PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
15-07-2017
Berliner Framboos (Ich bin ein)
Geproefd tijden feest van één jaar Brouwerij De Feniks (& Friends) in Heule. Een callab tussen de Alvinne brouwers en de collega's van het Spaanse Laugar Brewery (Gordexola). Gebrouwen met 30% rogge en 20% tarwe. Een lekker wild fruitbier van amper 4% met gebruik van diepvries frambozen (15kg/100l) en na het brouwen wordt het goedje een hele tijd geborgen in inox-tanks om zijn leuke smaak aan de bierliefhebber af te geven en te helpen de zomerse temperaturen te temmen.
PROEFKOTJE: Mooi rode kleur met weinig roze schuimkraag en een zacht aanvoelende carbonatie. Een licht zurig fruit (framboos) aroma. De fruitige framboos smaak maakt een frisse indruk ook wel een beetje door de zurige invloed alhoewel plaats is voor wat moutbitterheid. Met een zacht mondgevoel die eindigt met een zwoele funky, licht zurige afdronk die wel een beetje blijft nazinderen.
Geproefd en van genoten op de verjaardag van brouwer Dirk De Meester. Deze lekkere doordrinker werd gebrouwen op vraag van de vele Stasegemse klanten van het plaatselijk proefcafé.
PROEFKOTJE: Wazig geelblond met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een aroma waarin de plaatselijk gist maar ook de pilsmout zijn belangrijkheid meegeeft. Een zalige zoet aanvoelende moutbitterheid beroerd de smaak waarin ook hier de gist met wat fruitigheid zijn aandacht opeist en eindigt met een zacht bittere afdronk. Zeer aangename doordrinker of gezelschapsbier.
Genoten tijdens de Oostendse Bierjutterij met dank aan vertegenwoordiger Dirk Vandamme voor de wereldprimeur (01/07/17). 'Indulgence' een smaakexpressie van exclusieve verrukkingen om van te genieten op speciale momenten. De Gouden Carolus Cuvée v/d Keizer (blauw) werd verrijkt met een infusie van Gouden Carolus Single malt Whisky na opeenvolgende rijpingen in bourbon vaten waarna een rusttijd in plaatselijke vaten.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met weinig beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Zoet moutaroma met invloed van de eikenhout rijping. Een romig volmondig gevoelige smaak waarin naast het houtgevoel ook vanille en chocolade hun weg zoeken met naar het einde toe een aangename alcoholwarmte waarna een korte bitterzoete afdronk heerlijk aanvoelt. Zeer prachtig degustief.
Meegekregen tijdens de Tieltse feesten aan de stand van de Serviceclub Fifty-One. Ze hebben bij Brouwerij Strubbe Ichtegem een eigen bier laten brouwen. Het werd een frisse tripel van 7,2%. Nen 'ullewupper' is Westvlaams dialect voor een flesopener. Meer info vind je op www.ullewupper.be.
PROEFKOTJE: De kleur is donkergoud en heeft een mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Een aangenaam gekruid moutaroma. De smaak voelt zacht moutbitter met een licht zoet gevoel waar een citrus tintje thuishoort en eindigt op een zwoele zachtbittere afdronk.
Via de goede band met Duvel Moortgat mocht ik (samen in petit comité en met de Roeselaarse biervereniging BSP dit fruitbier uit de Chouffe familie uitproeven. Het bier gebrouwen voor de Franse markt is een uniek fruitbier vol verrassingen. Een verfrissende MC Chouffe als basis en aangevuld met overheerlijk fruit. Een stortvloed aan kriek maar met toetsen van aardbei, marsepein en zoete port.
PROEFKOTJE: Dieprode kleur met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma is een snoepboeket van kers en marsepein waarin de plaatselijke gist een plaatsje zoekt. Een complexe smaak die wel wat kunstmatig aanvoelt en met toetsen van kers, karamel en wat porto komt het snoepgevoel over de hele lijn. Naar het einde toe word het zoete portogevoel iets sterker door de inmenging van een zachte bitterheid. Het eindigt met een zoete droge afdronk met een tamelijk portoachtige en roodfruit met marsepein gegeven.
In BB 451 was 'De Keuze van Mel' opnieuw een hoppige klassieker uit het prachtig gamma van Monique en Ronald Mengerink. Een type 'Double IPA' met gebruik van 14 hopsoorten die op verschillende tijdstippen in het brouwproces komen (mash hopped, firt wort hopping, late wort hopping, dry hopping) wat een hopperste extase veroorzaakt.
PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met romige schuimkraag en een fijne carbonatatie. Het aroma wordt natuurlijk overheerst door het veelvoudig hop gebruik maar toch komt er een vleugje caramout doorheen. De smaak is dan ook volledig hopgekleurd waarin het verhaal van citrus en pompelmoes heerlijk inkomen. Een aangenaam vol mondgevoel brengt dan ook een lang aanhoudende hopbitterheid in de afdronk.
Brouwerij De Dochter van de Korenaar, Oordeelstraat 38, Baarle-Hertog - 014/699 800 - brouwerij@dedochtervandekorenaar.be - http://www.dedochtervandekorenaar.be
In de voorbereiding, tijdens persvoorstelling al even mogen van genieten, ook op Zythos Festival maar in Petit Comité in Kruiske Deerlijk ten volle geproefd en besproken (met uitbater Kevin Vermote en Yvan Devlaminck van Flanders Events). Deze eersteling van een dreiluik 'Brewmaster's Selectionr waarbij brouwmeester Chris Van Acker zijn goesting mocht doen met de simpele Petrus Tripel die hij, met zijn kennis en ervaring, omtoverde naar een uniek brouwwerk. Dit bier bestaat uit 15% foederbier dat 24 maanden heeft gerust en aangepast op de plaatselijke eikenhouten foeders en daarna versneden met hun Petrus Tripel waarbij 2 Amerikaanse hopsoorten werden toegevoegd (Cascade en Amarillo).
PROEFKOTJE: Helder goudgeel van kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een citrus gevoelig aroma laat een aangename, fruitige hoppigheid en een stukje plaatselijke gist doorschemeren. In een licht mondgevoel heerst vooral de aanwezigheid van de door de usanen gekweekte hopsoort waarin vooral naar het einde toe een kleine zuurheid merkbaar is. De aangename afdronk is wat minder droog dan verwacht en daarom ook zeer toegankelijk voor iedere bierliefhebber. Prachtige doordrinker en bierbrabbelbier.
De vernieuwde Halleschelle geproefd en besproken tijdens persvoorstelling in het geboortehuis De Pado in Tielt. Na een mooi bierlijk leven onder invloed van de eerste Pado-uitbaters Dominiek Snauwaert en Patrick Acx werd het hele project overgenomen door brouwer Luc Vermeersch en zijn gevolg. Enkele kleine commerciële en brouwtechnische aanpassingen zoals het terugschroeven naar 8, 2% en een lichtere kleur. De rest bleef zoveel als mogelijk origineel al werd het etiket wat veranderd door Tieltenaar Jens Werbrouck.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber met stevige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een citrusachtig aroma heeft nog steeds die verzachtende kruiding van onder meer koriander en bij sommigen kwam zelfs kardemon in voor. De zelfde symptonen komen over de hele lijn terug in het smaakgevoel waarin toch wel wat moutbitterheid schuil houdt die eindigt op een licht gekruide (wat pepergevoel) aangename afdronk.
Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - 050/25 07 96 - info@deleite.be - http://www.deleite.be
De voorstelling meegemaakt in Maastricht, daarna geproefd en besproken in 'petite comité bij Roeselaarse Kaasbistro en onlangs officieel van genoten tijdens proefactiviteit van de Beverse Schuimkraag Proevers in lokaal Djings Roeselare. Het uniek bier is ontstaan via een vriendschap van moutbakker/brouwer Bert Van Hecke (BOM Brewery Roeselare) en brouwmeester Steven van den Berg (Gulpener Maastricht). Onder het motto: 'Make beer, not styles' werd een oude Gulpener mestreecks Aajt foeder in de moutbakkerij te Izegem geroosterd met verschillende mouten en in het brouwproces verweven. Naast gersten- en tarwemout werd nog haver bijgevoegd en als kruidigheid koriander en sinaasappelzeste.
PROEFKOTJE: Helder donkerblond, een niet al te grote schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma is overwegend moutig met een toetje kruidigheid. Een tamelijk vol mondgevoel met een merkbaar iets zoetige moutbitterheid waar tussendoor de gebruikte kruiden zijn weg zoekt en eindigt met een licht aanval van caramelmout tijdens de afdronk en hier komt het geroosterde hout een beetje opzetten.
Voor het eerst geproefd tijdens de rit naar Gulpenere (Nl) en daarna in petit comité' bij de Roeselaarse Kaasbistro met enkele bekwame proevers van BSP Roeselare. Opnieuw een van de leuke bierkronkels van brouwer Bert Van Hecke. Een licht zurig fruitbier gebrouwen ZONDER enig artifical spul. De aangename zoetigheid wordt veroorzaakt door het gebruik van 'Stevia'. Naast de gebruikelijke zurige noorderkrieken werden ook nog vlierbessen toegevoegd.
PROEFKOTJE: helder rode kleur, weinig roze schuimkraag en stevige carbonatatie. Het aroma gaat volledig op in de zoete fruitgeur waarin toch een kleine notitie is van moutaanwezigheid. Een frisse zuurte in de smaak wordt veroorzaakt door het fruitgebruik en tussendoor een zoete voeling wegens de stevia, alles mooi in evenwicht en verdraagzaam. Bij de leuke afdronk komt met de lichtbitterheid de natuurlijke zurigigheid zeker tot zijn bedoeld recht. Zeer goed abieritief.
Geproefd en besproken in twee delen. Eerste 'petit comité in 't Kruiske Deerlijk met uitbater Kevin en Yvan Devlaeminck (Flanders Event) waarna nogmaals beoordeeld in het Roeselaarse Kaasbistro met uitbater Rik Vanblaere en een paar deskundigen van de Beverse Schuimkraag Proevers.Dit keurig blondje (7%) werd gebrouwen in de ketels van brouwerij Contreras Gavere naar het beeld van hun gemeente: pretentieloos en zeer aangenaam.
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur el kleine belletjes vorming in de witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma laat met de plaatselijke gist en een toetsje gerstemout het beste vermoeden. Een tamelijk romig mondgevoel komt zoet moutbitter over en heeft tevens het gevoel van een aangename alcoholwarmte die naar het einde toe een zachte moutbitterheid meevoert naar de afdronk. Unaniem door zowat iedereen als uitstekend beoordeeld.
Geproefd en beschreven in 'petit comité' bij de KaasBistro Roeselare. Deze tripel kreeg zijn naal door samenvoeging van de voornaam der beide recepturisten en hobbybrouwers Jurgen Vermeylen en Chris (of zoals mama altijd roept Krist) Vandecaveye. Beide vrienden tarten hun brouw- en bier verhaal na een biercursus door Piet Salomez en hun eersteling kreeg proefbrouwsels bij Maenhout Pittem. De geslaagde tripel werd dan in grotere mate door Jef Pirens in Brouwerij d' Oude Maalderij te Emelgem gebrouwen.
PROEFKOTJE: Wazig goud amberkleurig em witte schuimkraag samengesteld door romige kleine belletjes en een zeer pittige carbonatatie. Het aroma heeft naast zijn zachte fruitigheid (groene appels) een lichte kruidigheid bij een moutig gegeven. Een zeer aangenaam mondgevoel waarin de inbreng van kardemon en jeneverbes duidelijk om aandacht vraagt. Een zachte bitterheid voert je met een aangename alcoholwarmte naar een vlotte, langdurige afdronk.
Uit de collectie Alvinne & Friends, een samenwerking met hun (om het in het Catalaans te zeggen) 'elaboratió de la cervesa amics' waarbij de brouwers Xavier en Xavi van de Spaanse microbrouwerij Guineu Cerves samen met deze uit Moen een heerlijk bier in elkaar staken. Volgens de overlevering zou dit een bierstijl uit de 18/19° eeuw zijn en verwijzen naar de jonge mijnbouwwerksters uit de regio. Grisette is een wit bier ingeënt met de plaatselijke Morpheusgist met gemengde fermentatie.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met stevige witte schuimkraag. Een zoet aanvoelend moutaroma, licht fruitig waarin zelfs wat kruidigheid merkbaar is. De smaak voelt gedeeltelijk zacht hopbitter waarbij de beroemde gist penetratie en de kruidigheid elk hun aandeel opeist en de licht zurigheid bereikt zelfs de droge, licht bittere afdronk. Leuk abieritief.
Geproefd en beoordeelt in Kroegske Emelgem. Prachtig speciaal blond bier (7%) dat stevig werd aangepakt met de hopsoorten Citra, Simcoe, Mozaïek, Amarillo en Centennial. Enigma betekend in de ruime zin van het woord: raadsel.maar verwijst ook naar een Duitse band. Dragora verwijst dan weer naar de bekende draak. Wat mij betreft verwijst het enkel naar heel goed gemaakte bieren. Brouwer Mark Veugelers koos het uit meer dan 400 recepturen. Enigma is steeds op zoek naar nieuwe giststammen en hopvariëteiten en dat gecombineerd met unieke labels is het een raadsel om alles te ontcijferen.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met een vaste, witte schuimkraag en een mooie carbonatatie. Het aroma wordt volledig beheerst door de aanwezige hopsoorten. De fruitige pompelmoes ervaring zet zich verder voort in de volledige smaak met naar het einde toe een zoet aanvoelende hopbitterheid in da lange, droge afdronk waar enkel hier wat moutbitterheid zijn aanwezigheid voelt. Een Belgisch hopgevoel zoals een originele IPA moet aanvoelen.
Gekozen in BB 449 als verjaardagsbier door Melissa tijdens bezoek van de Oostendse Bierjutters aan de Bierhalle te Vichte. Gebrouwen door de meesterbrouwers Janos De Baets en Leopold De Ketelaere in de ketels van Contreras Gavere. Zoals bijna al hun bieren heeft ook deze een unieke, zeer aangename smaak.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Een bebloemd, fruitig (pompelmoes/ananas) aroma waarbij ook wel een beetje moutigheid doorsijpelt. Een aangename hopbitterheid verhaalt met zijn fruitigheid het brouwproces en straalt frisheid uit die tot ver over de droge, licht gekruide afdronk standhoudt.
Het fruitbier uit Waardamme meegekregen tijdens bierfestival te Koekelare. Hier is de slogan 'Graciasly Fruity' waarbij het moederbier 'Waardams Wit' met framboos concentraat wordt omgetoverd tot een toegankelijk fruitbier
PROEFKOTJE: Een wazig rode kleur waarop een romige, roze schuimkraag prijkt en daarin een stevige carbonatatie.. Het aroma wordt volledig beheerst door een fruitige (framboos) tarwemout waarin wat koriander doorsijpelt. Een zacht bittere smaak waarbij het toegevoegde fruitconcentraat zijn stempel drukt en de citrusgedeeld komt door het gebruik van de sinaasappelzeste. Een zeer evenwichtig, niet te zwaar mondgevoel eindigt op een zacht licht zurige bitterheid met nog steeds de fruitigheid en wat koriander in de keel.
Meegekregen aan de stand tijdens bierfestival te Koekelare. Onder de slogan 'Angelically White' wordt deze gebrouwen met gerst- en tarwemouten waarbij ook een hopsoort is toegevoegd samen met koriander en sinaasappelzeste die de smaak degelijk beinvloed.
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met mooie witte schuimkraag en voldoend carbonatatie. Zoet moutig citrusachtig aroma waarbij de koriander en sinaasappelzeste aandacht eist. In het citrus gevoelig mondgevoel heeft een pittige tarwemout bitterheid met een scherp kantje een kruidige aanwezigheid en een kleine zuurte veroorzaakt en naar het einde toe en vooral in de afdronk zijn hopbitterheid laat merken
De eerste van een reeks uit het veel geprezen gamma Waardams bier van de brouwers uit het Brugse hinderland. Simpel maar zeer knap gebrouwen met enkel 1 mout en 2 hopsoorten, zonder bij te kruiden. 'Heavenly Blond' is de hemelse verwijzing naar het brouwsel. Prachtige doordrinker voor vele bierbrabbels tijden de warme zomerdagen.
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met mooie witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Licht zurig, citrusachtig fruity (groene appel, perzik) gehopt aroma. Het lichte smaakgevoel wordt bepalend door de gistbitterheid waarin ook een fruitige hopbitterheid zijn weg zoekt en wat citrusachtige bitterheid de korte, maar frisse afdronk weerspiegelt.
Meegekregen tijdens bierfestival te Koekelare om eens te beoordelen. Deze unieke pils wordt gebrouwen in de ketels van Brij. Contreras te Gavere voor de Gentse formatie 'The Ministry of Belgin Beer. Het recept van hun speciale pils 13 werd aangepast met de toevoeging van verse ''Hallertau Mitterfrük hop wat een hommeltintje veroorzaakt.
PROEFKOTJE: Gele pilskleur met mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. In het gebloemd pilmout aroma wordt de aanwezigheid van de verse hop zeer goed geaccentueerd. Ook in de zachte, iets bitter gevoelige smaak dan de gewone '13' brengt de aanwezigheid van de verse hop een tevreden mondgevoel en eindigt dan ook met een droge, licht kruidige, bitterheid in een lang aanvoelende aangename afdronk. DE BETERE PILS!
The Ministry of Belgian Beer, Antwerpsesteenweg 1056 Gent, gsm Dimitry: 0495 41 37 51 - info@drink13.be - www.drink13.be
Gebrouwen door Leroy Breweries (Boezinge) in de afdeling Brij.Van Eecke (Watou) voor Flanders Fields Brewery met dank aan Leroy vertegenwoodiger Sandrino Desender. De Bierfirma Flanders Fields Brewery van Filip Vanhaverbeke werd onlangs overgenomen door Bruno Parmentier.
PROEFKOTJE; Donder bruine kleur met romige licht beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een zacht zoet moutig aroma. Ook in het licht mondgevoel komt een zoete caramelachtige moutbitterheid de smaak bepalen met een fruitige (banaan) die zich tussendoor opmerkt samen met een aangename alcoholwarmte en zijn zoete moutbitterheid meevoert naar een zachte afdronk. zeer goed bij foodpairing.