Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    11-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Red King 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa greep haar kans om ons de neiuwste versie van Red King, een heerlijk zuur kriekenbier voor Bierhalle Deconinck gebrouwen door de crew van Brouwerij Alvinne te Moen aan te bieden  voor haar keuze in BB 486. Deze 'wild ale' heeft met  'Wild West' het zelfde moederbier als zijn vorige levering en ook gevoed door de befaamde huisgist 'Morpheus' . Het enige verschil met voorgaande is dat de 40 kg Belgische (Limburgse) zure krieken nu hun zestal maanden verblijven in Bourgogne eikenhouten wijnvaten. Wat hen doch die aangename melkzurigheid opleverde die een link naar de oude kriek style waardig kan doorstaan.

    PROEFKOTJE: Wijnrood van kleur met een kleine, snel verdwijnende roze schuimkraag en een zeer lichte carbonatatie. Overwegend fruitig, zurig kriekenaroma die zich verder profileert in een zachte melkzurige smaak met een licht mondgevoel van eikenhouten polyfenolen tot bij een aangenaam zurige droge afdronk. Zeer geschikt als abieriteif en zeker prachtig alternatief voor wijn bij de maaltijd.

    Brouwerij Alvinne, Vaartstraat 4a, Moen (Zwevegem) - allo: 0496/359 619 - info@alvinne.be - http://alvinne.be

    Bierhalle Deconinck, Bosstraat 37 Vichte - gsm Melissa Dhooge: 0485/93 69 55 - tel Bierhalle: 056/77 98 95 - info@bierhalledeconinck.be  -  www.bierhalledeconinck.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 fonteinen - Oude Kriek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen uit het grote gamma zure geuze- en lambiekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Deze is ontstaan na een 8-tal maanden rijping van verse zure krieken en een afgepaste hoeveelheid jonge lambiek waarna het goedje nog 4 maanden in  de warme kamer mocht logeren voor spontane gisting. Zeker is dat er hier geen enkel smaak-zoet of kleurstoffen zijn aan toegevoegd en dus natuurlijk dorstlessend.

    PROEFKOTJE: Donkerrode wijnkleur met mooie, volle roze schuimkraag en zachte carbonatatie. Het aroma word volledig beheerst door d aanwezigheid van de zure krieken in het fermentatieproces. Een tamelijk vol mondgevoel brengt die zurige fruitigheid (krieken) samen met het scherpe lambiek gevoelige smaak naar de droge, fruitzurige zeer lange afdronk. Daarom zo geschikt als abieritief

    3 Fonteinen / Lambiek-O-Droom, Molenstraat 47, Lot (Beersel) - info@3fonteinen.be - 02/306 71 03 - www.3fonteinn.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Janimal
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Jan Panneels, het brouwende neefje uit 'De Verzekering tegen de Grote Dorst' in Eizeringen kwam als 15-jrige onder de vleugels van Vrijstaatartiest Erwin Vanmol. Na een geldinzameling van € 5000 kreeg hij de mogelijkheid zijn eigen bier te brouwen met als doel dit te gaan verkopen met een elektrische bakfiets. Gebrouwen met tarwe- haver- en gerstemout en gevoed met de hopsoorten Citra, Simcoe, Mosaïc en Cascada. Bij deze had de jonge brouwer de mogelijk te bewijzen dat je met een laag-alcoholgehalte een zeer lekker smakend bier kan maken. Zeker geslaagd.

    PROEFKOTJE: Wazig geel van kleur met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In zijn citrusgevoelig aroma kan je naast de gebruikte mouten wat  kruidigheid en fruitig gevolg van hopbeleid waarnemen. In een licht maar smaakvol mondgevoel komt de gistbitterheid, mouttonen en hoppigheid evenwichtig in en door elkaar. Het eindigt dan ook op een tamelijk droge afdronk waarbij de kruidigheid toch wat lang in de keel blijft hangen. Goede dorstlesser en gezelschapsbier.

    Microbrouwerij Vrijstraat Vanmol Brewing, Nellekenstraat 42A, Eizeringen - Rent-a-mole, Denayerstraat 8 Denderleeuw - 0473 96 99 21 - www.vanmol.be - erwin@vrijstraat.be

    Reageer (0)

    03-05-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ribaldus Stoutest Porter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens bezoek aan Zythos Bierfestival meegekregen door vader Alex Vissers uit Veerle. Samen met zoon Lennert probeerden ze een receptuur te maken die een beetje naar Porter maar ook signalen van een stout meekreeg. Met gebruik van 4 soorten gist- en havermout en een link naar het oude recept van de verdwenen Britse Brewery Barclay Perkins op Banksite, London. De ketels van Brouwerij De Graal zorgden voor de verwerking en de speciale uitstraling die van het bier een uniek en karaktervol degustatiebier maakt.

    PROEFKOTJE: Bijna pikzwarte kleur met mooie beige schuimkraag en een goede carbonatatie. In het aroma heerst een karaktervolle moutigheid. In een aangenaam mondgevoel komt een bloemige moutbitterheid  met een zachte kruiding de smaak aanvallen die zich verder ontwikkeld naar een licht gekruide moutbitterheid in de leuke afdronk.

    Bierfirma Ribaldus, De Hoge Hegge 12, Veerle - 0478/90 90 94 - ribaldus.bieren@gmail.com - http://www.ribaldus.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tropical Milkshake IPA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden op Zythos Bierfestival 2018 te Leuven aan de stand 87 van de huurbrouwerij Anders. Speciaal ter gelegenheid van deze hoogmis brouwden de crew van de Halense huurbrouwerij deze zeer speciale en hopvolle creatie. Door het gebruik van de hopsoort Centennial met voor de bitterheid Cascade, voor het aroma worden Equinox en Simcoe bijgevoegt en in de dry-hopping nog gebruik van Citra en MosaÎc saardoor krijgt het een fris, hopbitter geheel dat uitstekend smaakt als abieritief maar ook zeker meetelt als gezelschapsbier.

    PROEFKOTJE: Wazig blondje met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie.  In het hoppig aroma speelt vooral de ananas en mango geurstoffen een hoofdrol. Deze komen ook voor in de aangenaam hopbittere smaak waarin een zacht en zoetig mondgevoel zich overal doorheen worstelt en eindigt op de bekende frisheid van een IPA-hopbittere droge en lange afdronk.

    Huurbrouwerij Anders, Stadsbeemd 1400, Halen - 013/4+6 03 60 (Natalie zal u de weg wijzen) - info@bieranders.be - http://www.brouwerijanders.be

    Reageer (0)

    21-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoffoasje
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van oes Mel (Bierhalle Deconinck Vichte) voor BierBrief 484 is opnieuw een lekkernij van brouwer Jef Pirens van d' Oude Maalderij. Deze keer pakt de brouwmeester (met nen hoek af) uit met een authentieke tripel die niet, zoals de zovele moderne afleveringen, gepaard gaat met soms chemische of andere bijbehoren maar gewoontjes, op grootmoeder wijze en een uniek recept tot hedendaags gebracht uit het Pirens brein. Hiermee maakt Jef een natte droom nog maar eens waar met dit eerlijk product (in 't Westvlams: stoffaesjr) dat als degustatie kan tellen.

    PROEFKOTJE: Oranje blond van kleur met mooie (van 't vat wat meer belletjes) witte schuimkraag  en een tintelende carbonatatie. Het aroma beperkt zich tot de plaatselijke gist versterkt met het kruidige van de gekozen mout. Een zeer aangenaam fris drinkend mondgevoel waarbij een licht zoete doch mild gekruide moutbitterheid de toon aan heeft en zich vermengd in een zacht citrusgewoel dat naar het einde toe een gedempte moutbitterheid brengt in een rustgevende afdronk die naar meer vraagt. Heerlijk degustatiebier.

    Brouwerij d'Oude Maalderij/Estaminet De Brouwerij, Ardooisestraat 130 Emelgem (Izegem) - gsm Jef: 0486/69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com -

    Reageer (1)

    20-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceci n'est pas une... Triple
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit een reeks 'Ceci n'est pas une.. Triple, Stout en Saison.' uitgestald bij Bierhalle Deconinck Vichte. De triple werd voor het eerst gebrouwen in 2012 door huisbrouwer Jef Goetelen met een eenvoudig authentiek brouwproces. Momenteel zorgt A Taste Affair voor de verdeling. Deze triple, is met zijn soortgenoten de stout en de saison de perfecte match bij een drie-gangen menu.

    PROEFKOTJE: Wazig donker amber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma bestrijk volledig ht moutpallet en zet zich verder in het acht mondgevoel waarin de fruitige in de moutbitterheid zich vormt door een citrusgevoel van sinaasappelzeste en verder blijft leiden tot een aangenaam, droge moutbittere afdronk die de gebruiker een heerlijk gevoel heeft.

    't Hofbrouwerijke, Hoogstraat 151, Beerzel - 015/75 77 07 - info@thofbrouwerijke.be - www.thofbrouwerijke.be

    A Taste Affair, Voorhoutkaai 13, Gent -  Emmanuel Vuylsteke: 0483/67 81 32 - sales@atasteaffair.com - www.atasteaffair.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ceci n'est pas une... Stout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit een serie bieren onder de noemer 'Ceci n'est pas une... triple, stout en saison. Deze wedergeboorte van de authentiek stout voor het eerst gebrouwen in 2012 met een eenvoudig brouwproces door brouwmeester Jef Goetelen. Het blijft hoe dan ook een prozaïsch verhaal die de inhoud  van de bieren benadrukt en momenteel door A Toast Affair naar de bierliefhebber verdeeld. Volgens de meeste kenners is het trio van 'Ceci..;' een ideale aanbieding voor een drie gangen menu.

    PROEFKOTJE: Bijna zwarte kleur met mooie beige schuimkraag en een flauwe carbonatatie. het aroma is wijn gevoelig  waarin een gebrande caramelmout een hoofdrol vervul!. In een stevig mondgevoel komt het verhaal van koffie- en chocolade bitterheid goed tot zijn recht en op het einde een nog even aangename moutbitterheid de zachte afdronk volstrekt.

    't Hofbrouwerijke, Hoogstraat 151, Beerzel - 015/75 77 07 - info@thofbrouwerijke.be - www.thofbrouwerijke.be

    A Taste Affeir, Voorhoutkaai 13 Gent - Emmanuel Vuylsteke: 0483/67 81 32 - sales@atasteaffair.com - www.atasteaffair.com

    Reageer (0)

    12-04-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Space Cadet
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Bij Bierhalle Deconinck komt zowaar alles wat Alex Lippens en zijn brouwlustigen maakt in de rekken. Steeds zekerheid van een goede keuze en ook deze uitzonderlijke creatie, niet zo zuur als je zou vermoeden maar toch met een leuke bitterheid door de anwezigheid van Nieuw-Zeelandse hopsoorten Pacificus (Hallertau) en Wai-iti. Opnieuw verrassend aanbod door deze verrassende brouwerij.

    PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een complex, fruitig (ananas) aroma vinden de tarwemout en de plaatselijke gist een manier om in de hoppigheid te fungeren. In de smaak krijgt de tarwemoutbitterheid zijn plaats met toch een voorkeur van de bitterheid door de overzeese hommelkes. Het eindigt dan ook met een droge aangename bitterheid in de afdronk. Zeer geschikt als abieritief of bij... bij alles wat je doet en er graag een gezellig fris bier hebt.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117 Anzegem - 0470/ 17 06 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Very Important Belgian Beer (VIBB)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekozen uit de vele mogelijkheden bij Bierhalle Deconinck maar het was vooral (als diabetis) de uitroep 'suikervrij' die mij deed grijpen naar dit uniek bier. Volgens hobbybrouwer Erwin Coock (71) en zijn zoon Frederic (39) zou hun bier geen enkele korrel suiker bevatten. Na enkele jaren onderzoek en de hulp van gespecialiseerd labatoria verkregen ze de juiste smaak in dit volledig suikervrij bier. Van het geheim recept wordt alleen gezegd dat het gebrouwen is met Westvlaamse hop en Waalse mout in de ketels van Brasserie Brunehaut te Rongy.

    PROEFKOTJE: Wazig lichtblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie.  Een citrusgevoelig aroma bezit naast de mout ook nog wat hoppigheid in zijn aroma. Een zeer licht mondgevoel brengt een zachte moutbitterheid waarin de Waalse gist zich vermengt in een aangename hopbitterheid en alles zich laat meevoeren naar een droge, licht gevoelige bitterheid in de afdronk. Leuk gezelschapsbier.

    Brasserie Brunehaut, Rue des Pannieres 17, Rongy - 069/34 64 11 - info@brunehaut.com

    contact@vibb.be


    Reageer (0)

    25-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Malt Mentor (Homobeerectus 6)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor haar keuze in BierBrief 481 bracht ik alvast deze zesde aflevering van Homobeerectus mee van de Estaminet De Brouwerij gelegen in de brouwerij waar al die unieke bieren worden gecreëerd. en de Vichtense Bierhalle Deconinck is een van de dertig ambassadeurs die dit moutbier (met Poperingse hop) aanbieden. Nadat hij een eerste reeks 'singelhop's' uitvond komt brouwmeester Jef Pirens nu aandraven met een reeks single mout's. De eerste in het rijtje werd het gebruik met'tarwemout'. Nee geen wit- of weissbier want er komen geen ingrediënten als koriander of citruszeste in. Het gebruik van onze Nationale tarwe maakt er een lekker lentebiertje van geschikt voor een lang bierbrabbel gezelschap.

    PROEFKOTJE: Goudgele kleur met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Het aroma wordt natuurlijk volledig beheerst door de zachte adem van de vermaarde brouwtarwe.Deze werkt zich doorheen een aangenaam en rustgevend mondgevoel. De milde tarwemout bitterheid wordt naar het einde toe beleefd in een korte maar behaaglijk aanvoelend afdronk. Prachtig brouwsel, simpel (?) maar goed en vooral een zekerheid als begeleider bij het 'pekken'.

    Brouwerij d'Oude Maalderij / Estaminet De Brouwerij, Ardooisestraat 130 Izegem (Emelgem) - gsm Jef: 0486/69 30 34 - gsm Brecht: 0468/22 64 01 - doudemaalderij@hotmail.com  - www.homobeerectus.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Koninck APA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het bier dat zich vooral in de Antwerpse haven profileert maar bij de vele Plaatselijke horecazaken en omliggende parkings bekendheid kreeg als 'ons Bolleke' maar voor Internationale bekendheid door de marketing DM een heruitvinding  maakte met een volledig nieuw voorkomen. Uit fierheid voor hun 'stad' kreeg het de titel 'Antwaarpse Pale Ale'. Een nieuw elan met voor Duvel-Moortgat een Konincklijke  uitstraling

    PROEFKOTJE: Helder donker amber van kleur met romige vuilwitte (licht beige) schuimkraag en voldoende carbonatatie.Zacht moutaroma met wat karamelachtige ingeving en een beetje citrusgevoel.Een bloemig mondgevoel brengt een milde moutbitterheid waarin wel een kleine toets hop aanwezig blijkt en op het einde een tamelijk droge, maar iets te korte afdronk waarbij het wel tot het gevierde gezelschapbier behoord.

    Brouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 201, Antwerpen - 038/66 96 90 - http://www.dekoninck.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den Engel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ontdekt bij een bezoek aan de kantine van De Notelaar te Beveren-Waas, waar mijn 95-jarige ma onderdak heeft. Een verfijnde hopinfusie laat je onderdompelen in een hemels smaakpalet. Gebrouwen bij Huurbrouwerij Anders te Halen onder kundige begeleiding van brouwer Pieter De Bock en zijn maatje Marc Engels.

    PROEFKOTJE: Wazig licht amber met royale witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een frutig (pompelmoes, banaan) aroma waarin een aangename kruiding vloeit. De smaak die zoetig aanzet krijgt een mengelmoes van mout en hop waarbij vooral de milde hopbitterheid zich een weg baant naar een energieke hopbittere droge lange afdronk. Zeer mooi gezelschapbier maar eveneens als abieritief.

    Bierfirma De Bock, Klapperstraat 86, Beveren-Waas - 0470/65 22 90 - pieter@remie-beer.be - http://www.remi-beer.be

    Reageer (0)

    12-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Triporteur Basta
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa van Bierhalle Deconinck zocht voor BierBrief 480 het in het grote en unieke gamma triporteurbieren. Het werd tevens aangeboden bij de nieuwe Roeselaarse BierProefClub tPlakkertje.  Brouwer Bert Van Hecke gooide ooit verse broden in zijn kookketel (Rosie Rasta) en op vraag van een Italiaanse importeur probeerde hij het nu met Roeselaarse Pasta.Uniek was ook de kweekgisting waar hij Italiaanse Torpedino tomaten en een scheut Cuzziol olio extra vergine di olivia invoerde. Als brouwketels koos de Roeselaarse moutbakker voor de het nieuwe Heulse 'Belgian Brew Factory'. Het resultaat van deze IPA (Italian Pasta Ale) is zachte moutbitterheid met een sterk aromatisch gehalte en amper 4,5%.

    PROEFKOTJE: Helder licht amberkleurig met een kleine vuilwitte schuimkraag en stevige carbonatatie.Een hevige hoppigheid heerst in het licht gekruid aroma en ook in een vol mondgevoel komt de kruidige hopbitterheid over de hele lijn tot uiting. Lichtjes gekruid en fruitig en ook een beetje zoet eindigt het met een leuke hopbitterheid in een zeer lang aanhoudende droge afdronk.

    BOM Brewery, Oude Oekenestraat 4, Roeselare - gsm Bert 0479/68 10 24 - bert@bombrewery.com - http://www.bombrewery.com

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weretha
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegekregen van de plaatselijke brouwer/meubelmaker tijdens het ROJO Bierfestival te Kortemark. Ooit gebrouwen (1 mei 2015) ter gelegenheid van 1350 jaar bestaan van de gemeente Werken door de schoonbroers Peter Verlinde  (Kortemarkse meubelmaker) en Pieter De Winter, Projectleider wegenbouw uit Wichelen) en later voor grotere capaciteit (10.000 liter) in de ketels van Deca Services Woesten. Plaatselijk wordt dit bier gedronken in de enige echte Werkense bierpot.

    PROEFKOTJE: Helder amber kleurig met romige witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Zoet en fruitig moutaroma. Een volmondige moutbitterheid heerst in een citrus gevoelige smaak en eindigt met een lichtbittere afdronk. Goede mee- en doordrinker.

    Bierfirma Den Buiten, Torhoutstraat 16, Kortemark - gsm Peter: 0476/53 10 47 - bierlevir@gmail.com - www.levir.be

    Reageer (0)

    08-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Julia, the birth
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen tijdens een avondje biergenieten bij Kevin en Marinka in 't Kruiske Deerlijk. Dit zeer geslaagd blond hopperke werd, na plaatselijk proefbrouwsel door de brouwbroers Mathieu en Thibault Lateur, in grotere capaciteit (5000 flesjes) gebrouwen bij Brouwerij Eutropius Menen. De naam is een link naar de komende verhalen van Julie Claerhout (echtg. van Mathieu). In het brouwproces werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout met toevoeging van de hopsoorten Cascade en Amarillo wat er een fris zomers bier van maakt.

    PROEFKOTJE: Wazig licht gouden kleur met mooie witte schuimkraag en zeer pittige carbonatatie. Een bloemig maar vooral fruitig (mango, perzik) hoparoma waarin wel een beetje plaats is voor zachte kruidigheid en de gebruikte mouten.  Deze hoedanigheid vindt je ook terug in de zoet aanvoelende hopbittere toon, fruitig en kruidig en die zich laat leiden tot een droge, aangenaam bittere afdronk.

    Belgian Brew Brothers, Leopold-III laan 25 Kortrijk - 0473/63 59 98 - info@juliabeers.be - http://www.juliabeers.be

    Huurbrouwerij Eutropius, Hogeweg 263 Menen - 0494/39 99 66 - info@brouwerij-eutropius.be - http://www.brouwerij-eutropius.be

    Reageer (0)

    07-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doktor Rudi 2018
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In BierBrief 479 koos Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck uit het grote gamma van haar Anzegemse vrienden. Dit ketelzurig bier (melkzuur in de wort) werd voor de eerste maal gebrouwen in 2017 samen met brewer Omar Ansari (leerling van Peter Bouckaert) van Surly Brewing Compagny Minnesota USA. Naarst toevoeging van oregano en limoengras werd de dry-hopping gedaan met de Niew-Zeelandse triploïde hopsoort Dr Rudi (vandaar de naam).

    PROEFKOTJE: Wazig bleekgele kleur met weinig of geen schuimkraag en carbonatatie. In een fruitig citrusaroma komt het gebruik van de hopsoort enorm door met vooral veel aandacht voor het melkzurig aspect bij het bier. In een redelijk licht mondgevoel geniet men duidelijk van een aangename spontane ketelgisting waarbij een kruidige citrustoets zijn belangrijkheid vertoont en op het einde een milde zurigheid behoud in de korte maar pittige afdronk. Zeer geschikt als abieritief.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - gsm Jens Tack: 0470/17 06 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    04-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pekker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor het eerst geproefd tijdens de voorstelling in de Izegemse brouwerij en intussen van genoten in de talrijke plaatselijke horecazaken. 'Pekker', een naam die zich in de geschiedenis van de stad van schoenen en borstels heeft geworteld vooral door het gebruik van de hete kleverige zwarte stof in beide ambachten. Gezien het pekken pas op het einde van de bewerking kwam en het zwarte goedje lang moest drogen gingen de 'pekkers' al die uren op café zitten waardoor de volksmond iedereen die laat nog aan de toog hing ook pekker genoemd werd en Izegem de bijnaam van de pekkerstede opleverde. Jef Pirens, in samenspraak met bierverdeler Yves Rosseel (zoon van de gelijknamige verdwenen Izegemse brouwerij), kwam dan ook op het idee zijn karaktervolle creatie als stadsbier van Izegem  te verkrijgen. Het werd ook geen gewoon pilsje maar een stevig gezelschapsbier dat door alle lagen van de Izegemse bevolking zal gesmaakt worden.

    PROEFKOTJE: Wazig okerkleurig met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een moutig aroma zit toch een gezonde fruitigheid waarbij tussendoor een aangename kruiding een weg zoekt. De smaak beheerst een lichte moutbitterheid met een zacht zoete inval die vooral met de plaatselijke gist een citrusgevoel aanwakkert en zelfs een lichte hoppigheid opduikt. De afdronk is mild moutbitter met ook hier wat citrus en kruidige aandacht die de volgende bestelling inluidt. Gezelschapsbier voor de echte pekkers en zijn aanhangers.

    Brouwerij d'Oude Maalderij / Estaminet De Brouwerij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486/69 30 34 - info@doudemaalderij.com - http://www.doudemaalderij.com

    Bierhandel Brouwerij Rosseel, St Jorisstraat 38, Izegem - 051/30 11 31 - info@brouwerijrosseel.be - www.brouwerijrosseel.be

    Reageer (0)

    02-03-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stanneman Extra Dubbel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze ook naar zijn zoontje Stan genoemd bier door brouwer Erwin Vermeulen geschonken. Na enkele probeersels in  eigen kweek werd deze 'Belgian Strong Dark Ale' stijl werd dan in grotere capaciteit gebrouwen in de ketel van Brouwerij Pirlot Zandhoven, die volgens mij meer naar een stout dan naar een dubbel smaakt. zeer geschikt als dessertbier.

    PROEFKOTJE: Bijna zwarte kleur met romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie.. In een soort vanille aroma blijkt zacht geroosterde zwarte chocolade een groot deel te bestrijken met toch wat kruidigheid (kaneel?) door vermengd. Een zoet aanvoelende smaak waarbij de intense chocolade bitterheid ook hier veel aandacht krijgt bij een aangename alcoholwarmte. en eindigt op een koffiebittere afdronk die je nog een tijdje kan blijven nagenieten

    Bierfirma Stanneman, Erwin Vermeulen, Stippelweg 11 Herstelt - gsm: 0476/44 09 17 - erwin.vermeulen2@telenet.be - ook op Facebook

    Brouwerij Pirlot, Heistraat 3, Zandhoven - 0475/42 61 95 - 03/314 33 70 - info@kempisch-vuur.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blanche de Namur Appel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dit fris zomerbier meegekregen in Brugge Proeft door vertegenwoordiger John Barrez. Het is een variant of de appelversie van Redbocq maar als basis het befaamde Blanche de Namur. Aangepaste receptuur met toevoeging van verse lichtzure appels. Gebrouwen met tarwemout en inbreng van kaneel, koriander en  sinaasappelzeste. Deze variant is zeer laag in alcohol (3,1%) en zeer geschikt bij het aanmaken van cocktails of granito.

    PROEFKOTJE: Wazig strogeel van kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma wordt vooral beheerst door de fruitigheid van verse appel en het gebruik van de diverse ingrediënten en hier is ook honing gevoel merkbaar. Een licht mondgevoel herbergt vooral een licht zure appelsmaak waarin een frisse tarwebitterheid met daarin wat kruidigheid en zoete honing een weg zoekt naar een fruitige, lichtbittere korte afdronk.

    Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - gsm John Barrez: 0470/964 364 - info@brasseriedubocq.be - www.dubocq.be

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs