PROEFKOTJE: Alle bieren werden aan een persoonlijke smaaktest van den Wacho onderworpen en in een kotje geplaatst
12-10-2015
Schouwveger
Deze Belgische stout geproefd op Gaverhopke domein Nieuwenhove te Waregem. Huidige brouwers Hans Helsen en Peter Verellen zijn de overblijvers van een brouwend vriendengroepje die nu hun 2° plaats in Brouwland Brouwcompetitie verzilveren met een grotere hoeveelheid te brouwen in de ketels van 't Gaverhopke te Stasegem.
PROEFKOTJE: Tamelijk zwarte kleur met een romige beige schuimkraag en voldoende carbonatie. Het aroma wordt beheerst door koffie en chocolade met toets van kaneel. De smaak heeft iets weg van stout waarin zoet en zurig mooi in balans zit de licht geroosterde koffie en de caramelmout die zich mooi doorzet tot in de licht alcoholische, lange moutbittere afdronk. Prachtig degustatiebier.
De Keuze van Mel voor BB 365 is een prachtig brouwels uit het brein van Marc Struyf. Hij zal aanwezig zijn op het 3° Winters Bier Festival te Vichte (28 november) met nog andere heerlijkheden. Naast zijn eigen hop gebruikt Marc hier de (toen nog) zeldzame hopsoort 'Mosaik' die hij had opgespoord tijdens zijn zoektocht in de Amerikaanse Yakima Valley.
PROEFKOTJE: Helder blondje met romige witte schuimkraag en voldoende carbonatie. Een bloemig hoparoma met gegevens van mango en pompelmoes. Dit gevoel onplooit zich verder in de zachte fruitige hopbitterheid die het mondgevoel en smaak met zich meebrengt en eindigd in een eveneens hopbittere droge en lange afdronk. Heerlijk abieritief- en/of degustatiebiertje.
Meegebracht uit het grote gamma lambiek geuzes bij Bierhalle Deconinck te Vichte. Ontstaat door een 10 maanden in eikenhouten tonnen te hergisten van jonge lambiek met zure krieken (Prunus Cerasus Linn), morellen en Schaarbeekse). 1000 kg voor 1500 liter lambiek van 6 maanden. Is een echte traditionele lambiek-kriek (geen poepegatjeskriek en zeker niet met ijsblokjes gebruiken)
PROEFKOTJE: Donker rode kleur met kleine verdwijnende roze schuimkraag en een zachte carbonatie. Het aroma overheerst met eikenhout en zurige krieken. Dit vertaalt zich verder in de zurige smaak met enige fruitigheid mooi in balans en ook zo eindigt in een droge zure afdronk. Prachtig abieritief. (dag en nacht te genieten)
Geuzestekerij De Cam, Dorpstraat67/A1, Gooik - gsm Karel Goddeau: 0476/81 68 06 - mail: kriek@gooik.be - www.lambicland.be/de_cam
Dit Vlaams roodbruin bier werd opnieuw voorgesteld bij de nieuwe Petrus Sours lijn 2015 van brouwerij Debrabandere uit Bavikhove. Het betreft een bovengistend bier dat een gewenste melkzuurinfectie heeft ondergaan (ook wel gemende gisting genaamd). Deze, iets meer commerciële variant, wordt aangemaakt door het versnijden (mengen) van 67% jong bruin bier met 33% oud (zuurder) bier dat 2 à 3 jaar heeft verbleven en gerijpt in grote eikenhouten foeders. Dit bier werd als 'Vlaams roodbruin bier' erkend door VLAM als streekproduct en staat, onder de noemer 'Zuid-Westvlaams rood' op de de lijst van de Europese erkenning als 'Beschermd Geografische Aanduiding'.
PROEFKOTJE: Roodbruine kleur met een mooie crème vormige schuimkraag en een zachte carbonatie. Een fruitig (appels) houtgelateert moutaroma die zich overbrengt naar een licht mondgevoel waarin een toets van zoete caramelmout en mooi evenwicht zoekt met de aangename zuurte van het foederopdracht en eindigt met een droge, zurige, moutbittere korte afdronk. Een heerlijke dorstlesser.
Gebrouwen door ABC-ers Hans Bombeke en Ed Van den Ouweland bij Huisbrouwerij 't Pakhuis gelegen in het trendy zuiden van de stad Antwerpen. Ze waren ook de blikvangers tijdens Modeste Bierfestival 2015.
PROEFKOTJE: Donkerblonde met romige schuimkraag en een gezonde carbonatie. De iets fruitig moutaroma heeft wel een alcoholische invloed. Bij de smaak ook dat licht zoete en fruitigheid sinaasappelzeste en abricoos) maar hier komt de hopbitterheid goed tot zijn recht en alles eindigt met een droge lichtbittere afdronk waar op het laatst wat alcoholwarmte inkomt. "Een bangelijk goeie pint" zeggen ze tot ver buiten de parkings.
De 'Keuze van Mel' in BB 364 komt uit een der standen van de 3° Winters Bier Festival 2015 te Vichte. De blonde bink was, in 1988, een der eerste brouwsels van de Kerkomse Brouwerij. Intussen is het hopverhaal op toerental gekomen en hier werden naast twee bleekmouten gebruik gemaakt van een zestal Belgische hopsoorten.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een gezonde carbonatie. Een prachtig bloemig hoparoma met aanwezigheid van een gevoel van lichte kruidigheid. In de heerlijke smaak heerst vooral een zachte hopbitterheid waarin zowel het fruitige als wat citrus evenwichtig verdeeld wordt (pompelmoes en sinaasappelzeste) die overgaat naar een pittige droge hopbittere afdronk. Een uitstekende dorstlesser en terrasbier (mag ook bij de haard)
Deze 'Keuze van Mel' in BB 363 is een hoppigaard die zeker zal aanwezig zijn tussen de lekkere bieren van Brouwerij Maenhout op 28 november tijdens Winters Bier Festival 2015 te Vichte.Maenhout maakte reeds sedert 2012 verschillende versies van Hoppa Hontas naar gelang de beschikbaarheid van de gebruikte hopsoorten Amarillo en Sorachi Ace. De naam verwijst naar de beroemde Indiaanse princes Poca Hontas waarin de link naar de hop wordt aangetoond. Poca Hontas (1595-1617) was de dochter van het stamhoofd der Powhatan-indianen in het gebied rond Tidewater (Virginia).
PROEFKOTJE: Amberkleurig met mooie, romige witte schuimkraag en een sierlijke carbonatie. Een fruitig (abricoos, pompelmoes) hoparoma. In de smaak komt wel een licht moutgevoel naar boven maar overwegend en goed in balans is er de heerlijk bloemige hopbitterheid die eindigt met een tamelijk lange, droge hopbittere afdronk met een beetje citrus. Heerlijk terrasbier.
Verleden jaar kreeg hun traditionele tripel 'Straffe Hendrik' enkele wilde brettanomyces toegediend waardoor na een tijdje een uniek en succesrijk resultaat kwam en deze werd ook dit jaar herhaald voor een nieuwe levering op de Internationale biermarkt.
PROEFKOTJE: Deze wilde variant is mooi amberkleurig met een witte schuimkraag en een pittige carbonatie. Fruitig aroma waarin een kruidige hop onmiddellijk een goed gevoel heeft. Deze fruitigheid vermengt zich in de smaak met een lichte brett-zuurheid die een alcoholwarmte tot ver over de droge licht zurige en hopbittere afdronk meedraagt.
Meegnomen bij Biehalle Deconinck uit de grote serie Waalse bieren. Slechts 3000 flessen werden gebrouwen bij Brasserie La Binchoise ter gelegenheid van 'Bergen (Mons), Europese cultuurstad 2015.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een heerlijke carbonatie. Fruitig (banaan) citrus aroma. Een kruidige smaak met toetsje van koriander en een hopbitterheid. De invloed van het moederbier 'La Binchoise' duidelijk merkbaar. Het pittig gevoel gaat tot ver in de lange, droge hopbittere afdronk.
Brasserie La Binchoise, Faubourg St Paul 38, Binche - Tel: 064/33 1 86 - info@brasserielabinchoise.be - www.brasserielabinchoise.be
De keuze van Mel voor BierBrief 362. Deze 'Stout de Gaume' zal te vinden zijn tijdens Winters Bier Festival 2015 te Vichte op de stand van 'Brasserie Artisanale de Rulles' waar het voor het eerst in 2001 werd gebrouwen onder de noemer '1er Anniversaire'. Het etiket van deze lichte porter werd getekent door PailiX (Pierre-Alexander Haquin).
PROEFKOTJE: Wazig donderbruin met romige beige schuimkraag en een zeer hoge carbonatie. Het aroma is vooral moutig. Een licht mondgevoel krijgt een zachte moutbitterheid mee waarin een toetsje geroosterde karamel schuilhoudt en eindigt met een droge, licht kruidige hopbitterheid in de afdronk. Past heel goed als begeleider bij een maaltijd of als degustatief.
Brasserie Artisanale de Rulles, Rue Maurice Grévisse 36, Rulles - tel: 063/41 18 38 - info@larulles.be - www.larulles.be
Start bij de opening van Staminee 'De Brouwerij' van Brouwfirma d'Oude Maalderij (Ardooiestraat 130, Izegem/Emelgem). Dit export/pilstype gebrouwen door Brouwerij Vander Ghinste (Bellegem) met gebruik van gerstemout, maisgries en enkele goed gekozen hopsoorten. De naam verwijst naar de kleur van werkkledij der arbeiders in de jaren '50.
PROEFKOTJE: Goudkleurig met romige witte schuimkraag en een gezonde carbonatie. Moutig pilsaroma die zich ook in de zachte smaak bevindt maar hier toch met een lichte hopbitterheid. Het mondgevoel is wel iets voller dan bij de gewone pils. In de korte nasmaak bemerk je wel degelijk een licht tintelende hopbitterheid in de keel. Zeer prachtige frisse doordrinker. Geen lange bewaartijd dus moet zo vers mogelijk gedronken worden.
Mee gekregen bij bezoek aan 'Beveren Hopt' van brouwer Brecht Dumoulin (Bier & Karakter, Slypskapelle). Deze hoppigaard werd gebrouwen in de ketels van Deca Services Woesten Dit uniek brouwsel zal ieder jaar in beperkte oplage worden gebrouwen met dezelfde 4 Belgische hopsoorten uit Klets Blond maar met waarschijnlijk telkens twee nieuwe (is nog in overleg). Deze Limited Edition 2015 kreeg als hopsoorten de Belgische Cascade en de Amerikaanse aromahop Citra.
PROEFKOTJE: Helder amberkleurig met romige witte schuimkraag en een stevig parelende carbonatie.Ht aroma is overheersend hoppig waarin het fruitige pompelmoes een plaats vind en zich verder doorzet met een bloemige hopbitterheid en dan ook eindigt op een aangename hopbitterheid bij de lange afdronk. Een pareltje voor de bitterbierlovers en vooral een uitstekend abieritief. We zien nu al uit naar 2016.
Deze tripel uit het Meetjesland gekozen door Mellissa van Bierhalle Deconinck zal samen met de vele beirigheden van Huisbrouwerij Den Tseut aanwezig zijn op het WintersBierFestival 20015. Den Beir kreeg het levenslicht in 2009 en had als bestandelen onder meer pils- en roggemout. De gebruikte hopsoorten zijn Challenger en Magnum.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met kleine witte schuimkraag en een zachte carbonatie. In het zoete moutaroma een lichte bitterheid met toets van kaneel en karamel. Het volle mondgevoel is iets fruitig (abricoos) lichte caramelmoutig met een tikje alcoholwarmte en wat kruidigheid (door gebruik van rogge) die zich aar de afdronk toe vermengd met een lichte hopbitterheid. Heerlijke doordrinker en degustatiebier.
Huisbrouwerij Den Tseut, Oosteeklo-Dorp, Oosteeklo - gsm Stefan De Decker: 0485/372011 - gsm Ria Danneels: 0486/60 35 11 - mail: den.tseut@skynet.be - www.huisbrouwerijdentseut.be - ook op Facebook
De gisttank, ooit een vergetelheid bij de vergistingtanks van 'Boulevard Brewing Compagny' opnieuw opgerakeld tot een zeer hoog passioneel niveau. Deze Saison of Famhouse style zal door door eigenaar Duvel/Moortgat in onze contreinen worden aangeboden. Het wordt aangemaakt met de hopsoorten Amarello, Magnum en Bravo.
PROEFKOTJE: Licht wazig goudkleurig met mooie witte schuimkraag en een heerlijk verfrissende carbonatie. Zeer fruitig pompelmoes) hoparoma met een kleine kruidige toets. een complex maar stevig mondgevoel waarin overwegend plaats is voor lekkere hopbitterheid die zich doorzet tot de droge hopbittere afdronk met ietsje peper in de keel. Het is een heerlijk, pittige doordrinken en zeker bruikbaar als abieritief.
Op de biermarkt sedert april 2015 en meegebracht uit het Alvinne gamma bij Bierhalle Deconinck in Vichte. Complex biertje gebrouwen in samenwerking met Microbrewery Alvinne (Moen) en de Baskische 'Laugar Brewery' (Gordexola, Nizkaia, Espagne). Gebrouwen met 30% rogge en 20% tarwe.
PROEFKOTJE: Wazig goudkleurig met niet al te grote witte schuimkraag en mooie carbonatie. Pittig melkzurig naar ei, mout en citrus geurend aroma die zich ook in de smaak bevinden met wat toetsen van fruitigheid, citroen en groenten en eveneens zo eindigen in een zeer droge lange moutbittere afdronk. Zeer gezellige en aangenaam abieritief. Een bier voor de echte bierproever en zijn gasten.
Geproeft tijdens een bezoekje aan de nieuwe locatie van 't Gavehopke, het prachtige proeflokaal te Nieuwenhove Waregem. Deze saison werd gebrouwen door Gudrun en Bruno in de ketels te Stasegem voor de Italiaanse bierfirma White Pony (een kleine knipoog naar Melissa Dhooge van Biehalle Deconinck Vichte die deze samen met hartvriendin Isabelle Dewever hielp brouwen. Er werd gebruik gemaakt van enkele speciale kruiden waaronder 'melissa' en enkel met de aromatische hopsoort Saaz.
PROEFKOTJE: Wazig amberkleurig met romige witte schuimkraag en een sprankelende carbonatie. Zeer kruidig saisonmout aroma waarin de melissa kruid zeer heersend is maar toch een toets fruitige geparfumeerde hop in verwerkt.De complexe kruidige smaak kreeg ook een zachte hopbitterheid mee en een zachte alcoholwarmte die eindigt in een droge kruidige afdronk. Heerlijk als abieritief.
Het beruchte bier en recept van personage Eddy Van Notegem uit de Eén soap 'Thuis' werd opnieuw onder de aandacht gebracht door de Izegemse brouwerij Van Honsebrouck. De 'Thuis' fans kunnen nu net als Eddy, Frank en andere Waldeks genieten van die lekkere bruinen.
PROEFKOTJE: Donkerbruine kleur met romige licht beige schuimkraag en een zachte carbonatie. Een aroma van milde caramelmout met een toets van vanille die zich verder ontwikkeld in de harmonieuze, zoetere caramelmoutsmaak en ook zo aan de zachte zoet/bittere afdronk waarin wel wat alcoholwarmte in de keel doordringt. Zeer familiaal degustatie en terras bier. Zeer geslaagde marketing.
Dit Merchtems kermisbier werd gebrouwen bij 't Gavehopke (Waregem) voor de plaatselijke biervereniging 'De Geuzeneuzen' (vroegere Hopvrienden) die jaarlijke een geellig bierfestival organiseren te Merchtem.
PROEFKOTJE: Amberkleurig met romige witte schuimkraag en voldoende sprankelende carbonatie. Goede balans van gist- mout en hoparoma's waarin toetsen van caramel en fruitige abricoos de neus raken. Een vol mondgevoel herbergt een mooie, licht zoete hopbitterheid. Dit aangenaam gevoel zet zich verder tot aan de droge bittere afdronk waarin wel wat gevoelige alcoholwarmte inbrengt. Heerlijk terrasbiertje
Alle informatie te vinden bij voorzitter Kris Vanbuggenhout - 0472/80 77 38 - kris@geuzeneuzen.be
De keuze van Mel in BierBrief 359 is deze keer een echte klassieker uit het grote gamma geuze's van de Bierhalle Deconinck te Vichte. Bij deze kwalitatieve blend gebruikt Frank Boon 95% malse lambiek van minstens 3 jaar oud en speciale voor dit brouwsel gereserveert samen met 5% jonge lambiek waarna het een zestal maanden in eikenhouten foeders verblijft om de smaak te laten inwerken. Dank zij het partnership met Palm Breweries staat de tijd in deze traditionele geuzemakerij niet stil.
PROEFKOTJE: Zacht, licht gekruid aroma met een melkzurige invloed van de eikenhouten vaten. De smaak is zacht boterachtig waarin ook hier de zurige overheersing van de oude lambiek zijn invloed heeft en dit met toets van citroen en sinaasappelzeste. Het goedje eindigt met een mooie zurige afdronk waarin een toets van kruidnagel schuilhoud. Zeer verfrissend terrasbier
Een Noordzeebier van Vanessa Demeij en Glenn Rotsaert, uitbaters van café Manuscript (Oostende) en gebrouwen (voorlopig) bij Brouwerij Anders (Halen). De naam verwijst naar hun beide blonde zonen Poppo en Lou. Het echtpaar hoopt binnenkort te starten met eigen (kust) brouwerij 'Brasserie du Bord de Mer'. Er werd gebruik gemaakt van de hopsoorten Cascade en Magnum alsook van een saisongist.
PROEFKOTJE: Een zacht moutaroma met toch een redelijke toets van geurige hop. Een zacht verfrissend mondgevoel waarin een goede verstandhouding ligt van de moutbitterheid en het gebruikte bitterhop. Het eindigt dan ook met een mooie kruidige bitterheid in de zachte afdronk. Zeer goed terrasbier en doordrinker.