PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
12-04-2018
Very Important Belgian Beer (VIBB)
Gekozen uit de vele mogelijkheden bij Bierhalle Deconinck maar het was vooral (als diabetis) de uitroep 'suikervrij' die mij deed grijpen naar dit uniek bier. Volgens hobbybrouwer Erwin Coock (71) en zijn zoon Frederic (39) zou hun bier geen enkele korrel suiker bevatten. Na enkele jaren onderzoek en de hulp van gespecialiseerd labatoria verkregen ze de juiste smaak in dit volledig suikervrij bier. Van het geheim recept wordt alleen gezegd dat het gebrouwen is met Westvlaamse hop en Waalse mout in de ketels van Brasserie Brunehaut te Rongy.
PROEFKOTJE: Wazig lichtblond met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een citrusgevoelig aroma bezit naast de mout ook nog wat hoppigheid in zijn aroma. Een zeer licht mondgevoel brengt een zachte moutbitterheid waarin de Waalse gist zich vermengt in een aangename hopbitterheid en alles zich laat meevoeren naar een droge, licht gevoelige bitterheid in de afdronk. Leuk gezelschapsbier.
Brasserie Brunehaut, Rue des Pannieres 17, Rongy - 069/34 64 11 - info@brunehaut.com
Voor haar keuze in BierBrief 481 bracht ik alvast deze zesde aflevering van Homobeerectus mee van de Estaminet De Brouwerij gelegen in de brouwerij waar al die unieke bieren worden gecreëerd. en de Vichtense Bierhalle Deconinck is een van de dertig ambassadeurs die dit moutbier (met Poperingse hop) aanbieden. Nadat hij een eerste reeks 'singelhop's' uitvond komt brouwmeester Jef Pirens nu aandraven met een reeks single mout's. De eerste in het rijtje werd het gebruik met'tarwemout'. Nee geen wit- of weissbier want er komen geen ingrediënten als koriander of citruszeste in. Het gebruik van onze Nationale tarwe maakt er een lekker lentebiertje van geschikt voor een lang bierbrabbel gezelschap.
PROEFKOTJE: Goudgele kleur met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Het aroma wordt natuurlijk volledig beheerst door de zachte adem van de vermaarde brouwtarwe.Deze werkt zich doorheen een aangenaam en rustgevend mondgevoel. De milde tarwemout bitterheid wordt naar het einde toe beleefd in een korte maar behaaglijk aanvoelend afdronk. Prachtig brouwsel, simpel (?) maar goed en vooral een zekerheid als begeleider bij het 'pekken'.
Het bier dat zich vooral in de Antwerpse haven profileert maar bij de vele Plaatselijke horecazaken en omliggende parkings bekendheid kreeg als 'ons Bolleke' maar voor Internationale bekendheid door de marketing DM een heruitvinding maakte met een volledig nieuw voorkomen. Uit fierheid voor hun 'stad' kreeg het de titel 'Antwaarpse Pale Ale'. Een nieuw elan met voor Duvel-Moortgat een Konincklijke uitstraling
PROEFKOTJE: Helder donker amber van kleur met romige vuilwitte (licht beige) schuimkraag en voldoende carbonatatie.Zacht moutaroma met wat karamelachtige ingeving en een beetje citrusgevoel.Een bloemig mondgevoel brengt een milde moutbitterheid waarin wel een kleine toets hop aanwezig blijkt en op het einde een tamelijk droge, maar iets te korte afdronk waarbij het wel tot het gevierde gezelschapbier behoord.
Ontdekt bij een bezoek aan de kantine van De Notelaar te Beveren-Waas, waar mijn 95-jarige ma onderdak heeft. Een verfijnde hopinfusie laat je onderdompelen in een hemels smaakpalet. Gebrouwen bij Huurbrouwerij Anders te Halen onder kundige begeleiding van brouwer Pieter De Bock en zijn maatje Marc Engels.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber met royale witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een frutig (pompelmoes, banaan) aroma waarin een aangename kruiding vloeit. De smaak die zoetig aanzet krijgt een mengelmoes van mout en hop waarbij vooral de milde hopbitterheid zich een weg baant naar een energieke hopbittere droge lange afdronk. Zeer mooi gezelschapbier maar eveneens als abieritief.
Melissa van Bierhalle Deconinck zocht voor BierBrief 480 het in het grote en unieke gamma triporteurbieren. Het werd tevens aangeboden bij de nieuwe Roeselaarse BierProefClub tPlakkertje. Brouwer Bert Van Hecke gooide ooit verse broden in zijn kookketel (Rosie Rasta) en op vraag van een Italiaanse importeur probeerde hij het nu met Roeselaarse Pasta.Uniek was ook de kweekgisting waar hij Italiaanse Torpedino tomaten en een scheut Cuzziol olio extra vergine di olivia invoerde. Als brouwketels koos de Roeselaarse moutbakker voor de het nieuwe Heulse 'Belgian Brew Factory'. Het resultaat van deze IPA (Italian Pasta Ale) is zachte moutbitterheid met een sterk aromatisch gehalte en amper 4,5%.
PROEFKOTJE: Helder licht amberkleurig met een kleine vuilwitte schuimkraag en stevige carbonatatie.Een hevige hoppigheid heerst in het licht gekruid aroma en ook in een vol mondgevoel komt de kruidige hopbitterheid over de hele lijn tot uiting. Lichtjes gekruid en fruitig en ook een beetje zoet eindigt het met een leuke hopbitterheid in een zeer lang aanhoudende droge afdronk.
Meegekregen van de plaatselijke brouwer/meubelmaker tijdens het ROJO Bierfestival te Kortemark. Ooit gebrouwen (1 mei 2015) ter gelegenheid van 1350 jaar bestaan van de gemeente Werken door de schoonbroers Peter Verlinde (Kortemarkse meubelmaker) en Pieter De Winter, Projectleider wegenbouw uit Wichelen) en later voor grotere capaciteit (10.000 liter) in de ketels van Deca Services Woesten. Plaatselijk wordt dit bier gedronken in de enige echte Werkense bierpot.
PROEFKOTJE: Helder amber kleurig met romige witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Zoet en fruitig moutaroma. Een volmondige moutbitterheid heerst in een citrus gevoelige smaak en eindigt met een lichtbittere afdronk. Goede mee- en doordrinker.
Gekregen tijdens een avondje biergenieten bij Kevin en Marinka in 't Kruiske Deerlijk. Dit zeer geslaagd blond hopperke werd, na plaatselijk proefbrouwsel door de brouwbroers Mathieu en Thibault Lateur, in grotere capaciteit (5000 flesjes) gebrouwen bij Brouwerij Eutropius Menen. De naam is een link naar de komende verhalen van Julie Claerhout (echtg. van Mathieu). In het brouwproces werd gebruik gemaakt van gerst- en tarwemout met toevoeging van de hopsoorten Cascade en Amarillo wat er een fris zomers bier van maakt.
PROEFKOTJE: Wazig licht gouden kleur met mooie witte schuimkraag en zeer pittige carbonatatie. Een bloemig maar vooral fruitig (mango, perzik) hoparoma waarin wel een beetje plaats is voor zachte kruidigheid en de gebruikte mouten. Deze hoedanigheid vindt je ook terug in de zoet aanvoelende hopbittere toon, fruitig en kruidig en die zich laat leiden tot een droge, aangenaam bittere afdronk.
In BierBrief 479 koos Melissa Dhooge van Bierhalle Deconinck uit het grote gamma van haar Anzegemse vrienden. Dit ketelzurig bier (melkzuur in de wort) werd voor de eerste maal gebrouwen in 2017 samen met brewer Omar Ansari (leerling van Peter Bouckaert) van Surly Brewing Compagny Minnesota USA. Naarst toevoeging van oregano en limoengras werd de dry-hopping gedaan met de Niew-Zeelandse triploïde hopsoort Dr Rudi (vandaar de naam).
PROEFKOTJE: Wazig bleekgele kleur met weinig of geen schuimkraag en carbonatatie. In een fruitig citrusaroma komt het gebruik van de hopsoort enorm door met vooral veel aandacht voor het melkzurig aspect bij het bier. In een redelijk licht mondgevoel geniet men duidelijk van een aangename spontane ketelgisting waarbij een kruidige citrustoets zijn belangrijkheid vertoont en op het einde een milde zurigheid behoud in de korte maar pittige afdronk. Zeer geschikt als abieritief.
Voor het eerst geproefd tijdens de voorstelling in de Izegemse brouwerij en intussen van genoten in de talrijke plaatselijke horecazaken. 'Pekker', een naam die zich in de geschiedenis van de stad van schoenen en borstels heeft geworteld vooral door het gebruik van de hete kleverige zwarte stof in beide ambachten. Gezien het pekken pas op het einde van de bewerking kwam en het zwarte goedje lang moest drogen gingen de 'pekkers' al die uren op café zitten waardoor de volksmond iedereen die laat nog aan de toog hing ook pekker genoemd werd en Izegem de bijnaam van de pekkerstede opleverde. Jef Pirens, in samenspraak met bierverdeler Yves Rosseel (zoon van de gelijknamige verdwenen Izegemse brouwerij), kwam dan ook op het idee zijn karaktervolle creatie als stadsbier van Izegem te verkrijgen. Het werd ook geen gewoon pilsje maar een stevig gezelschapsbier dat door alle lagen van de Izegemse bevolking zal gesmaakt worden.
PROEFKOTJE: Wazig okerkleurig met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. In een moutig aroma zit toch een gezonde fruitigheid waarbij tussendoor een aangename kruiding een weg zoekt. De smaak beheerst een lichte moutbitterheid met een zacht zoete inval die vooral met de plaatselijke gist een citrusgevoel aanwakkert en zelfs een lichte hoppigheid opduikt. De afdronk is mild moutbitter met ook hier wat citrus en kruidige aandacht die de volgende bestelling inluidt. Gezelschapsbier voor de echte pekkers en zijn aanhangers.
Deze ook naar zijn zoontje Stan genoemd bier door brouwer Erwin Vermeulen geschonken. Na enkele probeersels in eigen kweek werd deze 'Belgian Strong Dark Ale' stijl werd dan in grotere capaciteit gebrouwen in de ketel van Brouwerij Pirlot Zandhoven, die volgens mij meer naar een stout dan naar een dubbel smaakt. zeer geschikt als dessertbier.
PROEFKOTJE: Bijna zwarte kleur met romige beige schuimkraag en voldoende carbonatatie.. In een soort vanille aroma blijkt zacht geroosterde zwarte chocolade een groot deel te bestrijken met toch wat kruidigheid (kaneel?) door vermengd. Een zoet aanvoelende smaak waarbij de intense chocolade bitterheid ook hier veel aandacht krijgt bij een aangename alcoholwarmte. en eindigt op een koffiebittere afdronk die je nog een tijdje kan blijven nagenieten
Bierfirma Stanneman, Erwin Vermeulen, Stippelweg 11 Herstelt - gsm: 0476/44 09 17 - erwin.vermeulen2@telenet.be - ook op Facebook
Dit fris zomerbier meegekregen in Brugge Proeft door vertegenwoordiger John Barrez. Het is een variant of de appelversie van Redbocq maar als basis het befaamde Blanche de Namur. Aangepaste receptuur met toevoeging van verse lichtzure appels. Gebrouwen met tarwemout en inbreng van kaneel, koriander en sinaasappelzeste. Deze variant is zeer laag in alcohol (3,1%) en zeer geschikt bij het aanmaken van cocktails of granito.
PROEFKOTJE: Wazig strogeel van kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma wordt vooral beheerst door de fruitigheid van verse appel en het gebruik van de diverse ingrediënten en hier is ook honing gevoel merkbaar. Een licht mondgevoel herbergt vooral een licht zure appelsmaak waarin een frisse tarwebitterheid met daarin wat kruidigheid en zoete honing een weg zoekt naar een fruitige, lichtbittere korte afdronk.
Brasserie du Bocq, Rue de la Brasserie 4, Purnode - gsm John Barrez: 0470/964 364 - info@brasseriedubocq.be - www.dubocq.be
Gekregen van Erwin Vermeulen, winnaar van Vayamundo bier 2016. Deze blonde lekkernij komt van de receptuur van het Vayamundobier maar naast de gebruikelijke hopsoort Saaz een versterking toe te voegen met Mosaïc en Sorachi (ook als dry-hopping) wat een heerlijk gevoel veroorzaakte. De naam is een link naar Stan, het zoontje van brouwer Erwin. Na thuis in eigen stek gebrouwen werd het in grotere capaciteit in de ketels van brouwerij Pirlot in Zandhoven gebrouwen.
PROEFKOTJE Helder blonde kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een fruitig (banaan) moutaroma waarin de gebruikte Pirlotgist maar vooral de hopaanvoer zijn deel eist. In de aangenaam zoetgevoelige smaak komt de hopbitterheid goed tot uiting en eindigt met een heerlijk zacht hopbittere lange afdronk. Zeer geschikt als abieritief maar ook als gezelschapsbier.
Deze Belgische sour vond ik in het grote gamma van de familie Janssens tijdens een zoektocht bij Bierhalle Deconinck Vichte. Een de traditionele wijze gebrouwen fruitbier met toevoeging van krieken van Tildonkse kweek die na inenting van spontane gisting en een gedwongen rustperiode in eiken vaten een heerlijk zure voldoening krijgen.
PROEFKOTJE: Mooie rode kleurgloed met kleine, maar fijne, lichte rosé schuimkraag en een pittige carbonatatie. Het moutaroma beperkt zich vooral tot de zuurte van de krieken te koesteren door het eikenhouten verhaal. Zeer aangrijpende krieksmaak die zijn weg zoekt met naar een azijnzurige uitweg en eindigt op een zeer aangename, licht fruitige en nog wat zure afdronk die wel nog een tijdje blijft nazinderen in de keel. en voor de biergenieters een leuk abieritief.
Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal, Caubergstraat 2, Tildonk - gsm Jef: 0498/31 97 76 - jef@hoftendormaal.be - ook op FB
Meegebracht bij een bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Dit hopvol bier werd reeds gebrouwen sedert 2014 als opvolger van het kleurrijke en vrouwvriendelijke 'Pink Killer'. Met naast gebruik van gerstemout is er een toevoeging van vier verschillende hopsoorten in diverse momenten van het brouwproces. Een zeer lekker (voor wie van zachte bitterheid houd) abieritief en past bij vele lekkere maaltijden.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met mooie, vaste witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. In het fruitig (perzik, annanas) en licht gekruid aroma wordt vooral aandacht gevestigd op het gebruik van de hopsoorten maar er is ergens ook een glimp mout. In de zachte karaktervolle smaak komt , vooral door de dry-hopping, de stevige heersende bitterheid die verder leidt naar een droge, zeer hopbittere lange afdronk.
Brasserie de Silly, Rue Ville 2, Silly - 068/25 04 80 - silly@silly.beer.com - http://www. silly.beer?com
De Estlandse zigeunerbrouwerij Vaat uit Tallinn heeft de opdracht gegeven aan Dany De Smet (Brij Slaapmutske) om hun receptuur van deze speciale witten te laten brouwen bij De Proefbrouwerij. De Estlandse recepturen zijn ontstaan door een Internationale groep met verschillende achtergronden maar met een gezamenlijke passie voor bieren met een onafhankelijke creativiteit, nauwkeurig gebrouwen en uitstekende drinkbaarheid en dat vonden e onder meer bij brouwer Dany De Smet. Vandaar.... Deze uitzonderlijke witten waarbij naast de goed gekozen hopsoorten de nadruk werd gelegd via de dry-hopping van de Nieuw-Zeelandse dubbeldoelhop Nelson Sauvin.
PROEFKOTJE: Wazig blond gouden kleur met een romige witte schuimkraag en de nodige carbonatiatie. In het aroma overvalt u een fruitig gekruide hoppigheid waarbij tussendoor een zachte moutigheid merkbaar is. De licht gezoete fruitigheid in de smaak brengt vooral de gebruikte hopsoort naar boven en daarbij een fruitige invloeg meebrengt en eindigt op een aangename, droge hopbittere afdronk waarbij de fruitigheid meer naar abricoos schijnt te gaan maar ook het kruidig accent blijft behouden. Zeer mooi abieritief bij alle gelegenheden.
Gipsy Brewery Vaat, Türi 6, Tallinn (Estland) - vaat@vaat.ee - http://vaat.ee
Aangeboden door de lieftalige Gaverhopke assistente Elsie Baert tijdens de voorstelling in Bierhalle Deconinck en meteen gekozen voor BierBrief 475 door Melissa Dhooge die er meteen een foto van nam in haar originele stijl. De aanwezigheid van een goed gekozen kruiden spectrum als jeneverbes, gagel en kruidnagel maakt van het geheel een feestelijke indruk.
PROEFKOTJE: Donker goudblonde kleur met mooie eenvoudige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mede door zijn licht amber gekleurdheid heeft het aroma een opwelling van een abdijtripel maar vooral zijn kruidige uitstraling laat hem de winterperiode overleven. Een goed doordrinkbaar geheel waarbij de tamelijk licht geroosterde bitterheid en invloed van de gebruikte kruiden goed verteerd en met een zeer toegankelijk gevoel naar een frisse gloed de afdronk waar een mooie gist-moutbitterheid en een nog steeds aangename kruidigheid een rol van betekenis kan en mag geven in de winterse bierwereld.
Geschonken door Gaëtan van Bossuwé Brewing via 't Kruiske Deerlijk. Deze receptuur van het befaamde duo Gaëtan Vandenbulcke en Géraldine Legein ook weer gebrouwen bij Brouwerij Eutropius Menen. Deze bijzonder unieke hoppigaard werd gebrouwen als aandenken aan het vele vrijwilligerswerk dat al 29 jaar wordt gedaan in het Kortrijkse jeugdhuis De Pit's, een onderdeel van de 'Bang Zoom Noise Productions' (Sint-Rochuslaan 1). De invoeging van onder meer de hopsoorten Simcoe en Challenger maken er een uniek stukje hopgehalte van en het wordt dus weer genieten van deze uitzonderlijke recepturen.
PROEFKOTJE: Goudblondje met romige witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma wordt door de hopsoorten beheerst maar met toch wat ruimte voor de gebruikte mout. Een zeer aangename hopbitterheid zweeft doorheen het smaakpallet waarbij, naar het einde toe ook de mout een plaatsje vindt en met zijn zachte, fruitige hopbitterheid in de droge afdronk zich dan ook aanbiedt als perfecte dorstlesser bij onder meer een lang verblijf in de Kortrijkse Pit's.
Bossuwé Brewing, Leiestraat 22 Kortrijk - gsm: 0479/123 629 - mail: tony@bossuwe.com - http://www.bossuwe.com - ook op FB en Instagram.
Aangeboden door Sandrino Desender, vertegenwoordiger voor Leroy Breweries. Deze jaarlijkse creatie van Karel Leroy is een Limited Edition van den Harvest (9000 liter of ongeveer 1000 bakken) werd gebrouwen in de ketels van de biermakerij in Boezinge met verschillende mouten en de hoppigheid komt vooral uit de soort Saphir. Wordt ieder jaar (sedert 1981) als aandenken bij de Poperingse Hoppefeesten.
PROEFKOTJE: Mooi goudkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Complex aroma waarin de plaatselijke gist, de gekende mouten en vooral de hommelwerking ieder zijn aandacht trekken. Een gebloemde, licht fruitige, hopbittere smaak een beetje aangesterkt door wat matige moutinval en naar het einde toe afsluit met een frisse, aangename, droge citrusgevoelige afdronk. Wordt dus genieten.
Als ambassadeurs van Project Homobeerectus' komt de nummer vijf in die reeks natuurlijk onder de aaandacht van Melissa Dhooge. De digitale klok op de site sloeg over op 6 december 2017 en het duo Pirens-Kindt greep naar de geest van de komende (heilige) feestdagen en koos voor een gekruiste heilige met voedsel als cookiekruiden maar met Belgische hop. Onder de slogan 'Anguis latem in herb ' wensen ze iedereen een 'very mary Christmalt'
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met romige licht beige schuimkraag en stevige carbonatatie. Se plaatselijke gist komt mooi in beeld in dit moutgelateerd aroma waarin ook een plaatsje is voor onze hop. Een gemoedelijk scherpe smaak weerspiegeld een zachte mout-gistbitterheid waarin de gebruikte hop zijn rechten een beetje opeist en waarbij de smaak en kruidigheid van klaaskoeken pas laat in de mond opduikt en zich verderzet in een droge, aangenaam gekruide afdronk0 Heerlijk gezelschapsbier tijdens de komende feestdagen. Een alternatief winterbier die een mens gelukkig doorheen de komende feestdagen brengt. Opgelet: beperkt in voorraad en verkrijgbaar bij de uitgekozen 30 ambassadeurs.
Aangeboden, geproefd en opgetekend tijdens Winterbierfestival te Waregem (WBF). Hans Dusselier en zijn zoon Victor, beiden brouwers met de zogenaamde hoek af, zijn gegroeid uit de wijnhandel De Solari en brouwen voorlopig hun speciale bieren in de ketels van de bevriende brouwerij Craywinckelhof in Lubbeek, dit in afwachting van eigen kweek waar ze leuke specialiteitjes gaan uitbrengen. Deze unieke tripel onder het motto: Pure Natural Taste werd gebrouwen met tarwe- en gerstemout en invoer van de verschillende hopsoorten: Magnum, Challender, Hallertaü Hersbrucher, Goldings Styrian Goldings en Saaz. De kruiding met cardomon en sinaasappelzeste maakt er een fris biertje van.
PROEFKOTJE: Wazige blonde met een kleine maar koppige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Fruitig (een beetje banaan) naar de hop wijzend aroma waarin de toets kruidigheid al merkbaar is. In de aangename smaak is een licht hopbitterheid heersend en de invoer van het cardemon en appelsienzeste zijn weg zoekt naar een zachte hopbitterheid, fruitig en frisse afdronk. Mooie aanrader als begeleider . voor een avondje vol gezelligheid.
Bierfirma H. Hart / De Solari, Brusselsesteenweg 85a Kwatrecht (Wetteren) - 0488/13 78 78 - info@desolari.be - http://www.desolari.be