Elke minuut van de dag worden onze cellen bedreigd door vrije radicalen. We kunnen er niet aan ontsnappen omdat tijdens ons gewoon metabolisme onze cellen ze zelf aanmaken. Daarenboven bevat onze omgeving enorm veel vrije radicalen.
Spijtig genoeg produceren deze radicalen een kettingreactie die leiden tot beschadiging van de DNA in onze cellen. Onze veroudering is gedeeltelijk veroorzaakt door schade door vrije radicalen, we noemen dat oxidatie.
Gelukkig zijn er een aantal dingen die we kunnen doen om de schade te beperken en de gezondheid van onze cellen te verbeteren.
Oxidatie
Vrije radicalen zijn moleculen met een onpare elektron. Ze zijn chemisch actief en je kunt je voorstellen als parasieten. Ze verbinden zich gemakkelijk met de moleculen van onze cellen in een proces dat we oxidatie noemen.
We kennen allemaal het normale oxidatieproces van metalen zoals ijzer. IJzer oxidatie noemen we roest, en we weten dat roest de kwaliteit van ijzer kan bepalen. Ook andere metalen vertonen oxidatie, wat we normaal corrosie noemen. Om corrosie tegen te gaan nemen we meestal preventieve maatregelen.
Schade aan onze cellen door oxidatie noemen we dikwijls inflamatie. En ook hier kunnen we preventieve maatregelen nemen.
Antioxidanten
Er zijn verscheidene chemische samenstellingen die het effect van oxidatie kunnen neutraliseren. Een antioxidant vermengd zich met de vrije radicaal, om een stabiele molecule te vormen, en zo de oxidatie van de cel tegen te gaan. Deze molecule kan in het natuurlijke proces verwijderd worden.
De meest gekende antioxidanten zijn nutriënten, vitamine A, C, E en het mineraal Selenium. Verscheidene andere vitamines, mineralen en enzymen hebben belangrijke antioxidant eigenschappen.
Vele van deze substanties kunnen niet door ons lichaam worden aangemaakt. We krijgen ze via onze voeding, of door supplementen die we nemen.
Vitamine C is waarschijnlijk de meest gekende antioxidant. Zijn eigenschappen worden vrijwel door het ganse lichaam gebruikt. Het is een enorme motivator voor het immuun systeem.
Een studie mat de effecten op de verschillende bereidingswijzen van broccoli. Het resultaat is dat 97 procent van flaionides, een belangrijke antioxidant verdween bij koken in de microwave. Echter, bij stomen verdween slechts 11 procent van dezelfde antioxidant.
Hoe belangrijk is koken in de microwave vandaag de dag? Dr. Cristina Garcia-Viguera, coauteur van de studie, concludeert dat het best is « groenten te koken in zo weinig mogelijk water om de voedingswaarde te behouden ».
Wat moeten we doen?
Om de gezondheid van onze cellen te bevorderen en ze te beschermen, is het noodzakelijk een belangrijke leverancier van antioxidanten in ons dagelijks dieet te voorzien. Twee tot vier porties fruit en drie tot vijf porties groenten per dag is aangeraden.
Als je het moeilijk vindt om deze dagelijkse hoeveelheid te consumeren via de normale voeding, kunnen supplementen een uitkomst bieden. Makkelijk te verteren tabletten bieden een goed alternatief. Zoals altijd, raadpleeg een dokter voordat je een belangrijke verandering in je programma doet.
Bert Phlippo Big C Wellness uw persoonlijke welzijnscoach
|