PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
16-09-2016
Damme Nation
Genoten van deze hoppigaard tijdens bezoek aan de brouwerij met Stijn en Melissa (Bierhalle Deconinck Vichte). Deze prachtige IP (dry-hopping, zoals hij, volgens mijn persoonlijke mening, perfect hoeft te zijn). Gebrouwen met gebruik van drie Amerikaanse hopsoorten Amarillo, Cascade en Citra. Als mouten kwamen munich, Engelse Pale en Special B in de ketels.
De duivel verscheen in de gedaante van een hond op het moment dat een storm een bres in de dijk sloeg. De bevolking van Damme bracht de hond om en dichtte het gat met het kadaver. Damme was gered.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een voldoende carbonatatie. De frisheid door de gebruikte hopsoorten beheersen volledig het aroma met Amarillo voorop. en ook in een volmondig gevoel van een hopbittere smaak schenkt de hopaanvoer een intens geluk. Ook geniet je bij de lange hopbittere afdronk van het genot door de goed gekozen dry-hopping veroorzaakt. Bier voor alle gelegenheden en uitstekend abieritief
Geproefd tijdens bezoek aan de brouwerij met Stijn en Melissa (Bierhalle Deconinck Vichte). Een blonde saison waarbij de bijzondere gist zorgt voor een zeer ver doorgedreven vergisting wat resulteert in een uitzondrlijk droog bier met nagenoeg geen restsuiker. Gebrouwen met pils- munich- en tarwemout en met toevoeging van de Poperingse hopsoorten Goldings en Challender. De naam komt uit de Damse geschiedenis Het Schipdinkkanaal en het Leopoldkanaal staat bij de plaatselijke bevolking bekend als 'Stinker' en 'Blinker'
Om weerstand te bieden aan de Hollanders, die na de Belgische onafhankelijkheid de waterwegen blokkeerden, groef de lokale bevolking van Damme het Leopoldkanaal, in de volksmond beter bekend als 'Blinker'
PROEFKOTJE: Blondkleurig met romige witte schuimkraag en een aangename carbonatatie. Het aroma bevat vooral tarwemout met een licht gekruid aandeel. De zachte gist mengt zich zeer evenwichtig in de frisse citrusachtige bitterheid en eindigt op een even frisse licht gekruide bitterheid in de behaaglijke afdronk. Zeer prachtige doordrinker.
Een van de bieren die nog in de wachtkamer zitten uit het gamma van de OostEke Brouwers. Het bier wordt zoals alle andere gebrouwen in de ketels van Brouwerij Contreras Gavere en als moederbier voor al hun fruitbieren wordt ook hier 'James' gebruikt. Het bier werd tevens gebrouwen in opdracht van een klant die specifiek deze smaak aanhaalde en het dan ook bereikte.
PROEFKOTJE: Donkerrode kleur met mooie rose schuimkraag en een gewone carbonatatie. Het aroma wordt vooral beheerst door het kersen (geen krieken) aroma. Het zoetsmakende kersenaroma vermengd zich dan ook met een aangename lichte hopbitterheid en naar het einde toe zelfs wat moutbitterheid in zich heeft. Een zoet aanvoelde kersenbitterheid in een aangename afdronk. Gezellig terrasbiertje.
Meegekregen tijdens 'Lambic & Sour Ale Sunday' te Vichte met dank aan Jan Van Den Berge. Deze unieke lekkernij werd traditioneel gebrouwen voor het Gents Bierfestival door John Versyck van 't Pomphuizeke Gent samen met Ruud van Moorst (Brouwerij De Eem). Dit jaar werd Factor 50 gebrouwen met de hulp van brouwer Rob in de Stadsbrouwerij Eindhoven. Enig opzoekingswerk resulteerde in het gebruik van munich-, pale-, brown en carafa mouten. Als hopsoorten: Green Bullit, Vic Secret, Warrior en Pacific face. Dit alles vormt een prachtig geheel.
PROEFKOTJE: Wazig donkerbruine kleur met licht beige schuimkraag en juist voldoende carbonatatie. In het aroma komt vooral de koffiegeur van de geroosterde mout tot uiting. In een licht mondgevoel vermengd de gecarameliseerde moutbitterheid zich met een aangename toets van wat hopbitterness en eindigt met een pittige (beetje gehopte) bitterheid in de lange droge afdronk met toch wat peper in de keel. Prachtig terrasbier.
De keuze van Mel in BB411 komt uit een der beroemde trappistenabdijen. Voor mij persoonlijk een minder geslaagd bier. Den wiie van Chimay was al geen hoogvlieger maar ik denk dat deze versie nog meer van kwaliteit heeft ingeboet. Chimay Blanche werd reeds in 1986 gebrouwen onder de naam 'Cinq Cents' ter gelegenheid van 500 jaar prinsdom Chimay. In 1996 wed hij omgedoopt tot 'Chimay Triple' om de verwarring met het 'wit bier' te vermijden.
PROEFKOTJE: Donkerblonde kleur met een romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Licht fruitig hop/moutaroma waarin een kleine kruidigheid schuilt. De iets zoetig aanvoelende smaak beperkt zich tot een zachte bitterheid (vooral moutig), iets fruitigs (banaan) naar het einde toe een aangename alcoholwarmte met een lichte bitterheid in een weinig omvattende afdronk. Iets te commercieel voor een trappist maar er zijn ook mensen die deze waarderen.
Als laatste geproefd van de drie aangeboden flesjes uit het bierbrein van recepturist en brouwer Django Marécaux die dit lekker bier eerst in eigen ketels heeft verfijnt en daarna in iets grotere getale laten aanmaken bij 't Hofbrouwerijke (Beerzel). Elegant bier dat in de toekomst zeker zal dienen als moederbier bij andere unieke projecten.
PROEFKOTJE: Donderbruin kleurenpalet met een romige beige schuimkraag en een gewone carbanatatie. Een aroma van zoetig geroosterde mour waar ook wat koffiegeur de aandacht trekt. Stevig mondgevoel met ook hier aandacht voor de rozijntjes en pruimen smaken die zich evenwichtig mengen met koffie en chocoladebitterheid. Naar het einde toe een bescheiden alcoholwarmte in een met zoethout doorweven bitterheid in de heerlijke afdronk
Drie verschillende Mareklopppers gekregen van de creator Django Marécaux via Bierhalle Deconinck, waarvoor dank. Tussen de drie flesjes zat een doodgewone tripel, dus reden om deze even aan een smaaktest te onderwerpen. Zoals alle Marekloppers thuis door Django ontwikkeld en deze zeeer evenwichtige en fijn onderbouwde tripel verdween dan in de ketels van meesterbrouwer Kris Boelens (Belsele). Werd gebrouwen met toevoeging van tarwe, gerst en haver.
PROEFKOTJE: Wazig blond met romige witte schuimkraag en een gezonde portie carbonatatie. Een aangenaam moutaroma waarin vootral de tarwe een hoofdrol speelt met een citrusachtig aanbod. De smaak bevat een licht gekruide bitterheid, een beetje hoppig tussendoor en eindigt op een droge bittere lange afdronk ook hier licht kruidig. Gezellig terrasbier.
Bij BierBrief 409 zat deze unieke prestatie van meester receptuur Django Marécaux als 'Keuze van Mel'. Zoals alle Marekloppers in de ketels thuis uitgedokterd en daarna in iets grotere mate in een erkende grotere brouwerij laten brouwen. Deze Mareklop Quadrupel werd bij 't Hofbrouwerijke (Beerzel) een vijftal maanden opgesloten met een pak met whisky doordrongen houtschilfers met dit overtuigend resultaat.
Niks te mare.... tijd voor mareklop
PROEFKOTJE: Donker roodbruine kleur met karige beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Het gebruikelijke vintage aroma van nat hout mengt zich doorheen de gebrande caramelmout. Iets fruitigs (rozijn, pruim). Na de zoetige aanzet bij de smaak verschijnt een leuke moutbitterheid, licht geroosterd en met een goed aanvoelende alcoholwarmte waar ook hier het wisky gevoel in de achtergrond aanwezig is en eindigd op een droge moutgebrande bitterheid, warm aanvoelende afdronk. Uitmuntend degustief
Meegebracht uit de vele buitenlandse bieren in Delhaize Izegem. Deze zwaar gehopte Amerikaan heeft een Belgisch tintje wegens haar inbreng (okt 2013) van onze Nationale grootheid Duvel/Moortgat. Met de intussen herkenbare hopsoorten komt ze uit de wereldvermaarde 'Boulevard Smokestack Series'.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een zeer pittige carbanatatie. Zeer zacht, fruitig (pompelmoes, mango) hoparoma met toch een beetje moutige invloed. De zeer mooi uitgebalanceerde en heersende exotische hopbitterheid met een minimum aan alcoholwarmte eindigt op een frisse, droge hopbittere lange afdronk. Een overheerlijk abieritief.
Met dank aan malheurist Benny Van Haecke tijdens bierfestival te Zwevegem. Zoals je ziet aan het blauwe etiket is het de versie voor de Amerikaanse markt. Bier heeft ooit de eeuwwisseling meegemaakt, toen onder de naam 'Malheur Millennium' en intussen een vaste waarde geworden bij de beergeeks en ook geeert bij de meeste bierliefhebbers
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurtje met romige witte schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een heersend fruitig (abricoos) hoparoma omweven met een lichte gistbitterheid. Ook in de licht gekruide smaak vind je het fruitige abricoosgevoel terug in een zachte smaakvolle hopbitterheid met naar het einde toe een aangename alcoholwarmte. In de lange droge afdronk ook een hopbitterheid. Een prachtig degustatie- tot terrasbier.
Een collaboration brew met de Amerikaanse Brewery 'Green Flash' tijdens een bezoekje van brewer Chuck Silvio bij het 140-jarig besaan van brasserie St Feuillien. Eerder had brasseur Alexis Brio bij de usanen een saiso gaan brouwen. Deze Belgische IPA werd gebrouwen met 7 verschillende internationale hopsoorten.
PROEFKOTJE: Donkerblondje met romige witte schuimkraag en een fijne carbanatatie. Een licht citrusachtig, fruitig hoparoma. De bloemige smaak is heersend zacht hopbitter en heeft een frisse volmondigheid die eindigt met een aangenaam hopbittere droge en lange afdronk. Heerlijk abieritief.
Brasserie St Feuillien, Rue d'Houdeng 20, Le Roeulx - 046/31 18 18 - info@st-feuillien.com - www.st-feuillien.com
Voor haar keuze in BB 407 koos Melissa voor een klassiek wit bier dat oorspronkelijk werd gebrouwen in 1991 voor de lokale bevolking aan de boorden van de Honelle. Het is ook geen traditioneel wit bier. Bij deze is geen verzuring merkbaar en gebrouwen met drie verschillende mouten (gerst,tarwe en haver). Een bier met veel karakter en een verrassende smaak.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond bier met mooie vast witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Een fruitig tarwemout aroma met een koriander gekruide inval die zich ook in de bloemige smaak herbergt en waarvan er sprake is van een carameltoetsje maar ook een wrange mout- gistbitterheid merkbaar is en op het einde een lichte alcoholwarmte veroorzaakt tot de fruitige, licht gepeperde en koriander gevoelige afdronk die heel ver droog bitter aanvoeld.
Dit zusje van 'Seefbier' met een usaanse knipoog naar de beroemde 'Red Star Line'. Het was in een vrig leven een succesbier uit oma's keuken in de regio Hoboken' en naar het heden opgevist door marketing-biermeester Jan Van Dyck van bierfirma ABC. Het etik is een creatie van grafich ontwerper Stefaan OOms. Het werd gebrouwen met 4 verschillende mouten en een mix van Amerikaanse en Belgische hopsooten. Russendoor gekruid met gember en koriander.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een goede carbonatatie. Bloemig gefruit mout aroma met een doorslaggevende hopgeur. De pittige citrusgevoelige smaak heeft een mooie balans tussen de gebruikte mout en hopsoorten en tevens is de toevoer van gember en koriander ook merkbaar. Een mooie langgerekte afdronk bevat een gevoelige droge bitterheid. Mooie doordrinker.
Aangeboden tijdens de feestelijke ingebruikname van de nieuwe brouwerij te Stasegem. Deze zomerse abieritief was, volgens brouwer Dirk, wegens onvoorziene omstandigheden iets te vroeg uit de lagering gemoeten en daardoor is deze versie niet volledig tot zijn ontplooiing gekomen (wat intussen al is gebeurt).
PROEFKOTJE: Wazig blondje met stevige witte schuimkraag en voldoende carabonatatie. In het aroma kwam de gist iets te heersend over en ook in de zachte fruitige smaak werd de nodige mout- en hopbitterheid een beetje verdrongen waardoor de evenwichtigheid nog werd verstoord door de onvolledige uitgisting. In de tamelijk korte afdronk toch wat dorstlessende bitterheid.
Het eerste gebrouwen bier in de nieuwe brouwerij te Nieuwenhove/Waregem. België heeft als wieler- en bierland enkele uitstekende koersbieren. Het 'Koerseklakske werd voor de eerste maal gebrouwen in 2009 naar aan leiding van Desselgem als 'Dorp van de Ronde' en eerbetoon aan hun flandrien Briek Schotte maar is intussen een volwaardig en graag gedronken bier geworden. Het past dan ook uitstekend bij de vele wieler- en bierfanaten die regelmatig het 't Gaverhopke opzoeken. Aangeboden door brouwster Gudrun Vandoorne en geproefd in mooi gezelschap op het gezellige terras van de brouwerijhoeve.
PROEFKOTJE: Het aroma brengt een zeer aangename moutigheid naar boven. De smaak is zacht bloemig met een fruitige toets moutbitterheid met op het einde een kleine alcoholwarmte en in de heerlijk zachtbittere afdronk een beetje zoete hopbitterheid in de keel. Prachtige doordrinker en gezelschap bij vele uren bierbrabbelen en koersbeleving.
Gevonden in mijn kelder en volgens etiket geen smaakevolutie tot 2035. Nadat geuzebrouwer Dekoning vanaf 1977 zijn lambiekbieren liet brouwen bij De Neve Schepdaal tot 1992 en nu afgeleverd door Frank Boon aan Bierhandel Dekoninck Buizingen.
PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met snelverdwijnende roze schuimkraag en weing carbonatatie. Fris en fruitig kersenaroma waarin wat moutbitterheid een aandacht vraagt. Een zachte melkzurigheid beheerst het hele smaakpalet. Licht zoetig rood fruitig met naar het einde toe een toename van het eikenhout gevoel. De afdronk is gekriekt moutbitter met veel aandacht voor het gevolg van het verblijf in de foeders. Prachtig te genieten doordrinker en terrasbier.
Meegekregen van brouwer Jo Aerts. Het vroegere 'Bioloo' (tot 2014) wordt nog steeds gebrouwen in de ketels van de Ichtegemse Brouwerij Strubbe. Het is een unieke combinatie van drie verschillende biologische moutsoorten (gerst, tarwe en spelt) met rijkelijk toegevoegde hopsoorten (eveneens biologisch).
PROEFKOTJE: Tamelijk helder amberkleurig met een mooie klevende witte schuimkraag en een pittige carbonatatie.. Bloemig, maar vooral fruitig (druiven) en licht gekruid hoparoma lichtjes omweven met enige citrusachtige mout/gist ervaring. In het zacht en fris mondgevoel heerst de sprankelende hopbitterheid over de zoete aanwezige mout en eindigt op een droogbittere afdronk waarbij een kleine zurigheid de keel omarmd.
Belgoo Brouwerij, Georges Wittouckstraat 61, St Pieters-Leeuw - gsm Jo Aers: 0475/69 24 60 - info@belgoobeer.be - www.belgoobeer.be
Voor BierBrief 404 koos Melissa Dhooghe Bierhalle Deconinck Vichte deze suikervrije saison wegens het rebels karakter van brouwers, bier en verhaal. Suzanne, een naam die is blijven hangen als een soort voorvechtster in de strijd tegen de marketing praktijken van sommige schijnbrouwers. Voor het verwezenlijken van hun receptuur kozen Janos en Leopold dan ook voor de ketels van de rebelse brouwerij 4t Verzet Anzegem.
PROEFKOTJE: Heldere blonde met romige witte schuimkraag en een zeer attente carbonatatie. In het fruitig (mango) aroma waarbij een beetje speltmout door de dry-hopping een mooie rol uittekend. De smaak voelt licht citrusachtig aan met in de bitterheid een lichte zurigheid die eindigt op een pittige, droogbittere lange afdronk. Prachtige doordrinker en aangenaam degustatiebier.
Op aangeven van Ostends bierjutter Rik Vernack deze ondergewaardeerde oud bruinen geproefd aan de stand van Sandrino Desender (Het Sas/Van Eecke) op Bakelandt Bierfestival Langemark. Nochtans erkend Vlams streekprodukt van de Westhoek maar veel te weinig bekend bij de bierliefhebbers (misschien in het gamma Kapittel onder brengen).
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met stevige witte schuimkraag en voldoende carbanatatie. Fruitig licht zurig moutaroma met een foederachtig hoppigheid. Ook het lichte mondgevoel is doorweven van melkzurigheid en fruitige (rozijn) karamel gelinkte mout waarin het verblijf in eikenhouten vaten wel merkbaar is. Het fris aanvoelde goedje eindigd op een zoet-zure zachtbitter afdronk. Zeer intresante doordrinker maar ook een uitstekende Vlaamse foodpairing.
Brouwerij Het Sas (Leroy), Diksmuidsesteenweg 404, Boezinge - Tel 057/42 20 05 - Sandrino: 0476/248 058 - sandrino.desender@skynet.be - www.brouwerijhetsas.be
'Dul Meesterke' aangeboden door zoon Kevin op Bakelandt Bierfestival Langemark. Het bier heeft niks te maken met de gemoedstoestand van brouwer of familie ook niet met de kop van een vlaggestok maar met het straffe karakter van het bier. Deze werd nog gebrouwen met de 200l Braumaster in de woning van brouwer Dirk De Meester te Kuurne.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimktaag en een pittige carbonatatie. Het aroma beheerst een mooi evenwicht van fruitige volmoutigheid omarmt door de geurig hop.In de smaak, die hop-gelateerd is komt een citrusachtig mondgevoel zich in het fruitige smaakpalet mengen en naar het einde toe beleef je een aangename alcoholwarmte waarna een zachte bitterheid meester maakt in de droge afdronk. Zeer goed degustatiebier.