er bijna zeker van mag zijn dat het de eigen kinderen zijn die straks worden geboren.

    De jongen die na twee weken ongeveer het nest verlaten, kunnen nog niet zo best vliegen en vallen vaak ten prooi van eksters, kraaien of Vlaamse gaaien.

     

    Pleegouders

     

    Er kan nog meer mislopen met het nageslacht want de heggenmus is de geliefkoosde waardvogel van de ver rondtrekkende koekoek. Een andere favoriete waardvogel die het koekoeksei uitbroedt en grootbrengt is de kleine karekiet.

    Het broedparasitisme als voortplantingsstrategie kan worden gezien als een aanpassing aan het korte verblijf in het broedgebied. Voordeel is hierbij dat de noodzaak tot nestbouw vervalt.

    Het koekoekswijfje legt stiekem begin juni zo’n 10 tot 25 eieren in verschillende nesten, echter steeds maar één ei per nest en meestal van een zangvogelsoort. Soms worden meerdere eieren verwijderd alvorens het eigen ei wordt gelegd. Na een zeer korte broedtijd van ongeveer 12 dagen komt de jonge koekoek uit het ei. De aanraking door andere nestbewoners zetten hem er instinctief toe aan deze uit het nest te werpen. Zo krijgt hij de volle aandacht van de waardouders.

    Dit gedrag levert voor de jonge koekoek echter wel een probleem op omdat de meeste vogelouders de hoeveelheid voedsel afstemmen op het aantal opengesperde bekjes in het nest. De jonge koekoek kan echter het ontbreken van behoeftige soortgenoten compenseren door snelle geluidssignalen te produceren; ook de grote oranjerode keel prikkelt de voederreflex bij de waardvogel. 





    08-03-2009 om 19:35 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
    02-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De ijsvogel

    Al is in onze streken de ijsvogel hoofdzakelijk een standvogel, die men tijdens de winter soms wel eens aantreft aan de rand van een wak in half dichtgevroren water, toch wijkt hij bij strenge vorst snel uit naar andere streken, want hij heeft een bloedhekel aan ijs.

    Weinig vogels zijn schuwer dan de ijsvogel en men zal hem dan ook maar zelden goed kunnen waarnemen in zijn geliefkoosde biotoop: rond meanders van waterlopen, die zich slingerend een weg banen door het landschap en holle steile oevers vormen waarin het vogeltje zijn nesthol kan uitgraven. Liefst vertoeft hij in de buurt van heldere, ondiepe, langzaam stromende rivieren of visrijke waters die beschut zijn tegen wind.

     

    De ijsvogel heeft mooie bijna exotische kleuren: een fel metaalglanzende blauwgroene rug met een helderblauwe middenstreep, een oranjewitte wangvlek, een staalblauwe kop, een zwarte lange dolkvormige snavel, een witte keel- en halsvlek, kleine rode poten, roestoranje borst- en buikzijde en een kobaltblauwe korte staart en stuit. De lichaamslengte varieert tussen 15-17 cm; de vleugelspanwijdte reikt tot 25 cm; het gewicht schommelt rond de 40 g.

    Met zijn opvallend gedrongen lichaamsbouw, grote kop en afgeronde vleugels scheert de vogel laag, rechtlijnig en snel met korte vleugelslagen als een kleurrijke pijl rakelings over het wateroppervlak.

    Het waterdichte en isolerend verenkleed, dat bestaat uit korte, dichte veren, wordt tot 6 keer per dag op een unieke wijze gepoetst (met de binnenkant van de vleugel over de kruin) en gekamd.

    Ook houdt de ijsvogel geregeld een bad, waarbij hij wel 20 keer na elkaar het water induikt om zijn door braakballen besmeurd verenpak (vooral tijdens de periode waarin jongen worden grootgebracht) te reinigen.

     

    Koningsvisser

     

    Meestal zit de ijsvogel onbeweeglijk stil op de uitkijk. Met zijn scherpe blik kan hij in het heldere water de precieze positie lokaliseren van zijn prooi, die zich doorgaans niet dieper dan 25 cm onder het wateroppervlak bevindt. De ijsvogel drijft vanzelf weer boven en verlaat direct na de vangst het water met één krachtige vleugelslag. Hierna vliegt die naar zijn uitkijkpost waar hij het visje tegen de overhangende tak doodslaat. Zijn voorkeur gaat naar vis. De soort doet er niet toe; als de prooi maar niet groter is dan 7 cm. De buit wordt in zijn geheel met de kop naar voor binnengezwolgen om te voorkomen dat vinnen of schubben in de keel blijven steken. De dagelijks portie vis haalt zowat 2/3

    van het eigen lichaamsgewicht.

    Nog andere prooidieren staan op het menu: libellarven, waterschorpioenen, vijverlopers, bootsmannetjes, schaatsenrijders, duikerwantsen, larfjes van de watertor, kikkervisjes, zoetwater garnalen. Om al die waterdiertjes buit te maken, beschikt de vissende briljant over een waaier vangtechnieken. Vanaf een lage tak vliegt hij eerst met een sprong omhoog, voor hij op zijn prooi plonst. Is er geen tak in de buurt dan kan hij fladderend stil in de lucht hangen voor hij duikt. Diertjes die vlak onder het wateroppervlak zwemmen, pikt hij in het voorbijvliegen op. Hij achtervolgt op eendagsvliegen en rondsnorrende libellen of plukt een spin uit haar vangnet.

     

    De pluimen maken de vogel niet

     

    Merkwaardig dat zo’n schitterend kroonjuweeltje als de ijsvogel zich geen moer aantrekt van netheid in de woning. Het diep verborgen huishouden van de ijsvogel mag dan vanwege de rottende visresten en de uitwerpselen van de jongen een stinkboel zijn, het gezinsleven mag wel als model staan. Ook al zijn de extreem territoriaal ingestelde ijsvogels buiten de broedtijd onverdraagzaam en verdrijven ze elke rivaal uit hun woongebied, in de tijd van de nestbouw en de opvoeding van de jongen zijn de ouders één en al zorg en toewijding.

    Al van bij het geflirt gedraagt het mannetje zich als een attente minnaar die zijn verloofde verse visjes aanreikt. Als zij de gift gewillig aanneemt, is de zaak snel beklonken.

     

    Begin april, soms al eerder, paren de ijsvogels en beginnen gezwind met de nestbouw.

    Daar hebben ze een steile, zandige en droge oever voor nodig. De plek die zij in de loodrechte wand uitkiezen kan echter sterk in hoogte verschillen: tussen 60 cm en 30 m! Dat de hoger gelegen nestholten het veiligst zijn en zo goed als onbereikbaar voor insluipers als wezel en waterrat, is evident. Met hun snavel hakken ze stukjes aarde weg en na een dag kan het wijfje met haar korte pootjes al aan de rand van het gat postvatten. Evenals bij een spechtennest is dat gat keurig rond gemaakt. Dan beginnen de grote graafwerkzaamheden, waarbij ijverig met de pootjes de uitgegraven aarde uit het hol wordt geveegd tot een gang van 40 tot 100 cm lang is gevormd. De doorsnede van de licht oplopende tunnel is 5 tot 5.5 cm. Aan het einde ervan wordt een broedruimte met min of meer ronde randen uitgehold, 10 tot 12 cm breed en 8 tot 10 cm hoog.

    De gang loopt wat op om tijdens gure weersomstandigheden het inregenen en onderlopen van de  nestruimte te voorkomen.

    Aan een fraaie inrichting van de solide oevervilla wordt helemaal geen aandacht geschonken; er komt voor de binnenbekleding geen nestmateriaal aan te pas. Wel ontstaat een ruwe mat van uitgespuwde visgraten en schubben in het droge onderkomen. Een plantaardig tapijt zou vocht, vermengd met visafval, uitwerpselen en mogelijk ongedierte alleen maar vasthouden en voor een verstikkende troep zorgen.

     

    In het nesthol legt het vrouwtje 6 tot 7 grote, bijna bolvormige witglanzende eieren. Het vrouwtje offert de meeste tijd aan het uitbroeden, terwijl het behulpzaam mannetje geregeld met een vers gevangen visje haar plichtsgetrouwheid beloont. Ongeveer 2 weken duurt het voordat de jongen uitkomen; jonge ijsvogeltjes zijn blind en bloot en volkomen hulpbehoevend. In de begintijd worden zij door de ouders gevoerd met insectenlarven en later met kleine visjes.

    Bijzonder merkwaardig is wat zich in het compleet verduisterd interieur afspeelt wanneer een oudervogel de gang binnenkomt. Het jong dat het dichtst bij het vlieggat zit, spert wijd zijn snavel open, neemt zijn portie in ontvangst en staat dan heel gedisciplineerd zijn plaats af aan het tweede jong in de rij, waarbij het wel een straal dunne vloeibare ontlasting een eind de gang in spuit.

    Het visje wordt met de kop naar voren aangeboden, dus met de rugvinstekels naar achteren gericht. In de ruim drie weken lang dat de jongen opgroeien, is het dabberen in een onwelriekende drek, al mag uit dit opvoedingsritueel niet worden geconcludeerd dat de uitdrukking stank voor dank geldt.







    02-03-2009 om 13:44 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    21-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De zwarte zwaan

    De zwarte zwaan is hier een uiterst schaarse broedvogel omdat die helemaal niet honkvast is en geprikkeld door zwerflust afstanden van wel honderden km aflegt.

    Oorspronkelijk is de zwarte vogel afkomstig uit Australië, Tasmanië, Nieuw-Guinea en Nieuw-Zeeland, waar die in gematigde (sub)tropische streken in zoet- en brakwatergebieden verblijft en zich al ‘grondelend’ te goed doet aan oevervegetatie, zoals grassen en waterplanten. Deze exoot voelt zich net als de nijlgans en halsbandparkiet inmiddels wel thuis in onze streken.

    De populaire sierwatervogel heeft een bijna volledig zwart verenkleed met enkele witte handpennen, een roodroze snavel met een witte dwarse streep aan het uiteinde. De poten zijn donkergrijs, de ogen helderrood.

    Een volwassen exemplaar haalt een lichaamslengte, die varieert tussen 120 en 150 cm en een lichaamsgewicht van om en bij de 6 kg. Van alle soorten heeft de zwarte zwaan de langste hals, die de helft van de lichaamslengte overtreft. Watervogels hebben een snelle stofwisseling, wat betekent dat zij de hele dag door kleine porties dienen te eten.

    Zwarte zwanen vormen koppels voor het leven.

    Het nest, een constructie van takken, riet en stro, wordt ongeveer 1 m² groot en wordt op een open plaats gebouwd, omdat het koppel bij het uitbroeden graag het overzicht bewaart.

    Het hele jaar door kunnen zwarte zwanen beginnen met nestelen. Immers in Australië waar ze van nature voorkomen, is het zomer als het in Europa winter is. Daardoor wagen zwarte zwanen het erop zelfs in de sneeuw te nestelen, wat vaak problematisch wordt voor de opgroeiende kuikens.

    Doorgaans worden de 4 tot 10 grijsgroene eieren in april of mei gelegd, die na 35 dagen broeden, uitkomen.

    Sierwatervogels, die worden gekweekt vanwege hun gracieuze verschijning en bijzonder gedrag, tref je voornamelijk aan in omsloten tuinen en parken met uitgestrekte grasperken en vijverpartijen, die de  biotoop zo natuurgetrouw mogelijk trachten na te bootsen. Er bestaan vele soorten siergrassen, bamboesoorten en geschikte waterplanten voor watervogelperken, zoals de hosta, de daglelie, varens, bont liesgras en de dovenetel.

    De parmantige zwarte vogel brengt de dag vooral zwemmend in het water door. Vergeleken met andere soorten zwanen, kan hij zich vrij goed voortbewegen op het land. Overdag zijn zwarte zwanen niet zo luidruchtig, maar tijdens nachtvluchten laten ze wel vaak dat typisch klagend trompetterend geluid horen. Geregeld rusten en slapen ze op het water, maar ook op de oevers met de snavel tussen de rugveren.

     

    Black and white

     

    In de liefde trekken tegenpolen elkaar aan. In totaal zijn er 6 soorten zwanen: vier zijn wit, één is zwart en één is wit met een zwarte hals, de zogenaamde zwarthalszwaan.

    De witte Euraziatische knobbelzwaan en de zwarte Australische zwaan, die van oorsprong in geografisch gescheiden gebieden leven, zullen niet geneigd zijn met elkaar te paren ook al zijn ze al twee eeuwen door de mens in parken samengebracht.

    Als zwanen zich voortplanten, houden ze het liever bij hun gelijken. Ze zouden samen wel nakomelingen kunnen krijgen, maar net als bij de kruising van een paard en een ezel kan het jong dan zelf geen afstammelingen hebben.

    Mochten een witte en zwarte zwaan jongen ter wereld brengen dan zouden de genvarianten die de kleur coderen ervoor zorgen dat de jongen óf met een wit óf met een zwart verenpak ter wereld zouden komen, al valt niet uit te sluiten dat binnen een geïsoleerde biotoop na vele generaties een grijze variant zou opduiken.

     

    Ook deze reeks knappe foto’s zijn van … jawel … ‘onze’ WIM – voortaan gesigneerd als – DKW







    21-02-2009 om 10:52 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    14-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De knobbelzwaan

    Iedereen kent de talrijk voorkomende en tamme sierlijke standvogel met zijn karakteristieke gebogen hals in S-vorm, zijn sneeuwwit verenkleed met een relatief lange puntige staart, zwarte voorhoofdsknobbel, roodoranje naar beneden gerichte snavel en grijs tot zwarte poten.

    De knobbelzwaan maakt met zijn sterke en regelmatige vleugelslagen (tot 2.5 m spanwijdte) tijdens zijn vlucht met gestrekte hals een uniek zoemend geluid. Hoewel de knobbelzwaan uitstekend kan vliegen, heeft hij met zijn lichaamsgewicht van om en bij de 13 kg behoorlijk last om op te stijgen.

     

    In vrijwel geheel Europa broeden knobbelzwanen langs sloten vlakbij parkvijvers, meren of spaarbekkens, rivieren of brakke gronden in beschutte kustgebieden. Knobbelzwanen houden van stilstaand of langzaal stromend water met veel waterplanten. Ze plukken plantaardig materiaal uit kort gras op velden en zoutmoerassen, grazen in ondiepe plassen of grondelen in dieper water, waarin ze al eens kleine visjes of kikkertjes buit maken. Bij gebrek aan voldoende waterplanten, durven ze ook uitwijken naar graslanden en braakliggende akkers met oogstresten. In parken bestaat een aanzienlijk deel van hun voeding met brood dat ze toegeworpen krijgen.

    Wanneer een indringer (ook mensen of honden) het territorium van de knobbelzwanen betreedt, wordt die op erg agressieve wijze met veel machtsvertoon onthaald. De zwaan neemt hierbij een indrukwekkend dreigende houding aan, waarbij die de vleugels wijd uitspreidt, de kop laat zakken en luid sissend op de rustverstoorder afgaat.

     

    Het nest, dicht tegen de waterkant, is één grote stapel plantenmateriaal (takken, riet, stro) soms met een doorsnede van 4 m en een hoogte van 75 cm. Het legsel (maart – juni) telt 4 tot 7 eieren, die hoofdzakelijk door het wijfje gedurende 34 – 38 dagen worden bebroed. Kleine zwaantjes schuilen tussen de vleugels van hun ouders; na 20 weken kunnen de zwanenjongen uitvliegen.

     

    Voor de Kille Meutel-vogelvrienden is vogelkenner en weldoener WIM geen onbekende meer en sedert enkele maanden wijdt hij zich terug met volle goesting aan natuurfotografie. De onderstaande reeks betoverende opnames getuigen van zijn deskundigheid en voorliefde voor natuurschoon.

     

     

     









    14-02-2009 om 17:27 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    10-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelvrij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hemelse glimlach,

    vlucht vol bewegingsvrijheid,

    mooi dankbaar gebaar.

     

     

     

    Een Haiku is een Japanse dichtvorm, die bestaat uit 3 versregels en 5 – 7 – 5 lettergrepen telt. De Haiku is een vingerhoed vol emotie, waarin weinig ruimte is voor ontledingen of verklarende omschrijvingen. Een leuke momentopname wekt een innerlijk gevoel, een spontane indruk op, die je verwoordt in een notendop.

     

     

    10-02-2009 om 22:59 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (11 Stemmen)
    07-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Grauwe Franjepoot

    Je zou het niet meteen denken dat een Grauwe Franjepoot een echte zeevogel is – althans voor een groot deel van zijn leven – als je hem ziet dobberen op een ondiep plasje in de buurt van vennen of vloeivelden.

    Hij overwintert immers op volle zee en leeft daar van oppervlakteplankton. Een zeer ongewone habitat voor een steltloper, maar qua lichaamsbouw is hij perfect aangepast. De tenen vertonen brede lobben – haast halve zwemvliezen – waardoor de Grauwe Franjepoot goed kan zwemmen en zijn onderzijde is voorzien van een dik en donzig verenkleed.

    Het is hoofdzakelijk een broedvogel van poolgebieden, maar hij nestelt ook iets zuidelijker: o.a. in IJsland, Ierland, Skandinavië, Noord-Rusland.

    Zelden kan men de herfst- of lentegast (dwaalgast) op doortocht naar Afrika, langs de kusten van de Atlantische Oceaan in onze streken waarnemen, tenzij in rustgebieden die op zijn trekroute liggen.

     

    De lengte van de vogel varieert tussen 15 en 20 cm en het zomers prachtkleed staat in schril contrast met het vale winterkostuum.

    Hij heeft een naaldfijne zwarte snavel, een donkere kop, een witte kin en keel, een oranjerode hals, een leigrijze buikzijde, bespikkeld met witte vlekjes, blauwgrijze bovendelen met crèmekleurige lengtestrepen en zwartige vleugels met een opvallende witte streep.

     

    Druppeltruc

     

    Franjepoten zijn vogels die een heel bizarre manier ontwikkelden om aan voedsel te geraken.

    Ze gebruiken hun gelobde poten om in kringen rond te tollen, met de bedoeling voedsel in het water op te woelen. De Franjepoot draait wel 60 keer in één minuut om zijn eigen as, waarbij zijn roeipoten in één seconde tijd wel 6 tot 8 maal over en weer bewegen. Door voortdurend rondjes te draaien, verwekken de vogels alzo stromingen die de kleine planktondiertjes naar het wateroppervlak opwellen.

    Om te weten hoe de minuscule prooien in de vogelbek terechtkomen, hebben wetenschappers een franjepotenbek nagebouwd. De onderzoeksresultaten met waterdruppels in de mechanische bek verschenen in het topvakblad ‘Science’.

    De vogel doet met een waterdruppel een truc die je haast doet twijfelen aan de wetten van de zwaartekracht. Zodra die een met voedsel gevuld waterdruppeltje heeft opgenomen, sluit hij zijn bek net genoeg om de druppel wat plat te duwen. Als gevolg van de oppervlaktespanning, schuift de afgeplatte druppel verder in de snavel om finaal in de maag te verdwijnen.

    De mate waarin de bek wordt gesloten, is enorm belangrijk om te voorkomen dat de druppel weer naar buiten rolt. Het lijkt bijna magie dat natuurlijke selectie in staat is een voedingssysteem zo scherp te stellen dat het de wetten van de fysica tart.

     

    Mannenverleidster

     

    Een ander opmerkelijk feit van Franjepoten is dat de gebruikelijke rollen van de geslachten zijn omgedraaid. Bij de Franjepoten nemen de dames het seksueel initiatief. Het wijfje bezit het fraaiste verenkleed en maakt het mannetje het hof, die dientengevolge de taak heeft voor het nageslacht te moeten zorgen.

    Meestal broeden de vogels in kolonies van eind mei tot eind juni. Het vrouwtje bezet het territorium en samen bouwen de ouders het nest – een met gras gevoerde kleine ronde kuil – in een drassig moerasgebied. Het wijfje legt gewoonlijk 4 bruingevlekte geelachtige eieren die door het mannetje in 18 dagen worden uitgebroed. Hij verzorgt ook de jongen die na 16 – 20 dagen onafhankelijk zijn.

    Of je de heren Franjepoten aanziet als grootmoedige sukkels en brave hoorndragers is afhankelijk van de positie die je inneemt in het ornithologisch emancipatiedebat.







    07-02-2009 om 11:11 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (9 Stemmen)
    06-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verspreiding vogelrijkdom

    Oswald maakte de bewoners van de Kille Meutel er reeds attent op.

    Dit weekend roept Natuurpunt iedereen op zaterdag en/of zondag tuinvogels te tellen.
    “Vogels Voeren en Beloeren”, heet het laagdrempelige project dat Vlaamse gezinnen via het voederen van vogels in contact wil brengen met de natuur in hun tuin.

    Vorig jaar namen 3.000 Vlaamse gezinnen deel aan de actie en telden samen meer dan 135.000 vogels. De voorbije 4 winters verzamelden deelnemers aan afleveringen van “Vogels Voeren en Beloeren” waarnemingen over vogels in meer dan 3.000 tuinen. Met deze herhaaldelijke observaties probeert Natuurpunt een beeld te krijgen hoe de vogelpopulatie van een gemiddelde Vlaamse tuin is samengesteld en hoe die van jaar tot jaar wijzigt.

    Bijna 1 op 5 tuinbezoekers is een mus of een mees, zo blijkt uit de statistieken van de voorbije tellingen. De merel is de meest verspreide soort, die haast in elke tuin voorkomt.
    Door de gevederde tuinbezoekers te voederen, naderen ze de voedertafel dicht genoeg waardoor je ze gemakkelijk kan identificeren.

    Wie actief aan de telling wenst deel te nemen, moet het maar eens wagen op 5 en/of 6 februari een half uurtje of langer te noteren welke vogelsoorten neerstrijken en op te tekenen welk maximaal aantal van dezelfde soort tegelijkertijd in de tuin te zien was.
    De resultaten kunnen meteen op de site van Natuurpunt worden ingegeven: zie www.natuurpunt.be/tuinvogels

    Je vindt er ook foto's van de meest voorkomende tuinvogels, met een woordje uitleg erbij. In de rechter kolom van het elektronisch invulformulier geeft men nog eens aan waar je moet op letten.

     

    06-02-2009 om 20:05 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    01-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelvangst bestraffen

    De vogelbeschermingregeling biedt nog steeds niet de gewenste efficiënte bescherming van wilde vogels. Heel wat Vlaamse vogelsjoemelaars kunnen ongestoord over heel Europa beroep doen op goed georganiseerde netwerken van vogelvangers en nestrovers. Zeldzame en beschermde vogels worden zo massaal in beslag genomen en in de natuur geroofde eieren worden in broedmachines uitgebroed. De bedriegers trachten via frauduleuze kweekringen hun vangst tot gekweekte vogels te legaliseren om ze in het handelscircuit te krijgen.

    Sedert de oprichting van het ‘Agentschap voor Natuur & Bos’ – een herstructurering in het kader van het vernieuwingsproject ‘Beter Bestuurlijk Beleid’ – worden de natuur- en boswachters van de gewezen afdelingen ‘Bos & Groen en Natuur’ omgevormd tot domeinwachters, adviesverleners of handhavers.

    Hierdoor riskeert de expertise aanwezig bij de meeste natuur- en boswachters onbenut te worden gelaten. Bovendien lijdt het geen twijfel dat het te geringe aantal voorziene handhavingwachters à rato van een vijftal per provincie een onvoldoend bemand effectief is om alle taken naar behoren uit te voeren. Het voorkomen van illegale praktijken is immers niet louter een kwestie van wetswijzigingen, maar vereist evenzeer een degelijk en gecoördineerd handhavingsbeleid met een contingent gespecialiseerde veldwerkers, die de pakkans van fraudeurs vergroot. Anders blijft het dweilen met de kraan open.

     

    Een tijd geleden is een man op leeftijd uit Mechelen, die op grote schaal beschermde vogels ving en ze ook opat, zwaar beboet.

    Reeds in 2005 troffen speurders er een volledig omheinde tuin aan die als één grote vangplaats was ingericht met een heel assortiment aan professioneel vangmateriaal (lokvogel, inloop- en klepkooi,  kleverige lijmstok, pootstrik, haagnet, automatisch springnet, fijnmazige mistnet, opverende slagnet, … )

    Ook trof men in de diepvriezer vogelkadavers aan van spreeuwen, kramvogels, koperwieken, lijsters en zelfs roofvogels (buizerds, sperwers en torenvalken). Alle lijken waren gepluimd, ontweid (ontdaan van de ingewanden) en in aparte plasticzakjes verpakt, klaar voor consumptie.

    De man maakte zich eveneens schuldig aan het frauduleus ringen van beschermde zangvogels, die hij vervolgens op de markt als eigen kweekvogels aanprees.

     

    Spreeuwen zouden een delicatesse zijn die in het verleden al vaker illegaal werden verhandeld aan slagerijen en restaurants, die ze als kwartels (hoendervogels) op de spijskaart zetten.

    Ruim 10 jaar geleden werden de uitbaters van een restaurant in Oudenburg betrapt met ca 500 spreeuwen in hun diepvriezers.

    De spreeuwenvangst is sinds het Europees verbod wel fel verminderd. Desondanks lopen er nog steeds vogelstropers rond die op een geoogste maïsakker in samenspraak met de landbouwer a.h.v. hun vangnetten hun slag proberen te slaan.

     

    Bewerking bron: Vogelbescherming Vlaanderen

     

    Op onderstaande foto zie je een arsenaal in beslag genomen vangstmaterialen uitgestald.



    01-02-2009 om 00:15 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (16 Stemmen)
    31-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.200 jaar Darwin

    De jonge Britse Charles Darwin (1809 – 1882) ving eind jaren 1830 aan met een wetenschappelijke studie over de evolutie, een theorie die de enorme verscheidenheid van het leven op aarde en natuurlijke selectieprocedures trachtte te verklaren. Tijdens zijn exploratiereis met de HMS Beagle – een onderzoekschip van de Royal Navy (27/12/1831 – 02/10/1836), ontdekte de natuurverkenner op de Galápagoseilanden een merkwaardige soortenrijkdom aan vinken, één van zijn vele honderden deelstudies die aantonen dat diersoorten niet onveranderlijk zijn.

    Via nauwkeurige observaties merkte de natuuronderzoeker op dat er subtiele verschillen bestonden tussen de variëteiten aan vinken, die op de verschillende eilanden geïsoleerd leefden.

    De waarnemingen, secuur opgetekend in logboeken tijdens zijn haast 5-jarige speurtocht leverden voldoende bewijsmateriaal aan om 20 jaar later zijn geniale en grensverleggende inzichten neer te schrijven in de wereldbekende en krachtige evolutietheorie. Dankzij deze theorie hebben we niet langer een bovennatuurlijke verklaring nodig voor de ontwikkeling van het leven op aarde.

     

    Charles Darwin worstelde echter nog met de vraag hoe die eigenschappen van generatie op generatie worden doorgegeven.

     

    Rond de tijd dat hij zijn werk publiceerde, ontwikkelde de Oostenrijkse monnik Gregor Mendel zijn erfelijkheidswetten op basis van experimenten met erwtenplanten.

    Ruim 40 jaar later ontdekten celbiologen celkernen en chromosomen, de opslagplaatsen voor erfelijke informatie.

    Al staan vandaag de basisprincipes van de evolutieleer nog altijd stevig overeind, toch wordt de theorie voortdurend bijgeschaafd op basis van nieuwe inzichten, voornamelijk in de genetica en de ontwikkelingsbiologie. Sommige wetenschappers verwachten dan ook dat er binnenkort weer een ‘nieuwe synthese’ zal komen, die de genetische samenstelling van het individu (het genotype) tracht te koppelen aan de manier waarop dit wezen eruitziet en zich aan omgevingsomstandigheden weet aan te passen (het fenotype).

    Charles Darwin had reeds opgemerkt dat men op de Galápagoseilanden vinken aantreft met lange puntige snavels die van cactusbloemen leven, met brede bekken die zaden van de grond oprapen of met heel smalle snavels die insecten vangen. De eigenschappen van de bek bepalen ook de structuur van de schedel van de vogeltjes, want zwaardere snavels hebben een stevigere kop nodig.

    De oorsprong van de verschillen in snavelvorm moet worden gezocht in eiwitten. Het eiwit stuurt de keten van boodschappers die bepaalt wanneer er beenweefsel wordt gevormd en hoeveel.

     

    Charles Darwin op Canvas vanaf 17/02/09: ‘Dirk Doet Darwin’. Bioloog en Knack-journalist Dirk Draulans neemt je mee op een rondreis door de wetenschappen in de tijd.

    In coproductie met de VPRO wil men aan boord van de clipper ‘Stad Amsterdam’ (zie verticale foto onderaan) in de voetsporen van Charles Darwin de tocht om de wereld opnieuw afleggen en deze wonderbaarlijke verkenningstocht in 41 afleveringen op de beeldbuis brengen.

     

    Charles Darwin in het Koninklijk Belgische Instituut voor natuurwetenschappen vanaf 12/02/09: ‘Galerij van de Evolutie’. In een unieke zaal illustreert de tentoonstelling de veranderingen die levende organismen in de loop van de tijd ondergaan.

     

    http://www.natuurwetenschappen.be/museum/evolution/evolution_hall

     







    31-01-2009 om 18:58 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    25-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelaanvaringen voorkomen

    Vogelbotsingen gebeuren meestal op lage hoogte (80%) en in de directe buurt van vliegvelden. Van grote invloed is de vegetatie rond het luchthaventerrein. In onze luchthavengemeente bestrijkt het banenstelsel van 3 start- en landingsbanen in Z-vorm een oppervlak van 1 245 ha op de grondgebieden van de gemeenten Machelen, Steenokkerzeel en Zaventem.  

    Dagelijks belanden in straalmotoren, die door hun grote luchtinlaat gevoelig zijn, heel wat vogels in de turbine, maar zelden lees je daar wat over. Immers de motoren zijn zo ontworpen dat ze bij een klein impact niet in brand schieten.

    Zodra er meer dan 3.5 kg in de motor terechtkomt, wordt het wel gevaarlijk. De aanvaring met een gans bv. versplintert door de hevige schok de rotorbladen en op het moment dat deze brokstukken de motor worden ingezogen, richten zij een enorme ravage aan.

    Maar ook een duif van 500 g die tegen een F-16 met een snelheid van ongeveer 700 km/u knalt, stemt overeen met een impact van zowat 15 ton, een behoorlijk stevige klap. Tralies voor de motoren aanbrengen kan niet, daar je daarmee de luchtinvoer uit balans brengt.

     

    Statistisch gezien gebeuren de meeste ‘birdstrikes’ in Europa (42%) tegenover 32% in Noord-Amerika. Hoewel het gewicht van een vogel bijna onbeduidend is vergeleken bij dat van een vliegtuig, veroorzaken vogelbotsingen toch enorme schade. Ondanks alle afschrikkingmethodes (gaskanonnen, ballonnen, pistolen met knalpatronen, angstkreten via  megafoonsysteem, roofvogels om andere vogels, zoals kieviten, meeuwen, spreeuwen, kraaien, … te verjagen), krijgt men het luchthavengebied nooit vogelvrij.

    Het is aartsmoeilijk de vermaalde restjes te identificeren; niettemin is het belangrijk te weten welke vogelsoorten de meeste aanvaringen veroorzaken.

    In het Nederlandse en Belgische luchtruim springen de kokmeeuw, spreeuw, buizerd en gierzwaluw er uit als de belangrijkste slachtoffers / daders.

      

    De Hudsonheld

     

    Het is zeer uitzonderlijk dat opvliegende vogels vrijwel tegelijkertijd alle motoren onklaar maken. Het vereist van een gezagvoerder dan ook enige koelbloedigheid en vliegkunst om een passagiersvliegtuig, dat eensklaps alle drijfkracht verliest, als een zweefvliegtuig op het water neer te vlijen.

    Dit overkwam de oud-luchtmachtpiloot en ervaren zweefvlieger Chesley Sullenberg (57 jaar), bijgenaamd Sully, die een succesvolle noodlanding maakte met een Airbus A-320 op de Hudson-rivier. Een staaltje van puik vakmanschap en grootmoedigheid, getuigden kenners alom.

    De 155 inzittenden beseften vrij snel dat er wat misliep toen het vliegtuig van op de luchthaven La Guardia (New York) opsteeg.

    De piloot meldde dat het vliegtuig door een zwerm Canadese ganzen was getroffen en besliste na het uitvallen van beide motoren meteen koers te zetten op de dichtstbijzijnde luchthaven, New Jersey. Snel bleek dat zelfs dit alternatief niet haalbaar was en wat later streek de ijzeren vogel neer in het ijskoude water van de Hudsonrivier.


    Om je een idee te vormen van het voorval, kan je even dit filmfragment bekijken:

    http://www.youtube.com/watch?v=_G2TLqxWM04

     

    Bird Control Unit – hightech-preventie

     

    De taak van de Bird Control Section is de vogelbewegingen in kaart te brengen en ze weg te houden van de vliegtuigen tijdens cruciale fases, zoals bij start en landing.

    Op radar worden grote troepen overvliegende vogels (bv. meeuwen die iedere morgen uit de buurt van Mechelen naar de stortplaats van Mont Saint-Guibert trekken) getraceerd.

    Onder leiding van defensiebioloog Luit Buurma ontwikkelde de Koninklijke Luchtmacht in Nederland een heus detectiesysteem. Met behulp van een door TNO (Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek) ontwikkeld vogelecho-extractiesysteem ROBIN (Radar Observation of Bird Intensity) wordt nauwkeurige informatie over de vogeltrek verkregen binnen een straal van 150 km.

    Naast de radarbeelden beschikt men over de tellingen van 7500 vrijwilligers van de SOVON(Samenwerkende Organisaties Vogelonderzoek Nederland).

    Het voorspellen van pieken in de vogeltrek (vogeldichtheid) kan je wat vergelijken met filewaarschuwingen.

    Via radarbeelden kunnen ornithologen in een bepaalde periode op verschillende hoogtes boven het land de verdeling van vogelpopulaties observeren. Ook kunnen zij tot 5 dagen vooruit via computermodellen en wiskundige berekeningstechnieken de vogeldichtheid voorspellen op basis van de verwachte weersomstandigheden.

    Aangezien vogeltrek grensoverschrijdend is, moet het vogelwaarschuwingssysteem dat ook zijn.





    25-01-2009 om 00:02 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    17-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De houtduif

    Eeuwen geleden, toen bos, heide en moeras nog wijd verbreid waren en de landbouw nog kleinschalig was, moet de houtduif een weinig voorkomende broedvogel zijn geweest.

    De moderniseringen in de landbouwpraktijk (intensivering en mechanisering) zorgden voor een verhoogd voedselaanbod waardoor houtduiven vaker en succesvoller konden broeden.

    Op hun beurt vormen houtduiven een belangrijke voedselbron voor een groot aantal rovers.

    Houtduiven zijn strikt gebonden aan territoria met voldoende dekking, al kunnen zang en balts(vlucht) ook ver buiten de broedplaatsen plaatsvinden.

    De houtduif is een fraaie maar schuwe duif, die ook naar tuinen trekt, waar hij mak wordt op plekken waar hij met rust wordt gelaten.

     

    Met zijn krachtige, snelle vlucht en gedrongen bouw vormt de houtduif een vertrouwd beeld in onze streken.

    Het lichaam meet 40 – 42 cm en de staart 11 – 15 cm; de vleugelspanwijdte bedraagt 75 – 80 cm.

    De spiermassa met de stevige vliegspieren is erg groot en schommelt bij een volwassen dier rond de 500 g.

    De houtduif heeft een blauwgrijze rug, een donkerroze borst, vaalrode poten, een witte kenmerkende vlek aan weerszijden van de groenpurperen nek, een staart met aan de bovenzijde een brede zwarte dwarse band en aan de onderzijde een lichtgekleurde band. De stuit is lichter van kleur dan de rug. Over de middenvleugel lopen grote witte banen. De snavel is geel met een roze basis onder de witte washuid. De ogen zijn geel.

     

    De houtduif voedt zich hoofdzakelijk op de grond, waarbij hij parmantig rondstapt en alle plantenmateriaal oppikt dat hij tegenkomt. Graankorrels vormen zijn voornaamste voedselbron: tarwe, haver, maïs, gerst en koolzaad, maar hij zoekt ook tussen het strooivoer op de grond of eet van de voedertafel. Vindt hij geen graanmix dan vult hij zijn dieet aan met bladeren, knoppen en bloemen en zo nu en dan met ongewervelde dieren zoals regenwormen, kevers en slakken.

    Dit behendige dier voedt zich ook in bomen door langs de takken te klauteren en zich er stevig aan vast te klampen, zodat hij ondersteboven met zijn snavel bij een sappige (vlier)bes of (beuken)noot kan die hij met een handige draai van zijn kop afrukt.

    De hoge nestbezetting in de nazomer hangt nauw samen met de voedselvoorziening. In de loop van de winter raken de voedselbronnen immers uitgeput en vermoedelijk wordt de populatiegrootte van de houtduif bepaald door het aantal houtduiven dat erin slaagt deze kritische periode van voedselschaarste te overbruggen. Pas met de groei van de planten en de inzaai van de granen volgt een eerste legselpiek. In hartje zomer zijn houtduiven afhankelijk van scheuten en bladeren van hogere planten, aangevuld met zaad van vroegbloeiers. In de nazomer ontstaat een groot voedselaanbod door de oogst van granen.

     

    Tijdens de baltsvluchten, waarbij hij met de klapwiekende vleugels een luid zwepend geluid maakt, vliegt de houtduif steil omhoog.

    Al in vroege tijden zag men in de balts en de innige band van een duivenpaartje het symbool van ‘hemelse’ liefde, schoonheid en vruchtbaarheid of van de vredesduif met een olijftakje.

    Een doffer sleept immers een takje aan voor zijn duifje om samen een nest te bouwen. Hij maakt het wijfje het hof door met hoog opgezette borst – koerend en kirrend – pronkende rondjes te lopen. Vervolgens begint het voeren, waarbij het mannetje zich tegen de duif aanvlijt en haar zijn geopende bek aanbiedt. Als zij als een jonge vogel het opgebraakt voedsel aanneemt, is het tijdelijk huwelijk een feit.

    De meerderheid van de paren wacht met nestelen tot de bomen in blad zijn gekomen (juni).

    De weinige paren die het er in april tot en met mei op wagen, bouwen hun nesten aanzienlijk hoger dan latere paren (respectievelijk op 12 en 7 m), ongetwijfeld om op zijn minst buiten het bereik van grondrovers te blijven (hermelijnen en ratten). Tijdens zachte winters wordt nestbouw al vanaf december tot januari waargenomen.

    Het nest van de houtduif is een licht maar stevig met dunne twijgen doorvlochten platform, waar men doorgaans van onderaf de 2 witte eieren doorheen kan zien. Doorgaans begint de eileg in de nazomer, vooral in augustus en september. De pas uitgekomen kuikens zijn spaarzaam met geelachtig dons bedekt, maar gedurende hun verblijf van 29 – 35 dagen in het nest ontwikkelen ze een grijs verenkleed.

    Bij de houtduif bebroeden zowel doffer als duif beide eieren. Toch worden zeer veel legsels door andere vogels opgesoupeerd, vooral wanneer de duiven te lang hun nest onbeheerd achterlaten.

    Vooral Vlaamse gaaien hebben zich op dit verzuim getraind.

    Een koppel houtduiven lost elkaar trouw af bij het broeden, tenzij er voedselgebrek heerst.

    De pas uitgekomen nestjongen worden gevoerd met een eiwitrijke substantie afkomstig uit de krop, waarin het opgenomen voedsel wordt voorverteerd tot een kaasachtige brij, duivenmelk genaamd.

    Dat duiven poepen als de beste bewijzen gebouwen waarop talrijke tonnen duivenmest worden gestort.

    Nestjongen van houtduiven staan anders wel best hun mannetje. Vanaf de tiende levensdag worden mogelijke vijanden onthaald met dreigend gesis, een uitgezette krop, heftig vleugelgefladder en gepik. Meestal mist deze verdedigingsreflex zijn effect niet.

     

    Hoewel houtduivenlegsels op grote schaal door roofdieren worden weggesnoept, proberen de houtduiven wel degelijk deze rooftochten te ontlopen. Hun voorkeur om in haast ondoordringbare sparrenbomen te nestelen, is daar een voorbeeld van.

    Een andere tactiek bestaat uit het broeden in de buurt van een paartje boomvalken, die geen bedreiging vormen, maar door hun aanwezigheid menig lastpost uit de buurt houden.

    Sommige houtduiven kiezen zelfs voor een plek in dezelfde boom op amper enkele meters van het boomvalknest. Het broedsucces van houtduiven nestelend in de buurt van boomvalken liegt er niet om: 73 % tegenover 36 % bij houtduiven die in dezelfde periode elders broeden.

