Inhoud blog
  • De schepen van afwezigheid
  • Piep
  • Het circus van de woensdagmarkt
  • Een ui
  • Den Bierpruver is boos
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    Den Bierpruver denkt er allemaal het zijne van

    19-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De schepen van afwezigheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    In Ekeren hebben ze een schepen met de bevoegdheden informatie, participatie en markten en foren. Het is een schoon job. Ge komt ermee onder de mensen, ge kunt een babbelke doen. En wie wil niet graag over de markt struinen. Een gebraden kip hier, vijf schellekes kaas daar. 


    Alleen, wel, in Ekeren hebben ze een dame op de job gezet. Achja. Waar moeten we beginnen? Van 2006 tot 2012 was de dame schepen voor de Ekerse jeugd. Nu ja, "voor" de jeugd. De jeugd was vooral blij dat ze na 2012 andere taken kreeg, want ze was zo "aanwezig" in haar domein dat haar bijnaam werd "schepen van afwezigheid". 


    En nu heeft ze dus als opdracht de Ekerenaar de informeren, hem/haar te laten participeren, en te zorgen dat de woensdagmarkt doorgaat, elke woensdag dus.

    Als u weet dat ondertussen het voltallige Ekerse schepencollege de woensdagmarkt wil verhuizen van de Driehoekstaat naar de Jozef De Weerdtstraat, dan zal u meteen zeggen: "Hé, dit is een gedroomde kans, want een markt verhuizen, dat zal wel wat discussie veroorzaken, misschien zelfs tegenstand. Wat goed dan dat markten en foren, informatie én participatie, allemaal in handen zijn van één en dezelfde persoon. Dat wordt ongetwijfeld een succes, zeker als we weten dat de dame de kracht van de verandering in zichzelf incarneert!"


    Alleen, het traject werd een gigantische mislukking. Weet u, de schepen werd de voorbije drie jaar één keer gespot op de markt. Dat was toen alle marktkramers op het punt stonden de Driehoekstraat open te breken, om met de stenen de ramen in te gooien van het Veltwijckkasteel. De schepen had namelijk in de gazet gezegd dat alle marktkramers zo blij waren dat ze zouden verhuizen van de Driehoekstraat naar de Jozef De Weerdtstraat, dat ze hadden aangeboden een standbeeld voor haar op te richten op hun eigen kosten. Alleen, in werkelijkheid wist geen enkele marktkramer van de verhuis af, behalve twee, en die waren tegen de verhuis. 

    Ook de buurtbewoners die de woensdagmarkt op de nieuwe locatie mogen ontvangen, hebben ondertussen beslist hun straat open te breken om met brokken beton de ramen van het Veltwijckkasteel te lijf te gaan. De buurt heeft de schepen namelijk ook één keer gezien de laatste drie jaar. Eén keer, toen ze op een info avond waarvan niemand wist dat die zou plaatsvinden, de buurt zou informeren en laten participeren aan de verhuisplannen. Tenminste, dat is de theorie. 
    De schepen toonde een studie die aantoont dat een team van 50 specialisten een diepgaande studie had verricht naar de verhuis van de markt. Daaruit bleek volgens de schepen dat als de markt blijft waar hij vandaag staat de planeet uit evenwicht geraakt en dat we tegen de planeet Mars botsen. De markt kon ook naar het Hagelkruis, maar dan zou Poetin de oorlog verklaren aan Ekeren. Tenslotte was ook de Kloosterstraat een optie, maar dan zou De Lijn Ekeren afsluiten van de beschaving. Wou de wereldvrede bewaard blijven, was de Jozef De Weerdtstraat de enige optie. En het was allemaal maar tijdelijk, tenminste, dat dachten de 4 buurtbewoners die aanwezig waren toen ze die avond naar huis gingen, want de markt zou snel weggaan uit de Jozef De Weerdtstraat.

    Wat de schepen niet vertelde, maar wat wel bleek uit de echte studie die de schepen nooit toonde aan de mensen, was dat er drie evenwaardige locaties waren, die elk nog verder onderzoek nodig hadden. Alleen, de schepen vond dat allemaal wel veel werk. Bellen naar De Lijn om iets te vragen. Eens binnengaan bij de Delhaize, een bak plat water kopen, en tegelijk vragen wat ze ervan dachten. Een pot confituur halen bij den Aldi en vragen naar hun idee. Wat veel werk zeg. 
    En dus besliste de schepen de echte studie achter te houden, een nep studietje te fantaseren en die alleen aan de mensen te tonen, en een info avond te houden waarop liefst niemand aanwezig was, en dan snel alles door de strot van de bewoners te duwen en hopen dat alles goed kwam. Strak plan! Dacht ze.

    Het uitgekiende plan mislukte. Sindsdien heeft niemand van de buurtbewoners de schepen nog te zien gekregen. Ze heeft naar het schijnt de bevoegdheid "afwezig zijn" erbij gekregen, en ze is met een volle 200% in die nieuwe bevoegdheid gedoken, ergens in een half ingestorte kelder onder het Veltwijckkasteel. 

    Ze hoopt tegen de volgende verkiezingen wel uit de kelder te kunnen komen, om handen te schudden op de "vernieuwde" woensdagmarkt, voorzien van haar schoonste glimlach, want het zou jammer zijn mocht u volgende keer niet op haar stemmen. Zo'n aanwinst voor Ekeren. We zouden haar echt missen. 


    19-09-2015 om 12:56 geschreven door 't Bierpruverke  


    Tags:Ekeren, woensdagmarkt, Jozef De Weerdtstraat, Koning Kristusplein
    31-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piep
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit  verhaal begint met – moeten we zeggen – de meest gekke tweet die de Ekerse districtsvoorzitter tot nu toe op de wereld losliet: #gemra Antwerpen 25 agenten, districtsraad #Ekeren 0 agenten. Zelfde stad? #veiligheid

    Wacht. Ik zal hem nog eens herhalen: #gemra Antwerpen 25 agenten, districtsraad #Ekeren 0 agenten. Zelfde stad? #veiligheid

    Even terugspoelen. De districtsraad van maandag 26 januari leek eerst te verlopen zoals de mensen ondertussen gewoon zijn. Eerst een luik bestaande uit het intrekken van beslissingen die de Ekerse meerderheid vier maanden daarvoor zelf had genomen omdat ondertussen bleek dat ze niet werkten.

    Dan een tweede luik met maatregelen van de stad die het district Ekeren nog wat bevoegdheden afnemen, al of niet in combinatie met facturen die de stad doorstuurt naar het district, u weet wel, de stad bezuinigt, op de kap van de Ekerenaar.

    Als laatste gevolgd door een reeks vragen van de Ekerse oppositiepartijen die klagen dat de Ekerse meerderheid nog altijd niet is toegekomen aan de letter “T” in het woordenboek, de letter “T” van transparantie. U weet wel wat ik bedoel. Dat leidt altijd tot een woedeaanval van de districtsvoorzitter, die aan niets en niemand wil toegeven dat hij eigenlijk niets te zeggen heeft in Ekeren. De Vlaming klaagt dat Bart De Wever alles beslist in de federale en Vlaamse regering. Wel, in Ekeren is dat niet anders. Geen zieke boom wordt uitgedaan zonder dat Bart De Wever dat weet. Geen euro wordt gespendeerd aan een gat in het wegdek, zonder de goedkeuring van Zijne Hoogheid.

    Maar … de 26e januari was er toch iets anders dan anders… Na de zitting keuvelt de voorzitter graag nog even na met de N-VA schepenen en raadsleden. Plots klopt de voorzitter zich op het hoofd. Hij roept: “Wie weet waar ik nu aan denk, die mag mij een pint trakteren!”  De voorzitter bedient zich vaak van deze uitdaging. Niet tot grote vreugde van de leden, maar tot nu toe heeft niemand het ooit gewaagd de voorzitter hierover in te lichten.

    De eerste hand gaat omhoog. “Dat het de schuld is van de sossen?”

    “Ja! Nee!” Zegt de voorzitter geïrriteerd. “Natuurlijk is alles hun schuld, maar daar denk ik niet aan. Volgende!” Gaat hij verder: “Schiet op. Ik heb dorst!”

    “Vergeten uw favoriete programma op te nemen? Ja Jan?” Vraagt de benjamin van de groep.

    “Maar nee gij. Nee, nee. Ik zal een hint geven: Allé, kijk eens door het raam. Wat zien jullie?”

    Iedereen rent naar het raam, maar buiten was het pikdonker en niemand zag iets. “Niets, voorzitter,” zo zegt de ouderdomsdeken. “Ik zie niets.”

    “Voilà, dat is mijn punt!” Zo zegt de voorzitter, zich op de dijen kletsend. “In het Antwerpse stadhuis is het vanavond gemeenteraad. 25 agenten. Ik herhaal, 25 tot de tanden bewapende agenten met kogelvrije vesten, geweren en gevaarlijke gevechtshonden controleren iedereen die het stadhuis binnen wil. En dat is nodig! Het zit daar vol met gevaarlijke radicalen!”

    Iedereen kijkt de voorzitter aan. Hier en daar met opengevallen mond. Stilte.

    “En hier in Ekeren? Iemand?” Zo probeert de voorzitter.

    De schepen voor toerisme doet een poging. “Is vanavond een journalist ontmaskerd als jihadist?”

    “Spijtig,” zegt de voorzitter. “Jammer, maar niemand wint vanavond. Mijn punt is: wij hebben geen politie die ons tijdens de districtsraad verdedigt. Stel je voor dat iemand het districtshuis wil doen ontploffen. Er is niet eens een wijkagent die ons beschermt. Niemand. Het kasteel ligt zo diep in de bossen, dat het waarschijnlijk maanden duurt voor iemand hier komt kijken. Wat zou er met Ekeren gebeuren in de tussentijd? Het zou een ramp zijn.”

    “Maar,” zo vraagt de ouderdomsdeken, “zouden we Bart De Wever niet kunnen vragen de wijkagent voor de deur te laten patrouilleren?”

    “Al lang geprobeerd!” Onderbreekt de voorzitter hem. “Ik heb gesmeekt, zelfs aangeboden de wijkagent te betalen met districtsbudget, maar Bart De Wever geeft niet toe. De laatste reserves van de politie zijn ingezet voor een permanente bewaking van het stadhuis. Dit is echt heel erg voor Ekeren!”

    De woorden van de voorzitter worden gevolgd door een lange stilte.

    “Maar hoe kunnen wij hier iets aan doen? Hoe kunnen wij onze veiligheid verzekeren?” Zo roept de schepen voor toerisme met enige dramatiek in de stem. “Dit is zo erg! Wat kunnen we doen?”

    Alsof hij hierop wachtte, breekt een grijns het gezicht van de voorzitter: “Ik heb gelukkig een plan! Ik heb voor iedereen een schop bij en op het voorplein van het kasteel ligt hout, hamers en nagels. Jullie drie,” wijzend naar een groepje raadsleden dat de hele discussie vanop afstand had gevolgd, “Breek de stenen brug af, en vervang die door een houten ophaalbrug met de planken die buiten liggen. Het steenpuin van de brug gebruiken jullie om een tweede defensieve linie te bouwen achter de slotgracht.”

    “En jullie,” zich omdraaiend naar de anderen, “pak het breekijzer, breek de vloer open onder mijn voorzittersstoel, en graaf een schuilkelder, ik heb alles op een plan uitgetekend. We schermen daarna de schuilkelder af met een luik en zetten mijn stoel daarna erop. Niemand die dat ziet.”

    “En wie gaat ons dan beveiligen? Er is nog altijd geen politieagent!” Zo kwam de ouderdomsdeken gevat tussen.

    “Daar heb ik ook aan gedacht. Ik de raadzaal staan nog vlaggen voorzien van een flinke ijzeren punt. We betrekken om beurten de wacht. Wanneer we iets verdacht zien, geeft de wachter een afgesproken signaal, zodat we snel via het luik de schuilkelder in kunnen.”

    “Grandioos,” zegt de schepen voor toerisme. “Wat een strak plan.”

    Vier dagen en nachten lang klonk er vanuit het Veltwijckkasteel het geluid van ijzer op steen en vallend steenpuin. Langzaam kreeg een nieuwe houten brug vorm. Een nieuwe vestingwal verrees waar eens een mooi ijzeren hek het kasteel afschermde.

    Na vier dagen naderde een inwoner de valbrug. Zijn identiteitskaart was vervallen en er moest dringend een nieuwe worden aangevraagd. Toen hij nietsvermoedend het kasteel naderde, weerklonk plots het geluid van een merel. De houten brug werd razendsnel opgetrokken en een schim rende gebukt naar het hoofdgebouw. Door de ramen heen klonken verschrikte geluiden, gevolgd door het schrapend geluid van een stoel, kort erna een bons, als van een houten luik op een stenen vloer.

    En toen werd het muisstil.

    De Ekerenaar wist niet goed wat doen, wachtte nog even, maar keerde toen om en slenterde terug door de dreef. Vanachter een raam gadeslagen door een wantrouwig glurend raadslid, scherpe stok in de hand. “Het is in orde,” fluisterde ze, “kom maar naar boven. Het was maar een verkenner.”

    Een vreemd gekraai weerklonk en was voor de Ekerenaar nog net hoorbaar. De inwoner draaide zich weer om, maar hij zag nog altijd geen enkele beweging. Hij haalde schouders op. Een koude wind waaide door de dreef en bruine bladeren waaiden op. 

    Bijlagen:
    download (2).jpg (12.7 KB)   

    31-01-2015 om 18:29 geschreven door 't Bierpruverke  


    28-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het circus van de woensdagmarkt

    “Godverdoemme hé! Godverdoemme! Godverdoemme! Godverdoemme!”

    Die woensdagochtend daverde het Veltwijckkasteel op haar grondvesten, toen de voorzitter van het district Ekeren, vier luide vloeken slaakte. Het personeel, dat al meer ervaring had met de driftbuiten van de grote baas, zuchtte eens diep, ze keken elkaar aan, en iedereen zei tegelijk: “Het is de schuld van de socialisten.”

    De voorzitter kwam luttele seconden later binnengestormd vragend waar de andere N-VA schepenen waren. Die hadden het kasteel ook voelen trillen en kwamen alvast aangerend om te horen welke de oorzaak was van deze woede uitbarsting.

    “Is het de schuld van de sossen, voorzitter?” zo vroeg de ouderdomsdeken van de partij.

    “Natuurlijk zijn het de sossen! Godverdoemme, duzend keer godverdoemme!” Herhaalde de voorzitter, een nieuwe aardbeving veroorzakend ter hoogte van het kasteel.

    “Wat hebben ze nu weer gedaan?” Vroeg de ouderdomsdeken. Hij is de enige binnen de partij die af en toe nog een vraag stelt aan de Ekerse voorzitter.

    “Ze delen een flyer uit op de woensdagmarkt, dat wij beslist hebben dat de woensdagmarkt in 2016 verhuist naar het Kristus Koningplein, en dat we de buurt en de markthandelaars niet betrokken hebben!”

    Terwijl mevrouw de schepen, bevoegd voor foren en markten, plots met volle aandacht het plafond van het kasteel bestudeerde, antwoordde de ouderdomsdeken: “Maar wij hebben toch beslist dat de woensdagmarkt verhuist? Wij hebben toch amper iemand rond onze plannen gesproken en we weten toch dat de marktkramers verschrikkelijk boos zijn op ons omdat we geen overleg hebben gehouden?”

    “Ja! Natuurlijk!” Riep de voorzitter. “Dat is helemaal waar! Maar waarom moeten die socialisten dat dan ook per se aan de grote klok hangen! Stel je voor dat de mensen het door hebben dat wij niets moeten hebben van inspraak. Waar staan we dan?” Zo riep de voorzitter.

    “Euh. Tja. Misschien volgende keer toch met de mensen praten?” Zo stelde de ouderdomsdeken voor, met lichte trilling in de stem.

    “Onnozelaar! Wat doet gij eigenlijk in de politiek, hier zie, ik zal eens twitteren dat het een bende leugenaars zijn! Tzal rap gedaan zijn!”

    Waarna de virtuele twitter wereld even schudde toen volgende tweet verscheen: “Tis de schuld van de sossen! De opwarming van het klimaat! De file op de ring gisteren! De woensdagmarkt en mijn hoofdpijn! #Ekeren #hoofdpijn”

    De schepen bevoegd voor foren en markten haastte zich snel de zaal uit. De ouderdomsdeken probeerde iets te zeggen, mompelde iets onverstaanbaars, en vroeg zich voor de honderdste keer af waarom hij met politiek was begonnen. 

    28-01-2015 om 17:50 geschreven door 't Bierpruverke  


    24-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een ui
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Beste lezer van Den Bierpruver.
    Wat was dat daar een schoon bedoening vanavond in het kasteeltje van  burgemeester Guyot. 'Van wie?' zegt ze, awel, Hof De Bist. Waar vroeger de bomma koffie kwam drinken en pateekes eten terwijl de kleinkinderen in de speeltuin ravotten. Het kasteel ernaast. 'Aha,' zegt ge, 'dat Hof De Bist'. Het heeft in de steigers gestaan en de werken zijn eindelijk gedaan en nu is dat het cultuurcentrum van Ekeren. 
    Ik hoorde iemand zeggen dat de kale speciaal moest zeggen in zijn speech dat het heel laagdrempelig is. Hij heeft dat ook gedaan, 'goedenavond dames en heren, welkom in dit laagdrempelig cultuurcentrum.'
    Nu, ik weet niet of ge al eens de trappen hebt geteld waar ge over moet vooraleer ge binnen zijt. Ik weet ook niet of ge eens de trappen hebt geteld eens ge binnen zijt vooraleer ge boven aankomt in de zaal !
    Ik wel. Ik raad jullie allemaal aan er eens te gaan kijken en ook te tellen. Dan moet ge dat getal goed in uw hoofd houden (als ge alle sterren gaat tellen verliest ge ook vroeg of laat uwen tel) en dan moet ge, met een ernstig en afgestreken gezicht, tegen een imaginair of echt publiek zeggen: 'Dames en heren, ik ben blij dat Ekeren een laagdrempelig cultuur centrum heeft.' Ik ga erom wedden. Halverwege proest ge het uit. Dat is niet te doen. Die zin is niet af te maken. 
    Ge moet ook weten dat hij na die zin zei: 'Dit cultuurcentrum ligt overal middenin en is overal dichtbij.' 
    Nu ligt Hof De Bist op veel plaatsen, maar vooral overal erg ver vandaan en vooral middenin niets. Dat is schoon, dat is rustig, maar als ge wilt dat er mensen komen, dan is dichtbij beter dan ver weg. Ik raad u na de opdracht met de laagdrempeligheid aan naar buiten te stappen, om u heen te kijken, en dan, opnieuw met het gezicht in de plooi te zeggen: 'En dit cultuurcentrum ligt waarlijk in het centrum van de wereld en ligt dichtbij onze Ekerse woonkern.'
    Opnieuw, ik beloof u, dat is onmogelijk.
    En toch heeft de kale tijdens de plechtige opening zijn zin afgemaakt zonder in gieren uit te barsten. 

    Ik weet ook waarom. 

    Uuuuren, daaaagen, heeft hij zitten oefenen in het Veltwijckkasteel. 'Amai,' zult ge zeggen, 'weeral een kasteel. Is dat ne burgemeester of ne vorst ofzo?' Tja, (stilte).
    Maar na dagen en uren oefenen, bleef hij halverwege de zin steken, minstens in een kuch die niet overging, meestal lag hij gierend van het lachen te rollen over de grond. Alles hebben ze geprobeerd: vertellen over Den Grooten Oorlog, saaie stukken voorlezen uit de septemberverklaring, passages voorlezen uit werk van Schopenhauer, kerkmuziek laten horen, zeggen dat hij de volgende verkiezingen gaat verliezen. Het hielp allemaal niets. 'Het gaat niet, het gaat niet,' hoorden we hem jammerend roepen door het open raam. 'Ge moogt doen wat ge wilt, ik krijg dat er niet uit. Hof De Bist is alles wat ge wilt, maar niet laagdrempelig. Het ligt overal, maar nergens dichtbij behalve bij een beek. Ik stop ermee, ik zeg gewoon welkom in Hof De Bist, en nu ga ik naar huis want het duurt wel even voor ik thuis ben.'
    Paniek alom. Tot de wijze en wat oudere man van de ploeg zich herinnerde wat mémé vroeger altijd zei wanneer pépé niet bijkwam van het lachen: 'Pakt nen ajuin, snijdt 'em open en houdt 'em onder zijnen neus! Tzal rap gedaan zijn!' 
    'Ik weet het, mannen,' zei hij luidop. We hebben een ajuin nodig, we snijden hem open, en dan zal hij zeker niet lachen. Mémé wist dat al.'
    En zo gebeurde. Een medewerkster werd uitgestuurd op zoek naar een grote ajuin vol met de ogen pijnigende sappen. En ja hoor, bij de volgende oefening, voltooide hij zonder enige lach of snik zijn speech, al stond hij de hele tijd met pijnlijk tranende ogen naar zijn kleine testpubliek te kijken.
    'Ziet ge het,' riep de ouderdomsdeken van de ploeg. De ajuin is de oplossing.
    En zo komt het dat, vanavond, voor 'le tout Eeckeren', de kalende man, zonder de minste grijns of lach, niet de minste hik of gniffel, laat staan enige rol over de grond, in alle ernst, juist met een bijzonder ernstig gezicht, wist te zeggen: 'Goedenavond, dames en heren, welkom in deze laagdrempelige cultuurtempel, gelegen in het centrum van de wereld en nabij iedereen en alleman.' 
    Wie goed heeft opgelet kon zien dat naast het blad met de speech een dikke ui lag, opengesneden, en pijnlijke dampen verspreidend. 






    24-09-2014 om 22:12 geschreven door 't Bierpruverke  


    14-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Bierpruver is boos
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Den Bierpruver is boos.

    Dat komt niet veel voor. Ik ben zoals ge weet van brons. En brons is verdomd stevig. Daar krijgt ge geen rimpels in. Als ge me niet gelooft, probeer het maar eens. Als ik boos ben, dan kan dat niet naar buiten. Dan kookt mijn binnenste als de binnenkant van een vulkaan. En wat gebeurt er met een vulkaan waar de magma niet uit kan ontsnappen... Die springt helemaal uit elkaar. Weg vulkaan. Weg alles wat eromheen staat, groeit, ligt of hangt. Het is beter dat ik niet boos ben. De gevolgen zijn niet te overzien…

    Elke Ekerenaar weet dat ik met hart en ziel hou van mijn pleintje en mijn buurt. En mijn buurt houdt van mij en verzorgt mij goed. En dat tonen de buurtbewoners bijvoorbeeld elk jaar door met de Bierpruverfeesten een fantastisch feest te organiseren met een geweldige rommelmarkt. De hele buurt zit dan gezellig buiten en heel Ekeren en omstreken gaat dan op zoek naar leuke spulletjes voor een zacht prijsje. Het is één van mijn hoogdagen in het jaar, de telkens terugkerende drukte van de rommelmarkt.

    Behalve dit jaar. Dit jaar staan er ineens vijf kramen op mijn pleintje, maar geen ervan wordt bemand door mijn lieve buurtgenoten. Ze zijn hoor ik niet meer welkom op het feest dat jaarlijks voor mij wordt georganiseerd.

    Er klonk vandaag leuke muziek. Het zonnetje was zoals hoort van de partij. Mijn lieve meter Mia had zelfs een mooi kostuum voor mij gemaakt van het koor Carmina en daar werd ik heel blij om want ik hou van feesten en bij feesten hoort muziek. Maar ik was tegelijk verdrietig want mijn feest is het feest van de buurt, en de buurt was vandaag … welja, waar was de buurt? Ze bleven binnen blijkbaar. Ik zag ze schuchter bewegen achter de ramen, maar niemand kwam buiten. Ik deed teken naar de huizen waar ik zicht op heb, maar niemand kwam buiten. Ik begreep het niet. Weg hun drukte en plezier, weg hun gelach en gesjacher. En niemand die zich liet zien...

    Toen hij het woord nam nadat ik was aangekleed werd het mij pas duidelijk. En toen werd ik ontzettend boos. Dat mannetje met kalend hoofd en zijn baardje heeft de buurt dit jaar verboden feest te vieren. Blijkbaar zijn de mensen en hun rommelmarkt te min en moet het buurtfeest veranderd worden in een chique bedoening met proeverijen en hapjes en veel tierlala, want het moet allemaal in een nieuw kleedje.

    Wel, en mijn mensen dan? Wat met mijn lieve buurt? Het Bierpruverfeest is verdomme hun feest, en niet van de kale met zijn baard! Hoe kan het zijn dat mijn buurt niet meer welkom is op zijn eigen feest??!! Wie verzint nu zoiets! Ik begrijp heel goed dat mijn buren thuis bleven en niet kwamen proeven en happen en chique kwamen wezen op een feest dat niet van hen is!

    Dat het kalende mannetje maar oplet. Ik heb veel vrienden onder de vogels. Dat hij maar een hoed draagt als hij buiten komt, als hij niet wil dat er straks een schone beloning op zijn hoofd valt. Kijk, daar is papa ekster, ik zal hem eens vlug iets in het oor fluisteren.


    14-09-2014 om 19:49 geschreven door 't Bierpruverke  


    06-09-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doel 4
    Beste lezer. Het is even geleden dat je hier iets van mij las, maar dat kwam omdat enkele mensen naar mij toe waren gewandeld en hadden gezegd, "Hé, zeg Bierpruver, wat schrijft gij daar allemaal. Dat kan toch niet waar zijn. Dat is toch pure fantasie, man."
    Wel, lezer, dat heeft mij gepakt. Want van een Bierpruver kunt ge zeggen dat hij teveel drinkt, teveel feest, maar liegen? Nee, een Bierpruver liegt niet. Wat aandikken, dat wel, maar echt liegen? Dat doen anderen.
    Maar ondertussen heeft iedereen die het nieuws een beetje volgt, moeten vaststellen dat ik gelijk heb, en dat de verhalen die mij bereiken ... blijkbaar juist zijn. Ik kan ook maar zeggen wat ik hoor, hé.
    Vandaar dat ik een verhaal ga vertellen dat pas naar mij toe waaide met een zachte bries vanuit hartje stad.
    En het gaat zo:

    Die ochtend in het stadhuis op de Grote Markt.
    "Dag ***. Kom binnen."
    "Dag Bart."
    "En, hoe zit het ermee in Ekeren?"
    "Euhm, hoe bedoel je? Waarom die vraag?"
    "Zie je, ***, ik heb altijd gedacht dat je goed weet waar je mee bezig bent. Dat je weliswaar een beetje saai bent, maar je doet geen zotte dingen, zie je?"
    "Euhm, danku, Bart."
    "Maar de laatste tijd hoor ik hoe langer hoe vreemder verhalen over waar je allemaal mee bezig bent."
    "Waar ik mee bezig ben?"
    "Ja, waar jij mee bezig bent, en ik zou het appreciëren als je me niet de hele tijd herhaalt."
    De burgemeester van de grootste stad van Vlaanderen, voorzitter van de grootste Vlaamse partij en tegelijk de echte formateur van de federale regeringsvorming, en de enige echte schaduwminister president van de rijkste Belgische regio, keek met een bedenkelijk gezicht naar de kalende man met baardje.
    "Waar was jij de nacht toen Doel 4 werd gesaboteerd?"
    "Euh, thuis zeker? TV kijken?"
    De burgemeester-voorzitter-formateur-minister president keek scherp naar de man voor hem die toch precies een beetje een vale kleur kreeg.
    "Heb je daar toevallig getuigen van, buiten je vrouw?"
    "Nee, Bart. Alleen moeder de vrouw."
    "Iemand heeft Doel 4 gesaboteerd, zodat het district Ekeren binnenkort zonder elektriciteit valt."
    "Ja, ik heb dat ook gehoord. Maar we vinden dat niet erg hoor, in Ekeren. We willen ons graag opofferen."
    "Ja, kijk ***. Ik ga eerlijk zijn. We weten allemaal van je gekke idee Ekeren tot een soort Bokrijk om te vormen en via de verkoop van pannenkoeken en lokale biersoorten een toeristische toplocatie te worden, en ik begrijp dat in Bokrijk geen elektriciteit hoort. Je ... idee ... is totaal geschift, wat mij betreft, maar zie, hier op de Grote Markt interesseert het ons geen barst wat jij daar doet zolang de mensen er maar op ons stemmen."
    Even brak de bekende grijns het gezicht van de kalende man met baardje.
    "Maar heel het land zonder elektriciteit zetten?!" De voorzitter-burgemeester-minister president en schaduw formateur begon zowaar te roepen, wat geleden was van de avond van 14 oktober 2012.
    "Hoe zal ik het zeggen, is dat er niet wat over?!"
    De man met het baardje vond schijnbaar een pluisje op de linkermouw van zijn jasje en kreeg het blijkbaar niet weg.
    "Kijk mij aan als ik tegen u praat!"
    De man met het baardje schrok zichtbaar en keek naar een ver punt ergens rechtsboven het hoofd van de burgemeester.
    "Dit is er over, ***, dat besef je toch wel? Als dit ooit bekend wordt, dan kunnen we onze plannen Vlaanderen onafhankelijk te maken voor altijd opbergen. We worden de risee, en dat is dan nog positief ingeschat."
    Het werd zo stil dat de tikkende klok aan de muur duidelijk hoorbaar werd.
    "Wat nu, burgemeester?" Hernam *** na een tijdje.
    "Wat valt eraan te doen, niets zeker?"
    "Ik zou het appreciëren dat je vanaf nu alles wat je van plan bent, wat dan ook, zelfs het verplaatsen van een vuilbak in Ekeren, aan mij komt melden en dat je niets, maar dan ook helemaal niets meer uitvoert zonder dat ik daarmee akkoord ben, heb je dat begrepen?!"
    "Ja, meneer de burgemeester."
    "Maakt dat ge buiten zijt, onnozelaar, en de volgende keer bind ik u vast aan Brabo met een bordje: "Kieper een emmer met ijswater over mijn hoofd. Is dat duidelijk?"
    "Heel duidelijk, meneer de burgemeester. Dag meneer de burgemeester."

    06-09-2014 om 12:01 geschreven door 't Bierpruverke  


    Tags:Ekeren
    15-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bokrijk
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zoals beloofd ga ik een verhaal vertellen dat, mocht ik van vlees en bloed zijn, mijn gezicht vol rimpels zou trekken. Gelukkig ben ik uit sterk metaal gemaakt en moeten de Ekerenaars niet bezorgd opschrikken als ze naar me kijken.

    In het Veltwijckpark woont een koppel eksters in een boom vlakbij het Veltwijckkasteel. Het koppel eksters heeft dit jaar drie flink uit de kluiten gewassen jongen. Ze voldoende eten geven houdt de ouders continu bezig. Het brengt hen geregeld binnenin het kasteel, door een openstaand raam. Het leidt naar een kamer met koekjes, zie je. Eksters zijn een beetje lui.

    Op een dag was papa ekster een koek aan het stelen, toen plots de deur openging en enkele mensen het lokaal binnenkwamen. Papa ekster wist zich gelukkig snel te verstoppen. Wat hij hoorde vond hij erg vermakelijk. De koek werd snel in het nest afgeleverd en hij vloog meteen door naar mij. Ik ben namelijk een goede vriend van alle vogels. Dat komt door de beker die ik vast heb, zie je, en die zit altijd vol water en dat water proeft op miraculeuze wijze naar bier.

    "Dag xxxx," zo begroet hij mij bij mijn geheime naam die geen mens weet, maar de dieren wel. "Dag vader ekster, heb je dorst? Kom maar drinken, er staat genoeg in." 

    "Nee hoor," zo zegt de ekster, "ik was zonet getuige van het meest vreemde verhaal dat ik ooit hoorde en ik wou het aan jou komen vertellen."

    "Vertel," zo zeg ik, want ik smul van elk verhaal. Als je zoals ik stevig vasthangt aan een sokkel, dan vind je alle verhalen leuk.

    Vader ekster vertelde over zijn rooftocht in het kasteel, en hoe hij bijna betrapt was. Maar toen ging hij verder met wat hij de mensen hoorde vertellen...

    "We zijn goed op schema." Zo startte de eerste man zegt papa ekster me: "En niemand heeft het door."
    "We zijn begonnen met een schepen voor toerisme aan te duiden als eerste voorzichtige stap." Papa ekster zag hoe de andere man en vrouw bevestigend knikten. Ze waren met z'n drieën, twee mannen en een vrouw. "We hebben een gigantische stap genomen toen we de tram hebben tegengehouden. Dat was cruciaal."

    "Ja," zei de dame in het gezelschap enthousiast, "de mensen hebben echt niet door dat we toen echt vooruit zijn gegaan in ons plan. Ze moesten eens weten!"

    De eerste man, die een stralende grijns op het gezicht had, ging verder: "En nu zetten we stap drie, kasteelfeesten in een middeleeuws kader hier in het Veltwijckkasteel. Loopt dat vlot?"

    De tweede man, wat ouder, nam nu het woord: "We gaan de Ekerse verenigingen vragen mee te doen. We hopen ze te overtuigen dat ze middeleeuwse kostuums aandoen, en, dat was een idee van de schepen van toerisme, ze middeleeuwse ambachten uit te laten voeren. Bijvoorbeeld potten bakken, koekskes bakken op een houtvuur, een zwijntje braden aan het spit. Dat soort dingen. We hopen dat er een paar zijn die zich met een zwaard op een paard hijsen, een schandpaal hier en daar, misschien een heksenverbranding of twee, of een heks die we in de kasteelvijver gooien." 

    "Een heks in de kasteelvijver gooien?" Hernam de eerste spreker.

    "Ja," zei de dame in het gezelschap. Dat is van die film van Monty Python. Als een heks gestopt in een zak met stenen in water blijft drijven is ze een heks en moet je ze verbranden, maar dat is dan niet meer nodig want ze is al dood. Is ze geen heks dan verdrinkt ze en moet je ze ook niet verbranden." 

    "Boeiend," zei de man met de grijns. "En niemand heeft het door?" 

    "Nee," zei de oudere man. "Geen enkele adviesraad heeft tot hiertoe alarm geblazen. Iedereen denkt dat het om te lachen is."

    "Zeer goed, perfect. We moeten goed ons doel voor ogen houden. De middeleeuwse kasteelfeesten worden een groot succes, dat is zeker. Mensen smullen van dit soort fantasietjes. Elke jongen wil stiekem de Rode Ridder zijn. Elk meisje een prinses. Dan volgt de volgende stap: na het buiten houden van de tram vorig jaar, verbannen we de fiets uit het straatbeeld. Daar verwacht ik veel tegenwind, dat moeten we kort in de kiem smoren. Ik voer al de nodige gesprekken om dat geregeld te krijgen. Dan komt de grote stap tweede helft 2015. We breken alle Ekerse wegen open. De mensen denken dat door de kracht van de verandering nu plots alle wegen worden heraangelegd. Flauwekul natuurlijk!" Barstte hij in luid lachen uit.
    "We laten de wegen gewoon achter als vuile modderpoelen! Met het sloopmateriaal bouwen we een dikke muur rond het district. De benzinepompen gaan meteen dicht en we laten de mensen hun auto's voorttrekken door paarden, meteen gevolgd door het afsluiten van gas en elektriciteit. En dan zijn ze in onze macht!"

    De ogen van de grijnzende man, zag papa ekster, gingen gloeien: "Dan delen we middeleeuwse kleren uit aan de inwoners, we installeren aan de ingangspoort ter hoogte van de Bist een ticketstand en Bokrijk Ekeren is een feit!" Alledrie lachten ze luid, een beetje schril, vond papa ekster.

    "Ze zullen nogal zagen daar in het echte Bokrijk!" Riep de dame enthousiast! "Binnen het jaar praat niemand nog over Bokrijk, maar over Ekeren, waar de tijd echt is blijven stilstaan! Al die inkomsten vloeien allemaal naar hier en het echte Bokrijk is direct falliet"

    Papa ekster kon toen zijn lach nog amper inhouden en is snel door het open raam weggevlucht. "En ekster?" Riep de dame nog: "Dat is een slecht voorteken. Dat brengt ongeluk!"

    "Rustig," zei de grijnzende heer: "Niet teveel opgaan in het verhaal. Dat is zeker dat stom beest dat hier de koeken steelt. We moeten ons focussen op wie we als heks in de vijver gaan gooien..." Maar toen was papa ekster al te ver weg om de rest te horen.

    Kijk, dat vind ik jammer. Nu weet ik nog altijd niet wie ze als heks gaan verbranden of verdrinken tijdens de Ekerse kasteelfeesten. Dat gaat verhalen geven op de woensdagmarkt, geloof me maar. 

    15-06-2014 om 17:02 geschreven door 't Bierpruverke  


    Tags:Ekeren, Bierpruver, Veltwijck, politiek
    14-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een sokkel op een pleintje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    Voor de mensen die mij niet weten staan. Ik sta op een schone sokkel in Ekeren, omringd door een stukje groen gras, een haag, een boom, en ook veel
    parkeerplaatsen. Hoewel de omgeving best wat groener mag, sta ik hier graag op dit kleine pleintje. Er is hier namelijk veel beweging: natuurlijk de buurtbewoners, die mij graag zien en ik zie hen heel graag. Maar er is ook een school vlakbij, en het lawaai en gelach van kinderen heeft mij altijd 
    bekoord. De bibliotheek ernaast brengt ook veel heen en weer geloop met zich mee. Er is de woensdagmarkt, mijn lievelingsdag in de week en is het feest in Ekeren dan komen ze vaak voorbij mijn sokkel: de carnavalsstoet die niet toevallig door De Bierpruvers wordt georganiseerd. Ik ben dan zo fier gelijk ne gieter. En niet te vergeten de dagen dat ik een schoon nieuw kostuum krijg, of als de Ganzenrijders passeren en ik santé roep, maar niemand 
    hoort het door het lawaai van de ruiters.

    De Ekerenaars worden Bierpruvers genoemd. En ik ben 't Bierpruverke. Sommigen noemen mij Louieke Den Bierpruver en ik vind dat schattig, maar mijn
    echte naam kent niemand en die hou ik voor mij alleen. 

    Ik sta graag waar ik sta, en het Kristus Koningplein is misschien een prestigieuzere plek. Maar zo'n groot plein is niets voor mij. Een Bierpruver is een 
    gewone mens. Wij drinken pinten, geen champagne, hoogstens cava. Wij gaan naar school te voet of met de fiets, of in een gewone auto, geen chique 
    bolide. En ik hou van lawaai van kindjes die naar school gaan en 's avonds door hun mama en papa worden opgehaald en die dan vertellen dat ze hebben gevoetbald op het speelplein. En ik hou van de woensdagmarkt waar foorkramers met veel lawaai en gelach de mensen verder helpen, een supermarkt waar achter de groentebakken niemand staat kan daar niet tegen op. 

    Veel beweging, veel gepraat, gelach en soms gehuil. Wegwandelen kan ik niet, ze hebben mij goed vastgezet op die sokkel. Soms zou ik omlaag willen springen en weglopen en misschien eens op verlof gaan naar de zee. Maar ik hoor hier veel: van de kinderen, de papa's en mama's, de foorkramers, de oude madammekes met grote sjakossen. En omdat niemand denkt dat ik kan horen, is dat heel interessant. 

    Ge zult wel zien.

    14-06-2014 om 10:48 geschreven door 't Bierpruverke  




    Archief per week
  • 14/09-20/09 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 22/09-28/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 09/06-15/06 2014

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs