PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
03-11-2016
13 Craft Pilsner
Een tijdje geleden met verbazing genoten van een fles '13' maar er is ook een ingeblikte versie. De keuze van Melissa in BB 419 was dan ook de vergelijking. Wat mij betreft is het aroma gebleven maar in de smaak en afdronk duidelijk een pittiger carbonatatie. Deze eveneens bij Contreras Gavere gebrouwen dwarsligger wordt omschreven als; artisanaal, smaakvol, hedendaags puur, rock&roll, groen bitter en niet voor grenadine-lovers. Dit sensationeel brouwsel van amper 4% heeft een zuivere en volle smaak. Een pils om naar de oorlog te trekken.
PROEFKOTJE; Wazig goudblond met een gewone witte schuimkraag maar zeer pittige carbonatatie. Een fruitig (pompelmoes, appel) hoparoma die de pilsmout duidelijk beinvloed. De smaak herbergt een volmondige, aangename hopbitterheid, een lichte kruidigheid begeleid je naar een lange mild bittere droge afdronk. Unieke doordrinker die velen zal verbazen.
Ministry of Belgian Beer, Antwerpsesteenweg 1058, Gent - 09/259 01 07 - www.drink13.beer
Een zeer goede samenwerking met de vrouwelijke huisbrouwsters mama An De Ryck en dochter Miek Van Melckebeke. Gebrouwen op verzoek van het 'Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen' om de aandacht voor de bedreigde steenuil aan te wakkeren.
PROEFKOTJE; Helder goudblond met romige witte schuimktaag en een aangename carbonatatie.Fruitig moutaroma met een vage gisttoets en wat kruidigheid. In het zacht mondgevoelkrijgt die fruitige moutbitterheid en de lichte kruidigheid het gezelschap van een milde citrussmaak en eindigt met een licht gekruide moutbittere droge afdronk.
Dit bockbier geproefd in de Emelgemse biercafe's Kroegske en De Brouwerij. Jef Pirens, brouwer van d'Oude Maalderij is naar Oud-Turnhout getrokken om samen met zijn collega Filip Govaert te brouwen in de ketels van Het Nest. Naam en etiket verwijzen ook nu naar het geliefde kaartenthema van de thuisbrouwerij. 'Butterfly Pokerships Trick' is namelijk een zeer moeilijk te beheersen chiptrick in de pokerwereld. Het biertype weerspiegeld dan het bierlokaal van Pirens waar veel biergeschiedenis opnieuw in de belangstelling staat.
PROEFKOTJE: Bruine kleur met eeb vlug verdwijnende beige schuimlaag en een gezonde carbonatatie. In het moutig aroma verschuilt naast karamel wel wat koffie. In een vol, smakelijk mondgevoel heerst een zacht-zoete moutbitterheid waar ook hier de caramel en koffie zijn deeltje opeist. Naar het einde toe bemerk je een aangename alcoholwarmte waarna een hartelijke moutbittere afdronk volgt. Uit het bierig verleden heropgeviste donkere bock en heel goed als degustatie. Om van te genieten.
Vijf jaar na de succesvolle Gentse Strop komt een bier op de markt dat even koppig is als zijn grote broer. Met zijn rebels temperament maakt hij indruk bij vele bierliefhebbers. Bij het brouwen werd er gebruik gemaakt van een inenting met een weerbarstige Brettgist die vooral de smaakevolutie bewerkte.
PROEFKOTJE: Goudblond van kleur, een mooie witte schuimkraag en een verkwikkende cabonatatie. Een fruitig, gebloemd en lichtbitter hoparoma waarbij de aanwezige wilde gist zacht waargenomen wordt. Deze toegevoegde Brettanomyces hebben een gevoelige, zurige invloed op de hopbitterheid in de smaak en eindigt met een verfrissende citrusachtige hopbittere afdronk met toch wat lichte zurigheid in de keel.
Geproefd samen met uitbater Danny Verbeke in Kroegske Emelgem. Deze quadrupel/abt gebrouwen in de nieuwe ketels te Waregem en zoals alle vernieuwde creaties van Gudrun Vandoorne een nieuwe zachtere weg ingeslagen. Oorzaak zal wel te zoeken zijn in de nieuwe champagnegist maar zeker in de langere en meer gecontroleerde lagertijd Hij kreeg opnieuw zijn originele zwarte kleur en authentieke smaak die het bier zo bijzonder maakt.
PROEFKOTJE: Donkerbruine, bijn a zwarte kleur met een weinig (ringetje) beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Eer fruitige caramelmoutig aroma waarin een lichte kruidigheid wordt in vermengt. Een volmondig gevoel met vooral een zachte moutbitterheid waarbij chocolade en caramel zich in terug vinden en je naar het eide toe een leuke alcoholwarmte waarneemt. De afdronk is oet en fruitig Mooi degustatie en BBQ-bier.
Met dank aan de brouwer voor het thuisbrengen van deze leuke attentie (en baronhoed). De (h)echte familie brouwerij met pa Gino, vrouwe Katleen en de zonen Brecht en Jan hebben van hun eigen creatie een prachtig product gemaakt. Een bier met een verhaal. Van het schroten tot het afvullen van de fles alles gebeurt nog met de hand. Gebrouwen met pils- en Caramout en 2 hopsoorten van eigen streek.
PROEFKOTJE: Fruitig (banaan) gistaroma met een lichte ondertoon van mout. De smaak heeft een zoete en fruitige moutbitterheid waarin een licht kruidig gevoel je naar een korte moutbittere afdronk meesleurt. Leuke gezelschapsbier.
Meegebracht na bezoekje aan Bierhalle Deconinck Vichte. Het Gentse Kunstcentrum liet dit vroegere bier van de plaatselijke Brouwerij Vooruit bij gelijknamige Coöperatieve Maatschappij opnieuw brouwen ter gelegenheid van hun 100° verjaardag bij de Waalse Brouwerij Dupont. Gebrouwen met pils- en caramout en invoegen van 2 hopsoorten.
PROEFKOTJE: Wazig amber gekleurd met een mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Fruitig (mango) lichtgerookt moutaroma. Een smaak die aanvoelt als licht geroosterde caramoutbitterheid, een beetje alcoholwamte naar het einde toe maar met een zeer droge moutbittere afdronk.
Meegebracht bij bezoek aan Drankenhandel Bevernagie (Prik&Tik) Lichtervelde. Op vraag van Bierhandel Pilgrims Aarschot ooit (1991) gebrouwen bij Achouffe maar wegens grotere productie naar verschillende brouwerijen overgebracht o.m. Brass. La Rozette (Rochfortoise) Epgrave,Dupont Tourpes (als etikbier van Moinette Blonde) en momenteel door Brij.Kerkom St Truiden laten brouwen bij Brij. Cornelissen (St Jozef) Opitter.
PROEFKOTJE: Donker bruin met romige beige schuimkraag en een fijne maar stevige carbo.Tamelijk zoet en fruitig moutaroma. Een licht moutbittere smaak verraad veel fruitige siroop die het geheel plakkerig maakt en op het einde een lichte alcoholwarmte met een tamelijk droge, even zoete afdronk waarin men hier wel een beetje hop in de keel waarneemt.
Ontdekt tussen de vele hoppige bieren in Bierhalle Deconinck, Vichte. Om de kwaliteit te verzekeren wordt de Amerikaanse versie gebrouwen in Green Flash Brewing Compagny, San Diego (VS) en in Belgie bij Brasserie St. Feuillien, Le Roeulx. beide bieren worden bewerkt met de hopsoorten Simcoe, Colombus, Centannial, Citra en Cascade.
PROEFKOTJE: Fruitig (pompelmoes) heersend hoparoma. De smaak is dan ook uitgesproken hopbitter, licht gefruit met een zeer droge, hopbittere lange afdronk. Heerlijk abieritief.
Brasserie St Feuillien, Rue d'Houdeng 20, Le Roeulx - 064/31 18 18 - in fo@st-feuillien.com - www.st-feuillioen.com
Green Flash Brewing Co, Mira Mesa Blvd 6550, San Diego (USA) - +1 858-622-0085 - info@greenblashbrew.com - www.greenflashbrew.com
De Keuze van Mel in BB415 werd gezocht in studenten middens. Deze'hoppigaard' werd gebrouwen bij Brouwerij Ander (Halen) naar een recept van 'Inglorius Brew Stars' in opdracht voor de Universiteit Antwerpen. Het waren dan ook de Antwerpse hogeschool studenten die voor de toepasselijke naam zorgden.
PROEFKOTJE: Blonde kleur met romige witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Fruitig, stevig hopbitter aroma waarin toch wat kruidigheid schuilt. In de smaak komt een lichte zoetigheid in de doordringende hopbitterheid een weg zoeken. Ook hier is er plaats voor een zachte kruidigheid die zich vooral ontplooid in de overweldigenden hopbittere, zeer aanhoudende afdronk. Uitstekende doordrinker of abieritief.
Gevonden in mijn bierkelder en ooit meegebracht na bezoek aan Bierhalle Deconinck Vichte. Gebrouwen in de Proefbrouwerij te Lochristi naar recept van Patrick Cox en Heidi Van Loon van Bierfirma Valocco. Het donkere broertje van 'Flodder' is zacht en puur genietbaar.
PROEFKOTJE: Donkerbruin bier met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een gefruit (banaan) aroma waarin de geroosterde chocolademout de aandacht vraagt. Een goed gevuld mondgevoel brengt het zoete in de moutbitterheid die naar het einde toe een stevige alcoholwarmte brengt en een hevige bitterheid in de afdronk meebrengt.
Dit authentiek gebrouwen winterbier van brouwmeesters Bernard Leboucq en Yvan De Baets, Het krachtige en complex brouwsel kreeg ik aangeboden door Danny, uitbater van Kroegske Emelgem. Gebrouwen met vooral gerstenmout en rogge.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met mooie beige schuimkraag en een aangename carbonatatie. In het aroma wentelt gedroogd fruit (zwarte bessen) zich doorheen de gebrande chocolademout. In de smaak heerst een lekker koffiegevoel die het mooi bitterig maakt en naar het einde toe iets zoetig overkomt. De afdronk is dan wel stevig hopbitter en houd wel een tijdje aan. Heerlijk degustatie bier.
Brasserie de la Senne, Gentsestraat 565, St Jans Molenbeek - 02/465 07 51 - info@brasseriedelasenne.be - www.brasseriedelasenne.be
Opnieuw eentje gehaald in de box van de aangeboden bieren van de OostEke Brouwers. Ook gebrouwen op vraag bij de plaatselijke vrienden brouwerij Contrras te Gavere. Als moederbier werd het lekkere Oost Ekebier 'James' gebruikt met toevoeging van goed gekozen dosering honing aroma. Een honingbier die nog echt de aangename honingsmaak en geur bevat.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een voldoende carbonatatie. Duidelijke aanwezigheid van het gebruikte honing aroma die zich in een evenwichtig hopgeur mengt. Een honing gevoelig smaakgevoel wordt gecreeërd tussen de hopbitterheid die naar het einde toe iets wordt versterkt. een frisse, zachte bitterheid laat een zoetachtige honingsmaakje in de keel wortelen bij de afdronk
Genomen uit de doos te proeven OostEkebieren met dank aan Alain Senechal. Dit fruitbier werd gebrouwen op verzoek in de ketels van Contreras Gavere met als moederbier 'James' met aromatie van geconcentreerd perziksap.
PROEFKOTJE: Oranje kleur met mooie witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. De fruitige perzik overheerst het aroma. In de zoete smaak verliest het perziksap wat van zijn waarde waarbij de bitterheid stevig versterkt naar het einde toe. Een lichtbittere zoete afdronk met nog wat perzik in de keel. Aangenaam zacht bier voor iemand die van fruitbier houd.
Voor BierBrief 413 vond Melissa van Bierhalle Deconinck (Vichte) haar keuze tijdens het Bierfestival in Zwevegem en bevestigde haar goede keuze tijdens ''Beveren Hopt'. Biersommelier/brouwer Tim Vandenberghe, die met zijn Circus Tico vele harten veroverd met zijn kunstjes heeft onlangs zijn biergamma uitgebreid met deze 'Jongleur', een toepasselijke naam die de link naar zijn kunstjes verwoord. Het werd een aangenaam gehopt bier dat opnieuw (net als Piccolo) in de ketels van Brouwerij Gulden Spoor Gullegem werd gebrouwen.
PROEFKOTJE: Blond van kleur met een mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatatie. Het aroma is een zeer evenwichtige kunst van mout en hopwaarden. Een volmondig gevoel bevat een lichtbittere, fruitige hopsmaak waarbij in de achtergrond een moutbitterheid zijn weg zoekt. Het lichtbitter hopgevoel versterkt naar het einde toe met een zachte kruidigheid die de keel een tijdje beroerd laar. Lekker terrasbierje.
Meegenomen uit het mooie gamma Oud Bruin-Verzetbieren bij Bierhalle Deconinck Vichte. Na een lange weg naar succes hun oud bruin omgetoverd in eigen ketels te Anzegem en nu nog dit melkzurig Oud Bruin laten vergezellen met zurige Poolse Noorderkrieken wat een heerlijk resultaat bracht.
PROEFKOTJE: Donkerrode kleur met een minimum aan licht roze schuimkraag en gevoelige carbonatatie. Een zurig kriekenaroma waarbij het verblijf in het houten vat zeer merkbaar is. De melkzurige smaak van Oud Bruin brengt met het kriek aandeel een beetje wijnsmaak en ook de houten lagering zijn aandeel opeist. Vol mondgevoel die eindigt op een droge zure afdronk die zich lang laat genieten Fris Abieritief
Op aanraden van Melissa van Bierhalle Deconinck Vichte deze uitzonderlijke pils. Gebrouwen naar creatie van Koen Van Laere en Dimitri Messian die gezamenlijk een soort unieke pils wilden brouwen en pas na 13 pogingen (vandaar de naam) tot iets origineels kwamen. Onder de noemer 'The Minstery of Belgian Beer' rolde pure rock'roll uit de ketels van Brouwerij Contreras te Gavere. Een dwarsligger die niemand verwachte in de craftbeer wereld.
PROEFKOTJE: Wazig goudblond met gewone witte schuimkraag en een aangename carbonatie. Een fruitig (pompelmoes, appel) hoparoma overstijgt de pilsmout. De smaak hrbergt een volmondige hopbitterheid zacht fruitige en licht gekruid naar het einde toe met een lang lichte hopbitterheid in de lange afdronk. Un ieke doordrinker.
Mellisa van Bierhalle Deconinck, Vichte koos voor BB 412 opnieuw een unieke klassieker. Een traditioneel brouwproces vervaardigd op basis van eigen lambiek toegepast op tarwebier. Een traditie die de landbouwers van het Pajottenland al meer dan 300 jaar beheersen. Opnieuw een meesterwerkje van het Aalsterse brett-icoon Hedwig Van Herreweghe en zijn brouwers.
PROEFKOTJE: Wazig blonde kleur met een ringachtige witte schuimkraag en een zacht prikkelende carbonatatie. Licht, melkzurig citroenaroma met een herkenbare koriander kruiding. Het licht aanvoelend mondgevoel is fruitig en zoetig. In de zachte tarwesmaak een grote toets koriander en citroenzeste die bij de milde, frisse afdronk een beetje kruidigheid in de keel brengt. Zeer lekker terrasbier tijdens een warme zomer maar ook zeer geschikt als abieritief bij elke gelegenheid.
Aangeboden door de Iers/Belgische medebrouwer Breandon Kearney tijdens bezoek aan de nieuwe brouwerij met Stijn en Melissa (Bierhalle Deconinck Vichte). Deze typische Ierse 'Oyster stout' naar Vlamse normen werd gebrouwen met tal van de gebruikelijke mouten munich- pilsmout en Special B maar ook met invoeging van chocolade mout, geroosterde gerst- en havervlokken. De gebruikte hopsoorten zijn Challender en Goldings uit Poperinge en er werd een speciale Amerikaanse Ale-gist gebruikt en op het einde van het kookproces werd het vocht met oesterschelpen bestookt die de zilte smaak aan het bier moet geven. Deze oesters worden daarna in het befaamde Siphon restaurant opgediend.
Zeemeermin Cassandra vervloekte Damme nadat ze gevangen genomen werd door een visser op Het Zwin en naar Damme gebracht. . Ze werd verbannen naar een vergeetput in de nabijheid van restaurant en brouwerij Siphon te Oostkerke. Ze stierf van verdriet maar sprak eerst nog de vloek: 'Damme zal vergaan, Brugge zal bestaan' wat ook gebeurde: de haven van Damme werd verzand en deze van Brugge floreerde. Nog regelmatig komt Cassandra in het Damse beeld namelijk als windhaan op molens.
PROEFKOTJE: Zwart gekleurd met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. In het aroma is een koffieachtige chocolademout merkbaar met in de achtergrond toch wat hopbedrijvigheid. In het bitter mondgevoel zitten alle gebruikte mouten mooi dootheen de licht zilte smaak en die naar het einde toe een droge, iets zoetig aanvoelende koffiebittere lange afdronk. Heerlijk degustiefje na een lekkers paling- of oestermaaltijd.
Genoten van deze hoppigaard tijdens bezoek aan de brouwerij met Stijn en Melissa (Bierhalle Deconinck Vichte). Deze prachtige IP (dry-hopping, zoals hij, volgens mijn persoonlijke mening, perfect hoeft te zijn). Gebrouwen met gebruik van drie Amerikaanse hopsoorten Amarillo, Cascade en Citra. Als mouten kwamen munich, Engelse Pale en Special B in de ketels.
De duivel verscheen in de gedaante van een hond op het moment dat een storm een bres in de dijk sloeg. De bevolking van Damme bracht de hond om en dichtte het gat met het kadaver. Damme was gered.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een voldoende carbonatatie. De frisheid door de gebruikte hopsoorten beheersen volledig het aroma met Amarillo voorop. en ook in een volmondig gevoel van een hopbittere smaak schenkt de hopaanvoer een intens geluk. Ook geniet je bij de lange hopbittere afdronk van het genot door de goed gekozen dry-hopping veroorzaakt. Bier voor alle gelegenheden en uitstekend abieritief