Wacho's proefkotje
Andere smaken dan de mijne zijn louter toeval en met de groenselkes van den wacho

Foto


Inhoud blog
  • Brewmash D'Oude Maalderij - Het Anker 8%
  • WNTR - 10%
  • Gulden Draak Brewmaster - 10,5%
  • MAYA - 6% - Jessenhofke Kuringen
  • Rodenbach Vintage 2007 - 7% - Rodenbach Roeselare
  • 200 - 10%- D'Oude Maalderij Izegem
  • Ross Triple 9%- Straete Brouwerie
  • Mash of the Classics - DOM - de la Senne
  • Belgique Tropique - 6% - StraeteBrouwerie
  • RGLR - 3,5% - Jessenhofke Kuringen (Hasselt)
  • Rangpur White - 6% - StraeteBrouwerie Desselgem
  • Bush Noêl - 12% - Dubuisson Pipaix
  • Poker Face Sherry - 6,5% - Het Nest -Oud-Turnhout
  • Sour 5,8% - Inter-Pol Mont (Houffalize
  • Stille Nacht - 12% - De Dolle Brouwers Esen
  • Stanneman Extra Dubbel (Ocean Aged)
  • 3 Fonteinen Oude Kriek - 5,7%
  • Le Fort 8,8% - Vander Ghinste Belleegem
  • Kwak Rouge - 8%
  • Artevelde 5,7%
  • Artevelde Grand-Cru - 7,2%
  • La Trappe Nillis - 0%
  • Punaise Boosy Blond - 9,5%
  • Blanche de Mont - 5,2
  • Rodenbach Vintage 2021 - 7%
  • St Feuillien grand Cru - 9,5%
  • Fourchette Grand-Cru - 7,5%
  • Ypra - 6%
  • Abbaye d'Aulne Premier Cru - 9%
  • Monk's Café -5,5%
  • Retrorik (Red wine barrel aged) - 12%
  • Tarot d'or
  • Chouffe Alcoholvrij
  • Gruut inferno - 9%
  • Bux Tripel - 8,5%
  • Zwoantje Blond - 6,5%
  • Mox Pearl - 4,6
  • Zwoantje Tripel - 9%
  • Collab de la Senne/D' Oude Maalderij - 4,%
  • Liefmans Oud Bruin - 5%
  • Maredsous 8%
  • Goudenband 2013
  • Hapkin - 8,5%
  • Choucke - 6,6%
  • Tervuro 6,5%
  • Zatte Bie - 9%
  • De Bie Velo 8%
  • Rodenbach Classic 1989 en 1991 -5,2%
  • Wilde Leeuw Brett Sauternes Millesime 2021
  • Rodenbach Caractère Rouge - 7,2%
  • Lindemans Cassis 3,5%
  • Jan Van Ryck Tripel - 8%
  • Tsjeeses Reserva Port Barrel Aged - 10 %
  • Guinesse Hop House 13 lager - 4,1 %
  • Stoffoesje 8,5% - D'Oude Maalderij Izegem
  • Abbaye des Rocs 9%
  • Bird of Prey (5,8%) - Uitlje Brewery Haarlem (NL)
  • Carlsberg 0% -
  • Rodenbach FruitAge
  • Hop Marijke
  • Wijze Willem 2021 - 7,5%
  • Grimbergen Blond 0.0
  • Cornet Oaked Alcoholarm (0,3%)
  • Rodenbach Alexander 5,6%
  • Piedboeuf Bruin 1,1%
  • Retrorik Rouge (Red Wine Barrel Aged)
  • Rodenbach Vintage 2020
  • Desperados 5,9%
  • waterloo - 8%
  • La Chouffee 40 (geel) - 8%
  • Victoria - 8,5%
  • Chouffe 40 (blauw) - 5,6%
  • Flurk Hopper - 6%
  • Dangerousse (6,5%)
  • Demi des Meléés (5,9%)
  • Kasteel Xtra - Van Honsebrouck, Izegem
  • Bavik Super Wit - De Brabandere Bavikhove
  • Oude Kriek Jart-elle, Lambiekfabriek, Sint Pieters Leeuw
  • Santé Blanc/Wit bier - Santé Beer Brugge
  • Cuvée Mam'zelle ) De Leite Ruddervoorde
  • Julia Sonny Joy - Belgin Brew Brothers, Zwevegem
  • Bavik Super Pils (blik - 5,2%) - De Brabandere, Bavikhove
  • Jupiler 0/0% - Piedboeuf (Jupiler) Jupille-sur-Meuse
  • Ferre Quad (10%) - Maenhout Pittem
  • Oehoe Donker (7,5%) - Heidebrouwerij Ede (Nl)
  • Mox Ruby (6%) - D' Oude Maalderij Izegem
  • La Chatte - Angèle (7%) - Brasserie des Tchèts
  • Obsquur (10%) - Ruimtegist Kortrijk
  • Ganz Geit - Mortselarij, Mortsel
  • Fly Away - De Feniks Gullegem/Heule
  • Wilderen Goud 6,2%- Brouwerij & Distilleerderij Wilderen.
  • Voske - Brew4Nature, Mol -Het Nest Oud-Thunhout
  • Godisvremd - De Graal Brakel / Vissenberg Nijlen
  • IRA, De Zevende Zonde - Hugel Kortrijk
  • Clémentine - Atrium, Marche-en-Famenne
  • Gigant Blonde Kveik IPA - Gigant De Panne
  • Gigant Session Sour IPA - Gigant De Panne
  • La Cambre IPA (4,5%) - Het Anker Mechelen
  • La Cambre Blond 5,6% - Het Anker Mechelen
  • Ferre White/Blanche - 5,5% - Maenhout Pittem
  • Curse of the Cristal Coconut (11%) - BramBrass Heestert
  • Maître Tripel Bourbon Barrel Aged (9%)- De Meester Lendelede
  • Curse of the Cristal Coconut - BramBrass Heestert
  • Boer Bloem - De proefbrouwerij Lochristi
  • Goose 312 - Goose Island Beer Company (USA) - AB InBev
  • Oude Geuze Boon - Boon Lembeek
  • Bavik Super Pils - Brouwerij De Brabandere Bavikhove
  • Vaccin 1.0 Alvinne Moen
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Martha Guilty Pleasure
  • Farang
  • Rodenbach Alexander
  • Cimay Groen
  • Ringmaster
  • Maitre Brut
  • Nogne Ø Dark Horison 7 Barrel Aged,
  • Royal Blood 10,5 %
  • Ferre Rosé 4,5%
  • Cou Cou Kriek Royal
  • Cou Cou Pilsener
  • Mac InMemries - De Feniks Gullegem
  • Vaccin 1.0 - Brouwerij Alvinne Moen
  • Horny Hornet
  • Dul Meesterke Red Wine BA
  • Lichtenhainer
  • Vulpuloid
  • Bavo
  • Maes 0.0 %
  • Ferre IPA
  • Brewmanche 't Hofbrouwerijke
  • Beau Monde
  • GeWoon
  • Pater Lieven blond
  • Kasteel Nitro Blond
  • Maarkedalse TRipel
  • Martha (Sexyblond)
  • Geen Franjes, maar Kastanjes
  • Kasteel Nitro Noir
  • White Dragon
  • Viven Nada IPA
  • Jazz Black Cognac Magic
  • Cross Continent Road Trip
  • Duvel 666
  • Bolleke Hop
  • Reninge Oud Bruin
  • WUK Oaked Bo2 en Bo1
  • Chimay Tripel (wit)
  • Alpaca Panties
  • Hops & Roses
  • Retrorik Rouge
  • Hommelbier 2021
  • Nonkel Pater
  • Bière des amis 0,0%
  • Cuvée De Villé
  • Kapittel Gluten Free
  • Patience for Eylenbosch
  • Slaapmutske Floss Kriek glutenvrij
  • Kuul blond
  • Stoffaesje 2020
  • Silly Saison
  • Farang 2020
  • Trappist Rochefort 8
  • la Trappe Puur
  • Pumpkins Nightmare
  • Bienne
  • XL Verjaardagbier
  • Halloweener
  • Omer Brut Nature
  • Brunehaut blond
  • St Hubertus Blanche
  • Qantelaar 2020
  • Hop The Brewer 2020
  • Lupulus Blanche
  • 365 Huispils Delhaize (Blik)
  • Super Fresca
  • Papegaei
  • Energibajer
  • Bloody Michelle
  • Remembrance 14/18
  • Kveik IPA
  • Twister
  • Naft
  • Georges IV
  • Smoked Porter
  • Hoppig Blond
  • Chili IPA
  • 42 Four Two Session IPA
  • Orbiz
  • Rouge Max
  • Lorelei
  • Sour IPA
  • Oude Geuze Devillé
  • Zenne Pils
  • Delveaux
  • Chouffe Blanche
  • vandeStreek PlayGround IPA
  • Claudette
  • Picobello (blik)
  • Hopsignoor (Gouden Carolus)
  • I am cure

    Archief
  • Alle berichten

    Wie proeft...die vindt
    PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
    07-03-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Retorik
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In de brouwerij aangeboden door de lieftallige barvrouw Ann Verfaillie op voorschrift van haar man brouwer Dirk De Meester. Een beetje Russische Imperial Stout maar op Vlaamse wijze uit het rijke gedachtengoed van de Meesterse bieren.  Met een link naar de betekenis als oprechtheid en zinsvolle inhoud.

    PROEFKOTJE: Zwarte kleur met romige bruine schuimkraag en zachte carbonatatie. Het aroma heeft een licht geroosterde moutbitterheid waarbij chocolade net als koffiegevoelens aan te pas komen. Er wordt ook een zweem van zoethout en cardemon opgevangen. Een vol mondgevoel wordt beheerd door de zacht geroosterde mout met vooral  een karamelsfeer met toets van koffie en een aangename alcoholwarmte brengt je naar  een licht gekruide, moutbittere afdronk. Enorm lekkere degustief.

    Brouwerij De Meester, Steenbrugstraat 187n  Stasegem - 0468/143 680 - info@brouwerij-demeester.be - www.brouwerij-demeester.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witkap Pater (greut lawaiitj) special
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge koos voor BierBrief 436 uit het gerestyled gamma van Witkap die ook staat te pronken in de Bierhalle Deconinck Vichte. Dit was ooit het eerste abdijbier die niet door een kloostergemeenschap werd gebrouwen of er naar verwezen werd. Deze 'Speciale" werd als 'Greut Lawaiitj' in 2004 gebrouwen voor het Europees Kampioenschap Bellemannen en in 2009 opgenomen in het smaakgevoelige gamma van den Witkap. Dit succesverhaal werd mogelijk gemaakt met aanbreng van Belgische (Hallertau) en Tsjechische (Sterie) hopsoorten.

    PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Fruitig (banaan) moutbitter aroma met een kruidige inslag. In de smaak ontmoet je een zalige zoetigheid waarin een aangename, Citrus gevoelige, moutbitterheid zijn weg zoekt en een lichte fruitigheid zich meester maakt bij een lekkere kruidige moutbittere afdronk. Stevig abieritief.

    Brouwerij Slaghmuylder, Denderhoutembaan 2, Ninove - 054/33 18 31 - info@witkap.be  - www.witkap.be

    Reageer (0)

    28-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oud Bruin Oak Leaf (van 't vat)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Stond in 't Kruiske te Deerlijk op 't vat en dus.... was genieten vanuit een speciaal Verzet proefglaasje. Deze klassieke 'Flemish red ale' kreeg een rebelse ingreep van de Verzetbrouwers waarin de nodige  bretts hun werk deden waarvan ze opgedragen werden.

    PROEFKOTJE: Donker amber met kleine romige maar snel verdwijnende schuimkraag en voldoende carbonatatie. Mooi  fruitig (zure kersen) aroma met een zacht fluwelen wijngevoel ingewerkt. De smaak was dan ook licht zurig met de nodige tannine en het gevoel van het verblijf in het eikenhout een aangenaam gevoel bracht en eindigt op een lange, kerszurige droge afdronk. Ongelooflijk abieritief.

    Brouwerij 't Verzet, Leistraat 117, Anzegem - 0470/17 067 34 - info@brouwerijtverzet.be - www.brouwerijtverzet.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wilderen Kriek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Om aan de vraag van enkele klanten te voldoen liet Mike Janssen een leuke Kriek brouwen bij Brouwerij Vander Ghin ste (Bellegem). Daar werd er gebruik gemaakt van een sponane gisting waarna rijping in eikenhouten foeders. Er werden 25% kriek (sap) gebruik.

    PROEFKOTJE: Mooie donkerrode kleur met romige roze schuimkraag en gewone carbonatatie. Het aroma wordt overheerst door het ingewerkte kriekensap al komt de tanine  en lichte zurigheid door de speciale rustperiode. De zoete kersensapsmaak bevat een lichte zurigheid die meedraagt tot in de fruitige bitterheid met ook hier het taninnegvoel.

    Brouwerij/Distileerderij Wilderen, Wilderenstrat 8, Wilderen (St Truiden) - 011/580 680 - info@brouwerijwilderen.be - http://www.brouwerijwilderen.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Troubadour Maris Otter 2017
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Melissa Dhooge koos voor de speciale editie die in 2016 in de reeks Troubadour Magma werd toegevoegd. Brouwmeester The Musketeers brouwden hun basic Troubadour-recept met nu 100% Maris Otter, een 2-rije moutsoort die precies 50 jaar geleden gekweekt werd in het Britse Norfolk.  Er werd naast de Tjechische hop ook nog Simcoe gebruikt als dryhopping die deze lekkere tripel zijn zacht smaak laat bepalen.

    PROEFKOTJE: Wazig blond door het gebruik van de pilsmout met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbanatatie. Al onmiddellijk bij het ontkronen komt een fruitig (perzik) hoparoma tegemoet. Deze is ook in de complexe smaak terug te vinden met een citrusachtig gevoel in de zachte bitterheid waarin plaats is voor een aangename alcoholwarmte en je naar het einde toe naar een lange, droge bittere afdronk brengt. Heerlijk abieritief tot degustatie bier.

    Brouwerij The Musketeer, Tramstraat 8, Ursel - Tel: 03/344 02 32 -  info@themusketeers.be - www.themusketeers.be

    Reageer (0)

    15-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Belle Vue Selection Lambiek 1999
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Getest op smaakevolutie met een paar Internationale bierproevers op 'Vintage Tasting' tijden BAB Bier Festival te Brugge. Het is een oude traditionele geuze op basis van 100% lambiek. De reeks gelimiteerde 'Selection Lambiek' begon in 1991 bij de samensmelting met het toenmalige InterBrew (nu AB InBev). De laatste uitvoering is deze gebrouwen in 1999. Zeer mooi bewaard en het kurk rook nog naar de lambiek.

    PROEFKOTJE: Oranje kleurig amber met weinig of geen schuimkraag en zwakke carbonatatie. Zurig aroma waarin het verhaal van de Brettanomyces hun werk deden maar ook al plaats heeft gemaakt voor ouderdom tonen onder de vorm van een lichte madeira tonen.In de smaak heerste nog steeds de bekende melkzurigheid waarin zelfs nog wat foederhout gevoel aanwezig was en die eindigde op een korte maar zurige afdronk.

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fèrs Blond
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegekregen van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) om even mijn gedacht te zeggen. Ik vond het zo goed dat ik het meteen naar mijn Proefkotje liet verbannen. Dit bier is een gevolg van de leuke samenwerking van de vrienden/brouwmeesters Nico Saenen (Laakdal) en Evert-Jan Nijveld (Raamdonkveer Nl). De opvolger van 'Pootzak' werd naar eigen recept gebrouwen door Brouwerij Boelens (Belsele) voor (of met) Brouwerij De Twee Leeuwen (Laakdal). Er werd gebruik gemaakt van gerst- en roggemout en 2 smaak-en reukgevende hopsoorten.

    PROEFKOTJE: Wazig blond met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Citrusgevoelig, gekruid hoparoma met tussendoor toch een fonkeltje moutigheid. In een licht gekruide doch fruitige (pompelmoeszeste, perzik) hopbittere smaak doorheen het hele proeven en genieten met naar het einde  een aangenaam droge hopbittere lange afdronk. Zeer prachtig abierietief.

    Brouwerij De Twee Leeuwen, De heuvels 22 Laakdal -

    Brouwerij Boelens, Kerkstraat 7,  Belsele - 03/772 32 00 - info@brouwerijboelens.be - www.brouweerijboelens.be

    Reageer (0)

    20-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefmans Oud Bruin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een licht (5%), typisch Oudenaards bruintje met een zeer lange brouwtraditie waarbij de ligging aan de Schelde een belangrijke rol speelde. Het moederbier wordt gebrouwen in de ketels van  Brouwerij De Koninck Antwerpen waarna het terug naar zijn geboorteplaats gaat om te worden vermengd met en oud gerijpt bier (4 tot 8 maand) en dan wat gaat rusten (lageren) in RVS tanks om melkzurigheid en andere heerlijkheden te ontwikkelen waardoor het zijn naam als een der lekkerste bruintjes ter wereld alle eer aan doet.

    PROEFKOTJE: Donker rood met mooie beige schuimkraag en heerlijke carbonatatie. Het aroma wordt beheerst door een aangename, licht geroosterde, karamelmout waarin ook aandacht voor fruitigheid (kriek) en de befaamde melkzurigheid. In een uitgesproken zoet-zure volmondige smaak waarin de licht geroosterde karamelmout met de fruitigheid (krieken) door de spontane gisting zijn uniek smaakgevoel afgeeft en met een lange melkzurige en wijnachtige afdronk heerlijk aanvoelt.

    Brouwerij Liefmans, Aalststraat 200, Oudenaarde - Tel Duvel: 03/860 94 00 - info@liefmans.be - www.liefmans.be/nl - www.duvel.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Happy Sylvester
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Een herinnering aan de eindejaarsproeving in café Djings met de Beverse Schuimkraag Proevers waarbij een van de reeks 'Arthur's Legacy bieren zijn intrede deed. Gebrouwen in het hart van Palm BCB bij Microbrouwerij De Hoorn. Ieder jaar komt een van de biermeesters met eigen creatie op wetenschappelijk en historisch verantwoorde wijze enkele gelimiteerde flessen (12.534) uitbrengen. Met een link naar eindejaar (Sylvester Eve) werd door de plaatselijke houtmeester gebruik gemaakt van dennenaalden en dennenknoppen van de Pinus Sylvestris.

    PROEFKOTJE: Goudgeel gekleurd met romige witte schuimkraag en net voldoende carbonatatie. Het aroma brengt je direct in de ban van de denneknoppen en bijbehorende naalden. Ondanks een aangenaam lichte fruitigheid komt de kruidigheid van de gebruikte denneboom goed in evenwicht met een zeer gewaardeerde hopbitterheid. Jammer genoeg brengt hij gen al te lange afdronk.

    Palm Belgian Craft Brewers (Brouwerij De Hoorn), Steenhuffeldorp 3, Steenhuffel - Tel BE: 052/31 74 11 - Tel NL: 0499/428 500 - info@palm.be - www.plmbreweries.com/nl

    Reageer (0)

    19-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ragnaröck
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd in caafé Kroegske in Emelgem. Deze stevige blonde werd met receptuur van brouwerij Enigma gebrouwen bij Gulden Spoor Gullegem. Enigma zijn vooral bedreven in het ontwikkelen van nieuwe giststammen en unieke hop effecten. De gebruikte giststam en het toevoegen van hopsoorten (ook dry-hopping) van Citra en Mosaic maken e een fris, karaktervol geheel van. De link werd gelegd bij de zware Noorse (Viking) godenstrijd met als inzet onze wereldse chaos. In het etiket werd die godenstrijd gevoerd door Metalheads en ronkende gitaren.

    PROEFKOTJE: Goud blonde kleur met romige witte schuimkraag en een goede carbonatatie. Fruitig (perzik) hoparoma met een licht zoete kruiding en de gist hier al zijn uniek werk doet. In een zacht zoet mondgevoel komt en aangename hopbitterheid tot zijn recht met vooral de fruitige invloed van een toets sinaasappelzeste maakt de smaak zo overtuigend en eindigt op een frisse hopbittere droge en lange afdronk

    Enigma Brewing, Schreverland 22, Heusden-Zolder - gsm: 0495/142 378 - brewer@enigmabrewing.be - www.enigmabrewing.be

    Brouwerij Gulden Spoor, Heulestraat 168, Gullegem - Tel 056/ 444 108 - info@guldenspoor.be - www.guldenspoor.be

    Reageer (0)

    11-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DikkeNek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Als keuze voor BierBrief 249 zocht Melissa het bij een nieuw heropgewaardeerd bier. In een ver verleden werd dit oud-Hasselts bier ooit gebrouwen als tegenhanger van de commlerciele pils door, de intusen door Heineken opgeslorpte, Brouwerij Desmedt Opwijk. De vernieuwde 'grand-cru pils' startte een nieuw leven vanuit Kerkom maar intussen afgedwaald naar de nieuwe ketels van Jo Van Aer (belgoo) in Sint Pieters-Leeuw. Onder de oneliner 'pei ton verre' en een leuk etik door Agency Vincent Albert Studio gaat het goedje nu wel de gpoeie weg op.

    PROEFKOTJE: Wazig donkerblond (oud goud) met licht bellende witte schuimkraag en een goede carbonatatie. Een verrassend fruitig hoparoma waarin ook het moutgevoel enige aandacht vraagt. In de zacht licht hopbittere smaak krijgt de moutigheid steeds meer voorang en krijgt zelfs een toetje citrus mee naar het eine toe maar toch blijft de hoppigheid bij de les en eindigt op een droge afdronk waarin een fruitig zoetheiod en wat peper haar deel opeisen. Mag zeker worden aanschouwd als een waardige vervanger voor de commerciel pintjes.

    Brouwerij BelgooBeer, Georges Wittouckstraat 61, Sint Pieters-Leeuw - gsm Jo Van Aert 0475/69 24 60 - info@belgoobeer.be - www.belgoobeer.be

    Reageer (0)

    06-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fientje 2016 (Bryggja)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gekregen van Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) op vraag van het brouwersduo Peter en Ellen De Munck. Een stevig aandenken aan hun oma. Voor het eerst gebrouwen in eigen Brouwlandstubbe (20 l) om daarna via Brouwrij Dany (Erpe-Mere) te worden gecreeërd in de ketels van de nieuwe brouwerij van Bryggja Brugge.  Vorige batches geproefd en besproken in dit proefkotje van 9 februari 2016. Wel werden de hop (Target en Styrian Golding)  en moutsoort in de receptuur lichtjes aangepast aan de vraag en smaak van de bierliefhebbers te voldoen.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond van kleur met een mooie witte schuimkraag en goede carbonatatie. Het aroma wordt beheerst door een fruitig (groene appel) hopgevoel. Het niet al te zware mondgevoel heeft je dan ook het heerlijk zacht hopgevoel mee waarin hier en daar toch wat moutigheid doorprikt en eindigt op een droge licht bittere afdronk. Prachtige doordrinker en gezelschapsdrankje.

    Peter en Ellen De Munck*Winter, Lindenlaan 196, Beveren-Waas - gsm: 0477/283 427 -  FB Fientje


    Reageer (0)

    04-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Delirium Christmas / Noël
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd tijdens de winterbierproeving van De Beverse Bierschuimkraag Proevers in lokaal Djings Roeselare (Beveren).  De naam verwijst naar het delier dat optreed tijden bij een alcoholonthouding. Volgens vertegenwoordiger Martin Cuelenaere een bier om tot een paar jaar te bewaren. De zachte wintersmaak wordt door de rijping alsmaar beter.

    PROEFKOTJE: Een mooie bruine kleur met romige licht beige schuimkraag  en sterke carbonatatie.. Complex, bloemig, rozijnachtig moutaroma met een toets kandijzoetigheid en een link naar hun befaamde huisgist. De smaak is eveneens complex met een goede verstandhouding tussen de fruitigheid en de kruiden en de aangename bitterheid van de karamelmout en krijgt naar het einde toe een gezellige alcoholwarmte mee die afsluit met een toets zoethoud in een gezonde moutbittere afdronk.

    Brouwerij Huyghe, Geraardbergsesteenweg 4/B, Melle - 09/252 15 01 - gsm M. Cuelenaere: 0474/369 639 - boder@delirium.be - http://www.delirium.be

    Reageer (0)

    02-01-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gronckel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Gevonden tussen de weinig bekende bieren die altijd in Bierhalle Deconinck (Vichte) te vinden is. Deze is een toppertje uit het pajottenland en gebrouwen door cartonist/brouwer Erwin Vanmol en is een mengsel van wilde kruiden en het weerbarstig hout maakt het zo mystrieus. Gnonckel is een eerbetoon aan den advocaat beter gekend als de uitvinder van het Pajottenland.

    PROEFKOTJE: Wazig goudblond met een fleurige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Het aroma bestaat vooral uit fruitgheid veroorzaakt door mout en hop. In de scherpe citrusachtige smaak komt bij het licht zurige een toet hopbitterheid inwerken die eindigt op een licht bittere tamelijk lange afdronk. Goed als doordrinker  of abieritief.

    Microbouwerij Vrijstaat Vanmol Brewing, De Nayerstraat 8, Denderleeuw - gsm Erwin: 0473/969 921 - informatie; erwin@vanmol.net -  info@vrijtaat.be http://www.vanmol.net

    Reageer (0)

    29-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mad Tom Seion IPA
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Meegenomen uit het grote aantal Alvinne-bieren bij Bierhalle Deconinck (Vichte). Na een jarenlang succesrijk leven is deze hoppigaard aan een nieuw leven begonnen waarbij nu volop gebruik werd gemaakt van de hopsoorten Chinouk en Cascade.

    PROEFKOTJE: Goudkleurig met een weinig witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Het pompelmoes aroma wordt veroorzaakt en zowaar overheerst door de fruitig aanvoelende hop over de hele lijn en eindigt met een licht gekruide hopbitterheid in een lange afdronk.

    Microbrouwerij Alvinne, Vaartstraat 4, Moen (Zwevegem - gsm: 0496/359 619 - info@alvinne.be  - http://www.alvinne.be

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gouden Carolus Christmas
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Onlangs van genoten tijden een proefsessie van De Beverse Schuimkraag Proevers in lokaal Djings te Roeselare. Na 35 jaar wachten werd in 2005 eindelijk de traditie hersteld. Dot karaktervol winterbier vloeide reeds in augustus uit de ketels maar kreeg voldoende rusttijd om een  optimaal evenwicht te bekomen. Met zijn zes uitzonderlijke kruiden en drie verschillende hopsoorten is deze klassieker een bier van wereldklasse en als winters degustatiebier bijna ongeëvenaard.

    PROEFKOTJE: Donkerbruin van kleur met mooie romige  beige schuimkraag en een gezonde carbonatatie. In het rozijnachtige chocolademout komen de gebruikte kruiden en de lichte hopbitterheid een plaatsje verwerven.  het kruidige met vooral zoethout en kruidnagel in de hoofdrol maar ook een toetsje steranijs  de licht gezoete smaak beinvloedt en met een achte alcoholwarmte eindigt het  op een een zeer evenwichtige en aangename afdronk.

    Brouwerij Het Anker, Guido Gezellelaan 49, Mechelen - allo: 015/280 021 - mail: info@hetanker.be - www/hetanker.be/nl

    Reageer (0)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Père Noel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor haar keuze in BB 427 zocht Melissa tussen de vele kerst- en winterbieren in de Bierhalle en botste op een echte klassieker in dit type. Ooit gebrouwen (1997) door brouwmeesters Nino Bacelle en Guido Devos bij Deca Woesten maar nu al sedert 2005 in eigen kweek te Dottignies. Deze bittere  kerstdrank kreg een injectie met zoethout wat het bier een frisse toets heeft

    PROEFKOTJE: Donker amberkleurig met romige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het fris roma geurt naar de bereiding van hun specifieke huisgist en een gevoel van oordeelkundig gebruik van hop en mout. In een aangename smaak kruipt de kruidige hopbitterheid met een toet zoethout doorheen een licht gezoet mondgevoel en eindigt met een kleine alcoholwarmte in een droge, licht hopbittere lange afdronk. Heerlijke degustatie.

    Brasserie De Ranke, Petit-Tourcoinngtraat 1, Dottignie (Moscroen) - Tel: 056/58 80 08 - info: br_deranke@hotmail.com - http://www.deranke.be/nl

    Reageer (0)

    23-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Viven Porter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Voor haar 'Keuze van Mel' liep Melissa voorbij de bieren gebrouwen door Tony Traen van de Damse brouwerij Van Viven en koos voor een unieke porter waarbij naast de traditionele donkere gerstemout ook gebruik werd gemaakt van  Tomahawk, een hoogproductieve Amerikaanse hopsoort die het speciale citrus- en de rustplaats een houtgevoel meebrengt.

    PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met een kleine schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een sterk kersenaroma waarin het verblijf in de houten vaten haar aandacht opeist. Het volle mondgevoel brengt een cherry-achtige en chicorei moutbitterheid aan die zowel zoet als zuur aanvoelt en eindigt op een aangename droge zoet-zure afdronk. Aangenaam degustiefje

    Brouwerij Van Viven, Stationstraat 89, Sysele-Damme - 050/35 34 94 - info@viven.be - www.viven.be

    Reageer (0)

    21-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chateau d'Ychouffe Rosé
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Deze unieke aanpassing van het dessertbier  werd door alle proevers van het Petit Comité als zeer lekker beschouwd en een uitstekend welkomsbier bij iedere plechtige gelegenheid. Gebrouwen met de traditionele Chouffewort waarna een verblijf van de most van  blauwe druivenrassen  Garnay en Pinot Noir. Opnieuw een kunstwerkje van de legendarische Duvelbrouwer Hedwig Neven.

    PROEFKOTJE: Zeer helder rosé gekeurd met weinig schuimkraag maar een pittig sprankelende carbonatatie. Het aroma geurt eerst wat zwavelachtig (van de druivenmost) waarna het zacht fruitig (framboos) alles overneemt. Een fris en fruitig mondgevoel neemt je mee  voor een witte wijnachtige indruk naar een citrusgevoelige en licht gekruide biermak die eindigt met een zeer aangename en verder sprankelende afdronk.

    Brasserie d'Achouffe, Achouffe 8 / 32, Wibrin - Tel: 061/28 81 47 - info@achouffe.be - www.achouffe.be


    Reageer (0)

    19-12-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chateau d'Ychouffe Wit
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Geproefd en besproken in 'petit comité' samen met enkele Beverse Schuimkraag Proevers in het proeflokaal 't Plakkerke van Zeefdrukkerij Gerjo en met veel dank aan de Hopperchouffe Chris Bauweraerts. Dit uniek dessertbier  waarbij de smaak werd aangepast en een mooie balans brengt van wijn en bier. Er werd gebrouwen met een blender van de traditionele Chouffewort en de witte druivenrassen Alligoté en Chardonay en een zeer glashelder cava-kleurig uitzicht.

    PROEFKOTJE; Helder licht blonde (cava) kleur met mooie witte schuimkraag en een zeer sterk sprankelende carbonatatie.Het aroma heeft duidelijk het Chouffe-effect waarin vooral de koriander  aandacht vraagt maar het wijngevoel zich ook laat gelden. In een evenwichtig mondgevoel kruisen bier en wijn elkaar waarbij,  vooral naar het einde toe de chouffegeesten en vooral met een lichte kruidigheid (koriander) de hele weg je een tintelend zomergevoel geven en di in de aangename afdronk. Een wijnbier om overal van te genieten.e mper stopt

    Brasserie d'Achouffe, Achouffe 8 / 32, Wibrin  -  Tel; 061/28 81 47  -  info@achouffe.be  -  www.achouffe.be


    Reageer (0)

    >

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs