Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • filou - 8;5% - Bierkasteek Izegem
  • Brewmaster D' Oude Maalderij - Lupulus
  • RSRV - 10% - Jessenhofke
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    09-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.I Kiss my Stout
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge van Bierhalle Deceoninck (Bosstraat 37 Vichte) koos in BierBrief 445 voor de kus aan een gerookte haverstout. Met de excuses voor de kus liet ze haar leiden door de fluwelen smaak, dit door het gebruik van verschillende goed gekozen moutsoorten. Zigeunerbrouwers Leopold De Ketelaere en Janos De Baets gingen voor de grote aanmaak deze keer naar de ketels van Brouwerij Contreras te Gavere.

    PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een romige beige schuimkraag en voldoende carbanatatie. Een licht moutig geroosterd koffie aroma. De smaak is voldoende moutbitter. Bij de eerste slok primeert het koffiegevoel maar daarna treed chocoladesmaak op de voorgrond en naar het einde toe een zacht gekruide alcoholwarmte in de moutbittere afdronk. Prachtig degustief of bij BBQ genoegens.

    Zigeunerbrouwerij Hedonis Ambachtsbier, Tempelierstraat 65, Asper - gsm's: Janos 0497/859 118 - Leopold 0496/441 743 - alle informatie te vinden in www.hedonisambachtsbier.be


    Reageer (0)

    08-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Black Cauldron Spit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ook eentje uit het gamma van relatiebrouwer Jan Wauters en zijn reeks Revelation. Als officiele aanmaakplaats werden een de ketels van Brij. Pirlot Zandhoven aangegeven. Met een link naar de Amerikaanse animatiefilm 'Taran en de toverketel'.(Pestlence - The Second Horseman)  Deze oesterstout van 75% roostmouten en  25% pilsmout werd bevrucht met enkele oesters in het kookvocht.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met mooie beige schuimkraag en zachte carbonatatie. Een donker fruitige, licht zurig gerookt moutaroma waarin toets van chococolade wel merkbaar is. In de niet al te zware smaak komt vooral de caramelmoutbitterheid opdagen met tussen door en vooral naar het einde toe minder zoetig aanvoelend en overgaat naar  een zachte zuurheid met een leuk aanvoelende alcoholwarmte en wat kruidigheid in de bittere afdronk.

    Het Brouwatelier, Neerstraat 173, Waasmunster - gsm Jan Wauters: 0498/288 820 - jan@relatiebrouwer.be - www.brouwatelier.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KS Cuvee Fumee (Candy Smoked)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de doos afgeleverd bij Bierhalle Deconinck Vichte door zigeunerbrouwer Jan Wauters lag nog een KS Cuvee Fumee te wachten op mijn beoordeling. De vroegere relatiebrouwer liet deze 'Candy Smoked' brouwen in de ketels van De Graal Brakel. Het heeft de kenmerken van een traditionele trappist, een stout en een rookbier en dit door toevoeging van Black 1400 gebrande mout (daardoor die zwarte kleur), vloeibare kandijsiroop en gebruik van wiskymout, Sanstar Nottingham Als (ipv Prappist High Gravety) Voor de rest blijft alles gemeenschappelijk met de originele Cuvee Fumee met de whistky-, pils en Munichmout,  special B, Root 900 en maisvlokken. Als hopsoorten zijn het Fuggles, Willamette rn Hallertau Mittelfruth en als kruiding sinaas, kaneel en jeneverbes.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met romige beige schuimkraag en goede carbonatatie. Het aroma wordt goed beheerst met rokerige moutbitterheid. Ook de volle smaakt heeft voldoende rokerige moutbitterheid. Deze is over de hele lijn merkbaar en op het einde komt de gebruikte kruiding er wel even door in een caramelachtige gerookte moutbittere afdronk die tamelijk lang blijft nazinderen.

    Het Brouwatelier, Neerstraat 173, Waasmunster - gsm jan Wauters: 0498/288 820 - jan@relatiebrouwer.be - www.brouwatelier.be



    Reageer (0)

    05-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sodalitas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens mijn wandel in Bierhalle Deconinck Vichte ontdekte ik het speciaal bier ontworpen voor het bekende Bierrestaurant 'De Heeren van Liedekercke' (Denderleeuw). Het wordt nu gebrouwen bij Brouwerij De Herberg (Buizingen) naar recept van de plaatselijke biervereniging 'Dominorum Liedekercksium Sodalitas' wat bekekent ' Vereniging van drinkebroers van Liedekerke'. Het werd gebrouwen met een viertal moutsoorten en gebruik van Aalsters (Erembodegem) hopsoort Hallertau en een toets Amerikaanse Ammarillo.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een gedreven fruitig hoparoma waarin de moutsoorten ook hun werk doen. Het mondgevoel lijkt wel iets hoppigs te hebben maar het is vooral de leuke moutbitterheid die zijn deel opeist en naar het einde toe zijn kruidigheid afgeeft een een zachte, zoete, droge en lichtbittere afdronk. Heerlijk als foodpairing of abieritief.

    Bierrestaurant De Heeren van Liedekercke, Caubergstraat 33, Denderleeuw - 053/680 888 - info@heerenvanliedekercke.be - www.heerenvanliedekercke.be

    Reageer (0)

    04-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Racines (Be/It)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een shopje bij Bierhalle Deconinck in Vichte ontdekte ik opnieuw een bier van de la Senne waarbij ze nu de samenwerking maakten met de Italiaanse brouwerij 'Birri Ficio Brutton uit Lucia. Gebrouwen met onder meer spelt uit Toscane en onder invloed van Brettanomyces Bruxellensis. De Belga/Iralo samenwerking werd in het Brusselse restaurant Racines ( Chausée d'Iwelles 353, Elsene) tot stand gebracht (vandaar de naam).

    PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig, een leuke witte schuimkraag en een zwierige carbonatatie. Zacht zurig zacht brett-aroma, licht kruidig en waarbij het gebruik van de spelt een woordje komt meespreken. Een aangenaam mondgevoel met vooral een hoppig hopgevoel waarin de moutbitterheid zijn weg zoekt. Leuke begeleider als abieritief of gezellige bierbrabbel.

    Brasserie de la Senn, Gentsesteenweg 565, St Jans-Molenbeek - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - www.brasseriedelasenne.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Politician (I promes You)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge zocht voor haar keuze in BB 444 tussen de rekken in Bierhalle Deconinck Vichte voor een leuke smaakervaring  die zoals de meeste politici gericht zijn op 'Ik beloof...' Ook hier werd met de aankondiging IPA de waarheid een beetje omzeilt met een mooi compromis en werd het (om het op zijn Wacho's te zeggen) een aangename IHB (International Hoppig Beer). Deze Belgische wijze bekoord in elk geval veel bierliefhebbers en vooral de kenners.

    PROEFKOTJE: Wazig licht goud van kleur en romige witte schuimlaag met een sprankelende carbonatatie. Een leuk hoparoma warin het fruitige perzik/pompelmoes zijn plaats waard is maar met toch een vleugje moutigheid tussendoor. Een citrusgevoelige gist bedrijvigheid in het lichte mondgevoel waarbij de hoppigheid naast de pilsmout wakker wordt. Deze zeer aangename hopbitterheid draagt tot ver over de lange, droge afdronk. Zeer gratieus abieritief.

    Brouwerij Hof ten Dormaal, Caubergstraat 2, Haacht - 0477/51 59 91 - www.hoftendormaal.be - gsl Jef: 0498/31 97 76 - info@hoftendormaal.be

    Reageer (0)

    26-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Peculiar Pupil
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van 'oes Mel' voor BierBrief 443 was voor het 2° brouwsel uit de reeks 'Homo Beerectus' uit het project van brouwer Jef Pirens en adviseur Brecht Kindt.Het bier kreeg het jongensachtige, blauwe etiketkleur voor de eerste boreling van stamvader 'Bizarre Brewer' en de vrouwelijke rode kleur van het bier als link naar beide geslachten. Het bier benadrukt nog meer dan gewoonlijk de noemer 'nen hoek af'. Een smaakgevoel waarvooar de liefhebbers van 'hibiscus' begeesterd zullen zijn. De naam slaat op het waanzinnig gevoel van Brecht tijdens zijn studentikoze zoektocht in de bier- en brouwwereld.

    PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met een mooie roze schuimkraag en leuke carbonatatie. Zacht moutbitter gevoel in het bloemig aroma waarbij de hibiscus zich al aanbiedt maar zich vooral ontpopt in de verrassende complexe smaak en de bloemige moutbitterheid overschaduwd terwijl er toch nog plaats is voor wat hopbedrijvigheid. Ook de iets kruidige maar zeer aangename afdronk waarin opnieuw de hibiscus aandacht vraagt. Uniek gegeven en zeker lekker te genieten als foodpairing onder meer bij BBQ.

    Alle informatie te vinden op http://homobeerectus.com of in Estaminet De Brouwerij / Brouwerij d'Oude Maalderij, (bij Jef en Steffi) Ardooisesteenweg 130 Izegem/Emelgem - gsm: Jef: 0486/69 30 34

    Reageer (0)

    25-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KS (Koddestamper) Speciaal Blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opnieuw een van de gerestylde bieren die relatiebrouwer Jan Wauters leverde voor mij bij Bierhalle Deconinck en zo in mijn proefkotje terecht kwam. Deze heel speciale hoppigaard waarin 5 hopsoorten hun weg zoeken (Challenger, Fuggles,Target, Hallertau Mittelfuch en Saaz.. Deze werden gebrouwen samen met onder meer 4 verschillende mouten en een hoopje tarwe bij Brouwerij De Graal Brakel.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met stevige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Ook hier een complex, maar zeer aangenaam aroma waarbij de strijd tussen de gebruikte mout en de hopsoorten elk hun verschillende bitterheid afgeven. Zoet, fruitig, kruidig en lichte zurigheid brengen je naar een droge bittere afdronk.

    Het Brouwatelier, Neerstraat 173, Waasmunster - gsm Jan Wauters: 0498/288 820 - jan@relatiebrouwer.be - www.brouwersatelier.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KS (Koddestamper) Tripel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Via Bierhalle Deconinck Vichte naar mijn proefkotje dit met dank aan de relatiebrouwer Jan Wauters van de zigeunerbrouwerij Het Brouwersatelier. In de Japanse versie van de Koddestamper wordt gebruik gemaakt van de hopsoort Sarachi Ace. Bij deze nieuwe (oude) gerestylde versie wordt enkel Challenger, Tomahawk en Ammarillo toegevoegd. De moutigheid wordt veroorzaakt door de pilsmout en de Munchener en het citrus gedeelde komt waarschijnlijk door de Wyeast Trappiost Grafitty. Dit gerestylde bier wordt gebrouwen in de ketels De Graal te Brakel.

    PROEFKOTJE: Helder goudamber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zeer complex aroma waarin een pompelmoesachtige hoppigheid moet opdraven tegen de inspraak van het citrusachtig gist- en moutbitterheid. In de smaak komen deze kenmerken, met vooral hoppigheid in een bescheiden hoofdrol, terug met een toetsje van koriander en naar het einde toe een zachte alcoholwarmte in een droge lichthoppige afdronk waarin het wat kruidnagel in de keel nalaat.

    Het Brouwatelier, Neerstraat 173, Waasmunster - gsm Jan Wauters: 0498 288 820 - jan@relatiebrouwer.be - www.brouwersatelier.be

    Reageer (0)

    20-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoogheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De keuze van Melissa in BierBrief 442 is opnieuw een leuke hoppigaard met een leuk verhaal waarbij 3 biervrienden in 2010 begonnen te proefbouwen en hun schrootmolen zagen als een vleesmolen (vandaar hij naam. Hun recept werd tot leven gebracht bij Brij. Anders Halen naar relaese van hun favoriete Metalband 'Your Highness' uit Antwerpen. Er werd gebruik gemaakt van de hopsoorten Simcoe, Citra en Amarillo en dus een lekker abieritief.

    PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi moutbitter aroma waarbij een fruitige inslag zijn aandeel opeist. In een tamelijk vol mondgevoel heerst een hopbitterheid met prikkels van sinaasappelzeste waar ook wel het kruidige deelneemt aan de smaakevolutie. Het eindigt met een zoet aanvoelende hopbitterheid bij een lange, droge afdronk.

    Bierfirma Vleesmeester Brewery, Zilverenhoek 16, Boechout - 0499/403 736 - contact@vleesmeesterbrewery.be - http://www.vleesmeesterbrewery.be

    Reageer (0)

    16-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hopus Primeur 2017
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Eveneens opgezonden door Brasserie Lefebvre waarvoor grote dank. Gebrouwen met een uniek geheim recept naar aanleiding van de bruiloft van Paul Lefebvre en uitgebracht tot uitputting van de kleien voorraad.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig, amber met romige vate witte schuimkraag en een mooie, pittige carbonatatie.  in het tamekijk complexe aroma waarin een een fruitige hoppigheid zijn grootste deel eist.  De aangename smaak word eveneens beheerst door een unieke hop ervaring waarin een kleien hop bitterheid zijn weg zoekt en eindigt op een zeer lange droge hopbittere afdronk. Zeer geschikt abieritief.

    Brasserie Lefebvre, Chemin du Croly 54, Quenast - 067/67 07 66 - info@brasserielefebvre.be - http://www.brasserielefebvre

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BarBar Lefebvre 140
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Opgestuurd vanuit de brasserie waarvoor oprechte dank. Deze  speciale cuvée gebrouwen in zeer beperkte oplage naar aanleiding van de 140° verjaardag van de familiebrouwerij (al 6° generatie). Van het originele recept werd enkel de bloemhoning vervangen door oranjebloesemhoning die een unieke smaak benadrukt.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met stevige witte schuimkraag en evenredige carbonatatie. Een bloemig, fruitig (perzik) hoparoma waarbij een tintje zoetigheid nu al verschijnt.  De smaak komt complex over waarbij een zachte zoetigheid met wat zurigheid elkaar goed in evenwicht houden en met een beetje aangename alcoholwarmte eindigen met een zacht bittere afdronk.

    Brasserie Lefebvre, Chemin du Croly 54, Rebecq-Quenast - 067/67 07 66 - info@brasserielefebvre.be - http://www.brasserielefebvre.be

    Reageer (0)

    07-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lost in Spice (Test Nr 4)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Thuis gebracht via DP Communications met dank aan Debby Wilmsen. Spice met een link naar rpace is het gevoel achter dit vierde testbrouwsel van de Antwerpse Brouwerij De Koninck (Duvel/Moortgat). Brouwmeester Sven Dekleermaeker haalde het kruidige door toevoeging van de hopsoorten Halletau en Galaxy te bestoken met onder meer gember, cardemon, sinaas- en limoenzeste die het geheel een keurige en smaakvol indruk bezorgen.

    PROEFKOTJE: Licht goudkleurig met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig zoet gevoelig moutaroma waarin vooral de gember zijn groot aandeel opeist. Het kruidig geheel voelt zich ook in de aangenaam gezoet moutbitterheid, een beetje citrusachtig gevoel gaat mee naar de nog steeds kruidige doortocht in de afdronk. Zeer bruikbaar bij foodpairing

    Stadsbrouwerij De Koninck, Mechelsesteenweg 291, Antwerpen - 03/81 69 90 - info@dekoninck.- http.://www.dekoninck.be


    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kloefkapper
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit het het groot sortiment streekbieren bij Bierhalle Deconinck op aanraden van mijn biermoatje Melissa Dhooge. Deze blonde zus van Zwarte Jef  kreeg tijdens het brouwproces een grote dosis hop (Casade/Northern Brewer) in de tarwemout en bestrooit met een beetje curaçao kruiden De naam komt van het plaatselijk dialek van Nieuwkerken-Waas, ooit bekend als het klompenmakersdorp. In de volksmond is nen kloefkapper iemand  die zeer onbehendig te werk gaat, nen prutser.

    PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Het aroma komt licht moutig over maar met een kruidige sfeer in verborgen. Een moutbittere citrusachtighied  vertedert het  zacht mondgevoel waarin ook hier een aangename kruidigheid zijn weg baant en met een kleine zurig citrusgevoel in een lichte bitterheid in de afdronk eindigt

    Microbrouwerij ''t Paenhuys, Nieuwkerkenstraat 202, Nieuwkerken-Waas, Paul van Nieulande 0475/701 001 - www.tpaenhuys.be

    Reageer (0)

    05-04-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans Fruitesse on the rocks
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toegezonden vanuit Diamods & Pearl Communication met dank aan Debby Wilmsen. Een frisse fruitigaard met als invoer  echte krieken en het vruchtensap van aardbei, framboos, kriek, vlierbes en de blauwe bosbes waarna het zachtjes mocht rijpen in de kelders te Oudenaarde.

    PROEFKOTJE: Helder rode kleur met een romige roze schuimkraag en stevige champagnoise carbonatatie. Het vooral zoet gevooisd fruitaroma waarbij ook wat kruidigheid doorheen sijpelt. Een zacht aanvoelend mondgevoel beheerst een aangenaam, frisse maar zoetig fruitconcert met toch een licht zurige achtergrond die eindigt met een zoete, rode fruitige korte afdronk. Heerlijk fris abieritief begeleid met enkele ijsblokjes.

    Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200, Oudenaarde - 03/860 94 00 - info@liefmans.be - www.liefmans.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans Yell'oh On the rocks
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd tijdens een heerlijke lentedag met dank aan Debby Wilmsen (DP Communications). Eer zeer verfrissend abieritief voor wie houd van exotiche fruitigheden. Gebrouwen vanuit het plaatselijk bleekbier  van gersten- en tarwemout met toevoeging van vlierbessen en basilicum met appel- limoen- en ananassap. Het bijgeleverde, stijlvolle Liefmansglas maakt het geheel compleet aangenaam.

    PROEFKOTJE: Helder gele kleur met een verfijnde, romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een sprankelend en complexe fruitaroma waarin vooral het citrusachtige en de basilicum aandacht vraagt. In het citrusgevoelige smaakpallet maakt ook hier een eigenzinnige kruidigheid deel uit van de zoete fruitige beleving. De prikkelende verfrissing eindigd op een zoete, limonadeachtige afdronk.

    Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200, Oudenaarde - 03/860 94 00 - info@liefmans.be - www.liefmans.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fils à Papa 6
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Met een knipoog naar het Vlams Roodbruin koos Melissa in BierBrief 440  voor de zesde aflevering van een reeks bieren met hetzelfde baisrecept. Bij deze Fils-à-Papa werd de smaakbeleving veroorzaakt door het basis recept, dat enkele maanden op vat zat te mengen met een jonge Enfant Terriple, eveneens op vat en samen een hele tijd te laten doorbrengen in Frans Bordeaux-wijnvaten waardoor een aangename zurigheid ontstaat. Het 'onberekenbare' mengen met het 'onvoorspebare' moet zeker vonken geven in de smaak van vele bierliefhebbers. Het etiket  werd ontworpen door Rumbekenaar Robin Vermeersch.

