PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
26-04-2017
Peculiar Pupil
De keuze van 'oes Mel' voor BierBrief 443 was voor het 2° brouwsel uit de reeks 'Homo Beerectus' uit het project van brouwer Jef Pirens en adviseur Brecht Kindt.Het bier kreeg het jongensachtige, blauwe etiketkleur voor de eerste boreling van stamvader 'Bizarre Brewer' en de vrouwelijke rode kleur van het bier als link naar beide geslachten. Het bier benadrukt nog meer dan gewoonlijk de noemer 'nen hoek af'. Een smaakgevoel waarvooar de liefhebbers van 'hibiscus' begeesterd zullen zijn. De naam slaat op het waanzinnig gevoel van Brecht tijdens zijn studentikoze zoektocht in de bier- en brouwwereld.
PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met een mooie roze schuimkraag en leuke carbonatatie. Zacht moutbitter gevoel in het bloemig aroma waarbij de hibiscus zich al aanbiedt maar zich vooral ontpopt in de verrassende complexe smaak en de bloemige moutbitterheid overschaduwd terwijl er toch nog plaats is voor wat hopbedrijvigheid. Ook de iets kruidige maar zeer aangename afdronk waarin opnieuw de hibiscus aandacht vraagt. Uniek gegeven en zeker lekker te genieten als foodpairing onder meer bij BBQ.
Alle informatie te vinden op http://homobeerectus.com of in Estaminet De Brouwerij / Brouwerij d'Oude Maalderij, (bij Jef en Steffi) Ardooisesteenweg 130 Izegem/Emelgem - gsm: Jef: 0486/69 30 34
Opnieuw een van de gerestylde bieren die relatiebrouwer Jan Wauters leverde voor mij bij Bierhalle Deconinck en zo in mijn proefkotje terecht kwam. Deze heel speciale hoppigaard waarin 5 hopsoorten hun weg zoeken (Challenger, Fuggles,Target, Hallertau Mittelfuch en Saaz.. Deze werden gebrouwen samen met onder meer 4 verschillende mouten en een hoopje tarwe bij Brouwerij De Graal Brakel.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met stevige witte schuimkraag en zachte carbonatatie. Ook hier een complex, maar zeer aangenaam aroma waarbij de strijd tussen de gebruikte mout en de hopsoorten elk hun verschillende bitterheid afgeven. Zoet, fruitig, kruidig en lichte zurigheid brengen je naar een droge bittere afdronk.
Het Brouwatelier, Neerstraat 173, Waasmunster - gsm Jan Wauters: 0498/288 820 - jan@relatiebrouwer.be - www.brouwersatelier.be
Via Bierhalle Deconinck Vichte naar mijn proefkotje dit met dank aan de relatiebrouwer Jan Wauters van de zigeunerbrouwerij Het Brouwersatelier. In de Japanse versie van de Koddestamper wordt gebruik gemaakt van de hopsoort Sarachi Ace. Bij deze nieuwe (oude) gerestylde versie wordt enkel Challenger, Tomahawk en Ammarillo toegevoegd. De moutigheid wordt veroorzaakt door de pilsmout en de Munchener en het citrus gedeelde komt waarschijnlijk door de Wyeast Trappiost Grafitty. Dit gerestylde bier wordt gebrouwen in de ketels De Graal te Brakel.
PROEFKOTJE: Helder goudamber met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een zeer complex aroma waarin een pompelmoesachtige hoppigheid moet opdraven tegen de inspraak van het citrusachtig gist- en moutbitterheid. In de smaak komen deze kenmerken, met vooral hoppigheid in een bescheiden hoofdrol, terug met een toetsje van koriander en naar het einde toe een zachte alcoholwarmte in een droge lichthoppige afdronk waarin het wat kruidnagel in de keel nalaat.
Het Brouwatelier, Neerstraat 173, Waasmunster - gsm Jan Wauters: 0498 288 820 - jan@relatiebrouwer.be - www.brouwersatelier.be
De keuze van Melissa in BierBrief 442 is opnieuw een leuke hoppigaard met een leuk verhaal waarbij 3 biervrienden in 2010 begonnen te proefbouwen en hun schrootmolen zagen als een vleesmolen (vandaar hij naam. Hun recept werd tot leven gebracht bij Brij. Anders Halen naar relaese van hun favoriete Metalband 'Your Highness' uit Antwerpen. Er werd gebruik gemaakt van de hopsoorten Simcoe, Citra en Amarillo en dus een lekker abieritief.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi moutbitter aroma waarbij een fruitige inslag zijn aandeel opeist. In een tamelijk vol mondgevoel heerst een hopbitterheid met prikkels van sinaasappelzeste waar ook wel het kruidige deelneemt aan de smaakevolutie. Het eindigt met een zoet aanvoelende hopbitterheid bij een lange, droge afdronk.
Eveneens opgezonden door Brasserie Lefebvre waarvoor grote dank. Gebrouwen met een uniek geheim recept naar aanleiding van de bruiloft van Paul Lefebvre en uitgebracht tot uitputting van de kleien voorraad.
PROEFKOTJE: Goudkleurig, amber met romige vate witte schuimkraag en een mooie, pittige carbonatatie. in het tamekijk complexe aroma waarin een een fruitige hoppigheid zijn grootste deel eist. De aangename smaak word eveneens beheerst door een unieke hop ervaring waarin een kleien hop bitterheid zijn weg zoekt en eindigt op een zeer lange droge hopbittere afdronk. Zeer geschikt abieritief.
Opgestuurd vanuit de brasserie waarvoor oprechte dank. Deze speciale cuvée gebrouwen in zeer beperkte oplage naar aanleiding van de 140° verjaardag van de familiebrouwerij (al 6° generatie). Van het originele recept werd enkel de bloemhoning vervangen door oranjebloesemhoning die een unieke smaak benadrukt.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met stevige witte schuimkraag en evenredige carbonatatie. Een bloemig, fruitig (perzik) hoparoma waarbij een tintje zoetigheid nu al verschijnt. De smaak komt complex over waarbij een zachte zoetigheid met wat zurigheid elkaar goed in evenwicht houden en met een beetje aangename alcoholwarmte eindigen met een zacht bittere afdronk.
Thuis gebracht via DP Communications met dank aan Debby Wilmsen. Spice met een link naar rpace is het gevoel achter dit vierde testbrouwsel van de Antwerpse Brouwerij De Koninck (Duvel/Moortgat). Brouwmeester Sven Dekleermaeker haalde het kruidige door toevoeging van de hopsoorten Halletau en Galaxy te bestoken met onder meer gember, cardemon, sinaas- en limoenzeste die het geheel een keurige en smaakvol indruk bezorgen.
PROEFKOTJE: Licht goudkleurig met mooie witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Een bloemig zoet gevoelig moutaroma waarin vooral de gember zijn groot aandeel opeist. Het kruidig geheel voelt zich ook in de aangenaam gezoet moutbitterheid, een beetje citrusachtig gevoel gaat mee naar de nog steeds kruidige doortocht in de afdronk. Zeer bruikbaar bij foodpairing
Meegenomen uit het het groot sortiment streekbieren bij Bierhalle Deconinck op aanraden van mijn biermoatje Melissa Dhooge. Deze blonde zus van Zwarte Jef kreeg tijdens het brouwproces een grote dosis hop (Casade/Northern Brewer) in de tarwemout en bestrooit met een beetje curaçao kruiden De naam komt van het plaatselijk dialek van Nieuwkerken-Waas, ooit bekend als het klompenmakersdorp. In de volksmond is nen kloefkapper iemand die zeer onbehendig te werk gaat, nen prutser.
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met mooie witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Het aroma komt licht moutig over maar met een kruidige sfeer in verborgen. Een moutbittere citrusachtighied vertedert het zacht mondgevoel waarin ook hier een aangename kruidigheid zijn weg baant en met een kleine zurig citrusgevoel in een lichte bitterheid in de afdronk eindigt
Microbrouwerij ''t Paenhuys, Nieuwkerkenstraat 202, Nieuwkerken-Waas, Paul van Nieulande 0475/701 001 - www.tpaenhuys.be
Toegezonden vanuit Diamods & Pearl Communication met dank aan Debby Wilmsen. Een frisse fruitigaard met als invoer echte krieken en het vruchtensap van aardbei, framboos, kriek, vlierbes en de blauwe bosbes waarna het zachtjes mocht rijpen in de kelders te Oudenaarde.
PROEFKOTJE: Helder rode kleur met een romige roze schuimkraag en stevige champagnoise carbonatatie. Het vooral zoet gevooisd fruitaroma waarbij ook wat kruidigheid doorheen sijpelt. Een zacht aanvoelend mondgevoel beheerst een aangenaam, frisse maar zoetig fruitconcert met toch een licht zurige achtergrond die eindigt met een zoete, rode fruitige korte afdronk. Heerlijk fris abieritief begeleid met enkele ijsblokjes.
Geproefd tijdens een heerlijke lentedag met dank aan Debby Wilmsen (DP Communications). Eer zeer verfrissend abieritief voor wie houd van exotiche fruitigheden. Gebrouwen vanuit het plaatselijk bleekbier van gersten- en tarwemout met toevoeging van vlierbessen en basilicum met appel- limoen- en ananassap. Het bijgeleverde, stijlvolle Liefmansglas maakt het geheel compleet aangenaam.
PROEFKOTJE: Helder gele kleur met een verfijnde, romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een sprankelend en complexe fruitaroma waarin vooral het citrusachtige en de basilicum aandacht vraagt. In het citrusgevoelige smaakpallet maakt ook hier een eigenzinnige kruidigheid deel uit van de zoete fruitige beleving. De prikkelende verfrissing eindigd op een zoete, limonadeachtige afdronk.
Met een knipoog naar het Vlams Roodbruin koos Melissa in BierBrief 440 voor de zesde aflevering van een reeks bieren met hetzelfde baisrecept. Bij deze Fils-à-Papa werd de smaakbeleving veroorzaakt door het basis recept, dat enkele maanden op vat zat te mengen met een jonge Enfant Terriple, eveneens op vat en samen een hele tijd te laten doorbrengen in Frans Bordeaux-wijnvaten waardoor een aangename zurigheid ontstaat. Het 'onberekenbare' mengen met het 'onvoorspebare' moet zeker vonken geven in de smaak van vele bierliefhebbers. Het etiket werd ontworpen door Rumbekenaar Robin Vermeersch.
PROEFKOTJE: Een fijn, wijngevoelig moutaroma heerst in een sfeer van fruitige, licht zurige houtgevoeligheid. Een mooie melkzurigheid ontpopt zich in een aangename smaak waarbij de tanine van de houthistoriek zijn werk heeft gedaan en een zacht kersenpallet met zich meedraagt tot aan de drogen zurige afdronk. Heerlijk abieritief of gezelschap bij lange lenteavonden.
Brouwerij De Leite, De Leiteweg 32, Ruddervoorde - 050/25 07 96 - info@deleite.be - www.deleite.be
Gekregen en geproefd met dank aan zytholoog Stijn Couvreur (Gerjo Roeselare). In den beginne waren er Mops, Perse en Pieke maar intussen hebben Niky, Steven, Frederik en Jamie de rol van moat overgenomen. Om zeker te zijn dat de receptuur met respect en vooral professionalisme zal worden gebracht trokken ze naar de ketels van Brouwerij Vicaris Dendermonde waar meesterbrouwster Cathérine Dilewyns onder het motto ''t beste bier voe beste moaten, ' er een heerlijke abieritief van maakte. Momenteel het paradepaardje van Beenhouwerij/Traiteur Devriendt Zedelgem) maar ook van vele bierliefhebbers
PROEFKOTJE:
Goudblonde kleur (licht amber) met een romig witte schuimkraag en
pittige carbonatatie. Het complex aroma is vooral hop gericht maar met
een toets koriander en een lichte moutigheid doorheen. In het tamelijk
vol mondgevoel heeft de hopbitterheid met zijn fruitige pomperlmoes en
kruidig koriander een aangename uitstraling die eindigt op een droge,
zachte moutbitterheid met wat kruidigheid in de keel in de lange
afdronk. Zeer mooie dorstlesser maar vooral als abieritief met, vooral maar
en niet alleen, met moaten.
De Keuze van Mel in BB 439 was er een uit het groot aandeel van de vrienden uit Anzegem. Melissa zocht het bij een complex gvoel van de rebelse muzieksoort en het gebruik van esdoornsiroop (Maple Syrop) een hint naar het bekende rendier dat zijn oorsprong in Canada.
PROEFKOTJE: Een roodbruine kleur met een stevige, romige schuimkraag en een mooie carbonatatie. Een licht fruitig, iets chocolade getinte moutaroma. In de vrij complexe smaak komt de aanwezigheid van de zacht gebrande karamelmout goed in evenwicht is bij d aanwezigheid van de Canadese ahornsiroop en een aangename gevoel van een zachte hopbitterheid die vooral opduikt in de frisse, droge bittere afdronk, nog altijd zoet en fruitig. Prachtig degustatiebier bij de komende BBQ's.
Tijdens mijn rooftocht bij Bierhalle Deconinck Vichte ontdekte ik een leuk bierblik van de Luikse Brasserie 'C'. Een van de 3 single hops waarbij telkens een hopsoort uit een ander werelddeel werd gebruikt. Brouwmeester Renaud Pirotte en François Dethier kozen bij deze voor 'Aramis' een Franse hopsoort uit de Elzas. Een stevige hoppigaard gebrouwen uit een kruising van verhaal en passie.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Exotisch getinte fruitigheid in een bloemig hoparoma waarin er een plaatsje is voor de citrusgevoelige huisgist. Ook de dmzk wordt overheerst door de Franse hopsoort met een licht gekruide (kamille) vermengt met het hoppige pompelmoes die doorwerkt tot over een lange, droge hopbittere afdronk. Een heerlijkheid bij de komende lente.
Melissa's keuze voor het eerste bier van het project 'Homobeerectus' (zie BierBrief 431) is een beetje laat wegens onvoorziene omstandigheden. De 30 uitverkoren ambassadeurs (waaronder Bierhalle Deconinck Vichte) vinden het een groot succes en bewonderen de creatie uit de hersenspinsels van brouwmeester Jef Pirens. Het bier is even bizar als de brouwer, beiden met nen hoek af.
PROEFKOTJE: Bijna zwart van kleur met een romige licht beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Het aroma bereikt een mooi evenwicht tussen de koffie kenmerken en de kruidigheid van de dry-hopping. Geen al te heftig mondgevoel maar wel met een crème aanvoelende en zeer aangename licht gebrande moutbitterheid waarbij ook hier het koffieachtige en leuk kruidig gevoel doorheen woelt. Het eindigt op een droge lichtbittere afdronk waarbij men een lichte hopbitterheid in de keel ontwaard. Zeer passend als foodpairing maar ook als gezelschap met vrienden en kennissen.
Alle informatie te vinden op: http://www.homobeerectus.com of bij Estaminet De Brouwerij (bij brouwer Jef en zijn Steffi), Ardooisesteenweg 130, Emelgem (Izegem) - 0486/69 30 34
Mijn persoonlijke voorkeur bij de Finiksbieren. Geproefd in café Kroegske Emelgem in het bijzijn van de uitbaters Dany en Nadine en beide brouwerij verantwoordelijken Gino Vantieghem en Kurt Decoene. Gebrouwen naar een versie Amerikaans IPA maar dan op Vlamse wijze aangepast. Geen echt IPA want er is aanwezigheid van vlierbessen. Er werd gebruik gemaakt van de hopsoorten Chinook (dubbeldoel) en voor het aroma Amarillo. De verwijzing naar Magritte verwijst naar de brouwwijze en verleden van de brouwerij.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Overwegend een fruitig en bitter hoparoma waarin toch wel de vlierbessen hun verrassende aandacht vragen. Dit muskuskruid is ook zacht aanwezig in een aangename, hopbittere smaak waarbij vooral de hopsoort Chinook indruk maakt en eindigt op een droge, hopbittere, maar zeer lang aanhoudende afdronk. Prachtig abieritef
Uit nieuwsgierigheid en ook omdat alles moet mogelijk zijn te beoordelen meegebracht van de Bierhalle Deconinck te Vichte. AB InBev speelt hiermee in op de toenemende vraag naar weinig of geen alcohol bevattend bier. De bedoeling is, met een uniek brouwproces, waarbij na de gisting de alcohol wordt verwijdert, zo goed dezelfde frisse smaak te hebben als de commerciële pils.
PROEFKOTJE: De gele pilskleur met romige witte schuimkraag en een tintelende carbonatatie. Zwak, chemisch en ijzerhoudend aroma waarbij een zoete pilsmout merkbaar is. In het zacht mondgevoel komt de smaak iets zoeter over dan de gewone pils met weinig moutbitterheid en je echt wel het gevoel hebt een bier zonder alcohol te drinken wat je toch een beetje voldoening kan geven. Alleen in de frisse afdronk is enige moutbitterheid aanwezig. Een heel ander gevoel dan een normale pils, zachter en als doordrinker of festivalbier goed aan te brengen.
AB InBev, Brouwerijplein 1, Leuven 016/27 61 11 - 070/222 919 - www.ab-inbev.be/nl of www.horecasupport.be
Melissa Dhooge koos voor BierBrief 437 voor de grote doorbraak (2010) van brouwer Thijs Maenhout, toen nog aan het werk op de site van Gerdo in Meulebeke. Intussen wordt dit prachtig bier verder gekweekt in de nieuwe stek te Pittem en heeft zijn eigen authentieke smaak verder eer aan gedaan. De link gaat naar de grootste troef bij het manillen (Vlams kaartspel) en een blik richting de lieftallige Birgit, huisdame van brouwerij Maenhout. Bij bierbrabbels en eenzame avonden een (h)eerlijk gezelschap.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met licht beige, bijna witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma wordt een beetje bepaald door de gebruikte moutsoorten (gerst en tarwe), een beetje zoet-kruidig waarin men een licht gistvorm ontwaard. In het tamelijk vol mondgevoel komt de zoetigheid en het kruidige koriander in de aangename mout-hopbitterheid zeer goed tot zijn recht met naar het einde tie een gezellige alcoholwarmte die afsluit met een zoete bitterheid bij de lange zachte afdronk. Zeer sportief abieritief en dorstlesser.
Meegekregen door Melissa Dhooge vanuit Bierhalle Deconinck Vichte gezien ze het in BierBrief moeilijk in haar 'Keuze van Mel' kon zetten. De betrokkenheid zou niet eerlijk overkomen bij sommige lezers. In de reeks King bieren (o.m Red en de Black's) door Alvinne gebrouwen voor Bierhale Deconinck Vichte kreeg ik de kans te genieten en mijn persoonlijke mening erover bekend te maken in dit proefkotje, waarvoor dank Deze veel besproken Alvinne's barley style waarbij deze keer gebruik werd gemaakt van Spaanse rode wijnvaten hebben een toegankelijke smaakevolutie meegekregen die iedere bezoeker van Bierhalle Deconinck in Vichte zal bekoren
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met licht beige, langzaam wegkwijnende, schuimkraag waarin een pittige carbonatatie dwarrelt Een aangenaam gefruit moutaroma waarin de invloed van de Spaanse wijn merkbaar is en er zijn alcoholwarmte al afgeeft In een tamelijk vol mondgevoel laat de gerstenmout zijn invloed gelden met een matige kruidigheid en de gemaakte alcoholwarmte De tanninevorming wordt meegenomen naar een kenmerkende moutbitterheid bij een aangenaam aanvoelde geestrijke afdronk Stevig degustief met veel potenciele mogelijkheden.
In het Conincklijk (King) Alvinne gamma zorgden de brouwers uit Moen voor en genietbare maar vooral toegankelijke voorstelling van de Imperial Stout. Na het succes van de Black King op Spaanse bourgogne vaten kreeg het bier nu een verblijf van een jaar in Franse Cognac barrels. Gezien de bieren werden gemaakt voor Bierhalle Deconinck Vichte lieten Stijn en Melissa, op gevaar van betrokkenheid, de proefbevindingen over aan andere kennisvolle vrienden waaronder dit Wacho's BierBrief/Proefkotje.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een snelverdwijnende beige schuimkraag en goed gekozen carbonatatie. In het zoet aanvoelend koffie- en chocolade moutaroma heeft hop- en alcoholgevoel al een mooie toedracht Bij een lekker, niet al te zwaar mondgevoel, komt er een mooi evenwicht tussen de aanwezigheid van zachte alcoholwarmte gebracht via foedergenot van de cognacvaten met de chocoladesmaak van de licht geroosterde mout en naar het einde toe een aangenaam donker fruit gevoel in de chocolade gevoelige moutbittere afdronk.