PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
27-10-2018
Flo 58
Meegenomen uit de bierafdeling Delhaize Izegem. Ter gelegenheid van de herdenking Expo 58 en betreding van het kolossale monument atomium 60 jaar geleden mocht de Burkuneese brouwer John Christian Kavakuré (Witches Brewery) terug naar ons land geroepen om voorlopig in de ketels van Brasserie Brunehaut Rogny het vroegere recept van Julien Lois in een moderne versie af te leveren. Bedoeling is dit uitzonderlijk brouwsel in de nieuwe 'Brasseries de Flobecq' (Vloerberg) te laten brouwen.
PROEFKOTJE: Donker amber met romige gebroken witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een zacht gekruid moutaroma waarbij het citrusgevoel zijn beperking aanvaard. Zijn monogaske moutbitterheid sluipt heel de tijd in het aangename mondgevoel waarbij de kruiding en een licht hopbitterheid niet ver weg zijn. Het eindigt en een tamelijk zoete bitterheid maar droge afdronk
Brasserie Brunehaut, Rue des Panneries 17, Brunehaut - 069 34 64 11 - info@brunehaut.be - www.brunehaut.be
Voor de uitgave BierBRief 502 ging Melleke (Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck Vichte) ne keer op zoek naar een onbewerkte hoppigaard die vroeger samen met de vrienden Bier & Karakter (Slypskapelle) werd gebrouwen in de Deca ketels te Woesten maar intussen in eigen gamma is geland. De invoer hopsoorten is nog steeds dezelfde met ook verder het gebruik van pilsmout die de smaak heerlijk licht hoppig en zeer drinkbaar maakt.
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. In het aroma is de heersing van het fruitig (pompelmoes, mango) een aangenaam gekruide hop doorslaggevend. Ook in een aangenaam mondgevoel niet al te sterk hopgehalte maar toch bijzonder goed aanwezig en met een milde citrustoets eindigt het verhaal met een flinke hopbittere lange afdronk. Heerlijk als abieritief.
Deze Diksmuidse nachtraaf gekregen bij bezoek van recepteur Lieven Onraedt. Deze donkere quadrupel werd eveneens klaargemaakt in de ketels vn Brouwerij Vansteenberge Ertvelde en gemaakt volgens smaak en gegevens van het aangegeven concept.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder donker bruin met mooie beige schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het aroma van geroosterde karamelmout kreeg een fruitig gegeven maar ook nu al de aanwezigheid van de nodige alcohol.0 Een stevig en vol mondgevoel waarin de moutbitterheid zijn koffie toets laat gelden en het een zacht zoetachtige invloed meeheeft. Naar het einde toe komt de alcoholwarmte weer opdagen tot over een aangename bitterheid in de tamelijk lange afdronk. Mooi degustief maar ook gebruiken als foodpairing.
Voor BierBrief 501 haalde Melissa weer een leuk bier uit het gamma van VBDCK 's Kerels (weet wel, deze met hun wereldberoemd etiket). Haar keuze werd massaal geproefd en beschreven bij de tasting van BPC 't Plakkertje Roeselare. Samen met wetenschappers van de Universiteit Gent slaagden ze erin om een oude gist uit twee vergeten flesjes Kerelsbier van de vroegere brouwerij Verbeeck-Back weer tot leven te wekken. De Familie Verbeeck hebben onder hun gamma deze donker gekleurde IPA staan. Het is een amberkleurige die door zijn licht geroosterd en donkere gerstenmout aan de richting van stout- of portergegevens beantwoord maar door het hoge hopgehalte de intense hopbitterheid (wat een eigenschap is van hop) behoud.
PROEFKOTJE: Licht wazig donker amber met wit-beige, goed klevende schuimkraag en voldoende carbonatatie. het aroma herbergt overheersend van hopgebruik. In een aangenaam (voor wie van veel EBU houd) stevig hopbitter mondgevoel komt de mout ook wel zijn inbreng opeisen en eindigt met een droge hopbittere afdronk die zich wel een tijdje laat aanvoelen. zeer leuk abieritief en zefs degustief of begeleider bij een lekkere maaltijd.
