Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    06-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Champ (Sportbier)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    José Dewaele, expert en zaakvoerder van sportvoeding en verzorging, met onder meer Champ Energy, heeft eindelijk zijn natte droom als lid van de Waregemse Bierfanaten (WBF) verwezenlijkt met het laten brouwen van een bier versterkt met zijn energydrank (Champ). In samenwerking met Brouwerij De Meester Stasegem en Patrick Vervaecke, vooritter WBF werd dit energiebier gebrouwen waarbij een meesterlijke bier werd vermengd met extrakten als dextrine, dextrose en andere voedingszuren tijdens het brouwproces en een uniek gegeven oplevert.

    Champ, ooit de eerste energydrank op de sportgezondheidsmarkt, is zeer bekend in wielermilieu's. Het wordt de bedoeling om het energiebier Champ op het etik te personaliseren voor clubs en andere verenigingen....

    PROEFKOTJE: Goudblond van kleur met mooie romige schuimkraag en pittige carbonatatie. Fruitig licht gekruid hopgevoel met toets mout en waar tevens de plaatselijke gist merkbaar is. Het mondgevoel is zeer toegankelijk met een aangename hopbitterheid maar ook wat moutigheid toelaat en eindigd met een licht gekruide bitterheid in de korte afdronk.

    Dewaele José, sportvoeding verzorging, Liebaardstraat 55, Desselgem (Waregem) - 056/71 71 27 - 0496/25 94 80 - dewaele.jose@skynet.be - www.dewaele-voeding.be

    Brouwerij De Meester, Steenbruggestraat 187, Stasegem (Harelbeke - 056/903 803 - 0468/143 680 - info@brouwerij-demeester.com - www.brouwerij-demeester.be

    Reageer (0)

    03-08-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Troch Oude Kriek 2014
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht om thuis te genieten uit de grote voorraad geuze- en lambiekbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Na dertig jaar sweet-zoete producten eindelijk eens iets prachtigs (eigen mening) verwezenlijkt met hun uitstekende lambiek Na de oude geuze hebben ze bijna de perfectie (wat mijn smaak betreft) bereikt met deze authentieke 'Oude Kriek'. Deze steekpartij was het eerst bestemd voor de usanen maar intussen ook in ons bierlandschap ingeburgerd en...de moeilijk te verkrijgen Belgische Schaarbeekse krieken gebruikt. Ps de Oude Kriek 2014 is op in de brouwerij maar ze hebben voor 2018 een nieuwe levering op de agenda.

    PROEFKOTJE: Wijnrode kleur met fijne, vlug verdwijnende roze schuimkraag en bijna geen carbonatatie. . Een intense zurige kriekwalm siert het aroma waarin zich een toets citroenzest bevindt en u de gekende foeder waarneming ontdekt. Het licht melkzurig mondgevoel heeft een fruitige zachtheid  waarbij de Schaarbeekse zure krieken aandacht vragen. De afdronk is redelijk droog en draagt nog steeds de frisse kriekprikkels met zich mee.

    Brouwerij De Troch, Langestraat 80, Wambeek - 02/582 10 27 - info@detroch.be - http://www.detroch.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kompel Bellefleurs
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van mijn vriend Dirk Vindevogel. De bieren Kompel werden gebrouwen bij de Kasteelbrouwerij Ter Dolen (Brouwerij Den Dool) te Houthalen/Helchteren als herdenking van 30 jaar sluiting van de kolenmijnen te Eisden en kwamen er op initiatief van Sandro Di Pietro (Bierfirma Kompel) uit Maasmechelen. Kompel betekend vriend of makker. Er werd gebruik gemaakt van heidehoning (zeer aanwezig) afkomstig uit het Nationaal Park Hoger Kempen/Mechelen Heide.

    PROEFKOTJE: Goudblonde kleur met romige witte schuimkraag en redelijke carbonatatie. Zacht citrusaroma waarin vooral de gebruikte honing en een toets koriander een hoofdrol spelen. Een aangename moutbitterheid siert de citrusgevoelige smaak waarbij ook hier de koriander en vooral de honing zijn deel eist. Zoet, lichtbittere afdronk. Mooi gezelschapsbier en doordrinker.