     

    Houtduiven zijn uitsluitend overdag actief. Tijdens de broedtijd overnachten de duiven paarsgewijs in de buurt van het nest. Daarna worden gemeenschappelijke slaapplaatsen benut. ’s Ochtends vroeg verlaten de duiven deze rustplekken en vliegen rechtstreeks naar de omringende akkers, waar ze in groepsverband foerageren. Binnen deze groepen bestaat een uitgesproken hiërarchie; volwassen vogels zijn dominant en nemen de beste en veiligste plekjes in beslag. Jonge vogels moeten genoegen nemen met minder gunstige locaties, vaak aan de rand van de groep. Toch zijn deze onervaren vogels gebaat bij het foerageren in groep, daar ze profiteren van de ervaring van de volwassen vogels bij het opsporen van voedselbronnen. Bovendien zien een honderd paar ogen een havik eerder aankomen dan één enkel paar.

    Wellicht hebben de witte halsvlekken een signaalfunctie voor soortgenoten; van bovenaf gezien, vallen deze halvemaantjes bij voedselzoekende houtduiven enorm op, mogelijk als trekpleisters voor overvliegende duiven.

    Door hun bevoorrechte positie binnen de groepen hebben volwassen houtduiven maag en krop eerder gevuld dan hun minder geroutineerde groepsgenoten. Bij een zeer groot voedselaanbod verlaten de volwassen vogels de voedselgebieden al vóór het middaguur. In de toppen van de omringende bomen wachten ze de schemering af en vliegen pas dán naar de slaapplaatsen.

    Buiten de broedtijd zijn het duidelijk groepsdieren, die in grote aantallen rusten en eten. In de koude wintermaanden richten zij vaak enorme schade aan voedergewassen en groenten, waaronder erwten en bonen, allerlei koolsoorten, koolrapen, knollen en spruitjes.

     

    De frequente dagelijkse verzorging bestaat uit het gladstrijken van het verenpak, in regen en poeltjes baden en zich lekker in het zonnetje koesteren. Alle duiven drinken door de snavel onder te dompelen en zo het water op te zuigen, wat bij vogels een ongewone drinkwijze is.

     

    Illustraties zijn van natuurfotografen: Rudi Debruyne – Yves Adams – Erwin Bruulsema







    17-01-2009 om 08:52 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)
    06-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geluk vergt tijd

    We wensen jullie geen overmaat aan dingen,

    We wensen jullie alleen

    Wat de meeste mensen niet hebben.

    We wensen jullie tijd, …

    Tijd om te genieten en te lachen,

    Tijd om na te denken,

    Tijd, niet alleen voor jezelf,

    Maar ook voor de anderen.

    We wensen jullie tijd,

    Niet om je te haasten en te rennen,

    Maar tijd om tevreden te kunnen zijn,

    En om jullie te verbazen.

    We wensen jullie tijd

    Om naar de sterren te grijpen

    Om te groeien en te rijpen,

    Te hopen en lief te hebben.

    We wensen jullie tijd voor jezelf,

    Tijd om elke dag, elk uur

    Als geluk te ervaren.

    We wensen jullie ook tijd

    Om schulden te vergeven.

    We wensen jullie tijd om te leven!

     

    Van harte,

     

    Oswald & Arlette

     

    06-01-2009 om 05:04 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (8 Stemmen)
    04-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schollevaar of waterraaf

    In een artikel, op dit blog gepubliceerd op 15/06/08, werd reeds gewezen op het bestaan van een petitie opgestart op 13/02/08, waarin men alle vissers in Vlaanderen opriep om het aalscholverprobleem met drastische maatregelen aan te pakken.

    Inmiddels verzamelde deze actie reeds 11.139 handtekeningen tegen de aalscholver, vooral bij hengelsportorganisaties en hun achterban.

    Ook de jagersvereniging “Hubertus” roept sympathisanten op om deze petitie te ondertekenen.

    Aan deze petitieactie van het zogenaamde “witvisforum”, die past in de keiharde lobby van de Europese vereniging van sportvissers om de aalscholver zijn Europese beschermde status te ontnemen, schenkt Vogelbescherming Vlaanderen in zijn jongste nummer van zijn driemaandelijks tijdschrift ‘Mens en Vogel’ de volle aandacht.

     

    Een realistische stand van zaken

     

    Deze visetende vogel broedt in natuurgebieden, veelal in de buurt van grote wateren, kusten, meren en rivieren. Daar waar ook de sportvisserij voor zijn belang opkomt, lopen vooral in de wintergebieden de klachten hoog op. Geen enkele andere vogelsoort stond de voorbije 15 jaar zó onder vuur.

    Uit langlopend braakballenonderzoek, blijkt dat niet minder dan 70% van het dieet van de aalscholver bestaat uit pos; dat is niet alleen een oninteressante soort, het is zelfs een vis die de visserij dwarszit. De grote vissen aan de top van de voedselketens zijn bijna allemaal weggevist waardoor er een overmaat ontstaat van bv. possen.

    De effecten van de aalscholverroof zijn soms onmiskenbaar, vooral in kunstmatig aangelegde vijvers, waar uitgezette of gekweekte vis ten prooi valt. Hier kan men zeker uit de afvissingscijfers de geleden schade opmaken en deze vergoeden.

    Daarentegen is het moeilijker dalende opbrengsten in open systemen, zoals rivieren, grote meren en kustgebieden enkel toe te schrijven aan de aalscholvers.

    Belangrijke factoren die de visproductie mee bepalen zijn fluctuaties in de sterkte van de jaarklassen, de voedselbeschikbaarheid beïnvloed door algenbloei en vertroebeling als gevolg van opwoelend sediment en effecten van het waterbeheer (nutriënten, doorstroming, oeverbeheer, maaien van waterplanten en dergelijke).

    De wateren die van nature door de aalscholvers worden bewoond, liggen in voedselrijke zones van grote watergebieden: grotere laaglandrivieren, grote meren, estuaria (wijde trechtervormige riviermonden, waarin eb en vloed zich sterk doen gevoelen, zoals bv. in de Sommevalei). Hier zijn natuurlijke visbestanden tussen de 100 – 400 kg / ha geen uitzondering en in vrijwel alle gevallen gaan de aalscholvers hooguit met 10 – 20 % daarvan aan de haal.

    Ecologische schade is in de meeste gevallen niet aan de orde. Schade in kleinere en veelal door de mens intensief gestuurde teelten, zoals in viskwekerijen vergt wel een lokale bestrijding, maar daarom nog geen grootschalige vervolging.

     

    Portret

     

    Al eeuwenlang wordt in China en Japan de vogel voor de visvangst gebruikt. Aalscholvers laten zich vrij gemakkelijk als vis-apporteurs africhten. Tijdens de visvangst houdt de visser de vogels aan het lijntje m.b.v. ring om hun hals. Deze ring belet niet de verschalkte vis te verzwelgen, want een goed gedresseerde aalscholver verorbert geen buitgemaakte vissen.

     

    Aalscholvers maken gezamenlijke voedselvluchten naar de visgronden. Het zijn meesterlijke zwemmers en duikers. Met hun grote roeipoten klieven ze met snelle vaart door het water, meestal met de staart slepend op het wateroppervlak. Omdat de aalscholver veel gewiekster dan de mens op vis jaagt, werd hij eeuwenlang massaal vervolgd. Als beroepsvisser is deze vogel in staat om hele scholen vissen in een hoek van een grote vijver te drijven om dan met talrijke soortgenoten toe te slaan. Ze kunnen duiken tot diepten van 16 meter en blijven 15 tot 30’ onder. Met de haaksnavel grijpen zij de prooi achter de kieuwen of sleuren grotere vissen naar boven, waarna deze in de snavel worden gekeerd en met kop, richting keelgat, naar binnen worden gewerkt. Paling en aal genieten de voorkeur, maar de aalscholver eet wat de visgronden hem verschaffen: brasem, pos, snoekbaars, blankvoorn, spiering, kolblei, baars en rietvoorn.

    Een volwassen aalscholver heeft dagelijks ongeveer 400 g vis nodig. Daar hoeft hij maar één voedseltocht voor te maken. Met jongen op het nest echter, is hij genoodzaakt om meer vluchten te ondernemen; zowat 3 vluchten per paar.

     

    In prachtkleed lijkt een aalscholver wel een exotische vogel. Merkwaardig is het rode vlekje bij het oog. Het verenpak varieert qua kleur van donkerbruin tot zwart met diepgroene gloed. Tijdens de broedperiode vertoont het bruiloftskleed grote witte vlekken op dijen en wangen, die gelden als loksignalen. De wangvlek loopt vanaf het oog door tot onder de kin. Op het achterhoofd prijkt een pluk groenzwarte veren, terwijl in de halsstreek talrijke vaak haardunne, witgrijze veertjes doorschemeren.

     

    Baltsende aalscholvers leggen kop en hals bijna horizontaal op de rug, waarbij de kop snel heen en weer wordt geschud. Vooraf wordt kop en hals hoog gestrekt en maakt de vogel met zijn halfontvouwde vleugels langzame ritmische slagen.

    Tijdens de paring toont het mannetje zich als een respectvolle en tedere minnaar en daarna volgt zelfs nog een aandoenlijk naspel, waarbij beide partners elkaar in de halsstreek aaien.

    Het uitwisselen van tederheden zie je bij het aalscholver-echtpaar het hele broedseizoen door. Hun zorg en aandacht voor de jongen mag nog zo toegewijd zijn, toch schiet de wederzijdse genegenheid van vader en moeder er niet bij in. Geregeld offreren zij elkaar takjes, strelen elkaars halzen of de één poetst met zijn snavel de veren van de ander. Een ouder zal de horst niet verlaten alvorens zijn partner te hebben verwittigd met geluiden, halsbuigingen en een vleugelceremonieel. Bij de terugkomst volgt dan weer een hartelijke begroeting.

     

    Een legsel bestaat uit 2 tot 4 blauwe eieren. Ze liggen op een bekleding van grassen, riet, bladeren, slierten van waterplanten, wieren en worden al gauw grijs van het vuil.

    Het broeden, dat in maart reeds aanvangt en waarbij de ouders elkaar afwisselen, neemt ongeveer een maand in beslag. Na een periode van 23 tot 26 dagen verlossen de jongen zich uit de eierschaal. De jonge aalscholver wordt kaal geboren en moet de eerste weken goed warm worden gehouden. Na ongeveer 6 dagen vormt zich het eerste donspakje. Als de jongen 50 dagen oud zijn, kunnen ze vliegen maar nog niet voor hun eigen kostje zorgen. Nog 6 tot 7 weken blijven ze afhankelijk van hun ouders. Dan maken ze uitstapjes in de boom, klauterend van tak tot tak.

    Wanneer de jongen met hun snavel de keelzak van vader of moeder betasten, wekt dit bij de oudervogel braakneigingen op. De jongen – ongeduldig als ze zijn – dringen zich steeds meer op, waarbij de oudervogel niet weet hoe de hals te wenden om even rustig de visstomp op te braken. Als het zover is, buigt de vogel zich voorover naar de jongen toe, die met kop en hals in de snavel en het keelgat verdwijnt. Het smikkelen kan wel 15‘ duren en terwijl het ouderdier heftig heen en weer staat te schudden, komt het kopje van de kleine weer te voorschijn.

    Bij warm weer bedelen de jonge aalscholvers wanneer ze dorst hebben. Dan houden ze hun snavels wijd open en zwijgend omhoog.

     

    Al verblijven aalscholvers op een mestvaalt toch zijn ze heel netjes op hun lijf. De biotoop van de aalscholvers heeft niets aantrekkelijks, integendeel heel wat bomen die ter ziele zijn gegaan als gevolg van de witte bijtende smurrie die de visklanten kwistig rondstrooien, geven eerder een desolate impressie. Ook houden aalscholvers geen rekening met de buren en vaak worden de naburige nestplaatsen door de royaal rond gespritste troep herleid tot walgelijke, kledderige mestvaalten met rottend nestmateriaal. Ook onder de bomen is de bodem bezaaid met een vieze brij, een gezamenlijke bijdrage van alle boombewoners, die een scherpe stank verspreidt.

    De verblijfplaatsen, doorsneden met poeltjes en sloten en omzoomd met bomen die wit uitslaan van de zure uitwerpselen, bieden geen fraai uitzicht.

    Van sommige horsten is ondanks najaarsstormen nog wat materiaal op zijn plaats blijven liggen. Die reparaties worden met veel ijver en met nog veel meer gekrakeel uitgevoerd. In een aalscholverkolonie heerst vrijwel altijd schaarste aan nestmateriaal. Aalscholvers zijn geen echte sprokkelaars van dood hout. Liever rukken zij in de omgeving levende takken af van struiken en bomen, waarbij populieren een zekere voorkeur genieten, omdat daarvan de twijgen zich het gemakkelijkst laten afbreken.

     

    Afgezien van het familieleven, is de sfeer in de kolonie tijdens het grootbrengen van de jongen verre van ideaal. De grootste lastpakken zijn de niet broedende aalscholvers, voor het grootste deel één- tot driejarige vogels, die in april in grote getale in de kolonie terugkeren. De meeste zijn nog niet geslachtrijp (pas vanaf de leeftijd van 3 tot 5 jaar) maar beginnen alvast met oefenen in nestbouw en schrikken niet om hierbij onbewaakte nesten van gelukkige families te plunderen of te kraken. Vanwege het gebrek aan materiaal in de meeste kolonies, kunnen de vogels eigenlijk van alles gebruiken. Men treft wel vaker in hun nesten krantenpapier, flarden plastiek, stukken rubber, touwtjes en nog meer dergelijke afval aan. Ook tijdens het grootbrengen van de jongen zijn de oudervogels geregeld met takjes en plantenresten in de weer.

     

    Vogelbescherming Vlaanderen wil met een tegenpetitie de hengelsportlobby weerwerk bieden.  De vereniging is immers van mening dat de 40-jaar lange bescherming van deze vogel – die een indicatorsoort is voor de kwaliteit van ons leefmilieu en vooral dan van ons oppervlaktewater – niet zomaar kan worden opgeheven. Onderteken de petitie te vinden op volgende weblink: http://www.vogelbescherming.be/site/index.php?option=com_chronocontact&chronoformname=Enquete-aalscholver en help de belangen verdedigen van de aalscholver.

     

    De foto’s hieronder zijn van natuurfotograaf Yves Adams - VILDA





    04-01-2009 om 18:01 geschreven door birdy

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Laatste commentaren
  • moncler coat (caijuan83)
        op De biodiversiteit in het Zwin bevorderen
  • Fyne lente' (Louisette)
        op Vogels en renners: één strijd
  • copyright (Ho-Merris)
        op De biodiversiteit in het Zwin bevorderen
  • Kauw (Henriëtte)
        op De kauw
  • Goedemorgen,mooie blog.Wens jullie nog een fijne dinsdag toe. (Mieke)
        op M-day, een mix, magische momentopnames
  • Startpagina !

    Zoeken in blog


    Gastenboek
  • Goedemiddag blogvrienden u bent van harte welkom
  • Hallo beste Franz,prachtige foto's met omschrijving,heel interssant om te kijken en te lezen
  • Goedemiddag blogmaatje
  • Voorbeeld???
  • Ben is op bezoek geweest. (I like it)

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek




    Archief per jaar
  • 2024
  • 2023
  • 2022
  • 2021
  • 2020
  • 2019
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • -0001

    Foto

    Foto

    Over mijzelf
    Ik ben Franz Pieters
    Ik ben een man en woon in Zaventem (België) en mijn beroep is 25 jaar lkr, 2 jaar kabinetsadviseur, 2 jaar adviseur DVO, 2 jaar TOS21-projectmedew..
    Ik ben geboren op 08/05/1954 en ben nu dus 69 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: onderwijs - wetenschap & techniek - geschiedenis - natuur - muziek - lectuur - gastronomie - sport.
    2 jaar TOS21-coördinator, 3 jaar projectcoördinator ESF-projecten KOMMA, WERK PRO-OPER, LINK en nu op RUST
    Foto

    Foto

    Een interessant adres?

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Inhoud blog
  • Blauwborsten zijn showbeesten
  • Met hun krachtige tenen en nagels ‘kleven’ boomklevers echt aan boomstammen
  • De kans is reëel dat je elke winter op onze stranden dezelfde drieteentjes ziet
  • Vogelbescherming Vlaanderen dagvaardt rijke kasteelheer en de Vlaamse Waterweg
  • Domesticatie behoedde onze knobbelzwanen voor uitroeiing
  • Paul en Betty, het eerste koppel zeearenden in België
  • De fuut als voorbeeld van wat een ‘perfect koppel’ kan zijn
  • Succesvolle drietenen gaan voor garnaal
  • De houtsnip
  • Massale koperwiekentrek in oktober
  • De patrijs is in Vlaanderen met uitsterven bedreigd, maar toch mag er nog op gejaagd worden. De politiek doet een nieuwe poging om dat anachronisme te stoppen.
  • De vink werkt sommige mensen mateloos op de zenuwen
  • De zwaluw die geen zwaluw is
  • Broedt weldra de imposante Europese zeearend in onze contreien?
  • Red de Straatket! 20 jaar lang termijnonderzoek naar huismussenpopulaties
  • De zwarte stern is een vogel waarvoor alles tegenzit in onze contreien
  • Kan een verhuizing naar de stad de scholekster redden?
  • Het baardmannetje is eigenlijk een bakkebaardmannetje
  • De oeverzwaluw kan op menselijke assistentie rekenen
  • De roodborsttapuit stelt het vrij goed
  • Sommige zanglijnen van de zanglijster gaan al eeuwen mee
  • En de boer, vervuilt hij voort?
  • De raaf is een verspreide stand- en zwerfvogel
  • Onze grootste specht is een black beauty
  • Hoe meer de kruisbek vliegt, hoe roder hij wordt
  • Het jaarlijkse Grote Vogelweekend 2023 op 28 & 29 januari 
  • Goudhaantje en vuurgoudhaantje, de kleinste koninkjes van het Vlaams vogelrijk
  • De impact van vuurwerk op vogels
  • De tureluur doet het bij ons iets minder slecht dan de andere weidevogels
  • De fraaie lepelaar is een van de stilste vogels ter wereld
  • De koereiger in opmars
  • De wereld door de ogen van de rosse grutto
  • De koolmees wordt bedreigd door sluipende problemen
  • De drieteenstrandloper, steeds achter terugtrekkende golven aanrennend
  • De havik is de krachtigste roofvogel in onze contreien
  • Uitgestorven reuzenzeevogel
  • De strandplevier in de verdrukking door strandtoerisme
  • De woestijnbuizerd is een veel gebruikte roofvogel in de valkerij
  • De kleine karekiet brengt geregeld ook koekoekskuikens groot
  • Gierzwaluwen hebben van vliegen een levensstijl gemaakt
  • De blauwe reiger is de laatste decennia aan een sterke opmars bezig
  • Dramatisch biotoopverlies voor de veldleeuwerik
  • De gekraagde roodstaart, adonis van het bos
  • Officieel is de stadsduif dezelfde soort als de rotsduif waarvan ze afstamt
  • De boomvalk, de sierlijke, snelle rover 
  • Modern bosbeheer heeft een averechts effect op de kuifmees
  • De kievit, de luchtacrobaat van de wei
  • De kleine fitis is met 13 000 km de recordhouder in trekafstand

    {TITEL_VRIJE_ZONE}

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Dropbox

    Druk op onderstaande knop om je bestand naar mij te verzenden.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    ruthmckennypartyband
    www.bloggen.be/ruthmck
    Privacyverklaring van de Kille Meutel Vogelvrienden

    Algemene privacyverklaring van onze vereniging: de Kille Meutel Vogelvrienden De Kille Meutel Vogelvrienden hechten veel waarde aan de bescherming van uw persoonsgegevens. In deze privacyverklaring willen we heldere en transparante informatie geven over welke gegevens we verzamelen en hoe wij omgaan met persoonsgegevens. Wij doen er alles aan om uw privacy te waarborgen en gaan daarom zorgvuldig om met persoonsgegevens. Onze vereniging houdt zich in alle gevallen aan de toepasselijke wet- en regelgeving, waaronder de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit brengt met zich mee dat wij in ieder geval: • uw persoonsgegevens verwerken in overeenstemming met het doel waarvoor deze zijn verstrekt, deze doelen en type persoonsgegevens zijn beschreven in deze Privacy verklaring; • verwerking van uw persoonsgegevens beperkt is tot enkel die gegevens welke minimaal nodig zijn voor de doeleinden waarvoor ze worden verwerkt; • vragen om uw uitdrukkelijke toestemming als wij deze nodig hebben voor de verwerking van uw persoonsgegevens; • passende technische en organisatorische maatregelen hebben genomen zodat de beveiliging van uw persoonsgegevens gewaarborgd is; • geen persoonsgegevens doorgeven aan andere partijen, tenzij dit nodig is voor uitvoering van de doeleinden waarvoor zij zijn verstrekt; • op de hoogte zijn van uw rechten omtrent uw persoonsgegevens, u hierop willen wijzen en deze respecteren. Als Kille Meutel Vogelvrienden zijn wij verantwoordelijk voor de verwerking van uw persoonsgegevens. Indien u na het doornemen van onze privacy verklaring, of in algemenere zin, vragen heeft hierover of contact met ons wenst op te nemen kan dit via onderstaande contactgegevens: Kille Meutel Vogelvrienden Watertorenlaan 59 1930 Zaventem franz.pieters@telenet.be Mobiel: 0478 55 34 59 Waarom verwerken wij persoonsgegevens? Uw persoonsgegevens worden door onze vereniging verwerkt ten behoeve van de volgende doeleinden en rechtsgronden: • om te kunnen deelnemen aan de activiteiten van de Kille Meutel Vogelvrienden; • om de uitnodigingen, verslagen, nieuwsmeldingen, … te versturen (met toestemming van de betrokken sympathisanten); • om een brede en vlotte communicatie te verzorgen binnen het netwerk van de diverse partners; • om de jaarlijkse subsidiëring door de overheid te bekomen (wettelijke verplichting); Voor de bovenstaande doelstellingen houden we volgende gegevens bij: naam, voornaam, adres, telefoon/gsm-nummer (indien beschikbaar), e-mail (indien aan ons doorgegeven) We gebruiken de verzamelde gegevens alleen voor de doeleinden waarvoor we de gegevens hebben verkregen. Verstrekking aan derden Wij geven nooit persoonsgegevens door aan andere partijen waarmee we geen verwerkersovereenkomst hebben afgesloten, tenzij we hiertoe wettelijk worden verplicht (bv. politioneel onderzoek) Bewaartermijn De Kille Meutel Vogelvrienden bewaren persoonsgegevens niet langer dan 5 jaar op hun informaticasystemen. Beveiliging van de gegevens Wij hebben passende technische en organisatorische maatregelen genomen om persoonsgegevens van u te beschermen tegen onrechtmatige verwerking, zo hebben we bv. de volgende maatregelen genomen: • we hanteren een gebruikersnaam en wachtwoordbeleid op al onze systemen en cloud-toegangen; • de toegang tot de persoonsgegevens is beperkt tot de bestuursleden; • wij maken back-ups van de persoonsgegevens om deze te kunnen herstellen bij fysieke of technische incidenten; • onze bestuursleden zijn geïnformeerd over het belang van de bescherming van persoonsgegevens. Uw rechten omtrent uw gegevens U heeft recht op inzage en recht op correctie of verwijdering van de persoonsgegeven welke wij van u ontvangen hebben. Bovenaan dit privacy statement staat hoe je contact met ons kan opnemen. Tevens kunt u verzet aantekenen tegen de verwerking van uw persoonsgegevens (of een deel hiervan) door ons of door één van onze verwerkers. Klachten Mocht u een klacht hebben over de verwerking van uw persoonsgegevens dan vragen wij u hierover direct met ons contact op te nemen. U heeft altijd het recht een klacht in te dienen bij de Privacy Commissie, dit is de toezichthoudende autoriteit op het gebied van privacy bescherming. Wijziging privacy statement Onze vereniging de ‘Kille Meutel Vogelvrienden’ kan zijn privacy statement wijzigen. Van deze wijziging zullen we een aankondiging doen op onze website. De laatste wijziging gebeurde op 22 mei 2018. Oudere versies van ons privacy statement zullen in ons archief worden opgeslagen. Stuur ons een e-mail als u deze wilt raadplegen.


    Laatste commentaren
  • moncler coat (caijuan83)
        op De biodiversiteit in het Zwin bevorderen

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs