Biologie
Zoeken in blog


Inhoud blog
  • De menselijke huid
  • Bloed
  • Onze hersenen
  • Aminozuren
  • DNA RNA
  • Celdeling
  • Begin van baby en ontwikkeling
  • Wat is een gewricht?
  • Praten hoe belangrijk maar hoe werkt het en wat is er allemaal voor nodig?
  • Laat je niet bij de neus nemen!!
  • Slapen doen we allemaal...waarom eigenlijk?
  • Werking van stijgbeugeltje en andere delen van onze oren.
  • Biologie

    Telkens een nieuw onderwerp met een nieuwe titel.
    Hier komen biologie lessen die "gegeven" worden door "Oneof". Verwondering om Gods creatieve Geest. Telkens een nieuw onderwerp met een nieuwe titel.
    15-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Biologie

     

    Hier een verzameling van Biologie onderwerpen. 
    Telkens een nieuw onderwerp met een nieuwe titel.

    In het eerste gedeelte gaan we vooral het menselijk lichaam gaan bestuderen.
    Aangezien de biologie mij geweldig fascineert en ik steeds op zoek ga op internet naar weetjes en watjes kan dit nog interessant worden.
    Ik hoop een goede keuze van onderwerpen te maken zodat we steeds iets nieuws kunnen bijleren.
    Elk onderwerp met bronvermelding of doorverwijzing via linken.
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werking van stijgbeugeltje en andere delen van onze oren.

    Werking van stijgbeugeltje en andere delen van onze oren.



    Wist je dat het kleinste botje van je lichaam het stijgbeugeltje is en het is maar liefst 2mm (moet je maar niet kwijt raken)

    Het geraamte ook wel skelet genoemd. Ieder mens heeft er één, we kunnen niet zonder. Ons geraamte bestaat uit meer dan 200 botten (om precies te zijn 206 botten). Die allemaal in het lichaam zitten. het geraamte is te onderscheiden in 3 onderdelen: de botten van het hoofd, de botten van de romp & de botten van de ledematen.
    Meer info >>>


    Op de volgende verhandeling zie je hoe het gehoor van de mens werkt.
    Daar is het kleinste botje van de mens van groot belang.
    Stijgbeugeltje: http://www.ggdgooi.nl/pdf/schoolkrant/hoezo_moet_je_horen_VO.pdf

    1. Het uitwendige oor
    De oorschelp, de gehoorgang en het trommelvlies vormen het uitwendige oor.
    2. Het middenoor
    Het middenoor bestaat uit drie beentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze drie beentjes, die met kleine gewrichtjes aan elkaar verbonden zijn, verbinden het trommelvlies met het binnenoor.
    3. Het binnenoor
    In het binnenoor zien we het slakkenhuis. Verder vinden we in het binnenoor het ovale venster en de buis van Eustachius die uitmondt in de keelholte.

    Klik hier voor een filmpje How the Ear Functions (1940)


    Pikant detail:
    Evenwichtsorgaan

    In het binnenoor vinden we een klein orgaantje dat ervoor zorgt dat we probleemloos rechtop kunnen lopen. Dit orgaantje werkt zoals een waterpas. Het is gevuld met vloeistof die ervoor zorgt dat ons evenwicht hersteld wordt wanneer dit nodig is.
    Meer info>>>


    Prestine! Nee, geen nieuwe muzikale term, maar wel daarvan afgeleid. De term is 'presto' en betekent 'snel'. Prestine is een eiwit in ons oor dat al in 2000 werd ontdekt, maar nu blijkt het naast volume ook nog eens toonhoogte te regelen. Bij eiwitten denken we al gauw aan iets dat je eet, maar biologen gebruiken het woord 'eiwit', of ook wel 'proteïne', voor allerlei moleculaire motortjes. Zo ook het recent ontdekte 'prestine'. Het bevindt zich binnen in ons oor en kan geluiden 10.000 keer versterken. Nieuwe onderzoeksresultaten doen vermoeden dat prestine ook nog eens over het hele hoorbare frequentiegebied het geluid stemt.

    Het past de toonhoogte aan wanneer het oor door harde geluiden 'overstuurd' wordt. De resultaten zijn deze week gepubliceerd in Current Biology.1
    Het menselijk oor heeft een groot dynamisch bereik, waardoor we geluiden kunnen horen die zo zacht klinken als een spinnende kat en zo hard als een straalmotor. Als ons oor voor elke geluidssterke even gevoelig zou zijn, zou het al gauw kapot gaan. Daarom heeft onze Schepper er zowel snelle als langzame omvormers ingebouwd die het geluid dempen of versterken wanneer dat nodig is. Zodra er een te hard geluid binnenkomt, wordt het 'volumeschuifje' in ons oor vliegensvlug teruggezet. Bij goede geluidsinstallaties wordt dit principe, dat 'compressie' heet, meestal ook toegepast. De haarcellen die het geluid opvangen worden door prestine stijf gemaakt, zodat ze niet omvergeblazen worden door harde geluiden, maar maakt ze zacht voor het opvangen van zachte geluiden. De auteurs van de publicatie noemen het de "opmerkelijke versterker van het slakkenhuis". Je hoort dus eigenlijk een aangepaste versie van het werkelijke geluid. Sterker nog, je hoort een verbeterde versie, want de toonhoogte wordt ook aangepast. Er moesten wel weer een aantal muizen 'gepest' worden voor dit onderzoek, want wanneer prestine in de beestjes 'uitgeschakeld' werd, hoorden ze geluiden met een hoge frequentie wel goed, maar een half octaaf te laag. Het mechanisme in het oor schijnt zonder prestine moeite te hebben met de verhouding tussen volume en toonhoogte.
    --------------------------------------------------------------------------------
    1. Lagarde, Drexl, Lukashkin, Zuo and Russell, "Prestin’s Role in Cochlear Frequency Tuning and Transmission of Mechanical Responses to Neural Excitation,"
    Bron:
    http://creationsafaris.com/crev200802.htm#20080213b
    http://www.schepperenzoon.nl/archief0802.html#080214
    http://www.bloggen.be/evo_believer/archief.php?ID=16090
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slapen doen we allemaal...waarom eigenlijk?

    Slapen doen we allemaal...waarom eigenlijk?



    Als we niet slapen gaan we dood, dat is wel duidelijk, maar waarom dat is, dat weten we nog niet precies.
    Bij voldoende slaap voel je je beter. Je hebt bijvoorbeeld een beter humeur, betere geheugencapaciteit, en je denkvermogen, reactievermogen, creativiteit en gezondheid gaan er heel wat op vooruit. Ook krijg je meer energie. De diverse aktiviteiten van het slapende brein spelen een belangrijke rol in het reguleren van de lichaamsfuncties (waaronder b.v. je immuunsysteem), het laadt je lichaam weer op en verscherpt de denkprocessen als je wakker bent.
    Meer lezen>>>>


    Klik hier voor filmpje: Sleep for Health (1950)

    De gedachte dat we slaap nodig hebben om onze spieren te laten rusten, is nog steeds wijdverbreid. Het bewijs dat dit geloof ondersteunt is echter nog nooit gevonden. Welke functie slaap nou precies heeft is voor de wetenschap nog een raadsel. Het staat vast dat we niet zonder kunnen. Ook zijn de gevolgen van niet of weinig slapen voor een groot deel bekend. Een verklaring voor slaap moet echter nog worden gevonden.
    Meer lezen>>>>

    Slapen, dat doen we dus een derde deel van ons leven. Dr. Peter Meerlo van het Biologisch Centrum doet onderzoek naar slaap. In deze Adams Appel vertelt hij over een onderzoek naar het verband van te weinig slaap en de neurotransmitter serotonine.
    Klik hier voor een filmpje Over SLAPEN


    Tony Wright de man die na 11 dagen waken dacht een wereldrecord gevestigd te hebben,
    kreeg slecht nieuws nadat hij eindelijk weer eens geslapen had.
    Klik hier voor recordtijd zonder slaap
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laat je niet bij de neus nemen!!

    Laat je niet bij de neus nemen!!

    De uitwendige neus word gevormd door de neusbeenderen, het bovenste en onderste kraakbeen, het kraakbenig gedeelte van het nasaal septum en de huid.
    Het plooibaar deel van van het nasaal septum en de columella scheidt de beide neusgaten. In zijn bovenste deel is de neus een beenderig raamwerk samengesteld uit twee nasale beenderen welke het posterieur septum vormen: het vomer inferieur en de lamina perpendicularis van het ethmoid superieur. Het onderste en voorste deel van de neus wordt voornamelijk door kraakbeen ondersteund.

    Meer lezen>>>>

    De neus heeft de volgende functies:

    - Het bevochtigt de ingeademde lucht
    - Het verwarmt de ingeademde lucht
    - Het filtert de ingeademde lucht en maakt het klaar voor contact met de longen.
    - Ruiken
    - Drainage van afvoerproducten uit de bijholten
    - Drainage van de traanbuizen
    - Resonantie van de spraak

    De anatomische structuren van de bovenste luchtwegen omvatten de neus, de neusholte en de keelholte. Zij behoren tot de geleidingszone van het ademhalingsstelsel. De neusholte en de neus-keelholte zijn bekleed met pseudogestratifieerd epitheel, dat bezet is met trilhaartjes en rijk is aan slijmafscheidende bekercellen, terwijl het orale gedeelte van de keelholte bekleed is met gestratifieerd squameus epitheel.
    Meer lezen>>>>

    Vorming van de neus:
    De neusholte ontstaat tezamen met de mondholte uit het embryonale mondveld (het stomodeum). Al vroeg in de ontwikkeling raakt de eerste kieuwboog betrokken bij de verdere differentiatie van dit mondveld. De voordarm is op dit moment nog niet doorgebroken naar de buitenwereld en de bodem van het stomodeum, de membrana buccopharyngea vormt de scheiding tussen de buitenwereld en de voordarm. Het mondveld gaat een stukje buitenwereld omsluiten: de toekomstige neusholte en de toekomstige mondholte. Vanaf de eerste kieuwboog groeien aan het eind van de vierde week aan beide zijden van het hoofd een processus maxillaris en een processus mandibularis naar mediaal.

    Meer lezen>>>>
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Praten hoe belangrijk maar hoe werkt het en wat is er allemaal voor nodig?

    Praten hoe belangrijk maar hoe werkt het en wat is er allemaal voor nodig?



    Uitleg van het plaatje hierboven..

    I Gebied boven de stembanden (supraglottis)
    II Stemspleet (glottis)
    III Gebied onder de stembanden (subglottis)
    a Strottenklepje (epiglottis)
    b Valse stembanden
    c Ware stembanden
    d Keelholte
    e Luchtpijp
    f Slokdarm

    Bron

    Neus-, mond-, keelholte, het strottenhoofd, de luchtpijp zijn bedekt met slijmvlies. In het strottenhoofd vormt het slijmvlies twee plooien: de valse en de echte stembanden. De echte stembanden komen meer naar voren, ze zijn elastisch, bevatten spieren en veel zenuwen, waardoor ze heel gevoelig zijn. De stembanden kunnen zich eigenmachtig rekken of intrekken, spannen en ontspannen, zwellen of inkrimpen en met behulp van kraakbeentjes naar elkaar en van elkaar bewegen.
    De ruimte tussen de stembanden heet de stemspleet (glottis). Bij het ademen staat de stemspleet open. Bij het vormen van klinkers en stemhebbende medeklinkers gaan de stembanden naar en van elkaar.

    Bron

    Klik hier voor een filmpje: Video Stroboscopy of the Vocal Cords (niet voor gevoelige kijkers)
    Je kunt klanken in twee groepen verdelen:

    Orale en Nasale klanken

    Taalontwikkeling bij kinderen.

    Hoe verloopt de taalontwikkeling van een kind normaal?
    Om een antwoord te krijgen op deze vraag kan je de Minimum Spreeknormen overlopen, zoals die zijn ontwikkeld door Prof. Dr. S.M. Goorhuis-Brouwer.
    Spreeknormen>>>>


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is een gewricht?

    Wat is een gewricht?

    De mens heeft gewrichten om te kunnen bewegen. Afhankelijk van de soort beweging welke gemaakt moet worden om normaal te kunnen functioneren, hebben wij in de loop van onze ontwikkeling verschillende soorten gewrichten gekregen. Zo zijn er bijvoorbeeld ronde- of kogelgewrichten zoals de heup en scharniergewrichten zoals de elleboog.




    Beweging in ons lichaam wordt onder andere mogelijk gemaakt door gewrichten. Dit houdt in dat er twee verschillende botten ten opzichte van elkaar kunnen draaien.

    • Kogelgewricht

    Dit gewricht draait in een kom waardoor je alle kanten op kan draaien. Het is zowel in de schouder als in de heup aanwezig

    • Scharniergewricht

    Dit gewricht kan één richting opdraaien en zit op onder andere in de elleboog en de knie

    • Rolgewricht

    Draait zich om de as van een ander bot, zoals de onderarm.

    Kraakbeen

    Een gewricht wordt in de regel gevormd door twee botstukken waarvan de uiteinden zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen is een spiegelglad weefsel dat samen met het vocht dat in het gewricht wordt aangemaakt een soepele beweging mogelijk maakt. Daarbij is het kraakbeen erg elastisch, zodat het schokken kan opvangen zoals die bijvoorbeeld optreden bij het hardlopen.

    Omdat kraakbeen zijn voeding krijgt van de gewrichtsvloeistof en niet van bloedvaten is het nogal kwetsbaar en herstelt het slecht.

    De kraakbeen laag bij kinderen is heel dik en neemt naarmate wij ouder worden langzaam af. Uiteindelijk is de normale kraakbeen dikte bij een volwassene in de heup en knie ongeveer 5 mm. Wanneer het kraakbeen beschadigd raakt bij bijvoorbeeld een ongeval of herhaaldelijke blessures, zal de soepele werking van het gewricht verloren gaan en ontstaat artrose.

    Gewrichtsvloeistof

    De binnenbekleding van de gewrichtskapsel wordt gevormd door een slijmvlieslaag (de Synoviale laag). Deze vormt het smeermiddel voor het kraakbeen. Het gewrichtssmeer bekleedt de gewrichtsvlakken met een dunne film. Door zijn stroperige eigenschappen zorgt het gewrichtssmeer ervoor dat de gewrichtsvlakken steeds van elkaar gescheiden blijven, waardoor schokken worden opgevangen en wrijving tot een minimum wordt beperkt, zodoende zal er geen slijtage van de gewrichtsvlakken optreden.

    Men kan het gewrichtssmeer vergelijken met het vet in een lager waarin de as van het fietswiel draait. Daarbij heeft de gewrichtsvloeistof zoals eerder vermeld een zeer belangrijke taak in de voeding van de kraakbeenlaag.

    Gewrichtskapsel

    Elk gewricht is omgeven door een stevige gewrichtskapsel welke de botten bij elkaar houdt en aan zijn binnenzijde wordt bekleed door de slijmvlieslaag. In dit kapsel zitten veel bloedvaten om de slijmvlieslaag te voeden. Verder zitten er in het kapsel veel zenuwtjes met daaraan kleine sensors (metertjes) om zaken als spanning op het gewricht en de botten te meten. Doordat deze sensors weer via het zenuwstelsel zijn verbonden met de spieren kan het gewricht worden beschermd tegen abnormale bewegingen. Wij noemen dat de propriocepsis. Deze propriocepsis zorgt ervoor dat u bijvoorbeeld de enkel niet zomaar zult verzwikken als u op een oneffenheid trapt. Samen met de spieren zorgt dit voor de actieve stabilisatie van het gewricht.

    De banden

    Het gewrichtskapsel wordt verstevigd door banden welke de botten onderling stevig aan elkaar verbinden. De banden zijn belangrijk voor de stabiliteit van een gewricht. Dit is wel een passieve stabiliteit dus kwetsbaar bij een abrupte en grote abnormale belasting. Ook in de banden zitten sensors die reageren op uitrekking en dan direct de spieren aansturen om tegen te spannen. Bekende voorbeelden van banden zijn de enkelbanden en de kruisbanden van de knie.

    Meer lezen>>>>

    Klik hier voor een filmpje: Joints & movement
    _________________
    Evo_believer.


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begin van baby en ontwikkeling

    Begin van baby en ontwikkeling

    Bevruchting

    Rond de veertiende dag van (jouw) cyclus vindt een eventuele bevruchting plaats. Bij de bevruchting versmelten een eicel en een zaadcel. Dit gebeurt in de eileider. Vanaf het moment dat een eicel bevrucht is door een zaadcel begint direct een ongelooflijk proces waarin cellen zich in een razend tempo herhaaldelijk delen. Van twee naar vier cellen, van vier naar acht, van acht naar zestien cellen, enzovoort. In de vierde week komt het trosje cellen in de baarmoeder en gaan daar door met de celdeling. Dit groeiende bergje cellen is nog zo klein dat het zelfs nog geen embryo kan worden genoemd. Zes tot zeven dagen na de bevruchting nestelt het trosje cellen zich in de wand van de baarmoeder. Een deel van de cellen gaat de baby vormen. Een ander deel de vliezen en nog een ander deel de placenta. Nu ben je nog niet "over tijd" en weet je dus nog niet of je zwanger bent. De vrucht is dan al wel kwetsbaar. Als er iets fout gaat bij de bevruchting of bij de eerste celdelingen sterft de vrucht meestal vanzelf binnen een tot twee weken af.

    Tegen het einde van de eerste maand heeft het bolletje met cellen zelfs nog niet de grootte van een rijstkorrel bereikt. Toch is er een begin gemaakt met de vorming van het zenuwstelsel, het skelet en het hart. Het bolletje van 2.5 millimeter is zo hard aan het groeien dat het stipje met het blote oog waarneembaar zou moeten kunnen zijn.



    Ontwikkeling

    Maand 1 Maand 2 Maand 3 Maand 4 Maand 5 Maand 6 Maand 7 Maand 8 Maand 9


    Kijkje nemen naar de baby in de baarmoeder?
    >>>>Creation filmpje



    Prediker schreef:
    Naakt is zo iemand uit de moederschoot gekomen, even naakt keert hij terug.
    Niets van wat hij heeft verworven en in handen dacht te hebben, neemt hij mee.


    _________________
    Evo_believer.


    05-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Celdeling

    Cellen blijven wetenschappers verbazen

    Celdeling


    Kijk eens hoe een cel deelt
    (View the animation below, then complete the quiz to test your knowledge of the concept)
    Filmpje>>>How the Cell Cycle Works

    Als alles goed gaat, deelt hij precies in het midden. Hoe weet die cel wat zijn midden is? Volgens een artikel op PhysOrg volgt hij een eiwit-contourkaart. Het delen van een cel is een proces dat zeer secuur moet worden uitgevoerd en dat van vitaal belang is voor al het leven. Elke molecuul in de cel moet gedurende het proces weten wat zijn plaats is en hoe hij daar moet komen. Voor sommige moleculen lijkt het navigeren door de cel op een lange tocht door een uitgestrekt landschap. Wij mensen hebben een topografische kaart of GPS met navigatiesoftware nodig om onze weg te vinden. We moeten ook weten waar we naar toe willen en onze ogen gebruiken om herkenningspunten te zoeken. De cel blijkt gebruik te maken van signaalmoleculen die op strategische punten zijn geplaatst, zodat ze dienstdoen als bakens. De onderzoekers kwamen erachter dat die moleculen een soort verloop hebben dat het sterkst is in het midden van de cel, waar de deling moet plaatsvinden. De eiwitten en enzymen die nodig zijn om de deling te laten plaatsvinden kunnen zo 'voelen' waar ze moeten zijn om hun taken voor de celdeling uit te voeren.

    Meer lezen>>>>
    _________________
    Evo_believer.


    06-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DNA RNA

    DNA RNA



    Wat is DNA?
    DNA staat voor Deoxyribo Nucleic Acid. Vrij vertaald is dat Desoxyribonucleïnezuur. DNA is de drager van het erfelijk materiaal. Dit bepaalt je bloedgroep, de kleur van je ogen, kans op bepaalde erfelijke ziekten ... Het bepaalt dus heel je uiterlijk en nog veel meer. DNA bevat alles over hoe je lichaam gemaakt wordt en dat in één macromolecule. Een gen is een deel van het DNA. De grootte van het gen kan enorm varieren.

    Wat is RNA?
    Het DNA zit in de celkern maar moet eigenlijk ook daar buiten gebruikt kunnen worden. Dit is niet mogelijk, omdat DNA veel te groot is om uit de celkern te komen. De oplossing hiervoor is RNA. RNA is eigenlijk gewoon een kopie van een klein stukje van het DNA dat uit de celkern kan worden gebracht, waardoor andere eiwitten, deze instructies kunnen lezen en nieuwe eiwitten kunnen maken. Er zijn 3 typen RNA: 1. mRNA (messenger) 2. tRNA (transfer) en 3. rRNA (ribosomaal) mRNA wordt door ribosomen gelezen om er een bepaald eiwit van te maken. tRNA brengt een anti-codon naar het ribosoom waar als gevolg daarvan een aminozuur wordt gekoppeld. Zo wordt telkens door een ribosoom een aminozuur gekoppeld aan het volgende aminozuur. Uiteindelijk komt er een zogenaamd stopcodon waardoor de ribosomen stoppen. Het eiwit is in ruwe vorm beschikbaar. Afhankelijk van de plaats en de functie waar het betreffende eiwit nodig is ondergaat het eiwit nog enkele bewerkingen en tenslotte geschikt is. Let echter op: in RNA is de T(hymine) vervangen door U(racil). Daardoor zijn DNA en RNA makkelijk uit elkaar te houden.

    Filmpje>>>> From RNA to Protein Synthesis


    Verschillende nieuwsberichten onthulden recente ontdekkingen op het gebied van de genetica. Er worden steeds diepere niveaus van complexiteit ontdekt. Een diepgang waar tien jaar geleden nog niet eens aan gedacht werd, maar die nu aan het licht komt. Toen men het aantal genen in het menselijk genoom vaststelde kwam men niet verder dan ongeveer 20.000-30.000 genen. "We hadden verwacht dat iets dat zo geavanceerd, complex en intelligent is als wij, toch wel op zijn minst ongeveer honderdduizend genen zou hebben," zei een geneticus die werd aangehaald in Nature News. Toch is er iets veranderd de afgelopen tien jaar. Er is ontdekt dat genen niet van één plaats op het DNA komen, maar van meerdere plaatsen en dat van een gen meer dan één soort RNA-kopie gemaakt kan worden, afhankelijk van hoe de stukjes aan elkaar gezet worden. Daar kunnen vervolgens weer verschillende eiwitmachines uit geproduceerd worden met "dramatisch verschillende functies". Op Science Daily werd zelfs gezegd dat ze tegenovergestelde functies kunnen hebben als ze in een ander soort cel tot uitdrukking komen. Het kopiëren van DNA blijkt zelfs zo complex te zijn dat slechts 6% van onze genen een rechtstreekse kopie van een stuk DNA is. De meeste anderen worden in elkaar gezet met stukjes van verschillende locaties van een chromosoom. Op deze manier kun je honderden (misschien wel duizenden) verschillende producten krijgen van hetzelfde gen. Maar nu komt er een andere vraag om de hoek kijken: welke code bepaalt hoe die stukjes aan elkaar gezet moeten worden?
    Er blijkt een piepklein motortje betrokken te zijn bij het lange termijn geheugen. De onderzoekers waren verbaasd dat het opnemen van lange termijn herinneringen totaal afhankelijk was van dit ene eiwitmotortje. Dit lezen we in een artikel van Science Now.

    Meer lezen>>>>Klik hier....
    _________________
    Evo_believer.


    07-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aminozuren

    Aminozuren

    Aminozuren zijn heel belangrijk voor je lichaam omdat het de bouwstoffen van alle eiwitten zijn. Een eiwit kan uit honderden aminozuren bestaan, die op hun beurt weer in veel verschillende patronen gerangschikt kunnen zijn. Eiwitten zijn nodig voor de groei, behoud en vernieuwing van je spierweefsel en organen.



    De meeste aminozuurketens kunnen zichzelf opvouwen, maar ongeveer 10% heeft een chaperonine nodig, die dienst doet als een soort privé kleedkamer.

    Chaperonine



    Nu ik zelf veel met biologie en chemie aan het werk ben in procesbegeleiding vind ik het persoonlijk een uitermate boeiend onderwerp. Ik werk met reuze grote reactoren en besef hoeveel energie en tijd het kost om al die processen te ontwikkelen om tot een eindresultaat te komen.  Je zou dit proces van het maken van eiwitten er een beetje mee kunnen vergelijken op micro biologisch gebied (wat het nog veel spectaculairder maakt) dan. Toch stelt al dit menselijk vernuft maar weinig voor met wat er allemaal nodig is om een lichaam van een mens tot leven te brengen in de moederschoot en om het daarna in werking te houden met al zijn mogelijkheden. Aminozuren die eiwitten produceren zijn zo'n scheppingswonder.

    Filmpje over de werking van de hieronder beschreven moleculaire machine>>>> klik hier...

    Stop een keten van aminozuren in deze "zwarte doos" en hup, in een handomdraai produceert hij een eiwit. Hoe doet hij dat? Een moleculaire machine, beschreven in artikel op Science Daily laat wetenschappers versteld staan met haar trucje. Misschien is deze 'chaperonine' daarom wel 'TRiC' genoemd. TRiC is onderdeel van een klasse van moleculaire machines die polipeptiden (zoals de ketens ook wel genoemd worden) begeleiden, wanneer ze loskomen uit het ribosoom (de vertaalmachine) waar ze zijn samengesteld.

    Meer lezen>>>>klik hier...
    _________________
    Evo_believer.


    08-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onze hersenen

    Onze hersenen

    Onder uw schedeldak huist de meest verbazingwekkende supercomputer van het universum.



    De hersenen zijn het meest ingewikkelde menselijke orgaan.
    Hoe ze exact werken, is ondanks de vorderingen van het wetenschappelijk onderzoek nog maar gedeeltelijk bekend.

    Wat doen onze hersenen?
    Biologische functies van onze hersenen, zoals ademhaling en hartslag enz...
    Mentale functies: zoals denken, voelen enz...
    Besturing van de motoriek van het lichaam.

    Meer leren:
    Animatie:
    >>>>Hersenanatomie...klik hier.
    >>>>Hersenfuncties...klik hier.

    Neuronen

    De hersenen zijn opgebouwd uit ongeveer 100 biljoen zenuwcellen. Ook wel neuronen. Deze cellen hebben het vermogen om elektrische signalen, impulsen, door te geven naar onder andere de hersenen. Hier kun je meer zien deze neuronen werken:



    Filmpje>>>> Brain components


    09-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bloed

    Ons kostbaar bloed

    Bloed kennen we als een rode vloeistof die bij een verwonding naar buiten vloeit. Je hebt al eens ervaren dat na een verwonding het bloeden niet blijft duren: er vormt zich een bruinachtig korstje of roofje dat de wonde dicht en verder bloedverlies voorkomt.

    Wanneer je wat vers bloed (A) in een reageerbuisje giet, gaat het langzaam stollen. Er ontstaat een vaste, donkere massa (B2), te vergelijken met het roofje. Deze massa heet bloedkoek en de bovendrijvende geelachtige vloeistof (B1) noemen we het serum.
    Vers bloed kunnen we ook onstolbaar maken door een chemische stof toe te voegen en goed te schudden.
    Nadat we dit onstolbaar bloed hebben gecentrifugeerd (C), zien we dat een donkere vaste massa (C4) zich heeft afgescheiden van een bovendrijvende licht gekleurde vloeistof (C3). Deze vloeistof verschilt van het serum doordat ze ook nog het fibrinogeen bevat. We noemen ze plasma.



    Door chemisch onderzoek kunnen we in het bloed voedingsstoffen en afvalstoffen aantonen. Blijkbaar wordt in het darmstelsel verteerd voedsel opgenomen in het bloed en vervoerd naar alle levende cellen. Afvalstoffen, waaronder zouten en ureum, ontstaan in de levende cellen van gans het lichaam. Opgelost in het bloed, worden ze vervoerd naar de organen die instaan voor de uitscheiding van deze afvalstoffen.

    ONTDEK VERDER...KLIK HIER
    (met interactieve filmpjes)


    Heb 2,14

    Citaat:

    Omdat die kinderen mensen zijn van vlees en bloed, is de Zoon een mens geworden als zij om door zijn dood definitief af te rekenen met de heerser over de dood, de duivel


    15-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De menselijke huid

    De menselijke huid



    Als je naar je lichaam kijkt, zie je bijna alleen maar huid. De huid is een soort jas voor elk soort weer. Zij is waterdicht – in twee richtingen. Ze houdt water buiten, en wat nog belangrijker is, ze houdt het ook binnen. Je organen moeten namelijk vochtig gehouden worden en als het ware baden in vloeistof. Anders drogen ze uit en sterven ze af. Je huid is niet helemaal waterdicht. Denk er maar eens aan als je te lang in bad zit. Dan wordt je huid papperig en begint te lekken. Huid is ook gesloten voor ziektekiemen. Ze is een sterk pantser waar schadelijke bacteriën niet zomaar doorheen dringen. De meeste ziektekiemen komen het lichaam binnen via ‘openingen’ in de huid, zoals de neus en mond, en via verwondingen in de huid. Huid beschermt ook de organen tegen de gevaarlijke onzichtbare ultraviolette straling die de zon uitzendt. Huid is veerkrachtig en soepel. Als je beweegt, rekt ze op om de bewegende lichaamsdelen te blijven bedekken. Later veert de huid weer terug, zodat het jasje altijd strak om je lichaam blijft zitten! Huid slijt niet weg, maar vernieuwd zichzelf voortdurend. Waar hard en vaak over de huid wordt gewreven, vormt zich zelfs een extra dikke laag die daar beter tegen kan. Mensen die veel zwaar werk met hun handen doen, hebben daar daarom harde, dikke plekken in hun huid: eelt. Als je jezelf hebt verwond, repareert de huid zich automatisch. Maar de huid doet nog veel meer. Ze houdt je lichaam op de juiste temperatuur en zorgt ervoor dat je dingen kunt voelen.

    Meer lezen>>>>

    Het menselijk lichaam
    96000 km aan bloedvaten = 2.5x rond de aarde
    Bij leeftijd van 70 jaar heeft je hart 2.5 biljoen x gepompt en 181 miljard liter bloed rondgepomt.
    We kunnen 7 mijoen kleuren waarnemen en 10 triljoen niveau's van geluiden.
    In één vierkante centimeter huid zit:
    100 zweetkliertjes
    15 talgkliertjes
    1 miljoen haarvaten
    4 miljoen zenuwvezels
    3 miljoen cellen
    .

    Ps 139,14 schreef:
    Ik loof u voor het ontzaglijke wonder van mijn bestaan,
    wonderbaarlijk is wat u gemaakt hebt.
    Ik weet het, tot in het diepst van mijn ziel.



    _________________
    Evo_believer.


    Blog als favoriet !

    Genengroei:
    Er is geen genengroei en genen 'adopteren' geen wezenlijke nieuwe functies.

    DNA Molecule:
    Het organische leven is gebaseerd op een ongelooflijk complexe informatiecode.
    Net zoals de tegenwoordige software code.
    Bewijs Voor Schepping:
    Bewijs dat de evolutietheorie in diskrediet brengt.
    Het ontbreken van een natuurlijk mechanisme.
    Het ontbreken van fossiele tussenvormen.
    Onacceptabele modellen volgens de regels van de wetenschap.
    Onreduceerbare Complexiteit:
    Er bestaan complexe organen en microscopische machines die onmogelijk door talrijke,
    opeenvolgende, kleine modificaties konden zijn gevormd.
    Het Menselijk Oog:
    Een perfect en intergerelateerd systeem van ongeveer 40 individuele subsystemen,
    waaronder het netvlies, de pupil, de iris, het hoornvlies, de lens en de optische zenuw.
    Het perfecte oog 
    Bewijs Voor God:
    Wat zou bewijs voor God inhouden?
    Ontdek het ongelooflijke bewijs voor Intelligent Ontwerp, gebruik makend van fundamentele methodologie voor de detectie van ontwerp!



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs