PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
09-02-2016
Vichtenaar
De 'Keuze van Mel' in BB 380 werd er eentje uit eigen regio. Vichtenaar, een rood/bruine van gemengde gisting.Het wordt gebrouwen op basis van diep gebrande mouten, fruitige gist, kruidige hoppen en zacht, kwaliteitsvol water (opgepompt uit een 172 meter diepe put) Na de hoofdgisting en de lagering ondergaat het bier bnog een derde gisting van een 8-tal maanden in eikenhouten foeders. 'Vichtenaar' is samen met hun 'Duchesse de Bourgogne' een traditionele brouwmethode die door het 'Vlaams Centrum voor Agto- en visserijmarketing (VLAM) erkend werd als streekproduckt.
PROEFKOTJE: Helder roodbruine kleur met beige schuimkraag en voldoende carbonatatie. Een fruitig maar vooarl kersenaroma. In het licht azijnzurig mondgevoel heerst kandijzoete kersen- en moutbitterheid met naar het einde toe het gekende foedergevoel. Een kerszurige, volle lange afdronk. Heerlijk abieritief en zeer bruikbaar bij foodpairing.
Hobbybrouwers, echtpaar Peter De Munck en Ellen Winters begonnen zoals de meeste aanstormde nieuwelingen met experimenteren, met een aangekochte ketel bij Brouwland Beringen, in eigen keuken. Die kleine brouwsel (20 liter) kregen plots meer aandacht van het brede publiek en werd Brouwerij Danny (Erpe-Mere) ingeschakeld voor een groter volume.De naam van het bier is een eerbetoon aan zijn oma Fientje.
PROEFKOTJE: Wazig licht amber kleurig met romige witte schuimkraag en juist voldoende carbonatatie. Fruitig (banaan) moutaroma waarin een tikkeltje kruidigheid doorheen walst. In de iets fruitige pilssmaak een lichte moutbitterheid met een toetsje citroenzeste en naar het einde toe wat kruidige hopbitterheid die zich vooral nesteld in de afdronk. Zeer goede vervanging voor de commerciële pils. Een biertje voor het grote publiek.
Peter en Ellen De Muck-Winters, Lindenlaan 196, Beveren-Waas - gsm: 0477/283427 - fb: fientje
De keuze van Mel in BB 379 gaat naar 'Vrouwen en Bier' waarbij 't Wijveke door vrouwelijke 'Vrienden van Den Tseut' speciaal werd gebrouwen naar aanleiding van de herdenking van WO I te Oosteeklo (waar vrouwen het bier brouwden, de mannen lagen aan het front). De naam verwijst tevens naar de naam van wijven (meetjes) uit het Meetjesland. Het werd gebrouwen met pils- en tarwemout en als hopsoorten East Kent Golding, Saaz en Halletau Mittelfruger. Een licht biertje (5,5%) dat door zijn succes verder in het gamma van Stefan en Ria gaat behoren.
PROEFKOTJE: Helder blonde kleur met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbonatayie. Het aroma komt vooral bloemig en fruitig over met een mooi evenwicht van mout-, gist- en citrusachtige aroma's. In het volle mondgevoel komt een fruitige (banaan, peer) smaak over waarin een balans tussen mout en hop niet ver weg is. De zachte bitterheid trekt door tot de eindafrekening bij een zoete en milde droge afdronk. Prachtig abieritief en terrasbiertje.
Huisbrouwerij Den Tseut, Oosteeklo-Dorp, Oosteeklo; gsm Stefan De Decker: 0485/372 011 - gsm Ria Danneels: 0486/603 511 - mail: den.tseut@skynet.be - www.huisbrouwerijdentseut.be
Gebrouwen bij De Graal (Brakel) naar origineel recept van de biervrienden 'De Hopscheppers' uit Herentals. Tony De Pooter, Jos Saenen, Danny Wouters, Glen De Pooter, Peter Laeremans en Marc Bellens, in 2014 nog winnaars van Brouwland biercompetitie brouwen hun proefbrouwsels nog steeds in een oude wasmachine (ooit op een boerderij gevonden)! Deze sterk gehopte Kempense IPA met een aangenaam Cascade hopinvasie (ook door toedoen van East Kent Golding en dry-hopping) is een zeer fris en aangenaam terrasbiertje . Op het etiket een prachtige tekening door de Hereltalse kunstenares Christa Druyts.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Aangenaam citrushop aroma waarbij een pompelmoes, mango fruitigheid niet ver weg is. In de frisse smaak het mandarijn gevoel in de bloemvolle hopbitterheid waarbij ook een toetsje moutbitterheid mooi in balans zit en eindigt op een zacht hopbittere lange afdronk. Heerlijk degustatiebier.
De Hopscheppers p/a: Tony De Pooter, Zonnedauwstraat 18, Herentals - Tel 0494/92 56 89 - tonydepooter@telenet.be -(hopschepper@outmail.com - www.hopschepper.be
Voor BierBrief 378 was de 'Keuze van Mel' eentje met een knipoog naar de biergenietende diabetici. Onder het logo 'Caulier Sugar Free by Nature' wordt deze '28' gebrouwen bij de Proefbrouwerij' te Locristi met toevoer van galaxyhop, Chinese kumquat en zwarte peper. Daarna een lange rustperiode in eiken vaten met gezelschap van brettanomyces.
PROEFKOTJE: Wazig blondje met mooie witte schuimkraag en een gezonde carbonatie. Zoetig mout aroma waarbij het fruitige (mango) van de hop zijn plaatsje vindt. In de droge smaak een zweem van zurige kruidigheid in een goed evenwicht van mout- en bitterheid dat zich uitspreidt tot in de licht heerlijke afdronk. Mooi en gezellig fris terrasbier.
Meegenomen uit de bierrekken bij Delhaize Izegem. Volgens de meeste bierkenners is dit het lievelingsbier van Sinterklaas. Het werd in 2015 uitgeroepen tot het 'Beste Studentenbier der Lage Landen' bij Brouwland. Het waren Steven Rommel (Ingelmunster), Stijn Roden (Westerlo) en Tom Mertens (Kapellen), drie bio studenten aan KU Leuven die hun bekroond garagebier onder de noemer 'Bierfirma De Goedheilige Mannen' lieten brouwen bij huurbrouwer Anders (Halen).
PROEFKOTJE: Zwart gekleurd met een mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatie. Een aroma gerookte mout met fruitige inslag en enkele goede notities van citrushop. In de smaak zit de zoete karamelmout bitterheid goed in balans met de frisse bitterheid van de citrushop. Niet al te zwaar mondgevoel maar een lekker bittere lange aanhoudende afdronk. Vrolijk terras en gezelschapsbiertje.
De keuze van Mel (BB 377) was er eentje die verwijst naar de goede band met de zeer vriendelijke en (h)eerlijke brouwfamilie Van Neulande. Het werd een pareltje uit de reeks hoppigaards waarbij gebruik werd gemaakt van enkele goed gekozen hopsoorten (die jammer genoeg nog zeer moeilijk te verkrijgen zijn). De dry-hopping bezorgt het bier een beter hopdementie (50EBU). De naam 'Puitenkop' verwijst naar het plaatselijk dialect voor 'Kikker' en symboliseert de uitspraak bij grote hoppigheid: "wie geen fan is van die bittere smaak, trekt bij de eerste slok ne puitenkop".
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig met vaste witte schuimkraag en een milde carbonatie. Een intens hoparoma waarin de fruitigheid (ananas, mango) en wat kruidigheid goed in balans liggen. Ook in de smaak blijft de hopbitterheid de bovenhand halen maar die naar het einde toe wat afneemt en plaats maakt voor enige moutbitterheid. Een heerlijk zachte, lange afdronk. Een perfect abieritief.
Het bier werd gelanceerd op 27 april 2008 ter gelegenheid van het project 'Pallieters' door de dienst tourisme en horeca Lier. De naam verwijst naar 'Pallieter', het hoofdpersonage in de gelijknamige roman van de Lierse auteur Felix Timmermans. Wegens het groot succes heeft hobbybrouwer Achilles Van Moer van Brouwerij Sarafijn Itegem de opdracht gegeven een grote volume te brouwen aan de Proefbrouwerij Lochristi. Op het etiket staat een regenboog met daaronder het silhouet van onder meer de St-Gummaruskerk en het Belfort van Lier.
PROEFKOTJE: helder oud-goudkleurig met mooi romige schuimkraag en sprankelende carbonatie. het heerlijk aroma is bloemig, fruitig (abricoos) en licht gehopt. De smaak daarentegen is zoet honingachtig door kruidige hopbitterheid omweven en aanwezig met naar het einde toe een zachte alcoholische warmte. De afdronk is zacht mout- en hopbitterheid die lang blijft hangen.
De 'Keuze van Mel' in BierBrief 375 is met dit donker winterbier een uitkijk naar de komende winterperioden. Opwarmende trofee in de kast van Duvel-Moortgat. Deze zogenaamde barley-wine werd aangemaakt met bruine suiker en toevoeging van tijm en curaçuo. Op het etiket staan twee kabouters (krasnaludeks) met hop en gerst op hun rug, zich warmend aan een lekker vuurtje. De inspiratie voor de naam kwam van Alain Fisette, een Canadese brouwer (Québec) en verwijzend naar 'nice Chouffe' afgeleid van 'ice Chouffe' naar analogie met andere ijsbieren. Een seizoenbier dat zich in de bierwinkels bevindt van halweg oktober tot eind februari.
PROEFKOTJE: Een glinsterend rood-bruine kleur met romige licht beige schuimkraag en voldoende carbonatie. Een fruitig moutaroma geurend naar bruine suiker en karamel en in de achtergrond wat hoppige kruidigheid ondermeer koriander en curaçao die zich ook in de licht-bittere smaak bevindt en naar het einde toe zijn winterse alcoholwarmte meegeeft in een zachte lichtbittere afdronk.
Gedronken bij café Djings te Beveren-Roeselare. Deze karaktervolle blonde (8,5%) kreeg de vermelding 'Ondeugend maar zonder kwade bedoelingen'. bekend als Filou Tripel, Filou Blond wordt hij vervaardigd met toebreng van de goed gekozen Belgische en Tsjechische hopsoorten die voor die speciale zachte smaak zorgen.
PROEFKOTJE: Helder blonde kleur met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Een licht gistgevoelig pilsmoutaroma waarin hier al een lichte alcoholwarmte merkbaar is. In de volle licht moutbittere smaak met ietsje bittere toets komt de alcoholwarmte naar het einde toe met een zachte moutbittere, licht gehopte lange afdronk. Een aangenaam gezelschap bij eventuele lang uitgesponnen bierbrabbels.
Meegebracht van Delhaize Izegem. Het 'Beste Hobbybier der lage landen' van Brouwland begon zijn bruisend leven in een garage aan de kapellestraat te Langdorp. Met hun bierclubje hebben Stijn Vaes, Stein Wuestenberghs, Paul Schraepen, Kevin Schellens en Robin Claes een brouwcreatie op het internet gehaald en een starterskit bij de naburige brouwerij Wolf. Na de experimentele fase kwam een kwaliteitsvol bier met een mooi evenwicht tussen mout en hop maar waarbij toch 3 Amerikaanse en 3 Duitse hopsoorten werden binnengehaald. Bij de group Delhaize waren ze elk geval tevreden over dit lekker hoppig craftbiertjer
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een sprankelende carbonatie. Zoet aanvoelend pompelmoes hoparoma. De overheersende hopbitterheid beval alvast een kruidigheid van koriander. Met een stevige hopbitterheid eindigt dit leuk degustatiebier met een lange afdronk.
Brouwerij Den Drupel, Kapellestraat 89 bus B, Langdorp (Aarschot) - gsm: 0473/32 49 10 - info@brouwerij-dendrupel.com - http://www.brouwerij-dendruppel.com
Melissa Dhooge (Bierhalle Deconinck) knipoogde in haar Keuze in BB 374 naar haar passie 'Vrouwen & Bier' met in gedachten een voorbeeld voor vele brouwers Hildegarde Van Ostaden. De Urthel kwam tot leven bij brouwerij Van Steenberge Ertvelde waarna ze werden geperfectioneerd in eigen microbedrijfje 'De Leyerd' te Ruislede. Toen ze met haar man Bas de 'Hoppeschuur' naar een neuw eethuis in Knesselare overbracht verkocht ze het merk aan het Nederlandse La Trappe (Koningshoeven) zonder echter de quality control uit het oog te verliezen.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met romige witte schuimkraag en zachte carbonatie. Zeer hoppig en licht alcoholisch aroma. In een zoet aanvoelend mondgevoel heest de volle hopbittere smaak die naar het einde toe zijn alcoholwarmte opnieuw aanvoert. In de zeer lange afdronk blijft een pittig hopbitterheid een heerlijk gevoel overstijgen. Prachtige degustatiebier. Paché
De keuze van Mel in BierBrief 373 ging deze keer naar een verdienstelijke maar door vele bierliefhebbers vergeten Godsgeschenk. Dit kleine zusje van den 'S.B.12' door vele bewonderaars als ' een paterken' genoemd is een onversaagde dorstlesser die tijden die herfst dagen zeker onder of naast de kerstboom mag liggen maar ook regelmatig op het schap van de echte bierliefhebber moet plaats nemen. Alvast dank aan Melissa Dhooge om de klassieker opnieuw onder de aandacht (die hij verdiend) te brengen.
PROEFKOTJE: Mooie bruine kleur met romige beige schuimkraag en een pittige carbonatie. Een fruitig moutaroma waarin karamel en kandysuiker een rol spelen. In de moutbittere smaak komt vooral gedroogd fruit (rozijnen, pruimen) naar boven met een genuanceerde kruidigheid. In de zachte afdronk blijft moutbitterheid en kruidig gegeven tamelijk lang hangen.
Deze zomerse saison werd ooit bij de OostEke Brouwers in hun micro 'Grain Father' ketel getest om het bij beter succes de omzet per 50 hecto's te laten groeien bij de buren van Brouwerij Contreras Gavere. Gebrouwen met een typische saisongist , de hopsoorten Citra en Amarillo waarna het met deze laatste een beurt dry-hopping meekreeg.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Het aroma bevat een kruidig moutaroma die licht bitter aanvoelt in de licht gebrande moutbittere smaak en naar het einde toe een kleine alcoholwarmte aanmaakt. De zacht bittere afdronk met gevoel van zoethout en kandij maakt het een zeer aanbevolen degustatie bier. Drinken met je gezicht naar de zon is aanbevolen door de brouwers. Volgens Wacho ook lekker met je rug naar de haard.
Bierfirma De OostEke Brouwers, Legen Heirweg 59, Gavere - Tel: 09/389 79 79 - mail Alain Senechal: brouwer@oostekebrouwers.be
Deze geheimzinnige tripel werd na een testbrouwsel van de OostEke Brouwers in grotere maat (50 hl) gebrouwen bij Brouwerij Contreras Gavere. Er werd in het Spy-labo van Mister A.S. gebruik gemaakt van de hopsoorten Northern Brewer, Styrian Golding en Hallertau Hersbrucker waarna het kundig werd versterkt met een ultra geheim wapen.
PROEFKOTJE: Wazig donker goud van kleur met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbonatie. Een bloemig aroma waarin vooral de gemberachtige kruidigheid een voorname plaats krijgt. In de zacht bittere smaak is er mooi evenwicht van de groene hop met een zoeter aanvoelende mout waarin de heersende kruidigheid in de eindafrekening wordt versterkt bij een lange scherpe afdronk.
Dit bericht zal zichzelf, uitzonderlijk, niet vernietigen binnen 10 seconden .
De OostEke Brouwers, Legen Heirweg 59, Gavere - Tel: 09/389 79 79 - mail Alain Senechal: brouwer@oostekebrouwers.be
Dit was de keuze van Mel in BierBrief 371. Uit het arsenaal van Duvel/Moortgat koos ze dit perfect huwelijk tussen frisse accenten en licht zurige krieksmaak. Een prachtige blender van Liefmans Oudbruin en Liefmans Goudenband waarin kilo's Gorsemkrien hebben doorgebracht. Na lange tijd op elkaar te hebben ingewerkt kwam deze lekkernij naar buiten gestroomd.
PROEFKOTJE: Mooi donkerrode kleur met romige, roze schuimkraag en een pittige carbonatie. Het aroma heeft een zoete opwachting door de kersencollectie. De smaak is aangenaam zurig met een zoete ondertoon onder invloed van het heersende fruit en een toets van het kersenpitje. Een lange halfdroge kerszoete afdronk.
De keuze voor mijn abieritiefke werd aangereikt door Melissa Dhooghe van de Bierhalle Vichte om in de winterse sfeer te blijven of te komen kwam dit biertje van brouwerij Van Eecke (Watou) ter ontdekking op tafel. Deze heeft, volgens vertegenwoordiger Sandrino Desender, net als de andere Kapittel's de rijke smaak te danken aan het gebruik van de plaatselijke hopsoorten maar ook aan de goed gekozen aromatische kruiden en een eigen giststam.
PROEFKOTJE: Donker bruine kleur met mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatie. Moutig aroma waarin er wel degelijk plaats is voor een evenwichtige geur van hop en gist. Licht zwavelachtig.Een licht mondgevoel met een kruidige bitterheid die naar het einde met een beetje alcoholwarmte in een milde, droge bitterheid eindigt. Speciaal voor de lange avonden bij kachel of haard.
Gebrouwen mei 2015 in de ketels van Microbrouwerij Alvinne (Moen) door thuisbrouwer Davy Spiessens gelegenheidsbrouwer Jarre Vanhemmens ter gelegenheid van 5° Alternatieve Muziekfestival 'Fête Musicale 2015' te Potten. Het etiket is een werkje van Dennis BQ. Link tussen bier en brouwers: Bij beiden is duidelijk 'nen hoek af'.
PROEFKOTJE: Helder blondje met romige witte schuimkraag en sprankelende carbonatie. Het aroma is licht gerstenmoutig met een fruitige toets van zure appel. Ook in het lichte mondgevoel een beetje invloed van de plaatselijke morpheusgist. Een citrusachtige melkzurigheid overspoelt de smaakpapillen en eindigt op een lichtbittere afdronk waarin lichte zurigheid tot in de keel. Speciale maar zeer lekkere doordrinker.
Te bestellen via Jarr Vanhemmens - gsm: 0476/897252 - mail: info@fetemusicale.be
Meegebracht uit de duizenden bieren bij Biehalle Deconinck Vichte. Jan Wauters, relatiebrouwer van 'Brouwers Atelier' laat de eerste van de reeks 'Essence of War' brouwen in de ketels van Brouwerij Pirlo Zandhoven. Deze saison style naar inspiratie van de 4 ruiters van de Calypso, werd gebrouwen met toevoeging van de hopsoorten Amarillo en Fuggl. Een leidraad van originaliteit en qualiteit.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met mooie witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Een fruitig (perzik) hoppig aroma met een kruidige toets van sinaasappelzeste. De licht zoete smaak heeft een matige kruidige (gember?) hopbitterheid en eindigt met een korte, maar droge, licht bittere afdronk. Mooie doordrinker bij vele bierbrabbels op terras.
Bij Kevin Vermote in 't Bourgondisch Kruis Deerlijk (Belgiek) van 't vat geproefd en nu ook ne keer thuis van genoten. Gebrouwen bij Brasserie de Cazeau Templeuve ter gelegenheid van 20 jarig ontstaan van de biervereniging 'Heerlijk Objectief Proeven' (HOP). Alles stond in het teken van het getal 20. Naast 20° Plato was er de kleur met 20EBC en de bitterheid is 4 x 20 EBU en er werden niet minder dan 20 verschillende hopsoorten gebruikt.
PROEFKOTJE: Wazig koperkleurig met romige witte schuimkraag en een heerlijke carbonatir. Het aroma is overheersend bloemige hop. De lichtzoete smaak bevat natuurlijk veel hopbitterheid en eindigd op een droge hopbittere lange afdronk. Een heerlijkheid bij de mooie momenten in het leven.
Heerlijk Objectief Proeven (HOP) p/a Lode Van Biervliet, Notelaarstraat 25 Wevelgem - Tel: 056/40 20 12 - lode.van_biervliet@telenet.be
De Cazeau, Rue de Cazeau 67 Templeuve (Doornik) - 0472 97 09 53 - info@brasseriedecazeau.be