    Kasteelbrouwerij De Dool, Eikendreef 21, Houthalen/Helchteren - 011/606 999 - info@terdolen.be - www.terdolen.be

    Sandro Di Pietro: 0494 845 17 67 -  Frederic Fabry: 0488 19 26 30 - info@kompel-bier.be - www.kompel-bier.be


    Reageer (0)

    31-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La Corne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor BierBrief 456 zocht Melissa het weer eens tussen de klassiekers die voltallig aanwezig zijn in Bierhalle Deconinck Vichte. Misschien was het ook dit unieke, befaamd geworden hoornglas  die aandacht trok. Ik heb het ook geproefd in BSP lokaal Djings Beveren Roeselare. Het bier werd in opdracht van Brasserie d'Ebly gebrouwen bij Brasserie ds Legendes. De naam verwijst naar de Luxemburgse gemeente La Corne du bois des pendus. Gebrouwen met pilsmout en tarwe met gebruik van 2 goed gekozen hopsoorten wat een zonnig brouwsel kenmerkt. Het is ook bekend als 'suikervrij'

    PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met romige witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Gistgevoelig, kruidig citrusaroma waarin een lichte hoppigheid merkbaar is. De smaak is zacht tarwebitter met een fruitige (perzik) invloed met ook hier wat sijpelende hop die eindigt met een een droge pittige afdronk. Goeie doordrinker en gezelschapsbier.

    Brasserie La Corne, Rue Saint-Martin 42 / Rue Champs Claire 4, Léglise/Ebly - Tel 061/31 31 35 - gsm: 0499/746 921 - info@lacorneduboisdespendus.be - http://www.lacorneduboisdespendus.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Libidus Quarts
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit het rijke gamma Streekbieren bij Bierhalle Deconinck. De  intussen bekende recepturist Joeri Cools liet ook dit romantisch getinte bier brouwen bij Brouwerij Contreras Gavere. De bedoeling is een inspirerend gevoel te geven tijden het genieten van het bier.  Dit fruitbier (Quarts = steen der vriendschap) is dan ook met  hetzelfde Indische kruidentuiltje als de andereLibidus bieren gebrouwen met daarbij invoeging van een drietal vruchten als mango, mandarijn en de befaamde lampionplant of goudbes.

    PROEFKOTJE: Donker amberkleurig  kleur met mooie egale witte schuimkraag en gezapige carbonatatie. Een complex aroma waarin relatie ontstaat tussen het fruitgebruik en de aanwezige kruiden. In het zachte mondgevoel zijn het vooral het aangenaam kruidentuiltje dat doorheen de hele smaaktest je inpakt en met een romantische bui eindigt op een licht gekruide en zacht bittere afdronk. Mooi date bier.

    Bierfirma/Taxi Libidus, Joeri Cools, Eeksken 38, Evergem - 09/227 27 27  - 0485/651 659 - info@libidus.be - www.libidus.be

    Brouwerij Contreras, Molenstraat 110 Gavere - 09/384 27 06 - info@contreras.be  -  www.contreras.be



    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hop Kamielke
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Aangeboden door brouwer Gino Vantieghem tijdens het verjaardagsfeest van De Feniks Heule waar toegankelijk Kamielke, vroeger gebrouwen bij Eurtropius, een nieuwe gedaante kreeg. Het originele recept van Zomergemse hobbybrouwer Koen Van Loo kreeg een hedendaagse aanpassing waar de haver werd vervangen door tarwemout en een dry-hopping met Mosaic er een frisse toets inbrengt. Kamielke verwijst naar de tram op lijn 377 die sjokte tussen Deinze en Gent via Ruislede en ook Zomergem passeerde.De tramsporen op Motjesbrug zijn daar nog stille getuigen van.

    PROEFKOTJE Goudblonde kleur met mooie romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fruitig (mango) aroma met een kleine verwijzing naar het tarwegebruik met een licht kruidige aandacht. De smaaktest brengt een heerlijk hopgevoel waarin een frisse kruidigheid zijn weg baant en het gebruik van de grassige hopsoort  zeer aanwezig is en eindigt op een aangename hopgevoelige lange droge afdronk. Prachtig gezelschapsbier.

