Binnenhuisarchitectuur
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
Foto
08-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen  De kleurencirkel: opgebouwd uit primaire, secundaire en tertiaire kleuren

Primaire kleuren: rood geel en blauw

Secundaire kleuren: twee primaire kleuren samenvoegen: rood en blauw geven bijvoorbeeld paars, geel en rood samenvoegen geeft oranje en de combinatie van geel met blauw geeft groen.

Tertiaire kleuren: door een primaire kleur te mengen met een naastliggende secundaire kleur, krijg je tertiaire kleuren. Blauw met groen geeft bijvoorbeeld turquoise.

Kleuren combineren
- Tegenover elkaar liggende kleuren in de kleurencirkel zijn complementaire kleuren. Dit geldt voor blauw en oranje of rood en groen.
- Wanneer je complementaire kleuren gebruikt, versterken ze elkaar. Dit leidt tot een levendig resultaat. De kunst is om een rustgevend harmoniërend effect te creëren. Dus niet even veel van elke kleur, maar een vleugje van de ene bij de andere. Breng bijvoorbeeld blauw-grijze accenten of accessoires aan in een geel-oranje interieur.
- Verwante kleuren zijn kleuren die dicht bij elkaar liggen in de kleurencirkel, zoals bijvoorbeeld groen-geel, groen en blauw-groen
- Het combineren van aan elkaar grenzende kleuren zorgt voor rust en harmonie, het samen gebruiken van tegenover elkaar liggende kleuren zorgt voor kracht.
- Wit, grijs en zwart – ze staan niet op het kleurenwiel - kunnen met iedere kleur gecombineerd en gemengd worden.

Kleureffecten
Kleuren werken niet alleen in op ons gemoed, ze creëren ook optische effecten. Donkere kleuren slorpen het licht op en laten een ruimte kleiner lijken. Lichte kleuren doen het omgekeerde. Door kleuren correct toe te passen, kan je de optische beleving van een ruimte dus manipuleren.

Een ruimte verkleinen
Een ruimte kleiner doen lijken, kan door met een warme of donkere tint te werken. Warme kleuren zijn voorgrondkleuren. Wanneer je een kamer in dergelijke kleuren binnenkomt, treden de kleuren onmiddellijk naar voren.

Een ruimte vergroten
Koude of lichte kleuren hebben dan weer het tegenovergestelde effect. Het zijn zogenaamde achtergrondkleuren. Ze ‘wijken’ waardoor een ruimte groter zal lijken. Accessoires in warme kleuren in een ruimte afgewerkt in achtergrondkleuren zullen ook veel beter tot hun recht komen
Ook glansverf kan een visueel vergrotend effect hebben omdat het licht reflecteert. Gebruik dit type verf echter niet op oneffen vlakken. De oneffenheden zullen immers benadrukt worden.

Een plafond verlagen
Een plafond in een donkere kleur laat het lager schijnen. Nog meer resultaat krijg je wanneer je de donkere tinten laat vervagen aan de zijmuren naar beneden toe.

Een plafond verhogen
Voor een laag plafond geldt natuurlijk het omgekeerde. Een lichtere kleur dan de muren zorgt ervoor dat het plafond hoger lijkt.

Een ruimte verbreden of versmallen
Voor het verbreden – of versmallen – van een ruimte zijn de begrippen kop- en zijmuur belangrijk. De muur die je voor je ziet wanneer je een ruimte binnenkomt is de kopmuur. De muren links en rechts van je zijn de zijmuren.
Geef je een kopmuur een opvallende kleur en de zijmuren een lichte, dan zal de ruimte breder lijken. Het omgekeerde geldt ook: wanneer de kopmuur een lichte kleur krijgt en de zijmuren een donkere, zal de ruimte smaller en langer lijken.

Afbakenen
Door gericht kleurgebruik kan je ruimtes afbakenen. In een loft of een huis met verschillende kamers kan dit interessant zijn. Je kan zo verschillende ruimtes met elkaar verbinden door dezelfde kleur te gebruiken.
Een voorbeeld: in een grote ruimte met verschillende functies kan je de afzonderlijke indelingen afbakenen door contrasterende kleuren. Geef in de woonkamer bijvoorbeeld een kop- en een zijmuur een opvallende kleur om een zithoek af te bakenen en houd de andere muren licht.

Accentueren
Je kan kleur ook gebruiken om bepaalde elementen in het interieur in het oog te laten springen. Iets laten opvallen doe je met een contrasterende kleur. Het tegenovergestelde: iets laten vervagen doe je door in een zelfde kleur te werken.




07-02-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat is binnenhuisarchitectuur?

Een interieurarchitect of binnenhuisarchitect houdt zich bezig met alle aspecten van het interieur; kleur, licht (zowel kunst- als daglicht), vorm en materiaal. De interieurarchitect geeft vorm aan de leefomgeving.

Als er van te voren goed is nagedacht over hoe iets er uit moet komen te zien, kan het eindresultaat ervoor zorgen dat de ruimte optimaal functioneert en dat het een sfeervol geheel is waar mensen zich op hun gemak voelen. Of het nu gaat om particuliere of openbare ruimtes, een interieurarchitect kan zorgen voor een bijzonder eindresultaat.

Vroeger werd de interieurarchitect pas ingeschakeld nadat de architect het gebouw had ontworpen. Nu wordt meer en meer ontwerp van gebouw en inrichting gecombineerd. Dat zorgt voor meer eenheid.

Door middel van tekeningen maakt de interieurarchitect de plannen duidelijk; plattegronden, doorsneden, maquettes en 3d visualisaties helpen een helder beeld te scheppen voor de opdrachtgever en de uitvoerenden.




T -->

Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs