Biologie
Zoeken in blog


Inhoud blog
  • De menselijke huid
  • Bloed
  • Onze hersenen
  • Aminozuren
  • DNA RNA
  • Celdeling
  • Begin van baby en ontwikkeling
  • Wat is een gewricht?
  • Praten hoe belangrijk maar hoe werkt het en wat is er allemaal voor nodig?
  • Laat je niet bij de neus nemen!!
  • Slapen doen we allemaal...waarom eigenlijk?
  • Werking van stijgbeugeltje en andere delen van onze oren.
  • Biologie

    Telkens een nieuw onderwerp met een nieuwe titel.
    Hier komen biologie lessen die "gegeven" worden door "Oneof". Verwondering om Gods creatieve Geest. Telkens een nieuw onderwerp met een nieuwe titel.
    15-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een gewricht?

    Wat is een gewricht?

    De mens heeft gewrichten om te kunnen bewegen. Afhankelijk van de soort beweging welke gemaakt moet worden om normaal te kunnen functioneren, hebben wij in de loop van onze ontwikkeling verschillende soorten gewrichten gekregen. Zo zijn er bijvoorbeeld ronde- of kogelgewrichten zoals de heup en scharniergewrichten zoals de elleboog.




    Beweging in ons lichaam wordt onder andere mogelijk gemaakt door gewrichten. Dit houdt in dat er twee verschillende botten ten opzichte van elkaar kunnen draaien.

    • Kogelgewricht

    Dit gewricht draait in een kom waardoor je alle kanten op kan draaien. Het is zowel in de schouder als in de heup aanwezig

    • Scharniergewricht

    Dit gewricht kan één richting opdraaien en zit op onder andere in de elleboog en de knie

    • Rolgewricht

    Draait zich om de as van een ander bot, zoals de onderarm.

    Kraakbeen

    Een gewricht wordt in de regel gevormd door twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen is een spiegelglad weefsel dat samen met het vocht dat in het gewricht wordt aangemaakt een soepele beweging mogelijk maakt. Daarbij is het kraakbeen erg elastisch, zodat het schokken kan opvangen zoals die bijvoorbeeld optreden bij het hardlopen.

    Omdat kraakbeen zijn voeding krijgt van de gewrichtsvloeistof en niet van bloedvaten is het nogal kwetsbaar en herstelt het slecht.

    De kraakbeen laag bij kinderen is heel dik en neemt naarmate wij ouder worden langzaam af. Uiteindelijk is de normale kraakbeen dikte bij een volwassene in de heup en knie ongeveer 5 mm. Wanneer het kraakbeen beschadigd raakt bij bijvoorbeeld een ongeval of herhaaldelijke blessures, zal de soepele werking van het gewricht verloren gaan en ontstaat artrose.

    Gewrichtsvloeistof

    De binnenbekleding van de gewrichtskapsel wordt gevormd door een slijmvlieslaag (de Synoviale laag). Deze vormt het smeermiddel voor het kraakbeen. Het gewrichtssmeer bekleedt de gewrichtsvlakken met een dunne film. Door zijn stroperige eigenschappen zorgt het gewrichtssmeer ervoor dat de gewrichtsvlakken steeds van elkaar gescheiden blijven, waardoor schokken worden opgevangen en wrijving tot een minimum wordt beperkt, zodoende zal er geen slijtage van de gewrichtsvlakken optreden.

    Men kan het gewrichtssmeer vergelijken met het vet in een lager waarin de as van het fietswiel draait. Daarbij heeft de gewrichtsvloeistof zoals eerder vermeld een zeer belangrijke taak in de voeding van de kraakbeenlaag.

    Gewrichtskapsel

    Elk gewricht is omgeven door een stevige gewrichtskapsel welke de botten bij elkaar houdt en aan zijn binnenzijde wordt bekleed door de slijmvlieslaag. In dit kapsel zitten veel bloedvaten om de slijmvlieslaag te voeden. Verder zitten er in het kapsel veel zenuwtjes met daaraan kleine sensors (metertjes) om zaken als spanning op het gewricht en de botten te meten. Doordat deze sensors weer via het zenuwstelsel zijn verbonden met de spieren kan het gewricht worden beschermd tegen abnormale bewegingen. Wij noemen dat de propriocepsis. Deze propriocepsis zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld de enkel niet zomaar zult verzwikken als u op een oneffenheid trapt. Samen met de spieren zorgt dit voor de actieve stabilisatie van het gewricht.

    De banden

    Het gewrichtskapsel wordt verstevigd door banden welke de botten onderling stevig aan elkaar verbinden. De banden zijn belangrijk voor de stabiliteit van een gewricht. Dit is wel een passieve stabiliteit dus kwetsbaar bij een abrupte en grote abnormale belasting. Ook in de banden zitten sensors die reageren op uitrekking en dan direct de spieren aansturen om tegen te spannen. Bekende voorbeelden van banden zijn de enkelbanden en de kruisbanden van de knie.

    Meer lezen>>>>

    Klik hier voor een filmpje: Joints & movement
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praten hoe belangrijk maar hoe werkt het en wat is er allemaal voor nodig?

    Praten hoe belangrijk maar hoe werkt het en wat is er allemaal voor nodig?



    Uitleg van het plaatje hierboven..

    I Gebied boven de stembanden (supraglottis)
    II Stemspleet (glottis)
    III Gebied onder de stembanden (subglottis)
    a Strottenklepje (epiglottis)
    b Valse stembanden
    c Ware stembanden
    d Keelholte
    e Luchtpijp
    f Slokdarm

    Bron

    Neus-, mond-, keelholte, het strottenhoofd, de luchtpijp zijn bedekt met slijmvlies. In het strottenhoofd vormt het slijmvlies twee plooien: de valse en de echte stembanden. De echte stembanden komen meer naar voren, ze zijn elastisch, bevatten spieren en veel zenuwen, waardoor ze heel gevoelig zijn. De stembanden kunnen zich eigenmachtig rekken of intrekken, spannen en ontspannen, zwellen of inkrimpen en met behulp van kraakbeentjes naar elkaar en van elkaar bewegen.
    De ruimte tussen de stembanden heet de stemspleet (glottis). Bij het ademen staat de stemspleet open. Bij het vormen van klinkers en stemhebbende medeklinkers gaan de stembanden naar en van elkaar.

    Bron

    Klik hier voor een filmpje: Video Stroboscopy of the Vocal Cords (niet voor gevoelige kijkers)
    Je kunt klanken in twee groepen verdelen:

    Orale en Nasale klanken

    Taalontwikkeling bij kinderen.

    Hoe verloopt de taalontwikkeling van een kind normaal?
    Om een antwoord te krijgen op deze vraag kan je de Minimum Spreeknormen overlopen, zoals die zijn ontwikkeld door Prof. Dr. S.M. Goorhuis-Brouwer.
    Spreeknormen>>>>


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat je niet bij de neus nemen!!

    Laat je niet bij de neus nemen!!

    De uitwendige neus word gevormd door de neusbeenderen, het bovenste en onderste kraakbeen, het kraakbenig gedeelte van het nasaal septum en de huid.
    Het plooibaar deel van van het nasaal septum en de columella scheidt de beide neusgaten. In zijn bovenste deel is de neus een beenderig raamwerk samengesteld uit twee nasale beenderen welke het posterieur septum vormen: het vomer inferieur en de lamina perpendicularis van het ethmoid superieur. Het onderste en voorste deel van de neus wordt voornamelijk door kraakbeen ondersteund.

    Meer lezen>>>>

    De neus heeft de volgende functies:

    - Het bevochtigt de ingeademde lucht
    - Het verwarmt de ingeademde lucht
    - Het filtert de ingeademde lucht en maakt het klaar voor contact met de longen.
    - Ruiken
    - Drainage van afvoerproducten uit de bijholten
    - Drainage van de traanbuizen
    - Resonantie van de spraak

    De anatomische structuren van de bovenste luchtwegen omvatten de neus, de neusholte en de keelholte. Zij behoren tot de geleidingszone van het ademhalingsstelsel. De neusholte en de neus-keelholte zijn bekleed met pseudogestratifieerd epitheel, dat bezet is met trilhaartjes en rijk is aan slijmafscheidende bekercellen, terwijl het orale gedeelte van de keelholte bekleed is met gestratifieerd squameus epitheel.
    Meer lezen>>>>

    Vorming van de neus:
    De neusholte ontstaat tezamen met de mondholte uit het embryonale mondveld (het stomodeum). Al vroeg in de ontwikkeling raakt de eerste kieuwboog betrokken bij de verdere differentiatie van dit mondveld. De voordarm is op dit moment nog niet doorgebroken naar de buitenwereld en de bodem van het stomodeum, de membrana buccopharyngea vormt de scheiding tussen de buitenwereld en de voordarm. Het mondveld gaat een stukje buitenwereld omsluiten: de toekomstige neusholte en de toekomstige mondholte. Vanaf de eerste kieuwboog groeien aan het eind van de vierde week aan beide zijden van het hoofd een processus maxillaris en een processus mandibularis naar mediaal.

    Meer lezen>>>>
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slapen doen we allemaal...waarom eigenlijk?

    Slapen doen we allemaal...waarom eigenlijk?



    Als we niet slapen gaan we dood, dat is wel duidelijk, maar waarom dat is, dat weten we nog niet precies.
    Bij voldoende slaap voel je je beter. Je hebt bijvoorbeeld een beter humeur, betere geheugencapaciteit, en je denkvermogen, reactievermogen, creativiteit en gezondheid gaan er heel wat op vooruit. Ook krijg je meer energie. De diverse aktiviteiten van het slapende brein spelen een belangrijke rol in het reguleren van de lichaamsfuncties (waaronder b.v. je immuunsysteem), het laadt je lichaam weer op en verscherpt de denkprocessen als je wakker bent.
    Meer lezen>>>>


    Klik hier voor filmpje: Sleep for Health (1950)

    De gedachte dat we slaap nodig hebben om onze spieren te laten rusten, is nog steeds wijdverbreid. Het bewijs dat dit geloof ondersteunt is echter nog nooit gevonden. Welke functie slaap nou precies heeft is voor de wetenschap nog een raadsel. Het staat vast dat we niet zonder kunnen. Ook zijn de gevolgen van niet of weinig slapen voor een groot deel bekend. Een verklaring voor slaap moet echter nog worden gevonden.
    Meer lezen>>>>

    Slapen, dat doen we dus een derde deel van ons leven. Dr. Peter Meerlo van het Biologisch Centrum doet onderzoek naar slaap. In deze Adams Appel vertelt hij over een onderzoek naar het verband van te weinig slaap en de neurotransmitter serotonine.
    Klik hier voor een filmpje Over SLAPEN


    Tony Wright de man die na 11 dagen waken dacht een wereldrecord gevestigd te hebben,
    kreeg slecht nieuws nadat hij eindelijk weer eens geslapen had.
    Klik hier voor recordtijd zonder slaap
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werking van stijgbeugeltje en andere delen van onze oren.

    Werking van stijgbeugeltje en andere delen van onze oren.



    Wist je dat het kleinste botje van je lichaam het stijgbeugeltje is en het is maar liefst 2mm (moet je maar niet kwijt raken)

    Het geraamte ook wel skelet genoemd. Ieder mens heeft er één, we kunnen niet zonder. Ons geraamte bestaat uit meer dan 200 botten (om precies te zijn 206 botten). Die allemaal in het lichaam zitten. het geraamte is te onderscheiden in 3 onderdelen: de botten van het hoofd, de botten van de romp & de botten van de ledematen.
    Meer info >>>


    Op de volgende verhandeling zie je hoe het gehoor van de mens werkt.
    Daar is het kleinste botje van de mens van groot belang.
    Stijgbeugeltje: http://www.ggdgooi.nl/pdf/schoolkrant/hoezo_moet_je_horen_VO.pdf

    1. Het uitwendige oor
    De oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies vormen het uitwendige oor.
    2. Het middenoor
    Het middenoor bestaat uit drie beentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze drie beentjes, die met kleine gewrichtjes aan elkaar verbonden zijn, verbinden het trommelvlies met het binnenoor.
    3. Het binnenoor
    In het binnenoor zien we het slakkenhuis. Verder vinden we in het binnenoor het ovale venster en de buis van Eustachius die uitmondt in de keelholte.

    Klik hier voor een filmpje How the Ear Functions (1940)


    Pikant detail:
    Evenwichtsorgaan

    In het binnenoor vinden we een klein orgaantje dat ervoor zorgt dat we probleemloos rechtop kunnen lopen. Dit orgaantje werkt zoals een waterpas. Het is gevuld met vloeistof die ervoor zorgt dat ons evenwicht hersteld wordt wanneer dit nodig is.
    Meer info>>>


    Prestine! Nee, geen nieuwe muzikale term, maar wel daarvan afgeleid. De term is 'presto' en betekent 'snel'. Prestine is een eiwit in ons oor dat al in 2000 werd ontdekt, maar nu blijkt het naast volume ook nog eens toonhoogte te regelen. Bij eiwitten denken we al gauw aan iets dat je eet, maar biologen gebruiken het woord 'eiwit', of ook wel 'proteïne', voor allerlei moleculaire motortjes. Zo ook het recent ontdekte 'prestine'. Het bevindt zich binnen in ons oor en kan geluiden 10.000 keer versterken. Nieuwe onderzoeksresultaten doen vermoeden dat prestine ook nog eens over het hele hoorbare frequentiegebied het geluid stemt.

    Het past de toonhoogte aan wanneer het oor door harde geluiden 'overstuurd' wordt. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Current Biology.1
    Het menselijk oor heeft een groot dynamisch bereik, waardoor we geluiden kunnen horen die zo zacht klinken als een spinnende kat en zo hard als een straalmotor. Als ons oor voor elke geluidssterke even gevoelig zou zijn, zou het al gauw kapot gaan. Daarom heeft onze Schepper er zowel snelle als langzame omvormers ingebouwd die het geluid dempen of versterken wanneer dat nodig is. Zodra er een te hard geluid binnenkomt, wordt het 'volumeschuifje' in ons oor vliegensvlug teruggezet. Bij goede geluidsinstallaties wordt dit principe, dat 'compressie' heet, meestal ook toegepast. De haarcellen die het geluid opvangen worden door prestine stijf gemaakt, zodat ze niet omvergeblazen worden door harde geluiden, maar maakt ze zacht voor het opvangen van zachte geluiden. De auteurs van de publicatie noemen het de "opmerkelijke versterker van het slakkenhuis". Je hoort dus eigenlijk een aangepaste versie van het werkelijke geluid. Sterker nog, je hoort een verbeterde versie, want de toonhoogte wordt ook aangepast. Er moesten wel weer een aantal muizen 'gepest' worden voor dit onderzoek, want wanneer prestine in de beestjes 'uitgeschakeld' werd, hoorden ze geluiden met een hoge frequentie wel goed, maar een half octaaf te laag. Het mechanisme in het oor schijnt zonder prestine moeite te hebben met de verhouding tussen volume en toonhoogte.
    --------------------------------------------------------------------------------
    1. Lagarde, Drexl, Lukashkin, Zuo and Russell, "Prestin’s Role in Cochlear Frequency Tuning and Transmission of Mechanical Responses to Neural Excitation,"
    Bron:
    http://creationsafaris.com/crev200802.htm#20080213b
    http://www.schepperenzoon.nl/archief0802.html#080214
    http://www.bloggen.be/evo_believer/archief.php?ID=16090
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologie

     

    Hier een verzameling van Biologie onderwerpen. 
    Telkens een nieuw onderwerp met een nieuwe titel.

    In het eerste gedeelte gaan we vooral het menselijk lichaam gaan bestuderen.
    Aangezien de biologie mij geweldig fascineert en ik steeds op zoek ga op internet naar weetjes en watjes kan dit nog interessant worden.
    Ik hoop een goede keuze van onderwerpen te maken zodat we steeds iets nieuws kunnen bijleren.
    Elk onderwerp met bronvermelding of doorverwijzing via linken.
    _________________
    Evo_believer.


    Blog als favoriet !

    Genengroei:
    Er is geen genengroei en genen 'adopteren' geen wezenlijke nieuwe functies.

    DNA Molecule:
    Het organische leven is gebaseerd op een ongelooflijk complexe informatiecode.
    Net zoals de tegenwoordige software code.
    Bewijs Voor Schepping:
    Bewijs dat de evolutietheorie in diskrediet brengt.
    Het ontbreken van een natuurlijk mechanisme.
    Het ontbreken van fossiele tussenvormen.
    Onacceptabele modellen volgens de regels van de wetenschap.
    Onreduceerbare Complexiteit:
    Er bestaan complexe organen en microscopische machines die onmogelijk door talrijke,
    opeenvolgende, kleine modificaties konden zijn gevormd.
    Het Menselijk Oog:
    Een perfect en intergerelateerd systeem van ongeveer 40 individuele subsystemen,
    waaronder het netvlies, de pupil, de iris, het hoornvlies, de lens en de optische zenuw.
    Het perfecte oog 
    Bewijs Voor God:
    Wat zou bewijs voor God inhouden?
    Ontdek het ongelooflijke bewijs voor Intelligent Ontwerp, gebruik makend van fundamentele methodologie voor de detectie van ontwerp!



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs