Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Berten
  • 40/10
  • L'Arogante Stout-Ich
  • Flanders Poppies
  • IPA Green Killer
  • Waregems Winter Warmer 2019
  • Demeester Blond IPA
  • Rondje Goesting
  • Het Zwarte Gat
  • Triporteur Nipple
  • Flo 58
  • XXV 2018
  • Nachtraaf Quadrupel Donker
  • Kerel Dark IPA
  • Nachtraaf Dubbel Bruin
  • Peerdevisscher Tripel
  • Winter Mess
  • Monk Johnny
  • Netebuk Winter Aged
  • Jazz'Black Oat Meal Delight
  • All Good Things Are 3
  • Termont
  • Jempi
  • IJwit
  • Witte Pol (collab Brouwerij Het IJ)
  • La Corne du Bois des Pandus Triple
  • Vedett Session ipa 2,7%
  • Petrus Aged Ale 2018
  • Pattaya Paradigm
  • Petre Devos Courant
  • Calling IPA
  • 5 a day
  • Ich bin ein Berliner Braambes
  • Cuvée Watou
  • Kleinbier
  • Pale-Alien Absuction
  • A.G.N.A.T.
  • Roakle 2018
  • Urania
  • Whole lotta bleubs
  • Préaris Pomegranates of love
  • Klootzakske
  • Karma
  • Hop Hanker (Marynka)
  • Pur Blonde
  • Kollusion
  • WUK
  • Lindemans Framboise
  • Clio
  • Rex Artus
  • Red King 2018
  • 3 fonteinen - Oude Kriek
  • Janimal
  • Ribaldus Stoutest Porter
  • Tropical Milkshake IPA
  • Stoffoasje
  • Ceci n'est pas une... Triple
  • Ceci n'est pas une... Stout
  • Space Cadet
  • Very Important Belgian Beer (VIBB)
  • Malt Mentor (Homobeerectus 6)
  • De Koninck APA
  • Den Engel
  • Triporteur Basta
  • Weretha
  • Julia, the birth
  • Doktor Rudi 2018
  • Pekker
  • Stanneman Extra Dubbel
  • Blanche de Namur Appel
  • Stanneman Blond
  • Kriek (Hof ten Dormaal)
  • IPA Green Killer
  • Witty Nelson
  • Winterbier 2017
  • I Pit's A
  • Poperings Hommelbier 2018
  • Sacrificed Saint
  • In de naam van de vader Tripel
  • Fond Tradition Kriek 2016
  • Smitteletha
  • Bels Vosken
  • Moab-O !
  • Blanche de Namur Rosée
  • Grand Hops Corsendonk
  • Monachus VIII
  • Monachus XII
  • Ardenne Givrée
  • Spartacus Amber
  • St Bernardus 12
  • Hip Hop Apple Three
  • Spartacus Bruin
  • BUX Blond Session
  • Gouden Carolus Classic
  • Dance & Glitter tripel
  • Le Chasseur saison
  • Kerel saison
  • Spartacus Blond
  • Burning Stout
  • Blanche de Namur
  • Oude Samson
  • Bruxellelensis
  • Cuvée Mam'Zelle
  • Krab
  • Selfisch Session (Chinook)
  • Scylla
  • Buysse Bierke
  • Doktor Rudi
  • Hip Hop Double IPA
  • Lola
  • Blondje Gaverhopke
  • Eager Aegle
  • Hof Weissen Widow
  • Roakle
  • Bux Tripel
  • Wild Funky Wit
  • Dikke Jan Bruin
  • SchuppenAas
  • Meester Tripel
  • Geuze Vandervelden 135
  • Wipers Times 16
  • Shiimake
  • Bomb-Out
  • Make My Day
  • Grasshopper
  • Champ (Sportbier)
  • De Troch Oude Kriek 2014
  • Kompel Bellefleurs
  • La Corne
  • Libidus Quarts
  • hop Kamielke
  • Libidus Pearl
  • Fresh Hop 2016
  • Betty B
  • Hop Hanker
  • Jupiler N A
  • Berliner Framboos (Ich bin ein)
  • Stasegemsche
  • Gouden Carolus Indulgence Whisky
  • Ullewupper
  • Cherry Chouffe Rouge
  • Extase
  • Wild Tripel Hop
  • Halleschelle 2017
  • Fik de Foeder
  • Triporteur Kriek & Berry
  • Gavers Prinsenbier
  • Jurist
  • Borinage/Grisette
  • Dragora
  • Schenenschopper
  • Waardamse Framboos
  • Waardams Wit
  • Waardams Blond
  • Fresh Hop 13
  • Flandres Original Quadrupel
  • Torpah 90
  • Meadcleaver Maiden (Death)
  • I Kiss my Stout
  • Black Cauldron Spit
  • KS Cuvee Fumee (Candy Smoked)
  • Sodalitas
  • Racines (Be/It)
  • The Politician (I promes You)
  • Peculiar Pupil
  • KS (Koddestamper) Speciaal Blond
  • KS (Koddestamper) Tripel
  • Hoogheid
  • Hopus Primeur 2017
  • BarBar Lefebvre 140
  • Lost in Spice (Test Nr 4)
  • Kloefkapper
  • Liefmans Fruitesse on the rocks
  • Liefmans Yell'oh On the rocks
  • Fils à Papa 6
  • Moat
  • Moose Blues
  • Torpah 60
  • Bizarre Brewer
  • Ceci n'ipa
  • Jupiler 0.0
  • Koeketiene
  • Alvinne Barley King
  • Alvinne Black King II
  • Meestereske
  • Retorik
  • Witkap Pater (greut lawaiitj) special
  • Oud Bruin Oak Leaf (van 't vat)
  • Wilderen Kriek
  • Troubadour Maris Otter 2017
  • Belle Vue Selection Lambiek 1999
  • Fèrs Blond
  • Liefmans Oud Bruin
  • Happy Sylvester
  • Ragnaröck
  • DikkeNek
  • Fientje 2016 (Bryggja)
  • Delirium Christmas / Noël
  • Gronckel
  • Mad Tom Seion IPA

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    25-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WUK
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Genoten en veroordeeld met dank aan brouwer Johan Dumortier, een van de drie Roeselaarse studenten-brouwmoaten met Dieter Vanpoucke, Christophe Taillieu, die hun natte droom om eigen bierkweek via de ketels van Gulden Spoor Gullegem hebben verwezenlijkt. Na enkele pogingen met een oude koffiepercolator in de plaatselijke kelder kwam reeds in 2010 deze 'Wuk (of wablief) te voorschijn. Naam gekozen door de WUK damesfanclub. Het etiket kregen ze uit de fantastische grafische gave van WUK lady Isabelle Carron. Het bier wordt gebrouwen met gerst- en tarwemout en met inbreng van  de hopsoorten Cascade en Magnum die het geheel een aromatische en aangenaam hopbitterheid bezorgen. Zeer geschikt als abieritief maar als gezelschapsbier een goede begeleider.

    PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Fruitige (ananas, banaan) hopbeleving in een bloemig aroma waarin het moutgehalte ook een plaatsje zoekt. Een aangenaam mondgevoel begeleid de zachte hopbitterheid met een milde kruidige inborst naar een droge (wat peper in de keel) tamelijk lange afdronk.  Zeer mooi en evenwichtig brouwsel

    Brouwfirma De Brouwmoaten, afhaalpunten: Dieter Vanpoucke, Hundelgemsesteenweg 43 Merelbeke - Christophe Taillieu, Sparhoekdreef 46 Maria-Aalter - Johan Dumortier, Schaapsstraat 10 Roeselare/Rumbeke  -  alle info: www.brouwmoaten.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lindemans Framboise
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen uit nieuwsgierigheid tussen de vele lambiek's, geuzes en fruitbieren in Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen voor het eerst in 1980 op basis van de plaatselijke lambiek en na invoeging van lekker fris frambozensap een rustperiode in eikenhouten foeders. die een resultaat kreeg van delicaat fruitig parfum. Amper 3,5% Alc/Vol. Met aandacht voor de usanen kan je het hier ook gebruiken als abieritief . Food paraing is ook een mooie mogelijkheid.

    PROEFKOTJE: Donker rode kleur met mooie roze schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het verwachte frambozenaroma heeft naast zijn zoete inbreng ook wat aandacht voor het moutige. Ook de smaak wordt aangetast door het zoete frambozensap met in de verre horizon enig teken van de houtlagering met toch in de frisse te zoete afdronk enige lichte zuurheid te bespeuren waarna de zoete inval weer opduikt. Niet echt mijn ding maar toch eens het proevn waard want er is veel vraag naar.

    Brouwerij Lindemans, Lenniksebaan 1479 Vlezenbeek - 02/569 03 90 - info@lindemans.be - www.lindemans.be

    Reageer (0)

    17-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Clio
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd in Izegems biercafé Den Oude Pieter (achter de kerke). Met een link naar de zus van Griekse, mythologische  hoppergod Apollo liet Bram Vandewalle zijn eerste van de negen muzes vloeien uit de ketels van Eutropius Menen. Er wordt gebruik gemaakt van 3 mouten: tarwe- pale- en pilsmout en met het gebruik van de aromatische East Kent Golding hop, een sneufje Marokaanse peper en toets koriander maakt het er een heerlijk, verfrissend gezelschapsbier van.

    PROEFKOTJE: Goudblond van kleur met romige witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Een zoet met citrus doorladen moutaroma waarbij een kleine invloed van de plaatselijke giststam zijn aandeel beperkt maar ook het hoparoma siert. Een luchtig mondgevoel brengt een zeer aangename sfeer van moutbitterheid en naarmate je verder geniet komt de zachte alcoholwarmte je bespelen en het eindigt met een droge, kruidige (peper) zachte afdronk waarbij hier plots het rustgevend hopgevoel opduikt. Lekker doordrinker en zeer gecshikt als begeleider van een frisse maaltijd.

    Castalia Craft Beers - De Renne 2/0103, Zonnebeke - gsm Bram: 0472/77 82 06 - bram@castaliacraftbeers.be - http://www.castaliacraftbeers.be - ook op Facebook

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rex Artus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Lekker fris specialleke geproefd tijdens festival van De Bierfanaten te Koekelare. Deze Koninklijke ambachtelijke tripel kwam onder de vleugels van de 'Klets' brouwers nadat Beselarenaar Andre Declercq van 'De Biernatie' zijn project aan Slypskapelle doorgaf. Het bier wordt nog steeds gebrouwen in de ketels van de huurbrouwerij Anders te Halen waarbij gebruik wordt gemaakt van pure mout en de hopsoorten Golding en Saaz waardoor een mooi uitgebalanceerde smaak een toegankelijk beeld vormt en als leuke doordrinker en gezelschapsbier mag worden aangeboden maar als begeleider bij een lekker maaltijd ook kan smaken. De naam verwijst naar de beslissende vergaderingen der Ridders van Koning Arthur rond die grote tafel.

    PROEFKOTJE: Wazig licht amberkleurig met een belletjes vormende witte schuimkraag en een milde carbonatatie. Een bloemig zacht gefruit (ananas/sinaasappel) moutaroma waarbij tevens plaats vrijkomt voor citrusgevoelige unieke plaatselijke  gist. Een karaktervol mondgevoel neemt een licht zoete moutbitterheid mee waarbij de smaak verder evolueert naar een aangename bitterheid aangevoerd door een een zwevende alcoholwarmte die naar het einde toe een korte, half zoete, droge maar subtiele afdronk.

    Brouwerij Bier en Karakter, Slypsstraat 46 Moorslede (Slypskapelle) - gsm Brecht: 0473 23 00 49 - info: brechtdumolin@hotmail.com - http://www.rexartus.be


    Reageer (0)

    11-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red King 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa greep haar kans om ons de neiuwste versie van Red King, een heerlijk zuur kriekenbier voor Bierhalle Deconinck gebrouwen door de crew van Brouwerij Alvinne te Moen aan te bieden  voor haar keuze in BB 486. Deze 'wild ale' heeft met  'Wild West' het zelfde moederbier als zijn vorige levering en ook gevoed door de befaamde huisgist 'Morpheus' . Het enige verschil met voorgaande is dat de 40 kg Belgische (Limburgse) zure krieken nu hun zestal maanden verblijven in Bourgogne eikenhouten wijnvaten. Wat hen doch die aangename melkzurigheid opleverde die een link naar de oude kriek style waardig kan doorstaan.

    PROEFKOTJE: Wijnrood van kleur met een kleine, snel verdwijnende roze schuimkraag en een zeer lichte carbonatatie. Overwegend fruitig, zurig kriekenaroma die zich verder profileert in een zachte melkzurige smaak met een licht mondgevoel van eikenhouten polyfenolen tot bij een aangenaam zurige droge afdronk. Zeer geschikt als abieriteif en zeker prachtig alternatief voor wijn bij de maaltijd.

    Brouwerij Alvinne, Vaartstraat 4a, Moen (Zwevegem) - allo: 0496/359 619 - info@alvinne.be - http://alvinne.be

    Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37 Vichte - gsm Melissa Dhooge: 0485/93 69 55 - tel Bierhalle: 056/77 98 95 - info@bierhalledeconinck.be  -  www.bierhalledeconinck.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 fonteinen - Oude Kriek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen uit het grote gamma zure geuze- en lambiekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze is ontstaan na een 8-tal maanden rijping van verse zure krieken en een afgepaste hoeveelheid jonge lambiek waarna het goedje nog 4 maanden in  de warme kamer mocht logeren voor spontane gisting. Zeker is dat er hier geen enkel smaak-zoet of kleurstoffen zijn aan toegevoegd en dus natuurlijk dorstlessend.

    PROEFKOTJE: Donkerrode wijnkleur met mooie, volle roze schuimkraag en zachte carbonatatie. Het aroma word volledig beheerst door d aanwezigheid van de zure krieken in het fermentatieproces. Een tamelijk vol mondgevoel brengt die zurige fruitigheid (krieken) samen met het scherpe lambiek gevoelige smaak naar de droge, fruitzurige zeer lange afdronk. Daarom zo geschikt als abieritief

    3 Fonteinen / Lambiek-O-Droom, Molenstraat 47, Lot (Beersel) - info@3fonteinen.be - 02/306 71 03 - www.3fonteinn.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janimal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jan Panneels, het brouwende neefje uit 'De Verzekering tegen de Grote Dorst' in Eizeringen kwam als 15-jrige onder de vleugels van Vrijstaatartiest Erwin Vanmol. Na een geldinzameling van € 5000 kreeg hij de mogelijkheid zijn eigen bier te brouwen met als doel dit te gaan verkopen met een elektrische bakfiets. Gebrouwen met tarwe- haver- en gerstemout en gevoed met de hopsoorten Citra, Simcoe, Mosaïc en Cascada. Bij deze had de jonge brouwer de mogelijk te bewijzen dat je met een laag-alcoholgehalte een zeer lekker smakend bier kan maken. Zeker geslaagd.

    PROEFKOTJE: Wazig geel van kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In zijn citrusgevoelig aroma kan je naast de gebruikte mouten wat  kruidigheid en fruitig gevolg van hopbeleid waarnemen. In een licht maar smaakvol mondgevoel komt de gistbitterheid, mouttonen en hoppigheid evenwichtig in en door elkaar. Het eindigt dan ook op een tamelijk droge afdronk waarbij de kruidigheid toch wat lang in de keel blijft hangen. Goede dorstlesser en gezelschapsbier.

    Microbrouwerij Vrijstraat Vanmol Brewing, Nellekenstraat 42A, Eizeringen - Rent-a-mole, Denayerstraat 8 Denderleeuw - 0473 96 99 21 - www.vanmol.be - erwin@vrijstraat.be

    Reageer (0)

    03-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ribaldus Stoutest Porter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens bezoek aan Zythos Bierfestival meegekregen door vader Alex Vissers uit Veerle. Samen met zoon Lennert probeerden ze een receptuur te maken die een beetje naar Porter maar ook signalen van een stout meekreeg. Met gebruik van 4 soorten gist- en havermout en een link naar het oude recept van de verdwenen Britse Brewery Barclay Perkins op Banksite, London. De ketels van Brouwerij De Graal zorgden voor de verwerking en de speciale uitstraling die van het bier een uniek en karaktervol degustatiebier maakt.

    PROEFKOTJE: Bijna pikzwarte kleur met mooie beige schuimkraag en een goede carbonatatie. In het aroma heerst een karaktervolle moutigheid. In een aangenaam mondgevoel komt een bloemige moutbitterheid  met een zachte kruiding de smaak aanvallen die zich verder ontwikkeld naar een licht gekruide moutbitterheid in de leuke afdronk.

    Bierfirma Ribaldus, De Hoge Hegge 12, Veerle - 0478/90 90 94 - ribaldus.bieren@gmail.com - http://www.ribaldus.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tropical Milkshake IPA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden op Zythos Bierfestival 2018 te Leuven aan de stand 87 van de huurbrouwerij Anders. Speciaal ter gelegenheid van deze hoogmis brouwden de crew van de Halense huurbrouwerij deze zeer speciale en hopvolle creatie. Door het gebruik van de hopsoort Centennial met voor de bitterheid Cascade, voor het aroma worden Equinox en Simcoe bijgevoegt en in de dry-hopping nog gebruik van Citra en MosaÎc saardoor krijgt het een fris, hopbitter geheel dat uitstekend smaakt als abieritief maar ook zeker meetelt als gezelschapsbier.

    PROEFKOTJE: Wazig blondje met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie.  In het hoppig aroma speelt vooral de ananas en mango geurstoffen een hoofdrol. Deze komen ook voor in de aangenaam hopbittere smaak waarin een zacht en zoetig mondgevoel zich overal doorheen worstelt en eindigt op de bekende frisheid van een IPA-hopbittere droge en lange afdronk.

    Huurbrouwerij Anders, Stadsbeemd 1400, Halen - 013/4+6 03 60 (Natalie zal u de weg wijzen) - info@bieranders.be - http://www.brouwerijanders.be

    Reageer (0)

    21-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoffoasje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van oes Mel (Bierhalle Deconinck Vichte) voor BierBrief 484 is opnieuw een lekkernij van brouwer Jef Pirens van d' Oude Maalderij. Deze keer pakt de brouwmeester (met nen hoek af) uit met een authentieke tripel die niet, zoals de zovele moderne afleveringen, gepaard gaat met soms chemische of andere bijbehoren maar gewoontjes, op grootmoeder wijze en een uniek recept tot hedendaags gebracht uit het Pirens brein. Hiermee maakt Jef een natte droom nog maar eens waar met dit eerlijk product (in 't Westvlams: stoffaesjr) dat als degustatie kan tellen.

    PROEFKOTJE: Oranje blond van kleur met mooie (van 't vat wat meer belletjes) witte schuimkraag  en een tintelende carbonatatie. Het aroma beperkt zich tot de plaatselijke gist versterkt met het kruidige van de gekozen mout. Een zeer aangenaam fris drinkend mondgevoel waarbij een licht zoete doch mild gekruide moutbitterheid de toon aan heeft en zich vermengd in een zacht citrusgewoel dat naar het einde toe een gedempte moutbitterheid brengt in een rustgevende afdronk die naar meer vraagt. Heerlijk degustatiebier.

    Brouwerij d'Oude Maalderij/Estaminet De Brouwerij, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - gsm Jef: 0486/69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com -

    Reageer (1)

    20-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceci n'est pas une... Triple
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit een reeks 'Ceci n'est pas une.. Triple, Stout en Saison.' uitgestald bij Bierhalle Deconinck Vichte. De triple werd voor het eerst gebrouwen in 2012 door huisbrouwer Jef Goetelen met een eenvoudig authentiek brouwproces. Momenteel zorgt A Taste Affair voor de verdeling. Deze triple, is met zijn soortgenoten de stout en de saison de perfecte match bij een drie-gangen menu.

    PROEFKOTJE: Wazig donker amber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma bestrijk volledig ht moutpallet en zet zich verder in het acht mondgevoel waarin de fruitige in de moutbitterheid zich vormt door een citrusgevoel van sinaasappelzeste en verder blijft leiden tot een aangenaam, droge moutbittere afdronk die de gebruiker een heerlijk gevoel heeft.

    't Hofbrouwerijke, Hoogstraat 151, Beerzel - 015/75 77 07 - info@thofbrouwerijke.be - www.thofbrouwerijke.be

    A Taste Affair, Voorhoutkaai 13, Gent -  Emmanuel Vuylsteke: 0483/67 81 32 - sales@atasteaffair.com - www.atasteaffair.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceci n'est pas une... Stout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit een serie bieren onder de noemer 'Ceci n'est pas une... triple, stout en saison. Deze wedergeboorte van de authentiek stout voor het eerst gebrouwen in 2012 met een eenvoudig brouwproces door brouwmeester Jef Goetelen. Het blijft hoe dan ook een prozaïsch verhaal die de inhoud  van de bieren benadrukt en momenteel door A Toast Affair naar de bierliefhebber verdeeld. Volgens de meeste kenners is het trio van 'Ceci..;' een ideale aanbieding voor een drie gangen menu.

    PROEFKOTJE: Bijna zwarte kleur met mooie beige schuimkraag en een flauwe carbonatatie. het aroma is wijn gevoelig  waarin een gebrande caramelmout een hoofdrol vervul!. In een stevig mondgevoel komt het verhaal van koffie- en chocolade bitterheid goed tot zijn recht en op het einde een nog even aangename moutbitterheid de zachte afdronk volstrekt.

    't Hofbrouwerijke, Hoogstraat 151, Beerzel - 015/75 77 07 - info@thofbrouwerijke.be - www.thofbrouwerijke.be

    A Taste Affeir, Voorhoutkaai 13 Gent - Emmanuel Vuylsteke: 0483/67 81 32 - sales@atasteaffair.com - www.atasteaffair.com

    Reageer (0)

    12-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Space Cadet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij Bierhalle Deconinck komt zowaar alles wat Alex Lippens en zijn brouwlustigen maakt in de rekken. Steeds zekerheid van een goede keuze en ook deze uitzonderlijke creatie, niet zo zuur als je zou vermoeden maar toch met een leuke bitterheid door de anwezigheid van Nieuw-Zeelandse hopsoorten Pacificus (Hallertau) en Wai-iti. Opnieuw verrassend aanbod door deze verrassende brouwerij.

    PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een complex, fruitig (ananas) aroma vinden de tarwemout en de plaatselijke gist een manier om in de hoppigheid te fungeren. In de smaak krijgt de tarwemoutbitterheid zijn plaats met toch een voorkeur van de bitterheid door de overzeese hommelkes. Het eindigt dan ook met een droge aangename bitterheid in de afdronk. Zeer geschikt als abieritief of bij... bij alles wat je doet en er graag een gezellig fris bier hebt.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117 Anzegem - 0470/ 17 06 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Very Important Belgian Beer (VIBB)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen uit de vele mogelijkheden bij Bierhalle Deconinck maar het was vooral (als diabetis) de uitroep 'suikervrij' die mij deed grijpen naar dit uniek bier. Volgens hobbybrouwer Erwin Coock (71) en zijn zoon Frederic (39) zou hun bier geen enkele korrel suiker bevatten. Na enkele jaren onderzoek en de hulp van gespecialiseerd labatoria verkregen ze de juiste smaak in dit volledig suikervrij bier. Van het geheim recept wordt alleen gezegd dat het gebrouwen is met Westvlaamse hop en Waalse mout in de ketels van Brasserie Brunehaut te Rongy.

    PROEFKOTJE: Wazig lichtblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie.  Een citrusgevoelig aroma bezit naast de mout ook nog wat hoppigheid in zijn aroma. Een zeer licht mondgevoel brengt een zachte moutbitterheid waarin de Waalse gist zich vermengt in een aangename hopbitterheid en alles zich laat meevoeren naar een droge, licht gevoelige bitterheid in de afdronk. Leuk gezelschapsbier.

    Brasserie Brunehaut, Rue des Pannieres 17, Rongy - 069/34 64 11 - info@brunehaut.com

    contact@vibb.be


    Reageer (0)

    25-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malt Mentor (Homobeerectus 6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor haar keuze in BierBrief 481 bracht ik alvast deze zesde aflevering van Homobeerectus mee van de Estaminet De Brouwerij gelegen in de brouwerij waar al die unieke bieren worden gecreëerd. en de Vichtense Bierhalle Deconinck is een van de dertig ambassadeurs die dit moutbier (met Poperingse hop) aanbieden. Nadat hij een eerste reeks 'singelhop's' uitvond komt brouwmeester Jef Pirens nu aandraven met een reeks single mout's. De eerste in het rijtje werd het gebruik met'tarwemout'. Nee geen wit- of weissbier want er komen geen ingrediënten als koriander of citruszeste in. Het gebruik van onze Nationale tarwe maakt er een lekker lentebiertje van geschikt voor een lang bierbrabbel gezelschap.

    PROEFKOTJE: Goudgele kleur met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Het aroma wordt natuurlijk volledig beheerst door de zachte adem van de vermaarde brouwtarwe.Deze werkt zich doorheen een aangenaam en rustgevend mondgevoel. De milde tarwemout bitterheid wordt naar het einde toe beleefd in een korte maar behaaglijk aanvoelend afdronk. Prachtig brouwsel, simpel (?) maar goed en vooral een zekerheid als begeleider bij het 'pekken'.

    Brouwerij d'Oude Maalderij / Estaminet De Brouwerij, Ardooisestraat 130 Izegem (Emelgem) - gsm Jef: 0486/69 30 34 - gsm Brecht: 0468/22 64 01 - doudemaalderij@hotmail.com  - www.homobeerectus.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Koninck APA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het bier dat zich vooral in de Antwerpse haven profileert maar bij de vele Plaatselijke horecazaken en omliggende parkings bekendheid kreeg als 'ons Bolleke' maar voor Internationale bekendheid door de marketing DM een heruitvinding  maakte met een volledig nieuw voorkomen. Uit fierheid voor hun 'stad' kreeg het de titel 'Antwaarpse Pale Ale'. Een nieuw elan met voor Duvel-Moortgat een Konincklijke  uitstraling

    PROEFKOTJE: Helder donker amber van kleur met romige vuilwitte (licht beige) schuimkraag en voldoende carbonatatie.Zacht moutaroma met wat karamelachtige ingeving en een beetje citrusgevoel.Een bloemig mondgevoel brengt een milde moutbitterheid waarin wel een kleine toets hop aanwezig blijkt en op het einde een tamelijk droge, maar iets te korte afdronk waarbij het wel tot het gevierde gezelschapbier behoord.

    Brouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 201, Antwerpen - 038/66 96 90 - http://www.dekoninck.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Engel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontdekt bij een bezoek aan de kantine van De Notelaar te Beveren-Waas, waar mijn 95-jarige ma onderdak heeft. Een verfijnde hopinfusie laat je onderdompelen in een hemels smaakpalet. Gebrouwen bij Huurbrouwerij Anders te Halen onder kundige begeleiding van brouwer Pieter De Bock en zijn maatje Marc Engels.

    PROEFKOTJE: Wazig licht amber met royale witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een frutig (pompelmoes, banaan) aroma waarin een aangename kruiding vloeit. De smaak die zoetig aanzet krijgt een mengelmoes van mout en hop waarbij vooral de milde hopbitterheid zich een weg baant naar een energieke hopbittere droge lange afdronk. Zeer mooi gezelschapbier maar eveneens als abieritief.

    Bierfirma De Bock, Klapperstraat 86, Beveren-Waas - 0470/65 22 90 - pieter@remie-beer.be - http://www.remi-beer.be

    Reageer (0)

    12-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triporteur Basta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa van Bierhalle Deconinck zocht voor BierBrief 480 het in het grote en unieke gamma triporteurbieren. Het werd tevens aangeboden bij de nieuwe Roeselaarse BierProefClub tPlakkertje.  Brouwer Bert Van Hecke gooide ooit verse broden in zijn kookketel (Rosie Rasta) en op vraag van een Italiaanse importeur probeerde hij het nu met Roeselaarse Pasta.Uniek was ook de kweekgisting waar hij Italiaanse Torpedino tomaten en een scheut Cuzziol olio extra vergine di olivia invoerde. Als brouwketels koos de Roeselaarse moutbakker voor de het nieuwe Heulse 'Belgian Brew Factory'. Het resultaat van deze IPA (Italian Pasta Ale) is zachte moutbitterheid met een sterk aromatisch gehalte en amper 4,5%.

    PROEFKOTJE: Helder licht amberkleurig met een kleine vuilwitte schuimkraag en stevige carbonatatie.Een hevige hoppigheid heerst in het licht gekruid aroma en ook in een vol mondgevoel komt de kruidige hopbitterheid over de hele lijn tot uiting. Lichtjes gekruid en fruitig en ook een beetje zoet eindigt het met een leuke hopbitterheid in een zeer lang aanhoudende droge afdronk.

    BOM Brewery, Oude Oekenestraat 4, Roeselare - gsm Bert 0479/68 10 24 - bert@bombrewery.com - http://www.bombrewery.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weretha
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegekregen van de plaatselijke brouwer/meubelmaker tijdens het ROJO Bierfestival te Kortemark. Ooit gebrouwen (1 mei 2015) ter gelegenheid van 1350 jaar bestaan van de gemeente Werken door de schoonbroers Peter Verlinde  (Kortemarkse meubelmaker) en Pieter De Winter, Projectleider wegenbouw uit Wichelen) en later voor grotere capaciteit (10.000 liter) in de ketels van Deca Services Woesten. Plaatselijk wordt dit bier gedronken in de enige echte Werkense bierpot.

    PROEFKOTJE: Helder amber kleurig met romige witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Zoet en fruitig moutaroma. Een volmondige moutbitterheid heerst in een citrus gevoelige smaak en eindigt met een lichtbittere afdronk. Goede mee- en doordrinker.

    Bierfirma Den Buiten, Torhoutstraat 16, Kortemark - gsm Peter: 0476/53 10 47 - bierlevir@gmail.com - www.levir.be

    Reageer (0)

    08-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Julia, the birth
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen tijdens een avondje biergenieten bij Kevin en Marinka in 't Kruiske Deerlijk. Dit zeer geslaagd blond hopperke werd, na plaatselijk proefbrouwsel door de brouwbroers Mathieu en Thibault Lateur, in grotere capaciteit (5000 flesjes) gebrouwen bij Brouwerij Eutropius Menen. De naam is een link naar de komende verhalen van Julie Claerhout (echtg. van Mathieu). In het brouwproces werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout met toevoeging van de hopsoorten Cascade en Amarillo wat er een fris zomers bier van maakt.

    PROEFKOTJE: Wazig licht gouden kleur met mooie witte schuimkraag en zeer pittige carbonatatie. Een bloemig maar vooral fruitig (mango, perzik) hoparoma waarin wel een beetje plaats is voor zachte kruidigheid en de gebruikte mouten.  Deze hoedanigheid vindt je ook terug in de zoet aanvoelende hopbittere toon, fruitig en kruidig en die zich laat leiden tot een droge, aangenaam bittere afdronk.

    Belgian Brew Brothers, Leopold-III laan 25 Kortrijk - 0473/63 59 98 - info@juliabeers.be - http://www.juliabeers.be

    Huurbrouwerij Eutropius, Hogeweg 263 Menen - 0494/39 99 66 - info@brouwerij-eutropius.be - http://www.brouwerij-eutropius.be

    Reageer (0)

    Blog als favoriet !

    Kiek wok ne keer iere
  • Zythos
  • WBF
  • De Oostendse Bierjutters
  • William Roelens
  • Den Zytholoog (Bierloods)
  • HIC Ingelmunster
  • Den Toogoloog
  • Belgian Beer Board
  • BAB
  • HOP


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!