PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
09-07-2016
Graaf
Bier gespot tijdens de Ostendse Bierjutterij in de stand van Brouwerij Van Eecke (Watou). Volgens vertegenwoordiger Sandrino Desender werd het gebrouwen in opdracht van bierfirma De Arend uit Hoboken ter gelegenheid van de feestelijke opening van het nieuwe Hobokense Cultuurcentrum 'Gravenhof' gelegen aan de Louisalaan 7 te Hoboken. Gebrouwen met aromatische mout, gist van eigen kweek en Poperingse hop
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romigen witte schuimkraag en een zeer pittige carbonatatie. Het aroma bestrijkt een mooi evenwicht tussen de gebruikte mout- en gistsoort waarbij de frisse inborst een zweem van citroenzeste herkent. Het zacht fruitig mondgevoel ontwikkeld een sprankelend, lichtbitter citrusgevoel die eindigt op een bloemige afdronk waarbij een kleine pikantigheid (peper) de keel verwarmt. Een heerlijke degustatiebier.
Deze hoppige (groene) versie van de gewone (gele) Klets mij aangeboden door de brouwers op bierfestival in Slypskapelle. Het verschil met de versie 2015 zijn de gebruikte hopsoorten. Verleden jaar was het Casade met de befaamde Citra hop en dit jaar werd het opnieuw Citra gebruikt maar met toevoeging van de Duitse Opal/Smaragd aromahophen. (en dry-hopping met Safir) waardoor het smaakpallet zijn zachte bitterheid en bloemige ondertonen meegeeft. Hij wordt nog steeds vakkundig gebrouwen bij Deca Woesten.
PROEFKOTJE: Wazig licht amberkleurig met romige witte schuimkraag en een keurige portie carbonatie. Het bloemig hoparoma bevat eveneens enkele moutige accenten maar wordt net als in het smaakgevoel overruled door de zachte, iets kruidige, hopbitterheid met naar het einde toe een heerlijke alcoholwarmte die uitmond op een zachtbittere (met een beetje peper in de keel) zeer aangename doge afdronk wat er een prachtig terrasbier van maakt.
Gedegusteerd in het gezellig biercafééke van Rudy Vossen in Bierboom Brugge. Deze Indiaanse link word door brouwmeester Thijs Maenhout in verschillende varianten gebrouwen met telkens gebruik van een andere hopsoort. Na Amarillo en Sorachi Ace is het nu de beurt aan de hopsoort Mosaic die het bier zijn exotische toets met extra punch en bitterheid aanreikt.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbonatatie. Zacht citrusachtig hoparoma, door de gebruikte Mosaic hopsoort en deze beheerst dan ook geheel het zachte smaakpalet en eindigt in een droge, lichzoetige hopbitterheid in een heerlijk aanvoelende afdronk. Heerlijk bier om overal van te genieten.
Aangeboden door uitbater/brouwer Rudy Vossen bij een bezoek voor BierBrief bij Bierboom Brugge. Brouwmeesters Peter Verellen (Nijlen) en Hans Helsen (Ranst) hebben na hun 2° plaats in de brouwcompetitie van Brouwland enkele proefbrouwsels uitgedokterd met gevolg deze zeer geslaagde receptuur die ze van 35 liter optrokken tot 2000 liter in de ketels van Brouwerij De Graal Brakel. De gebruikte hopsoort is de Australische Nelson Sauvin. De naam van de brouwerij verwijst naar 'Vissenberg' een verre voorouder van brouwer Peter en reeds bier brouwde in 1630.
PROEFKOTJE: Wazige blonde met romige witte schuimkraag en een prikkelende carbonatatie. Een fruitig aanvoelend hoparoma waarin ook het zoetige moutkarakter een weg zoekt. In dit volle licht gezoete mondgevoel komt de hopbitterheid in de smaak overheersen met naar het einde toe een zachte alcoholwarmte en een droge licht gekruide hopbittere lang genietende afdronk. Mooi abieritief.
Gevonden bij tussen een heel assortiment Hugel-bieren bij Dranken Pauwels in Heule. Het wordt gebrouwen door brouwmeester Koen Hugelier (De Zeven Zonden) in de ketels van Brouwerij Het Gulden Spoor Gullegem.
PROEFKOTJE: Licht amberkleurig met een mooie witte schuimkraag en stevige carbonatatie. Een kruidig gistaroma waarin een flinke scheut hop in verweven zit. De smaak heft een zoetaardige hopbitterheid waarin de kruidigheid (peper) je smaakpapillen teistert Deze frisse hoppigaard eindigt met een droge, ietwat zurige, lichtbittere afdronk. Mooi terrasbiertje.
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) nam een rebelse brouwer als haar keuze in BB 401 en met Totem Etznap een link gebracht naar de specerijen uit de Maya cultuur. Het werd gebrouwen uit het brein van Klaas Dellaert in de ketels van de nieuwe Bryggja brouwerij. Dit eenmalig bier kreeg als slogan: 'Dulce de leche porter' en is een zoetig dessertbier waarbij het gekaramiliseerde French koffie het gevoel brengt.
PROEFKOTJE: Zwart van kleur met een fraaie beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Aroma van licht geroosterde karamelmout. De zachte smaak is dan ook moutbitter met lichte toetsen van chocolade koffie goed in balans en eindigt met een zachte bitterheid van gezoete melkchocolade. Zeer goed foordpairingbier.
Microbrewery Totem, Einde Were 246, Gent - gsm: 0486/66 27 49 - info@totembeer.com - http://totembeer.com
Meegebracht tijdens een rondslentering in Delhaize Izegem. Een bier met gebruik van vlierbessen gebrouwen in de ketels van Brasserie 'La Binchoise' en uit het brein van enkele bierliefhebbers uit de streek van Genappes die hun mooie vriendschap met passie voor natuur en ecologie ten dienst stelt van onze biercultuur.
PROEFKOTJE: wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en zeer pittige carbonatatie. Citrusgevoelig mout- en gistaroma waar het gebruik van de vlierbessen niet zo invloedrijk was. In de smaak komt de fruitigheid bij het doorproeven wel aan bod in een scherpe moutbitterheid. Vooral naar het einde toe en in de afdronk een zoete fruitige moutbitterheid. Een frisse doordrinker.
Bio Tribu, rue F. L'épêche, Loupoigne - 067/79 16 67 - http://www.ginettebeer.be - info@brasserielabinchoise.be (064/37 01 75)
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck Vichte) heeft in haar keuze bij BierBrief 400 mij de opdracht gegeven eens deze klassieker te herproeven. Een monument in de Nationale biergeschiedenis. Deze roodbruine is een mengsel van 1/3 jonge Rodenbach Classic en 2/3 foederbier die ongeveer 2 jaar gerijpt is in de wereld vermaarde eikenhouten kathedraal van de brouwerij waardoor de melkzuurbacterie een lichtzurige smaak ontwikkeld en zijn intensiteit het gevoel van de betere wijn overstijgt.
PROEFKOTJE: Een roodbruine kleur met beige romige schuimkraag en een statige carbonatatie. Een fruitig wijnkenmerkend foederaroma, licht zurig en het zurige dat de melkzurigheid omarmt. De zoete wijnsmaak mooi in combinatie met het gezuurd foedergevoel en als afdronk alle voorgaande smaken beheerst en zelfs overtreft. Een van de betere dorstlesser in onze bierwereld en prachtig abieritiet en degustatief.
In en aan Club 77 aangeboden door gitarist/zanger Dirty Pik. Gebrouwen bij Deca Woesten met als moederbier Deca Antiek Blond ter gelegenheid van de 25° jaardag in 2007 van de Tieltse (Schuiferskapelle) punkgroep The Dirty Scums.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romig witte scumkraag en voldoende carbonatatie. Moutig aroma waarin het kruidige aanwezig is. Een moutbittere smaak die dan ook kruidig is met een opkomende alcoholwarmte en eindigd op een droge licht fruitige zwoele afdronk. Pittig degustatiebier.
The Dirty Scums, Kapellestraat 10 Tielt (Schuiferskapelle) - info: thedirtyscums@yahoo.com
Deze vierde van de zeven te brouwen zonden geproefd met William Roelens tijdens de voorstelling bij Dranken Pauwels te Heule en ook aangeboden door Danny, uitbater van 't Kroegske te Emelgem. Superbia is de zonde der hoogmoed en is dan ook een verrukkelijk verwaande smaakbom en geheel trouw aan de bijzondere stijl van de Hugelbieren. Een zeer herkenbare IPA veroorzaakt in de keltels van Gulden Spoor Gullegem door Belgische hopsoorten is dan ook het langverwachte stukje brouwkunst van Koen Hugelier (Zytholoog leraar, foodpairingspecialist en brouwer bij De Kazematten Ieper)
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en pittige carbonatatie. Reeds bij het ontkronen van het flesje komt de pompelmoes walmen naar u toe. Het aroma is dan ook overheersend verse hommelgeur. Ook de smaak wordt gedomineerd door een aangenaam fruitige en licht gekruide hopbitterheid. Een zacht mondgevoel neemt u mee met een fris pompelmoesgevoel in de lange hopbittere afdronk. Ondanks de link naar de duivel Lucifer toch een hemels genot en leuk degustatiebier.
Huurbrouwerij Hugel, Pervijzestraat 29, Kortrijk - gsm Koen: 0497/388 145 - alle informatie bij koen@hugel.be en voor de website klik je www.hugel.be
Na vele malen van genoten eindelijk de kans gekregen via 'De Keuze van Mel' voor BB 398 hem eens aan een nauwkeurig onderzoek te onderwerpen. Een zeer hoppig biertje dat zijn plaats verdiend onder de hoppigaards (IPA's). Gebrouwen met stevige toevoer van de hopsoorten Sterling en Amarillo. De naam 'Valeir' verwijst naar een soldaat die in 1453 meevocht in de 'Slag van Gavere'. In een ander leven 2007) werd het reeds aangeboden onder de naam 'El Torro' een aandenken aan de grote wielerlegende en Flandrien Thuur Decabooter.
PROEFKOTJE: Zoet fruitig ananas hoparoma waarin wel wat plaats is voor wat moutigheid. Het lichte overwicht van de gebruikte hopsoorten ten koste van de moutinvoer resulteert in een heerlijke hopbitterheid waarin het fruitige en het kruidige mooi in evenwicht elkaar beinvloeden en eindigt op de gekende IPA-droge hopbitterheid. Heerlijk degustatiebier, dorstlesser en abieritief.
In eet- en streekbiercafé Kroegske Emelgem (Izegem) worden regelmatig nieuwe streekbieren aan het bierliefhebbend publiek aangeboden. Deze week schonk uitbater Danny in een verbluffend geillustreerd bierglas de laatste uitvinding van moutbakker/brouwer Bert Van Hecke (BOM Brewery). Een link naar de rapperswereld ook hier een prachtig sieraad onder goedkeuring van moutkoning Raul AKA en met een volmondige afspraak met 4 BOM-mouten, een tweetal bepalende hopsoorten en met ingestrooid 24 karaat goudvlokjes. De alcohol percentage van dit goudhaantje linkt naar het Chinese gelukgetal 888 (driedubbel geluk).
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een voorbeeldige frisse carbonatatie. Een zacht gekruid moutaandeel heerst in het aroma die zich eveneens vastzet in de een licht moutbittere smaak met een toetsje kruidige hoppigheid met smakelijk mondgevoel en doorloopt naar een niet al te lange, droge, zachtbittere afdronk en ver in de keel een kleine kriebeling veroorzaakt waarschijnlijuk door de goudschilfertjes veroorzaakt. Prachtig degustatiebier in de zeer aparte, goed geslachte gedachtengang van meesterbrouwer Van Hecke.
BOM Brewery (Bert Van Hecke), Oude Oekenestraat 3, Rumbeke/Roeselare - gsm: 0479/68 10 24 - info: bert@bombrewery.com - www.bombrewery.com
Zoals gewoonlijk in 'Kruiske' Deerlijk (Belgiek) enkele heerlijk en speciale bieren op 't vat en deze keer schonk beertender Kevin Vermote mij een 'Préaris Belma', een nieuwste creatie van brouwmeester Andy Dewilde. Andy liet het bij De Proefbrouwerij (Lochrisi) brouwen voor zijn Bierfirma 'Vliegende Paardbrouwers' met toevoeging van pils- en havermout, havervlokken, koriander en sinaasappelschil en als hopsoort het nieuwe Amerikaanse Belma.
PROEFKOTJE: Wazig goud gekleurd met witte schuimkraag en een stevig sprankelende carbonatatie. Een kruidige (koriander) hopervaring waarin citrusgevoel een plaatsje inneemt. Geen al te zwaar mondgevoel waarbij vooral een zachte gekruidige hopbitterheid en wat citrusgegeven de smaak beheerst en eindigt in een droge zachtbittere lange afdronk. Heerlijk abieritief en doordrinker.
Stond tussen de vele bieren van deze Brusselse brouwerij in Bierhalle Deconinck. Dit experiment werd gebrouwen met regelmatige bijstrooing van Duitse 'Perle' hoppallets.
PROEFKOTJE: Wazig goudamberkleurig met niet al te schuimige licht beige kraag en een levendige carbonatatie. Een mooi gebalnceerd fruitig (groene appel, perzik) iets kruidige hopbitterheid met enkele graantoetsen doorweven. Dit reukgevoel zit zich verder in de smaak met naar het einde toe een kleine zurigheid en in de droge afdronk een zweem van gezonde bitterheid. Lekker abieritief.
Brasserie de la Senne, Gentsestraat 565 Brussel. - Tel: 02/465 07 51 - mail: info@brasseriedelasenne.be - www;brasseriedelasenne.be
Deze blonde creatie van de familie Mynbrughem meegenomen uit de rekken van Bierhalle Deconinck. Op artisanale wijze (1850) gebrouwen en op smaak gebracht met de hopsoorten Kent en Hallertau en met de laatste gisting een scheut Cubaanse rum erin. De naam verwijst naar een Belgisch (Waals) folkgroepje 'Cré Tonnerre'
PROEFKOTJE: Helder goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een stevige carbonatatie. Het aroma is bepalend en kruidig moutig. Een zacht zoete smaak waarin een lichte alcoholwarmte door de rum die wel aanwezig is. In de afdronk nog wat rumgevoel waardoor een opmerkekijke moutbitterheid in de keel.
Brasserie de Silly, Rue Ville Basse 2, Silly - Tel: 068/25 04 80 - mail: silly@silly-beer.com - www.silly-beer.com
Onder bewind van Alken-Maes (Heineken) Deze euforische drank gekozen uit het grote lambiekgamma van Bierhalle Deconinck (Vichte) vooral omdat dit type bovenaan mijn smaaklijstjes staat. Oude kriek gaat niet over de tijd die hij al in de kelder of bierstubbe doorbrengt maar op de authentieke methode woormee hij gebrouwen wordt en daardoor ook Europees beschermt wordt.
PROEFKOTJE: Tamelijk helder rode kleur met mooie rose schuimkraag en voldoende carbonatatie. Fruitig licht kerzurig moutaroma waarin ergens wel de geur van het eikenhout weerspiegeld en ook de brett iets te zeggen heeft. De zalige smaak heeft alvast een intens azijnzurige kersensmaak waarbij ook hier de foeders en de brettanomyces intrede doet en eindigt op een droge zurige bitterheid in een lange afdronk.
Met de 'Beverse Schuimkraag Proevers' geproefd en besproken bij café Djings te Beveren/Roeselare. Dieter Vanbiervliet, een brouwend deel van Moorsele's Bukske experimenteerde met eigen recepturen en die kwamen terecht in de ketels van buur Gulden Spoor Gullegem. Mede door het verkopend en proevend succes bij zijn bierfirma 'De Biermaekers' reeds aan hun vierde bier toe.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met romige beige schuimkraag en een zachte carbonatatie. Een aroma van licht geroosterde mout waarin een vleugje koffie merkbaar is. Niet al te zwaar mondgevoel maar toch een zachte aanpak van de moutbitterheid waarin de smaak van koffie en chocolade zijn weg zoekt. Het eindigt met een licht moutbittere afdronk. Genietbaar bij lange bierbrabbels
Aangeboden door Kevin Vermote, uitbater van Bourgondisch Kruis (Deerlijk/Belgiek). Een voortreffelijk en verleidelijk bier met spektakel voor tong en oog, van tafel tot aan den toog. Een uniek mondgevoel waar de restsuikers volledig worden weggejaagd. Het is dan ook het buitenbeentje in ons bierlandschap.
PROEFKOTJE: Helder licht blonde kleur met stevige witte schuimkraag en sierlijke carbonatatie. Een complex bloemig aroma waarin plaats is voor mout en hopgevoelens. In de aangenaam aanvoelende smaak een zachte moutbitterheid waarin ook wat hoppigheid zijn weg zoekt en eindigt in een licht bittere droge afdronk. Perfecte uitdaging voor bij lunch of lange bierbrabbels achteraf.
Geproefd van 't vat bij Bourgondisch Kruis Deellijk (Belgiek) en bij Djings te Beveren Roeselare. Het is de trots van fruitmeester Filip Sneppe van 'Palm Belgian (?) Craft Brewers' in het uniek verhaal bij Brouwerij De Hoorn en het gamma 'Arthur's Legaly'. De brouwer van dienst gebruikte voor de zoete fruitigheid een toevoeging van siroop aangemaakt met Belgische peren wat een uniek smaakspektakel bracht.
PROEFKOTJE: Goudekleurig met mooie, vaste witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Een licht hopgevoel in de fruitige moutgeur waarin het gebruik van peren al merkbaar is. Een fruitig, zoete perensmaak met in de moutbitter gevoelige smaak een toetsje kaneel de keel bestrijkt tijdens het einde met een droge frisse afdronk. Uniek stukje brouwkunde om apart (of in gezelschap) van te genieten
Aangeboden op ZBF 2016 door de steeds vriendelijke Catherine Winne van Brasserie de la Bastogne. Deze 'Ardenne Wood' bracht enkele maanden zijn tijd en aanpassing door in eikenhouten 'Mac Vin' vaten (= soort Sauvignon) onder voortdurende controle van brouwer Philippe Winne. Deze barleywine kreeg daardoor het lief, statig en elegant karakter van de Ardense herten mee.
PROEFKOTJE: Donker amber met kleine witte schuimkraag en een pittige carbonatatie. Scherp meloenachtig aroma met een duidelijke Brett-stempel. De licht zoet (honing) aanvoelende smaak heeft een mooie Brett-zuurheid waaronder een gezonde alcoholwarmte zijn weg zoekt en eindigt op een mild gefruite en zacht zurige zoete afdronk. Heerlijk abieritief.
Brasserie de la Bastogne, Belleau 5, Vaux-sur-Sûre - Gsm Cath: 0475/878 366 - mail: info@brasseriedelabastogne.be - www.brasseriedelabastogne.be