    Bierfirma De Biersmid, Koen Van Loo, K.L.Ledeganckstraat 51, Zomergem - 0494/146 770 - debiersmid@gmail.com -

    Brouwerij De Feniks, Mellestraat 138 Heule (Kortrijk) - 0498/153 860 - info@brouwerijdefeniks.be

    Reageer (0)

    25-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Libidus Pearl
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De inbreng van Melissa Dhooge in BierBrief 455 is een pareltje uit het brein van taxichauffeur Joeri Cools  die na een pak proefbrouwsels zijn receptuur liet brouwen in de ketels van Brouwerij Contreras Gavere. Onder de noemer 'never ending beer' vindt je in dit brouwsel een viertal hopsoorten maar ook een groot aantal Indische kruiden onder meer gember, rozemarijn,angeleca, selderzaad, tijm, vervain en centella in verwerkt. Allen garanderen een lustopwekkende werking. het etiket is ontworpen door de Gentse Graphic Design  Chilli.be.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitig (perzik) aroma met een licht kruidig parfumgevoel. De smaak is een complexe samenwerking van een zoet, fruitige bitterheid met een kruidige invloed van afrodisiaca's en het eindigt met een droge, aangenaam gekruide afdronk.

    Bierfirma Libidus, Eeksken 38, Sleidinge - 0485/651 659 - info@libidus.be - http://www.libidus.be

    Brouwerij Contreras, Molenstraat 110, Gavere - 09/384 27 06 - info@contreras.be - www.contreras.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fresh Hop 2016
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het is ne keer wat anders, een vers gehopt biertje een paar maanden later vinden en dan pas proeven en beoordelen. Deze hoppigaard werd in vorige plukperiode handmatig van de 'eigen kweek' Magnum ranken getrokken en rechtstreeks aan het brouwproces toegevoegd. Toch een beetje een voorbeeld van een Belgische IPA (voor zover deze letters voor sommigen meer betekenen dan marketing)

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en nog steeds stevige carbonatatie. Het hopgevoelig aroma haalt nog altijd de bovenhand. De hopbitterheid is intussen iets afgezwakt maar is toch nog steeds pittig genoeg om een aangename iets kruidige overtocht te maken naar een droog zacht bittere afdronk

    Hoevebrouwerij Hof ten Dormaal, Cauberg 2, Tildonk - Andre: 0477/515 991 - Jef: 0498/319 776 - andre@hoftendormaal.com (zelfde voor Jef, Dries of Lisa) -  http://www.hoftendormaal.com

    Reageer (0)

    24-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Betty B
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegebracht uit het rijke gamma Westvlaamse godendranken bij Bierhalle Deconinck Vichte. Met naamverwijzing naar de Japanse kamikaze bommenwerper lieten Gaetan en Geraldine Vandenbulcke hun recept met de, bij de usanen gekweekte,  Japanse Sorachi-Ace hop verwerken in de ketels van Brouwerij Eutropius Menen. Het werd een unieke Belgisch aanvaarbare pils (lage gisting) waarin ook nog rijst, gerst- en tarwemout zijn ingebracht met een toets Duitse superalfahop Hercules wat een heerlijk frisse doordrinker opleverde

    PROEFKOTJE: Blonde kleur met mooie witte schuimkraag en goed gedoseerde carbonatatie. Een fris tarwemout aroma waarin ook wel plaats is voor wat rijstgevoel. Een licht, fruitig mondgevoel blijft zijn frisheid behouden waarbij een lichte aangename zuurte zijn weg zoekt via een gevoel van hop en moutbitterheid naar een droge licht bittere afdronk.

    Bossuwé Brewing, Leiestraat 22, Kortrijk  - Geraldine: 0494/540 536 - Gaetan: 0479/ 132 629 - tony@bossuwe.com - http://www.bossuwe.com

    Reageer (1)

    16-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hop Hanker
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa koos in BierBrief 453 opnieuw voor haar bewondering bij de brouwkunsten van Jef Pirens meteen ook het succesrijke derde bier van het Project 'Homo Beerectus' waarbij haar bierboetiek als ambassadeur werd uitgekozen. Proefde het bier tijdens de voorstelling van het Gouden Belgisch Hoplogo in Poperings Hopmuseum, bij Jef en Steffi in hun uniek Estaminet, bij Kevin in 't Kruiske Deerlijk en als proefactiviteit bij De Beverse Schuimkraag Proevers in café Djings Roeselare. Het is de eerste van een reeks (6) in ons land gekweekte vreemde singlehops. Hier werd gekozen voor een frisse 'Sorachi Ace' gekweekt door de hommelboeren 'Hoppecruyt' Proven. Deze dubbeldoelhop heeft een heel andere gewaarwording dan zijn Japanse versie, ooit ontwikkeld door de Sappoto Breweries.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatie. Het aroma wordt bijna volledig beheerst door de pompelmoesgeur van de Belgische hopsoort. Ook in een citrusgevoelige smaak beleef je de zachtheid van de hopbitterheid en ondanks zijn lichte percentage alcohol (5,5%)  krijgt men toch een behoorlijk, aa,gename alcoholwarmte. Eindigen deed hij met een licht zoet aanvoelende droge hopbitterheid in een tamelijk lange afdronk. Bier om als bierliefhebber echt te genieten.

    Brouwerij d'Oude Maalderij/Estaminet De Brouwerij, Ardooisestraat 130, Izegem (Emelgem) - 0486/69 30 34 - doudemaalderij@hotmail.com - www.facebook.com/doudemaalderij -

    Alle info over Homo Beerectus in: http/::wwwhomobeerectus.com




    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jupiler N A
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onder de noemer 'recht van spreken als je het zelf geproefd hebt' hebben we samen met brouwer Jef Pirens (d'Oude Maalderij) in zijn uniek Estaminet in de 'Free AB InBev Zone' een blik commercieel bier blind geproefd. Het bleek een, binnenkort verdwijnende, laagalcohol (0,5%) bier te zijn. De verwachte be(ver)oordeling werd dan ook bevestigd. Op de grens van het toelaatbare en voor de echte bierliefhebber een strook te ver.

    PROEFKOTJE:Goudblonde kleur met mooie romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Zoet pilsmoutig aroma, een beetje neigend naar chemisch metalic. Een zoete en banaanachtig licht mondgevoel heeft nog een smaak van lichte bitterheid waarbij de maisvlokken een belangrijk deel eisen. De afdronk is wel heel miniem en smakeloos. Dat het van de markt verdwijnt is het enige positieve dat ik van dit product kan en mag verwachten.

    Brasserie Jupiller (Piedboeuf), Rue des Anciennes Houblonières 2, Jupille-sur-Meuse.

    Reageer (0)

    15-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Berliner Framboos (Ich bin ein)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd tijden feest van één jaar Brouwerij De Feniks (& Friends) in Heule. Een callab tussen de Alvinne brouwers en de collega's van het Spaanse Laugar Brewery (Gordexola). Gebrouwen met 30% rogge en 20% tarwe. Een lekker wild fruitbier van amper 4% met gebruik van diepvries frambozen (15kg/100l) en na het brouwen wordt het goedje een hele tijd geborgen in inox-tanks om zijn leuke smaak aan de bierliefhebber af te geven en te helpen de zomerse temperaturen te temmen.

    PROEFKOTJE: Mooi rode kleur met weinig roze schuimkraag en een zacht aanvoelende carbonatie. Een licht zurig fruit (framboos) aroma. De fruitige framboos smaak maakt een frisse indruk ook wel een beetje door de zurige invloed alhoewel plaats is voor wat moutbitterheid. Met een zacht mondgevoel die eindigt met een zwoele funky, licht zurige afdronk die wel een beetje blijft nazinderen.

    Picobrouwerij Alvinne, Vaartstraat 4a, Moen (Zwevegem) - gsm Davy: 0496/359 619 - info@alvinne.be - http://www.alvinne.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stasegemsche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en van genoten op de verjaardag van brouwer Dirk De Meester. Deze lekkere doordrinker werd gebrouwen op vraag van de  vele Stasegemse klanten van het plaatselijk proefcafé.

    PROEFKOTJE: Wazig geelblond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een aroma waarin de plaatselijk gist maar ook de pilsmout zijn belangrijkheid meegeeft. Een zalige zoet aanvoelende moutbitterheid beroerd de smaak waarin ook hier de gist met wat fruitigheid zijn aandacht opeist en eindigt met een zacht bittere afdronk. Zeer aangename doordrinker of gezelschapsbier.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187, Stasegem (Harelbeke) - 056/903 803 - 0468/143 680 - info@brouwerij-demeester.com - www.brouwerij-demeester.be


    Reageer (0)

    13-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden Carolus Indulgence Whisky
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Genoten tijdens de Oostendse Bierjutterij met dank aan vertegenwoordiger Dirk Vandamme voor de wereldprimeur (01/07/17). 'Indulgence' een smaakexpressie van exclusieve verrukkingen om van te genieten op speciale momenten. De Gouden Carolus Cuvée v/d Keizer (blauw) werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single malt Whisky na opeenvolgende rijpingen in bourbon vaten waarna een rusttijd in plaatselijke vaten.

    PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met weinig beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoet moutaroma met invloed van de eikenhout rijping. Een romig volmondig gevoelige smaak waarin naast het houtgevoel ook vanille en chocolade hun weg zoeken met naar het einde toe een aangename alcoholwarmte waarna een korte bitterzoete afdronk heerlijk aanvoelt. Zeer prachtig degustief.

    Brouwerij Het Anker, Guido Gezellestraat 49, Mechelen - 015/208 021 - info@hetanker.be - gsm Dirk Vandamme: 0493/080 906 - http://www.hetanker.be

    Reageer (0)

    11-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ullewupper
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegekregen tijdens de Tieltse feesten aan de stand van de Serviceclub Fifty-One. Ze hebben bij Brouwerij Strubbe Ichtegem een eigen bier laten brouwen. Het werd een frisse tripel van 7,2%. Nen 'ullewupper' is Westvlaams dialect voor een flesopener. Meer info vind je op www.ullewupper.be.

    PROEFKOTJE: De kleur is donkergoud en heeft een mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aangenaam gekruid moutaroma. De smaak voelt zacht moutbitter met een licht zoet gevoel waar een citrus tintje thuishoort en eindigt op een zwoele zachtbittere afdronk.

    Brouwerij Strubbe, Markt 1, Ichtegem - 051/ 588 116 - info@brouwerij-strubbe.be - http://www.brouwerij-strubbe.be

    Reageer (0)

    10-07-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cherry Chouffe Rouge
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Via de goede band met Duvel Moortgat mocht ik (samen in petit comité en met de Roeselaarse biervereniging BSP dit fruitbier uit de Chouffe familie uitproeven. Het bier gebrouwen voor de Franse markt is een uniek fruitbier vol verrassingen. Een verfrissende MC Chouffe als basis en aangevuld met overheerlijk fruit. Een stortvloed aan kriek maar met toetsen van aardbei, marsepein en zoete port.

    PROEFKOTJE: Dieprode kleur met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma is een snoepboeket van kers en marsepein waarin de plaatselijke gist een plaatsje zoekt. Een complexe smaak die wel wat kunstmatig aanvoelt en met toetsen van kers, karamel en wat porto komt het snoepgevoel over de hele lijn. Naar het einde toe word het zoete portogevoel iets sterker door de inmenging van een zachte bitterheid. Het eindigt met een zoete droge afdronk met een tamelijk portoachtige en roodfruit met marsepein gegeven.

    Duvel Moortgat, Breendorp-dorp 58, Puurs - 03/860 94 00 - info@duvel.be  - www.duvel.com

    Reageer (0)

    28-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Extase
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In BB 451 was 'De Keuze van Mel' opnieuw een hoppige klassieker uit het prachtig gamma van Monique en Ronald Mengerink. Een type 'Double IPA' met gebruik van 14 hopsoorten die op verschillende tijdstippen in het brouwproces komen (mash hopped, firt wort hopping, late wort hopping, dry hopping) wat een hopperste extase veroorzaakt.

    PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met romige schuimkraag en een fijne carbonatatie. Het aroma wordt natuurlijk overheerst door het veelvoudig hop gebruik maar toch komt er een vleugje caramout doorheen. De smaak is dan ook volledig hopgekleurd waarin het verhaal van citrus en pompelmoes heerlijk inkomen. Een aangenaam vol mondgevoel  brengt dan ook een lang aanhoudende hopbitterheid in de afdronk.

    Brouwerij De Dochter van de Korenaar, Oordeelstraat 38, Baarle-Hertog - 014/699 800 - brouwerij@dedochtervandekorenaar.be - http://www.dedochtervandekorenaar.be

    Reageer (0)

    27-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wild Tripel Hop
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de voorbereiding, tijdens persvoorstelling al even mogen van genieten, ook op Zythos Festival  maar in Petit Comité in Kruiske Deerlijk ten volle geproefd en besproken (met uitbater Kevin Vermote en Yvan Devlaminck van Flanders Events). Deze eersteling van een dreiluik 'Brewmaster's Selectionr waarbij brouwmeester Chris Van Acker zijn goesting mocht doen met de simpele Petrus Tripel die hij, met zijn kennis en ervaring, omtoverde naar een uniek brouwwerk. Dit bier bestaat uit 15% foederbier dat 24 maanden heeft gerust en aangepast op de plaatselijke eikenhouten foeders en daarna versneden met hun Petrus Tripel waarbij 2 Amerikaanse hopsoorten werden toegevoegd (Cascade en Amarillo).

    PROEFKOTJE: Helder goudgeel van kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een citrus gevoelig aroma laat een aangename, fruitige hoppigheid en een stukje plaatselijke gist doorschemeren. In een licht mondgevoel heerst vooral de aanwezigheid  van de door de usanen gekweekte hopsoort waarin vooral naar het einde toe een kleine zuurheid merkbaar is. De aangename afdronk is wat minder droog dan verwacht en daarom ook zeer toegankelijk voor iedere bierliefhebber. Prachtige doordrinker en bierbrabbelbier.

    Brouwerij De Brabandere, Rijksweg 33, Bavikhove - 056/71 90 91 - info@brouwerijdebrabandere.be - www.brouwerijdebrabandere.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Halleschelle 2017
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De vernieuwde Halleschelle geproefd en besproken tijdens persvoorstelling in het geboortehuis De Pado in Tielt. Na een mooi bierlijk leven onder invloed van de eerste Pado-uitbaters Dominiek Snauwaert en Patrick Acx werd het hele project overgenomen door brouwer Luc Vermeersch en zijn gevolg. Enkele kleine commerciële en brouwtechnische aanpassingen zoals het terugschroeven naar 8, 2% en een lichtere kleur. De rest bleef zoveel als mogelijk origineel al werd het etiket wat veranderd door Tieltenaar Jens Werbrouck.

    PROEFKOTJE: Wazig licht amber met stevige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een citrusachtig aroma heeft nog steeds die verzachtende kruiding van onder meer koriander en bij sommigen kwam zelfs kardemon in voor. De zelfde symptonen komen over de hele lijn terug in het smaakgevoel waarin toch wel wat moutbitterheid schuil houdt die eindigt op een licht gekruide (wat pepergevoel) aangename afdronk.

    Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - 050/25 07 96 - info@deleite.be - http://www.deleite.be

    Reageer (0)

    25-06-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fik de Foeder
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De voorstelling meegemaakt in Maastricht, daarna geproefd en besproken in 'petite comité bij Roeselaarse Kaasbistro en onlangs officieel van genoten tijdens proefactiviteit van de Beverse Schuimkraag Proevers in lokaal Djings Roeselare. Het uniek bier is ontstaan via een vriendschap van moutbakker/brouwer Bert Van Hecke (BOM Brewery Roeselare) en brouwmeester Steven van den Berg (Gulpener Maastricht). Onder het motto: 'Make beer, not styles' werd een oude Gulpener mestreecks Aajt foeder in de moutbakkerij te Izegem geroosterd met verschillende mouten en in het brouwproces verweven. Naast gersten- en tarwemout werd nog haver bijgevoegd en als kruidigheid koriander en sinaasappelzeste.

    PROEFKOTJE: Helder donkerblond, een niet al te grote schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma is overwegend moutig met een toetje kruidigheid. Een tamelijk vol mondgevoel  met een merkbaar iets zoetige moutbitterheid waar tussendoor de gebruikte kruiden zijn weg zoekt en eindigt met een licht aanval van caramelmout tijdens de afdronk en hier komt het geroosterde hout een beetje opzetten.

    BOM Brewery, Oude Oekenestraat 3, Roeselare - gsm Bert: 0479/68 10 24 - bert@bombrewery.com - www.bombrewery.com

    Gulpener Bierbrouwerij, Rijksweg 19a, Gulpen (Nl) - +31 43 205 0066 - brouwlokaal@gulpener.nl - www.gulpener.nl

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs