PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
22-03-2017
Ceci n'ipa
Mijn persoonlijke voorkeur bij de Finiksbieren. Geproefd in café Kroegske Emelgem in het bijzijn van de uitbaters Dany en Nadine en beide brouwerij verantwoordelijken Gino Vantieghem en Kurt Decoene. Gebrouwen naar een versie Amerikaans IPA maar dan op Vlamse wijze aangepast. Geen echt IPA want er is aanwezigheid van vlierbessen. Er werd gebruik gemaakt van de hopsoorten Chinook (dubbeldoel) en voor het aroma Amarillo. De verwijzing naar Magritte verwijst naar de brouwwijze en verleden van de brouwerij.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Overwegend een fruitig en bitter hoparoma waarin toch wel de vlierbessen hun verrassende aandacht vragen. Dit muskuskruid is ook zacht aanwezig in een aangename, hopbittere smaak waarbij vooral de hopsoort Chinook indruk maakt en eindigt op een droge, hopbittere, maar zeer lang aanhoudende afdronk. Prachtig abieritef
Uit nieuwsgierigheid en ook omdat alles moet mogelijk zijn te beoordelen meegebracht van de Bierhalle Deconinck te Vichte. AB InBev speelt hiermee in op de toenemende vraag naar weinig of geen alcohol bevattend bier. De bedoeling is, met een uniek brouwproces, waarbij na de gisting de alcohol wordt verwijdert, zo goed dezelfde frisse smaak te hebben als de commerciële pils.
PROEFKOTJE: De gele pilskleur met romige witte schuimkraag en een tintelende carbonatatie. Zwak, chemisch en ijzerhoudend aroma waarbij een zoete pilsmout merkbaar is. In het zacht mondgevoel komt de smaak iets zoeter over dan de gewone pils met weinig moutbitterheid en je echt wel het gevoel hebt een bier zonder alcohol te drinken wat je toch een beetje voldoening kan geven. Alleen in de frisse afdronk is enige moutbitterheid aanwezig. Een heel ander gevoel dan een normale pils, zachter en als doordrinker of festivalbier goed aan te brengen.
AB InBev, Brouwerijplein 1, Leuven 016/27 61 11 - 070/222 919 - www.ab-inbev.be/nl of www.horecasupport.be
Melissa Dhooge koos voor BierBrief 437 voor de grote doorbraak (2010) van brouwer Thijs Maenhout, toen nog aan het werk op de site van Gerdo in Meulebeke. Intussen wordt dit prachtig bier verder gekweekt in de nieuwe stek te Pittem en heeft zijn eigen authentieke smaak verder eer aan gedaan. De link gaat naar de grootste troef bij het manillen (Vlams kaartspel) en een blik richting de lieftallige Birgit, huisdame van brouwerij Maenhout. Bij bierbrabbels en eenzame avonden een (h)eerlijk gezelschap.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met licht beige, bijna witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma wordt een beetje bepaald door de gebruikte moutsoorten (gerst en tarwe), een beetje zoet-kruidig waarin men een licht gistvorm ontwaard. In het tamelijk vol mondgevoel komt de zoetigheid en het kruidige koriander in de aangename mout-hopbitterheid zeer goed tot zijn recht met naar het einde tie een gezellige alcoholwarmte die afsluit met een zoete bitterheid bij de lange zachte afdronk. Zeer sportief abieritief en dorstlesser.
Meegekregen door Melissa Dhooge vanuit Bierhalle Deconinck Vichte gezien ze het in BierBrief moeilijk in haar 'Keuze van Mel' kon zetten. De betrokkenheid zou niet eerlijk overkomen bij sommige lezers. In de reeks King bieren (o.m Red en de Black's) door Alvinne gebrouwen voor Bierhale Deconinck Vichte kreeg ik de kans te genieten en mijn persoonlijke mening erover bekend te maken in dit proefkotje, waarvoor dank Deze veel besproken Alvinne's barley style waarbij deze keer gebruik werd gemaakt van Spaanse rode wijnvaten hebben een toegankelijke smaakevolutie meegekregen die iedere bezoeker van Bierhalle Deconinck in Vichte zal bekoren
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met licht beige, langzaam wegkwijnende, schuimkraag waarin een pittige carbonatatie dwarrelt Een aangenaam gefruit moutaroma waarin de invloed van de Spaanse wijn merkbaar is en er zijn alcoholwarmte al afgeeft In een tamelijk vol mondgevoel laat de gerstenmout zijn invloed gelden met een matige kruidigheid en de gemaakte alcoholwarmte De tanninevorming wordt meegenomen naar een kenmerkende moutbitterheid bij een aangenaam aanvoelde geestrijke afdronk Stevig degustief met veel potenciele mogelijkheden.
In het Conincklijk (King) Alvinne gamma zorgden de brouwers uit Moen voor en genietbare maar vooral toegankelijke voorstelling van de Imperial Stout. Na het succes van de Black King op Spaanse bourgogne vaten kreeg het bier nu een verblijf van een jaar in Franse Cognac barrels. Gezien de bieren werden gemaakt voor Bierhalle Deconinck Vichte lieten Stijn en Melissa, op gevaar van betrokkenheid, de proefbevindingen over aan andere kennisvolle vrienden waaronder dit Wacho's BierBrief/Proefkotje.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een snelverdwijnende beige schuimkraag en goed gekozen carbonatatie. In het zoet aanvoelend koffie- en chocolade moutaroma heeft hop- en alcoholgevoel al een mooie toedracht Bij een lekker, niet al te zwaar mondgevoel, komt er een mooi evenwicht tussen de aanwezigheid van zachte alcoholwarmte gebracht via foedergenot van de cognacvaten met de chocoladesmaak van de licht geroosterde mout en naar het einde toe een aangenaam donker fruit gevoel in de chocolade gevoelige moutbittere afdronk.
Eerste kennismaking op Brugs Bier Festival waarna genoten van dit aanbod in de gezellige bar van de de brouwerij. Na een hele reeks Meester bieren kwam de beslissing om het gamma wat vrouwvriendelijker te maken en ondanks zijn 9,5 % alc.vol is deze abdijtripel een frisse verschijning in het drukke leven van de bezoekende bierliefhebber. Mooi evenwichtig gebrouwen met net voldoende smaakgelegenheid om als degustief of rustbegeleider door het leven te kunnen worden opgenomen.
PROEFKOTJE: Heldere blonde met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Bloemig moutaroma waarin de uitgesproken huisgist zijn deel eist met een fruitige (sinaasappelzeste) deel opeist. Een zacht, fris en licht bitter mondgevoel herbergt enige hop aanwezigheid maar naar het einde toe brengt een aangename honing en koriander gevoel u naar een droog bitter gevoel in de lang aanhoudende afdronk. Vooral als abieritief een heerlijkheid maar overal een aangenaam gezelschap.
In de brouwerij aangeboden door de lieftallige barvrouw Ann Verfaillie op voorschrift van haar man brouwer Dirk De Meester. Een beetje Russische Imperial Stout maar op Vlaamse wijze uit het rijke gedachtengoed van de Meesterse bieren. Met een link naar de betekenis als oprechtheid en zinsvolle inhoud.
PROEFKOTJE: Zwarte kleur met romige bruine schuimkraag en zachte carbonatatie. Het aroma heeft een licht geroosterde moutbitterheid waarbij chocolade net als koffiegevoelens aan te pas komen. Er wordt ook een zweem van zoethout en cardemon opgevangen. Een vol mondgevoel wordt beheerd door de zacht geroosterde mout met vooral een karamelsfeer met toets van koffie en een aangename alcoholwarmte brengt je naar een licht gekruide, moutbittere afdronk. Enorm lekkere degustief.
Melissa Dhooge koos voor BierBrief 436 uit het gerestyled gamma van Witkap die ook staat te pronken in de Bierhalle Deconinck Vichte. Dit was ooit het eerste abdijbier die niet door een kloostergemeenschap werd gebrouwen of er naar verwezen werd. Deze 'Speciale" werd als 'Greut Lawaiitj' in 2004 gebrouwen voor het Europees Kampioenschap Bellemannen en in 2009 opgenomen in het smaakgevoelige gamma van den Witkap. Dit succesverhaal werd mogelijk gemaakt met aanbreng van Belgische (Hallertau) en Tsjechische (Sterie) hopsoorten.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Fruitig (banaan) moutbitter aroma met een kruidige inslag. In de smaak ontmoet je een zalige zoetigheid waarin een aangename, Citrus gevoelige, moutbitterheid zijn weg zoekt en een lichte fruitigheid zich meester maakt bij een lekkere kruidige moutbittere afdronk. Stevig abieritief.
Stond in 't Kruiske te Deerlijk op 't vat en dus.... was genieten vanuit een speciaal Verzet proefglaasje. Deze klassieke 'Flemish red ale' kreeg een rebelse ingreep van de Verzetbrouwers waarin de nodige bretts hun werk deden waarvan ze opgedragen werden.
PROEFKOTJE: Donker amber met kleine romige maar snel verdwijnende schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi fruitig (zure kersen) aroma met een zacht fluwelen wijngevoel ingewerkt. De smaak was dan ook licht zurig met de nodige tannine en het gevoel van het verblijf in het eikenhout een aangenaam gevoel bracht en eindigt op een lange, kerszurige droge afdronk. Ongelooflijk abieritief.
Om aan de vraag van enkele klanten te voldoen liet Mike Janssen een leuke Kriek brouwen bij Brouwerij Vander Ghin ste (Bellegem). Daar werd er gebruik gemaakt van een sponane gisting waarna rijping in eikenhouten foeders. Er werden 25% kriek (sap) gebruik.
PROEFKOTJE: Mooie donkerrode kleur met romige roze schuimkraag en gewone carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door het ingewerkte kriekensap al komt de tanine en lichte zurigheid door de speciale rustperiode. De zoete kersensapsmaak bevat een lichte zurigheid die meedraagt tot in de fruitige bitterheid met ook hier het taninnegvoel.
Melissa Dhooge koos voor de speciale editie die in 2016 in de reeks Troubadour Magma werd toegevoegd. Brouwmeester The Musketeers brouwden hun basic Troubadour-recept met nu 100% Maris Otter, een 2-rije moutsoort die precies 50 jaar geleden gekweekt werd in het Britse Norfolk. Er werd naast de Tjechische hop ook nog Simcoe gebruikt als dryhopping die deze lekkere tripel zijn zacht smaak laat bepalen.
PROEFKOTJE: Wazig blond door het gebruik van de pilsmout met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbanatatie. Al onmiddellijk bij het ontkronen komt een fruitig (perzik) hoparoma tegemoet. Deze is ook in de complexe smaak terug te vinden met een citrusachtig gevoel in de zachte bitterheid waarin plaats is voor een aangename alcoholwarmte en je naar het einde toe naar een lange, droge bittere afdronk brengt. Heerlijk abieritief tot degustatie bier.
Getest op smaakevolutie met een paar Internationale bierproevers op 'Vintage Tasting' tijden BAB Bier Festival te Brugge. Het is een oude traditionele geuze op basis van 100% lambiek. De reeks gelimiteerde 'Selection Lambiek' begon in 1991 bij de samensmelting met het toenmalige InterBrew (nu AB InBev). De laatste uitvoering is deze gebrouwen in 1999. Zeer mooi bewaard en het kurk rook nog naar de lambiek.
PROEFKOTJE: Oranje kleurig amber met weinig of geen schuimkraag en zwakke carbonatatie. Zurig aroma waarin het verhaal van de Brettanomyces hun werk deden maar ook al plaats heeft gemaakt voor ouderdom tonen onder de vorm van een lichte madeira tonen.In de smaak heerste nog steeds de bekende melkzurigheid waarin zelfs nog wat foederhout gevoel aanwezig was en die eindigde op een korte maar zurige afdronk.
Meegekregen van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) om even mijn gedacht te zeggen. Ik vond het zo goed dat ik het meteen naar mijn Proefkotje liet verbannen. Dit bier is een gevolg van de leuke samenwerking van de vrienden/brouwmeesters Nico Saenen (Laakdal) en Evert-Jan Nijveld (Raamdonkveer Nl). De opvolger van 'Pootzak' werd naar eigen recept gebrouwen door Brouwerij Boelens (Belsele) voor (of met) Brouwerij De Twee Leeuwen (Laakdal). Er werd gebruik gemaakt van gerst- en roggemout en 2 smaak-en reukgevende hopsoorten.
PROEFKOTJE: Wazig blond met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Citrusgevoelig, gekruid hoparoma met tussendoor toch een fonkeltje moutigheid. In een licht gekruide doch fruitige (pompelmoeszeste, perzik) hopbittere smaak doorheen het hele proeven en genieten met naar het einde een aangenaam droge hopbittere lange afdronk. Zeer prachtig abierietief.
Brouwerij De Twee Leeuwen, De heuvels 22 Laakdal -
Een licht (5%), typisch Oudenaards bruintje met een zeer lange brouwtraditie waarbij de ligging aan de Schelde een belangrijke rol speelde. Het moederbier wordt gebrouwen in de ketels van Brouwerij De Koninck Antwerpen waarna het terug naar zijn geboorteplaats gaat om te worden vermengd met en oud gerijpt bier (4 tot 8 maand) en dan wat gaat rusten (lageren) in RVS tanks om melkzurigheid en andere heerlijkheden te ontwikkelen waardoor het zijn naam als een der lekkerste bruintjes ter wereld alle eer aan doet.
PROEFKOTJE: Donker rood met mooie beige schuimkraag en heerlijke carbonatatie. Het aroma wordt beheerst door een aangename, licht geroosterde, karamelmout waarin ook aandacht voor fruitigheid (kriek) en de befaamde melkzurigheid. In een uitgesproken zoet-zure volmondige smaak waarin de licht geroosterde karamelmout met de fruitigheid (krieken) door de spontane gisting zijn uniek smaakgevoel afgeeft en met een lange melkzurige en wijnachtige afdronk heerlijk aanvoelt.
Een herinnering aan de eindejaarsproeving in café Djings met de Beverse Schuimkraag Proevers waarbij een van de reeks 'Arthur's Legacy bieren zijn intrede deed. Gebrouwen in het hart van Palm BCB bij Microbrouwerij De Hoorn. Ieder jaar komt een van de biermeesters met eigen creatie op wetenschappelijk en historisch verantwoorde wijze enkele gelimiteerde flessen (12.534) uitbrengen. Met een link naar eindejaar (Sylvester Eve) werd door de plaatselijke houtmeester gebruik gemaakt van dennenaalden en dennenknoppen van de Pinus Sylvestris.
PROEFKOTJE: Goudgeel gekleurd met romige witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Het aroma brengt je direct in de ban van de denneknoppen en bijbehorende naalden. Ondanks een aangenaam lichte fruitigheid komt de kruidigheid van de gebruikte denneboom goed in evenwicht met een zeer gewaardeerde hopbitterheid. Jammer genoeg brengt hij gen al te lange afdronk.
Palm Belgian Craft Brewers (Brouwerij De Hoorn), Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel - Tel BE: 052/31 74 11 - Tel NL: 0499/428 500 - info@palm.be - www.plmbreweries.com/nl
Geproefd in caafé Kroegske in Emelgem. Deze stevige blonde werd met receptuur van brouwerij Enigma gebrouwen bij Gulden Spoor Gullegem. Enigma zijn vooral bedreven in het ontwikkelen van nieuwe giststammen en unieke hop effecten. De gebruikte giststam en het toevoegen van hopsoorten (ook dry-hopping) van Citra en Mosaic maken e een fris, karaktervol geheel van. De link werd gelegd bij de zware Noorse (Viking) godenstrijd met als inzet onze wereldse chaos. In het etiket werd die godenstrijd gevoerd door Metalheads en ronkende gitaren.
PROEFKOTJE: Goud blonde kleur met romige witte schuimkraag en een goede carbonatatie. Fruitig (perzik) hoparoma met een licht zoete kruiding en de gist hier al zijn uniek werk doet. In een zacht zoet mondgevoel komt en aangename hopbitterheid tot zijn recht met vooral de fruitige invloed van een toets sinaasappelzeste maakt de smaak zo overtuigend en eindigt op een frisse hopbittere droge en lange afdronk
Als keuze voor BierBrief 249 zocht Melissa het bij een nieuw heropgewaardeerd bier. In een ver verleden werd dit oud-Hasselts bier ooit gebrouwen als tegenhanger van de commlerciele pils door, de intusen door Heineken opgeslorpte, Brouwerij Desmedt Opwijk. De vernieuwde 'grand-cru pils' startte een nieuw leven vanuit Kerkom maar intussen afgedwaald naar de nieuwe ketels van Jo Van Aer (belgoo) in Sint Pieters-Leeuw. Onder de oneliner 'pei ton verre' en een leuk etik door Agency Vincent Albert Studio gaat het goedje nu wel de gpoeie weg op.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond (oud goud) met licht bellende witte schuimkraag en een goede carbonatatie. Een verrassend fruitig hoparoma waarin ook het moutgevoel enige aandacht vraagt. In de zacht licht hopbittere smaak krijgt de moutigheid steeds meer voorang en krijgt zelfs een toetje citrus mee naar het eine toe maar toch blijft de hoppigheid bij de les en eindigt op een droge afdronk waarin een fruitig zoetheiod en wat peper haar deel opeisen. Mag zeker worden aanschouwd als een waardige vervanger voor de commerciel pintjes.
Brouwerij BelgooBeer, Georges Wittouckstraat 61, Sint Pieters-Leeuw - gsm Jo Van Aert 0475/69 24 60 - info@belgoobeer.be - www.belgoobeer.be
Gekregen van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) op vraag van het brouwersduo Peter en Ellen De Munck. Een stevig aandenken aan hun oma. Voor het eerst gebrouwen in eigen Brouwlandstubbe (20 l) om daarna via Brouwrij Dany (Erpe-Mere) te worden gecreeërd in de ketels van de nieuwe brouwerij van Bryggja Brugge. Vorige batches geproefd en besproken in dit proefkotje van 9 februari 2016. Wel werden de hop (Target en Styrian Golding) en moutsoort in de receptuur lichtjes aangepast aan de vraag en smaak van de bierliefhebbers te voldoen.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond van kleur met een mooie witte schuimkraag en goede carbonatatie. Het aroma wordt beheerst door een fruitig (groene appel) hopgevoel. Het niet al te zware mondgevoel heeft je dan ook het heerlijk zacht hopgevoel mee waarin hier en daar toch wat moutigheid doorprikt en eindigt op een droge licht bittere afdronk. Prachtige doordrinker en gezelschapsdrankje.
Peter en Ellen De Munck*Winter, Lindenlaan 196, Beveren-Waas - gsm: 0477/283 427 - FB Fientje
Geproefd tijdens de winterbierproeving van De Beverse Bierschuimkraag Proevers in lokaal Djings Roeselare (Beveren). De naam verwijst naar het delier dat optreed tijden bij een alcoholonthouding. Volgens vertegenwoordiger Martin Cuelenaere een bier om tot een paar jaar te bewaren. De zachte wintersmaak wordt door de rijping alsmaar beter.
PROEFKOTJE: Een mooie bruine kleur met romige licht beige schuimkraag en sterke carbonatatie.. Complex, bloemig, rozijnachtig moutaroma met een toets kandijzoetigheid en een link naar hun befaamde huisgist. De smaak is eveneens complex met een goede verstandhouding tussen de fruitigheid en de kruiden en de aangename bitterheid van de karamelmout en krijgt naar het einde toe een gezellige alcoholwarmte mee die afsluit met een toets zoethoud in een gezonde moutbittere afdronk.
Gevonden tussen de weinig bekende bieren die altijd in Bierhalle Deconinck (Vichte) te vinden is. Deze is een toppertje uit het pajottenland en gebrouwen door cartonist/brouwer Erwin Vanmol en is een mengsel van wilde kruiden en het weerbarstig hout maakt het zo mystrieus. Gnonckel is een eerbetoon aan den advocaat beter gekend als de uitvinder van het Pajottenland.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met een fleurige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma bestaat vooral uit fruitgheid veroorzaakt door mout en hop. In de scherpe citrusachtige smaak komt bij het licht zurige een toet hopbitterheid inwerken die eindigt op een licht bittere tamelijk lange afdronk. Goed als doordrinker of abieritief.