Ongeveer een jaar geleden (2017) werden in Diksmuide vier nachtraven (of waren het nu vroege vogels) geboren. Drie, met prachtig design etiketten voorziene flessen. Na een lange zoektocht om het recept voor een nieuw Diksmuids bier te kunnen realiseren kwam bierarchitekt Lieven Onraedt terecht bij Jef Versele in Brouwerij Vansteenberge Ertvelde die zich bereid voelde om het uit te brengen.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met romige beige schuimkraag en een matige carbonatatie. Een zacht moutaroma waarvan vooral chocolade een rol opeist.. Een niet al te zwaar mondgevoel met een milde gekruide, geroosterde moutbitterheid. Naar het einde toe een beetje alcoholwarmte die verder volgt in een licht kruidige moutbittere afdronk. Als degustatiebier bruikbaar maar zeker als begeleiding tijdens lekkere maaltijd.
Grote (75Cl) fles van deze klassieke herboren tripel gekregen van een vroegere schoolvriend (voetbal en bierliefhebber) Frans Vanbezien uit Roeselare. Dit herbewerkd bier door Brouwerij Vandenbosche uit Sint Lievens Esse werd exclusief gemaakt op vraag en voor Drankenhandel David De Bal Nieuwpoort. Het originele recept uit de tijd bij Brouwerij Callewaert Zwevezele werd in een modern kleedje gestoken zodat een uitstekend frisse tripel tot stand kwam. Het leuk etiket werd ontworpen door de Oostendse kunstenaar Herr Seele
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een citrus aroma bereikt je waarbij wel wat hoppigheid vrijkomt. De fruitigheid (sinaasappelzeste) en de plaatselijke gist bepalen verder de geur. Een zachte, zoet gevooiste moutbitterheid streelt je smaakpapillen samen met een hoppig gevoel die zich laat gelden tot een lang aanhoudende, droge en zacht bittere afdronk. Lekker gezelschapsbier.
Meegebracht uit een mandje bij Bierhalle Deconinck Vichte. Het kerst- winterbier kwam in het verleden de kerstmarkten en eindejaarsfeesten binnen onder de naam Sinnebir X-Mas. Intussen mee in de evolutie van het moderne brouwproces dat in de nieuwe stek van meesterbrouwers Yvan De Baets en Bernard Leboucq wordt gehandhaafd.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met beige schuimkraag en weinig carbonatatie. Een traditioneel aroma van gebrande moutbitterheid waarin de kruidigheid en de plaatselijke gist wel merkbaar is. Een stevig mondgevoel met vooral plaats voor de gebruikelijke koffie en chocolade bitterheid met een gevoel voor donker fruit en omarmd door een zalige kruidigheid waarin ook een toetsje hop merkbaar wordt. Naar het einde toe komt een milde alcoholwarmte opdagen tot droge licht hopbittere afdronk. Gezellige degustatief.
Brasserie de la Senne (Zennebrouwerij), Gentsesteenweg 565, Sint-Jans Molenbeek (Brussel) - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - www.brasseriedelasenne
Meegebracht uit een mandje bij Bierhalle Deconinck Vichte. Het eerste bier uit een reeks Monk-bieren met een hoog alcoholgehalte. Gebrouwen in de authentiek patersstijl door brouwers Koen van den Heuvel en Jan Vandyck. Deze is een zwart abdijbier met aanwezigheid van Westmalle gist, Palemout 7 en de hopsoorten Hallertaü Hersbrücke, Styrian Goldiong en Northern Brewer samen met een stevige portie Antwerpse Candico suiker.
PROEFKOTJE: Helder donkerbruin van kleur met beige schuimkraag. De lichtgebrande mout die wat fruitigs (bessen) heeft. In een aangenaam mondgevoel, zoetig met een link naar honing, komt de licht geroosterd moutbitterheid naar boven samen met een matige zuurheid en nu en dan merk je toch wat hoppigheid op. Naar het einde toe komt dan de alcoholwarmte zich mengen tot aan een lekker moutbitterheid in de droge, lange afdronk. Fris maar stevig degustief of als begeleiders bij een wilde maaltijd.
De Keukenbrouwers, Jan Frans Gellincklaan 172, Hove - Koen: 0474 39 83 72 - Jan: 0474 49 09 02 - info@dekeukenbrouwers.be - www.dekeukenbrouwers.be
Aangeboden en geproefd tijdens avondje genieten in café Den Ouden Pieter in Izegem. Brouwmeester Pieter Koopman vertelde mij dat tijdens de opkuis van het vroegere 'Brouwkot' ze enkele vaten (Whisky Feliers) ontdekten met de vroegere opgeslagen overschot van Netebuk Winter die met de verhuis naar de nieuwe brouwerij daar werden achtergelaten. Intussen heeft het bier verschillende evoluties ondergaan. Men heeft de verschillende, betere versies met elkaar gemengd en gebotteld met dit prachtig resultaat als gevolg.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met kleine wandklevende lichtbeige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een zoet-zurig geroosterd moutaroma waarin de plaatselijke gist niet ver weg is en vooral de dampige aanwezigheid van het lange verblijf in de foeders. Een zeer aangenaam mondgevoel streelt je tong met daarin alvast het koffie- en karamelmoutigheid, een beetje fruitig (druif) en zacht kruidig. Naar het einde toe komt een voortreffelijke alcoholwarmte aandraven waarna een milde bitterheid de afdronk overneemt. Zeer lekker degustief.
Geproefd en genoten tijdens bezoek aan de proefzolder van de brouwerij. Deze outmeal stout waarin plaatselijke brouwer Jasper 'Jazz' Candaele naar perfectie zocht en vond. Gebrouwen met pale-ale biscuit en chocolademout met zwart geroosterde gerstemout waarin door menging met havermout een gladde structuur werd bekomen. De gebruikte hopsoort is de Britse Fuggles. Stevig maar zeer gewaardeerd degustatiebier.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met romige beige schuimkraag. Het aroma wordt beheerst met moutbitterheid van chocolade en koffie. Een stevig mondgevoel met mild gekruide moutbitterheid waarin een toets gebrande fruitigheid aandacht trekt en naar het einde toe een aangename alcoholwarmte uitstraalt. De afdronk is kort maar heftig, bitterzoet met de kruidigheid als trekpleister.
Geproefd en genoten tijdens bezoek aan de leuke proefzolder in de brouwerij. Zoals de titel al laat vermoeden wordet de link gelegd naar de drie gasten die het bier samen brouwden. Ook werd gebruik gemaakt van drie zestes (bittere en zoete sinaasappel en limoen). Gebrouwen met pilsmout en toevoeging van de hopsoorten Challenger en Saaz met een plokje kariander.
PROEFKOTJE: Goudgele kleur met standvastige witte schuimkraag en achte carbonatatie. Een bloemig citrusgevoelig moutaroma waarin het kruidige al aanwezig is. Fruitige (ananas) moutbittere smaak die met een zoete, maar zeer aangename moutbitterheid je meevoert met op het einde een milde alcoholwarmte naar een licht bittere afdronk waarbij de kruidigheid toch een beetje blijft hangen. Stevig gezelschapsbier of begeleider bij een lekkere maaltijd.
Melissa Dhooge heeft voor 'De Keuze van Mel' in BierBrief 499 en link gelegd naar de afscheidnemende Gentse burgervader Daniel Termont. Het bier kreeg veel belangstelling tijdens de afgelopen 'Gentse Fiesten 2018'. Gebrouwen met pils- en caramout en met toevoeging van biologische Poperingse hop (De Plukker) en gevoed meteen plaatselijke gist. Volgens de brouwers Peter Rodrigues rn Denis Dewilde werd een uniek brouwproces gevolgd met minder mout maar met restbrood en als water werd dan nog gerecycleerd regenwater gebruikt.
PROEFKOTJE: Wazig roodachtig amber van kleur met eierschaalkleurige schuimkraag en een stevige carbonatatie. Een zoet getint moutaroma waarin een lichte kruidigheid (lijkt gember) zijn weg zoekt. Een tamelijk licht mondgevoel waarin een zacht geroosterde moutbitterheid zich mengt met de plaatselijke gist. Naar het einde toe komt het iets steviger met een zoete moutbittere, licht gekruide korte afdronk. Stevige doordrinken en gezelschapsbier.
Geproefd en besproken tijdens tasting bij BPC Plakkertje Roeselare. Deze toegankelijke dorstlesser ebrouwen bij Brouwerij De Feniks op vraag van de Roeselaarse Koninklijke wielerclub De Mandelzonen ter gelegenheid van het jaar dat de grote wielerkampioen Jean-Piere 'Jempi' Monsere 70 jaar zou zijn geworden en tevens ook bij de opening van het fantastische Roeselaars wielermuseum 'Koers'. Zal waarschijnlijk ook worden geschonken tijdens de nieuwe (na 150 jaar terug) kermiskoers op krottegem Roeselare (de wijk waar Jempi opgroeide).
PROEFKOTJE: Goudgele kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een fleurig aroma van gerstenmout verraadt een prachtig gebrouwen bier. In een zeer aangename doch licht en luchtig mondgevoel brengt een milde moutbitterheid de smaak naar een iets zwaarder aanvoelende bitterheid en eindigt met een prikkelend moutbitter gevoel in de nogal droge afdronk die nog wel een tijdje van zich laar voelen. Prachtig ook als gezelschapsbier.
Met link naar de collaboration met de Belgische brouwerij Inter-Pol even een tarwebier uit deze Amsterdamse biermakerij (Duvel-Moortgat) gekozen. Deze stevige witte gebrouwen met tarwe- en gerstenmout waarbij verzadigd van citroenzeste en natuurlijk wat koriander. De brouwerij heeft hier als advies: 'Leef met je kop omhaag'. Het is een ideale dorstlesser en eveneens als begeleider bij visgerechjes.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma wordt beheerst door een citrusachtig kruidig gevoel in de tarwemout. Vooral de subliem aangebrachte citroezeste en koriander zijn nauwelijks maar toch merkbaar. Een licht mondgevoel typeert het gebruik van de kruidigheid in een leuke, goed binnenglijdende tarwesmaak. Naar het einde toe komt de bitterheid de keel vervoegen in een aangenaam kruidige korte afdronk
In grote hoeveelheden genoten tijdens feestweekens in Dardennen bij Chambres d'hotes 'La Vieille Forge'. Ter gelegenheid van 10 jaar brouwerij Inter-Pol in Mont brouwde onze Westvlamse bierkunstenaar zijn beroemde 'Witte Pol' voor meer capaciteit in de ketels van de bevriende Amsterdamse biermakerij Het IJ. Zo konden Pol en Tine tijdens hun feest de vele bezoekers rijkelijk van drank voorzien. Dat Paul en Pol een lekkere doordrinker '(5,8%) zouden creëren hadden we alvast verwacht. Gebrouwen met veel tarwemout, de nodige haver- en rijstvlokken en vooral een perfect gekozen hoeveelheid koriander.
PROEFKOTJE: Licht goudkleurig met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatatie. Het aroma heeft een fri moutvermogen. De milde smaak is lichtjes zoet waarbij vooral een koele fruitigheid zich in de moutbitterheid vermengd. het einde voelt nog steeds fris aan met een zacht gekruide afdronk die niet al te lang blijft hangen maar uitnodigt tot een volgende. Loopt lekker binnen en is zeer aangenaam als gezelschapbier.
Ook een van de bieren die we proefden en bespraken tijdens de augustus tasting bij BPC Plakkertje Roeselare. La corne kreeg vooral beroemdheid door haar speciaal hoornvormig glas in houten staander (officieel erkend met auteurs- merk- octrooi en andere nodige rechten). De naam komt door hoornachtig gedeelte van Anglier waar in 1936, tijdens de 30° jarige oorlog door Oost-Europese huurlingen een honderdtal dorpbewoners werden opgehangen. De horn was ook de link naar de koeienhoorn waaruit de boeren dronken tijdens de zomer op het veld. La Corne wordt gebrouwen bij brasserie des Legendes Ath in opdracht van brouwmeester Gaetin Papin van Brasserie d'Elbe.
PROEFKOTJE: wazig licht amber met romige, wandklevende gebroken witte schuimkraag en een leuk parelende carbonatie. Een bloemig moutaroma waarin ook kruidigheid en vooral de aanwezigheid van sinaasappelzeste aanwezig is. Met een stevig mondgevoel met naar het einde toe een mild zoetig hopgevoel en komt een aangeename alcoholwarmte aanzetten. Het eindigt met een droge, tamelijk lange subtiel bittere afdronk. Stevig degustatiebier.
Geproefd en besproken tijdens de augustus tasting BPC Plakkertje Roeselare. De nieuwste trend in de brouwwereld om een laag alcoholgehalte te paren aan een aangename smaak werd, na een lange zoektocht naar de ideale smaak en juiste bereiding van deze session door brouwmeester Hedwig Neven van Duvel Moortgat gevonden. Met toevoeging van de hopsoorten Cascade, Simcoe en Centennial krijgt deze uitmuntende dorstlesser zijn aangename bitterheid en vooral de volmondigheid die het tot een edel bier maakt.
PROEFKOTJE: Helder goudblond met een mooie, romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In het aroma komt voldoende pilsmout vrij maar er is ook al de nodige fruitige citrus aandacht waarschijnlijk veroorzaakt door de gebruikte usaanse hopsoorten. In een acht hopbitter mondgevoel waarin de combinatie van het lichte mout en de invloed van de gestorte hop u een aangenaam gevoel bezorgt die eindigt met een zachte hopbittere maar niet al te lange afdronk.
Voor BierBrief 495 ging Melissa het zoeken in het grote gamma sour bieren en vond in de rekken van van Brouwerij De Brabandere een zeer geschikte uitdaging voor wie van zure aangelegenheden houd. Deze zacht zurige Aged Pale, die zijn oorsprong vond op de usaanse markt heeft in ons land ook al een hele weg afgelegd (er is ook al een fruitige versie). Het verhaal van dit Petrus Sour Beer speelt zich grotendeels af in de eikenhouten foeders die opgesteld staan in de vatenkathedraal van de brouwerij te Bavikhove. Onder de controle en aandacht van brouwmeester Chris Van Acker bij de micromobiële flora wordt een voedingsrijk lichtzurig bier aangeboden.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het aroma wordt beheerst door de zurigheid veroorzaakt door het verblijf in de foederzaal en een beetje fruitige moutigheid waarbij de aanwezige Brett-symphony zich verder vertaald in de zacht-zurige smaak. Het heeft een beetje het gevoel van een kruidig witte wijn en brengt uw mondgevoel naar een fleurige extase tot een zeer aangename, droge afdronk die je meteen uitnodigt tot een volgnde slok. Uitstekend als abieritief en ook als dorstlesser.
Thuis, op de Oostendse Bierjutterij en ook in Zwevegem Bierfest geproefd met dank aan Geraldine en Gaetan, twee voorbeeldige bierarchitecten die instaan voor deze in Huurbrouwerij Eutropius Menen gebrouwen dorstlesser. Een complex zomerbier met laag alcoholgehalte en heel veel smaak veroorzaakt door de speciaal gekozen usaanse hopsoorten maar ook met inbreng van cardemon en citrusgras die een frisse indruk nalaten. Het wordt aangeboden in een doorzichtige fles wat daarmee ook de link brengt naar thais gebruik brengt en als moesonwind door je smaakpapillen fladdert.
PROEFKOTJE: Wazig stroblond v an kleur met een mooie witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Bij aanvang een licht gistarom die vlug overgaat naar wat kruidige en citrusgevoelens waarbij ook de hop zijn zegje zoekt. Een licht mondgevoel waarbij de aangename moutbitterheid wordt overstemt door de aanwezige hopsoorten en de cardemon en citrusgras zich ook een beetje laten gelden. Het eindigt met een frisse, droge en pittige afdronk waarbij de hopbitterheid wel een beetje blijft hangen. Een zeer aangename dorstlesser.
Genoten tijdens aanbieding van brouwer Eduard Vandermeersch op Zwevegems Bierfestival. Deze Courant opnieuw met link en receptaanpassing van grootvader brouwer Petre Devos (vroegere brouwerij St Arnoldus Oudenaarde) uit de jaren dertig toen het bruin bier (dubbels) een courante verschijning waren in de bierwereld. Een zeer toegankelijk bier eigenhandig door Vandermeersch gebrouwen bij Brij. 't Verzet Anzegem, waarbij het verleden in uw smaakpapillen worden verwerkt en de vriendschapsbanden aanwakkert.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met stevige beige schuimkraag en zachte carbonatatie. Het aroma is herkenbaar door de geroosterde caramelmout die ook de mooie kleur aan het bier meebrengt. Deze zacht geroosterde moutbitterheid sliert zich doorheen een fruitig licht en aangenaam aanvoelend mondgevoel en eindigt met een frisse, zachtbittere afdronk.