PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
08-08-2016
Belgian Coast IPA
Een collaboration brew met de Amerikaanse Brewery 'Green Flash' tijdens een bezoekje van brewer Chuck Silvio bij het 140-jarig besaan van brasserie St Feuillien. Eerder had brasseur Alexis Brio bij de usanen een saiso gaan brouwen. Deze Belgische IPA werd gebrouwen met 7 verschillende internationale hopsoorten.
PROEFKOTJE: Donkerblondje met romige witte schuimkraag en een fijne carbanatatie. Een licht citrusachtig, fruitig hoparoma. De bloemige smaak is heersend zacht hopbitter en heeft een frisse volmondigheid die eindigt met een aangenaam hopbittere droge en lange afdronk. Heerlijk abieritief.
Brasserie St Feuillien, Rue d'Houdeng 20, Le Roeulx - 046/31 18 18 - info@st-feuillien.com - www.st-feuillien.com
Voor haar keuze in BB 407 koos Melissa voor een klassiek wit bier dat oorspronkelijk werd gebrouwen in 1991 voor de lokale bevolking aan de boorden van de Honelle. Het is ook geen traditioneel wit bier. Bij deze is geen verzuring merkbaar en gebrouwen met drie verschillende mouten (gerst,tarwe en haver). Een bier met veel karakter en een verrassende smaak.
PROEFKOTJE: Wazig donkerblond bier met mooie vast witte schuimkraag en een gezonde carbonatatie. Een fruitig tarwemout aroma met een koriander gekruide inval die zich ook in de bloemige smaak herbergt en waarvan er sprake is van een carameltoetsje maar ook een wrange mout- gistbitterheid merkbaar is en op het einde een lichte alcoholwarmte veroorzaakt tot de fruitige, licht gepeperde en koriander gevoelige afdronk die heel ver droog bitter aanvoeld.
Dit zusje van 'Seefbier' met een usaanse knipoog naar de beroemde 'Red Star Line'. Het was in een vrig leven een succesbier uit oma's keuken in de regio Hoboken' en naar het heden opgevist door marketing-biermeester Jan Van Dyck van bierfirma ABC. Het etik is een creatie van grafich ontwerper Stefaan OOms. Het werd gebrouwen met 4 verschillende mouten en een mix van Amerikaanse en Belgische hopsooten. Russendoor gekruid met gember en koriander.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en een goede carbonatatie. Bloemig gefruit mout aroma met een doorslaggevende hopgeur. De pittige citrusgevoelige smaak heeft een mooie balans tussen de gebruikte mout en hopsoorten en tevens is de toevoer van gember en koriander ook merkbaar. Een mooie langgerekte afdronk bevat een gevoelige droge bitterheid. Mooie doordrinker.
Aangeboden tijdens de feestelijke ingebruikname van de nieuwe brouwerij te Stasegem. Deze zomerse abieritief was, volgens brouwer Dirk, wegens onvoorziene omstandigheden iets te vroeg uit de lagering gemoeten en daardoor is deze versie niet volledig tot zijn ontplooiing gekomen (wat intussen al is gebeurt).
PROEFKOTJE: Wazig blondje met stevige witte schuimkraag en voldoende carabonatatie. In het aroma kwam de gist iets te heersend over en ook in de zachte fruitige smaak werd de nodige mout- en hopbitterheid een beetje verdrongen waardoor de evenwichtigheid nog werd verstoord door de onvolledige uitgisting. In de tamelijk korte afdronk toch wat dorstlessende bitterheid.
Het eerste gebrouwen bier in de nieuwe brouwerij te Nieuwenhove/Waregem. België heeft als wieler- en bierland enkele uitstekende koersbieren. Het 'Koerseklakske werd voor de eerste maal gebrouwen in 2009 naar aan leiding van Desselgem als 'Dorp van de Ronde' en eerbetoon aan hun flandrien Briek Schotte maar is intussen een volwaardig en graag gedronken bier geworden. Het past dan ook uitstekend bij de vele wieler- en bierfanaten die regelmatig het 't Gaverhopke opzoeken. Aangeboden door brouwster Gudrun Vandoorne en geproefd in mooi gezelschap op het gezellige terras van de brouwerijhoeve.
PROEFKOTJE: Het aroma brengt een zeer aangename moutigheid naar boven. De smaak is zacht bloemig met een fruitige toets moutbitterheid met op het einde een kleine alcoholwarmte en in de heerlijk zachtbittere afdronk een beetje zoete hopbitterheid in de keel. Prachtige doordrinker en gezelschap bij vele uren bierbrabbelen en koersbeleving.
Gevonden in mijn kelder en volgens etiket geen smaakevolutie tot 2035. Nadat geuzebrouwer Dekoning vanaf 1977 zijn lambiekbieren liet brouwen bij De Neve Schepdaal tot 1992 en nu afgeleverd door Frank Boon aan Bierhandel Dekoninck Buizingen.
PROEFKOTJE: Robijnrode kleur met snelverdwijnende roze schuimkraag en weing carbonatatie. Fris en fruitig kersenaroma waarin wat moutbitterheid een aandacht vraagt. Een zachte melkzurigheid beheerst het hele smaakpalet. Licht zoetig rood fruitig met naar het einde toe een toename van het eikenhout gevoel. De afdronk is gekriekt moutbitter met veel aandacht voor het gevolg van het verblijf in de foeders. Prachtig te genieten doordrinker en terrasbier.
Meegekregen van brouwer Jo Aerts. Het vroegere 'Bioloo' (tot 2014) wordt nog steeds gebrouwen in de ketels van de Ichtegemse Brouwerij Strubbe. Het is een unieke combinatie van drie verschillende biologische moutsoorten (gerst, tarwe en spelt) met rijkelijk toegevoegde hopsoorten (eveneens biologisch).
PROEFKOTJE: Tamelijk helder amberkleurig met een mooie klevende witte schuimkraag en een pittige carbonatatie.. Bloemig, maar vooral fruitig (druiven) en licht gekruid hoparoma lichtjes omweven met enige citrusachtige mout/gist ervaring. In het zacht en fris mondgevoel heerst de sprankelende hopbitterheid over de zoete aanwezige mout en eindigt op een droogbittere afdronk waarbij een kleine zurigheid de keel omarmd.
Belgoo Brouwerij, Georges Wittouckstraat 61, St Pieters-Leeuw - gsm Jo Aers: 0475/69 24 60 - info@belgoobeer.be - www.belgoobeer.be
Voor BierBrief 404 koos Melissa Dhooghe Bierhalle Deconinck Vichte deze suikervrije saison wegens het rebels karakter van brouwers, bier en verhaal. Suzanne, een naam die is blijven hangen als een soort voorvechtster in de strijd tegen de marketing praktijken van sommige schijnbrouwers. Voor het verwezenlijken van hun receptuur kozen Janos en Leopold dan ook voor de ketels van de rebelse brouwerij 4t Verzet Anzegem.
PROEFKOTJE: Heldere blonde met romige witte schuimkraag en een zeer attente carbonatatie. In het fruitig (mango) aroma waarbij een beetje speltmout door de dry-hopping een mooie rol uittekend. De smaak voelt licht citrusachtig aan met in de bitterheid een lichte zurigheid die eindigt op een pittige, droogbittere lange afdronk. Prachtige doordrinker en aangenaam degustatiebier.
Op aangeven van Ostends bierjutter Rik Vernack deze ondergewaardeerde oud bruinen geproefd aan de stand van Sandrino Desender (Het Sas/Van Eecke) op Bakelandt Bierfestival Langemark. Nochtans erkend Vlams streekprodukt van de Westhoek maar veel te weinig bekend bij de bierliefhebbers (misschien in het gamma Kapittel onder brengen).
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met stevige witte schuimkraag en voldoende carbanatatie. Fruitig licht zurig moutaroma met een foederachtig hoppigheid. Ook het lichte mondgevoel is doorweven van melkzurigheid en fruitige (rozijn) karamel gelinkte mout waarin het verblijf in eikenhouten vaten wel merkbaar is. Het fris aanvoelde goedje eindigd op een zoet-zure zachtbitter afdronk. Zeer intresante doordrinker maar ook een uitstekende Vlaamse foodpairing.
Brouwerij Het Sas (Leroy), Diksmuidsesteenweg 404, Boezinge - Tel 057/42 20 05 - Sandrino: 0476/248 058 - sandrino.desender@skynet.be - www.brouwerijhetsas.be
'Dul Meesterke' aangeboden door zoon Kevin op Bakelandt Bierfestival Langemark. Het bier heeft niks te maken met de gemoedstoestand van brouwer of familie ook niet met de kop van een vlaggestok maar met het straffe karakter van het bier. Deze werd nog gebrouwen met de 200l Braumaster in de woning van brouwer Dirk De Meester te Kuurne.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimktaag en een pittige carbonatatie. Het aroma beheerst een mooi evenwicht van fruitige volmoutigheid omarmt door de geurig hop.In de smaak, die hop-gelateerd is komt een citrusachtig mondgevoel zich in het fruitige smaakpalet mengen en naar het einde toe beleef je een aangename alcoholwarmte waarna een zachte bitterheid meester maakt in de droge afdronk. Zeer goed degustatiebier.
Bier gespot tijdens de Ostendse Bierjutterij in de stand van Brouwerij Van Eecke (Watou). Volgens vertegenwoordiger Sandrino Desender werd het gebrouwen in opdracht van bierfirma De Arend uit Hoboken ter gelegenheid van de feestelijke opening van het nieuwe Hobokense Cultuurcentrum 'Gravenhof' gelegen aan de Louisalaan 7 te Hoboken. Gebrouwen met aromatische mout, gist van eigen kweek en Poperingse hop
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romigen witte schuimkraag en een zeer pittige carbonatatie. Het aroma bestrijkt een mooi evenwicht tussen de gebruikte mout- en gistsoort waarbij de frisse inborst een zweem van citroenzeste herkent. Het zacht fruitig mondgevoel ontwikkeld een sprankelend, lichtbitter citrusgevoel die eindigt op een bloemige afdronk waarbij een kleine pikantigheid (peper) de keel verwarmt. Een heerlijke degustatiebier.
Deze hoppige (groene) versie van de gewone (gele) Klets mij aangeboden door de brouwers op bierfestival in Slypskapelle. Het verschil met de versie 2015 zijn de gebruikte hopsoorten. Verleden jaar was het Casade met de befaamde Citra hop en dit jaar werd het opnieuw Citra gebruikt maar met toevoeging van de Duitse Opal/Smaragd aromahophen. (en dry-hopping met Safir) waardoor het smaakpallet zijn zachte bitterheid en bloemige ondertonen meegeeft. Hij wordt nog steeds vakkundig gebrouwen bij Deca Woesten.
PROEFKOTJE: Wazig licht amberkleurig met romige witte schuimkraag en een keurige portie carbonatie. Het bloemig hoparoma bevat eveneens enkele moutige accenten maar wordt net als in het smaakgevoel overruled door de zachte, iets kruidige, hopbitterheid met naar het einde toe een heerlijke alcoholwarmte die uitmond op een zachtbittere (met een beetje peper in de keel) zeer aangename doge afdronk wat er een prachtig terrasbier van maakt.
Gedegusteerd in het gezellig biercafééke van Rudy Vossen in Bierboom Brugge. Deze Indiaanse link word door brouwmeester Thijs Maenhout in verschillende varianten gebrouwen met telkens gebruik van een andere hopsoort. Na Amarillo en Sorachi Ace is het nu de beurt aan de hopsoort Mosaic die het bier zijn exotische toets met extra punch en bitterheid aanreikt.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbonatatie. Zacht citrusachtig hoparoma, door de gebruikte Mosaic hopsoort en deze beheerst dan ook geheel het zachte smaakpalet en eindigt in een droge, lichzoetige hopbitterheid in een heerlijk aanvoelende afdronk. Heerlijk bier om overal van te genieten.
Aangeboden door uitbater/brouwer Rudy Vossen bij een bezoek voor BierBrief bij Bierboom Brugge. Brouwmeesters Peter Verellen (Nijlen) en Hans Helsen (Ranst) hebben na hun 2° plaats in de brouwcompetitie van Brouwland enkele proefbrouwsels uitgedokterd met gevolg deze zeer geslaagde receptuur die ze van 35 liter optrokken tot 2000 liter in de ketels van Brouwerij De Graal Brakel. De gebruikte hopsoort is de Australische Nelson Sauvin. De naam van de brouwerij verwijst naar 'Vissenberg' een verre voorouder van brouwer Peter en reeds bier brouwde in 1630.
PROEFKOTJE: Wazige blonde met romige witte schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Een fruitig aanvoelend hoparoma waarin ook het zoetige moutkarakter een weg zoekt. In dit volle licht gezoete mondgevoel komt de hopbitterheid in de smaak overheersen met naar het einde toe een zachte alcoholwarmte en een droge licht gekruide hopbittere lang genietende afdronk. Mooi abieritief.
Gevonden bij tussen een heel assortiment Hugel-bieren bij Dranken Pauwels in Heule. Het wordt gebrouwen door brouwmeester Koen Hugelier (De Zeven Zonden) in de ketels van Brouwerij Het Gulden Spoor Gullegem.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met een mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een kruidig gistaroma waarin een flinke scheut hop in verweven zit. De smaak heft een zoetaardige hopbitterheid waarin de kruidigheid (peper) je smaakpapillen teistert Deze frisse hoppigaard eindigt met een droge, ietwat zurige, lichtbittere afdronk. Mooi terrasbiertje.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) nam een rebelse brouwer als haar keuze in BB 401 en met Totem Etznap een link gebracht naar de specerijen uit de Maya cultuur. Het werd gebrouwen uit het brein van Klaas Dellaert in de ketels van de nieuwe Bryggja brouwerij. Dit eenmalig bier kreeg als slogan: 'Dulce de leche porter' en is een zoetig dessertbier waarbij het gekaramiliseerde French koffie het gevoel brengt.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een fraaie beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Aroma van licht geroosterde karamelmout. De zachte smaak is dan ook moutbitter met lichte toetsen van chocolade koffie goed in balans en eindigt met een zachte bitterheid van gezoete melkchocolade. Zeer goed foordpairingbier.
Microbrewery Totem, Einde Were 246, Gent - gsm: 0486/66 27 49 - info@totembeer.com - http://totembeer.com
Meegebracht tijdens een rondslentering in Delhaize Izegem. Een bier met gebruik van vlierbessen gebrouwen in de ketels van Brasserie 'La Binchoise' en uit het brein van enkele bierliefhebbers uit de streek van Genappes die hun mooie vriendschap met passie voor natuur en ecologie ten dienst stelt van onze biercultuur.
PROEFKOTJE: wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en zeer pittige carbonatatie. Citrusgevoelig mout- en gistaroma waar het gebruik van de vlierbessen niet zo invloedrijk was. In de smaak komt de fruitigheid bij het doorproeven wel aan bod in een scherpe moutbitterheid. Vooral naar het einde toe en in de afdronk een zoete fruitige moutbitterheid. Een frisse doordrinker.
Bio Tribu, rue F. L'épêche, Loupoigne - 067/79 16 67 - http://www.ginettebeer.be - info@brasserielabinchoise.be (064/37 01 75)
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) heeft in haar keuze bij BierBrief 400 mij de opdracht gegeven eens deze klassieker te herproeven. Een monument in de Nationale biergeschiedenis. Deze roodbruine is een mengsel van 1/3 jonge Rodenbach Classic en 2/3 foederbier die ongeveer 2 jaar gerijpt is in de wereld vermaarde eikenhouten kathedraal van de brouwerij waardoor de melkzuurbacterie een lichtzurige smaak ontwikkeld en zijn intensiteit het gevoel van de betere wijn overstijgt.
PROEFKOTJE: Een roodbruine kleur met beige romige schuimkraag en een statige carbonatatie. Een fruitig wijnkenmerkend foederaroma, licht zurig en het zurige dat de melkzurigheid omarmt. De zoete wijnsmaak mooi in combinatie met het gezuurd foedergevoel en als afdronk alle voorgaande smaken beheerst en zelfs overtreft. Een van de betere dorstlesser in onze bierwereld en prachtig abieritiet en degustatief.
In en aan Club 77 aangeboden door gitarist/zanger Dirty Pik. Gebrouwen bij Deca Woesten met als moederbier Deca Antiek Blond ter gelegenheid van de 25° jaardag in 2007 van de Tieltse (Schuiferskapelle) punkgroep The Dirty Scums.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romig witte scumkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma waarin het kruidige aanwezig is. Een moutbittere smaak die dan ook kruidig is met een opkomende alcoholwarmte en eindigd op een droge licht fruitige zwoele afdronk. Pittig degustatiebier.
The Dirty Scums, Kapellestraat 10 Tielt (Schuiferskapelle) - info: thedirtyscums@yahoo.com
Deze vierde van de zeven te brouwen zonden geproefd met William Roelens tijdens de voorstelling bij Dranken Pauwels te Heule en ook aangeboden door Danny, uitbater van 't Kroegske te Emelgem. Superbia is de zonde der hoogmoed en is dan ook een verrukkelijk verwaande smaakbom en geheel trouw aan de bijzondere stijl van de Hugelbieren. Een zeer herkenbare IPA veroorzaakt in de keltels van Gulden Spoor Gullegem door Belgische hopsoorten is dan ook het langverwachte stukje brouwkunst van Koen Hugelier (Zytholoog leraar, foodpairingspecialist en brouwer bij De Kazematten Ieper)
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Reeds bij het ontkronen van het flesje komt de pompelmoes walmen naar u toe. Het aroma is dan ook overheersend verse hommelgeur. Ook de smaak wordt gedomineerd door een aangenaam fruitige en licht gekruide hopbitterheid. Een zacht mondgevoel neemt u mee met een fris pompelmoesgevoel in de lange hopbittere afdronk. Ondanks de link naar de duivel Lucifer toch een hemels genot en leuk degustatiebier.
Huurbrouwerij Hugel, Pervijzestraat 29, Kortrijk - gsm Koen: 0497/388 145 - alle informatie bij koen@hugel.be en voor de website klik je www.hugel.be