    PROEFKOTJE: Een fijn, wijngevoelig moutaroma heerst in een sfeer van fruitige, licht zurige houtgevoeligheid. Een mooie melkzurigheid ontpopt zich in een aangename smaak waarbij de tanine van de houthistoriek zijn werk heeft gedaan en een zacht kersenpallet met zich meedraagt tot aan de drogen zurige afdronk. Heerlijk abieritief of gezelschap bij lange lenteavonden.

    Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - 050/25 07 96 - info@deleite.be - www.deleite.be

    Reageer (0)

    31-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moat
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen en geproefd met dank aan zytholoog Stijn Couvreur (Gerjo Roeselare). In den beginne waren er Mops, Perse en Pieke maar intussen hebben Niky, Steven, Frederik en Jamie de rol van moat overgenomen. Om zeker te zijn dat de receptuur met respect en vooral professionalisme zal worden gebracht trokken ze naar de ketels van Brouwerij Vicaris Dendermonde waar meesterbrouwster Cathérine Dilewyns onder het motto ''t beste bier voe beste moaten, ' er een heerlijke abieritief van maakte. Momenteel het paradepaardje van Beenhouwerij/Traiteur Devriendt Zedelgem) maar ook van vele bierliefhebbers

    PROEFKOTJE: Goudblonde kleur (licht amber) met een romig witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het complex aroma is vooral hop gericht maar met een toets koriander en een lichte moutigheid doorheen. In het tamelijk vol mondgevoel heeft de hopbitterheid met zijn fruitige pomperlmoes en kruidig koriander een aangename uitstraling die eindigt op een droge, zachte moutbitterheid met wat kruidigheid in de keel in de lange afdronk. Zeer mooie dorstlesser maar vooral als abieritief met, vooral maar en niet alleen, met moaten.

    Bierfirma Moat, Ruddervoordestraat 83, Zedelgem - info@moat.be - www.moat.be  - gsm Niky Devriendt 0476/961 799

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Moose Blues
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De Keuze van Mel in BB 439 was er een uit het groot aandeel van de vrienden uit Anzegem.  Melissa zocht het bij een complex gvoel van de rebelse muzieksoort en het gebruik van esdoornsiroop (Maple Syrop) een hint naar het bekende rendier dat zijn oorsprong in Canada.

    PROEFKOTJE: Een roodbruine kleur met een stevige, romige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Een licht fruitig, iets chocolade getinte moutaroma. In de vrij complexe smaak komt de aanwezigheid van de zacht gebrande karamelmout goed in evenwicht is bij d aanwezigheid van de Canadese ahornsiroop en een aangename gevoel van een zachte hopbitterheid die vooral opduikt in de frisse, droge bittere afdronk, nog altijd zoet en fruitig. Prachtig degustatiebier bij de komende BBQ's.

    Brouwerij 't Verzet, Grote Leiestraat 117, Anzegem - gsm Jens Tack: 0470/17 06 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be


    Reageer (0)

    27-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Torpah 60
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens mijn rooftocht bij Bierhalle Deconinck Vichte ontdekte ik een leuk bierblik van de Luikse Brasserie 'C'. Een van de 3 single hops waarbij telkens een hopsoort uit een ander werelddeel werd gebruikt. Brouwmeester Renaud Pirotte en François Dethier kozen bij deze voor 'Aramis' een Franse hopsoort uit de Elzas. Een stevige hoppigaard gebrouwen uit een kruising van verhaal en passie.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Exotisch getinte fruitigheid in een bloemig hoparoma waarin er een plaatsje is voor de citrusgevoelige huisgist. Ook de dmzk wordt overheerst door de Franse hopsoort met een licht gekruide (kamille) vermengt met het hoppige pompelmoes die doorwerkt tot over een lange, droge hopbittere afdronk. Een heerlijkheid bij de komende lente.

    Brasserie C, Impasse des Ursulines, Liège - Tel: 04/266 06 92 - mail: info@brasseriec.com - http://www.brasseriec.com/nl

    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs