PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
23-08-2017
Bomb-Out
Melissa koos voor BB 458 voor een jong, ondernemend koppel. Opnieuw deden de recepturisten Gaëntan en Geraldine het maximum wat smaak betreft. Dit stukje vloeibaar goud werd in grote oplage gebrouwen in de ketels van Brij. Eutropius Menen. Bomb-Out is een knipoog naar het gedwongen vertrek bij of na een bombardement of gedwongen mislukking. Het is een zeer aangenaam en lekker gezelschapbier waarbij iedere bierliefhebber moet genieten. Om het nivellering effect te bewaren werd gewerkt met roggemout waarbij tijdens het brouwproces de hopsoorten Magnum en het in Poperinge gekweekte Duitse Hallertau Mittelrüh een twist wordt gecreëerd met een usaanse gist. (foto genomen met medewerking van Mel)
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een zoet roggemoutig gegeven in het aroma waarin de verrijking van de hopsoorten zijn aandacht opeist. Een aangename en pittige hopbittere smaak met toetsen van het speciale usa-gist gebruik dat eindigt op een mooie citrus en hop gevoeligheid in de droge afdronk
Geproefd in Estaminet De Brouwerij (Brij. d'Oude Maalderij) bij Jef en Steffi Pirens.Volgend hun zeggen hebben de makers van de ginger brandy 'Tering 23' gevraagd om hun drank te mengen in het bierEupense welke een mooi resultaat opleverde vooral van bierliefhebbers die houden van wat kruidigheid in hun bier dat toch beperkt bleef tot 6,5%.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een bloemig gistaroma waarin vooral het gebruik van de gember haar deel opeist. Deze gember aanvulling (en kardemon) zijn een grote troef in het licht zoete mondgevoel waarin ook wat moutbitterheid doorschemert en eindigt op een pittige doch licht zoete bitterheid in de korte afdronk
Geproefd in tijdens Bierfestival te Zwevegem. Met deze grasshopper (sprinkhaan) de volgende beschermer van de hop. Een recept van hobbybrouwer Kris Dexters (Kriko) en in grotere capaciteit gebrouwen bij Brij. Anders (Halen). De aanwezigheid van de hopsoorten Tomahawk (bitter), Citra die het aroma verzorgd en Mosaic voor de kruidigheid maakt van het geheel een graag gedronken abieritief.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond met mooie witte schuimkraag en goede carbonatatie. Fruitig gebloemd hoparoma waarbij de citrahop vooral haar deel opeist. Een zacht gevooisde, zoetaanvoelende hopsmaak waar de gebruikte hopsoorten hun werk zeer evenwichtig uitvoeren en eindigt op een zwoele hopbitterheid in een lange droge afdronk.
José Dewaele, expert en zaakvoerder van sportvoeding en verzorging, met onder meer Champ Energy, heeft eindelijk zijn natte droom als lid van de Waregemse Bierfanaten (WBF) verwezenlijkt met het laten brouwen van een bier versterkt met zijn energydrank (Champ). In samenwerking met Brouwerij De Meester Stasegem en Patrick Vervaecke, vooritter WBF werd dit energiebier gebrouwen waarbij een meesterlijke bier werd vermengd met extrakten als dextrine, dextrose en andere voedingszuren tijdens het brouwproces en een uniek gegeven oplevert.
Champ, ooit de eerste energydrank op de sportgezondheidsmarkt, is zeer bekend in wielermilieu's. Het wordt de bedoeling om het energiebier Champ op het etik te personaliseren voor clubs en andere verenigingen....
PROEFKOTJE: Goudblond van kleur met mooie romige schuimkraag en pittige carbonatatie. Fruitig licht gekruid hopgevoel met toets mout en waar tevens de plaatselijke gist merkbaar is. Het mondgevoel is zeer toegankelijk met een aangename hopbitterheid maar ook wat moutigheid toelaat en eindigd met een licht gekruide bitterheid in de korte afdronk.
Meegebracht om thuis te genieten uit de grote voorraad geuze- en lambiekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Na dertig jaar sweet-zoete producten eindelijk eens iets prachtigs (eigen mening) verwezenlijkt met hun uitstekende lambiek Na de oude geuze hebben ze bijna de perfectie (wat mijn smaak betreft) bereikt met deze authentieke 'Oude Kriek'. Deze steekpartij was het eerst bestemd voor de usanen maar intussen ook in ons bierlandschap ingeburgerd en...de moeilijk te verkrijgen Belgische Schaarbeekse krieken gebruikt. Ps de Oude Kriek 2014 is op in de brouwerij maar ze hebben voor 2018 een nieuwe levering op de agenda.
PROEFKOTJE: Wijnrode kleur met fijne, vlug verdwijnende roze schuimkraag en bijna geen carbonatatie. . Een intense zurige kriekwalm siert het aroma waarin zich een toets citroenzest bevindt en u de gekende foeder waarneming ontdekt. Het licht melkzurig mondgevoel heeft een fruitige zachtheid waarbij de Schaarbeekse zure krieken aandacht vragen. De afdronk is redelijk droog en draagt nog steeds de frisse kriekprikkels met zich mee.
Gekregen van mijn vriend Dirk Vindevogel. De bieren Kompel werden gebrouwen bij de Kasteelbrouwerij Ter Dolen (Brouwerij Den Dool) te Houthalen/Helchteren als herdenking van 30 jaar sluiting van de kolenmijnen te Eisden en kwamen er op initiatief van Sandro Di Pietro (Bierfirma Kompel) uit Maasmechelen. Kompel betekend vriend of makker. Er werd gebruik gemaakt van heidehoning (zeer aanwezig) afkomstig uit het Nationaal Park Hoger Kempen/Mechelen Heide.
PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en redelijke carbonatatie. Zacht citrusaroma waarin vooral de gebruikte honing en een toets koriander een hoofdrol spelen. Een aangename moutbitterheid siert de citrusgevoelige smaak waarbij ook hier de koriander en vooral de honing zijn deel eist. Zoet, lichtbittere afdronk. Mooi gezelschapsbier en doordrinker.
Voor BierBrief 456 zocht Melissa het weer eens tussen de klassiekers die voltallig aanwezig zijn in Bierhalle Deconinck Vichte. Misschien was het ook dit unieke, befaamd geworden hoornglas die aandacht trok. Ik heb het ook geproefd in BSP lokaal Djings Beveren Roeselare. Het bier werd in opdracht van Brasserie d'Ebly gebrouwen bij Brasserie ds Legendes. De naam verwijst naar de Luxemburgse gemeente La Corne du bois des pendus. Gebrouwen met pilsmout en tarwe met gebruik van 2 goed gekozen hopsoorten wat een zonnig brouwsel kenmerkt. Het is ook bekend als 'suikervrij'
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Gistgevoelig, kruidig citrusaroma waarin een lichte hoppigheid merkbaar is. De smaak is zacht tarwebitter met een fruitige (perzik) invloed met ook hier wat sijpelende hop die eindigt met een een droge pittige afdronk. Goeie doordrinker en gezelschapsbier.
Brasserie La Corne, Rue Saint-Martin 42 / Rue Champs Claire 4, Léglise/Ebly - Tel 061/31 31 35 - gsm: 0499/746 921 - info@lacorneduboisdespendus.be - http://www.lacorneduboisdespendus.be
Meegenomen uit het rijke gamma Streekbieren bij Bierhalle Deconinck. De intussen bekende recepturist Joeri Cools liet ook dit romantisch getinte bier brouwen bij Brouwerij Contreras Gavere. De bedoeling is een inspirerend gevoel te geven tijden het genieten van het bier. Dit fruitbier (Quarts = steen der vriendschap) is dan ook met hetzelfde Indische kruidentuiltje als de andereLibidus bieren gebrouwen met daarbij invoeging van een drietal vruchten als mango, mandarijn en de befaamde lampionplant of goudbes.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig kleur met mooie egale witte schuimkraag en gezapige carbonatatie. Een complex aroma waarin relatie ontstaat tussen het fruitgebruik en de aanwezige kruiden. In het zachte mondgevoel zijn het vooral het aangenaam kruidentuiltje dat doorheen de hele smaaktest je inpakt en met een romantische bui eindigt op een licht gekruide en zacht bittere afdronk. Mooi date bier.
Aangeboden door brouwer Gino Vantieghem tijdens het verjaardagsfeest van De Feniks Heule waar toegankelijk Kamielke, vroeger gebrouwen bij Eurtropius, een nieuwe gedaante kreeg. Het originele recept van Zomergemse hobbybrouwer Koen Van Loo kreeg een hedendaagse aanpassing waar de haver werd vervangen door tarwemout en een dry-hopping met Mosaic er een frisse toets inbrengt. Kamielke verwijst naar de tram op lijn 377 die sjokte tussen Deinze en Gent via Ruislede en ook Zomergem passeerde.De tramsporen op Motjesbrug zijn daar nog stille getuigen van.
PROEFKOTJE Goudblonde kleur met mooie romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fruitig (mango) aroma met een kleine verwijzing naar het tarwegebruik met een licht kruidige aandacht. De smaaktest brengt een heerlijk hopgevoel waarin een frisse kruidigheid zijn weg baant en het gebruik van de grassige hopsoort zeer aanwezig is en eindigt op een aangename hopgevoelige lange droge afdronk. Prachtig gezelschapsbier.
Bierfirma De Biersmid, Koen Van Loo, K.L.Ledeganckstraat 51, Zomergem - 0494/146 770 - debiersmid@gmail.com -
De inbreng van Melissa Dhooge in BierBrief 455 is een pareltje uit het brein van taxichauffeur Joeri Cools die na een pak proefbrouwsels zijn receptuur liet brouwen in de ketels van Brouwerij Contreras Gavere. Onder de noemer 'never ending beer' vindt je in dit brouwsel een viertal hopsoorten maar ook een groot aantal Indische kruiden onder meer gember, rozemarijn,angeleca, selderzaad, tijm, vervain en centella in verwerkt. Allen garanderen een lustopwekkende werking. het etiket is ontworpen door de Gentse Graphic Design Chilli.be.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitig (perzik) aroma met een licht kruidig parfumgevoel. De smaak is een complexe samenwerking van een zoet, fruitige bitterheid met een kruidige invloed van afrodisiaca's en het eindigt met een droge, aangenaam gekruide afdronk.
Het is ne keer wat anders, een vers gehopt biertje een paar maanden later vinden en dan pas proeven en beoordelen. Deze hoppigaard werd in vorige plukperiode handmatig van de 'eigen kweek' Magnum ranken getrokken en rechtstreeks aan het brouwproces toegevoegd. Toch een beetje een voorbeeld van een Belgische IPA (voor zover deze letters voor sommigen meer betekenen dan marketing)
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en nog steeds stevige carbonatatie. Het hopgevoelig aroma haalt nog altijd de bovenhand. De hopbitterheid is intussen iets afgezwakt maar is toch nog steeds pittig genoeg om een aangename iets kruidige overtocht te maken naar een droog zacht bittere afdronk
Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal, Cauberg 2, Tildonk - Andre: 0477/515 991 - Jef: 0498/319 776 - andre@hoftendormaal.com (zelfde voor Jef, Dries of Lisa) - http://www.hoftendormaal.com
Meegebracht uit het rijke gamma Westvlaamse godendranken bij Bierhalle Deconinck Vichte. Met naamverwijzing naar de Japanse kamikaze bommenwerper lieten Gaetan en Geraldine Vandenbulcke hun recept met de, bij de usanen gekweekte, Japanse Sorachi-Ace hop verwerken in de ketels van Brouwerij Eutropius Menen. Het werd een unieke Belgisch aanvaarbare pils (lage gisting) waarin ook nog rijst, gerst- en tarwemout zijn ingebracht met een toets Duitse superalfahop Hercules wat een heerlijk frisse doordrinker opleverde
PROEFKOTJE: Blonde kleur met mooie witte schuimkraag en goed gedoseerde carbonatatie. Een fris tarwemout aroma waarin ook wel plaats is voor wat rijstgevoel. Een licht, fruitig mondgevoel blijft zijn frisheid behouden waarbij een lichte aangename zuurte zijn weg zoekt via een gevoel van hop en moutbitterheid naar een droge licht bittere afdronk.
Melissa koos in BierBrief 453 opnieuw voor haar bewondering bij de brouwkunsten van Jef Pirens meteen ook het succesrijke derde bier van het Project 'Homo Beerectus' waarbij haar bierboetiek als ambassadeur werd uitgekozen. Proefde het bier tijdens de voorstelling van het Gouden Belgisch Hoplogo in Poperings Hopmuseum, bij Jef en Steffi in hun uniek Estaminet, bij Kevin in 't Kruiske Deerlijk en als proefactiviteit bij De Beverse Schuimkraag Proevers in café Djings Roeselare. Het is de eerste van een reeks (6) in ons land gekweekte vreemde singlehops. Hier werd gekozen voor een frisse 'Sorachi Ace' gekweekt door de hommelboeren 'Hoppecruyt' Proven. Deze dubbeldoelhop heeft een heel andere gewaarwording dan zijn Japanse versie, ooit ontwikkeld door de Sappoto Breweries.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatie. Het aroma wordt bijna volledig beheerst door de pompelmoesgeur van de Belgische hopsoort. Ook in een citrusgevoelige smaak beleef je de zachtheid van de hopbitterheid en ondanks zijn lichte percentage alcohol (5,5%) krijgt men toch een behoorlijk, aa,gename alcoholwarmte. Eindigen deed hij met een licht zoet aanvoelende droge hopbitterheid in een tamelijk lange afdronk. Bier om als bierliefhebber echt te genieten.
Onder de noemer 'recht van spreken als je het zelf geproefd hebt' hebben we samen met brouwer Jef Pirens (d'Oude Maalderij) in zijn uniek Estaminet in de 'Free AB InBev Zone' een blik commercieel bier blind geproefd. Het bleek een, binnenkort verdwijnende, laagalcohol (0,5%) bier te zijn. De verwachte be(ver)oordeling werd dan ook bevestigd. Op de grens van het toelaatbare en voor de echte bierliefhebber een strook te ver.
PROEFKOTJE:Goudblonde kleur met mooie romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Zoet pilsmoutig aroma, een beetje neigend naar chemisch metalic. Een zoete en banaanachtig licht mondgevoel heeft nog een smaak van lichte bitterheid waarbij de maisvlokken een belangrijk deel eisen. De afdronk is wel heel miniem en smakeloos. Dat het van de markt verdwijnt is het enige positieve dat ik van dit product kan en mag verwachten.
Brasserie Jupiller (Piedboeuf), Rue des Anciennes Houblonières 2, Jupille-sur-Meuse.
Geproefd tijden feest van één jaar Brouwerij De Feniks (& Friends) in Heule. Een callab tussen de Alvinne brouwers en de collega's van het Spaanse Laugar Brewery (Gordexola). Gebrouwen met 30% rogge en 20% tarwe. Een lekker wild fruitbier van amper 4% met gebruik van diepvries frambozen (15kg/100l) en na het brouwen wordt het goedje een hele tijd geborgen in inox-tanks om zijn leuke smaak aan de bierliefhebber af te geven en te helpen de zomerse temperaturen te temmen.
PROEFKOTJE: Mooi rode kleur met weinig roze schuimkraag en een zacht aanvoelende carbonatie. Een licht zurig fruit (framboos) aroma. De fruitige framboos smaak maakt een frisse indruk ook wel een beetje door de zurige invloed alhoewel plaats is voor wat moutbitterheid. Met een zacht mondgevoel die eindigt met een zwoele funky, licht zurige afdronk die wel een beetje blijft nazinderen.
Geproefd en van genoten op de verjaardag van brouwer Dirk De Meester. Deze lekkere doordrinker werd gebrouwen op vraag van de vele Stasegemse klanten van het plaatselijk proefcafé.
PROEFKOTJE: Wazig geelblond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een aroma waarin de plaatselijk gist maar ook de pilsmout zijn belangrijkheid meegeeft. Een zalige zoet aanvoelende moutbitterheid beroerd de smaak waarin ook hier de gist met wat fruitigheid zijn aandacht opeist en eindigt met een zacht bittere afdronk. Zeer aangename doordrinker of gezelschapsbier.
Genoten tijdens de Oostendse Bierjutterij met dank aan vertegenwoordiger Dirk Vandamme voor de wereldprimeur (01/07/17). 'Indulgence' een smaakexpressie van exclusieve verrukkingen om van te genieten op speciale momenten. De Gouden Carolus Cuvée v/d Keizer (blauw) werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single malt Whisky na opeenvolgende rijpingen in bourbon vaten waarna een rusttijd in plaatselijke vaten.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met weinig beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoet moutaroma met invloed van de eikenhout rijping. Een romig volmondig gevoelige smaak waarin naast het houtgevoel ook vanille en chocolade hun weg zoeken met naar het einde toe een aangename alcoholwarmte waarna een korte bitterzoete afdronk heerlijk aanvoelt. Zeer prachtig degustief.
Meegekregen tijdens de Tieltse feesten aan de stand van de Serviceclub Fifty-One. Ze hebben bij Brouwerij Strubbe Ichtegem een eigen bier laten brouwen. Het werd een frisse tripel van 7,2%. Nen 'ullewupper' is Westvlaams dialect voor een flesopener. Meer info vind je op www.ullewupper.be.
PROEFKOTJE: De kleur is donkergoud en heeft een mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aangenaam gekruid moutaroma. De smaak voelt zacht moutbitter met een licht zoet gevoel waar een citrus tintje thuishoort en eindigt op een zwoele zachtbittere afdronk.
Via de goede band met Duvel Moortgat mocht ik (samen in petit comité en met de Roeselaarse biervereniging BSP dit fruitbier uit de Chouffe familie uitproeven. Het bier gebrouwen voor de Franse markt is een uniek fruitbier vol verrassingen. Een verfrissende MC Chouffe als basis en aangevuld met overheerlijk fruit. Een stortvloed aan kriek maar met toetsen van aardbei, marsepein en zoete port.
PROEFKOTJE: Dieprode kleur met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma is een snoepboeket van kers en marsepein waarin de plaatselijke gist een plaatsje zoekt. Een complexe smaak die wel wat kunstmatig aanvoelt en met toetsen van kers, karamel en wat porto komt het snoepgevoel over de hele lijn. Naar het einde toe word het zoete portogevoel iets sterker door de inmenging van een zachte bitterheid. Het eindigt met een zoete droge afdronk met een tamelijk portoachtige en roodfruit met marsepein gegeven.
In BB 451 was 'De Keuze van Mel' opnieuw een hoppige klassieker uit het prachtig gamma van Monique en Ronald Mengerink. Een type 'Double IPA' met gebruik van 14 hopsoorten die op verschillende tijdstippen in het brouwproces komen (mash hopped, firt wort hopping, late wort hopping, dry hopping) wat een hopperste extase veroorzaakt.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met romige schuimkraag en een fijne carbonatatie. Het aroma wordt natuurlijk overheerst door het veelvoudig hop gebruik maar toch komt er een vleugje caramout doorheen. De smaak is dan ook volledig hopgekleurd waarin het verhaal van citrus en pompelmoes heerlijk inkomen. Een aangenaam vol mondgevoel brengt dan ook een lang aanhoudende hopbitterheid in de afdronk.
Brouwerij De Dochter van de Korenaar, Oordeelstraat 38, Baarle-Hertog - 014/699 800 - brouwerij@dedochtervandekorenaar.be - http://www.dedochtervandekorenaar.be